Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Őszintén a gyermekbántalmazásról Pannonhalmán
  2019-10-17 12:40:17, csütörtök
 
  A csendtől a szóig címmel nemzetközi gyermekjogi szimpóziumot rendeztek október 15-én a Pannonhalmi Főapátságban egyházi intézmények, valamint gyermekvédelemmel foglalkozó állami és civil szervezetek részvételével.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Barsi Balázs atya: A csend
  2019-10-17 12:39:00, csütörtök
 
  Fogadjátok szeretettel kedvcsináló gyanánt Barsi Balázs atya: A csend szemináriuma következő előadását:
3. rész Videó Link

Barsi Balázs: A csönd szemináriuma 4. rész Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Idézet II. János Pál pápától
  2019-10-17 12:32:20, csütörtök
 
  Csak Krisztusban találjuk meg a valódi szeretetet és az élet teljességét. Ezért ma arra hívlak benneteket, hogy nézzetek Krisztusra.
Ha kíváncsi vagy a saját misztériumodra, nézz Krisztusra, aki megadja neked az élet értelmét! Ha kíváncsi vagy, hogy mit jelent érett embernek lenni, nézz Krisztusra, aki az emberiség teljessége. És ha kíváncsi vagy a szerepedre a világ (...) jövőjében, nézz Krisztusra. Csak Krisztusban fogod tudni beteljesíteni a lehetőségeidet (...) mint a világ közösségének polgára!"
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Antiochiai Szent Ignác püspök és vértanú
  2019-10-17 12:26:53, csütörtök
 
  ...... ........... ............


Isten gabonája, melyet a vadállatok foga őrölt tiszta kenyérré.
...... ............


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
A mi hazánk a mennyben van.
Testvéreim!
Kövessétek a példámat mindnyájan! Nézzétek azokat, akik úgy élnek, ahogy példámon látjátok. Hiszen - mint már többször mondtam, most meg könnyek közt mondom - sokan úgy élnek, mint Krisztus keresztjének ellenségei. Végük a pusztulás, Istenük a hasuk, azzal dicsekszenek, ami gyalázatukra válik, és az eszüket földi dolgokon járatják.
A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez.
Ezért, szívből szeretett testvéreim, örömöm és koronám: így álljatok helyt az Úrban, szeretteim!
Ez az Isten igéje. Fil 3,17-4,1

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Ha a búzaszem elhal, sok termést hoz.
Abban az időben Jézus így beszélt tanítványaihoz:
,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya."
Ezek az evangélium igéi. Jn 12,24-26

Egyetemes könyörgés
Pap: Imádkozzunk, testvéreim, a mi Urunkhoz, Jézus Krisztushoz, aki a vértanúk hősiessége által mutatja meg a világnak az igaz hit értékét és az áldozatvállalás magasztosságát!
Lektor: 1. Vértanúidért, akik mindhalálig hűségesek maradtak hozzád, őrizd meg népedet az igaz hitben!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Vértanúidért, akik szabad lélekkel tettek tanúságot rólad, add meg az egész világnak a lelkiismereti szabadság ajándékát!
3. Vértanúidért, akik téged követve keresztjüket vállalták, add, hogy az élet minden baját mi is erős lélekkel viseljük!
4. Vértanúidért, akik tisztára mosták lelkük köntösét szent véredben, add, hogy legyőzzük a test és a világ csábításait!
5. Vértanúidért, akik együtt uralkodnak veled, fogadd be (N. testvérünket és összes) halottainkat örök országodba!
Pap: Győzelmes királyunk, Jézus Krisztus! Látod, hogy nélküled mennyire gyengék vagyunk. Állj híveid mellett a megpróbáltatás idején, és add meg nekik erősítő kegyelmedet! Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.

*
- Magyar kurír oldalon
A lángoló hite miatt Theophorosznak, azaz Istenhordozónak is nevezett Antiochiai Szent Ignác püspökre és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, október 17-én.
Ignác levelei betekintést nyújtanak a jó pásztor lelkébe is, és láthatjuk hitének izzását, amely miatt a vértanúságtól sem riadt vissza. Újra meg újra felbukkan leveleiben a gondolat: ,,Váltságdíj vagyok értetek... engesztelő áldozat leszek helyettetek... feláldozom az életemet értetek!"
Mindazonáltal tudatában volt gyöngeségének, és tudta, hogy a halál pillanatáig meginoghat a szenvedések előtt, ezért kérte híveit, imádkozzanak érte, hogy a próbatétel idején üdvösséget találjon: ,,Imádkozzatok értem, nehogy olyannak találtassam, aki nem állta ki a próbát. Még veszélyben vagyok. Hűséges azonban az Atya Jézus Krisztusban, hogy beteljesítse az én kérésemet és a tiéteket."
Mikor megérkeztek Rómába, sietve az amfiteátrumba vitték Ignácot. Miközben a vértanúság helye felé hurcolták, láncait ,,lelki gyöngyök"-nek nevezte. Amint meghallotta az éhes vadállatok ordítását, megismételte azokat a szavakat, melyeket korábban a római egyháznak írt: ,,Én Isten gabonája vagyok, és a vadállatok foga őröl, hogy tiszta kenyér lehessek. Ösztökéljétek a vadállatokat, hogy azok legyenek a sírom, és semmit meg ne hagyjanak belőlem, nehogy bárkinek a terhére legyek!" A cirkuszi tömeg szeme láttára vetették a vadak elé. Haldokolva a világba kiáltotta: ,,Mindazok, akik nem Jézus Krisztusról beszélnek nekem, számomra csak síremlékek és sírkövek!" Mikor a vadállatok széttépték Ignácot,
...... ........... ........... .........


Traianus elismeréssel így nyilatkozott: ,,Nagy a keresztények bátorsága! Hol van egy görög, aki így tudna meghalni a maga isteneiért?"
Ami a szent testéből megmaradt, azt a keresztények eljuttatták Antiochiába. A római martirológium úgy tudja, hogy az ereklyéket később visszavitték Rómába és a Szent Kelemen-bazilikában helyezték el.
Mindenható, örök Isten, te a szent vértanúk hitvallásával megdicsőíted Fiad titokzatos testét, az Egyházat. Add, hogy a vértanúság, amely Antiochiai Szent Ignác püspöknek örök dicsőséget szerzett, nekünk szüntelen erőforrásunk legyen. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Bővebben Link

*
- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Ferenc pápa: Antióchiai Szent Ignác közbenjárása adja meg nekünk az Úr az állhatatosság erejét
A katekézis után Ferenc pápa köszöntötte a különböző zarándok csoportokat, a betegeket és az új házasokat, majd megemlékezett a nap szentjéről, a vértanú püspök Antióchiai Szent Ignácról. Tanuljunk az ősi Szíria ezen egykori püspökétől, aki bátran tanúságot tett hitéről. Közbenjárására adja meg nekünk az Úr az állhatatosság erejét, mindenféle ellenségeskedés és üldöztetés ellenére. .
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2019. október 17.
  2019-10-17 12:00:07, csütörtök
 
  Az irgalom üdvözítő ereje a krisztusi hitből ismerhető meg. Ne a törvények alapján akarjuk igaznak látni az életünket, hanem a Jézus Krisztus megváltó világrendjét tudomásul vevő hit világosságában. Egyedül Isten irgalma állíthatja helyre a gondviselés rendjét. Az áteredő bűn óta az ember nem ártatlan. Isten végtelen szeretete alkotta meg a világot, és a szabadságára büszke valamennyi embert, s Fiának követése útján el is vezet mindannyiunkat az örök élet teljességébe. Ez az üdvösség reményének forrása. Meg ne szédítsen bennünket a világ sokszor lenyűgöző ismerete és az ember alkotóereje, mert ez mind elmúlik. Akkor is, ha a tudósok egy némelyike ki meri jelenteni, hogy a tudomány idővel képes lesz feltárni a halált nem ismerő élet titkát.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
28. évközi hét csütörtök 10.17
  2019-10-17 11:32:37, csütörtök
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Az ember nem a saját erejéből igazul meg, hanem Isten kegyelméből a Jézus Krisztusba vetett hit által.
Testvéreim!
Isten igaz volta a mózesi törvénytől függetlenül lett most nyilvánvalóvá, amint azt ugyanazon törvény és a próféták is tanúsítják. Isten igaz volta a Jézusba vetett hit által nyilvánvalóvá vált mindazok számára, akik hisznek. Mert nincsen különbség (akár pogány volt eddig valaki, akár a választott néphez tartozott): mindannyian vétkeztek, és mindannyian nélkülözik Isten dicsőségét. Ingyen válnak igazzá az ő kegyelméből, a megváltás által, amely Jézus Krisztusban valósult meg.
Őt Isten arra rendelte, hogy vére ontása árán engesztelő áldozat legyen, amely a hit által válik hatékonnyá. Isten - végtelen türelmében - elnézte ugyanis a korábban elkövetett vétkeket, hogy kimutassa igazságosságát a mostani időkben. Így bizonyul igazságosnak ő maga, és teszi megigazulttá azt, aki hisz Jézus Krisztusban.
Hol van hát a dicsekvésed? Íme, semmivé lett! Kérkedhetsz-e azzal, hogy teljesítetted a törvényt? Kizárt dolog. Egyedül csak a Jézus Krisztusba vetett hit által dicsekedhetünk. Mi ugyanis meg vagyunk győződve arról, hogy az ember a hit által válik kedvessé (Isten előtt), nem a mózesi törvény teljesítése által. Vajon csak a zsidóké az Isten, nem pedig a pogányoké is? Bizony, a pogányoké is. Hiszen ugyanaz az Isten tesz megigazulttá minden embert.
Ez az Isten igéje. Róm 3,21-30

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A farizeusok ellenségesen szemben állnak Jézussal.
Jézus egy lakomán így korholta a farizeusokat:
,,Jaj, nektek, akik síremléket építetek azoknak a prófétáknak, akiket a ti atyáitok megöltek! Ezzel is csak azt igazoljátok, hogy helyeslitek atyáitok cselekedeteit, és egyetértetek velük: azok megölték őket, ti meg sírt készítetek nekik.
Nem hiába mondja Isten bölcsessége: Prófétákat és apostolokat küldök hozzájuk. Némelyeket közülük megölnek, másokat üldözni fognak.
E nemzedéknek számot kell adnia minden próféta véréről, amelyet kiontottak a világ kezdetétől, Ábel vérétől egészen Zakariás véréig, akit az oltár és a templomépület között megöltek. Igenis, mondom nektek: felelősségre vonják mindezért ezt a nemzedéket.
Jaj, nektek, törvénytudók! Lefoglaltátok a tudás kulcsát. Magatok nem mentetek be vele, az odaigyekvőket pedig megakadályozzátok."
Amikor ezeket elmondta nekik, az írástudók és a farizeusok nagy felháborodásukban különféle kérdésekkel kezdték faggatni. Azon fondorkodtak, hogy rajtakapják valami olyan kijelentésén, amellyel vádolhatják.
Ezek az evangélium igéi. Lk 11,47-54
...... .....



Imádság
Istenem, a te szereteted kormányozza bennem a képességeket és tetteimet, irányítsd munkámat, pihenésemet, jártamat és keltemet tetszésed szerint. A te szereteted égjen a szívemben, fenyítsen és vigasztaljon, alázzon meg és emeljen föl, égesse el tökéletlenségeimet és tartsa meg egész bensőmet a veled való kapcsolatban és a tökéletes engedelmességben. Lemondok a saját akaratomról; vezérelj azon az úton, mely neked tetszik, vezess, aki által akarsz, csak te légy az én mesterem.

Elmélkedés
A Jézust vendégül látó farizeus házában vagyunk, ahol az Úr folytatja beszédét. Egyre keményebb hangon bírálja azokat a farizeusokat és írástudókat, akik látszólag ugyan megtartják a mózesi törvényt, de valójában nem ismerik annak lényegét. Vádként fogalmazza meg, hogy mind korának nemzedéke, mind elődeik felelősek azért, hogy megölik Isten küldötteit, a prófétákat. A felelősség egyrészt kiterjed a gonosz cselekedetre. Könnyebb elhallgattatni egy prófétát, mint hallgatni szavára és megtérni. A megtérés elmulasztásáért szintén felelősséget kell vállalniuk.
Amikor ebben az esetben saját kortársainak felelősségét hangsúlyozza Jézus, akkor nem arra gondol, hogy az elődeik által elkövetett bűnökért tartoznak felelősséggel, hanem arra, hogy ők is ugyanabba a hibába fognak esni, mint atyáik. Ezzel Jézus utalást tesz saját sorsára, ami hamarosan be fog következni. Kortársai ugyanis nemsokára őt fogják elutasítani, elítélni és megölni, s ez valóban meg is történik, amikor Pilátustól a halálos ítélet kimondását és Jézus keresztre feszítését követelik. Mindez annak a következménye, hogy ők is elmulasztják a megtérést, pedig Jézus nekik is az irgalmas Atya üzenetét hirdeti.
Ahogyan nekem is. Meghallom-e Jézus jószándékú figyelmeztető szavát és annak hatására megbánom-e bűneimet?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Ferenc pápa: Ne akadályozzuk a lélek .....
  2019-10-17 11:18:52, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Ne akadályozzuk a lélek testvériesítő működését.
Katolikus ma oldalon Link

-Magyar kurír oldalon 2019. október 16.
Október 16-án a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Elmélkedésének fő témája az volt, hogy Isten nem személyválogató, ő minden embert üdvözíteni akar, és ezért ki kell szélesítenünk látókörünket, túl kell lépnünk minden részlegességen és meg kell nyílnunk az üdvösség egyetemes távlata előtt. Magyarra fordított katekézisét teljes terjedelmében közreadjuk
Kedves testvéreim, jó napot kívánok!
Az evangélium útját a világban, melyről Szent Lukács beszámol az Apostolok cselekedeteiben, Isten minden képzeletet felülmúló, meglepő leleményessége kíséri. Isten azt akarja, hogy gyermekei felülemelkedjenek minden részlegességen és megnyíljanak az üdvösség egyetemessége előtt. Ez a cél: felülemelkedni a részlegességeken és megnyílni az üdvösség egyetemessége előtt, mert Isten mindenkit üdvözíteni akar. Azoknak, akik vízből és Lélekből újjászülettek - a megkeresztelteknek -, ki kell lépniük önmagukból, meg kell nyílniuk mások felé, hogy mások felebarátaiként éljenek, oly módon éljenek együtt másokkal, hogy minden interperszonális kapcsolat a testvériség megtapasztalásává váljon (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 87).
E ,,testvériesítő" folyamatnak, melyet a Lélek el akar indítani a történelemben, egyik tanúja Péter, aki Pállal együtt az Apostolok cselekedeteinek főszereplője. Péter olyan eseményt él át, amely fordulópontot jelent életében. Imádkozás közben látomást kap, mely isteni ,,provokációként" szolgál arra, hogy megváltoztassa gondolkodásmódját. Lát egy magasból alászálló nagy lepedőt, benne mindenféle állattal: négylábúak, hüllők és madarak, és hangot hall, mely biztatja, hogy egyen a húsukból. Jó zsidóként kijelenti, hogy soha semmi tisztátalant nem evett, amint azt az Úr törvénye előírja (vö. Lev 11). Akkor a hang határozottan ellene veti: ,,Amit Isten tisztának tekint, azt te ne tartsd tisztátalannak!" (ApCsel 10,15).
Ezzel az Úr azt akarja elérni, hogy Péter már ne a tiszta és tisztátalan kategóriái szerint értékelje az eseményeket és az embereket, hanem megtanuljon továbblépni, az embert és az ember szívének szándékait nézze. Az ugyanis, ami tisztátalanná teszi az embert, valójában nem kívülről, hanem csakis belülről, a szívből származik (vö. Mk 7,21). Jézus világosan megmondta.
A látomás után Isten egy körülmetéletlen külföldinek, Corneliusnak a házába küldi Pétert. Cornelius ,,az úgynevezett cohors italica századosa, [...] jámbor és istenfélő ember volt", aki sok alamizsnát osztott a népnek, és rendszeresen imádkozott Istenhez (vö. ApCsel 10,1-2), de nem volt zsidó. És abban a pogány házban Péter hirdeti a megfeszített és feltámadt Krisztust, továbbá és a bűnbocsánatot minden benne hívőnek. Amíg Péter beszél, a Szentlélek kiárad Corneliusra és családtagjaira. Péter pedig megkereszteli őket Jézus Krisztus nevében (vö. ApCsel 10,48).
Erről a rendkívüli eseményről - az első alkalom, hogy ilyesmi történik - tudomást szereznek Jeruzsálemben, ahol a testvérek, megbotránkozva Péter viselkedésén, keményen megfeddik őt (vö. ApCsel 11,1-3). Péter olyasmit tett, ami túllépett a szokáson, a törvényen, és ezért megfeddik őt. De a Corneliusszal való találkozás után Péter immár szabadabb önmagától, és szorosabb kapcsolatban van Istennel és a többi emberrel, mert a Szentlélek cselekvésében meglátta Isten akaratát. Így aztán képes megérteni, hogy Izrael kiválasztása nem érdemek jutalma, hanem annak az ingyenes hívásnak a jele, hogy az isteni áldás közvetítője legyen a pogány népek között.
Kedves testvérek! Tanuljuk meg az apostolok fejedelmétől, hogy az evangélium hirdetője nem akadályozhatja Isten teremtő művét, aki ,,azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön" (1Tim 2,4), hanem olyannak kell lennie, aki elősegíti a szívek találkozását az Úrral. És mi hogyan viselkedünk testvéreinkkel, különösen azokkal, akik nem keresztények? Gátjai vagyunk az Istennel való találkozásnak? Gátoljuk az Atyával való találkozásukat, vagy elősegítjük?
Kérjük ma azt a kegyelmet, hogy tudjunk ámulni Isten meglepetésein, és ne akadályozzuk az ő leleményességét, hanem ismerjük el és segítsük azokat az új utakat, amelyeken keresztül a feltámadt Krisztus kiárasztja Lelkét a világba, és magához vonzza a szíveket, ,,mindenki Uraként" (ApCsel 10,36) ismertetve meg önmagát. Köszönöm!

Forrás: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
...... .........


Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Az IGAZSÁGHOZ 17 év kellett! Kiderült ki ÖLTE meg .......
  2019-10-17 11:15:29, csütörtök
 
  ...... ...........


Az IGAZSÁGHOZ 17 év kellett! Kiderült ki ÖLTE meg ZÁMBÓ Jimmy-t?
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.