Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
Tudatunk gyógyító hatalma
  2019-09-26 22:58:09, csütörtök
 
  Dr. Bruce Lipton: gondolataink megváltoztatják a genetikai kódunkat!

A közismert amerikai genetikus, Bruce Lipton szerint az ember saját gondolatai által képes arra, hogy minden betegségét meggyógyítsa.

Ez egyáltalán nem egy misztikus kijelentés, az igazság az, hogy a pszichológia eszközei által módosíthatjuk a genetikai kódunkat. Lipton szerint az ember egy úgynevezett bio-robot, amelyet a génekbe beleírt program irányít. A gének felelősek a fizikai jellemvonásokért, a karakterért, a temperamentumért, bizonyos betegségekre való hajlamért, és az élettartamért is. Sokan úgy vélik, hogy a genetikai kódot nem lehet megváltoztatni.

Bruce Lipton az 1980-as évekbeli kutatásaiban fordulóponthoz érkezett: a kísérletek során bebizonyosodott, hogy a sejtmembrán tulajdonképpen a sejt agyaként működik, és az érzelmek az elsődleges okai a betegségek kialakulásának.

A stressz, az étrend, a viselkedés, a méreganyagok, és más különböző tényezők aktiválják azokat a kémiai változásokat, amelyek a génműködést szabályozzák. Ezek az azonosító jegyek sokkal nagyobb mértékben felelősek a betegségek kialakulásáért, mint maguk a gének. Egy rákkutatás alapján kiderült, hogy a gének csupán 10%-ban felelősek a betegség kialakulásáért. Lipton szerint a külső tényezők felelősek a gének viselkedéséért, azok viselkedését is képesek megváltoztatni.

"Valójában egyáltalán nem találtam fel semmi újat. Sokan közületek biztosan ismeritek már a placebo hatást. A betegnek olyan gyógyszert adnak, amely a hatását tekintve semleges, de a páciens, mivel hisz benne, meggyógyul tőle. Elméletem szerint az ember a hit erejével befolyásolja a testében zajló folyamatokat, még molekuláris szinten is" - fogalmazott Lipton.

Bruce Lipton szerint a helyes étrend által is befolyásolhatjuk a génjeinket. Egy egereken végzett kísérlet során a domináns génre fektetett hangsúlyt, annak függvényében, hogy az illető egyed elhízott vagy sovány. Kialakított egy speciális étrendet az egerek számára, mely segítségével sikerült megakadályoznia, hogy az utódok elhízással kelljen küzdjenek. Ezáltal az élettartamot is sikerült meghosszabbítani. Lipton szerint azonban mégis a belső lényünk az, amely segítségével képesek vagyunk lényeges változást létrehozni.

Miért van az, hogy egyik ember rákos lesz, a másik meg nem? A szakértő szerint a probléma kialakulása elsősorban a stresszes életmódnak, az alacsony önértékelésnek, és a negatív gondolkodásnak köszönhető.

Az ember azért is tekinthető magasabb rendű lénynek, mivel gondolkodásával képes megváltoztatni testét, az elme által meg tudja gyógyítani önmagát, sőt mi több befolyásoló hatással lehet a genetikai állományára is.

A tudat használatával mindössze 5%-i, a tudatalatti által pedig 95%-os változás érhető el, ezért tudnak csak nagyon kevesen hatni fizikai állapotukra. Sokan próbálnak hinni ebben a dologban, de mégis mélyen legbelül a tudatalattijukban valójában nem hiszik el, hogy képesek meggyógyítani önmagukat.

Bruce Lipton szerint a hatékonyság növelése érdekében érdemes szakértőhöz fordulni, hogy a bennünk levő érzelmi és tudatalatti blokkokat fel tudjuk oldani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Naspolya és gyógyhatásai
  2019-09-26 22:29:39, csütörtök
 
 



A téli hónapok értékes növénye, mert tápláló gyümölcsének igen magas a C-, B-, E vitamintartalma, érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. Finom lekvárt lehet főzni belőle, magas pektintartalma miatt zselének is kiváló. Édeskésen fanyar, kellemes ízű, ilyenkor már nyersen is fogyasztható. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat. Az ásványi anyagokban (kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán, vas és réz) és karotinban is gazdag.

A népi gyógyászatban kérgének főzetét vérzések csillapítására alkalmazták, magvainak főzetét pedig vesekő elhajtására. A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Stressz ellen - természetesen
  2019-09-25 22:06:40, szerda
 
 



A stressz ellenségei: B-vitaminok, omega-3 zsírsav, zöld tea, tökmag

Manapság egyre több embert sújt a stressz. Próbáljuk ugyan elkerülni a mindennapos feszültséget, de ez nem olyan egyszerű, hiszen helyt kell állni a munkában, és nyilván még otthon is akadnak teendők. A nem megfelelő étkezési szokások és az alvás minőségének romlása, illetve a nem elegendő pihenés csak fokozza a stresszhatást.

Azok az emberek, akik gyakran stresszesek, állandó fáradtságról is beszámolnak, illetve érzelmileg kiégettnek érzik magukat. Emellett úgynevezett agyi köd is megjelenhet, vagyis csökken a koncentrációs képességük, romlik a memóriájuk, nem megfelelő a teljesítményük és az energiájuk is jelentősen megcsappan.

A krónikus stressz nemcsak lelkileg viseli meg az embert, de fizikai fáradtságot is okozhat. Ha a stressz hosszabb időn keresztül fennáll, sokféle betegséget generálhat, amelyek krónikussá is válhatnak. Nem ritka, hogy a daganatos betegségek kialakulásának a hátterében is a stressz áll.

A stressz nemcsak krónikus stresszt, hanem oxidatív stressz is okozhat. Ezeket feltétlenül kezelni szükséges, hogy ne alakuljanak ki komolyabb betegségek. Érdemes gyulladáscsökkentő táplálékokat beiktatni az étrendbe, ilyen táplálék lehet a fekete áfonya. Az áfonya sok káliumot, C-vitamint és flavonoidot tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással bírnak, és gyulladáscsökkentő képességükről is ismertek.

Ha az emberi szervezet krónikus stressznek van kitéve, több kortizol hormont termel, ami elnyomja az immunrendszer működését, és mentális, illetve fizikai kimerültséget okozhat. A stressz ellen nagyon hatásos a tökmag és a zöld tea. A tökmag egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amelynek nyugtató hatása van az agyra. A zöld teában pedig egy theanine nevű aminosav van, ami javítja a mentális fókuszt és mind fizikailag, mint mentálisan nyugtat.

Az omega-3 zsírsavak is nyugtatólag hatnak az emberi szervezetre. A teljes kiőrlésű gabonák B-vitamin-komplexet tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az energiatermeléséhez és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

A színes zöldségek és gyümölcsök is sok fitonutrienst tartalmaznak, van bennük ezen kívül C- és E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok, amelyek megakadályozzák az oxidatív stressz létrejöttét és még gyulladást is csökkentenek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunrendszer erősítése
  2019-09-25 22:02:02, szerda
 
 



Gyógynövények és fűszerek, amelyek aktiválják az immunrendszert :
Az immunrendszer fokozása érdekében érdemes keserű gyógynövényeket fogyasztani. A kínai csűdfű a kínai orvoslás kiemelkedő gyógynövénye. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatássokkal rendelkezik. A növény gyökere fokozhatja a fertőzésekkel szembeni ellenállást és szabályozza a szervezet immunválaszát. Az angelikagyökérről pedig azt mutatták ki, hogy modulálja az immunrendszert és kezeli a nátha és a légzőszervi betegségek tüneteit.

A gyömbér és a méz erős antioxidánsoknak számítanak, amelyek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkeznek. A méz aktiválja az immunrendszer válaszát a fertőzésekre és megakadályozza a sejtproliferációt. Hasonlóképpen a gyömbér is gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és enyhíti az izomfájdalmakat.

Immunrendszert segítő gyógynövények és fűszerek.
Az immunrendszer fokozása érdekében érdemes keserű gyógynövényeket fogyasztani. A kínai csűdfű a kínai orvoslás kiemelkedő gyógynövénye. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatássokkal rendelkezik. A növény gyökere fokozhatja a fertőzésekkel szembeni ellenállást és szabályozza a szervezet immunválaszát. Az angelikagyökérről pedig azt mutatták ki, hogy modulálja az immunrendszert és kezeli a nátha és a légzőszervi betegségek tüneteit.

A gyömbér és a méz erős antioxidánsoknak számítanak, amelyek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkeznek. A méz aktiválja az immunrendszer válaszát a fertőzésekre és megakadályozza a sejtproliferációt. Hasonlóképpen a gyömbér is gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és enyhíti az izomfájdalmakat.
Immunstimuláló recept hozzávalói:
1 evőkanál méz
1 teáskanál szárított kínai csűdfű
1 teáskanál angelikagyökér
1 teáskanál kamillavirágzat
fél teáskanál reszelt gyömbér
fél teáskanál narancshéj (csakis vegyszerrel nem kezelt bionarancshéj, szárított is lehet)
1 fahéjrúd
1 teáskanál kardamommag
valamilyen alkohol (például vodka)
befőttesüveg

Elkészítése:
Oldja fel a mézet meleg vízben, majd öntse a befőttesüvegbe. Ezt követően minden egyes hozzávalót tegyen az üvegbe és öntse fel alkohollal, amely így körülbelül az üveg háromnegyed részéig ér. Tárolja az üveget négy hétig száraz, hűvös és sötét helyen, de minden nap keverje fel annak tartalmát. Két hét múlva szűrje le, majd öntse át az egészet egy steril üvegbe. Tárolja hűtőszekrényben. Naponta pár cseppet adjon a teájához, hogy ezzel is megerősítse az immunrendszerét.

Az immunrendszert a következő három táplálékkal is megerősítheti. Az egyik ilyen a citrus gyümölcs, amely rengeteg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek termelését. Ezek kulcsfontosságúak a fertőzésekkel szembeni küzdelemben. Milyen citrusfélék léteznek? Ilyen a narancs, a mandarin, a lime, a grépfrút és a citrom.

A brokkoli vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. Értékes antioxidánsokat tartalmaz, A-, E- és C-vitaminokban gazdag, de rostokat is tartalmaz. A brokkoli a világon az egyik legegészségesebb zöldségnek számít.

A paprika is sok C-vitamint tartalmaz, amely szintén elengedhetetlen vitamin az immunrendszer egészségének fenntartásához. De van még benne béta-karotin is, amely az immunrendszer fokozása mellett segít megőrizni a bőr és a szem egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gombás fertőzésekre
  2019-09-25 21:50:55, szerda
 
 



A gombás fertőzés természetes kezelései: tőzegáfonya, kókuszolaj, teafaolaj

A gombás fertőzések hatással vannak a női nemi szervek működésére, illetve az emésztést is befolyásolni tudják. Szerencsére léteznek olyan természetes praktikák, amelyek segítenek visszaszorítani a fertőzést, pontosabban a gombák elszaporodását. Például ilyen az almacet, a fokhagyma, a kókuszolaj vagy éppen a teafaolaj.

A leggyakrabban javasolt természetes módszer a gombás fertőzés leküzdésére az áfonyalé, amely nagyon hatásos a hüvely és a húgyhólyag gombás fertőzései ellen. A tőzegáfonya antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkezik. A koncentrált tőzegáfonyalé a leghatásosabb a betegség leküzdésére. Ennek érdekében naponta akár 2-3 pohárral is el lehet fogyasztani belőle.

A gombás fertőzés ellen nagyon hatásos még az almaecet is. Hogyan alkalmazzuk? Töltsön egy pohárba két dl vizet, majd keverjen el benne egy evőkanál almaecetet. Fogyassza naponta egy-két alkalommal. Almaecetet a fürdővízbe is önthet.

A fokhagyma antioxidáns vegyületeket tartalmaz, de gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik. Ez a gyógynövény nagyon hatásos lehet a gombás fertőzések ellen. Naponta több gerezd fokhagymát is el lehet fogyasztani a fertőzés megszűnéséig, de aztán megelőzésképpen is lehet fogyasztani ezt az allicinben gazdag gyógynövényt.

A kókuszolaj nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő és gombaellenes vegyületeket is tartalmaz. A kókuszolajat közvetlenül a fertőzött területen is lehet alkalmazni.

A teafaolaj az egyik legcsodálatosabb olaj a gombás és bakteriális fertőzések leküzdésére. Mivel egy nagyon erőteljes olajról van szó, ezért mindig csak kis mennyiségben és hígítva szabad alkalmazni a kezelendő felületen.

A bórsav is lenyűgöző gombaölő hatással rendelkezik, emiatt fertőtlenítő hatásáról is ismeretes. Ma már bórsavas kúpot is lehet használni a hüvelyi fertőzések elkerülése érdekében, de megelőzés céljából is érdemes hetente egy-két alkalommal használni.

A gombás fertőzés ellen hatásos még a pamut fehérnemű, de a megelőzésben és a betegség kiújulása ellen is védelmet nyújt.

A gombás fertőzések kialakulásában kiemelkedő szerepet játszik a stressz, így a stresszt is csökkenteni szükséges, hogy a betegség ne újuljon ki újra és újra.

Milyen nyugtató tevékenységek léteznek?
Ilyen a jóga, az akupunktúra, a meditáció, illetve az aromaterápia is sokat segíthet a stressz levezetésében. Az immunrendszer megerősítését is elősegíti a stressz megszüntetése, ami szintén oka lehet a gombás fertőzések kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Petefészek ciszták ellen - természetesen
  2019-09-25 21:41:06, szerda
 
 


A kövirózsa levelében lévő szupererős természetes orvosság hasonló hatású, mint a világszerte ismert és kedvelt aloe vera.

A kövirózsa levelet mézzel összekeverve különböző betegségek gyógyítására használják, de a leghatásosabb a mióma és ciszta eltávolítására.

Hozzávalók:
500 g méz
300 g kövirózsa levél

Elkészítés:
A kövirózsa leveleket mosd meg, itasd le róla a felesleges vizet, majd turmixgépben, vagy darálóban őröld meg. Fa vagy műanyag kanállal (ne fémmel!) keverd el benne a mézet, majd öntsd egy üvegedénybe, zárd le, tekerd körbe alufóliával, vagy ronggyal, hogy minél sötétebb legyen az üvegben, és tedd a hűtőbe 7 napra. Ez alatt az idő alatt célszerű 2-3 naponta megkeverni, mert a tetején kissé besűrűsödik.

Ebből a mennyiségből kb. 1 liternyi lesz, és ez kb. 20 napi kezelésre lesz elegendő.

Adagolás:
Fogyassz a keverékből naponta 3 teáskanállal az alábbiak szerint:
1 teáskanállal reggel, éhgyomorra, utána fél óráig ne egyél és igyál semmit!
1 teáskanállal az ebéd és vacsora közötti időszakban (legalább 2 órával ebéd után, és legalább fél órával vacsora előtt)
1 teáskanállal lefekvés előtt

Mindig műanyag vagy fából készült kanalat használj!
A kezelés időtartama

A mióma vagy ciszták méretétől függ, hogy mennyi ideig fog tartani a kezelés. A kisebb cisztáknál elegendő lehet a 20 nap, míg a nagyobb miómákhoz 2 hét szünet beiktatása után tovább kell folytatni a kezelést - kb. 3 hónapig.

A még jobb hatás eléréséhez ajánlott a kezelés mellé minden nap egy csésze csalán teát meginni - ez biztosítja megtisztítását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mi történik, ha éhgyomorra kávézunk?
  2019-09-25 21:37:27, szerda
 
  Ön is úgy érzi, hogy a reggeli kávé nélkül el sem indulhat a napja? Reggel a kávé az első gondolata és éhgyomorra kortyolgatja ezt a fekete italt? Hozzáértők egyöntetű véleménye az, hogy a lehető legrosszabbat tesszük az egészségünkkel, ha reggeli előtt kávézunk.

Különösen igaz ez arra, akinek az epehólyagjával van problémája. Epebetegségben a reggeli kávéfogyasztás okozhat étvágytalanságot, éles fájdalmat, de még hányingert, hányást is, sőt még hasmenés is előfordulhat.

A kávéban koffein található, amely lehet, hogy felpörgeti először a szervezetet, de aztán szorongást is okozhat. Ez később rögeszmés-kényszeres gondolatokat is szülhet, illetve fóbiákat is generálhat - legalábbis egyes szakértők ezt állítják.

Sokan azt gondolják, hogy a kávé segít gondolkodni, de az igazság az, hogy az elfogyasztása után egy órával már jelentősen rontja a koncentrálóképességet.

Magas vérnyomástól szenved? Ha emellé még kávét is fogyaszt, nagy veszélynek teszi ki magát, mivel a kávé megemeli a vérnyomást. Ezek a kellemetlen tünetek akár két-három óra múlva is jelentkezhetnek, miután megitta a kávéját. Kávé helyett igyon inkább vizet, mert ez még a vérnyomásnak is jót tesz.

A kávéfogyasztás és az emlőbetegségek közötti kapcsolat ma már tudományosan igazolt. Fibrocisztás emlőbetegséget okozhat, ha valaki túl sok kávét fogyaszt. Ez a hatás a benne lévő koffeinnek köszönhető.

A koffein a menopauza kellemetlen tüneteit is felerősítheti, így azoknak a hölgyeknek, akik a menopauzába léptek, mindenképpen javasolt a kávéfogyasztásának mérséklése, illetve abbahagyása. Helyette igyon gabonakávét, mert az rendkívül egészséges. A koffein egyébként jelentősen felerősíthet egyes menopauzális tüneteket. Ilyen például az éjszakai izzadás, a hőhullámok megjelenése, de még a hüvelysorvadás folyamatának felgyorsulásáért is felelőssé tehető a koffein.

A kávé nemcsak fáradtságot okozhat, de megemeli a szervezet stresszhormonszintjét is, így nemhogy nyugodtabb, de sokkal idegesebb lehet egy csésze kávé elfogyasztását követően.

A kávé a bőrre is negatív hatást gyakorol, mivel jelentősen lecsökkenti a kollagénszintézist, ami a bőr puhaságát és rugalmasságát képes biztosítani. Minél több koffeint visz be valaki szervezetébe, annál jobban roncsolódik a bőr állapota.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Pajzsmirigy betegek diétája
  2019-09-25 20:55:05, szerda
 
  Pajzsmirigy betegek diétája - 6 fogyasztandó és 4 elkerülendő étel

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, a nyak alsó részében található. A szervezet különféle anyagcsere folyamatai egyensúlyban tartásáért felelősek a szervezet két fő hormonjának előállításával. Ez a két hormon a triiodothyronine (T3) és a thyroxine (T4).
A legtöbb pajzsmirigy problémát félre diagnosztizálják, vagy észre sem veszik az orvosok. Ez esetben mindenképp kövesse az alábbi diétát, egészsége megőrzése érdekében.

Ha pajzsmirigye megfelelően működik, a két hormon a véráramba kerül és különböző sejtekbe jutva segíti a tápanyagok energiává fordítását. A T3 és T4 hormon sok más hatás mellett az állandó testhőmérséklet fenntartásáért, és a csecsemőkori egészséges növekedésért és agyfejlődésért is felelős. A világon több millióan élnek nem megfelelően működő pajzsmiriggyel, amely azt jelenti, hogy a hormonokból túl keveset, vagy túl sokat állít elő a szervezet, amely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Lehetséges, hogy pajzsmirigy betegségben szenved?
A nemi hovatartozás is gyakran közrejátszik a pajzsmirigy megbetegedések kialakulásánál, hiszen a nőknél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, mint férfiaknál. Időskorban, vagy egyéb pajzsmirigy beteg családtag esetében szintén nagyobb esélye van a betegség kialakulásának. Egyéb közrejátszó tényezők lehetnek még:

- ha autoimmun betegségben szenved
- ha közeli családtagjánál autoimmun betegséget diagnosztizáltak
- ha pajzsmirigy műtéten esett át
- ha sugárkezelésen esett át
- ha a közelmúltban gyermeket szült
- ha nemrég érte el a menopauzát
- ha pajzsmirigy rákot állapítottak meg önnél

Amennyiben úgy érzi, pajzsmirigy betegsége lehet, vagy már diagnosztizálták önnél a betegséget, mindenképp fontolja meg a speciális étrend követését, amely sok kellemetlen tünetet megszüntethet.

A pajzsmirigy betegek diétája:
Az étrendünk nagyban meghatározza pajzsmirigyünk egészségét, némely tápanyagra mindenképp szükség van megfelelő működéséhez, ezért a következőket mindenképpen vezesse be étrendjébe:

Jód
A pajzsmirigy a fogyasztott ételek jódtartalmát felhasználva állítja elő a pajzsmirigy hormonokat. A nem megfelelő jódfogyasztás a hormonszint felborulásához vezethet, amely az egész szervezet egészségére kihathat. A legtöbb fiatal nő jódhiányban szenved, ennek elkerülése érdekében fogyasszon rendszeresen algát, amelynek magas a természetes jódtartalma. Azonban arra figyeljen oda, hogy ne fogyasszon túl sok jódot sem, mert az szintén pajzsmirigy problémákhoz vezethet .Bár természetes étrenden a túl sok jód fogyasztása nem reális veszély.

Szelén
A szelén a T3 hormon megfelelő előállításáért és működéséért felelős. Szelént tartalmazó ételek a tengeri sügér, a tonhal, a borjú, a máj, a shiitake gomba, a rákfélék, és a brazil dió.

Cink, réz, és vas
Ezek a nyomelemek elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigy működéshez. Az alacsony cink szint alacsony THS szintet okoz. A réz a T4 hormon előállításához elengedhetetlen, a vashiány pedig nem megfelelő pajzsmirigy működéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon borjúmájat, gombát, petrezselyemgyökeret, és spenótot minél gyakrabban, lehetőleg naponta.

Omega-3 zsírsavak
Ezek az esszenciális zsírsavak szintén elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigy működéshez, emellett a sejtek pajzsmirigy hormon befogadó képességét javítják. Omega-3-hoz halolaj, szardínia, lazac, lenmag, marhahús, halibut, szójabab, és garnélarák fogyasztásával juthat.

Kókuszolaj
Ha ételeit kókuszolajjal készíti, javítja szervezete anyagcsere folyamatait, és segíti a fogyást. Ez az olajban található zsírsav láncnak köszönhető. A kókuszolajat a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek kifejezetten ajánlják.

Antioxidáns vitaminok és B-vitaminok
Az A, C, és E-vitaminok magas antioxidáns tartamuknak köszönhetően megszüntetik az oxidatív stresszt, amely káros hatással lehet a pajzsmirigyre. B-vitaminban gazdag ételeket szintén mindenképp fogyasszon. A, C, és E-vitaminban gazdag a marhahús, a tojás, a csirkehús, a halfélék, a tengeri ételek, az alma, a narancs, a kajszibarack, a görögdinnye, a répafélék, a spenót, a borsó, a paradicsom, a datolya, a burgonya, a hüvelyesek, a magvak, az eper, a citrusfélék, és a teljes kiőrlésű gabonák. B-vitaminban gazdag a sertéshús, a zöld levelű zöldségek, a csirkehús, a tojás, a hüvelyesek, a kagylók, a máj, a búzacsíra, a mandula, a borsó, a pekándió, és a teljes kiőrlésű gabonák.

Ételek, amelyeket kerüljön el:
Az egészségesen működő pajzsmirigy érdekében fogyasztandó ételek mellett természetesen olyan ételek is vannak, amelyeket ugyanilyen okból kerüljön el.

Aszpartám
Ha mesterséges édesítőszerként aszpartámot használ, azonnal hagyja abba, mert Basedow kórhoz és egyéb autoimmun betegségekhez vezethet. A szervezetben megjelenő aszpartám immunreakciót válthat ki, amely pajzsmirigy antitestek képzéséhez és pajzsmirigygyulladáshoz vezethet.

Nem erjesztett szója
A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek meggátolhatják a pajzsmirigy jódfelvevő képességét és így felboríthatják optimális működését. Fogyasszon minél kevesebb szójaalapú ételt, kerülje a szójaburger, tofu, szójatej, szójaszósz, tempeh, miso leves, és szójabab fogyasztását. Figyeljen oda, hogy a félkészen vásárolt ételei se tartalmazzanak szóját.

Glutén
A glutén a szójához hasonló káros hatásokkal bír, valamint glutén érzékenység esetében a szervezet autoimmun reakcióját is kiválthatja. Magas gluténtartalmú termékek a búza, az árpa, a rozs, és majd az összes félkész, feldolgozott étel.

Keresztes virágú zöldségek
A keresztes virágúak közé tartozik a karfiol, a káposzta, a kelbimbó, és a brokkoli. izothiocianaidokat tartalmaznak, amelyek negatív módon befolyásolhatják (gátolják a mirigy jód felvételét) a pajzsmirigy működését. Mindenképp konzultáljon orvosával fogyasztásuk előtt, és figyeljen oda, hogy rendesen párolja át a zöldségeket.

Pajzsmirigy gyógyító ételek:
- a fenti listában felsoroltak

- makro- és mikrotápanyagokat is tartalmazó ételek, mint az organikus zöldségek és gyümölcsök, amelyek méreganyagoktól, hormonoktól, és kemikáliáktól mentesek, ám tápanyagban gazdagok. Fogyasszon erjesztett, probiotikumokban gazdag ételeket, mint a savanyú káposzta, a kefir és a házi készítésű joghurt.

- az emésztőrendszerben sok pozitív hatású baktérium található, amelyek megvédik szervezetünket a kártékony baktériumoktól, valamint eltávolítják a meg nem emésztett ételeket, méreganyagokat, és parazitákat. A meg nem emésztett ételek gyakran a véráramba kerülnek, allergiát, gyenge immunrendszert, gyulladásokat, és étel intoleranciákat okozva, amely a pajzsmirigyre is káros hatással van.

- fogyasszon egészséges fehérjét és zsírsavakat, amelyek a hormonháztartás rendben tartása mellett az emésztőrendszert is egészségesen tartják. Zsírsavakból dióféléket, kókuszolajat, avokádót, és kókuszvajat fogyasszon, valamint állati eredetű zsírsavakból marha- és csirkezsírt. Fehérjéhez marhahús, csirke, pulyka, halfélék, és sertéshús fogyasztásával juthat. Amennyiben ön vegán, fogyasszon lencsét és babféléket, de mindenképp kerülje a szója alapú ételeket.

- sokféle, vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyógynövény létezik, amelyeket legjobb nyersen fogyasztania, hiszen főzés során vitamintartalmuk nagyban csökkenhet. Pajzsmirigy alulműködés esetében fogyasszon kurkumát.

- sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje is lassabban működik, illetve kortizol szintjük is alacsonyabb a kelleténél. Ez esetben fogyasszon fokhagymát, hagymaféléket, spárgát, zöld levelű zöldségeket, friss gyümölcsöket, spenótot, banánt, petrezselyemzöldet, vagy mandulát.
Mindezek mellett figyeljen oda a megfelelő mennyiségű nyugalmi állapotra is, amelyet jógázással vagy futással biztosíthat.

Egyéb tippek:
A legtöbb pajzsmirigy problémát autoimmun betegségek okozzák, amelyek során nagy mennyiségű immunsejt és limfocita termelődik, amik a pajzsmirigy sejtjeit megtámadják, roncsolják. A pajzsmirigy és az idegrendszer kapcsolata is meglehetősen szoros. Ez évezredek óta jól ismert. Indiában a menyasszony nyakán az esküvőjén egy pontosan illeszkedő nyakláncot (gyöngysort, díszes szalagot medalionnal) helyeznek fel. Ha a nászéjszaka jól sikerült, akkor a nyaklánc másnapra szorulni kezd, míg ha lazán lötyög, akkor valami nem stimmelt. A pajzsmirigy működését elsősorban az agyalapi mirigy serkentő hormonja szabályozza, amit pedig a hipotalamusz kontrollál. A pajzsmirigy tehát közvetlen idegi és áttételes hormonális szabályozás alatt áll. Ezért a megfelelő étrend mellett a kiegyensúlyozott életvitel is nagy szerepet játszik a mirigy épségének a megőrzésében.

Kerülje a tartósítószerek és adalékanyagok fogyasztását, és vizsgáltassa meg a háztartása ivóvizét is. Amennyiben fluort tartalmaz, mindenképp váltson fluor-mentes vízre, hiszen a fluor a pajzsmirigy sejtekhez tapadva megakadályozza a hormonok termelését, lassítja a pajzsmirigy működését.

Amiről ne feledkezzen meg:
Sokféle pajzsmirigy diéta létezik, mindenki szervezete máshogy reagál a különféle betegségekre, és különféle módon gyógyul, ezért próbálkozzon többféle étrenddel, amíg meg nem találja a legmegfelelőbbet.

Amennyiben attól tart, pajzsmirigy betegségben szenved, kérjen orvosától teljes kivizsgálást, amely kimutatja, megfelelően működnek-e hormonjai, és alul- illetve túlműködés esetében különféle gyógyszeres kezelést igényel. Emellett kérjen kifejezetten önnek összeállított, személyre szabott étrendet és változtasson az életmódján is. Megfelelő ételek és gyógyszerek fogyasztásával hamarabb gyógyul meg ebből a betegségből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Rákellenes B17-vitamin az almában és a bogyósokban
  2019-09-25 20:42:52, szerda
 
 



Néhány tápanyagban és vitaminban gazdag gyümölcs segítségével megelőzhető lenne a civilizációs betegségek jó részének kialakulása.

Minden napra egy alma
Az alma normalizálja a koleszterinszintet, és csökkenti a stroke, valamint a daganat és a cukorbetegség rizikóját. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik almát esznek, kisebb eséllyel alakul ki metabolikus szindróma. A metabolikus szindróma a szív- és érrendszeri megbetegedések döntő rizikófaktorának számít. Akkor kell számolni vele, ha az alább felsorolt rizikófaktorok közül legalább három jelen van:

megnövekedett derékbőség,
kóros vérzsírszint,
magas vérnyomás,
emelkedett éhgyomri vércukorszint.
Az almamag megvédhet a ráktól

Az almamag nagy mennyiségű B17-vitamint tartalmaz, mely laetril néven is ismert. A magokat is el kell fogyasztani mindig az almával együtt. Kutatási eredmények arra utalnak, hogy megvédhetnek a ráktól, és segíthetnek a prekancerózus, illetve a daganatos sejtek növekedésének lassításában.

Hatékony gyulladásgátló
Az alma hozzájárulhat a tüdőfunkció javulásához, és így csökkentheti a légúti betegségek kockázatát. Ezen kívül a káros plakk-képződés ellen is képes védelmet nyújtani. A mentális merevség és a korral járó memóriavesztés lassítható rendszeres almafogyasztással. Az alma az egyik legjobb forrása a bórnak, mely a csontok egészségéhez fontos ásványi anyag. Ezen felül nagy arányban tartalmaz kvercetint, a természet egyik leghatékonyabb gyulladásgátlóját.

Bogyósok
Ezek a kis erőművek védik a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek károkat okozhatnak a sejtmembránban és a DNS-ben, időskorban pedig krónikus betegségekhez vezethetnek. Az antioxidánsok mellett, mint a C- és E-vitamin, az áfonya, az eper, a szeder és a málna antocioninokat és fenolokat is tartalmaz, melyek antioxidatív tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy tanulmányban kiderült, hogy napi egy adag áfonya fogyasztásával a motoros készségek 4-6%-os javulása érhető el. A bogyósok számos vitamint, ásványi anyagot és ballasztanyagot biztosítanak a szervezetnek, gazdagok D-vitaminban, folsavban és mangánban. Ezen kívül rákellenes karotinoidokat, tanninokat, valamint kvercetint és szemvédő luteint tartalmaznak. És az almához hasonlóan a bogyós gyümölcsök is bőséges forrásai a B17-vitaminnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
VÁLTOZTASD MEG A SZAVAIDAT – és MEGVÁLTOZIK AZ ÉLETED
  2019-09-21 21:22:34, szombat
 
  Még meg kell csinálnom ezt a munkát.

Be kell vásárolnom hétvégére.

Mennem kell a gyerekekért az óvodába.

Remélem sikerülni fog és elérem a célomat.

De jó lenne, ha felépülnél?

Le kéne szoknom a dohányzásról.

Több időt kellene töltenem a barátaimmal és a szeretteimmel.

Nem jó ez így, változtatni kéne rajta.

Mi a közös a fenti mondatokban? Olvasd el őket még egyszer. Milyen érzést keltenek benned?

Talán így egy csokorban feltűnőbb. Talán most, hogy felhívtam rá a figyelmedet, jobban észreveszed. Pedig valószínűleg mondod Te is őket nap mint nap anélkül, hogy belegondolnál, mennyit ártasz ezzel önmagadnak.

Ezek a mondatok a vesztesek sajátjai - sugárzik belőlük a passzivitás. Vagy az alárendeltség (,,meg kell csinálnom"), vagy a félelem és a bizonytalanság (,,remélem", ,,de jó lenne") érzése hatja át azt az embert, aki így beszél.

A kimondott szavaknak nem csak akkor van súlyuk, ha közvetlen következménnyel járnak. Egy veszekedés során indulatosan a másikhoz vágott sértésnek egyből érzékeled a hatását. Egy oltár, egy ítélőtábla, vagy egy szakmai bizottság előtt letett hivatalos esküvel olyan kötelezettséget vállalsz magadra, mellyel a szavaid kimondásának pillanatában (jó esetben) tisztában vagy. De nem minden szónak van ilyen gyorsan érezhető hatása. Sőt, a legtöbb szónak - a mindennapjaink során gondolkodás nélkül, ösztönösen másoknak és önmagunknak mondott szavaknak - nincsen. Pont ezért olyan veszélyesek.
Forrás : Link


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.