Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Útravaló – 2019. október 15.
  2019-10-15 15:16:23, kedd
 
  A jó imádság tanítója, Avilai Szent Teréz napján érdemes eltűnődni a napi evangélium figyelmeztetésén. Európa kereszténységét a látszat kultusza és a valóságtól való elszakadás fenyegeti. Amit Szent Pál fölpanaszolt, az lelkiismeret-vizsgálatra késztet bennünket. Vajon jelen van-e napjainkban az imádkozó lelkiség? És megszentelt vasárnapunk mögött ott van-e a gondolatban és tettben Istenhez igazodó meggyőződés? A Jóistennel való kapcsolatunk ápolásának eszköze a napunkat Istennek ajánló reggeli ima. Az esti ima sem puszta szövegfölmondás, hanem a keresztény meggyőződésünk alapján tartandó kis ítélet önmagunk fölött. A vasárnapi szentmisén való rendszeres részvétel megtart bennünket Krisztus mellett.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
28. évközi hét kedd 10.15
  2019-10-15 15:15:01, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Nincs mentség azok számára, akik bár felismerik Isten létezését, mégsem imádják őt.
Testvéreim!
Nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten üdvösséget hozó ereje az minden hívőnek: először is a zsidóknak, azután a pogányoknak. Isten igazsága nyilvánul meg ugyanis benne, amelyet a hívő a hittel nyer el, amint írva van: ,,Az igaz a hitből él." Isten büntetése eléri az égből az emberek minden istentelenségét, mivel Isten tanítását rosszindulatból elfojtják. Ami ugyanis megtudható Istenről, az világos előttük. Isten maga gondoskodott arról, hogy őt megismerhessék. Ami ugyanis benne láthatatlan: örök ereje és isteni mivolta, a világ teremtése óta művei alapján értelemmel felismerhető.
Éppen ezért nincs mentség azok számára, akik felismerték ugyan az Istent, de nem dicsőítették Istenként, és nem adtak hálát neki. Belevesztek okoskodásaikba, és ítélőképességük elhomályosult. Azzal kérkedtek, hogy bölcsek, de oktalanná váltak. A halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték halandó emberek, madarak, négylábúak, sőt csúszómászók bálványozásával.
Ezért Isten szívük vágya szerint kiszolgáltatta őket a tisztátalanságnak, hadd gyalázzák meg saját testüket. Hiszen Isten igazságát felcserélték a maguk hamis elképzelésével, és inkább a teremtményeknek hódoltak és szolgáltak, mint a teremtő Istennek, aki áldott mindörökké. Ámen.
Ez az Isten igéje. Róm 1,16-25

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus elítéli azokat, akik a külső látszatra sokat adnak, de a belső, lelki tisztasággal nem törődnek.
Egyik beszéde alkalmával meghívta Jézust egy farizeus, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett.
Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: ,,Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal. Esztelenek! Hát nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is? Adjátok inkább oda a rászorulóknak azt, amitek van, és akkor majd mindjárt tiszták lesztek egészen!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 11,37-41

Imádság
Urunk, küldj ma is követeket hozzánk, akik utadat előkészítik, akik igédet hirdetik. Küldj ma is követeket hozzánk, akik készek arra, hogy háttérben legyenek, hogy te, Urunk, bennünk növekedjél. Küldj ma is követeket hozzánk, akik érted és nem önmagukért élnek. Adj bocsánatot és új kegyelmet, hogy szolgálhassunk neked, és előkészíthessük számodra az utat az emberek között, hogy megvalósulhasson a te országod

Elmélkedés
Egy törvénytisztelő farizeus hívja meg Jézust egy ünnepi étkezésre. Az eset azt jelzi, hogy az írástudók és farizeusok között is voltak olyanok, akik tisztelték Jézusban a tanítót és szívesen látták őt vendégül. Az étkezés előtt Jézus elmulasztja az alapos kézmosást, amit a mózesi törvény kötelezően előír. Az evangélista nem jelöli meg ennek okát. Lehet, hogy figyelmetlenségről van szó vagy csak egyszerűen nem tartotta ezt Jézus fontosnak, de az sincs kizárva, hogy kissé provokálni akarta a vendéglátót, hogy aztán arra tudja őt tanítani, hogy mi a törvények igazi lényege. És ezt meg is teszi, amikor a farizeus látja mulasztását s szóvá teszi azt.
Jézus úgy gondolja, hogy a kézmosásnál fontosabb dolgokat is tartalmaz a törvény, ilyen például az, hogy segíteni kell a szegényeket, a rászorulókat. Aki ezt nem teszi meg, azaz nem teljesíti a törvény erre vonatkozó utasításait, annak nincs joga számon kérni más törvényi előírások betartását. Vélhetően egy tehetősebb, gazdagabb ember volt a vendéglátó, aki talán inkább fukarságáról, mintsem jótékonyságáról volt ismert.
Jézus felszólítása azonban nem csak neki, hanem nekünk is szól. A szegényeknek nyújtott anyagi támogatás a kezdeti időktől szorosan hozzátartozott a keresztény élethez. Érdemes kilépnünk az önzés világából és megosztanunk a rászorulókkal anyagi javainkat.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Mária napi szentmise és búcsú Sopronból
  2019-10-15 14:57:23, kedd
 
  Mária-napi szentmisét és búcsút közvetítettünk 2019. október 5-én Sopronból, a Szent Júdás Tádé templomból.
Videó Link

- Szent Júdás Tádé apostolról elnevezett Rendház Alapítva: 1674-ben.
A Várkerület szélén áll a városlakók által csak Kéttornyú templomként emlegetett Domonkos templom, amelynek szép tornyai messziről jól láthatóak.
...... .......



...... .............


Batthyány Erzsébet telepítette le a Domonkos-rendi szerzeteseket Sopronban, 1674-ben és nekik ajándékozta a mai Szent György utca 5. szám alatt álló épületet, a későbbi Prépost-házat. Ezt az 1644-ben épült házat a domonkosok néhány éven belül eladták Esterházy Pálnak, ők pedig egy házat vettek a Várkerületen. 1700-ban azonban ettől az épülettől is megváltak és megvettek két házat, amelyek a mai Szent Júdás Tádé-templom és egykori kolostor helyén álltak. Az egyik épületet rövid időn belül kápolnává alakították, majd 1719 és 1725 között felépült a ma is látható templom. Az Eisenkölbl Lőrinc vezette építkezés során felépült a barokk templom teste, majd az 1740-es években elkezdték hozzáépíteni két tornyát, amelyek 1775-re készültek el végleg.
A Domonkos templom barokk berendezését, faragott fő oltátár, a Szent Domonkos szobrával díszített szószéket, a gyóntatószéket és a padokat egy domonkos-rendi szerzetes faragta a XVIII. században. A harangokat egy soproni mester, Köchel György öntötte.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Megmaradás a szülőföldünkön Csaba testvér elmélkedése
  2019-10-15 14:55:17, kedd
 
  Beregszászi meghívó 2019. október 26., szombatra.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.