Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Majorné, Anikótól kaptam
  2019-09-09 09:12:01, hétfő
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Névnapomra kaptam  
I.N.R.I. - Jézus beszédei - 5. rész: Az utolsó vacsora
  2019-09-09 09:07:04, hétfő
 
  Ebben a részben Jézus tanítványaira hagyott testamentumát hallgathatjátok meg. "Boldog, aki hallja és meg is cselekszi ezeket a beszédeket." - Jézus szavai : Istennek a szavai. És mi lehetne fontosabb, mint hallgatni magának Istennek az üzenetét, amint szól hozzánk? Ha Te is így gondolod, kérlek oszd meg, hogy minél többekhez eljuthasson az Üzenet. Köszönjük a megtisztelő figyelmedet és segítségedet!

Szöveg: Biblia - Takács Ferenc / Zene: György Ákos / Grafika: Bódi Kati
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Claver Szent Péter áldozópap
  2019-09-09 08:54:02, hétfő
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Katolikus oldalon Link
...... ........... .............


Szeptember 9-e Claver Péter (1580-1654) jezsuita misszionárius, áldozópap, a néger missziók védőszentjének emléknapja. 31 éven keresztül az amerikai Cartagena kikötővárosban hirdette az evangéliumot a rabszolgák, az elesettek között. 1888-ban avatta szentté XIII. Leó pápa.
1850. július 16-án került sor boldoggá avatására. 1888. január 15-én - tanítójával, Rodríguez Alfonz testvérrel együtt - avatta szentté XIII. Leó pápa; majd néhány évvel később, 1896. július 7-én a néger missziók védőszentjévé tette.

- Wikipedia oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
23. évközi hét hétfő 09.09
  2019-09-09 08:45:16, hétfő
 
  ...... .........


Evangélium Lk 6,6-11
Jézus az egyik szombaton elment a kafarnaumi zsinagógába, és tanítani kezdett.
Volt ott egy jobb kezére béna ember. Az írástudók és a farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton; hogy aztán okot találjanak a vádaskodásra.
Ő azonban ismerte gondolataikat. Megszólította tehát a béna kezű embert: ,,Kelj fel, és állj ide a középre!" Az felkelt és odaállt. Jézus akkor hozzájuk fordult: ,,Kérdem tőletek: Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy pusztulni hagyni?"
Végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: ,,Nyújtsd ki a kezedet!" Az megtette, és meggyógyult a keze. Erre esztelen harag szállta meg őket, és arról kezdtek tanakodni, hogy mit tegyenek Jézussal.
Ezek az evangélium igéi.

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből
Az apostol az Egyház szolgája, hogy Isten üdvözítő tervét hirdesse.
Testvéreim!
Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből az ő testének, az Egyháznak javára.
Ennek lettem a szolgája az Istentől értetek kapott hivatásnál fogva, hogy az Isten szavát érvényre juttassam: Azt a titkot, amely korszakok és nemzedékek óta rejtve volt, s amelyet most szentjeinek kinyilatkoztatott. Velük akarta megismertetni az Isten, milyen fönséges gazdagságot rejt a pogányok számára ez a titok: Krisztus a megdicsőülés reménye bennetek. Őt hirdetjük, amikor intünk és a teljes bölcsesség birtokában tanítunk mindenkit, hogy minden embert tökéletessé tegyünk Jézus Krisztusban.
Ezért fáradok és küzdök az ő erejével, amely hatékonyan működik bennem. Szeretném, ha tudnátok, mennyit küzdök értetek, valamint a laodiceaiakért és mindazokért, akik személyesen nem ismernek, hogy szívükben megerősödve és a szeretetben egyesülve eljussanak a tökéletes megismerés teljes gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak megismerésére. Benne rejlik a tudomány és bölcsesség minden kincse.
Ez az Isten igéje. Kol 1,24-2,3

Imádság
Istenünk! Fiad, Jézus Krisztus vállalta a kereszt súlyát. Odaadta értünk az életét. Taníts meg minket, Istenünk, hogy mindennapjainkban készségesen vállaljuk az áldozatot. Nem beletörődést, hanem tudatos vállalást kívánsz tőlünk. Add, hogy életünket Krisztus szerint alakíthassuk. Add, hogy életünket értelmesen tudjuk leélni. Add, hogy feladatainkat készséggel vállalhassuk.

Elmélkedés
A szombati nyugalom megtartása szolgál témául. Jézus visszatér Kafarnaumba és a zsinagógában találkozik egy béna kezű emberrel. Mivel szombat van, a farizeusok figyelik, vajon meggyógyítja-e a beteget. Az ő véleményük szerint mindenféle gyógyítás munkának tekintendő, és ezért szombaton, a nyugalom napján nem szabad végezni. A Jézus ,,ismerte gondolataikat" kifejezés nem azt jelenti, hogy gondolatolvasó képességgel rendelkezett, hanem egyszerűen azt, hogy jól ismerte a farizeusok törvényértelmezését.
De még ennél is jobban ismerte az irgalmas mennyei Atyát, akit semmiféle emberi törvény nem korlátozhat irgalmasságának és szabadító erejének kinyilvánításában. A jelenlévő farizeusok pedig jól ismerhették Jézust, aki nem szokott közömbös maradni a betegek iránt. Tudták, hogy nem törődik azzal, hogy szombat van vagy sem, ő segíteni fog a betegen. Az eltérő gondolatok, törvényértelmezések és szándékok feszültséget ébresztenek. Ezt Jézus is érzékeli, hiszen kérdésére a farizeusok nem válaszolnak, nem nyilvánítják ki hangosan elítélő véleményüket. Hallgatásuk nem korlátozza Jézust, parancsol a betegnek és az képes kinyújtani kezét, ami annak jele, hogy a bénaság megszűnt. Az irgalmasság gyakorlása, a szeretet kifejezése felette áll mindféle korlátozó emberi törvénynek és hagyománynak.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
ELEK APÓ NAPJA - Benedek Elek erdélyi író
  2019-09-09 08:23:09, hétfő
 
  Magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, ,,a nagy mesemondó"
Kisbacon, 1859. szeptember 30. - 1929. augusztus 17

- Templomunkban lévő Irodalmi klub programja: Benedek Elek erdélyi magyar íróra emlékezünk születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából. 14 órától gyermekeknek meseolvasás, vetítés, 15.30-kor a Huncutazás c. filmet vetítjük Erdélyről, 17 órától erdélyi magyar népdalokat, 18
órától pedig Benedek Elek felnőtteknek szóló gondolatait hallgatjuk meg.

- Wikipedia oldalon:
Bölcsésztanulmányait Székelyudvarhelyen, majd Budapesten végezte. Diákkorában néprajzi gyűjtőútra ment Sebesi Jóbbal. Újságíró lett: a Budapesti Hírlap és más lapok munkatársaként dolgozott. 1887-ben a nagyajtai kerület országgyűlési képviselővé választotta. 1892-ig töltötte be ezt a tisztséget. Egy ideig Szabadelvű párti volt, majd a Nemzeti Párthoz csatlakozott. Képviselőházi beszédeiben az ifjúsági irodalommal, a népköltészet és a népnyelv, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott.
Napilapokat és folyóiratokat szerkesztett: Magyarság (1901-02); Magyar Világ (1902-03); Magyar Kritika (1897-99); Nemzeti Iskola (1890-1905); Néptanítók Lapja (1907-09). Emellett számos lapban publikált álnéven, ezekből ad közre válogatást a kétkötetes Az ismeretlen Benedek Elek c. munka.
1889-ben részt vállalt a Pósa Lajos által indított első irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklap, Az Én Újságom szerkesztésében, Sebők Zsigmonddal együtt szerkesztője volt a Jó Pajtás gyermeklapnak. 1890-ben belépett a Demokratia nevű szabadkőműves páholyba.[1] Ifjúsági könyvsorozatot szerkesztett: Kís Könyvtár, amelynek folytatása B. E. kis könyvtára címmel jelent meg. 1900-ban a Kisfaludy Társaságnak is tagjává vált. Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásait tartalmazó Ezüst Mesekönyv és Arany Mesekönyv - amelyek főként az Az Ezeregyéjszaka meséinek és a Grimm fivérek meséinek átiratai voltak - tucatnyi új kiadásaival, újabb átdolgozásaival évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek voltak. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt.
1921-ben hazatért a trianoni békeszerződés által Romániához csatolt Kisbaconba és ott élt haláláig, ahol példaképe, szervezője volt a szárnyait bontogató romániai magyar kalákásoknak és a Cimbora című ifjúsági lapot szerkesztette. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet.
Születésének 150. évfordulóján, 2009-ben több rendezvénnyel, kiállítással, konferenciával is emlékeztek sokoldalú munkásságára.
Írói végrendeletének utolsó három szava: fő, hogy dolgozzanak

Hatalmas családfája volt
Nagyobb kép .Link
...... .........



Benedek Elek fotó
...... .............



- Benedek Elek Apó meséje Link
...... .............



 
 
0 komment , kategória:  versek  
Vereb István jegyzete - Laudetur Kiadó vezetője
  2019-09-09 08:04:00, hétfő
 
  - Ha szent a gyökér, szentek az ágak is
Az elmúlt hetek forrósága, szárazsága után végre jött egy kiadós eső a hétvégén nálunk, Szegeden! Szemmel láthatóan zöldebbé vált a fű, a növények kókadtsága megszűnt!
A száradó növények feléledéséről eszembe jutottak Vértesaljai László SJ gondolatai a kis ginkgo biloba fájáról. "Fát ültettem, mert a kertünkben kivágtak egy ősi tányérfenyőt, és mert kiszáradt, majd kidőlt két másik fa.
Februárban ültettem a derék ginkgo bilobát, tavasszal már rügyet fakasztott, majd leveleket bontott széles jókedvében. Lombos és formás kis fácska lett belőle, élettől duzzadó, legyező formájú páfrányfenyő-levélkékkel. Öt hónapos barátok voltunk, amikor elköszöntem tőle. Többek segítségét is kértem, hogy ne hagyják szomjan veszni, amíg odaleszek, de hiába is tettem. Egy hónap elteltével, alighogy megérkeztem, máris siettem hozzá, még aznap este...
Üres és kopasz ágaival fogadott, szava sem volt. Rozsdás barnára marta a kíméletlen napsütés a kis barátomat, aki a keményre kiégett tányérkájára hullajtotta szomorúan a leveleit. Nekem sem volt szavam, csak álltam oly bánatosan.
Gondolatban már újat ültettem, mire elszégyelltem magam gyarló kicsinyhitűségem miatt. Azért megpróbálom, olyan bibliás módon, hátha kihajt mégis jövőre. Na de addig? - kérdeztem, és csak sóhajtottam hozzá. Azért hoztam neki egy nagy vödör vizet. Meleg volt augusztus elején, azok a forró, negyven fok közeli napok egyre csak ismétlődtek, de én is, ismételten, napról napra kimentem a kicsi fámhoz. A locsolás után mindig maradtam, mert jó volt vele lenni.
Egy hét elteltével kétség fogott el, hogy hiába hordom neki a vizet.
Két hét elteltével, a tűző napon, ki tudja véletlen volt-e, közel hajoltam az ágaihoz, és megvizsgáltam az állapotát. Mintha valami duzzanatot véltem volna megpillantani, itt is, ott is az ágain! Zöld duzzanatokat! Kicsi zöld rügyeket!
Hogy újrakezdi az egészet? Most, éppen a nyár közepén? - erre nem gondoltam, csak arra, hogy jövőre azért mégis kizöldül. A maga idejében.
De így? Ilyen gyorsan? Nem, ebben nem hittem.
De hogy is csinálod te ezt? - kérdeztem a kis fát, mire szemlesütve csak hallgatott. A gyökereire gondoltam, a jó és erős gyökereire, melyen nem fogott még a hirosimai atombomba sem. Vagy hatvan évmillió bujkál benned, te élő kövület, aki kibírtad a jégkorszakot, de a perzselő melegeket is. Mert jó a gyökered, mert jó a géned, mert jó a genezised, mert, halljad csak, mert jól megteremtettek. Azóta sem kellett téged kezelni, úgy vagy jó, ahogy vagy!
Taníts hát bennünket, hogy mi se vesszünk ki, mert hiszen... ,,Ha szent a gyökér, szentek lesznek az ágak is" (Róm 11,16)."
*****
Tegyünk meg mindent, amit csak tudunk és a többit bízzuk az Úrra! Ő gondoskodik! Ő szeret! Mindig! Most is!
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 12233
  • e Hónap: 45387
  • e Év: 279134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.