|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2020-01-26 22:54:45, vasárnap
|
|
|
A zöldségek és a gyümölcsök is könnyedén veszíthetnek frissességükből és okozhatnak élelmiszer-eredetű megbetegedéseket. Ezek a szabályok minden évszakban érvényesek, de a legtöbb ételfertőzés mégis nyáron történik, amikor a nagy melegben könnyebben szaporodnak el a kórokozók és okoznak különféle megbetegedéseket.
Azt ma már mindenki tudja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök milyen pozitívan hatnak az emberi egészségre. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetjük a szívbetegségeket, a stroke kialakulását, de még a rákos megbetegedések egyes típusait is. Ezek az egészséges táplálékok segítenek a testsúly szabályozásában is. Azonban rendkívül fontos, hogy mindig friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk és megfelelően tároljuk és készítsük elő azokat.
Élelmiszer okozta megbetegedéseket általában a hús, a húskészítmények vagy a tojás okozhat elsősorban, azonban a zöldségek és a gyümölcsök is okozhatnak megbetegedéseket, hiszen ezek a táplálékok is tartalmazhatnak káros baktériumokat.
Hogyan kerülheti el a gyümölcs és zöldség okozta megbetegedéseket? Először is mindig friss és sérülésmentes terméket válasszon a boltban vagy a piacon. A sérült termék általában mindig tartalmaz valamilyen kórokozót, amely a szállítás során kerül a termékbe.
A legjobb, ha a megvásárolt terméket a hűtőben tárolja. Ha otthon veszi észre, hogy a zöldség vagy a gyümölcs sérült, akkor vágja ki a sérült részt és úgy tárolja.
Figyeljen arra, hogy a gyümölcsöket, a zöldségeket, a tojást és a húskészítményeket mindig külön rekeszben tárolja a hűtőszekrényben.
Mindig mossa meg alaposan a kezét, a vágódeszkát és a konyhai eszközöket a zöldségek és gyümölcsök darabolása, tisztítása, szeletelése előtt és után is.
Mindig tisztítsa meg és mossa meg a zöldségeket és gyümölcsöket mielőtt megeszi, vagy valamilyen ételben felhasználja azokat, még abban az esetben is, ha a termék csomagolásán az áll, hogy az adott termék már tiszta és nem igényel másféle otthoni előkészületet.
Ha héjastól óhajt elfogyasztani egy gyümölcsöt vagy zöldséget, mindig alaposan mossa azt meg fogyasztás előtt.
Főzés során minden kórokozó elpusztul, de miután megfőtt az étel, a hűtőbe való elhelyezése előtt minden esetben le kell azt hűteni. Például ha zöldséglevest készít, forrón soha ne rakja azt a hűtőbe.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2020-01-26 13:35:46, vasárnap
|
|
|
Sokan rajonganak a gombáért, a gombából készült ételekért, míg mások az illatától is rosszul vannak, és távol tartják magukat azoktól az ételektől, amelyek gombát tartalmaznak.
A gomba nagyon egészséges táplálék, mert tele van antioxidáns vegyületekkel. Ezen kívül gazdag forrása a fehérjéknek, a rostoknak, a vitaminoknak és ásványi anyagoknak is. Ezek a tulajdonságok segíthetnek abban, hogy elkerüljenek bennünket a különféle betegségek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt az egészséges táplálékot. Kutatások igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta, ha még kis adagot is, de gombát fogyasztanak, kisebb a valószínűsége a kognitív zavarok kialakulásának. Idősebb korban pedig az Alzheimer-kór kialakulása is megelőzhető a gomba rendszeres fogyasztásával.
Kutatások szerint heti 2-3 alkalommal is elegendő ahhoz gombát fogyasztani, hogy idősebb korunkban elkerüljön bennünket a kognitív hanyatlás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendszeres gombafogyasztás fokozza az agy egészségét és kisebb a kockázata a kognitív hanyatlásnak, mint például az Alzheimer-kórnak.
Tanulmányok arról számoltak be, hogy egyes gombafajok rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a rákos megbetegedéseket. Ilyen hatása van a reishi gombának, a cordyceps gombának és maitake gombának is.
Egyes gombatípusok elősegítik az immunrendszer működésének javítását. Ez annak köszönhető, hogy a gomba javítja a test adaptív immunválaszait.
A gomba a testsúlycsökkentésben is a segítségünkre lehet. Mivel a gomba élelmi rostban gazdag, így csökkenteni tudja az étvágyat és növeli a telítettség érzetét. Ezzel csökkenthető a kalóriabevitel, és így sokkal könnyebb fenntartani az normál testsúlyt is.
A D-vitamin-hiány sokféle egészségügyi probléma okozója lehet. Többek között felelőssé tehető a gyenge csontozatért, a szívbetegségek és a depresszió kialakulásáért. Egyes gombafajok elegendő D-vitaminnal láthatnak el bennünket, így nyújtanak védelmet a D-vitamin-hiánnyal szemben.
A gomba nemcsak az egészséges táplálkozás része lehet, hanem akár egy természetes étrend-kiegészítőként is tekinthetünk rá, hiszen nagyon sokféle pozitív hatást remélhetünk tőle, abban az esetben, ha rendszeresen fogyasztjuk és beillesztjük az étrendünkbe.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2020. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
205 db bejegyzés |
e év: |
3611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3762
- e Hét: 8607
- e Hónap: 40093
- e Év: 244794
|
|
|