Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Európa legnagyobb közösségi passiójátéka
  2020-02-12 12:04:40, szerda
 
  Európa legnagyobb közösségi passiójátéka 2020 önkéntes résztvevővel.
...... .......


- Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen húsvétkor előadott passiójáték, a mai európai színjátszás is ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta a Passiót. A közösségek újjáépítésének ma is alapkövei lehetnek a közösségeket megmozgató színjátékok, történelmi felvonulások, passiójátékok.

- A passiójáték a ferences szerzetesek passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói Passiót is. Ezek a passiójátékok mindig a kor emberének tekintetén keresztül láttatják a 2000 évvel ezelőtti történetet.

- A Passió 2020 hőse Jézus mellett egy mai huszonéves, pályakezdő fiatalember, aki saját kételyein, útkeresésén keresztül szemléli Jézus szenvedéstörténetét és jut el általa saját útjának megtalálásához.

- Az Aréna küzdőtere színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit 2020 korhű jelmezes önkéntes közreműködő segítségével adják elő, egy 70 perces passiójátékban.

- A Passió 2020 Jézus szenvedéstörténete, a keresztény Európa történeti alapja, megkerülhetetlen része kulturális és szellemtörténetünknek, 2020 Budapestje, 2020 Magyarországa, hívők és nem hívők közös játéka és lelki élménye.

2020 önkéntes szereplésével kerül bemutatásra Európa legnagyobb passiójátéka 2020. április 4-én, 15.00 és 19.00 órakor a Papp László Budapest Sportarénában.
A Passió 2020 előadásra a belépőjegyek ára 2020 Ft.

*
ℹ️ Amennyiben további összeggel is támogatnád a léleképítő közösségi élmény megvalósulását, a jegyvásárlás során erre módod van. Minden segítséget köszönünk!

Zene: Kronos Quartet
Jézus: György-Rózsa Sándor
Írta és rendezte: Meskó Zsolt

Az előadás 8 éven felülieknek ajánlott!

*
Levélben kaptam

Meskó Zsolt a Passió 2020-ról: Több száz éves hagyományt élesztünk újjá!
“A színház és a művészet úgy hat, mint a hit: képes arra, hogy a hétköznapokból felemeljen a transzcendenshez, Istenhez" - nyilatkozta Meskó Zsolt a vasarnap.hu-nak adott interjújában. A Passió 2020 rendezője beszélt arról is, hogy 1945-ig a településeknek volt templomi színjátszó közössége, amely húsvétkor, karácsonykor is fellépett. A kommunista hatalom viszont felszámolta ezeket, ezáltal a passiójátékok is eltűntek az emberek életéből. A rendszerváltás után éledt újra néhány helyen ez a szokás. A rendező elmondta: “Mi egy több száz éves hagyományba állunk bele, és célunk, hogy újjáélesszük azt."

- Európa legnagyobb közösségi passiójátéka Budapesten
2020 önkéntest várnak a szervezők Európa legnagyobb passiójátékának előadásához, 2020. április 4-ére az Arénába. A rendezvény a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke: Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek. Február 26-ig várják az önkéntes szereplők jelentkezését a passio2020.hu weboldalon.

- Önkéntesek új szerepben
Speciális feladatot kapnak az önkéntesek a Passió 2020 előadásában. Ezúttal nem a háttérben, végrehajtóként segíthetik egy számukra fontos ügy sikeres megvalósítását, hanem a rivaldafényben, Európa legnagyobb passiójátékának jelmezes szereplőjeként - többek között erről is beszélt a csalad.hu-nak adott interjújában Perényi Szilvia önkéntesszervező vezető.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ferenc pápa: Azok a keresztények, akik nem képesek .....
  2020-02-12 12:00:16, szerda
 
  Ferenc pápa: Azok a keresztények, akik nem képesek bepiszkolni a kezüket, nem keresztények.
A TV2000 katolikus televíziós csatornán 2018-ban a Miatyánkról, 2019-ben az Üdvözlégyről folytatott beszélgetést Marco Pozza fiatal börtönlelkész Ferenc pápával. Idén február 17-től a trilógia harmadik részeként a Hiszekegy kerül terítékre, nyolc részben.
A sorozat abból az elgondolásból született, hogy térjünk vissza ősi imádságaink szavainak gyökereihez, értelmezzük azokat a jelenben, korunk tanúságtevőivel együtt, találkozások, kommentárok által. ,,Mindannyian azt hisszük, hogy ismerjük a Hiszekegyet, elmondjuk vasárnap és más fontos alkalmakkor. Néha azonban úgy ismételjük, mint egy mondókát, miközben fel sem fogjuk, hogy amikor mondjuk, észrevétlenül belépünk a keresztény szépség legrejtettebb szobáiba, magának Istennek a szívébe" - szól a harmadik sorozat beharangozója.
Io credo (Én hiszek) címmel láthatók majd a sorozat epizódjai főműsoridőben. A nyolc részben Ferenc pápa válaszol Marco Pozza kérdéseire a hitvallás egy-egy szakasza kapcsán. Minden részben szerepel egy-egy közösség és a kulturális, művészeti vagy sportélet egy-egy ismert szereplője: Salvatore Natoli filozófus, Martina Colombari színésznő, Paolo Bonolis televíziós műsorvezető, Paolo Rumiz író, Carolina Kostner műkorcsolyázó, Giovanni Bachelet, a Vörös Brigádok által negyven éve meggyilkolt Vittorio Bachelet fia, Massimo Bottura séf és Fausto Bertinotti politikus. A sorozat nyomán könyv is készül, amely márciusban kerül a könyvesboltokba Olaszországban.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ismerjétek meg a "golyóálló brazil bíborost"!
  2020-02-12 11:57:41, szerda
 
  Túlélt két fegyveres rablást Orani João Tempesta bíboros, a Kongresszus egyik előadója, Rio de Janeiro érseke. A 66. születésnapját pedig a hajléktalanokkal ünnepelte.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Szabadon loboghat a székely zászló!
  2020-02-12 11:55:27, szerda
 
  Marosvásárhelyen győzött az igazság
Az elmúlt időszakban a közösségünket ért jogsérelmek egyike volt a nemzeti jelképeinket gyalázó román kisebbségellenes megnyilvánulás. Ennek is egyik kiemelkedő példája volt az a marosvásárhelyi zászlóper, melynek végére most a Maros Megyei Törvényszék tett pontot. A döntéshozók kimondták: a székely zászló nem minősül reklámzászlónak, s kitűzése nem ellenkezik egyetlen hatályos törvénnyel sem.
Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete még 2013 októberében tűzte ki székházára - a saját és az Erdélyi Magyar Néppárt zászlója mellett - a székely lobogót is. A helyi rendőrség ezt követően felszólította a szervezet képviselőit a zászló eltávolítására, majd miután nem voltak hajlandók eltüntetni azt az ingatlanról, 30 ezer lejes pénzbírságot szabtak ki az EMNT-re, és a jegyzőkönyvben arra hivatkoztak, hogy reklámzászló lévén, a székely zászló kihelyezése a reklámtörvényt sértette meg.
Az ügy voltaképpen azzal kezdődött, hogy az egyik városi tanácsos, a PSD által az USL listáin bejuttatott Olimpiu Sabău Pop - aki nem más, mint a magyarellenes tetteiről ismert Ioan Sabău Pop ügyvéd fia -, feljelentést tett a helyi rendőrségnél azért, mert a Klastrom utcai ingatlanon lobogott a székely zászló. A városháza alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség előbb felszólítást küldött az érintetteknek, hogy mindenik zászlót 48 óra alatt távolítsák el, hiszen a törvény értelmében ezek ,,reklámzászlók". Az irodát működtető Maros megyei vezetők csupán az EMNT és a Néppárt zászlaját vették le, a székelységét nem, mondván: ez a közösség jelképe. Ezért szabták ki a harmincezer lejes bírságot, a 2013. évi 185-ös, valamint a 2011. évi 215-ös számú törvényekre hivatkozva, miszerint Romániában a közigazgatási egységek zászlói a község, a város, a municípium és a megye jelképei lehetnek, más területi egység lobogója pedig reklámnak minősül.
Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke már az ügy kirobbanásakor jelezte: mindenképp fellebbeznek a ,,felháborító és törvénytelen" eljárás ellen. Úgy fogalmazott: ,,Önkényesen és helytelenül minősítették reklámzászlónak a székely zászlót, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a megfélemlítés, a fenyegetés eszközével éljenek. Románia kulturális minisztériuma a székely zászlót elismerte egy történelmi közösség jelképének, s ilyenformán annak használata nem ütközik törvénybe."
A pénteki kedvező törvényszéki döntésről így nyilatkozott: ,,Végre egyértelműen kiderült, hogy a székely zászló kitűzése semmilyen törvényes akadályba nem ütközik! Csak az állami zászlók kitűzésére vonatkozik törvényi szabályozás, és ezek is csak a középületek esetében érvényesek. Az európai uniós zászlót például sok helyen látjuk kitűzve az állami zászló mellett, melynek használatára szintén nem létezik szabályozás, ugyanis nem egy állam, hanem egy közösség zászlója. Aki tehát innentől arrafelé másképpen viszonyul a székely zászlóhoz, az diszkriminációt követ el. A döntésre sokan vártunk, s még egyszer fontos kiemelni: a zászlók magánházakra való kitűzését semmilyen törvény nem szabályozza. Használjuk hát bátran!"
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői ugyanakkor emlékeztetnek: Nagyváradon a helyi rendőrség 2014 augusztusában szólította fel Tőkés Lászlót, hogy távolítsa el európai parlamenti irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság reklámzászlónak tekintett. Az EMNT elnöke ezt a felszólítást támadta meg a városi bíróságon, ám az 2015. január 26-án elutasította keresetét. Tőkés a Bihar Megyei Törvényszéken megfellebbezte az elsőfokú döntést, amely 2015. november 13-án jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, így a jogérvényesítést a strasbourgi bíróságon folytatják.
Pénteken a szintén Kincses Előd ügyvéd által képviselt marosvásárhelyi ügyben mégis az EMNT és a teljes erdélyi magyarság számára is kedvező döntés született. A jogerős ítéletet, mely szerint a szervezet megrovásban sem részesíthető a székely zászló használata miatt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei és országos vezetősége is üdvözli. Remélik, hogy a most született ítélet precedens-értékű lesz, s mindenki számára világossá válik, hogy nem lehet mondvacsinált törvényi értelmezések mögé bújva egy teljes közösség szimbólumhasználati jogát ellehetetleníteni.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2020. február 12.
  2020-02-12 11:38:09, szerda
 
  Kiábrándulásaink közepette gyakori kísértés, hogy attól remélünk megújulást, ha megváltoztatjuk külső életkörülményeinket vagy azok szereplőit. Aztán amikor ez megtörténik, az újdonság elmúlta után nemegyszer szembesülünk vele, hogy újból ugyanaz a korábbról ismert megcsömörlöttség lesz úrrá rajtunk. ,,Minek agyagkorsót vasedényhez tenni? Ha összeütődnek, eltörik a korsó" (Sir 13,3). Átalakulhat és megváltozhat körülöttünk sok minden, de nem változik semmi, ha mi magunk bensőnkben nem formálódunk az Úristen szándékára. A Jézus által hirdetett örömhír éppen arra hív meg bennünket, hogy először bensőnket formáljuk át, abból fakadhat az igazi környezetváltozás.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
5. évközi hét szerda 02.12
  2020-02-12 11:37:09, szerda
 
  OLVASMÁNY a Királyok első könyvéből
Sába királynője megcsodálja Salamon király bölcsességét.
Amikor Sába királynőjéhez eljutott Salamon híre az Úr nevével kapcsolatban, eljött hozzá, hogy találós kérdésekkel próbára tegye. Hatalmas kísérettel, fűszereket, drágaköveket és töméntelen aranyat szállító tevékkel érkezett Jeruzsálembe.
Meglátogatta Salamont, és megtárgyalt vele mindent, ami csak érdekelte. Salamon meg is felelt minden kérdésére; nem volt olyan dolog, amely ismeretlen lett volna a király előtt, és amelyre ne tudott volna választ adni.
Sába királynője megcsodálta Salamon nagy bölcsességét; a házat, amelyet épített, az asztalára felszolgált ételeket, tisztviselőinek lakásait, cselédségének elhelyezését és ruházatát, pohárnokait, végül azokat az egészen elégő áldozatokat, amelyeket az Úr házában bemutatni szokott: és a lélegzete is elállt.
Meg is mondta a királynak: ,,Igaz a hír, amelyet országomban dolgaidról és bölcsességedről hallottam. Nem akartam hinni a híreknek, míg el nem jöttem, és saját szememmel meg nem győződtem, hogy még a felét se mondták el nekem. Hiszen bölcsességed és gazdagságod felülmúlja a híreket, amelyeket hallottam. Boldogok alattvalóid, és boldogok szolgáid, akik állandóan előtted állnak, és hallják bölcsességedet. Áldott legyen az Úr, a te Istened, ki kegyelmével Izrael trónjára ültetett! Mivel mindörökre szereti az Úr Izraelt, azért tett téged királlyá, hogy jogot és igazságot szolgáltass."
Végezetül százhúsz talentum aranyat, rengeteg illatszert meg drágakövet adott ajándékba a királynak. Soha többé nem hoztak annyi fűszert, mint amennyit Sába királynője adott Salamon királynak.
Ez az Isten igéje. 1Kir 10,1-10

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Az a rossz teszi tisztátalanná az embert, ami belülről, a szívéből származik.
Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította őket:
,,Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az emberből származik, az szennyezi be őt."
Amikor Jézus a népsokaság elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Ezt felelte: ,,Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?" Ezzel tisztának mondott minden ételt.
Aztán így folytatta: ,,Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi tisztátalanná az embert."
Ezek az evangélium igéi. Mk 7,14-23
...... .........



Imádság
Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.

Elmélkedés
Az ember általában szereti a tisztaságot. Nem szeretünk állatként fetrengeni a sárban és a mocsokban. Szeretjük, ha tisztaság van körülöttünk, tiszta a környezetünk, a ruházatunk, a testünk. Ennek érdekében takarítunk, kimossuk a ruhánkat és megmosakszunk. A tisztálkodás hozzá tartozik mindennapjainkhoz. Ez azokra is vonatkozik, akik nem esnek e területen túlzásba, azaz nem tisztaság-mániások.
Jobb esetben nem csupán a külső tisztaság fontos számunkra, hanem a belső is, lelkünk tisztasága. Jézus szavai szerint a lélek tisztasága még a test tisztaságánál is fontosabb. Alapigazság, hogy a külsőnk tükrözi a belsőnket, mindazt, ami a szívünkben, lelkünkben rejtőzik. De ez nem mindenkor igaz, vannak, akik csak a látszatra törekszenek, és megjelenésük tisztaságával próbálják elrejteni belső rendezetlenségüket, bűnös életüket. Ezt a képmutatást sokszor elítéli Jézus. És az is igaz, hogy egészen tisztalelkű emberek olykor nem figyelnek külsejükre, tehát a külső alapján nem mindig tudunk helyesen következtetni arra, hogy mi lakik a másik ember szívében.
Jézus arra bátorít minket a mai evangéliumban, hogy kapcsoljuk szívünket Istenhez és akkor majd ő gondoskodik annak tisztaságáról. Ő adja a szívünkbe a békességet, a türelmet, a kedvességet, az örömöt, a szelídséget és a jóságot.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Erdő Péter bíboros megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet
  2020-02-12 11:32:00, szerda
 
  Alapítójára, Boldog Özsébre emlékezik halála 750. évfordulója alkalmából egy éven át a Magyar Pálos Rend. Az emlékévet Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budaesti érsek nyitotta meg hétfőn a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében.
.....


Erdő Péter homíliájában hangsúlyozta: Boldog Özséb művének, lelkiségének eleven hordozója a pálos rend, amely többszöri megszakítás után ma ismét működik Magyarországon.
Bővebben Link

- Megkezdődött a Boldog Özséb-emlékév. Link

- Elkezdődött a Boldog Özséb-emlékév Link
A látogató betekintést nyerhet a pálosok életébe. Felidézik a lengyelországi Częstochowa, a mai rendi központ 1382-es alapítását, valamint a lengyel tartomány 1786 utáni, illetve az 1934-es magyarországi újraindulással kapcsolatos szerepét.
A busz menetrendje megtalálható a palosbusz.hu oldalon "Pálosan szép az élet"
A kiállítóbuszban - és hogy másokat ne zavarjunk - a busz mellett beszélgetünk, amely ,,Pálosan szép az élet" című rendtörténeti vándorkiállítását most a sajtónak mutatta be a Bazilika mellett, de három nap múlva útjára indul, először Czestochowába, ott több állomása is lesz, majd bejárja Magyarországot, és eljut Erdélybe is.

- Magyarország, közöm van hozzád Link

Megjegyzés: Az APOSTOL TV készített egy videó műsort,- Boldog Özsébre emlékezik halála 750. évfordulója alkalmából - melyet tegnap 02.11.-én késő este láttam a TV csatornájukon, de sajnos a Youtube oldalra nem tették fel a műsort. Itt a blogomba nem tudom megmutatni
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
13 elegáns, mégsem túl drága fogás Bálint-napra
  2020-02-12 11:17:23, szerda
 
  Receptek Nosalty oldal Link  
 
0 komment , kategória:  receptek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.