Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Útravaló – 2019. szeptember 28.
  2019-09-28 09:32:10, szombat
 
  A gonoszon győzedelmeskedő Jézust bizonyára csodálattal vették körül tanítványai, ám ő a gonosz további tobzódására figyelmezteti őket: az Emberfiát az emberek kezére adják (Lk 9,44). Nem értik ezt, nem is merik kérdezni. A Jézussal közösséget vállaló tanítvány előtt nem lesz minden világos, számtalan dolog értelme kérdésessé válik, félelem is lehet benne, mert nem látja útjának hátralévő irányát. A ragaszkodásban ekkor kap szerepet a bizalom. Az a bátorság, amely mer emlékezni az Úr nagy tetteire, és ennek erejéből hiszi a szabadulást. A szívünkbe vésett szó annak jele, hogy az Úr tudja, mi vár rá és ránk.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
25. évközi hét szombat 09.28
  2019-09-28 09:30:58, szombat
 
  OLVASMÁNY Zakariás próféta könyvéből
Isten prófétája meglátja és leírja az eljövendő Megváltó dicsőségét.
Országa felmérhetetlen és boldog ország lesz.
Zakariás próféta így mondja el látomását:
Fölemeltem tekintetemet, és látomásban láttam egy férfiút, akinek kezében mérőzsinór volt.
Megkérdeztem tőle:
,,Hová mégy?"
Azt felelte: ,,Megmérem a szent várost, Jeruzsálemet, hogy lássam, mennyi a szélessége és mennyi a hosszúsága."
Akkor az angyal, aki hozzám beszélt, elindult, és egy másik angyal jött eléje.
Az előző így szólt hozzá:
,,Siess, és mondd el ennek az itt álló ifjúnak:
Nem övezi majd fal Jeruzsálemet a benne lakó emberek és állatok sokasága miatt.
Ezt mondja az Úr:
Magam leszek a tüzes fal körülötte, és én leszek a dicsősége.
Örülj és ujjongj, Sion leánya, mert íme, eljövök, hogy nálad lakjam.
Sok nép az Úrhoz tér majd azon a napon, és az ő népévé lesz - mondja az Úr."
Ez az Isten igéje. Zak 2,5-9,14-15a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus újból megjövendöli szenvedését.
Az ördögtől megszállott fiú meggyógyítása után a tanítványok csodálattal tekintettek Jézusra. Ő azonban figyelmeztette őket: ,,Véssétek szívetekbe, amit most mondok! Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják."
...... ......


De azok nem értették meg ezt a beszédet, és igazi értelme rejtve maradt előttük. Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,43b-45

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te a kereszten örökre és visszavonhatatlanul odaadtad magadat Istennek és nekünk. Felajánlásod értünk bemutatott áldozat. Hittel valljuk, hogy jelen vagy az Oltáriszentségben, amely az örök élet kenyere számunkra. E titokzatos kenyér a te áldozatodat teszi jelenvalóvá a szentmisében, hogy lelkünk tápláléka légy. Élj bennünk szent tested által, hogy életünket a te szolgálatodra és az evangélium hirdetésére szenteljük! Úgy akarunk élni, ahogyan te éltél, és úgy akarunk szeretni mindenkit, ahogyan te szeretsz minket. A te áldozatodhoz odatesszük a mi áldozatunkat is, felajánljuk egész életünket Istennek.

Elmélkedés
Jézus csupán ennyit mond: ,,Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják." Lukács evangélista kiemeli a tanítványok értetlenségét.
Ez az értetlenség majd visszaköszön, amikor a mostani jövendölés beteljesedik. Jézus elfogása és elítélése, majd pedig szenvedése és halála megdöbbenti az apostolokat, akiket úgy fognak érni az események, mintha sosem hallottak volna ezekről Mesterüktől. Félelmükben elmenekülnek az Olajfák-hegyéről, nem maradnak Jézus mellett a szenvedés óráiban és a kereszt alatt, az apostolok közül egyedül János lesz ott. Hitük meginog és értelmetlennek látják az elmúlt esztendők eseményeit. Fordulatot a feltámadás hoz számukra, amikor hirtelen minden megvilágosodik, új értelmet nyer mindaz, amit Jézus mellett megtapasztaltak a nyilvános működése során, miközben tanítványaiként mindenhová elkísérték.
Az apostolok viselkedése talán ránk is jellemző. Olykor lelkesen hallgatjuk az Urat, de a szenvedés próbatételt jelent számunkra, akár minket, akár egy hozzánk közel álló személyt érint. Az Úr szenvedésének és kereszthalálának szemlélése, és a feltámadás eseménye új fényben láttatja szenvedéseinket.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Székely János megyéspüspök a sárvári Szent László Katolikus
  2019-09-28 09:22:23, szombat
 
  2019. szeptember 26-án megáldotta Székely János megyéspüspök a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola új épületszárnyát. A fejlesztésnek köszönhetően régi problémákat sikerült megoldani az intézményben.
A rendszerváltást követően Sárváron 1996. szeptember 1-jétől indult meg újra a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában, a katolikus szellemiség jegyében az oktató-nevelő munka a Szent László-iskolában. A folyamatosan emelkedő gyermeklétszámnak köszönhetően kinőtték a rendelkezésre álló épületeket, ami gátja volt például a nyelvi órák csoportbontásban történő megtartásának. A mindennapos testnevelés bevezetésével pedig kicsinek bizonyult az amúgy sem túl nagy tornaterem - mondta el a martinus.hu egyházmegyei hírportálnak Ördög Tibor, az iskola igazgatója. A bővítés tehát elengedhetetlenné vált.
A magyar kormány több mint egymilliárd forinttal támogatta a fejlesztést. Az új épületben helyet kapott egy közel ezer négyzetméteres tornacsarnok, négy szaktanterem - itt tartják majd a természettudományi, a technika-, a számítástechnika-, az idegen nyelv, a művészeti, valamint az ének- és a rajzórákat -, három új tanterem, emellett szertárak is, és az új épületrészben alakították ki a kápolnát és az éttermet is. Az iskola melletti területeket is sikerült az egyházmegyének megszereznie, ahol sportpályát és játszóteret alakítottak ki. Nagy öröm ez a mai nap, mondta Ördög Tibor, aki hozzátette: számolnak azzal, hogy a fejlesztés miatt még nagyobb lesz az érdeklődés az iskola iránt. De a külsőség másodlagos, tette hozzá az igazgató. Sokkal fontosabb, hogy mi van a szívünkben, az elménkben. Mivel katolikus iskola vagyunk nekünk legfontosabb a nevelés és Isten Igéjének átadása, de ebben a modern környezetben azért ez könnyebb, mondta Ördög Tibor.
Az avatási ünnepségen köszöntőt mondott Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, aki általános- és középiskolai tanulmányait Sárváron. Kiemelte: a magyar kormány nagy erőfeszítéseket tesz és jelentős fejlesztéseket támogat az egészségügy, a kultúra, az oktatás területén. Hazai és nemzetközi források felhasználásával 400 milliárd forintból épülnek óvodák, sportcsarnokok, uszodák, javítva ezzel az intézmények infrastruktúráját, az oktatás feltételeit. De mindez kevés. A legfontosabb, hogy a gyerekek megtalálják életük értelmét. A keresztény oktatás annyiban különbözik az összes többi oktatási formától, hogy nem csak ismereteket közvetít, hanem az világ mindenség értelmét, célját, a földi világot és ami azon túl van adja át az újabb nemzedékeknek, azokkal a kultúrkincsekkel, gondolati koncsekkel amiket az emberiség évezredek alatt felhalmozott, mondta a miniszter.
Mi a célja egy egyházi iskolának, mi a küldetése? - tette fel a kérdést Székely János megyéspüspök beszédében. Nem csak ismereteket szeretnénk átadni, nem csak a számítógépek használatára szeretnénk megtanítani a gyerekeket. Sokkal inkább, hogy mit jelent embernek lenni, miért vagyunk, hogyan kell emberhez méltóan élni. A Biblia elmondja, hogy Isten a világot 10 igével teremtette. Összeköti a teremtést a Biblia a 10 parancsolattal. Ezzel azt akarja mondani, hogy a 10 parancsolat erkölcsi igéje és a 10 teremtő ige ugyanaz. Isten törvénye objektív, bele van rejtve a világba. Akkor lesz boldog az ember, ha ezt a törvényt megismeri. Az ember arra születik, hogy szeressen, hogy életét odaadja másokért. Ez világ törvénye. Egy egyházi iskola abban akar segíteni, hogy a diákok felnőve képesek legyenek adni, alkotni, akiknek szívében van remény, hit, akik családszeretőek, akik észreveszik a szegényt és a gyengét.

A köszöntőket követően Székely János megáldotta az új épületrészt.


20190926_Iskolaavató Sárváron_Székely János megyéspüspök beszéde.mp3 Székely János beszéde itt hallható Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Mindnyájan Isten remekművei vagyunk
  2019-09-28 09:17:17, szombat
 
  Székely János a cigány pasztorációról a Párbeszéd Házában
Az utolsó órában vagyunk... címmel újraindult a Párbeszéd Házában a cigány pasztorációs műhely. Az első alkalommal, szeptember 26-án Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Cigány pasztorációs Bizottságának vezetőjével beszélgetett Virág Ádám, a Jezsuita Roma Szakkollégium hallgatója.
...... ..........



...... .........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 193
  • e Hét: 11823
  • e Hónap: 44977
  • e Év: 278724
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.