Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Fogyás piramis
  2019-06-19 20:41:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Hűtőfürdő szakszerűen - kánikulában
  2019-06-12 22:49:19, szerda
 
  A fürdőkádba testhőmérsékletű vizet készítünk, majd lassan, láb felől keverve engedjünk hozzá hideg vizet. Célszerű a vízben tartózkodni legalább 10 percet, felnőtteknél természetesen lehet többet is, ha ezidő előtt hidegrázás lép fel abba kell hagyni ( így is jól hat )
Kb: 4-5 óra hosszára biztosítja a kellemes hőérzetet.

Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható kánikulában.

Láz esetén a mért testhőmérsékletnek megfelelő hőfokúra készítjük el a vizet, majd ehhez adjuk a előbb említett módod fokozatosan, lassan a hideg vizet.
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A hőség elleni védekezés alapszabályai :
  2019-06-11 20:50:54, kedd
 
  A hőség megterheli a szervezetet: csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám és gyengül a koncentráció, lankad a figyelem (ezért több ilyenkor a baleset).
A tompaság ellen felfrissülés érzését adhatja, ha naponta többször zuhanyozunk langyos vagy hideg vízzel.

A déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban. Amikor a levegő hőmérséklete kint 35 Celsius-fok körül van, akkor a szobában 28 fok az ideális, hűvösebbre nem tanácsos állítani az otthoni, irodai klímát, mert ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás megterhelő lehet.

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, fogyasszunk elsősorban vizet, teát, gyümölcslét, de jól eshet a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek is. Ne fogyasszunk viszont kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt, és nem jó ötlet a fröccs és a sör sem, mert fokozzák az izzadást és vízhajtó hatásúak is, ily módon komoly dehidratáltságot okozhatnak.

Különösen figyeljünk az idős ismerőseink, valamint a gyerekek folyadékpótlására, az előbbiekben ugyanis már nem, az kicsikben pedig még nem működik tökéletesen a verejtékezés szabályozása, ráadásul könnyen megfeledkezhetnek a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről.

Mielőtt beülünk az autóba, szellőztessük át a belső teret, hiszen a napon drasztikusan, akár 60-70 Celsius-fokra is felmelegedhet. Mindig legyen az autóban is folyadék, hogy pótolni tudjuk az izzadással elveszített vizet.

A nagy hőségben viseljünk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet, fejünket és arcunkat védjük széles karimájú kalappal, és ne feledkezzünk el a napszemüvegről sem.

A napszúrás kezelése:
Ha mégse viseltünk kalapot, és a napon való tartózkodás után a gyermeken vagy magunkon fejfájást, hányingert, szédülést, dezorientáltságot tapasztalunk, mindenképpen gondoljunk napszúrásra. Ilyenkor vonuljunk sötét, hűvös helyre, és borogassuk hideg vizes kendővel a homlokunkat.
A napszúrás kialakulásáért a nap sugárzása és a magas hőmérséklet együttesen felelős. A fizikai tényezők együttes hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki, szerencsére az esetek zömében csak enyhe formában. Központi idegrendszerünkben vizenyő keletkezik ilyenkor, így az agy egyes területei nyomás alá kerülnek, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

Védekezés a strandon:
A hazai ajánlások szerint legalább 30-40 faktoros naptejet kell használnunk. A "vízálló" jelző jól hangzik, azonban még ha a vizet állja is a krém egy ideig, a törölközéssel biztos, hogy a védőréteg jelentős részét ledörzsöljük magunkról, ezért gyakran kenjünk magunkat újra a fényvédő krémmel.
A gyerekek bőre különösen érzékeny a napsugárzásra, ugyanis sokkal kevesebb melanint tartalmaz, mint a felnőtteké, ezért rendkívül könnyen leégnek.
A napégés magától is szépen gyógyul, aki azonban rosszul bírja a fájdalmat, enyhíthet is a tüneteken.A házi praktikák helyett inkább a bevált módszereket válasszuk.

Senkit ne hagyjunk a tűző napon elaludni!

A gyerekek különösen veszélyeztettek:
Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát, valamint sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban. A gyermekek verejtékmirigyei még nem működnek tökéletesen, ezért elégtelen a hőleadásuk. Így a nagy hőségben szervezetük hőszabályozó rendszere hamar felborul, a belső hőmérsékletük vészesen magasra emelkedhet.
Forrás: origo ( egészség )

 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
A Q10 hatásairól
  2019-06-09 17:10:57, vasárnap
 
  A Q10 koenzim (CoQ10) a napi funkciók elengedhetetlen eleme, és a test minden egyes sejtjében megtalálható. A Q10-et évtizedek óta használják antioxidánsként - amely védi a sejteket az öregedés hatásaitól - az orvosi gyakorlatban, különösen a szívproblémák kezelésében.

Bár a test szintetizál Q10 koenzimet, ennek mértéke nem mindig következetes. A Q10 hiánya leggyakrabban az oxidatív stressz káros hatásaihoz kapcsolódik (szabadgyök által okozott károsodásnak is nevezik). A Q10 alacsony szintje összefüggésbe hozható a hanyatló kognitív funkciókkal, a cukorbetegséggel, a rákkal, a fibromyalgiával, a szívbetegségekkel és az izomzat leépülésével.

Valójában a Q10 antioxidáns hatása az, ami a világ egyik legnépszerűbb öregedésgátló kiegészítőjévé teszi.

Mi is az a Q10?
A név talán nem hangzik nagyon természetesnek, de a Q10 valójában olyan lényeges tápanyag, amely úgy működik, mint egy antioxidáns a szervezetben. Aktív formájában a neve ubikinon vagy ubiquinol. A szervezetben természetes módon szintetizálódik, és fontos funkciókhoz használatos, mint például a sejtek energiával való ellátása, elektronok szállítása és a vérnyomásszint szabályozása. Az ok, amiért nem tekinthető ,,vitaminnak", azért van, mert minden állat, beleértve az embereket is, kis mennyiségű koenzimet állít elő, még élelmiszerek nélkül is.

Hogyan működik a Q10?
Ahhoz, hogy elegendő energiával rendelkezzünk a testi funkciók ellátásához, a sejtek belsejében, a mitokondriumoknak nevezett apró organellák zsírt és más tápanyagokat vesznek fel, és felhasználható energiaforrásokká alakítják. Ez az átalakítási folyamat a Q10 jelenlétét igényli.
"Koenzimként" a Q10 segít más enzimeknek, hogy az ételt megfelelően tudják emészteni.
A Q10 koenzim nem csak a sejtenergia előállításához szükséges, hanem a káros szabad gyökök által okozott károk elleni védelemre is.
A Q10 koenzim három különböző oxidációs állapotban létezhet, és bizonyos formákban az elektronok fogadásának és átadásának képessége képssé teszi arra a biokémiai funkcióra, amely megszünteti a szabadgyökök által okozott károsodását.
Erős antioxidánsként a Q10 növelheti más alapvető tápanyagok felszívódását. Bebizonyosodott, hogy segít a C és az E-vitamin újrahasznosításában, és a vitaminok, illetve antioxidánsok hatásának maximalizálásában, amelyek már a szervezetben vannak.
Bár a szervezet képes arra, hogy valamennyi Q10-et önállóan előállítson, a Q10 termelés természetes módon csökken, ahogy öregszünk - főként csak akkor termel, amikor a szervezetnek leginkább szüksége van arra, hogy megvédje a sejtjeit. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára előnyös lehet a Q10 fogyasztása, mind a természetes étrenden keresztül, mind kiváló minőségű étrend-kiegészítőkből.

Miért érdemes Q10 kiegészítőt venni?
Ez egy fair kérdés - ha a szervezet önmaga is tartalmaz és termel Q10-et, akkor van-e ok arra, hogy ezt kiegészítő formában is bevigye?

Az Oregon Állami Egyetem által összeállított kutatások szerint a Q10 természetes szintézise , és az étrend általi bevitel, úgy tűnik, elegendő mennyiséget biztosít az egészséges emberek a Q10 hiányának megelőzésére - azonban a test kevesebb Q10 koenzimet termel, amikor valaki idősebb lesz.

Az öregedési folyamat során a természetes képesség arra, hogy a Q10 koenzimet ubiquinolnak nevezett aktív formává konvertálja, csökken. Ez a csökkenés leginkább a 40 évesnél idősebb embereknél jelentkezik, különösen a koleszterin csökkentésre felírt gyógyszerek (sztatinok) szedésénél. Azt is megállapították, hogy a cukorbetegek, a rák és a pangásos szívelégtelenségben szenvedők általában csökkent Q10 plazmaszinttel rendelkeznek, bár a Q10 szint életkorral kapcsolatos csökkenése orvosi szempontból nem "hiány".

Ritkán előfordul, hogy valaki "primer koenzim Q10 hiányban" szenvedhet, ami olyan genetikai hiba, amely megakadályozza, hogy a szervezet megfelelően szintetizálja ezt a vegyületet. Számukra a Q10 kiegészítés szükséges az agyhoz és az izomzathoz kapcsolódó problémák megfordítására.

A Q10 szedése különösen ajánlott:

Szívinfarktus vagy szívkoszorúér-betegség,
Magas koleszterinszint,
Magas vérnyomás,
Atherosclerosis (érszűkület),
Angina pectoris,
Mitrális prolapsus esetén
Az egészséges szív- és érrendszer támogatása mellett a Q10-nek az alábbi előnyei is vannak:

Csökkenti a fáradtságot és növeli az állóképességet
Megvédi a szabad gyökök által okozott károktól a szervezetet és csökkenti az öregedés jellemző jeleit, beleértve az izomvesztést és a bőr változását
Segíti az antioxidánsok, köztük az E-vitamin és a C-vitamin hatását
Stabilizálja a vércukorszintet
Támogatja az egészséges ínyeket
Csökkenti az izomfájdalmat
Segít a kognitív zavarok, köztük a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében
Segíthet más állapotok kezelésében, beleértve a rákot, a hormonhiányt, a cukorbetegséget, a vírusokat és a fertőzéseket

A Q10 hatása
1. Fenntartja a természetes energiaszintet
A Q10 szerepet játszik a ,,mitokondriális ATP szintézisben", amely az ételekből (szénhidrátok és zsírok) nyert energia átalakítása a sejtek számára használható energiává (adenozin-trifoszfátnak - ATP). Ez az átalakítási folyamat a koenzim Q10 jelenlétét igényli a belső mitokondriális membránban. Ennek egyik szerepe az, hogy fogadja az elektronokat zsírsav- és glükózanyagcsere során, majd átadja azokat elektron-fogadóknak.

Az ATP konverziójának folyamata döntő fontosságú az emberi test minden cellája szémára, továbbá lehetővé teszi az üzenetek küldését a cellák között. Az ATP szintézis létfontosságú az energia fenntartásához, és a feladat elvégzéséhez Q10 szükséges.

A Q10 még csökkentheti az edzésekhez kapcsolódó konkrét fáradtságot. Három különálló, kettős-vak, placebo-kontrollos, emberben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Q10 kiegészítésével javult a testmozgással kapcsolatos fáradtság érzése (100-300 mg / napi dózisban).

2. Csökkenti a szabad gyökök által okozott károsodást
A sejtstruktúrák oxidatív károsodása fontos szerepet játszik az öregedéssel járó funkciók hanyatlásában és a betegségek kialakulásában. Mind a vízben, mind a zsírban oldódó antioxidánsként a Q10 gátolja a lipid peroxidációt, ami akkor következik be, amikor a sejtmembránok és az alacsony sűrűségű lipoproteinek oxidáló körülményeknek vannak kitéve.

Valójában, ha az LDL oxidálódik, a Q10 az egyik első antioxidáns, amelyet a hatások ellensúlyozására használ a szervezet. A mitokondriumokban azt találták, hogy a Q10 koenzim megvédi a membránfehérjéket és a DNS-t a lipid peroxidációval járó oxidatív károsodástól, és neutralizálja a szabadgyököket, amelyek közvetlenül hozzájárulnak az összes, életkorhoz kapcsolódó betegséghez (szívbetegség, rák, cukorbetegség, neurológiai betegség).

Az egyik oka annak, hogy ennyire hatékony lehet az amit egy tanulmányban fedezett fel. A Q10 segíthet védeni a sejteket az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség által okozott oxidatív stressztől.
Azonban a vércukorra gyakorolt hatásainak vegyesek az eredményei .

3. Javítja a szív egészségét és csökkenti a sztatinok mellékhatásait
Bár a szakértők úgy vélik, hogy további klinikai vizsgálatokra van szükség a hatásainak bizonyításához, a Q10 erős potenciállal rendelkezik a szívbetegségek megelőzésére és kezelésére a sejtek bioenergetikájának javításával, antioxidánsként hatva és a szabad gyök ellenes képességének köszönhetően.

Tudjuk, hogy a Q10 kapszula hasznos lehet a sztatinokat (koleszterin csökkentő) szedők számára, mivel csökkentheti a gyakorta okozott mellékhatásokat. A sztatinokat a májban lévő enzimek csökkentésére használják, ami nemcsak csökkenti a koleszterin termelését, hanem tovább csökkenti a Q10 természetes termelését.

Lehetséges, hogy a Q10 kölcsönhatásba léphet a lipidcsökkentő gyógyszerekkel, amelyek gátolják a HMG-CoA reduktáz, a koleszterin és a koenzim Q10 bioszintézis kritikus enzimének aktivitását. A Q10 kiegészítése gyakran ajánlott a természetes szintek optimális helyreállításához és a sztatin gyógyszerek hatásainak ellensúlyozásához, beleértve az izomfájdalmat is.

Azonban néhány bizonyíték ellentmondásos - egy 2007-es felülvizsgálat során megállapították, hogy a sztatinokkal kezelt betegek esetében a Q10-kiegészítés hivatalosan nem ajánlott, bár beismerték, hogy nincsenek "ismert kockázatok".

Ez azonban nem az egyetlen módja annak, ahogy a Q10 támogatja a szív- és keringési rendszert. Növeli a véráramlást, javíthatja az edzés teljesítményét és kapacitását a szívelégtelenségben szenvedők számára

4. Lassítja az öregedés hatásait
A mitokondriális ATP-szintézis fontos funkciója a gyors anyagcsere fenntartásának, az erős izmoknak, az erős csontoknak, a fiatalos bőrnek és az egészséges szöveteknek. A Q10 koenzim szintje az életkorral csökken, és ez hozzájárul a szövetek és az energia anyagcseréjének romlásához és a szervek, így a máj és a szív, valamint a vázizomzat degenerációjához.

Annak ellenére, hogy a Q10 kiegészítésével nem bizonyították, hogy növeli a vele tesztelt állatok élettartamát, a kutatók úgy vélik, hogy lassíthatja a DNS károsodásának az életkorhoz kapcsolódó növekedését, amely természetesen mindannyiunkat érint.

A Q10 fogyasztásának lehetséges öregedésgátló előnyei:

A szív védelme a stresszel kapcsolatos öregedés ellen
A vázizom genetikai szerkezetének védelme, hogy az izmok erősek legyenek, minimalizálva a csont- és ízületi sérülések kockázatát
A termékenység javítása 40 év felett
A kataláz és a glutation antioxidánsok fokozott aktivitása a sejtmembránok védelme érdekében a szabadgyök okozta károsodása ellen
Csökkent UV-károsodás (helyi krémként)

5. Segít az optimális pH-szintben és a rák leküzdésében
A sejteken belül a Q10 segít a fehérjék membránokon keresztüli szállításában és bizonyos emésztőenzimek elválasztásában a sejt többi részéből, ami segít fenntartani az optimális pH-értéket. Úgy vélik, hogy a betegségek könnyebben fejlődnek olyan környezetben, ahol keményebben kell dolgozniuk a megfelelő pH-szint fenntartása érdekében. Ez a fő antioxidáns hatása mellett az egyik oka lehet annak, hogy a rák kockázata is társítható a Q10 szinthez.

A kemoterápiás szerek növekvő hatása és a mellékhatásaival szembeni védelem: a Q10 kiegészítés a rákkezelés során hozzájárulhat ezen gyógyszerek (mint a doxorubicin és a daunorubicin) rákos sejtet pusztító potenciáljának növeléséhez. Bizonyíték van arra is, hogy a Q10 képes megvédeni a szívet a DNS károsodástól, amely néha a kemoterápiás gyógyszerek nagy dózisaiból származhat.

A magas kockázatú betegeknél az emlőrák lassú vagy fordított terjedése: egy 1994-es vizsgálat (32 rákos, 32-81 éves korú, nagy kockázatú csoportba sorolt beteg ) a rák nyirokcsomókra terjedését vizsgálta. Minden beteg antioxidánsokat, esszenciális zsírsavat és 90 mg/nap Q10 kapszulát kaptak. Nemcsak, hogy a betegek nem haltak meg a 18 hónapos vizsgálati időszak alatt (bár statisztikailag négy várhatóan belehalt volna a betegségbe), ebben az időszakban egyetlen beteg állapota sem romlott, az összes beteg az életminőség javulásáról számolt be és hat beteg részleges javulás történt. A részleges javulást mutató betegek közül kettőnek több Q10 koenzimet adtak (naponta 300 mg-ot), amitől teljes javulást mutattak, a korábbi tumorok és a tumorszövet teljes eltűnt (egyik beteg esetén két hónap, a másiknál három után).

Segíthet a vastagbélrák megelőzésében: az egyik kutatási tanulmány felfedezte a Q10 szignifikánsan csökkentette a vastagbélben az oxidatív stresszt, ami a vastagbélrákhoz vezet. Bár a kutatást még meg kell ismételni az emberek esetében, a Q10 szedése javasolt lehet azok számára, akik a vastagbélrák kockázatának vannak kitéve.

Szerepet játszhat a méhnyakrák megelőzésében: a Q10 alacsony szintje méhnyakrákos betegeknél jelentkezik, bár nem világos, hogy miért. Lehetséges, hogy a Q10 kiegészítők szedése csökkentheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknél előzetes cervikális elváltozások vannak diagnosztizálva, de ez még mindig több tanulmányt igényel, mielőtt biztosak lehetünk benne.

Javíthatja a túlélési arányt a végstádiumú rákos megbetegedéseknél: kilenc éven át tartó kísérleti vizsgálat során 41, különböző elsődleges rákbetegségben szenvedő beteget követtek, akik a negyedik szakaszba léptek, és Q10-kiegészítőt, valamint további antioxidáns keveréket kaptak. A követett betegek közül a túlélés mediánideje 17 hónap volt, öt hónappal hosszabb, mint a várt. Összességében a betegek 76 százaléka élt a vártnál hosszabb ideig, és a kezelés során nem észleltek semmilyen mellékhatást.

6. Megvédheti a kognitív egészséget
Azoknál, akiknek kognitív károsodása van - mint például a Parkinson-kór - az agy feketeállományának (substantia nigra) emelkedett oxidatív stressze hozzájárulhat a tünetekhez. Kimutatták, hogy a Q10 ellensúlyozza az idegcsatornákat és az agy működését befolyásoló mitokondriális elektronátviteli láncok aktivitásának csökkenését, és a tanulmányok azt is mutatják, hogy a kognitív zavarokkal küzdő embereknél a Q10 szintje csökkent.

Számos tanulmány vizsgálta a Q10 hatását Parkinson-kórban szenvedő egyénekben. Egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat, amely a 300, 600 vagy 1200 milligramm napi hatékonyságát értékeli 80 korai Parkinson-kórban szenvedő betegnél, megállapította, hogy a kiegészítés jól tolerálható és a kognitív funkciók lassabb romlásához vezetett, mint a placebo esetében. Más kísérletek azt mutatták, hogy körülbelül 360 milligramm naponta négy héten át mérsékelten segített a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél.

Más bizonyítékok arra utalnak, hogy a Parkinson-kór kezelésének ellentétes eredményei vannak. Két vizsgálat, amelyek közül az egyik a középfokú Parkinson-kór, a másik korai stádiumú volt, nem találtak szignifikáns javulást vagy lassulást a Q10 kezeléséből.

Ami a legismertebb neurodegeneratív betegséget, az Alzheimer-kórt illeti, a Q10 alkalmazásával nem volt még olyan, hogy emberi vizsgálatot végeztek volna. A kutatási vizsgálatok azonban mérsékelten pozitív eredményeket találtak, így a Q10 koenzim az Alzheimer-étrend és a táplálékkiegészítési terv lehetséges kiegészítésévé vált.

7. Javíthatja a férfi meddőséget
Lehetséges Q10 segíthet a férfiak termékenységi problémáinak javításában. A klinikai vizsgálatokban a Coenzyme Q10 szignifikánsan:

Javítja a spermiumok mozgékonyságát
Növeli a megtermékenyítés arányát
Növeli a sperma számát
Javítja a sperma morfológiáját (méret / forma)
Növeli az antioxidánsokat a plazmában
Támogatja az asthenozoospermia kezelést (diagnosztikailag alacsony spermiummozgás)
Javítja a Peyronie-betegség tüneteit (súlyos férfi meddőségi betegség)
8. A fibromyalgia tüneteit kezeli
Számos klinikai vizsgálat és esettanulmány megállapította, hogy a Q10 a természetes kiegészítő lehet a fibromyalgia tüneteinek kezelésére. Felnőtteknél a napi dózis 300 mg volt.

A javulás magában foglalja a fájdalom általános tüneteinek csökkentését, kevesebb fejfájást, a fáradtság / kimerültség csökkenését, a helyreállított mitokondriális funkciót, a csökkent oxidatív stresszt és a koleszterin markerek javulását.

Q10-ben gazdag ételek
A Q10 koenzim a táplálékunkban természetesen megtalálható, kezdve a halat, a májat, a teljes gabona csírákat. A Q10 koenzim leggazdagabb természetes forrásai a hús, a baromfi és a hal, de vegetáriánus lehetőségek is akadnak, például a bab, a diófélék, néhány zöldség, tojás és tejtermékek.

A legjobb ajánlatok a Q10 pótlására:
fűvel etetett marhahús
hering
szabad tartású csirke
szivárványos pisztráng
szezámmag
pisztácia
brokkoli
karfiol
narancs
eper
ketrecmentes tojások
szardínia
makréla

Jelenleg nincs specifikus étrend-beviteli ajánlás a Q10 számára. Mivel zsírban oldódó antioxidáns, könnyen felszívódik, ha kis mennyiségű egészséges zsírt fogyasztanak (E és A vitaminok) mellé. Bár bizonyos élelmiszerekből bevihető, az élelmiszerek általában csak kis adagokat biztosítanak, ezért sok szakértő javasolja az étrend-kiegészítők használatát.

A Q10 hiány tüneteit nem közölték széles körben, és nem is vizsgálták részletesen a populációban. Becslések szerint az átlagos ember étrendje a teljes Q10 igény 25%-át teszi ki. A legjobb módja annak, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük be az, hogy változatos, tápanyag-sűrű étrendet követünk.

A Q10 napi adagja
Az egyéni állapottól függően a Q10 szükséges dózisa 90 mg és 1200 mg között változik. Ennél nagyobb adagot általában csak a Q10 neurológiai előnyeinek tanulmányozására használták. A legsikeresebb vizsgálatok 100 - 300 mg között vannak.

A Q10 kiegészítők dózisa naponta valahol 50 és 1200 milligramm között mozog. A legtöbb kiegészítő 100-200 milligramm tartományba esik.

A Q10 elérhető csepp, olaj, tabletta és kapszula formájában is, A BioTech, a Béres, a BioCo vagy a Jutavit kínálatában.

Egy 60 kapszulás, Q10 100mg ára 3000 Ft körül mozog, de az adott márkától, hatóanyag mennyiségtől és kiszereléstől függhet az ár.

A Q10 mellékhatásai
Annak ellenére, hogy az általánosan nagyon biztonságosnak tartják, és sok éven át az orvosi területen használták, a Q10 néhány ritka mellékhatással rendelkezik, amelyek közé tartozhat:

Hasmenés
Hányinger
Gyomorégés
Olvassa el a használt Q10 koenzim adagolási címkéjét, és tartsa be azt, hacsak az egészségügyi szakember másképp nem utasítja.

Ha terhes vagy szoptat, valószínűleg a legjobb, ha nem vesz be a Q10-et, mivel nem világos, hogy ez esetben biztonságos-e.

A Q10 koenzim kiegészítők csökkenthetik a sztatinok, mint a warfarin és más gyakori koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek antikoaguláns hatását. Beszéljen kezelőorvosával.

Az egyik állatkísérleti tanulmány megállapította, hogy a Q10 koenzimmel való nagyfokú kiegészítés károsíthatja a kognitív funkciókat az élet későbbi szakaszában. Ez csak egy rövid tanulmány, azonban jó ötlet, hogy tartsa be az ajánlott adagokat, és ne vegyen be nagy dózist (1200+ milligramm naponta).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A porckopásról
  2019-06-09 17:01:31, vasárnap
 
  A porckopás, más néven arthrosis, az ízületeket érintő betegség. A porckopás kezdő lépéseként a porcban lévő porcsejtek már nem, vagy csak kevésbé tudják a szükséges alapanyagokat előállítani. Ilyenkor a porc fokozatosan elvékonyodik, csökken a rugalmassága, és a sima felszíne felbolyhosodik és berepedezik, le is töredezhet. A csont felszínéről ezek a porcdarabkák könnyedén leválnak, begyulladhatnak, és fájdalmat okozhatnak.

A porckopás megelőzésére, valamint a már meglévő porckopás kezelésére számos porcerősítő hatóanyag áll rendelkezésre, hogy segítse megőrizni vagy visszaállítani az ízületben található porcszövet megfelelő struktúráját, rugalmasságát, egészségét.
Szerencsére a modern orvoslásban számos táplálékkiegészítő áll rendelkezésre, ami a porckopást meg tudja állítani illetve a folyamatot megfordítani.

A porcerősítő termék hasznosak a porckopás megelőzésére, általában a következő hatóanyagokat tartalmaznak: arthrosis, glükozamin, kondroitin, hialuronsav, mangán, kalcium, vitaminok, kollagén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az aminosavakról - jó tudni
  2019-06-09 16:57:12, vasárnap
 
  A fehérje hihetetlenül fontos, amikor az egészségről van szó. A csontok, az izmok és a bőr szerkezetét is ez alkotja, és szövetek építésére, hormonok, enzimek és neurotranszmitterek szintetizálására is használja a szervezet. Az aminosavak a fehérje építőkövei, ezért az étrendben elengedhetetlen az elegendő mennyiségű esszenciális aminosav megléte az optimális egészség megőrzéséhez és a fehérjehiány megelőzéséhez.

Tehát az aminosav mire jó, mi az pontosan, és hogy lehet biztos benne, hogy a megfelelő aminosav komplex keveréket kapja az egészségének megőrzése érdekében?

A szervezetnek szüksége van az összes aminosavra a működéshez, amelyből néhányat a szervezet is termel, míg másokat élelmiszerekből kell pótolni. Az élelmiszerek vagy a táplálék-kiegészítők révén a megfelelő aminosav mennyiség bevitel segíthet a fogyásban, az izomtömeg megőrzésében, a testmozgás javításában, a hangulat fokozásában vagy a pihentetőbb alvás elérésében.

Az aminosavak csoportosítása (esszenciális vs. nem esszenciális aminosavak)
A 20 aminosav, amire a szervezetnek szüksége van, két csoportra osztható: esszenciális aminosavak és nem esszenciális aminosavak.

A nem-esszenciális aminosavakat a szervezet képes előállítani, ami azt jelenti, nem annyira fontos, hogy azokat az ételektől bevigyük. Összesen 11 aminosav van, amelyek a nem esszenciális csoportba soroljuk:

Alanin (Alanine)
Glutaminsav (Glutamate, Glutamic acid)
Aszparaginsav (Aspartate, Aspartic acid)
Szerin (Serine)
Aszpargin (Asparagine)
Az aminosavak listáján szereplő vegyületek némelyikét feltételesen esszenciálisnak tekintjük, ami azt jelenti, hogy általában nem szükségesek, de bizonyos körülmények között - mint pl. betegségek vagy stressz (szellemi és fizikai) - igen. Ezek a következők:

Arginin (Arginine)
Cisztein (Cysteine)
Glutamin (Glutamine)
Glicin (Glycine)
Prolin (Proline)
Tirozin (Tyrosine)
Ornitin (Ornithine)
Az esszenciális (alapvető fontosságú) aminosavakat azonban a szervezet nem képes előállítani (vagy csak elégtelen mennyiségben), azokat élelmiszerekből kell bevinni. Összesen 9 esszenciális aminosav van, amelyek a szervezet számára fontosak, és ezek a következők:

Lizin (Lysine)
Leucin (Leucine)
Izoleucin (Isoleucine)
Triptofán (Tryptophan)
Fenil-alanin (Phenylalanine)
Treonin (Threonine)
Valin (Valine)
Hisztidin (Histidine)
Metonin (Methionine)

Az általános egészség megőrzéséhez elengedhetetlen az étrendbe megfelelő mennyiségű aminosavat beilleszteni. Ezen kulcsfontosságú esszenciális aminosavak bármelyikének hiánya súlyos mellékhatásokat okozhat, amelyek az egészség minden aspektusát érintik, beleértve az immunrendszert, az izomtömeget, az étvágyat és még sok mást.

Az aminósavak hatásai
1. Segíti a fogyást
Az aminosavak segítik a testsúlycsökkenést a zsírégetés fokozásával és a sovány testtömeg megőrzésével. Különösen a BCAA aminosavak (elágazó láncú esszenciális aminosav) bizonyultak hatékonynak a fogyás során.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az elágazó láncú aminosav komplex fogyasztása egy 8 hetes rezisztencia-képzés után jelentősen megnövelte a sovány testtömeget és az erőszintet, valamint nagyobb csökkenést mutatott a testzsír százalékos arányában, mint a tejsavó fehérje vagy a sportital fogyasztása. [1] Más kutatások azonban vegyes eredményeket mutatnak, ami további tanulmányok szükségességét jelzi.

2. Támogatja az izomtömeg megőrzését
Az izomszövet elsődleges építőköveiént az aminosavak feltétlenül szükségesek az izom fenntartásához és az izomnövekedéshez. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy az esszenciális aminosav szedése segíthet megelőzni az izomvesztést, ami gyakori mellékhatás, amely mind az öregedést, mind a fogyást jellemzi.

Például a Clinical Nutrition folyóiratban közzétett 2010-es tanulmány azt mutatta, hogy az esszenciális aminosavakkal való kiegészítés segített az idősebb felnőttek izomfunkciójának javításában. [2] Hasonlóképpen, egy dél-karolinai tanulmány kimutatta, hogy az esszenciális aminosavak hatékonyak voltak a sovány testtömeg megőrzésében, ugyanakkor elősegítették a sportolók zsírégetését. [3]

3. Fokozza a sport-teljesítményt
Akár alkalmi vagy versenysportoló, az esszenciális aminosavak feltétlenül szükségesek, ha az edzést a következő szintre kívánja hozni. Valójában az esszenciális aminosavakat - mint a leucin, a valin és az izoleucin - gyakran használják az izmok helyreállításának elősegítésére, az izomfájdalom megelőzésére és a fáradtság elleni küzdelemre az edzés utáni étkezés részeként.

Nyolc tanulmány áttekintése azt mutatta, hogy az elágazó láncú aminosavakkal való kiegészítés csökkentette az izomfájdalmat és javította az izmok működését az intenzív edzések után. [4] Egy másik, a Leeds Metropolitan University által végzett tanulmány megállapította, hogy napi 4 gramm leucin bevitele növelte a férfiak testi erejét egy 12 hetes rezisztencia képzés során. [5]

4. Javítja a hangulatot
A triptofán egy esszenciális aminosav, amely kulcsszerepet játszik a hangulat szabályozásában és a mentális egészség megőrzésében. A szervezet szerotonin szintetizálására használja, amely egy hangulat befolyásoló neurotranszmitter. A szerotonin egyensúly felborulása hozzájárulhat olyan súlyos problémákhoz, mint a depresszió, az obszesszív-kompulzív rendellenesség, a szorongás, a traumatikus stressz-rendellenesség és az epilepszia.

A British Journal of Nutrition folyóiratban közzétett 2015-ös tanulmány azt jelentette, hogy a triptofán kedvező hatással volt mind a kognitív, mind az érzelmi funkciókra, miközben növelte a boldogság érzését. [6] Eközben más kutatások azt is kimutatták, hogy a triptofán segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében és a szorongás enyhítésében. [7][8]

5. Elősegíti a jobb alvást
Az erős hangulatjavító hatásai mellett néhány bizonyíték arra utal, hogy a triptofán segíthet az alvás minőségének javításában és az álmatlanság elkerülésében is. Ez azért van, mert segít növelni a szerotonin szintjét, amely részt vesz az alvási ciklusban.

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine folyóiratban megjelent nagy áttekintés alátámasztja a triptofán alvás-segítő hatását, bár a kutatások még mindig vegyesek. És ellentétben a sok elalvást segítő gyógyszerrel, a triptofán jól tolerálható és minimális mellékhatással jár, ami nagyszerű gyógyító eszközzé teszi a jobb alvás elősegítésére. [9]

Az aminosav hiány tünetei
Mi az aminosav hiány, és mi okozza? Fehérje-hiánynak is nevezik, egy veszélyes állapot, amely akkor fordul elő, amikor nem fogyaszt elegendő aminosavat a napi szükségletek kielégítésére. A negatív tünetek hosszú listáját eredményezheti, a csökkent izomtömegtől a csontvesztésig és tovább.

Az aminosavhiány leggyakoribb tünetei lehetnek:
Száraz bőr
Töredező, vékonyodó haj
Hajhullás
Rossz körmök
Csökkent izomtömeg
Gyermekek növekedésének csökkenése
Megnövekedett étvágy
Csökkent immunfunkciók
Csontvesztés
Puffadás és duzzanat

A fehérjehiány érintheti mindazokat, akik nem visznek be elegendő aminosavat az étrendből. Az idősebbek és a krónikus betegségekben szenvedő emberek - például a rák - különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a fehérjehiány miatt, mivel megnövekedett fehérjeszükségletük és csökkent táplálékbevitelük van. A vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknek is gondosan kell megtervezniük a táplálkozásukat, hogy biztosítsák a fehérje szükségleteik kielégítését, a különféle növényi eredetű fehérjetartalmú ételek fogyasztásával.

Alapvető aminosav források
A legjobb módja annak, hogy mind a 9 esszenciális aminosav szükségletét kielégítse az, hogy esszenciális aminosavban gazdag ételek széles skáláját fogyasztja. A fehérje források, mint a hús, a hal, a baromfi, a tojás, a tejtermékek és a tenger csümölcsei fontos aminosav források, és tipikusan teljes fehérje forrásnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. A vegetáriánusok számára a lencse, a quinoa, a hajdina, a manula, a dió, csicseriborsó, a teljes kiőrlésű gabonák és a fermentált szója élelmiszerek, mint a tempeh vagy a natto, szintén teljes fehérje forrásnak tekinthetők.

Ne feledje, bár sok növényi eredetű fehérjeforrást ,,hiányos fehérjéknek" tekintünk, mert nem tartalmaznak egy vagy több esszenciális aminosavat, ezeket más élelmiszerekkel kombinálva, pótolhatjuk a hiányosságokat. Ezért, ha egy jól kiegyensúlyozott étrendet követ, könnyen be tudja vinni az összes lényeges aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van.

Aminosav-kiegészítők és adagolásuk
Bár az aminosavak széles körben rendelkezésre állnak a különböző élelmiszer forrásokban, a kiegészítőket is választhatja, hogy gyors és koncentrált előnyöket szeretne. Számos kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek különböznek az aminosav összetételben és ezért az egészségügyi előnyökben is.

A fehérjetartalmú porok, mint a tejsavó fehérje, a kender fehérjepor vagy a rizsfehérje számos esszenciális aminosavat kínálnak, melyekre a szervezetnek szüksége van, miközben kiadós fehérje adagot biztosít. A csontvelőből készült kollagén- vagy fehérjepor két másik egyszerű lehetőség, amelyek jó mennyiségű fehérjét és egy sor esszenciális aminosavat biztosítanak.

Választhat izolált aminosav kiegészítőket is, például triptofánt, leucint vagy lizint. Ezek mindegyike konkrét egészségügyi előnyökhöz kapcsolódik, és ezeket gyakran természetes kezelésként használják olyan problémákra, mint a hideg sebek, depresszió vagy álmatlanság.

Az amino acid (sav) bevitelének talán legegyszerűbb módja az aminosav tabletta vagy kapszula, amely jó adagolhatóságot és könnyű bevételt biztosít.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú aminosav kiegészítőt választott, ügyeljen arra, hogy a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében kövesse az ajánlott napi adagot. Ha bármilyen negatív tünetet tapasztal, mérlegelje a dózis csökkentését vagy a szedés felfüggesztését és egy megbízható egészségügyi szakemberrel való konzultációt.

Az átlagos napi fehérje szükségletünk testsúly kilogrammonként 0.8 gramm.

Az aminosavak mellékhatásai
Az esszenciális aminosavak az egészség számos aspektusához szükségesek, és a hiányosságok komoly mellékhatásokat okozhatnak. A jó tápanyagokat és fehérjéket tartalmazó, jól összeállított étrend kulcsfontosságú a mellékhatások megelőzése érdekében, annak biztosításához, hogy a szervezet az igényelt aminosavakat megkapja.

Valószínű, hogy a fehérje-gazdag élelmiszerforrásokból származó nagy mennyiségű fehérje fogyasztása nem okoz negatív mellékhatásokat. Azonban lehetséges túlterhelni a szervezetet, ha túl sok fehérjét fogyaszt, különösen a fehérje-kiegészítőkből. A túl sok fehérje fogyasztásának lehetséges mellékhatásai közé tartozik a súlygyarapodás, a vesebetegségek, a székrekedés és a rossz lehelet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tőzegáfonya gyógyhatásairól
  2019-06-09 16:49:21, vasárnap
 
  A húgyúti fertőzés elég gyakori, különösen a nők esetében - minden második nő kap el az élete során, valamilyen húgyúti fertőzést vagy felfázást. Ezek a fertőzések megtámadják a vesét, a húgyhólyagot, a húgycsövet és az összes többi csövet, amely összeköti a vesét a húgyhólyaggal.

Mint minden betegség esetén itt is a megelőzés a kulcs.

Húgyúti fertőzés általában akkor történik, ha a baktérium a bélből bejut a húgyutakhoz. Egyszerű és triviális módja, hogy ez ne történhessen meg, hogy legyen óvatos székletürítés után - törölje elölről hátrafelé, nem pedig a másik irányba. Másik tipp, hogy tartsa magát hidratálva, ügyelve arra, hogy rendszeresen vizeljen, amikor kell ahelyett, hogy teli hólyaggal túl hosszú ideig tartaná vissza. A szeretkezés utáni vizeletürítés is segít a húgyúti fertőzések megelőzésében.

De mi a helyzet tőzegáfonyával? Tényleg segít?
A tőzegáfonya és az áfonyalé, tartalmaz egy kémiai vegyületet a proanthocyanidinst (PAC). Ez megakadályozza a húgyúti fertőzésért felelős baktériumokat a bejutásban és a szaporodásban. Ha a baktériumok nem tudnak megfelelően kötődni, akkor nem tudnak növekedni, ami a fertőzést meggátolja. Érdekes, hogy nagyszámú a lemorzsolódás az ilyen kutatásokban, mert a vizsgált alanyok nem tudtak annyi áfonyalevet meginni, mint amennyi a hatásossághoz szükséges lett volna, egyszerűen áfonya undoruk lett. Erre lehet megoldás az áfonya tartalmú étrend-kiegészítő, ami számos gyártó kínálatában elérhető, miután a tőzegáfonya bizonyítottan hatásos a húgyúti fertőzésekkel szemben. Mind nyersen, ivólé formájában és tőzegáfonya kapszulaként vagy tablettaként segít megelőzni és enyhíteni a felfázás tüneteit. A tőzegáfonyában található anyagok ugyanis segítenek megakadályozni az E. coli baktériumok megtelepedését a húgyhólyag falán.

Az áfonyalé cukros, napi 0,5-1 liter áfonyalé fogyasztása javasolt kúraszerűen, hogy érzékelhető legyen a hatás. Azonban ennyi cukor bevitele már ártalmas, miután ennyi áfonyalé már több, mint a napi ajánlott cukorbevitel.

Ha visszatérően szenved ismétlődő, húgyúti fertőzésektől, akkor érdemes megfontolni az alacsony dózisú antibiotikum szedését, hogy megakadályozza az ismétlődő fertőzéseket természetesen laboratóriumi eredmények és orvosi javaslat alapján. Azonban az eseti jellegű felfázások és húgyúti fertőzések kezelésére a tőzegáfonya tartalmú étrend-kiegészítők kiválóan alkalmasak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pünkösd
  2019-06-09 12:08:56, vasárnap
 
  A keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását ünnepli e napon.



" A szél ott fúj, ahol akar, hallod a hangját, de nem tudod honnan jön és hová megy.
Így van ez mindenkivel, aki lélekből született ."(Jn.3,8)





 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Aranyvessző és gyógyhatásai
  2019-06-09 12:02:58, vasárnap
 
 



Történelmileg az aranyvesszőt (Solidago canadensis, Solidago virgaurea, gyakran kanadai aranyvessző) sebek gyógyítására használták. Ezen kívül vízhajtóként is funkcionált, azaz segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól. A solidago név azt jelenti, "hogy teljes legyen."

Az aranyvesszőt a tuberkulózis, a cukorbetegség, a máj, a köszvény, az aranyér, a belső vérzés, az asztma és az ízületi gyulladás kezelésére alkalmazták. A népgyógyászatban szájöblítésként is használják a száj és a torok gyulladásának kezelésére.

Több állati laboratóriumi vizsgálat szerint az aranyvesszőfű segíthet a gyulladás csökkentésében, az izomgörcsök enyhítésében, a fertőzések leküzdésében és a vérnyomás csökkentésében. Tovább ismert vizelethajtó hatása, és Európában használják a húgyúti gyulladás kezelésére és a vesekövek megelőzésére vagy kezelésére is. Tény, hogy a közönséges aranyvessző gyakran megtalálható tisztító teákban, hogy segítsen "kiöblíteni" a veseköveket és megállítani a húgyúti gyulladásos betegségeket.

Az aranyvesszőt gyakran szezonális allergén növények köze sorolják. Valójában ez egy másik növénnyel, a parlagfűvel virágzik egyszerre, mely általában felelős az allergiás tüneteként.

Amit az aranyvesszőről tudni érdemes
Aranyvessző más növények keresztezésből jött létre. Ennek eredményeként az Egyesült Államokban legalább 130 fajta aranyvessző található. A növény Európában őshonos, és Ázsiára, az Azori-szigetekre, valamint Észak- és Dél-Amerikára terjedt át.

Az európai aranyvessző egy évelő, fás szárú növény, amely 3-7 láb magasra nő. Gyakran megtalálható út mentén és nyílt terülteken. Sárga virágjai, amelyek általában augusztusban és szeptemberben jelennek meg, csak kb.egynegyedes szélesek, de nagy fürtökben érkeznek. A levelek lehetnek szaggatott és sima szélűek is.

A legtöbb szakértő azt állítja, hogy az aranyvessző nem okoz szénanáthát vagy szezonális allergiát. Azonban néhány embernek bőrreakciója lehet ha bőrével érintkezik.

Mely részeit használjuk a növénynek?

Az aranyvessző növény felszín alatti részeit megszárítják és orvosságra használják.

Gyógyászati felhasználások és javallatok

Aranyvessző vizelethajtóként működhet, ami azt jelenti, hogy kiszedi a vizet a szervezetből. A gyulladást is csökkentheti. Azonban embereken ezt nem igazán tanulmányozták.

Az aranyvessző hatásai
Hólyag, húgyúti rendszer és vese
Az aranyvesszőnek (Goldenrod) történelme van a hólyag és a húgyúti rendszer gyógyításában. Tulajdonságainak köszönhetően összehúzza és fertőtleníti a húgyúti rendszert és a húgyhólyagot, ami hasznos a hugyúti fertőzések esetén. A közönséges aranyvessző hivatalosan is jóváhagyott húgyúti és húgyhólyag gyulladás elleni gyógynövény. Táplálja és helyreállítja a vesék egyensúlyát. Peter Homes szerint a növény jó választás a hosszú távú, krónikus vese problémák kezelésére.

A bőr
A latin név solidago azt jelenti, hogy teljessé tesz. A virágokat és a leveleket olajként lehet beinjekciózni, vagy borogatásként használni a sebek és égési sérülések kezelésére. Továbbá hasznos kenőcs készíthető belőle a fáradt izmok számára és az izületi fájdalmak kezelésére.

Szezonális allergia és megfázás
Az aranyvesszőt gyakran kererik össze a parlagfűvel, de a Solidago valójában egy jó ellenszer a szezonális parlagfű allergia ellen. Nyugtatja a viszkető szemeket, az orrfolyást és a tüsszentést, ami késő nyáron és kora ősszel jellemző allergiás tünet. Vélemények szerint többen sikeresen használták az aranyvessző tinktúrát a parlagfű allergia ellen.

Antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságai miatt jó választást jelenthetnek a torokgyulladás esetén is. A gyógynövény könnyedén kiűzi a nyálkát a beteg tüdőből. Próbálja meg mézzel keverve fogyasztani az aranyvessző teát. A aranyvessző diaphoretikus tulajdonsága segít megnyitni a bőr pórusait, hogy a lázas veríték felszabaduljon.

Antioxidáns tartalom
Egy ideig az Egyesült Államokban az aranyvesszőt Blue Mountain Tea néven ismerték. Meglepő módon az aranyvessző tea íze nem valami szúrós, hanem igazán kellemes, egészen vállalható ízű. Mindenesetre jó forrása a rutin nevű erős flavonoidnak, amely előnyös a szív-és érrendszer számára. A rutin képes támogatni a keringést, valamint növelni a hajszálerek erejét. Egyesek szerint az antioxidáns tartalma magasabb, mint a zöld teáé.

Gombaellenes
A növény szaponinokat tartalmaz, amelyek hasznos ellenszerek lehetnek a Candida típusú gombafertőzés esetén.

Mikor javasolt az aranyvessző szedése?
Arthritis és köszvény
Allergia
Influenza
A húgyhólyag vagy a húgyutak gyulladása
Vesekövek
Ekcéma (bőrön keresztül)
Kisebb sebek (bőrre)
Soha ne használjon növényi termékeket nyílt sebeken.
Milyen formában érhető el?
Számos módon árulják az aranyvesszőt, például szárított gyógynövényként (teák vagy kapszulák formájában), vagy alkoholos vagy folyékony kivonatként.

Az aranyvessző tea - melyet torok öblögetésre is használhatunk - főleg epe, vese és máj problémák esetén alkalmazandó. Vesehomok és kissebb epekő, epehomok ellen is hasznos lehet. Gyulladáscsökkentő és izületi problémákra is jó hatással van.

Óvintézkedések az aranyvesszővel kapcsolatban
A gyógynövények használata a test megerősítéséhez és a betegség kezeléséhez korszerû megközelítés. A gyógynövények azonban okozhatnak mellékhatásokat, és kölcsönhatásba léphetnek más gyógynövényekkel, kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel. Ezen okok miatt a gyógynövényeket óvatosan kell kezelni, a botanikai orvostudomány területén képzett egészségügyi szakember felügyelete mellett.

Az alábbi egészségügyi esetekben ki kell kérni orvos véleményét az aranyvessző kúra előtt:

Magas vérnyomás
Alacsony vérnyomás
Csontritkulás
Allergia
Szív- vagy tüdőprobléma miatt folyadék visszatartás
NE szedjen aranyvesszőt, ha terhes, szoptat, szív vagy vesebetegségben szenved.

NE adjon aranyvesszőt a gyermekeknek anélkül, hogy először beszélne orvosával.

Néhány embernek allergiás reakciója lehet erre a gyógynövényre. NE használjon aranyvesszőfűt allergia esetén.

A mellékhatások közé tartozhat még a gyomorégés.

Felnőttként kérdezze meg orvosát, hogy segítsen megtalálni a megfelelő adagot az Ön számára.

Aranyvesszővel lehetséges kölcsönhatások
Az aranyvessző és a hagyományos gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról nincsenek ismert tudományos jelentések, azonban a következő kölcsönhatások lehetségesek:

Diuretikumok (vizhajtó tabletták): Az aranyvessző a vizelethajtót erősítheti, növelve a kiszáradás kockázatát.

Lítium: Mivel az aranyvessző vizelethajtóként hathat, lítiumszintet okozhat a vérben.

Egyéb gyógyszerek: A diuretikus hatás miatt az aranyvessző kölcsönhatásba léphet bármely olyan gyógyszerrel, amelyet a vesék és a vizelettel kapcsolatosak.

A Blue Mountain Tea
A Blue Mountain Tea otthon elkészíthető, enyhén keserű, fanyar, de mellette kissé édes ízű gyógytea. Mentával keverve még érdekesebb ízt ad.
Hozzávalók:

2 csésze forró víz
1 evőkanál friss aranyvessző (vagy 2-3 teáskanál szárított)
1 evőkanálnyi menta (vagy 2-3 teáskanál szárított)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet, és keverjük a gyógynövényekkel.
Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és fogyasszuk.
A virágok is ehetőek és állítólag nagyon finomak, enyhén átsütve. Az aranyvessző bőségesen termő növény, és rengeteget lehet belőle találni szinte bárhol. Gyűjtsük tehát be és főzzünk belőle egy kis gyógyhatású teát!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zsálya
  2019-06-09 10:46:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1227
  • e Hét: 15595
  • e Hónap: 29344
  • e Év: 234045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.