Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Rámenős hittel - Sebestyén Péter atya gondolatai
  2019-10-20 12:56:11, vasárnap
 
  Katolikus ama oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Keresztes Szent Pál áldozópap és társai
  2019-10-20 08:56:16, vasárnap
 
  Keresztes Szent Pál áldozópap; De Brébeuf Szent János és Jogues Szent Izsák áldozópapok és társaik vértanúk

Igenaptár oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
28. évközi hét szombat 10.19
  2019-10-20 08:53:43, vasárnap
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Ábrahám példájára reméljünk és higgyünk teljes bizalommal Istenben akkor is, ha emberi reményeink nem teljesülnek!
Testvéreim!
Az az ígéret, hogy Ábrahám és utódai öröklik a világot, nem a mózesi törvénnyel, hanem a hitbeli megigazulással kapcsolatban hangzott el.
Azért hangzott el a hittel kapcsolatban, hogy a kegyelemből tett ígéret minden utód számára biztos legyen. Nemcsak azok számára, akik Mózes törvénye alatt élnek, hanem azok számára is, akik Ábrahám példájára hisznek.
A Szentírás ezen szavai szerint: ,,Sok nép atyjává rendeltelek" - Ábrahám mindnyájunknak atyja Isten előtt, mert hitt abban, aki életre kelti a holtakat, és létrehívja a nemlétezőket. A reménytelenségben is reménykedve hitte, hogy sok nép atyja lesz Isten ígérete szerint, aki megígérte neki: ,,Nagy lesz a te nemzetséged!"
Ez az Isten igéje. Róm 4,13.16-18

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus megígéri, hogy aki bátran megvallja őt a földön, azt ő is megvallja majd a mennyben.
Jézus egy alkalommal így beszélt tanítványaihoz:
Mondom nektek, hogy mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, az Emberfia is megvallja Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt én is megtagadom Isten angyalai előtt.
Aki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer, de aki a Szentlelket káromolja, az nem nyer bocsánatot.
Amikor a zsinagógák, elöljárók vagy hatóságok elé hurcolnak titeket, ne aggódjatok, hogy miképpen és mivel védekezzetek, vagy mit mondjatok! A Szentlélek abban az órában megtanít majd titeket, hogy mit kell mondanotok.
Ezek az evangélium igéi. Lk 12,8-12


Imádság
Mennyei Atyánk, irgalom Istene! Nagy alázattal és bűneink beismerésével indulunk feléd. Tudatában vagyunk annak, hogy megbántottunk téged, s csak tenálad lelhetünk irgalomra. Irgalmad a te végtelen szeretetednek a jele. Taníts meg minket arra, hogy mindig meg tudjunk bocsátani embertársainknak, így fejezve ki szeretetünket feléjük. Tégy minket a szeretet és az irgalmasság hirdetőivé, hogy mindenki elindulhasson feléd, az irgalomban gazdag Atya felé. Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. október 20.
  2019-10-20 08:51:21, vasárnap
 
  Az evangéliumi példabeszéd és előképe az olvasmányban, az ellenség felett aratott győzelemről szóló sorok egy értékes keresztény tulajdonságra hívják fel a figyelmünket mai, rohanó világunkban. Mit jelent a Bibliára támaszkodó állhatatosság? Az állhatatosság már szeminaristaként is nagy hatással volt rám, és azóta megélt hosszú életem tapasztalata is igazolja értékét. Esendőségünk ellenére mindannyiunk számára az Istenhez való ragaszkodás lehet a közeledő üdvösség jele.
Az állhatatossághoz jó, ha másoktól is segítséget kapunk. Ezért örülök, ha értem imádkoznak. Az igazságtalan bíró példázata is azt igazolja, hogy ez még e világi viszonylatban is eredménnyel járhat.
Állhatatos az az ember, aki ragaszkodik szilárd meggyőződéséhez, hűséges a döntéseiben, és kitart a megtérés szellemében. Az állhatatosság azonban csak akkor hozza meg a gyümölcsét, ha az igazságban és a jóságban igazolódik a kitartása.
Lehetséges ez egy életen át? Igen, de csak akkor, ha az Istenbe vetett bizalmunkra építünk. Isten világrendje állandó. Ha tudunk bízni abban, hogy ő mindenkor végtelen jó akarattal van irántunk, ez az állhatatosságunk az üdvösség forrása. Ehhez kell a hiteles hit. Hogyan tehetek szert ilyen hitre?
Nos, Isten volt és marad minden igazság és jóság forrása. Igaz és jó szavát a Szentírásból és elődeink tanúságtételeiből ismerhetjük meg.
Papi tanulmányaim idején még a skolasztikus teológiai szemlélet volt az irányadó. Az Egyház hivatalos tanításából igazolta hitünk igazságait a dogmatikában. Ez ma is érvényes. A II. vatikáni zsinat óta azonban - és XVI. Benedek pápa professzorsága idején is - az első és legfontosabb a Szentíráshoz való visszatérés lett, hiszen ez a könyv Isten szavának egyetlen írott forrása. Az Egyház élő tanítása ebből merítette és meríti ma is az üdvösségre vezető keresztény szellemiség igazságait és életszabályait. E szellemiség idők feletti, örök érvényű értelmezését itt találjuk, és ökumenikus értéke is jelentős. Nagy szerepet kapott a hittudományban az apostoli korhoz közel álló ókeresztény irodalom tanulmányozása is, a patrisztika. Úttörő volt e téren Szent John Henry Newman munkássága.
Nem szükséges hozzá magas teológiai képzettségre szert tenni, csak imádságos alázattal az Egyház élő igehirdetéséhez és elfogadott irodalmi kincséhez kell tartanunk magunkat. A mai, számtalan eszmétől összezavart korunkban sincs más megbízható forrás, amelytől üdvösséget remélhetünk.
Így lehet újra imakönyvünk a Biblia és benne az evangéliumok, amelyekre hallgatva elődeink nemzedékei érték el üdvösségüket.
Ha az életét szabadon alakító ember a keresztény családjában és a keresztény iskolai miliőben megkapja az evangéliumokra alapozott hitet, életében megküzd érte, és hűséges tud maradni hozzá, odaát hálával gondol majd vissza az üdvösség elérését szolgáló állhatatosságára. Az Istenhez ragaszkodó, kitartó hűség koronája az örök élet lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Útravaló – 2019. október 19.
  2019-10-20 08:50:13, vasárnap
 
  A hit az üdvösség föltétele és Isten szavának elfogadása. Ám aki saját hibáján kívül nem ismeri a kinyilatkoztatás Istenét, azt az Úr ezer és egy módon üdvözítheti. Globalizált korunkban azonban a szabad akarat birtokában mindenki számára elérhető Isten szava és megvalósítható a tanítása szerint való élet. Isten senkitől nem tagadja meg hitet adó kegyelmét. A hit pedig az ember szabad meghajlása Isten tekintélye előtt. Ez föltétele a hitnek. A Szentírás a hite miatt magasztalja Ábrahámot, aki az üdvtörténet történelmi hajnalán Istenhez igazodva merte végigjárni élete útját. A nagy próbatételek ellenére is töretlen maradt a hite, s ez tette őt minden hívők atyjává. A hit nem e világon igazolt ismeret. A hitben csak tükör által, homályosan látunk. Hitünk soha nincs ellentétben az emberi tudással, de elutasítása kizár az üdvösségből.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 29. vasárnap 10.20.
  2019-10-20 08:48:31, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Izrael népe a pusztai vándorlás során győzelmet aratott az amalekiták fölött, mert Mózes imádkozott értük.
A választott nép pusztai vándorlása idején történt:
Az amalekiták előrenyomultak, hogy Refidimnél megküzdjenek Izrael fiaival.
Mózes így szólt Józsuéhoz: ,,Válassz ki nekünk férfiakat, és szállj harcba az amalekitákkal. Én pedig holnap Isten botjával a kezemben kiállok a domb tetejére." Józsue úgy tett, ahogy Mózes parancsolta, és megütközött az amalekitákkal. Mózes közben Áronnal és Hurral fölment a domb tetejére.
Ameddig Mózes a kezét kitárva tartotta, az izraeliták fölényben voltak, de ha leeresztette a kezét, az amalekiták jutottak fölényhez. Mózes karja végül is elfáradt. Ezért vettek egy követ, odavitték és ráültették. Áron és Hur pedig a karját tartotta, egyik az egyik oldalon, a másik a másik oldalon. Így karja kitárva maradt napszálltáig. Józsue pedig kardélre hányta az amalekitákat és hadi népüket.
Ez az Isten igéje. Kiv 17,8-13

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Timóteushoz írt második leveléből
Isten embere legyen tökéletes és minden jóra kész.
Szeretett Fiam!
Tarts ki amellett, amit tanultál, s amiről meggyőződtél, hiszen tudod, kitől tanultad. Gyermekkorod óta ismered a Szentírást: ez megadja neked az útmutatást ahhoz, hogy a Krisztus Jézusba vetett hit által eljuss az üdvösségre.
Minden írás, amelyet az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre s az igaz életre való nevelésre, hogy az Isten embere tökéletes és minden jóra kész legyen.
Kérve kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az ő eljövetelére és országára: hirdesd az igét, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel.
Ez az Isten igéje. 2Tim 3,14-4,2

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten meghallgatja azokat, akik őt állhatatosan kérik.
Abban az időben:
Példabeszédet mondott Jézus arról, hogy szüntelenül kell imádkozni és nem szabad belefáradni.
Így szólt: ,,Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.
A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver."
Az Úr így szólt: ,,Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik.
Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?"
Ezek az evangélium igéi. Lk 18,1-8
...... .........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te arra bátorítottad tanítványaidat és buzdítasz minket is, hogy szüntelenül imádkozzunk. Szükségünk van bátorításodra, hiszen sokszor kételkedünk az ima erejében. Ha Isten nem azonnal teljesíti kéréseinket, vagy nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, könnyen elbizonytalanodunk. Pedig kitartóan kell imádkoznunk, mindig azzal a bizalommal, hogy Isten mindent megad nekünk, ami a lelkünk üdvösségét szolgálja. Segíts minket a hit próbatételei idején, hogy szívünkben megőrizzük a jóságos Isten arcát

Elmélkedés
Isten ajándéka
Az igazságtalanság bíróról szóló példabeszédet Jézus a bíró szemszögéből mondja el. Az ő fejével gondolkodva ismerjük meg jellemét és indítékát, ami először tétlenségre, majd később mégis ítélkezésre indítja. Sajnáljuk, hogy az özvegy gondolatairól egyetlen szó sem esik. Az a lehetőség, hogy bántalmazza a késlekedő bírót, csupán a bíró feltételezése.
Az özvegyről nem mond semmit Jézus, pedig más esetekben nagyon érzékenyen érinti őt az özvegyek kiszolgáltatott helyzete. Az írástudókról képmutatásuk és hamis vallásosságuk miatt egy alkalommal ezt mondja: ,,Felélik az özvegyek házát, közben színleg nagyokat imádkoznak: annál szigorúbb ítélet vár rájuk" (Mk 12,40).
Vagy gondoljunk csak a Naim városában élő özvegyasszonyra, akinek meghal egyetlen fia. Éppen a halott fiút kísérik ki a temetőbe, amikor Jézus odaér tanítványaival a városhoz. Megsajnálja az asszonyt, akinek nyilvánvalóan már nem él a férje és most fiát is elveszítette, pedig ő lett volna idős korában támasza, gondviselője. Jézus csodát tesz, feltámasztja a fiút és visszaadja őt anyjának (vö. Lk 7,11-17).
Egy másik eset, amikor Jézus figyeli, hogy a gazdagok hogyan dobják adományaikat a templomperselybe. Odajön egy özvegyasszony, aki két fillért dobott be. Adományát mégis Jézus többre értékelte, mint azoknak a gazdagoknak az adományát, akik sokat dobtak a perselybe. Elismerő szavait tanítványaihoz intézte: ,,Ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, ami csak szegénységétől telt, egész megélhetését" (Mk 12,41-44).
A mostani történetben az özvegy úgy érzi, hogy igazságtalanság érte őt, ezért egy bíróhoz fordul, aki viszont nem foglalkozik ügyével. Vélhetően többször is felkereste őt az özvegy, próbálta sürgetni a mielőbbi ítéletet, de a bírót nem hatotta meg sorozatos könyörgése. Az asszony azonban nem adta fel a dolgot, jogosan érezte, hogy a bíró kihasználja helyzetét és méltatlanul bánik vele, amikor halogatja ügyének elintézését. A bírónak egy idő után terhére van, hogy az özvegy állandóan hozzá fordul, ezért mégis enged a kérésnek. Az özvegy tehát eléri szándékát, megismételt kérései fordulatot eredményeznek.
Ezen a ponton meg is találjuk a történet mondanivalóját, amelyet egyébként már a példabeszéd bevezető megjegyzése előre jelzett: ,,szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni." Bíznunk kell abban, hogy Isten meghallgatja imáinkat! Ha kitartunk az imádságban és reménnyel fordulunk Istenhez, az meg fogja hozni a gyümölcsét. Isten természetesen nem kényszerből ad meg nekünk valamit, hanem jóságából fakadóan, irántunk való szeretetből. Ezen a szinten minden ajándék, Isten ajándéka. Nem az én érdemem, de még nem is az én kitartó imádkozásomnak a jutalma, hanem az ő ajándéka. Bármennyire is őszinte a vallásosságom, bármennyire is erős a bizalmam, bármennyire is rendíthetetlen a hitem, mégsem tudok méltóvá válni arra, hogy Isten jót tegyen velem, ha tehát kérésem megvalósul, az Isten ajándéka, Isten jóságának a jele.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gondolatok évközi 29. vasárnapra
  2019-10-20 08:42:28, vasárnap
 
  Heiter Róbert Gottfried atya gondolatai
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Elhunyt Kurtág Márta zongoraművész 92 éves korában
  2019-10-20 08:40:05, vasárnap
 
  Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt.
Kurtág Márta 1927. október elsején született Esztergomban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett zongoraművész diplomát Antal István és Hernádi Lajos tanítványaként, kamarazene mesterei Weiner Leó és Mihály András voltak. Kadosa Páltól magánúton összhangzattant, formatant és zeneszerzést tanult. 1953 és 1963 között zongorát tanított a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközép iskolában, 1972-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének korrepetitor-tanáraként dolgozott.
Több mint hat évtizeden át volt Kurtág György feleségeként a zeneszerző műveinek avatott tolmácsolója. Rendszeresen koncerteztek közösen, Kurtág kompozíciói mellett gyakran megszólaltatták Bach koráljainak négykezes átiratait is.
Zongorajátékát az ECM, a Col Legno és a BMC is rögzítette. 2009-ben lemezre vette Beethoven Diabelli variációit, az album a BMC Records gondozásában jelent meg

Beethoven Variations Diabelli by Màrta Kurtàg variation N° 30 videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5520
  • e Hét: 11321
  • e Hónap: 44475
  • e Év: 278222
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.