Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
A levendula gyógyhatásairól
  2019-02-28 19:49:37, csütörtök
 
 



A valódi levendula a Földközi-tenger mellékén, Dél-Európában őshonos. Dél- és Közép-Olaszországban, Dalmáciában, Görögországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban vadon termő növényként terjedt el. Hazánkban az első levendulást Tihanyban telepítették, jelenleg is megtalálható ez az ős Ievendulás (Bittera Gyula keze nyomát dicséri).

Fő hatásai:
Gyógyászati szempontból illatos virágai a legértékesebbek.

A virágjában található illóolaja és annak összetevői (linalol, linalil-acetát, cineol, terpineol, kámfor, geraniol, pinén) adják fő hatásait. Jelentős mennyiségben található benne csersav, kumarinok, flavonoidok és szterolok.





Milyen gyógyhatásai vannak ha belsőleg alkalmazzuk?

A levendula teája :

- Étvágyjavító hatása miatt régóta ismert és alkalmazott gyógynövény.

- Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.

- Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési zavaroknál is hatásosan alkalmazhatjuk. (A levendulaolaj 1-2 cseppje kockacukorra cseppentve a gyomor- és bélpanaszokat hatásosan oldja.)

- Idegnyugtató és idegerősítő, a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja, ilyenkor hatásának növelésére más gyógynövényekkel kombinálhatjuk.

- Erősíti és élénkíti az immunrendszert.

- Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.

- Kiváló izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.

Külsőleg

Aromatikus gyógynövény, illóolaját sokoldalúan hasznosíthatjuk, feszültségoldó gyógyfürdők alkotóeleme.

Reuma, idegzsába elleni krémekben szeszes kivonatát bedörzsölőként használhatjuk, mert helyileg ugyancsak oldja az izomfeszültséget, emellett illatával a pillanatnyi rossz hangulatot is elűzi.

Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.

Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások viszont nem ajánlott.

A gyógynövény virágjából készült olajos kivonat az égési sérülések kiváló ellenszere.

A levendula illóolaját a kozmetikai és az illatszeripar nagy mennyiségben használja.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:

Altató, nyugtató keverékben kimerültségre: komló, citromfű, kamilla, macskagyökér.

Feszültségoldásra, szorongás ellen, idegerősítésre: citromfű, macskagyökér, rozmaring, orbáncfű.

Levendula üdítő recept:
A levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le cukorsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a cukorsziruphoz elegendő az 5dkg/l cukormennyiség. Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a cukorszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom.

Vagy: A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pektin (E440) – avagy mit tud a növényi zselatin?
  2019-02-28 19:44:47, csütörtök
 
 



A pektin egy vízoldékony növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint vegetáriánus zselatinnak is nevezik és elsősorban lekvár és dzsemkészítésre használják zselésítőként mivel költséghatékonyabb mint a befőzőcukor. Nagy mennyiségben tartalmazza az alma, birsalma, a citrusfélék, barack, szilva, egres, fekete ribizli, sárgarépa de megtalálható más növényekben is.
A pektin megfelelő "E" száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag.

Mi a pektin?
A pektinek bonyolult felépítésű poliszaharidok, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók. Abszolút veszélytelen, méregtelenítő hatású. A növényekben, a sejtek működését szabályozzák, biztosítják a szövetek rugalmasságát, a növény nedvesség tartalmát. Jellemzője, hogy képes oldhatatlan vegyületet képezni a nehéz fémekkel, és a radionuklidokkal. E tulajdonsága miatt a WHO egészségügyi világ szervezet ökológiailag szennyezett területen történő felhasználását ajánlja pl. Japán Csernobil. Optimális dózisa 4-5 gr/ nap, erősen szennyezett helyeken 15.16 gr/nap.

A természetben oldatlan állapotban protopektin formájában fordul elő. Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából, a cukorrépából nyerik ki. Gyártják por és sűrítmény formájában. Az E 440 nagyon kevés cukorral stabil zselét képez, amely meleg hatására megolvad; ezért többek között tortabevonónak nagyon alkalmas. A pektinzseléket zsírkiváltó anyagokként is használják zsírszegény termékekben. A pektint kocsonyásító tulajdonsága miatt használják a cukrászatban és az alacsony cukortartalmú és alacsony kalóriaértékű gyümölcsízek, gyümölcszselék, dzsemek, lekvárok gyártásánál.

Miért fogyasszunk pektint?

- A pektinek megváltoztatják a gyomor- és bélrendszer tartalmának viszkozitását. Ha élelmiszerrel együtt visszük be a szervezetbe lelassítja az emésztési folyamatot, így a tápanyagoknak van idejük felszívódni a bélfalon keresztül és beépülni a szervezetbe. A tápanyagok maximális beépülésével pedig csökkenti az étvágyat.

- A pektineknek erős vízmegkötö tulajdonságuk van, ezáltal megnő a folyadék mennyiség a székletben, ami jó hatással van az ember általános közérzetére. Ezeket a tulajdonságokat a székrekedés és a hasmenés gyógyításában alkalmazzák.

- Fogyasztását javasolják vastagbélrák megelőzésére is.

- A pektinek bevonó és gélesítő hatása képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén,ami megvéd az agresszív tényezők irritáló hatásától. A pektinek alkalmazásával, nagyon jó eredményeket értek el a reflux kezelésében.

- A pektinek képesek csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

- Klinikai megfigyelések rámutattak, hogy a diabéteszben szenvedő betegeknél a pektinek csökkentik a vér glukóz szintjét étkezés után, de ezzel egy időben nem változik a vérplazma inzulin koncentrációja.

- A pektineket javasolják méregtelenítésben (a nehézfémek szervezetböl való kiürítéséhez).

- Napjainkban nagyon hatékony fogyókúrás készítményként ajánlják és használják.

- Az almapektin, egy nagyon vékony, nedvesítő bőrvédő réteget képez a mikroorganizmusokkal szemben, ezért nagyon jó baktériumölő hatása van.

- Fiatalító, ránctalanító hatása van, ezért száraz és öregedő bőr számára kifejlesztett kozmetikumokba (tonikok, krémek, rúzsok, púderek, stb.) is használják.

- A pektin készítmények hemosztatikus tulajdonságairól igen közismertek, ezért felhasználják a tüdő, nyelőcső, gyomor és belek vérzése esetén, valamint a fogászatban, illetve nőgyógyászati megbetegedések esetében is.

- A pektin orvosi felhasználásának egyik legérdekesebb és leghatékonyabb módja - sebészeti gyakorlatban a sebek és égési sérülések kezelésében rejlik. Azok a sebek, melyeket 2%-os pektin oldattal kezeltek, nem gyulladnak be és gyorsan gyógyulnak.

- A pektintartalmú anyagok detoxikáló hatását nagyon jól alkalmazták allergiás betegségek gyógyításában is.

Fogyasztását ajánlják még :

Sugárbetegségek gyógyítására (Csernobil), nehézfém mérgezések és különféle intoxikációs folyamatok kezelésére, rákos betegeknél, szív és érrendszeri elváltozásoknál, izületi betegségek kezelésére, megelőző céllal különféle mérgező anyagokkal való munkahelyi érintkezés esetén, kozmetikában, mivel hemosztatikus anyag speciális és gyógyító fogkrémekben. Bőr és hajápoló szerekben, samponok és hajöblítők gyártására. Korpásodás elleni samponok előállításánál. Samponok és folyékony szappanok gyártásánál.

Negatív hatása a pektinnek nem ismert, étrend kiegészítőként a világ összes országában korlátlan mennyiségben engedélyezett.

Figyelem! A pektin esetében is előfordulhatnak mellékhatások. Aki például érzékeny a citrusfélékre, az inkább mellőze a citrus pektin fogyasztását és használjon helyette almapektint.

A pektin okozhat némi diszkomfort érzést: puffadás, hasmenés, felfúvódás. Ha réz, cink, vas, kálcium vagy magnézium tartalmú készítményeket fogyasztunk, figyeljünk arra hogy a pektin ronthatja ezek felszívódását.

Terhesség és szoptatás idején ne fogyasszák!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Máriatövis gyógyhatásairól
  2019-02-28 19:36:46, csütörtök
 
 




MÁRIATÖVIS (Silybum marianum L.) - májunk védelmezője

Közép- Európában, így hazánkban is termesztett egynyári gyógynövény, magtermése a gyógyszeripar nélkülözhetetlen alapanyaga. A máriatövis a világ egyik legerősebb méregtelenítője. A máriatövist orvosi gyógynövényként már a 19. század végén is használták a máj védelme érdekében.

Mit tartalmaz?
A termésében, magjában található szilimarin, továbbá illóolaj, aminosavak, telítetlen zsírsavak (F-vitamin) adják fő hatásait. A népgyógyászat a leveleit is használta lép-, máj- és epebántalmak gyógyítására.

Gyógyászati szempontból szilimarinnak nevezik azt a komplex hatóanyagot, amit a máriatövis termésből (máriatövis olaj) vonnak ki. Ebben a hatóanyagok pontos mennyisége ismert, ami megkönnyíti a pontos adagolást.

Fő gyógyhatásai:

- Felsorolt hatóanyagai szabadgyököket megkötő tulajdonsággal rendelkeznek.

- A májbetegségek gyógyításában, elsősorban a gyógyszeripar által feldolgozott formában, orvosi rendelvényre felírt és alkalmazott szer.

- Serkenti az epetermelést, méregtelenít, és támogatja a máj létfontosságú funkcióit. Nagyon hatásos epekő és epehólyag bántalmak ellen. Rendszeres használata csökkenti az epe koleszterinszintjét, valamint a májzsírt.

- A nehézfémek, az alkohol, egyéb mérgezések kiváltotta májkárosodások esetén nélkülözhetetlen májregeneráló szer.

- Javítja a vastagbél működését, puhítja a székletet, miközben enyhe hashajtó hatású.

- A kutatások szerint a máriatövis fogyasztásával enyhíthetőek a zsírmáj, a májgyulladás, a májzsugor, de még a májrák általt okozott tünetek, panaszok és fájdalmak is.

- Antidepresszánsként is működik, segít megmozgatni a máj stagnáló energiáit.

- A máriatövis nyugtatja és hidratálja a nyálkahártyát, ezért nagyszerű orvosság vese- és húgyhólyag problémákra is.

- A máriatövis bőrproblémák ellen is kiváló orvosság. A pikkelysömör kiváló ellenszere. A szilimarin növeli a máj által termelt glutation szintjét, ami egy méregtelenítő fehérje és úgy válik, a pikkelysömörben szervezetében nincs jelen kellő mennyiségben. Alkalmazható ekcéma és akné esetében is, valamint puhítja és hidratálja a bőrt.

- Csillapítja a lázat, enyhén görcsoldó hatású.

- Használata emeli a vérnyomást.

Fogyasztása történhet a gyógynövényboltokban, vagy gyógyszertárakban kapható étrend-kiegészítők formájában, ezen kívül fogyasztható a máriatövis tea formájában is bár ilyen fajta alkalmazása ritkább, mert hatóanyagai nehezen oldódnak ki. A máriatövist gyakran társítják más növényekkel, a gyermekláncfűvel, fecskefűvel, vagy a májtisztítás folyamataiban is bizonyított benedekfűvel.

Figyelmeztetés! A máriatövismag gyógyszeripari alapanyag, házi szerként történő használata nem javallott! Angina pectorisban, pajzsmirigytúltengésnél, aritmia esetén, valamint várandós kismamáknál és szoptató anyukáknál tilos a használata.
Forrás : Birtalan Katalin- Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Articsóka gyógyhatásairól
  2019-02-28 17:12:50, csütörtök
 
 



Az Észak-Afrikában őshonos articsóka (zöldség és gyógynövény) különleges népszerűségnek örvend Európában, az olasz és francia konyha pótolhatatlan részét képezi, fontos eleme a mediterrán étrendnek.
Az articsóka egészségre gyakorolt pozitív hatásai:

1, Rák megelőzés és gyógyítás
Több tanulmány szerint is az articsóka leveleiben található hatóanyagok (főleg flavonoidok) elősegítik a természetes sejthalált (apoptózis) és csökkentik egyes rákos daganatok növekedését: prosztatarák, leukémia, mellrák.

2, Antioxidáns tulajdonságok
A zöldségek közül az articsókának a legerősebb az antioxidáns hatása, mely az alábbi vegyületeknek köszönhető: kvercetin, rutin, antocianidinek, cinarin, luteolin, szilimarin.

3, Növeli az epeáramlást
Az articsókai levelei által tartalmazott antioxidáns polifenol, a cinarin elősegíti az epe megfelelő áramlását.

4, Májvédő hatás
Szintén a cinarin nevű antioxidánsnak és a szilimarinnak köszönhetően az articsóka kedvező hatással van a máj működésére, több tanulmány is azt mutatta, hogy elősegíti a májsejtek regenerációját. Az alternatív medicina már évszázadokkal ezelőtt felismerte ezen jótékony tulajdonságait.

5, Koleszterincsökkentő hatás
Az articsóka leveleiben található vegyületek csökkentik a vér koleszterinszintjét azáltal, hogy gátolják a HMG-CoA reduktáz működését. Ezáltal növeli a HDL koleszterint és csökkenti az LDL koleszterint.

6, Javítja az emésztést
Az articsóka jótékony hatással van az emésztési rendszerre és emellett javítja az epehólyag működését.

7, Magas a rost tartalma
Egy nagy articsóka elfogyasztásával a napi ajánlott rost bevitel kb. egy negyedét fedezni tudjuk. A rostok segítik az emésztést és fokozzák a vastagbél működését.

8, Másnaposság ellen is jó
Májvédő hatásának köszönhetően az articsóka bevethető a másnaposság elleni küzdelemben, a kutyaharapást tehát nem szőrével, hanem articsókával...
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A papaya gyógyhatásai
  2019-02-27 20:15:42, szerda
 
 



Az enzimekben gazdag egzotikus növény a papaya, hihetetlenül jó hatást gyakorol az általános közérzetre. Segíti az emésztést, harmonizál, karcsúsít és frissít a papain enzim által. A papaya nagyon sok táp-és ballasztanyagot szállít és segíti a fölösleges kilók lebontását. A Papaya enzimek elsőfokú zsírégetők. Ezen kívül a papaya gazdagon tartalmaz riboflavint és niacint vagy nikotinsavakat, valamint koenzimeket, amik a NAD és NADP fontos alapját képezik.

A papaya a következő fontos enzimeket tartalmazza: papain, chymopapain, lizozim és a lipáz
A papaya legfontosabb enzimje a fehérjéket lebontó papain. Hatása az emberi pepszinhez hasonló. Ezen kívül reninnint és pektázt is tartalmaz. A papaya enzimei biztonságosan és természetes módon segítik az emésztést, serkentik a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontását és hasznosulását.

A növény és gyümölcse az enzimeken kívül növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. A papaya gyümölcs éretlen - félig érett állapotban meglepő módon magasabb tápértékű, mint a teljesen beérett, bár ilyenkor ízesítésre szorul (só, citromlé, méz). A még zöld gyümölcs kalóriatartalma egyharmada, könnyen emészthető fehérjetartalma viszont kétszerese az érett gyümölcsének.

A papayafa levele a növény legértékesebb része - A levél igen gazdag papainban, fehérjetartalma 15-szöröse az érett gyümölcsének. A papaya fehérjében szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható.

Ezek közül az arginin, melynek az ondótermelésben és a vér tisztaságának fenntartásában van szerepe, talán a legérdekesebb. Előfordul még pl. a tojásban, az élesztőben. Az arginin tartalmú ételeket a nemi szervek megfelelő működése miatt érdemes fogyasztani. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy ha papaint juttatunk a szervezetünkbe a fehérjék lebontására, ennek olyan egyedülálló hatása van, hogy képes az elfogyasztott különféle fehérjékből a belekben a legtöbb arginint felszabadítani, sőt a fehérjék bizonyos részét argininná alakítani. Az arginin befolyásolja az emberi növekedési hormon termelését is. Ezt a hormont a hipofízis állítja elő és közvetlenül felelős a DNS és az RNS válaszreakciókért, a májban, az izmokban, a porcokban és a zsírszövetekben folyó szintézisért. A növekedési hormon magasabb szintje növeli az izomtónust és csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást.

A papaint különböző emésztési zavarokban alkalmazzák. Lehetővé teszi a tökéletes emésztést a gyomorsavhiányos emberek számára is. Gyomorsav hiányában a fehérjeemésztéshez szükséges emberi pepszin nem képes kifejteni teljes mértékben a hatását. Ha túl sok gyomorsav képződik, a papaya természetes savlekötőként (antacidum) megszünteti a gyomorégést, a mesterséges antacidumok mellékhatásai nélkül.

A papain felszabadítja a fehérjék építőköveit, az aminosavakat (pl. a sejtfalakat erősítő alanint, stb.), ez csökkenti az emésztetlen fehérjék rothadási folyamatait, és így jó hatású az immunrendszerre is.

A papain enzim kiválóan alkalmas az élő szövetek és a bélfalak megtisztítására minden nem oda való anyagtól, túlzott mennyiségű nyálkától, vagy elhalt szövetektől. Ugyanakkor az élő szöveteket semmilyen módon nem károsítja és jelenléte az emésztőrendszerben elengedhetetlenül szükséges.

A papaya a papain mellett számos egyéb enzimet is tartalmaz, melyek elsősorban a szénhidrátok és a lipidek emésztését segítik elő. Ezek az enzimek képesek behatolni a szövetekbe, ott segítenek feloldani az esetleges sérülések nyomait, a meszesedéseket és javítják az elmeszesedett artériák állapotát is.

Ha rossz a fehérjeemésztés, a szervezetben felhalmozódhatnak a salak-, a méreg- és a nyálkás fehérjeanyagok, és rárakódnak a belek nyálkahártyájára.

A papain megtisztítja a bélfalakat, ezáltal gátolja számos betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, székrekedés stb.) kialakulását.
(Forrás: Harald W. Tietze -Papaya - az enzim medicina új lehetőségei) illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Amaránt
  2019-02-27 11:45:40, szerda
 
 



Az Amarant tulajdonképpen egy termesztett álgabona, vad rokona nálunk disznóparéj néven közismert. Őshazája Közép-Amerika, ahol a kukorica és a bab mellett az aztékok és az inkák egyik fő táplálékát biztosította. Az amarant a spanyol hódításokkal eltűnt, visszaszorult a búza elterjesztésének köszönhetően, de Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiban termesztésük sohasem szűnt meg.

- Leveléért jelenleg Ny-Afrikában, Indiában, Kínában, Indonéziában, a Csendes-óceáni szigetvilágban, Latin-Amerikában, az Egyesült Államokban termesztik. Az Egyesült Államokban bébi konzervekbe - a spenót helyett - is teszik. Magjáért, Mexikóban és az Egyesült Államokban termesztik nagyobb mértékben. Európában - főként Németországban és Ausztriában termesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában.
Mit tartalmaz az Amarant?

- Az amarant aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma 75%/ban hasznosul. Fehérjéinek biológiai értéke - ami hőkezeléssel még tovább fokozható - magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál - a tejnél is, ezért a NASA az amarantot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára.

- Az amarant-fehérje különösen gazdag LIZIN-ben, amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik.

- Az amarant vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez az információ nagyon fontos lehet a vegetáriánusok számára, valamint a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányos ember számára.

- Magas kálcium tartalma meghaladja a tejét, ezért biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kálcium forrást jelentő élelmiszer, ezért az amarant rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében.

- Magnézium tartalma sokkal nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.

- Lisztérzékenyek is fogyaszthatják mivel az amarant egy glutén és gliadin mentes gabonaféleség.

- Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos.

- Az amarántmag olajtartalma 8-10%, dominál benne a telítetlen linol- és linolénsav, a sztearinsavtartalma pedig közel 20%-nyi. Az amarantmagban a többi gabonához viszonyítva nagy mennyiségű szkvalén található (egy többszörösen telítetlen szénhidrogén, amely a sejtmembrán természetes alkotóanyagai közé tartozik).

- Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy antinutritív anyagokat, így fitinsavat, tanninokat, szaponinokat, tripszininhibitort és oxalátot is tartalmaz. A hőkezelés azonban nagymértékben csökkenti ezek mennyiségét és növeli a fehérje emészthetőségét.

Felhasználása

Íze semleges, így sokoldalúan felhasználható, édes és sós jellegű ételek is készíthetők belőle. Az amarant tulajdonképpen egy álgabona, de felhasználása hasonló a gabonafélékhez.

A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.

Levele, fiatal hajtásai: spenóthoz hasonlóan elkészítve - krémlevesnek, főzeléknek fogyasztható.

Beérett magja - legértékesebb része: köretnek, kásának, liszté őrölve sütemények, kenyérfélék dúsítására használható, főzve, pirítva, csíra-zöldségként, búza helyet, illetve azzal keverve mindenféle ételben felhasználható. A mag hő hatására kipattog, mint a kukorica, így közvetlenül is fogyasztható. Felhasználható tésztafélékben, süteményekben, édességekben, igen jóízű és sokáig friss kenyér készül az amaranttal kevert lisztből, akár ,,hamis kaviár" is készíthető belőle. Fel tudjuk használni palacsintatésztába, pudingok készítéséhez, hajdinával lisztté őrölve lisztérzékenyek számára tészták, sütemények készíthetők.

Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha a müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában fogyasszuk. Ezenkívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít a felhasználónak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Candida ellen
  2019-02-27 11:41:21, szerda
 
  Candida a XXI. század népbetegsége! Hogyan segíthetünk a kombucha termékekkel a Candidiasis kezelésében?

A candida albicans tulajdonképpen egy ártalmatlan élesztőgomba, amely a legtöbb ember bélflórájában megtalálható anélkül, hogy panaszokat, vagy betegséget okozna. A Candida albicans elterjedésének kiváltó oka a széles spektrumú antibiotikumok alkalmazása, amelyek károsítják a normális baktériumflórát, és így támogatják a Candida-gomba túlszaporodását.

A Candida kezelés egyik legfontosabb alapja, hogy étkezésünkből kizárjuk a könnyen oldódó szénhidrátot (cukor, fehér lisztböl készült termékek) tartalmazó élelmiszereket. Kerüljük az étkezési gombákat, fűszereket, ételecetet, a legtöbb sajtfélét és az alkoholtartalmú italokat is.
A Candida a szervezetben úgynevezett gombafonalakkal szaporodik (hifa), és a véráramon keresztül behatol bármelyik szövetbe, a legkülönbözőbb szervekbe, és így tetszőleges helyen szaporodhatnak tovább.

A legnagyobb veszélyt azonban a Candida gombák természetes, rendszeres elpusztulása jelenti, mivel ezek szétesésekor olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, amelyek rendkívüli módon megterhelik az immunrendszert, és a fokozott hisztamin kiválasztása révén különböző allergiákat idéznek elő.

Az antibiotikum nemcsak gyógyszerek formájában, hanem az ilyen jellegű gyógyszerekkel kezelt állatok húsa, tejtermékek és tojás útján is bejuthat szervezetünkbe. Az antibiotikumok hatására a szervezetben erőteljesen pusztulnak a mikroorganizmusok, ennek következtében mindenütt elhalt szövetek képződnek. A folyamathoz még nagyban hozzájárulnak azok a pangó, emészthetetlen anyagok, amelyek többek között a különféle vegyszerekből, élelmiszeradalékokból raktározódnak el a szervezetben.

A Candida nagyon jól szaporodik elhalt szövetek és bomlástermékek környezetében. A Candida igen jól rejtőzködik a szervezetben, így az orvosok gyakran csak nagyon későn ismerik fel. Ez idő alatt azonban a különféle felállított diagnózisok alapján már számos gyógyszeres kezelést kap a beteg, melynek hatására olyan Candida-mutációk jönnek létre, amelyek ezt az ártalmatlannak tűnő spórás élesztőgombát egy veszélyes kórokozóvá változtatják.

Manapság már olyan betegségeket is Candida eredetűnek tulajdonítanak (Dr. Mandel), mint például a fülzúgás, kettős-látás, nyaki panaszok, sclerozis multiplex, vastagbéldaganatok, a vékonybél-, húgycső -, petevezeték-, petefészek-, krónikus torok-, homlok- és arcüreggyulladások.

A Candidiasis - meglepő módon - csecsemőknél, kisgyermekeknél is rendkívül gyakori. A tehéntejből készült tápszerekben lévő antibiotikumok meggátolják a csecsemő ,,normális" bélflórájának kialakulását.

Hogyan segíthetünk a kombucha termékekkel a Candidiasis kezelésében?

A kombuchában lévő Schizosaccharomyces a Candidával ellentétben hasadó gomba, ami nem tartalmaz spórákat, így a szervezetben nem képes elterjedni (ez az oka annak, hogy a kombuchát nap mint nap újra kell pótolni a szervezetben, mivel az ,,dolga végeztével" 6-8 órán belül kiürül). A kombucha támogatja a szervezetbarát bélbaktériumok élettevékenységét. Ezek megfelelő számú jelenléte önmagában meggátolja a Candida továbbterjedését. A kombucha lúgosító hatása fékezi a Candida szaporodását, és aktívabb anyagcseréje révén csökkenti a Candida életterét.

A papaya készítményeinkben lévő papain enzim alkalmas a szervezetben felhalmozódott, pangó fehérjék, nyákosító anyagok lebontására, ezáltal csökkenti a Candida életterét.

A harmadik, és talán a legfontosabb tényező a teafaolaj belsőleges használata lenne, ugyanis természetes baktériumölő hatása miatt halálos ellensége a Candidának, ezzel szemben képes a szervezetbarát baktériumokkal támogató, együttműködő kapcsolatot kialakítani.

Kiirthatatlannak tűnő körömgombák teafaolaj hatására egy-két hét alatt múltak el úgy, hogy eközben nem sérültek a környező sejtek, szövetek.

A teafaolaj belsőleges használatát hosszú ideig tiltották, azonban Ausztráliában és Nyugat-Európa egyes országaiban megfelelő dózis alkalmazásával ma már engedélyezik.
Birtalan Katalin: Természetgyógyász Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A jód természetes forrásai
  2019-02-27 11:38:06, szerda
 
 



A jód a gerincesek számára nélkülözhetetlen elem, mert a pajzsmirigy hormonok egyik alkotója. Mintegy 5 000 éve Kínában a pajzsmirigy megnagyobbodását tengeri algák, moszatok, lamináriák fogyasztása révén gyógyították és előzték meg.

Az elemet 1811-ben Courtois B. francia kémikus fedezte fel tengeri moszatok, szivacsok hamujában. Hippokratesz pedig 2400 évvel ezelőtt hasonló módon jódban gazdag tengeri termékekkel kezelte a golyvát.
A pajzsmirigy által termelt hormonok közül a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) tartalmaz jódot. A tiroxin 4 jódatomot, a trijód-tironin 3 jódatomot tartalmaz. A T3 ötször aktívabb a T4-nél. A pajzsmirigy főleg T4-et állít elő.

Az emberi szervezet 20-30 mg jódot tartalmaz, és ennek túlnyomó része a pajzsmirigyben található. A két pajzsmirigy hormon közül a T4 termelésében beálló zavar számos betegséget idéz elő. A jódtartalmú pajzsmirigy hormonokat fehérjéhez kötődve, inaktív formában szállítja a vér. A hormon, majd a jód felszabadítását specifikus enzimek végzik. Így keletkezik a T4 -ből T3.

Az egyik enzim szelént tartalmaz, a másik szelén hiány esetén lép működésbe (vésztartalék). A folyamat tehát csakis adott szelénkoncentráció esetén működik megfelelően.

A vér normális T4 koncentrációja 5-10 mikrogramm/dl, míg a T3 hormoné 100-200 nanogramm/dl.

A jódtartalmú pajzsmirigy-hormonok élettani hatása rendkívül sokrétű. A legfontosabbak:

- az anyagcsere folyamatok fokozása (nő az oxigénfogyasztás és a hő termelés),

- fokozódik a fehérjék, az enzimek szintézise (nő az energia és az oxigén szükséglet),

- felgyorsul a ribonukleinsavak (RNS) szintézise,

- a sejtek energiaközpontjaiban (mitokondriumok) zajló folyamatok aktivizálódnak (T4)

- az embriók, az újszülöttek és csecsemők sejtosztódásában (növekedés) meghatározó szerepet töltenek be. A T4 és a T3 szint a gyermekeknél (felnőttkorig) magasabb, mint a felnőtteknél.

- A jódkoncentrációnak optimuma van, csak adott koncentrációig serkenti a pajzsmirigyet.

- Nagy koncentráció esetén a T3 és a T4 kiválasztás (jódbeszállítási gátlódás miatt) csökken.

- Az emberi szervezet jódszükséglete legalább 70-80 mikrogramm naponta, azonban legalább 150-160 mikrogramm kell a szervezeti egyensúly biztonságosabb fenntartásához.

A jódhiány következménye a golyva.

Ha nem megfelelő a pajzsmirigy jódellátottsága, csökkenni fog a T4 és T3 termelése, és az agyalapi mirigy fokozott hormontermelésbe kezd, amely a pajzsmirigy méretét növeli (eutireózis). Ez a bejutó kevés jód fokozottabb beépülését segíti elő, a pajzsmirigy funkció helyreáll, de a mirigy méretét nem csökkenti. Ezt a jelenséget az éhezés, az energia- és fehérje hiányos táplálkozás, sebészeti beavatkozás, égési sérülések, infarktus, fertőzések, sőt egyes gyógyszerek (b blokkolók) is kiválthatják.

A pajzsmirigy csökkent működése is a jódhiánnyal függ össze (mixödéma). A golyva esetén a pajzsmirigy normálisan működik, mixödémánál azonban nem. Adott területen lévő jódhiányt nevezik endémiás golyvának.

A csökkent pajzsmirigy működés tünetei: bárgyú arckifejezés, felpuffadt arc, lassúbb beszéd, rekedtes hang, durva, száraz és hámló bőr, vastagszálú, ritka haj, törékeny körmök, stb.

A jódhiány a magzatra is károsító, veszélyes. Jelentősebb jódhiány fogamzási zavarokat, abortuszt, koraszülést válthat ki, a gyermek szellemileg elmaradott lesz (kisebb agytérfogat, kisebb IQ). A T4 és T3 jelentősebb hiánya fejlődő gyermekeknél (óvodás, iskolás kor) testi, szellemi visszamaradást okozhat (kreténizmus). Alacsony termet, a csontváz fejlődésének visszamaradottsága, a csontok gyengébb szilárdsága, a vérkoleszterin magas értéke a jellemző tünetek.

Jódforrások, jódpótlás

- A legjobb jódforrások a tengeri termékek: algák, laminária (tengeri káposzta), halak, rákok,

- Jódban gazdag talajon (pl. Békés megyei területen) termelt növények, zöldségek. A táplálékokkal a szervezetbe kerülő jód egy része a májba kerül, s így szabályozódik a vérbe lévő jódmennyiség szintje. Az endémiás területeken javasolt a jódozott só használata. (A száraz tengeri sóban nincs jód! A só bepárlása során a jód ,,szublimál", de a nedvesebb helyen tárolt jódozott konyhasóból is rövid idő alatt elillan a jód.)

A jód az egészség oktánszáma

A jód a pajzsmirigy hormontermelésének alapvető üzemanyaga. A pajzsmirigy határozza meg szervezetünk alapenergia szintjét, fordulatszámát. Ettől leszünk ,,pörgősek", vagy ,,lomhák". A gyors és logikus szellemi reakciókat - a japán gazdasági csoda titkát - az amerikai kutatók a magas jódfogyasztásban találták meg. A japán nők karcsúságukat, szép bőrüket a kielégítő jódbevitelnek köszönhetik. A japán nők számára ismeretlenek a menopauzával járó kellemetlen tünetek. Az átlagos japán ember napi 400-500 μg jódot fogyaszt, az amerikaiak napi normája 250-350 μg, Magyarországon az elfogadott érték napi 180-200 μg lenne, de a lakosság ennél jóval kevesebbet fogyaszt.

A megfelelő jódellátottság javítja szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

A jód további fontos tulajdonsága, hogy megnyugtatja a szervezetet, stabilizálja az idegrendszert. Idegfeszültségben a szervezet folyamatos stressz állapotot él át, amely csökkenti, rontja a szervezet immunvédelmét, jelentős rizikófaktora a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedéseknek.

A jód szervezetünk legaktívabb katalizátora a táplálékok égetésével, hasznosításával kapcsolatban. Ha az anyagcsere nem teljes, a táplálék felesleges és nem kívánatos zsír formájában lerakódik. A tartós jódhiány nemcsak pajzsmirigyzavarokat, betegségeket és túlsúlynövekedést eredményez, hanem depresszióhoz, tartós agykárosodáshoz is vezethet.
Birtalan Katalin: Természetgyógyász Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ganoderma gyógyhatásai
  2019-02-27 11:33:41, szerda
 
 



A ganoderma különleges gyógyhatásai:


Régen az emberek csak annyit tudtak, hogy "a ganoderma megőrzi a fiatalságot, és rendszeres fogyasztás esetén hosszú életet biztosít", de soha senki nem fogott tudományos kutatásba, hogy megállapítsa, miért is olyan hatékony. Az utóbbi években kínai és más nemzetiségű tudósok által végzett alapos kutatások - az együttműködő kórházak, egyetemek és gyógyszeripari vállalatok elemzéseinek és klinikai kísérleteinek segítségével - végre megfejtették kivételes hatékonyságának titkát, így kiderült róla hogy:

- Vértisztító,

- méregtelenítő,

- vizelethajtó,

- májkímélő,

- bélműködést szabályozó,

- szívműködést elősegítő,

- vérnyomás-beállító,

- nyugtató-,

- köhögéscsökkentő és köptető hatású,

- emellett hozzájárul a tumornövekedés gátlásához is.

A ganoderma legfontosabb alkotóelemei:

1. Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére is megnöveli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben (ázsiai ginszengben) található.

2. Poliszacharidok: ezek a szerves vegyületek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelően finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította.

3. Keserű íz. A japán orvos- és gyógyszerészszakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínûsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétől, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell őrizni.

A ganoderma orvostudományi alapjai: Dr. Shigeru Yuji klinikai kísérletei alapján a ganoderma a következő alapfunkcióinak köszönheti hatékonyságát.

- Csökkenti a vérben a koleszterin és a szabad zsírok mennyiségét.

- Csökkenti a vércukorszintet; visszaállítja a hasnyálmirigy működését.

- Csökkenti a vérben található lipidek számát, és stabilizálja a vörösvérsejtek membránjait.

- Mivel a ganoderma adenozint tartalmaz, csökkentheti a vérlemezkék felhalmozódását, bomlasztja a trombinokat és megakadályozza a trombózist.

- Optimalizálja a mellékvesekéreg működését.

- Fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét, valamint az immunrendszer hatékonyságát.

- Lassítja az időskori agyi funkció-csökkenést.

- Csökkenti az allergia elleni szerek mellékhatásait.

- Megakadályozza az antigének által okozott allergia kialakulását, mivel gátolja a hízósejtek hisztaminkibocsátását.

- Hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez és blokkolja a tumorsejtek anyagcseréjét. Megakadályozza a rákos betegek tumorembólia miatti hirtelen halálát. Megakadályozza a trombózis kialakulását, feloldja a trombint, fokozza a tumorellenes gyógyszerek hatékonyságát. Csökkenti a rák által okozott fájdalmat.

- A ganoderma jelentősen csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait emlő-, vastagbél- vagy gyomorrákmûtéten átesett pácienseknél.

- Megakadályozza a rákos áttétek kialakulását, csökkenti a fájdalmat és hosszabb élettartam lehetőségét nyújtja. A ganoderma a Polyporaceae gombák családjába tartozik, és fogyasztását hatékony rákkezelési módszerként tartják számon Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban és Skóciában.

- A ganoderma hatékonyan védelmet jelent, optimalizálja az emésztőrendszer működését. Elhízás miatt nem kell kalóriacsökkentett diétát kezdeni. Kutatásaink rámutattak, hogy a ganodermát fogyasztó sovány embereknél súlygyarapodás, az elhízottaknál pedig fogyás tapasztalható. Nincs jelentősége az életkornak, a nemnek, az egészségi állapotnak, a ganoderma minden esetben lehetővé teszi, hogy megmaradjon az optimális testsúly és külalak. Rendszeres szedés esetén a ganoderma optimalizálja a felépítő és lebontó folyamatokat.

- A ganoderma hatékony a csípő- és váll-, és egyéb ízületi fájdalmak gyógyításában.

- A ganoderma a nőgyógyászati problémák, például a menstruációs görcsök, szédülés, klimax stb. kezelésében is hatékonynak bizonyult.

- A ganoderma terhes és vajúdó nők számára egyaránt szükséges.

- A ganoderma jelentős mértékben gyógyíthatja a vesebetegségeket.

A ganoderma különleges hatásait egy új orvosi kifejezéssel jelölik: "adaptogén" (helyreállítja a megbomlott egyensúlyt). A japán kórházak és kutatóintézetek által végzett hosszas kutatások és kísérletek minden szempontból megerősítették a ganoderma pozitív hatásait

A ganoderma szedését követően néhányan ,,ellenhatásokat" tapasztalhatnak, különösen a fogyasztás kezdeti időszakában: szédülés, gyengeség-érzés, gyakori vizelési és székelési inger jelentkezhet. Ez normális jelenség, és azt jelzi, hogy megindult a tárolt méreganyagok távozása a szervezetből. A cukorbetegek sok cukrot veszíthetnek, a reumás betegek átmenetileg erősebb fájdalmat tapasztalhatnak. Ez a jelenség csupán a szervezet normális, funkcionális alkalmazkodása. Semmire nem utal a ganoderma hatékonyságán kívül. A páciensek fizikai állapotától függően pár napon belül ezek a tünetek megszűnnek.

Mivel a ganoderma természetes hatóanyag, hagyományos gyógyszerekkel együttesen is alkalmazható, azok mellékhatásait is csökkentheti.

GANODERMA ADAGOLÁSI ÚTMUTATÓ

Az egészség megőrzésére: kezdeti időszak (első tizenöt nap): vegyünk be egy kapszulát reggel és egyet lefekvés előtt. A tizenötödik napot követően napi egy kapszula elég (alkalmanként egy kapszula).

A reumás, légcsőhuruttal vagy fájdalommal küszködő páciens naponta kétszer, reggeli és vacsora előtt szedje, amíg a tünetek meg nem szűnnek. Ezt követően elég a napi egy kapszula. Fájdalom esetén bármikor szedhető (alkalmanként egy kapszula).

A hepatitises, tumoros, cukorbeteg páciensek naponta több mint három alkalommal szedjék, alkalmanként 1-2 kapszulát. Ha szükséges, az 1-2 kapszula napi 4-5 alkalommal is szedhető.
Birtalan Katalin: Természetgyógyász Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hársfatea gyógyhatásairól
  2019-02-27 10:42:20, szerda
 
 



A Hársfa tea hatóanyaga a virágzatban van. Fogyasztásra csak a kislevelű hárs (TILIA CORDATA), közönséges hárs (TILIA VULGARIS) és a nagylevelű hárs (TILIA PLATHYPHYLIOS) alkalmas. Az ezüst hárs méreganyagot tartalmaz ezért fogyasztása TILOS!

A levéldrog (Tiliae folium) C-vitamint, cseranyagot és két glikozidát tartalmaz. A gyarmati tea pótlására használják.
Nagyon finom, üditő tea, bármikor ihatjuk, akkor is ha nem vagyunk betegek. Semmilyen mellékhatása nem ismert.

Mire jó a hársfatea?

- Meghüléses betegségek esetén izzasztó, bőrtisztító, lázcsillapító, köptető, nyákoldó hatású és köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas.

- Enyhíti a hörghurutos panaszokat és ez nem csak a légúti hurutokra érvényes, hanem a hasi hurutokra is.

- Pozitívan hat az emésztésre, erősíti a gyomrot, és enyhíti a gyomoridegességet is.

- Hideg téli napokon érdemes kortyolgatni, mert felmelegít.

- Antioxidáns hatású flavonoid tartalma miatt, jó hatással van immunrendszerünkre és a szívműködésre.

- Fokozza az epetermelést, epehajtó.

- Gyulladás csökkentő, tisztítja a vért.

- A népi gyógyászat szerint a hársfavirág tea jó idegerősítő szer. Még a fejfájást is mérsékli.

- Ha lefekvés előtt fogyasztjuk, nyugodt alvást biztosít.

- Szárított levelei, porrá törve, alkalmasak fogtisztításra. Fogporokhoz, sebgyógyító és bőrbajok elleni hintőporokhoz adják.

- Külsőleg felhasználható száj- és toroköblögetésre.

- Borogatásnak is lehet használni: 3 dl forró vízzel forrázz le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le. Naponta kétszer langyos főzettel borogasd a beteg bőrfelületet.

- A terhesség során előforduló álmatlanság ellen, lefekvés előtt ajánlott melegen egy bögre hársfa teát elkortyolgatni.

- Hatásosan használhatják a reumás megbetegedésben szenvedők.

- Enyhe vizelethajtó és méregtelenítő hatással rendelkezik.

Tea készítése: Egy evőkanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig letakarva áztatjük és szűrés után melegen fogyasztjuk. Meghüléses, lázas állapotban társítható a bodzavirággal 1:1 arányban. Betegség esetén napi három csészével is fogyasztható, míg a panaszok nem enyhülnek. Mézzel ízesíthetjük.

Ha a hársteához kamillát és borsmentát is keverünk, olyan izzasztó teát kapunk, ami hűlés esetén csodálatos hatású.

A hársfavirágból készült méz: kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza esetén érdemes ezzel édesítened hársfa teádat.
Birtalan Katalin: Természetgyógyász Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 7394
  • e Hónap: 38880
  • e Év: 243581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.