Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/16 oldal   Bejegyzések száma: 155 
Vénáink védelmére
  2019-05-24 20:24:45, péntek
 
  Néhány tipp, hogyan őrizhetjük meg vénáink fittségét:

Fennáll a trombózis veszélye egy hosszabb út során, legyen szó autóbuszról, autóról, vagy repülőről. A jelenséget ,,Economy-Class-szindrómának" hívják, a repülők turistaosztálya után. Az ülés szűk helyen, több órán keresztül kevés mozgással csökkenti a vérkeringést. A száraz levegő és a kevés folyadékbevitel sűrűbbé teszi a vért, ennek következményeként trombózis alakulhat ki. Ha fontos ereket érint, veszélyezteti a szív és a tüdő működését.

A fent említett tünet-együttes bárkinél kialakulhat. Természetesen vannak veszélyeztetettebbek, pl. azok, akiknél a családban már előfordult trombózis és/vagy maguk is betegek. A túlsúly és a dohányzás szintén rizikófaktor, mivel a vénák állapotát is gyengíti. Idősek, várandósok, frissen műtöttek, szív- és keringési, rákbetegségekben szenvedők is ki vannak téve a trombózis veszélyének.

A megelőzés érdekében:

-Tartózkodjon az utazás előtti napon és az utazás napján a nehéz ételektől a jobb emésztés érdekében.
-Igyon legalább 2 liter folyadékot, a magasság miatt a vörösvérsejtek száma megnő, és a vér besűrűsödik.
-Tartózkodjon az a kávé, az alkohol és a tea fogyasztásától, mert folyadékelvonó hatásuk van. ----Fogyasszon inkább vizet, gyümölcslevet, gyógyteát.
-Utazás közben ragadjon meg minden lehetőséget a mozgásra, ha van rá lehetőség nyújtóztassa ki a lábát, néhány gyakorlattal frissítse a keringését.
-Viseljen kényelmes ruhát és cipőt, ez utóbbiból akár ki is bújhat.
-Ne tegye keresztbe a lábát, mert az a vénákat nagyon megterheli.
-Utazás alatt viseljen kompressziós harisnyát. gyógyszertárunkban is kapható.
-Aki különösen hajlamos trombózisra, beszéljen utazás előtt orvosával. Bizonyos esetekben Heparin jellegű véralvadás-gátló injekció adása is szóba jöhet.
-Azok, akinek problémája van a vénáival, tartózkodjon a túlzott napozástól, a szaunázástól és a forró fürdőtől.
-Ne hordjon olyan zoknit, vagy térdharisnyát, amely túlzottan elszorítja a lábát, ezáltal akadályozza a keringést.
-Tusoláskor utoljára hideg vizet használjon, ez az ereket összehúzza, amelyek később természetesen kitágulnak, hogy újból visszanyerje a test a megfelelő hőmérsékletet. A hideg-meleg váltott zuhany edzi a vénákat.
-Nemcsak utazáskor, hanem a hétköznapokban is viseljen lapos cipőket, és legyen mezítláb, ahányszor csak tud.
-Ha álló-, vagy ülőmunkát végez, óránként mozgassa át a lábait, vagy polcolja fel.
-Rendszeresen sportoljon, ajánlott az úszás, biciklizés, túrázás vagy sétálás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Magas vérnyomást csökkentő teák
  2019-05-24 20:20:00, péntek
 
  A gyógynövények kiválóan alkalmasak arra, hogy alternatív gyógyszerként használjuk őket, betegségeink kezelésére.

Többek között a cukorbetegség tüneteinek csökkentésére is jótékony hatással lehet egy arra megfelelő gyógytea rendszeres fogyasztása. Ha a cukorbetegség tüneteit csökkentjük, kíméletesebb lesz az együttélés a betegséggel.

Hasonló, kezelhető tünet például a magas vérnyomás is. Magas vérnyomásra több féle gyógyteát is ihatunk, vannak erre külön kifejlesztett teakeverékek is, de mi magunknak is kiválaszthatjuk ízlés szerint, hogy melyiket isszuk rendszeresen.
A csalán tea többek között jó a magas vérnyomás kezelésére, ezen kívül rendkívül jó vizelethajtó hatása is van. Hatékonyan kezelhető vele a hajhullás, és a különböző bőrbetegségek is. Csalánteából három teáskanállal tegyünk egy csésze forró vízbe, majd tíz perc állás után szűrjük le, és fogyaszthatjuk is.

A fagyöngy tea is alkalmas magas vérnyomás kezelésére, mert kedvezően befolyásolja a szívműködést, és csökkenti a pulzusszámot. Belső szerv problémákra, és daganatos megbetegedésekkor is használják (erre csak injekció formájában hat). A fagyöngy teát hidegen kell elkészíteni, negyed liter vízhez adunk egy púpozott teáskanálnyi fagyöngyöt, majd egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap, fogyasztás előtt meglangyosítjuk, és leszűrjük.
A bazsalikomból készült tea is kiválóan alkalmas a magas vérnyomás csökkentésére, és a stresszes állapot megelőzésére is. Három deciliter forró vízben egy teáskanál bazsalikomot tizenöt percig hagyjunk állni, majd szűrjük le, és fogyasszuk ízesítés nélkül.

Az itt felsorolt teákon kívül a cukorbetegség, és a magas vérnyomás kezelésére is több féle teakeverék, és alternatív gyógyfüvek állnak rendelkezésre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A körömelváltozásokról
  2019-05-24 19:58:57, péntek
 
  A körmök a szervezet általános állapotáról adnak képet, érdemes a legkisebb elváltozásokat is figyelemmel kísérni.

Az egészséges köröm sima, halvány rózsaszín, erős. Egy kreatin nevű fehérje az építőanyaga, és átlagosan 1mm-t nő hetente.

A szervezet fontossági sorrendet tart a tápanyagok elosztásánál, mivel a köröm nem létfontosságú szerv, ezért utolsók között kapja az éltető tápanyagokat. Szinte azonnal jelzi, ha az ellátás rosszabbodik.

Általában a hüvelyujjat érinti a vékony, kanálforma kialakulása, de lehet a köröm halvány, repedezett is, amely vas- és cinkhiányra utal.

Széles csíkok vagy redők a szelén hiányát mutatják.

Elfeketedett körmök (ha ütés nem történt) a túl sok szelén jelenlétét feltételezik.
Korábban azt hitték, hogy a gyenge körmök problémája orvosolható kalciummal, de az igazság az, hogy a körömben kis mennyiségben található ez az ásványi anyag. A fehér foltok inkább korábbi, kisebb sérülésre utalnak, amely a körömágyat érte, vagy ritkán cinkhiány áll mögötte.

A körömágygyulladás a felsértett körömágyba jutó baktériumoknak köszönhető (pl. szakszerűtlen körömápolás következtében). Fertőtlenítőt tartalmazó (jód, teafaolaj) dunsztkötéssel néhány nap alatt elmúlik, de a köröm sérült maradhat a továbbiakban. Megelőzhető, ha a manikűrnél óvatosabbak vagyunk, illetve utána fertőtlenítő folyadékkal áttöröljük a körömágyat.

Kékes árnyalatú köröm rossz keringésre utal, komolyabb esetben keringési betegségek is állhatnak a háttérben. Ezért szokták műtétnél figyelni a körmök állapotát, mert így az oxigénellátás mértékét láthatja az altatóorvos.

Néhány betegség következményeként a körmök hajlamosabbak a fertőzésekre, ilyen lehet a cukorbetegség és néhány hiánybetegség.

Érdemes nyomon kísérni körmeink állapotát, mert sok, hasznos információt hordoznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Antibiotikumok a növények között
  2019-05-24 19:56:03, péntek
 
  Egyre gyakrabban hallható az a kifejezés, hogy ,,antibiotikum, rezisztencia". A jelenség nagy fejtörést okoz a kutatóknak, hiszen a baktériumok gyakran ellenállókká válnak a jelenleg forgalomban lévő antibiotikumokkal szemben. Ezt a növényi antibiotikumoknál nem figyelték még meg, és szakértők szerint nem is várható, mivel másképp hatnak.

A fokhagyma antibakteriális hatásairól mindenki tud, de emellett számos más növény rendelkezik ilyen hatással.

Régóta használják az illóolajokat különböző betegségek leküzdéséhez, fertőtlenítő és antibakteriális hatása sok illóolajnak van.

Az aromaterápia 100 éves, de több száz év tapasztalatából merít, ötvözve a modern kor vívmányait. Léteznek aromatogramokat készítő laboratóriumok, ezek segítségével meghatározható, hogy mely illóolaj pontosan milyen csíra ellen hatásos.

A szegény ember antibiotikumaként emlegetett kakukkfüvet nemcsak köptetőként lehet kapni patikánkban, hanem teaként is. Illóolaja bakteriális fertőzésekre kiváló, erős antibiotikus hatása van, főleg légutakat megtámadó baktériumok ellen hatásos, köptető, görcs- és hurutoldó hatású, alkalmas vírusos felső-légúti betegségeknél a bakteriális felülfertőződés kiküszöbölésére.

A teafaolaj erős gyulladáscsökkentő hatással bír és elfertőződött sebeknél dunsztkötés alkalmazásával gyors gyógyulás érhető el. Gyulladt fogaknál és toroknál is rohamos javulás érhető el vele.

A zsázsa, a retek- és káposztafélék, a torma és természetesen a mustár tartalmaz mustárolaj-glikozidokat, amelyeket elfogyasztva a tüdőn és a veséken keresztül választódnak ki, itt jelentős az antibiotikus hatásuk, így sikerrel alkalmazhatók hörgő- és húgyhólyagfertőzések ellen.

Ez utóbbi ellen a medveszőlőlevél feldolgozott állapotban (teakeverék, kivonat stb.) ugyanolyan hatásos, mint a vörös áfonya levele, mivel mindkettő arbutint tartalmaz. Az amerikai tőzegáfonyában található proantocianidnek (17-22mg már hatásos) köszönhetően a vizelettel kiürülnek a baktériumok.

Az orbáncfű hiperforint tartalmaz, a növény olaja nemcsak zárt sérülések, égések, idegfájdalmak és zúzódások ellen használható, hanem a kórházakban megjelenő multirezisztens baktériumtörzsek ellen is. Tulajdonképpen külsőleg alkalmazható, nagyon erős hatású antibiotikum, főleg rosszul gyógyuló, vagy elfertőződött sebek kezelésére ajánlott borogatás formájában, de bakteriális fertőzés megelőzéseként is használható (pl. neurodermatitisz és előrehaladott ekcéma esetében).

A vérontófű a bakteriális eredetű hasmenés kezelésénél hatásos, elvonja a baktériumok elől a táptalajt. Kevesen tudják, hogy vérhas és tífusz kezelésénél is komoly hatása van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hasznosak a kertben
  2019-05-24 19:53:37, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Állatok lábnyomai
  2019-05-24 19:46:29, péntek
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Téli madáretetés - jó tudni
  2019-05-24 19:43:59, péntek
 
 



Nagyobb olvasható a kép : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Névnapra gif
  2019-05-24 19:38:33, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Fűszerek gyógynövények elkészítései módjai
  2019-05-24 19:10:47, péntek
 
  Bizonyos növények részei gyógyító hatással bírnak. Fel lehet használni a növények:

virágát, pl. a kamilla, hársfa,
leveleit, pl. zsálya, citromfű, menta
magokat, pl. lenmag
gyökerét, pl. tárnicsgyökér, macskagyökér, ginzeng, angelika
gyümölcsét, pl. ánizs, kömény, boróka
leveleket és virágot együtt (gyógynövény), kakukkfű, cickafark
kérgét, pl. tölgy, kínafa, fahéj

A gyógynövényekből legkönnyebben orvosságot tea formájában nyerhetünk. Teát többféleképpen lehet készíteni, a növénytől és a felhasznált részétől függ, melyik elkészítési módot ajánlott használni.

Forrázat:
Általában levelekből, virágzatból, gyümölcsből, illóolaj tartalmú növényekből készítenek így teát. A gyógyteák megszokott adagolása a következő: 1-2 teáskanálnyi (kb.5-10g) gyógyteát 250 ml forró vízzel kell felönteni, érdemes előtte kanállal átnyomogatni a teát, hogy az illóolajok jobban kifejthessék hatásukat. A keveréket 10-20 percig kell állni hagyni, majd leszűrni.

Főzet:
Olyan részekből, amelyekből a hőre nem érzékeny hatóanyagokat nehéz kinyerni, főzetet érdemes készíteni. Ilyenek általában a kérget, gyökeret felhasználó gyógyteák. A szükséges mennyiséget (5g/1 teáskanálnyi) a megfelelőmennyiségűhideg vízzel (ált. 250 ml) kell felengedni. A keveréket forrásig ajánlott melegíteni, 5-10 percig főzni (közben az elpárolgott vizet pótolni), végül azonnal le kell szűrni.

Hideg vizes kivonat:
Azokat a hatóanyagokat, amelyeket az magas hőmérséklettől óvni kell, hideg kivonattal lehet kinyerni. Ilyenek pl. a C-vitamin, és a nyálka tartalmú növények. Ehhez a gyógynövényeket megfelelő mennyiségben kell felönteni szobahőmérsékletű vízzel, és 5-12 órára állni hagyni, utána átszűrni. Ez az elkészítési mód akkor ajánlott, ha nem szabad, hogy a teába jusson olyan alkotórész, amely kellemetlen tüneteket okozna (pl. gyomorirritáló csersav, vagy egyéb nemkívánatos kísérőanyag.)
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fűszerek mint gyógyszerek
  2019-05-24 19:07:53, péntek
 
  ,,Fűben fában orvosság" tartja a régi bölcsesség. Manapság elfeledkezünk erről, pedig a modern tudomány sok fűszernövényről bebizonyította, hogy gyógyító hatása van. Ilyen többek között a kakukkfű, a boróka, a zsálya, a chili és a tárnics.

Köhögés ellen kakukkfű
Görcsoldó hatását leginkább akut és krónikus bronchitis, illetve száraz köhögés esetében fejti ki. Kivonata oldja a letapadt váladékot és kiürülésénél segít. Antibakteriális hatása is van. Emésztéskönnyítő hatása miatt nehéz ételek kedvelt fűszernövénye.

Boróka
A boróka bogyóinak vízhajtó hatása van, és a vesékben javítja a keringést. Éppen ezért a várandósság alatt, veseproblémákban szenvedőknek nem ajánlott és huzamosabb ideig semmiképp nem szabad fogyasztani.

Mindezek mellett csökkenti a puffadást, oldja a görcsöket és enyhe fertőtlenítő hatása is van, ezért kedvelt fűszere a nehezen emészthető ételeknek.

Zsálya a szájhigiéniáért
Hagyományosan a köhögés és torokfájás leküzdésére vetik be, de jótékony hatása van a szájhigiéniára és javítja az emésztést. Leveleiből készített teával öblögetve csökkenti a torok-, fogínygyulladás kellemetlen tüneteit. A recept a teához: 1-2 púpozott teáskanál zsályalevelet 2,5 dl forró vízzel kell leönteni és 10 percig ázni hagyni.

Tárnics a jó emésztésért
A tárnics gyökerében található keserű anyagok elősegítik a nyál és a gyomornedvek termelését, ezért a tárnics gyökere nemcsak emésztési problémáknál, hanem telítettségi érzésnél, puffadásnál, étvágytalanságnál is sikerrel használható. Vigyázat: gyomor-, és nyombélfekélynél nem alkalmazható.

Chili csökkenti a fájdalmat
A benne lévő capsaicin egyrészt felmelegíti a bőrt, másrészt rövid időre blokkolja a fájdalomérzetet továbbító idegpályákat. Így elősegíti a vérellátást és csökkenti a fájdalmat. Kenőcsként, vagy tapasznak bemelegítésnél, húzódásra és ízületi fájdalmakra is használható, de fejfájásra orrspray formájában is hatásos.

Ánizzsal a puffadás és a hascsikarás ellen
Az ánizstea áldásos gyógyhatását már csecsemőknél és kisgyerekeknél is ki lehet használni. A növény illóolajai oldják a görcsöket és segítik az emésztést. Éppen ezért az ánizs az emésztést javító teák állandó alkotóeleme, de önmagában is nagyon hatásos.

Ehhez hozzájárul még az is, hogy az ánizs illata könnyen álomba ringatja a gyereket. Hasonló hatással van az ánizs mellett a kömény és az édeskömény is.

Fogfájás ellen szegfűszeggel
A csíraölő hatását leginkább a száj és torok területét érintő gyulladásoknál, fertőzéseknél valamint fogfájásnál fejti ki. Hirtelen fellépő fájdalmat jól lehet csillapítani, ha 1-2 percig szegfűszeget rágunk. Fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása van.

A világelső fokhagyma
Bár illata sokak számára nem kellemes, hatása kétségbevonhatatlan, világelső a gyógyhatású növények között. Antibakteriális, gombaölő hatású és a vérzsírok mennyiségét csökkenti. A felhalmozódott vérrögöket feloldja, így jó hatással van a vérösszetételre, ezért csökkenti a koleszterinszintet. Ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságait ki tudja fejteni, ajánlott fokhagymakivonatot rendszeresen, huzamosabb ideig szedni.

Rozmaring a jó keringésért
Gyulladáscsökkentő, keringésjavító, izomlazító hatása miatt reumatikus panaszoknál, izomfájdalmaknál ajánlott, főleg krém formájában. Keringésjavító hatása fürdőként is használható, ha rozmaringleveleket teszünk a fürdővízbe. Különböző fog- és szájápoló készítmények illóolajának csíraölő és fertőtlenítő hatását helyezik előtérbe.
Belsőleg javítja az étvágyat és az emésztési problémákra (pl. puffadás, telítettségi érzet) is jó hatással van.

Figyelem: terhesség alatt kerülni kell a rozmaringlevélből nyert készítményeket illóolajának esetleges toxikus hatása miatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/16 oldal   Bejegyzések száma: 155 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 995
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 24435
  • e Év: 200310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.