Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Michael August Blume újévkor - Terézvárosi plébánia
  2020-01-03 10:44:59, péntek
 
  Mindannyian missziós tanítványok vagyunk..
...... .........


anuár 1-én, Szűz Mária, Isten anyja főünnepén, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évének első napján mutatott be szentmisét Michael August Blume érsek, apostoli nuncius a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban. Az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje karácsonykor érkezett a templomba, ahol január 2-ig láthatják a hívek.
Az ünnepi szentmisén koncelebráltak a plébániatemplom lelkipásztorai: Horváth Zoltán kanonok, plébános és Csepregi Róbert káplán.
,,Amint az evangéliumban hallottuk, a pásztorok az angyalok felhívására felkeresték a szent családot. Mindegyikük csodálkozott azon az üzeneten, amit hallottak, hiszen a sötét éjszaka egyszerre a fény és az öröm ünnepévé változott. A pásztorok pedig Istent dicsőítve tértek vissza a nyájukhoz" - kezdte szentbeszédét Michael August Blume apostoli nuncius. - Senki sem számított erre a rendkívüli üzenetre. Még Szűz Mária és Szent József is elcsodálkozott azon, amit a pásztorok mondtak nekik. Mária pedig ,,el-elgondolkodott rajtuk szívében".
Az éjszaka általában a bűn szimbóluma. Ezután a betlehemi esemény után azonban már sosem lesz olyan, mint volt. Lesz egy szent éjszaka, amikor a mennyország a földre jön, egy éjszaka, melyet az alázatosak Isten dicsőítésével töltenek be. Isten megmutatta jóságát Fia születésével. Általa megtapasztalhatjuk az Ő szeretetét. Szent Pál a szentleckében az idők teljességéről beszélt, ez az öröm legmélyebb értelmét fejezi ki. Isten olyan formában adja nekünk magát, amit érezhetünk, tapinthatunk és hallhatunk. Ha a keresztségben Isten fiai és lányai leszünk, és beengedjük Krisztust az életünkbe, akkor Ő el fog tölteni minket Szentlelkével.
Itt vagyunk tehát abban az éjszakában, amit Isten átváltoztatott. Minket is arra hív, hogy Istent dicsőítve térjünk haza, magasztalva Őt mindazért, amit láttunk. Szűz Mária, Isten Anyja főünnepén arra is meghívást kapunk, hogy kövessük Mária példáját. Mi is elmélkedjünk, hagyjuk az Istenszülőt, hogy tanítsa nekünk az evangélium útját.
,,Erre a plébániára megérkezett a missziós kereszt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. Ez a kereszt Krisztushoz hűséges magyar szentek és boldogok tanúságtételét hordozza magában" - hangsúlyozta a nuncius. Ezek az ereklyék olyan emberektől származnak, akik magukhoz vették az Eucharisztiát. Krisztus szeretete adott erőt nekik ahhoz, hogy másokkal is megosszák Krisztus örömhírét. Mi magunk is meghívást kaptunk arra, hogy Isten szeretetének eszközei legyünk. Ne a mi szándékaink érvényesüljenek, hiszen Isten akaratának megismerésében és tettekre váltásában van a mi boldogságunk. A tanúságtétel hitünk fontos része, mi is ,,missziós tanítványok vagyunk", ahogyan azt Ferenc pápa mondta. Legyünk készen arra, hogy mindenkinek megfeleljünk, aki ,,hitünkről és reményünkről" kérdez.
...... ........


,,Ez a szentmise és a missziós kereszt jelenléte emlékeztessen erre. Adjon bátorságot és erőt a Szentlélek nekünk ahhoz, hogy tanúságot tegyünk Krisztus szeretetéről. A pásztorok öröméhez hasonló öröm töltse be országunkat az eucharisztikus kongresszusra való felkészülés idején" - fejezte be szentbeszédét Michael August Blume érsek, apostoli nuncius.
...... ........... .............


A missziós kereszt 2019. december 25-én érkezett, és január 2-án a fél hétkor kezdődő szentmisében búcsúztatja el az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom közössége.


Fotó: Lambert Attila
Baranyai Béla/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Erdő Péter bíboros Esztergomban:
  2020-01-03 10:37:03, péntek
 
  Új esztendőben új szívekkel dicsérjük Jézust
...... .........



...... ........... ..............



...... ........... ............


Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi bazilikában január 1-jén, Ezért amikor boldog új évet kívánunk, gondoljunk mindig erre: új esztendőben új szívekkel dicsérjük Jézust, megújulva a bűnbánat szentségében, megerősítve az Oltáriszentség gyakori vételével. Minden év kezdete, de különösen az idei esztendőé, amely az eucharisztikus világkongresszus éve, alkalom a lelki megújulásra. Imádkozzunk hát az idei év kezdetén személyes lelki megújulásunkért és népünk megújulásáért, kérjük a magunk, hazánk és szeretteink számára az Istenszülő Szűzanya hathatós pártfogását. Ámen.
Szűz Mária istenanyaságának ünnepén. A bíboros homíliáját teljes terjedelmében közöljük.
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Kurír újévi kívánsága
  2020-01-03 10:32:14, péntek
 
  Őszintén szeretni és új emberekké válni - Főszerkesztői köszöntő az új évre
...... .....


Isten akarata és a kedves Olvasó szíve szerinti új évet kívánok!
Az alábbiakban Kuzmányi István főszerkesztő újévi gondolatait, köszöntését adjuk közre.
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Jézus Szent Neve 01.03
  2020-01-03 00:33:05, péntek
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Egy szívvel és egy lélekkel ugyanarra törekedjetek!
Testvéreim!
Ha ér valamit a Krisztusban adott buzdítás, a szeretetből fakadó intelem, a lelki közösség, a bensőség és együttérzés, akkor tegyétek örömömet teljessé azáltal, hogy egyetértetek, egy szívvel szerettek, és egy lélekkel ugyanarra törekedtek. Vetélkedésből ne tegyetek semmit, sem hiú dicsőségvágyból! Egyik a másikat tekintse inkább alázatosan önmagánál kiválóbbnak! Ne keresse senki csak a maga javát, hanem a másét is!
Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt. Ő, mint Isten, az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez feltétlenül ragaszkodnia kell, hanem szolgai alakot öltött, kiüresítette önmagát, és hasonló lett az emberekhez. Megalázta magát, és engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig.
Ezért Isten felmagasztalta őt, és olyan nevet adott neki, amely felette áll minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr!
Ez az Isten igéje. Fil 2,1-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A Jézus nevet adták neki.
Amikor elérkezett a nyolcadik nap, hogy körülmetéljék a gyermeket, a Jézus nevet adták neki, úgy, amint az angyal nevezte, mielőtt anyja méhében fogantatott.
Miután Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, szülei felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: ,,Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona." Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, ,,egy pár gerlét vagy két galambfiókát" tisztulási áldozatul bemutatnia.
Ezek az evangélium igéi. Lk 2,21-24
.........


*
- Magyar kurír oldalon Link
Istenünk, te úgy akartad, hogy az emberi nem az üdvösséget Szent Fiad megtestesülése által nyerje el. Add meg népednek, amely irgalmadért könyörög, hogy mindnyájan felismerjük: nem adatott más név, amelyet segítségül hívhatnánk, mint egyszülött Fiad neve. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Jézus neve minden más név felett áll Link

- Katolikus oldalon Link

- Ferencesek oldalán Link
Isten nemcsak mindig velünk van, hanem meg is segít minket. Amikor Jézus nevének kimondásával kérünk segítséget, akkor arra is hatalmat kapunk, hogy Isten gyermekeinek bizonyuljunk - mindig, minden körülmények között.
...... ............



- NEK Link

- Jézus Szent Nevének tisztelete Link

- Szeretetláng oldalon Link
Jézus Nevének trigramját az 1. IHS-t -2. JHS-t vagy 3.YHS-t
1.Jézus az emberiség megváltója' - Iesus Hominum Salvator; 'Jézus, szent ember
2. Iesus Homo Sanctus; 'ebben van üdvösség' - In Hoc Salus.
3. Iesum Habemus Socium vagy Jézus alázatos társasága' - Iesu Humilis Societas.
...... ..........


De ezt látta az égen Nagy Konstantin is In Hoc Signo (vinces), 'E jelben győzni fogsz'.
Jézus Nevének tisztelete, melynek szép példája a Jézus-ima: "Uram, Jézus Krisztus, Élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!"

- Útravaló
Jézus az Isten áldozati Báránya, aki elveszi a világ bűneit, vagyis áldozatos életével vált meg bennünket. Isten Lelke működik Jézusban, akit már az ószövetségi jövendölések is hirdettek. Ő Isten választottja, akit azért küld, hogy Lélekkel kereszteljen. János a Lélektől látott! Nemcsak a Jézusra galambként leereszkedő Lelket ismerte föl, hanem a Lélekkel keresztelőt is. A látásból fakad a tanúságtétel az Isten Fiáról. És én, aki szememmel nem láttam, mit tegyek? Boldognak mond téged, mert hited a szem, amely látóvá tesz. Én, a Lélekkel keresztelt és megváltott ember látom-e Jézust, fölismerem-e, mikor előttem áll? A Szentlélek képessé tesz arra, hogy lásd az Isten Fiát, és tanúságot tegyél róla.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Karácsonyi idő - január 3.
  2020-01-03 00:14:00, péntek
 
  SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Aki Krisztusban marad, nem követ el bűnt.
Szeretteim!
Ha tudjátok, hogy Jézus az igazság, akkor azt is tudnotok kell, hogy mindaz, aki az igazság szerint cselekszik, őtőle született. Nézzétek, mekkora szeretettel van irántunk az Atya: Isten gyermekeinek hívnak minket, és azok is vagyunk. A világ azért nem ismer minket, mert őt sem ismeri.
Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de hogy mik leszünk, az még nem nyilvánvaló. Azt tudjuk, hogy ha ő megjelenik, hasonlók leszünk hozzá, mert látni fogjuk őt úgy, amint van. Mindaz, aki ebben reménykedik, megszentelődik, mert ő szent.
Aki vétkezik, megszegi a törvényt, mert a bűn törvényszegés. Tudjátok, hogy Jézus azért jött el, hogy elvegye bűneinket. Őbenne nincs bűn. Aki vétkezik, nem látta, és nem ismerte őt. Aki pedig megmarad őbenne, nem követ el bűnt.
Ez az Isten igéje. 1Jn 2,29-3,6

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Keresztelő János második tanúsága: Jézus az Isten Báránya!
Abban az időben amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: ,,Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem öt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben."
János azután így folytatta tanúságtételét: ,,Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: »Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel.« Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 1,29-34
...... .....



Imádság
Istenünk, irgalmas Atyánk! Te Fiadban, Jézus Krisztusban újjáteremtetted az embert. Amikor pedig arra hívsz minket, hogy éljünk veled, éljünk a te szeretetedben, akkor meghívást kapunk az újjászületésre. Te az embert a saját képedre és hasonlatosságodra teremtetted. Neked köszönhetjük létünket, a te teremtményeid és a te képmásod vagyunk. Atyánk! A te Fiad, Jézus, aki valóságos ember és valóságos Isten, a te tökéletes képmásod, hasonmásod, akit azért állítasz elénk, hogy benne felismerjük, milyenné kell válnunk. Irgalmas Jézus, mutasd meg nekünk, miként válhatunk a mennyei Atya kedves gyermekeivé!.

Elmélkedés C. Horváth István Sándor atya
Keresztelő János önmagáról, saját küldetéséről szóló vallomását olvastuk, a maiban pedig ugyanő Jézusról tanúskodik. János önmagáról tagadó, negatív formában beszélt: ,,Nem én vagyok a Messiás." Majd az újabb kérdésekre kijelenti, hogy nem ő Illés és prófétának sem tekinti magát. Jézusra vonatkozóan már pozitív tartalmú állításokat fogalmaz meg. ,,Isten bárányának" nevezi őt, amely jelképes kifejezés arra utal, hogy Jézus a kereszten feláldozza magát, áldozati bárányként adja oda életét az Atyának. Áldozatával eltörli az emberek bűnét.
János tanúságtételében olyan elemeket találunk, amelyek számunkra, hívő emberek számára világosak. Túl azon, hogy Jézus, az ártatlan áldozati bárány önfeláldozásával megszerzi az emberek számára a megváltást, a bűntől való szabadulást, szó van még itt a Szentlélekről, aki leszáll Jézusra és megerősíti őt küldetésében. Jelentős még az a kijelentés, amit a Keresztelő tanúságtétele csúcspontjának is nevezhetünk: ,,Ő az Isten Fia!" A kérdezők, a zsidó papok és leviták, még ezen sem ütköznek meg, nem kezdenek el tiltakozni, nincs felháborodás a részükről, mégpedig azért, mert nem értik, hit nélkül nem érthetik e szavakat.
A későbbiekben, Jézus tanítása alkalmával is megfigyelhetjük azt, hogy a kinyilatkoztatott igazságok csak hittel érthetők meg. Aki hit nélkül hallgatja azokat, számára homályban marad annak igazi értelme.
Hanganyag Link

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6417
  • e Hét: 18047
  • e Hónap: 51201
  • e Év: 284948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.