Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Vatican: Szentmise Vízkereszt főünnep (2015.01.06)
  2020-01-06 22:32:09, hétfő
 
  Magyar nyelvű kommentálás
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Vízkereszt – ünnepi szentmise - 2015. 01.06
  2020-01-06 22:20:58, hétfő
 
  Dr. Erdő Péter homíliája
...... .........


Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Vízkereszt – ünnepi szentmise - Pécs 01.06
  2020-01-06 22:17:12, hétfő
 
  Az epifánia - ,,epiphania Domini", az ,,Úr megjelenése" - néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A vízkereszt elnevezés a magyar vízszentelési hagyományból származik, amelyet ilyenkor végeztek.

A Pécsi Székesegyházban tartott ünnepi püspöki szentmise keretében akolitussá avatták Csullag Gábor dombóvári hitoktatót, aki társaival együtt az Egyház szolgálatára készül állandó diakónusi minőségben. A Csullag Gábor lektorrá avatása kapcsán készült interjúnkat itt tekinthetik meg.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Rónay György: Mária éneke - vallásos
  2020-01-06 22:11:19, hétfő
 
  Isten várakozása! Világ várakozása! De megpróbáltad szívemet!
Azt hiszitek, nem látom, mit kell elviselnem?
Választottságom mérhetetlen árát,
barlanglakásom falán az eljövendő szenvedések árnyait,
keresztutam tizennégy állomását?

Azt hiszitek, nem érzem halott Fiam fejének súlyát ölemben,
haldoklását, a bűnök vas szögeivel átveretve,
a bűnök tövisével koronázva
szívemben a Idők Végezetéig -
a ti vétkeitekért?

Ó, hiszen könnyű volna vaktában felelni:
Íme az Úr szolgáló leánya -
Könnyű volna meghajolni egy ismeretlen sors előtt?
De tudva sorsomat, érezve ártatlan szívemben máris azt a hét tőrt,
s méhemben mégis megfoganni Fiam örök agóniáját:

Miféle nász ez, Istenem, miféle nász,
miféle anyaság?
s miért éppen nekem adtad ezt a két szemet
látni világunk mérhetetlen szenvedését?
Miért éppen nekem ezt a szívet,

hogy csordultig megteljék szánalommal értük,
kik mint fázó kisdedek vacogva megváltásukért zokognak?
Hogy pattanásig teljék szeretettel,
s élni se tudjak már, ha nem édesanyául?
Jól van. Hát legyen, ahogy akarod.

Istenünk, ki a boldogságos Szűz Mária szűz anyasága által adtad az örök üdvösséget az emberi nemnek, kérünk, engedd, hogy érezhessük annak közbenjárását, aki által eljött hozzánk az élet Szerzője, a mi Urunk Jézus Krisztus, a te Fiad, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

*
- Rónay György élete Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Könyörgés az életért és a megújulásért.
  2020-01-06 09:58:20, hétfő
 
  Interjú Erdő Péter bíborossal a NEK-re készülve.
...... ..........



...... .........


Idén szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). A katolikus világesemény előkészületeiről és a készülődés már most tapasztalható gyümölcseiről is beszélgettünk a házigazda Erdő Péter bíborossal, prímással.
- Egy-két esztendővel ezelőtt még távolinak tűnt, most elérkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) éve. A helyszínek ki lettek választva, le lettek foglalva. Milyen benyomásai vannak az előkészületekről, milyen programok segítik a találkozó hetében a résztvevőket?

- Olyan ez, mint advent idején a karácsonyvárás. Mindaz, ami a lelkünkben ilyenkor megszületik, több tényezőtől is függ. Sok minden múlik a külső feltételeken. Mikor készülnek el a helyszínek, hányan fognak regisztrálni? Foglalkoznunk kell az étkezés kérdésével éppúgy, mint a biztonsággal. Az események szervezésénél a színpadtechnika, a hangosítás és a világítás részleteire is oda kell figyelni. Emellett folyik a lelkek felkészítése is, ami legalább ennyire sokrétű. Először is meg kell említenünk az eucharisztikus kongresszusért mondott imádságokat, melyeket ma már nagyon sok nyelven imádkoznak. Fontos a szentségimádás, melyhez sok templom csatlakozott. Elindult a szentségimádás iskolája, ami azt mutatja meg, hogyan kerüljük el a nem kívánatos végleteket. Van, aki szerint minél többet beszélünk a szentségimádások alatt, annál jobb. Más összetéveszti a szentségimádást a beszéd és gondolat nélküli keleti meditációval. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt, hiszen az ember az, aki imádkozik. Ezért lehet ennek módszere, hiszen Isten nem szorítható korlátok közé.
A nemzetközi szentségimádás azért érdekes, mert ilyenkor sok-sok ember egyidejűleg kapcsolódik be a szentségimádásba. Ez egyébként azt is jelzi - amit Szent II. János Pál pápa temetésekor is láttunk -, hogy globális kommunikációval az egész emberiség egyszerre adhatja át magát valamilyen emelkedett gondolatnak.
Testből és lélekből állunk, a megtestesülés révén Isten emberként akar hozzánk szólni, vagyis nekünk egyszerre kell figyelnünk a belső és a külső feltételekre. A hétköznapi életünk nem fog jól működni, ha csak az egyikre koncentrálunk. Szükség van tehát az egyensúlyra. A NEK esetében bizottságok foglalkoznak a különféle területekkel azért, hogy a szervezés minél hatékonyabb legyen. A munkában és az előkészületben a különféle lelkiségi mozgalmaktól egészen a Belügyminisztériumig számos szervezet vesz részt.
- A találkozó hetét megelőzően milyen események segítenek az előkészületben?

- Sok esemény lesz, köztük egy konferencia, mely a világszerte végzett karitatív tevékenységről fog szólni. Ennek itt, Budapesten a Nemzetközi Karitász elnöke, Luis Antonio Tagle bíboros lesz a vezetője. A 2020-as év szeptemberének elején tudományos konferenciát tartanak Esztergomban, mely az eucharisztikus teológiával fog foglalkozni biblikus, lelkipásztori és egyéb szempontok alapján. Az egyik előadó például, aki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsától érkezik, bemutatja, hogy a tagegyházaknak mi a felfogásuk az úrvacsora kérdéséről. A nyitás előtt, szombaton lesz a nagy szociális akciónk, melynek során szeretetvendégségre hívjuk a rászorulókat, Budapest mellett sok más városban is. A Puskás Stadionban tartandó nyitómisén lesz elsőáldozás is, melyre eddig több mit 3500-an jelentkeztek. Ez lesz egyébként az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye központi iskolai évnyitója is. A hét folyamán délelőttönként a Hungexpo területén lesznek programok: imádságok, tanúságtételek, szentírás-magyarázatok. A délelőtti alkalmakon az üldözött keresztények tapasztalataival is megismerkedhetünk. Délután karizmatikus, társadalmi és szociális tevékenységet végző keresztények beszélnek arról, amivel foglalkoznak. Itt lesz Böjte Csaba testvér, az Actio Catholica és a 72 Tanítvány Mozgalom is. Csütörtökön lesz a roma mise, melynek a zenei része már elkészült, az ordináriuma pedig jóváhagyásra vár.
Sok más program is várható. Hétfőn a Csík zenekar játszik, kedden egy vonatos esztergomi kirándulásra kerül sor. Itt adunk hálát a pálos generálissal együtt a pálos rend fennállásáért. Fontos kiemelnünk a keleti püspökök találkozóját, de majd ötven püspök részvételével lesz bizánci rítusú szentmise is, melyen a melkita pátriárka lesz a főcelebráns. Az egyik délután a moszkvai patriarchátus kórusa énekel, az Erkel Színházban pedig fellép a 100 Tagú Cigányzenekar. Lesz szentségimádás a Szent István-bazilikában és a téren. A péntek délután az ifjúságé: Ákos-koncert és Forráspont várja a résztvevőket. Szombat délelőtt a családok találkozójára kerül sor a Margitszigeten, délután pedig a Kossuth téri szentmisére és az azt követő fáklyás eucharisztikus körmenetre hívunk mindenkit. A vasárnapi zárómise a Hősök terén lesz.
- Olvasóink a karácsonyi ünnepi lapszámmal együtt kapták kézhez a regisztrációs lapot. Miért fontos fél évvel a rendezvény előtt regisztrálni?
- A regisztráció már elindult papír alapon és interneten is. Arra törekedtünk, hogy minél kevesebb adatot kelljen ehhez megadni. A nagy rendezvényeknél az előzetes jelentkezés az ülőhely biztosítását is jelenti. Érdemes tehát minél előbb regisztrálni.
- Az eucharisztikus kongresszus nevében ott találjuk a nemzetközi jelzőt. Miben rejlik ez a nemzetköziség?
- A világegyházban az eucharisztikus kongresszusoknak fokozatai vannak. Létezik az egyházmegyei, az országos és a nemzetközi eucharisztikus kongresszus. Az utóbbira a világ minden tájáról várjuk az érdeklődőket. Az óegyházban egy közössége volt a városoknak, az a templom pedig, ahol éppen összegyűltek a szentmisére, a stáció nevet viselte. A II. vatikáni zsinat óta hangsúlyozzák, hogy ezeknek az eucharisztikus kongresszusoknak a zárómiséje egy statio orbis, mert ilyenkor a szentmisét az egész világ nevében ajánlják fel.

- 1938-ban a Budapesten tartott kongresszuson hatalmas tömeg vett részt. Mi változott azóta?
- Először is nagyon sok minden változott a mindennapi élet ritmusában. 1938-ban is voltak látványosságok Budapesten, de a résztvevők nem tapasztalhatták ezt a sokféleséget, mint manapság. Jobb lett azóta az infrastruktúra és a közlekedés is. Akkoriban az emberek könnyebben vállalták akár a hosszabb gyalogutat is. 2020-ban mindent megteszünk azért, hogy a mai ember mentalitásának is megfelelő legyen ez a rendezvény. A külföldiek kaphatnak Budapest-kártyát, mellyel könnyebben vehetik igénybe a tömegközlekedést.

- Ez a kongresszus erődemonstráció vagy lehetőség a Magyar Egyház belső megújulására?
- Könyörgés az életért és a megújulásért. Vagyis a kongresszus nem egyenlő a megújulással. Csak a folyamat kezdete, előhírnöke. Elindult a plébániák megújulási mozgalma, melyen papokkal, képviselő-testületi tagokkal beszélünk arról, hogy milyennek kell lennie egy plébániának ahhoz, hogy megfeleljen missziós küldetésének. Ide tartozik az is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elhatározta a templomi énekeskönyv megújítását. Ezzel az a célunk, hogy az egyházi zene frissebbé váljon. A papképzés során a prédikáció tanítására is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Fontos, hogy tudja a pap, mit akar a hallgatósággal közölni.
- Kik alkotják az eucharisztikus kongresszus célcsoportját?
- Azáltal, hogy kimegyünk az utcára, mindenki. A rendezvények egy része ugyanakkor a katolikus híveknek szól.
- Gaudete vasárnapon Ferenc pápa az Angelus után imát kért a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért. Miért fontos ez a felhívás, és hogyan tudunk a legjobban csatlakozni hozzá?
- Mivel a Szentatya hirdette meg a kongresszust, és ő jelölte ki a színhelyét, biztosak lehetünk abban, hogy szívén viseli ezt a rendezvényt. Ferenc pápa is tudja, hogy a lelki hatás nem csak szervezés kérdése, ebben a kegyelemnek is nagy szerepe van. Fontos tehát az imádság. Érdekes, hogy Ferenc pápa összekapcsolta az Eucharisztiát a Betlehem állítással. A Betlehem arra hívja fel a figyelmet, hogy Isten emberré lett, az Eucharisztia pedig azt jelenti, hogy közöttünk is maradt. Isten egy olyan bensőséges életközösségre lépett velünk, amely emberi értelemmel fel sem fogható.
- A szentmisék végén imádkozunk a kongresszusért, Európa és a világ megújulásáért. Ön miben látja a mai világ s benne Európa reményét?
- Istenben van a reményünk. Hisszük, hogy nem csak véletlenül sodródunk. Napjainkban, újra és újra, egymással ellentétben álló kihívásoknak kell megfelelnünk. A gazdaság, a távközlés és a kultúra globalizálódásával egyre többet tudhatunk egymásról. Ez azonban nem elég, oda is kell figyelnünk a másik emberre. Jobban meg kell ismernünk más népeket, más közösségeket, különösen itt, az Európai Unión belül. Ha tiszteljük mások tapasztalatát, kultúráját, akkor jobban fogjuk becsülni a magunkét is. Most voltam Madridban, ahol a helyi püspöki konferencia és a katolikus egyetemek képviselői előtt beszéltem a nemzetről és a nacionalizmusról. Azért engem kértek fel erre, mert kíváncsiak voltak a közép-kelet-európai tapasztalatokra, főleg annak fényében, hogy sokáig voltam az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. Előadásomban számomra magától értetődő kérdésekről is beszéltem, melyekről a hallgatóságból többen megjegyezték, hogy számukra ezek ismeretlen tényezők voltak. A különböző népek történelmi tapasztalatai segítséget jelenthetnek a magunk problémáinak megoldásához.
Ebben is meg kell látnunk a teológiai dimenziót. Isten szeretete az egész emberiségre kiárad. A Szentírásban azt olvashatjuk, hogy Isten gondoskodik a népekről, a különféle népeknek hirdetik az evangéliumot, az utolsó napon pedig összehív minden népet.
- A kongresszus hírét a missziós kereszt segítségével a határokon túlra is elviszik. Miért a keresztre esett a választás, és miért született az a döntés, hogy nem csak magyar vonatkozású ereklyék kerülnek bele?
- A kereszt a misszió szimbóluma. Már a 2007-es városmisszió során is ez a kereszt tűnt fel. Fontos, hogy Krisztus keresztje számunkra a feltámadás, a megváltás és a remény jele. Ez az a kereszt, melyhez minden hívő ember kapcsolódik. A szentekre tekintve azt látjuk, hogy minden élethelyzetben Krisztust kell utánoznunk. De ez nem olyan valami, ami távol áll tőlünk, hiszen mi is lehetünk szentek. És hogy miért van a keresztben olyan ereklye, mely nem magyar szenthez kötődik? Aki itt, a Kárpát-medencében Krisztus vértanúja és hőse volt, az valamiképp hozzánk tartozik. Annak az ereklyéje, aki oly sokat tett a magyar Egyházért, mint Boldog XI. Ince pápa - aki nélkül aligha beszélhetnénk magyar kereszténységről -, nyilván illik a keresztbe. Lehet, hogy a szomszéd országok szentjei és boldogjai nem tudtak magyarul, de ide jártak szemináriumba, vagy a híveik voltak magyarok.
- Milyen buzdítást intézne az olvasókhoz?
- Imádkozzunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért. Nézzük meg, hogy mi magunk mit tehetünk a sikeres megvalósításáért. Ehhez kívánok sok erőt és kegyelmet minden kedves olvasónak.


Fotó: Merényi Zita
Kuzmányi István/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája
  2020-01-06 09:48:21, hétfő
 
  Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésekor.
...... ........... .......



...... ........... .........


Húsz évvel ezelőtt, 2000. január 6-án különleges vízkereszti misét mutatott be II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilikában: az Úr megjelenésének ünnepén ugyanis régi szokás szerint püspököket szentelt, köztük két magyar püspököt, Veres Andrást és Erdő Pétert.
A Szentatya akkori homíliájának fordítását ezért adjuk most közre, magyarul első alkalommal olvashatjuk.

1. ,,Kelj fel, és tündökölj, Jeruzsálem, mert elérkezett világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott feletted!" (Iz 60,1). Izajás próféta a jövő felé fordítja tekintetét. Nem annyira a profán jövőt nézi. A Lélek által megvilágosítva az idők teljessége felé, Isten tervének a messiási időben való beteljesedése felé veti pillantását. A próféta jövendölése a szent városra vonatkozik, melyet tündöklőnek lát: ,,Még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, de feletted ott ragyog az Úr, és dicsősége megnyilvánul rajtad" (Iz 60,2). Pontosan ez történt Isten Igéjének megtestesülésével. Vele ,,a világba jött az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít" (Jn 1,9). Mostantól valamennyiünk sorsa attól függ, hogy elfogadjuk-e vagy elutasítjuk ezt a világosságot: ezen a világosságon múlik ugyanis az emberek élete (vö. Jn 1,4).

2. A karácsonykor felragyogott fény ma kitágítja sugarának körét: ez Isten megjelenésének fénye. Ma már nemcsak a betlehemi pásztorok látják és követik, hanem a bölcsek is, akik keletről indulva Jeruzsálembe mentek, hogy imádják a született királyt (vö. Mt 2,1-2). A bölcsek a nemzetek, melyek útnak indulnak az isteni fény felé. Ma az Egyház ezt az üdvözítő megjelentést ünnepli, a Máté-evangéliumban található leírását hallgatja meg. A bölcsek híres története, akik keletről jöttek, és keresték azt, akinek meg kellett születnie, a népi jámborságot is mindig is megihlette, s így a a bölcsek a Betlehem elhagyhatatlan alakjaivá váltak. A megjelenés egy esemény, ugyanakkor szimbólum is. Az evangélista részletesen leírja az eseményt, a szimbolikus jelentés viszont csak fokozatosan tárult fel, lassanként, ahogy az esemény az Egyház elmélkedésének és liturgikus ünneplésének tárgyává vált.

3. Kétezer év elteltével, bárhol ünnepeljük is a vízkeresztet, az Úr megjelenésének ünnepét, az egyházi közösség ebből az értékes liturgikus és lelkiségi hagyományból mindig új szempontokat merít reflexiójához. Itt, Rómában, ezt a misztériumot azzal a szokással ünnepeljük, amelyhez pápaságom kezdetétől hű akartam maradni, hogy új püspököket szentelünk. E hagyománynak magától értődő teológiai és lelkipásztori ékesszólása van, és ma örömmel bevezetjük a harmadik évezredbe.
- Kedves testvérek, akiket hamarosan felszentelünk, ti különféle nemzetekből származtok, és annak az Egyháznak az egyetemességét jelenítitek meg, amely most az üdvösségünkért emberré lett Igét imádja. Így beteljesülnek a válaszos zsoltár szavai: Hódoljon előtted, Istenem, a föld minden nemzete! Liturgikus közösségünk egyedülálló módon kifejezi az Egyháznak ezt a katolikus jellegét, köszönhetően nektek is, kedves kiválasztott püspökök. Joggal gondolhatjuk, hogy ott gyülekeznek körülöttetek a hívek a világ sok részéből, akikhez az apostolok utódaiként küldetést kaptok.

4. Némelyetek apostoli nunciusi feladatkört lát majd el: te, Józef Wesołowski Bolíviában; te, Giacomo Guido Ottonello Panamában; te, George Panikulam Hondurasban; és te, Alberto Bottari de Castello Gambiában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ezekben az országokban a pápa képviselői lesztek, a helyi egyházakat és a népek valódi emberi haladását szolgáljátok majd.
Te, Ivo Baldi, a huarazi egyházmegyét vezeted majd Peruban. Te, Gabriel Mbilingi, Lwena segédpüspöke leszel Angolában, te pedig, David Laurin Ricken, cheyenne-i segédpüspök az Amerikai Egyesült Államokban.
A püspöki felszentelés erősítsen és szilárdítson meg téged, Anton Cosa, Moldova apostoli adminisztrátori szolgálatában, és téged, Giuseppe Pasotto, mint kaukázusi apostoli adminisztrátort.
Te, Veres András, az egri érsek segédpüspöke leszel Magyarországon; te pedig, Erdő Péter, a székesfehérvári püspök segédpüspöke. Ami téged illet, Franco Croci, te továbbra is a Szentszék Gazdasági Ügyei Felügyelőségének titkári feladatkörét töltöd be. Állandóan emlékezzetek e nap kegyelmére! Krisztus világossága ragyogjon mindig szívetekben és pásztori szolgálatotokban!

5. A mai liturgia örömre buzdít bennünket. Ennek oka: a fény, amely a karácsonyi csillaggal felragyogott, hogy a keleti bölcseket Betlehembe vezesse, továbbra is ugyanerre az útra irányítja az egész világ népeit és nemzeteit. Mondjunk köszönetet azokért a férfiakért és nőkért, akik az elmúlt kétezer évben végigjárták a hitnek ezt az útját! Dicsérjük Krisztust, a Lumen gentiumot [a népek világosságát], aki vezette és továbbra is vezeti a népeket a történelem útján!
Bizalommal forduljunk kérésünkkel hozzá, az idők Urához, aki Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól! Ne szűnjön meg ragyogni csillaga, a vízkereszt csillaga, szívünkben, és jelezze a harmadik évezredben az embereknek és a népeknek az igazság, a szeretet és a béke útját! Ámen.

Munkatársaink és minden kedves Olvasónk nevében az Úr gazdag áldását kérjük Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének életére és szolgálatára - Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett Bennük!
Kuzmányi István főszerkesztő

*
Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Győri Egyházmegye, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
2020. január 6., Urunk megjelenése - Útravaló
  2020-01-06 09:37:49, hétfő
 
  Népek jönnek világosságodhoz és királyok a benned támadt fényességhez... Különös látogatók érkeznek a gyermek Jézushoz. Messzi földről jönnek, az akkor ismert világ távoli pontjairól. Bölcsek, fényes csillagot láttak napkeleten, és a látomás erejében indulnak útra. Úgy gondolták, hogy ha az égiek világában feltűnik egy minden csillagnál erősebb fényű csillag, akkor a földi világban is kellett születnie egy embernek, akinek a fénye túlragyogja a többiét. Egy királynak. Utánanéztek a rendelkezésükre álló írásokban, és az akkori próféciákban utalást találtak a zsidók újszülött Királyára. Elindultak, hogy megkeressék. Vállaltak minden megpróbáltatást az út során.
Milyen különös, hogy ezeket a látó lelkeket olyanok igazítják útba a Gyermek felé, akikben a prófétai látomás már pusztán leírt betű. Azok között kérdezősködnek, ahol már nem hisznek a jövendölésben. Ott kapnak eligazítást, ahol nincs a messiásvárásnak semmilyen ereje. Az írástudók és a papi vezetők, akik később is legnagyobb félreértői, sőt ellenségei lettek, ők irányítják a bölcseket Betlehembe. Szinte árad a papír- és könyvszag a szavaikból, ahogy idézik a prófétai szövegeket. Életet nem, de irányítást adnak a keresőknek. Fölsejlik Jézus későbbi szava: ,,Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják."
A napkeleti bölcsek történetében jelentkezik számunkra az a minden időben fölvetődő probléma, hogy melyik fontosabb: az intézmény vagy az élmény. Élményközpontú korunkban egyre sűrűbben hallatszanak hangok Egyházunkban is az élményvallásosság előnyeiről, az intézményes Egyház ellenében. Másfelől pedig a vallásos élmények jogosultságát teszik kérdésessé, és csak egy jogszerű és lemért vallási életkeretet tartanak megengedhetőnek, az ahhoz való visszatérést szorgalmazzák.
A napkeleti bölcsek történetében csodálatosan találkozik ez a két véglet. Az idegeneknek, a csillagukat vesztett, élmény vezette embereknek nem hívő intézmény mutat irányt. Tragikus, hogy világunkban szemben áll egymással, ami Istentől egymáshoz van rendelve. Aki csak az intézmény szempontjait tartja fontosnak, ugyanúgy téved, mint aki az élmény hatására fölrúg minden tekintélyt. Jeruzsálem után a bölcseknek ismét fölragyogott a csillag, és a Gyermekhez vezette őket.
Isten az események egymásba rendezésével mutatja meg, hogy az Emmanuel öröme csak úgy tölti be lelkünket, ha nemcsak tudunk róla, és éljük az életünket, hanem ha elindulunk, és élménnyé formáljuk a találkozást nap mint nap. Mert hidd el, testvér, hogy a te jeled, csillagod is mindennap fölragyog, és a Gyermek rád mosolyog, ha elindulsz felé, hogy találkozzál vele.
Heródes és az írástudók is tudták a helyet, de nem mentek. Kezükben volt az Írás, olvasták is biztos, de semmi hatással nem volt rájuk. Belefásultak a poros tekercseik száraz betűibe. Nem tudtak vagy nem akartak mozdulni. Másokat eligazítottak, de maguk nem indultak el a hit útján. A napkeleti bölcsek pedig hittel mentek, és találkoztak a Gyermekkel.
Isten maga kezdeményez. Jelek által hív, hogy meghalljuk szavát és kövessük őt. Elindultál már?

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Új év, új lehetőségek - Finta József atya, Kecskemét
  2020-01-06 09:35:50, hétfő
 
  Kezdetben, a teremtés után az első emberek egy csodálatos, tágas kertben éltek. Létezésük tiszta boldogság volt: semmi sem hiányzott, amire szükségük lehetett. A kert élelmet, szépséget, pihenést, szórakozást kínált nekik.
A kertet egy nagyon magas, erős gránitkemény fal vette körül. A kertben élő férfiaknak és nőknek mindenük megvolt, de akadtak közöttük olyanok, akik valahányszor kalandozásaik során a falhoz érkeztek, összezavarodottan és csalódottan álltak. Kissé morcosan kérdőre vonták a Teremtőt: ,,Miért kell ez a fal, ami csak korlátoz bennünket? Nem bízol meg bennünk?" ,,Ti nem bíztok bennem, ha azt hiszitek, hogy korlátozni akarlak!" - válaszolta az Isten.
Egy napon egy bátor férfi összehívta az embereket és így szólt hozzájuk: ,,Ez a fal újabb, még szebb és még előnyösebb élettereket zár el előlünk! Gyertek, döntsük le!" Így aztán közös erővel ledöntötték az emberek a falat, a megszerzett szabadságot dicsőítve. Amikor azonban a porfelhő elült és kíváncsian átlépték a fal által képezett határt, megdöbbenve és elborzadva riadtak vissza. A fal mögött csupán egy mély, sötét szakadék húzódott: pontosan ettől a szörnyűségtől védte őket a fal, megőrizve gondtalan boldogságukat. Egy másik, még fájdalmasabb dolgot is felfedezni véltek: egy érzést, amit eddig hírből sem ismertek, de most befészkelte magát szívükbe és elméjükbe. Az anyák ösztönösen elkezdték maguk mellett tartani gyermekeiket, már nem engedték nekik, hogy felszabadultan szaladgáljanak bárhol. A férfiak összeszorult torokkal, némán ültek a kert közepén. Nevet is adtak ennek a szörnyű érzésnek, ami attól a pillanattól kezdve létezésük részévé vált: Úgy nevezték, hogy ,,félelem".
Új év, új lehetőségek, új távlatok. Nyilván, ezt is jelenti a kezdődő esztendő, és jelentse is! Azonban egyáltalán nem biztos, hogy bele kell vágni mindenbe, amit csak elénk tálal ez a lehetőségekben gazdag világ. Nem biztos, hogy ki kell próbálni mindent, ami iránt vonzódást érzünk! Ami új, az nem biztos, hogy jó is .... és főként nem biztos, hogy szükséges. Pedig a társadalom közgondolkodása és általánosan elterjedt magatartása ezt sugallja. ,,Ragadj meg minden eshetőséget!"
Azonban sajnos az ember által kitalált újdonságok és az általa generált változások közül korántsem minden jó! Nézzük meg a technikai újításokat, a tudomány felfedezéseit! Sok mindenben könnyebbé, kényelmesebbé tették az emberi életet - ugyanakkor soha nem tapasztalt veszélyeket, fenyegetéseket is hoztak magukkal.
Az Isten törvényei által képezett falak ledöntése, áthágása lehet érdekes, izgalmas - de semmiképp sem lehet boldogító, életünket igazán gazdagító.
Az előttünk álló évben ne legyünk az újdonság bálványimádói! Kérjük a Szentlélek bölcsességét, hogy helyesen ismerjük fel, mikor és miben kell valóban változtatnunk és változnunk, és azt meg is tudjuk tenni! Még inkább kérjük azonban az erőt ahhoz, hogy a már felismert értékekhez hűségesek tudjunk maradni, ki tudjunk tartani abban, amiben és amire már elköteleztük magunkat!

(Finta József atya, Kecskemét)
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Vízkereszt ünnepe - Január 6 Csíksomlyó
  2020-01-06 09:33:14, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén
  2020-01-06 09:31:27, hétfő
 
  Nem kívánok senkinek se különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud, legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne, s ha elérte, többre vágyjon, s megint többre.
Tiszta szívből ezt kívánom. Szaporodjon ez az ország Emberségbe', hitbe', kedvbe', s ki honnan jött, soha soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy, vissza nem fognak a kátyúk...
A többit majd apródonként megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom, legyen béke.
- Gyönyörködjünk még sokáig a lehulló hópihékbe.

Videó Link

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4634
  • e Hét: 15696
  • e Hónap: 28372
  • e Év: 262119
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.