Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 70 
II. János Pál pápa két csodája
  2020-01-05 21:38:45, vasárnap
 
  ....


Azonnal avassák szentté! - kérte transzparensek segítségével II. János Pál pápa mielőbbi boldoggá avatását a tömeg 2005. május 8-i temetésén.
1)Néhány nappal később a Parkinson-kórban szenvedő Marie Simon-Pierre apáca hozzá fohászkodott, és kis idő múlva elmúlt a betegsége.
2)A pápa 2011-es boldoggá avatása után egy agyi neurizmában szenvedő Costa Rica-i asszony is imádkozott hozzá, akinek az orvosok egy hónapot jósoltak. Gyógyulása tudományosan megmagyarázhatatlan.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szent II. János Pál pápa jó tanácsa a csend megteremtésére
  2020-01-05 21:36:03, vasárnap
 
  A mai időkben különösen nehéz megteremteni ,,a pusztaság és a csend övezeteit", mert állandóan eltöltenek benneteket a munkátokkal járó bonyodalmak, az események egymásra torlódnak, túlságosan hatalmába kerít a tömegkommunikáció igézete, olyannyira, hogy a belső béke kerül veszélybe és azok a magasabb rendű gondolatok, melyeknek az emberi létezést kellene jellemezniük. Próbáljatok egy kis csöndet hozni életetekbe, miként a fenti szentek tették!
Nehéz, de lehetséges megteremteni ,,a pusztaság és a csend övezeteit". Fordítsatok időt, különösen esténként, imádságra, elmélkedésre, arra, hogy elolvassatok egy-egy oldalt az evangéliumokból vagy egy-egy szent életének valamely epizódját. Ilyen módon teremtsetek egy kis zugot, így teremtsétek meg magatok számára ,,a pusztaság és a csend övezetét".

Istenünk, Szent Zoerard-András és Benedek a te hívásodat követve a remeteség magányát választották, hogy a csendben imádsággal és munkával tökéletesebben szolgáljanak neked. Közbenjárásukra add segítségedet, hogy e világ változandóságai közepette is készségesen meghalljuk szavadat, és mindenben kövessük szent akaratodat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

*
Akik az elmélyülésre tanítanak
A napokban volt Szent Zoerard-András és Benedek remeték liturgikus emléknapja, akiket István királlyal, Imre herceggel és Gellért püspökkel együtt 1083-ban szentté avattak.
András (eredeti neve: Zoerard, magyarosan: Szórád) Isztriából vagy Lengyelországból származott, és rövid pannonhalmi tartózkodás után került a Nyitra melletti bencés kolostorba. Itt engedélyezték számára a remeteéletet a Zobor-hegyen, és itt kapta az András nevet. Később a Trencsénhez közeli Szkalkába költözött egy barlangba. Barátja és tanítványa, Benedek, gyakori vendége volt.
András ételben, italban, alvásban egyaránt szigorú mértéket tartott.
Szerette ezt a munkát, de a kemény aszkéta életmód miatt mindez csakhamar felőrölte életerejét. Barlangjában halt meg 1010 körül.
András halála után tanítványa, a valószínűleg felvidéki származású Benedek vonult el a szkalkai barlangba. Mesterét mindössze három évvel élte túl. Rablók támadtak rá, kincseket keresve rejtekében. Agyonverték, holttestét a Vág folyóba vetették.
Remetebarlangjuk közelében a 13. század elején megalapították a szkalkai bencés apátságot Szent Benedek és Mindenszentek tiszteletére.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Boldog II. János Pál pápa és Teréz anya egy képen
  2020-01-05 21:32:37, vasárnap
 
  .........



........

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Boldog II. János Pál pápa - idézetek
  2020-01-05 21:27:09, vasárnap
 
  "Nincs olyan gonoszság, amellyel Krisztus ne nézne szembe velünk együtt. Nincs olyan ellenség, amelyet Krisztus már le ne győzött volna. Nincs olyan kereszt, amelyet Krisztus már ne hordozott volna értünk, és amelyet ne hordozna ma is velünk együtt. És minden kereszt túloldalán megtaláljuk az új életet a Szentlélekben, amely a feltámadás által teljesedett be. Ez a hitünk. Ez a tanúságtételünk a világ előtt." - Boldog II. János Pál pápa

Szembesülünk a hatalmas és drámai harccal, ami a rossz és a jó, a halál és az élet, a 'halál kultúrája' és az 'élet kultúrája' között zajlik. Nemcsak, hogy szembesülünk vele, hanem a konfliktus közepén találjuk magunkat: mindannyian részesei vagyunk, és mindannyian osztozunk benne azzal az elkerülhetetlen felelősséggel, hogy feltétel nélkül az élet pártjára álljunk." - II. János Pál pápa

Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket. Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél. Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek. Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy Te nem mégy nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemért.
Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem: több okom van a hálára, mint a panaszra. Ments meg az irigységtől, elégedetlenségtől, nyugtalanságtól, a mindent-tudás látszatától és a mindent-jobban-tudás hazugságától, a gyanútól, hogy valaki mindig bántani akar. Ments meg a közönytől, a házsártos, barátságtalan viselkedéstől, az örökös zsörtölődéstől, a rút önzéstől, a mindent elborító keserűségtől és a hiábavalóság nyomasztó érzésétől.
Uram, adj erőt, hogy békésen hordjam az öregkor terheit, humorral fogadjam a feledékenységem jeleit, erőtlenségemet, érzékszerveim tompulását, testi-szellemi erőm hanyatlását.
Uram, adj bölcs szívet, hogy meg ne feledkezzem a végről itt, és a kezdetről odaát. Kérlek, adj kedvet a munkához, amit még elvégezhetek. Tégy hasznossá, hogy ne érezzem csak tehernek magamat és adj alázatot, hogy belássam, hogy egyre inkább másokra szorulok. Adj kedvet az imádsághoz, a Veled való beszélgetéshez. Adj világosságot, hogy jól lássam magam, és jól lássak másokat is. Adj jó kedvet és nyitottságot, hogy még mindig tudjak befogadni és adj szeretetet, hogy ne csak panaszkodjak mások hidegsége miatt, hanem árasszam a szereteted melegét.
Uram, maradj az, aki mindig is voltál: a megbocsátó Édesatyám. Ez indítson arra, hogy én is tudjak megbocsátani. Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz. Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet. Tartsd meg és növeld a hitemet.
Szólj Uram, még hallja a Te szolgád!
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
II. János Pál szüleinek boldoggá avatási eljárását
  2020-01-05 21:25:16, vasárnap
 
  A lengyel pápa szülei hiteles példát jelenthetnek a modern családok számára.
A lengyel püspöki konferencia el szeretné indítani II. János Pál szüleinek boldoggá avatási eljárását
Képen: II. János Pál szülei
...... ........... ...........


A lengyel püspöki konferencia október 8-9-én tartotta 384. plenáris ülését, amelynek egyik fő témája Karol Wojtyła születésének jövőre esedékes századik évfordulója, illetve a centenárium megünneplésének előkészítése volt - tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.
A Krakkói Főegyházmegye elnyerte a lengyel püspöki konferencia egyetértését, hogy kérelmezze a Szentszéktől a ,,nulla osta" jóváhagyást, amely szükséges ahhoz, hogy egyházmegyei szinten elindíthassák II. János Pál szülei, Karol Wojtyła és Emilia Kaczorowska boldoggáavatási eljárást. A későbbi II. János Pál mindössze kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját; édesapja 1941-ben, a II. világháború idején hunyt el.
Stanisław Dziwisz bíboros, II. János Pál egykori személyi titkára megjegyezte: ,,Kétségtelen, hogy a szent pápa spiritualitása elsőként a családban formálódott, szülei hitének köszönhetően". A bíboros annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ,,a lengyel pápa szülei hiteles példát jelenthetnek a modern családok számára". Emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa a szentté avatáson Wojtyła pápának éppen a ,,családok pápája" címet adta.
A SIR hírügynökség tájékoztatása szerint a lengyel püspöki konferencia ülése támogatta azt a kezdeményezést is, hogy II. János Pál váljon a lengyelek és ukránok közötti kiengesztelődés védőszentjévé, amelyre nagy szükség van a II. világháború idején elkövetett rettenetes bűntettek miatt. A lengyel pápa hirdette a ,,párbeszéd, a kiengesztelődés és a megbocsátás teológiáját, az evangéliumi értékek alapján", és ez lehetővé tette mindkét népnek, hogy ,,fontos lépéseket tegyenek meg a kölcsönös megértés útján" - állapították meg egyhangúan a lengyel püspökök.
A konferencia napirendi pontjai között szerepelt továbbá a papok képzésére vonatkozó új szabályok jóváhagyása, amelyek megfelelnek a Szentszék legfrissebb útmutatásainak, továbbá a rendkívüli missziós hónap, az október 13-i lengyelországi választások, valamint a küzdelem az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekkel szemben.
Ferenc pápa Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű motu proprio formájában megírt apostoli levelére utalva a lengyel püspökök záróközleményükben hangsúlyozták: fontos, hogy online is elérhetők legyenek az információk a kapcsolattartókról, akiket megkereshetnek a visszaélések áldozatai. A lengyel püspökök létrehoztak egy speciális alapítványt, melynek célja, hogy segítse az egyházi közösségekben történt visszaélések áldozatait.
Az október 13-i lengyelországi választásokkal kapcsolatban a püspökök hangsúlyozták, hogy a részvétel erkölcsi kötelesség. Ezt hangsúlyozta a püspöki konferencia elnöke, Stanisław G±decki érsek is üzenetében, amelyet az elmúlt napokban intézett a lengyel állampolgárokhoz.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szent II. János Pál pápa élete
  2020-01-05 21:22:48, vasárnap
 
  zent II. János Pál pápa Karol Józef Wojtyła néven született 1920. május 18-án Lengyelországban, a Krakkótól 50 kilométerre fekvő kisvárosban, Wadowicében. Korán árvaságra jutott: édesanyja, Emilia Kaczorowska 1929-ben halt meg. Bátyját, Edmundot, aki orvos volt, 1932-ben, édesapját pedig 1941-ben veszítette el.
- 1938-ban beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetemre, melyet Lengyelország náci megszállása alatt bezártak. Karol először egy kőfejtőben, majd a Solvay vegyi gyárban dolgozott. 1942-ben elkezdte tanulmányait az Adam Stefan Sapieha bíboros irányítása alatt álló, illegalitásban működő krakkói szemináriumban. Ebben az időben tagja volt egy szintén földalatti színháznak is.
- 1946. november 1-jén szentelte pappá Sapieha bíboros Krakkóban. Nem sokkal később Rómába küldték, ahol a francia domonkos szerzetes, Garrigou-Lagrange irányítása alatt tanult. A teológiai doktorátust 1948-ban szerezte meg. Disszertációját A hit értelmezése Keresztes Szent János szerint címmel írta. Tanulmányai időszakában a lengyel emigránsok lelki gondozásával töltötte a nyarakat Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában.
- 1948-ban visszatért Lengyelországba és különböző krakkói plébániákon, illetve egyetemi lelkészként szolgált. 1951-től folytatta filozófiai és teológiai tanulmányait, majd az erkölcsteológia és az etika professzora lett a krakkói szemináriumban és a lublini egyetem teológiai karán.
- 1958. július 4-én XII. Pius pápa krakkói segédpüspöknek nevezte ki. Püspökké szentelésére szeptember 28-án került sor a krakkói Wawel-székesegyházban. Püspöki jelmondatát később pápaként is megtartotta: Totus Tuus (Egészen a Tiéd). 1964 januárjában VI. Pál pápa kinevezte Krakkó érsekévé, majd 1967. június 26-án bíborossá kreálta.
- Karol Wojtyła részt vett a II. vatikáni zsinaton, és fontos szerepe volt a Gaudium et spes kezdetű lelkipásztori konstitúció megfogalmazásában.
- I. János Pál halála után, 1978. október 16-án választották pápává. Elődei iránti tiszteletből a II. János Pál nevet választotta. Október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Homíliájában hangzott el a híres ,,Ne féljetek!" felszólítás.

II. János Pál volt a 264. az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz pápa, az első szláv pápa. Közel 27 éves pontifikátusa az egyik leghosszabb a történelemben.
Az Egyházat imádsággal és gondoskodással vezette, minden megjelenését a derű és a remény hatotta át. Péteri szolgálatát fáradhatatlan missziós lelkülettel végezte: 104 apostoli utazást tett Olaszországon kívül, Olaszországon belül pedig 146-ot. Róma püspökeként az örök város szinte összes plébániáját meglátogatta. Kétszer látogatott Magyarországra: 1991. augusztus 16. és 20. között, valamint 1996. szeptember 6-7-én.
Minden elődjénél több egyházi és állami vezetővel találkozott. A szerdai általános kihallgatásokon több mint 17 millió ember vett részt pápasága alatt. A 2000-ben tartott nagy jubileumi évben több mint 8 millió zarándok érkezett Rómába.
Pápasága alatt 14 enciklikát adott ki, emellett számos apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.
A lengyel pápa több száz boldoggá és szentté avatást ünnepelt, Lisieux-i Szent Terézt az Egyház doktorává avatta. A boldogok közé emelte többek között Teréz anyát, a magyarok közül pedig Apor Vilmost és Batthyány-Strattmann Lászlót, illetve az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. Szentjeink közül ő kanonizálta Kingát és Hedviget.
A fiatalok iránti szeretete vezette, amikor meghirdette az ifjúsági világnapot. Pápasága során ennek kapcsán 19 alkalommal találkozott fiatalok millióival.
II. János Pál pápaságának meghatározó momentuma volt a más vallásokkal való párbeszéd. A pápák közül elsőként ő lépett be zsinagógába 1986-ban. Hívására a világvallások vezetői több alkalommal találkoztak Assisiben, hogy együtt imádkozzanak a világ békéjéért.
Felkészültségével, mély emberismeretével, imádságával hozzájárult a közép-kelet-európai társadalmi változásokhoz, a kommunista rendszer összeomlásához.
- II. János Pál pápa vezette át az Egyházat a harmadik évezredbe.

2005. április 2-án, az általa liturgikus nappá tett Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján halt meg. Azokban a napokban zarándokok milliói érkeztek Rómába. Temetésére április 8-án került sor.
Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén avatta boldoggá, és ünnepét október 22. napjára jelölte ki.
- 2013 júliusában Ferenc pápa aláírta a szentté avatáshoz szükséges dokumentumot, majd 2014. április 27-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján XXIII. János pápával együtt szentté avatta II. János Pál pápát.

Mindenható, örök Isten, te úgy rendelted, hogy Szent II. János Pál pápa mint legfőbb pásztor vezesse híveidet, és mindnyájunk lelki javát szolgálja szavával és példájával. Közbenjárására oltalmazd Egyházadban a lelkipásztorokat és a gondjukra bízott nyájat, s vezesd őket az örök üdvösség útjára. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Forrás
Vatican.va
Új Ember
Magyar Kurír 2018 10.22
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Látogatható lesz a cella - Pio atya bilokációja
  2020-01-05 21:19:23, vasárnap
 
  - EGY NAPRA LÁTOGATHATÓ LESZ A CELLA, AHOL PIO ATYA ÉS MINDSZENTY TALÁLKOZHATOTT
Kovács Gergely a Mindszenty Alapítvány képviselője a Kossuth Rádióban nyilatkozott Mindszenty József szentté avatási eljárásáról, illetve arról a sétáról, amelyet vasárnap szerveznek, és amely során a közönség először látogathatja meg a szentéletű bíboros celláját. A feltételezések szerint Mindszenty József itt találkozhatott Szent Pio atyával.
A Mindszenty Alapítvány az Ars Sacra fesztivál keretén belül egy egészen rendkívüli programot szervez most vasárnapra: abba az épületbe lehet ellátogatni, ahol a bíboros leghosszabb ideig volt börtönben, illetve ahol a hagyomány szerint találkozott Szent Pio atyával is. Kovács Gergely, az alapítvány képviselője részletesen is nyilatkozott a börtönről, amelynek környékén nemrég teret neveztek el Mindszenty Józsefről.
...... ............


“Mindszenty bíboros 1949 és 1954 között raboskodott ebben a börtönben, viszont a helyszínt még őelőtte is titkolták. Ez államtitok volt, Magyarország egyik legszigorúbb börtönéről volt szó. Ide manapság is nehéz bejutni. Nekem tavaly sikerült először, ami egy csodálatos élmény volt.
Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy minden épen maradt.
Ez jelenleg bűnjel raktárként működik, de a folyosó, az ajtók, a cellák mind eredeti állapotban találhatók. Döbbenetes élmény újraolvasni Mindszenty visszaemlékezését, és látni ezeket a helységeket. Amikor beléptünk az udvarra nem hittem a szememnek, annyira borzasztó a látvány. Elmondhatatlan, hogy milyen módon elevenednek meg ezek a szenvedések, amelyeken neki és más egyházi személyeknek is át kellett mennie. A most ott dolgozó rendőrök egy része a mai napig elkerüli ezt az udvart, és inkább kerülővel teszi meg az útját.
Ebben az épületben történhetett meg Pio atya bilokációja, habár az időpontot illetően vannak még bizonytalanságok. Mind Pio atya oldaláról, mind Mindszenty bíborosáról közvetve megerősítésre került a találkozásuk.
...... ..........


Vannak, akik az Andrássy úti fogsága idejére teszik az időpontot, de mivel ott nagyon kevés ideig nem engedték misézni, ezért valószínűbbnek tartom, hogy a Conti utcában jelent meg Pio atya, ahol 9 hónapig nem misézhetett a bíboros. Ez az '50-es évek elején történhetett, amikor a legszigorúbb őrizetben részesült Mindszenty.
Pio atya ...... ...........


Az alapítványi képviselő Mindszenty József szentté avatási eljárásáról is nyilatkozott a közmédia vallási műsorának:

“Idén nagyon nagy lépést történt Mindszenty bíboros kanonizációjában, hiszen Ferenc pápa elismerte a hősies erények gyakorlását, azaz ő életszentségét. Ez azt jelenti, hogy “Isten tiszteletreméltó szolgája" titulust használhatunk. Az eljárásban a következő lépés egy imameghallgatás pápai jóváhagyással: volt is - és van is - egy ilyen felterjesztés, de az első értékelésnél nem jutott tovább. Ezen tehát tovább kell dolgoznunk. Az ügyet a világegyház is figyelemmel kíséri, nem csak a magyar egyház számára fontos."
Mindszenty bíboros büntetését 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között a Conti utcai ÁVH-s börtönben foganatosították. A bíborost rabságának állomásai közül itt tartották fogva a leghosszabb ideig. Ideszállításáról és börtönbeli körülményeiről részletesen beszámolt az Emlékirataim lapjain. A hírhedt börtönépület mindmáig létezik, de már nem fegyintézet, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik osztálya működik benne.
A Conti utcát 1951-ben átnevezték Tolnai utcára, az utcában lakó Tolnai Lajos író emlékére. A Tolnai Lajos és a Víg utcára merőleges József utca sarkán levő kis tér a II. világháború után keletkezett, addig épület állt a helyén. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány 2013 szeptemberében kereste meg Józsefváros polgármesterét azzal a javaslattal, hogy ezt az eddig névtelen közterületet nevezzék el Mindszenty József térnek. Az alapítvány javaslatával a józsefvárosi és a fővárosi képviselő-testület is egyetértett, így az átnevezés 2015-ben meg is történt - írja az alapítvány honlapja.

Forrás: mediaklikk.hu
Fotó: nyirgorkat
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Szent II. János Pál pápa emléknapja 10.22
  2020-01-05 21:17:08, vasárnap
 
  Szent II. János Pál pápa emléknapja 10.22
...... ...........


- Útravaló - 2019. október 22.
Szent II. János Pál pápa emléknapján a szentekkel való kapcsolatunk két vonatkozására irányulhat figyelmünk és imádságunk. Prohászka püspök azt írta, nincs két egyforma életút. Mindenkié páratlan, de csak a Krisztushoz való hasonlóság lehet a sikeres élet kulcsa. A sorsát szabadon alakító ember valójában akkor szolgálja a saját érdekét, ha Isten akaratát teljesíti. Isten Fia azért született erre a világra, hogy utat mutasson nekünk életfeladatunk, hivatásunk teljesítése és az üdvösségünk érdekében. Istennek kell ajánlanunk az életünket, tőle kell kérni hozzá az erőt, és tenni, ami tőlünk telik. Az embert nem az teszi tönkre, ha bűnt követ el, hiszen ez elkerülhetetlen, hanem az, ha hiányzik az életéből az őszinte bűnbánat

- Magyar kurír oldalon Link Több cikk olvasható II. János Pál pápáról.
"II. János Pál pápa vezette át az Egyházat a harmadik évezredbe."
Mindenható, örök Isten, te úgy rendelted, hogy Szent II. János Pál pápa mint legfőbb pásztor vezesse híveidet, és mindnyájunk lelki javát szolgálja szavával és példájával. Közbenjárására oltalmazd Egyházadban a lelkipásztorokat és a gondjukra bízott nyájat, s vezesd őket az örök üdvösség útjára. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Homíliájában hangzott el a híres ,,Ne féljetek!" felszólítás!
"Imádkozz értünk, szentatyánk! " A hívők kérik hogy a Szentatya árassza kegyelmét és irgalmát minden emberre a földön.
*
- ,,Szent II. János Pál pápaságának gazdagsága személyisége gazdagságából fakadt. Egyszerre volt költő, filozófus, teológus és misztikus, ami számos dimenzióban nyilvánult meg, kezdve lelkipásztori és tanítói tevékenységétől az egyetemes egyház vezetésén át az életszentségről tett személyes tanúságtételéig."
Szent II. János Pál legyen egyházdoktor és Európa védőszentje.
Stanisław G±decki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a testület nevében azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy Szent II. János Pált avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé.
Ezt a kérelmet Stanisław Dziwisz bíboros is támogatta október 22-én, az Europa Christi mozgalom varsói kongresszusán.
2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének centenáriumát és emlékezünk halálának 15. évfordulójára. A lengyel helyi egyház és az egyetemes egyház számára fontos évfordulókkal kapcsolatban Stanisław G±decki érsek hangsúlyozta: ,,A lengyel pápa péteri szolgálata tele volt forradalmi döntésekkel és fontos eseményekkel, amelyek megváltoztatták a pápaság arculatát, és befolyásolták Európa és az egész világ történelmét."
A lengyel püspöki konferencia elnöke azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé Szent II. János Pált. Stanisław G±decki érsek emlékeztetett, hogy a lengyel pápát számos történész és teológus a Nagy II. János Pálnak nevezte. ,,Szent II. János Pál pápaságának gazdagsága személyisége gazdagságából fakadt. Egyszerre volt költő, filozófus, teológus és misztikus, ami számos dimenzióban nyilvánult meg, kezdve lelkipásztori és tanítói tevékenységétől az egyetemes egyház vezetésén át az életszentségről tett személyes tanúságtételéig" - írta G±decki érsek Ferenc pápának. Hangsúlyozta, hogy II. János Pál pápaságának azért is volt nagy sikere, mert jelentősen hozzájárult Európa egységének helyreállításához, több mint ötven évig tartó megosztottság után, amit a vasfüggöny jelképezett. A lengyel püspöki konferencia elnöke leszögezte: ,,Szent Cirill és Metód, valamint Szent Adalbert egységet teremtő és kulturális evangelizáló tevékenysége után több mint ezer évvel művük gyümölcsei - nem csak szociális, de vallási síkon is - a lengyel pápa személyében védelmezőre és utódra találtak."
Stanisław Dziwisz bíboros az Europa Christi mozgalom kongresszusán elhangzott beszédében támogatta Stanisław G±decki érsek kérelmét. Hangsúlyozta: a lengyel pápát egyházdoktorrá kellene avatni és európai közös otthonunk társvédő szentjévé kellene nyilvánítani. ,,Wojtyła pápa öröksége különféle gondolati irányzatok gazdag, sokrétű és eredeti szintézise. Kétségtelen, hogy ma is és a jövőben is hosszú távon a globális kulturális megújulás átfogó projektjének alapvető eleme marad" - indokolta a kérelmet Dziwisz bíboros. Megjegyezte: ez nem a múltba való visszatérésre való felhívás. ,,II. János Pál gondolati világa abszolút modern, eredeti és kreatív, ugyanakkor nemesen klasszikus. Wojtyła egyensúlyt teremtett a hagyomány és a modernség között, és friss leheletet hozott az Egyház életébe és ezáltal a kultúra, a politika és a tudomány egyetemes terébe. Ebből a szempontból a szent pápa valódi tanítóvá és egyházdoktorrá lett, így azon európai értékek alapvető őrzője, amelyek korunk civilizációjának elmozdíthatatlan alapját képezik."
Wojtyła pápa nemcsak korunk nagy egyházdoktora, hanem Európa nagy védőszentje is, akinek olyan sok mondanivalója van a hívők és a nem hívők számára. Istennél való közbenjárása, amiről Joseph Ratzinger bíboros a gyászmise homíliájában biztosított bennünket, támaszt jelent minden jóakaratú ember számára. Az írásaiban ránk hagyott örökség a helyes irányt jelöli ki, amelyet követnie kell közös utunknak egy jobb világ felé, az Úrral való végső találkozás felé - emelte ki beszédében Stanisław Dziwisz bíboros, Szent II. János Pál egykori személyi titkára az Europa Christi mozgalom varsói kongresszusán.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2019. október 25
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szent II. János Pál pápa hálaadó imádsága:
  2020-01-05 21:10:18, vasárnap
 
  Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket! Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél.
Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek.
Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy te nem mész nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemre.
Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem, több okom van a hálára, mint a panaszra.
Ments meg az irigységtől, elégedetlenségtől, nyugtalanságtól, a minden-tudás látszatától és a mindent-jobban-tudás hazugságától, a gyanútól, hogy valaki mindig bántani akar.
Ments meg a közönytől, a házsártos, barátságtalan viselkedéstől, az örökös zsörtölődéstől, a rút önzéstől, a mindent elborító keserűségtől és a hiábavalóság nyomasztó érzésétől.
Uram, adj erőt, hogy békésen hordjam az öregkor terheit, humorral fogadjam a feledékenységem jeleit, erőtlenségemet, érzékszerveim tompulását, testi-szellemi erőm hanyatlását.
Uram, adj bölcs szívet, hogy meg ne feledkezzem a végről itt, és a kezdetről odaát.
Kérlek, adj kedvet a munkához, amit még elvégezhetek.
Tégy hasznossá, hogy ne érezzem csak tehernek magamat és adj alázatot, hogy belássam egyre inkább másokra szorulok.
Adj kedvet az imádsághoz, a Veled való beszélgetéshez.
Adj világosságot, hogy jól lássam magam, és jól lássak másokat is.
Adj jókedvet és nyitottságot, hogy még mindig tudjak befogadni és adj szeretetet, hogy ne csak panaszkodjak mások hidegsége miatt, hanem árasszam a szereteted melegét.
Uram, maradj az, ki mindig voltál: a megbocsájtó Édesatyám.
Ez indítson arra, hogy én is tudjak megbocsájtani.
Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz.
Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet.
Tartsd meg és növeld a hitemet.
Szólj Uram, még hallja a Te szolgád.
Ámen."
...... ............



Kedves Fiatalok! Tudjátok, hogy a kereszténység nem egy opció és nem üres szavak. A kereszténység maga Krisztus! Egy személy, egy élő személy! Találkozni vele, szeretni őt: ez a keresztény hivatás!"
Szent II. János Pál pápa

Szent II. János Pál pápa emléknapjára hála adó imádság
Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket. Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél.
Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek. Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy Te nem mégy nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemért.
Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem: több okom van a hálára, mint a panaszra. Ments meg az irigységtől, elégedetlenségtől, nyugtalanságtól, a mindent-tudás látszatától és a mindent-jobban-tudás hazugságától, a gyanútól, hogy valaki mindig bántani akar. Ments meg a közönytől, a házsártos, barátságtalan viselkedéstől, az örökös zsörtölődéstől, a rút önzéstől, a mindent elborító keserűségtől és a hiábavalóság nyomasztó érzésétől.
Uram, adj erőt, hogy békésen hordjam az öregkor terheit, humorral fogadjam a feledékenységem jeleit, erőtlenségemet, érzékszerveim tompulását, testi-szellemi erőm hanyatlását.
Uram, adj bölcs szívet, hogy meg ne feledkezzem a végről itt, és a kezdetről odaát. Kérlek, adj kedvet a munkához, amit még elvégezhetek. Tégy hasznossá, hogy ne érezzem csak tehernek magamat és adj alázatot, hogy belássam, hogy egyre inkább másokra szorulok. Adj kedvet az imádsághoz, a Veled való beszélgetéshez. Adj világosságot, hogy jól lássam magam, és jól lássak másokat is. Adj jó kedvet és nyitottságot, hogy még mindig tudjak befogadni és adj szeretetet, hogy ne csak panaszkodjak mások hidegsége miatt, hanem árasszam a szereteted melegét.
Uram, maradj az, aki mindig is voltál: a megbocsátó Édesatyám. Ez indítson arra, hogy én is tudjak megbocsátani. Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz. Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet. Tartsd meg és növeld a hitemet.
Szólj Uram, még hallja a Te szolgád!"

Forrás: Vereb István a Laudetur Kiadó vezetője
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szent Charbel ima kilenced
  2020-01-05 21:00:47, vasárnap
 
  Szent Charbel ima kilenced Link

Angol hang, magyar felirattal
20 perces dokumentumfilm Szent Charbel, libanoni maronita szerzetesről és legutóbbi csodáiról.
Karizmatikus oldalon 20 perces videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 70 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 8035
  • e Hónap: 41189
  • e Év: 274936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.