Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Nagyböjti lelkigyakorlat Varga László püspökkel
  2020-02-15 20:06:55, szombat
 
  Veszprémi Érsekség
2018 évben 1. rész Videó Link

2018 évben 2. rész Videó Link

2018 évben 2. rész Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Keresztút - A Golgotán áll a kereszt
  2020-02-15 20:00:09, szombat
 
  2016 évben videó Link  
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Nagyböjti keresztút Déván a gyerekekkel!
  2020-02-15 19:56:13, szombat
 
  2016 évben Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Szent Gábriel Irodalmi Klub BÁLINT NAPI rendezvénye 02.16
  2020-02-15 19:47:43, szombat
 
  A Szent Gábriel Irodalmi Klub BÁLINT NAPI rendezvényt tartott a plébániai közösségi házban,
........


- BALASSI BÁLINTRA emlékezünk verseivel
Bálint napi versei Link
Szerlmes versei Link
*
- BAKFARK BÁLINTRA csodaszép zenéjével.
Bakfark Bálint - erdélyi szász zeneszerző és lantművész, a reneszánsz hangszeres muzsika jeles képviselője. Élete vége felé a kettős Greff-Bakfark nevet használta. Európa-szerte ismert művész volt. Leginkább külföldön, kiváltképp Lengyelországban élt, beutazta Poroszországot, Franciaországot, Itáliát. Wikipédia
Születési dátum: 1507., Brassó, Románia
Meghalt: 1576. augusztus 15., Velence, Olaszország.
- Wikipedia oldalon Link
- Irodalmi rádió Link
- Videói Link

Néhány kép, amit ma este fotóztam
...... ........... ........... ..........



...... ........... ........... ........... ............



...... ........... ........... ........... .....



...... ........... .........


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Évközi 6. vasárnap 02.16
  2020-02-15 19:43:50, szombat
 
  OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Isten senkinek sem adott parancsot a rosszra.
Isten adta az embernek parancsait és törvényeit. Módodban áll, hogy megtartsd a parancsokat, hogy hűséges légy, megvan a hatalmad. Isten vizet és tüzet helyezett eléd: amire vágyol az után nyújtsd a kezed. Az ember előtt ott az élet és a halál, megadatik neki, amit választ magának.
Mert igen gazdag az Isten bölcsessége, erős a hatalma, s mindig lát mindent. Szeme azokon van, akik őt tisztelik, ismeri az ember minden egyes tettét. Senkinek sem adott parancsot a rosszra, sem pedig engedélyt arra, hogy vétkezzék.
Ez az Isten igéje. Sir 15,15-20

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten a bölcsességet öröktől fogva megdicsőülésünkre rendelte.
Testvéreim!
Mi bölcsességet hirdetünk, de csak a tökéleteseknek. Nem e világnak és pusztulásra ítélt fejedelmeinek bölcsességét, hanem Isten titokzatos, elrejtett bölcsességét, amelyet Isten öröktől fogva a mi megdicsőülésünkre rendelt.
A világ fejedelmei közül ezt senki sem értette meg, mert ha megértették volna, nem feszítették volna keresztre a dicsőség Urát. Így érvényre jut az Írás szava:
Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív fel nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt. Nekünk azonban Szentlelke által kinyilatkoztatta ezt Isten, mert a Lélek mindent ismer, még Isten mélységeit is.
Ez az Isten igéje. 1Kor 2,6-10

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus tökéletessé teszi az Ószövetség tanításait és parancsait.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.
És mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.
Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: ,,Te esztelen!", méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: ,,Te istentelen!", méltó a kárhozat tüzére.
Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.
Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson.
És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét - kivéve hűtlenség esetét -, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.
Hallottátok továbbá, hogy a régieknek ezt mondták: Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet! Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek ,,igen, igen, nem, nem"; ami ennél több, az a gonosztól van. Mt 5,17-37

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus tökéletessé teszi az Ószövetség tanításait és parancsait.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.
Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele.
Hallottátok továbbá, hogy a régieknek ezt mondták: Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet! Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Legyen a ti beszédetek ,,igen, igen, nem, nem"; ami ennél több, az a gonosztól van.
Ezek az evangélium igéi. : Mt 5,20-22a.27-28.33-34a.37
...... .............



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te új törvényt hoztál a világba, a szeretet törvényét, az újszövetség törvényét, az örök törvényt, a szívünkbe írt törvényt, a szabadság törvényét. A szeretet törvénye nem külső kényszerítő erőként nehezedik ránk, hanem szívünk mélyéről feltörő vágy. Olyan parancs, amellyel szemben nem érdemes a benső ellenállást, ellenkezést felszítanunk, hanem arra kell törekednünk, hogy minél jobban felszínre hozzuk magunkból. Segíts minket, hogy a szeretet ne csupán érzés maradjon bennünk, hanem cselekedetekben is megnyilvánuljon Isten és az embertárs felé. Segíts, hogy rátaláljunk a szeretet mindent felülmúló parancsára!

Elmélkedés
Új lelkülettel
Korunkban sokszor tapasztaljuk, hogy nem könnyű úgy hirdetnünk Jézus örömhírét, az élet evangéliumát, hogy az emberek megértsék és saját életükre vonatkoztassák. Csak akkor lehetséges ez, ha valaki megérzi Jézus tanításának súlyát és életformáló erejét, amely nem korlátok közé akarja szorítani az embert, hanem valóban a boldogságát szolgálja. Nem pillanatnyi örömét, hanem tartós boldogságát. A kereszténység sokszor azt a benyomást kelti a hittől és az Egyháztól eltávolodottakban, hogy elsősorban törvényekről és parancsokról szól a vallásosság. Ez visszarettenti őket attól, hogy elinduljanak a hit útján, mert a parancsok sűrű erdejébe nem kívánnak belépni. Jogosan tartanak attól, hogy minden lépésnél fának ütköznének, amely tilt nekik valamit. Aggodalmukat és tétlenségüket látva világosan kirajzolódik előttünk a feladat: nem a törvényeket kell megtanítani nekik, hanem azt az üzenetet kell elmondanunk, hogy Isten országa minden ember boldogságát jelenti.
Szent Máté evangélista, aki elsősorban a zsidóságból a krisztusi hitre térteknek szánta művét, nem volt könnyű helyzetben, amikor Jézusnak a törvényekről szóló tanítását lejegyezte. Ők ugyanis valamennyien jól ismerték a mózesi törvényt, meg voltak győződve arról, hogy a törvény Istentől származik és az üdvösség útját jelöli ki az ember számára. Az evangélistát kettős szándék vezeti. Egyrészt be szeretné bizonyítani, hogy Jézus nem törli el, nem szünteti meg az ószövetségi törvényt, másrészt be akarja mutatni Jézus tanításának újdonságát és törvényértelmezésének újszerűségét. Megoldandó problémát jelentett annak tisztázása is, hogy milyen jogon beszél Jézus a törvény megújításáról és miért van erre egyáltalán szükség? Ha az eredeti törvényt Isten adta, akkor egyetlen ember sem veheti magának a bátorságot, hogy helyette új parancsokat adjon. És ha a törvényt maga Isten adta, akkor biztosan jó, tehát senki ne bírálja azt és ne gondolja, hogy jobbat tud adni.
Amikor Jézus a törvényről és annak megújításáról beszél, akkor legelőször is azt jelenti ki, hogy a Mózes idejében kapott törvény továbbra is érvényben van, továbbra is iránymutató. Ezután pedig arról beszél, hogy az embereknek kell változtatni a magatartásukon, a törvényhez való hozzáállásukon. Az embereknek van szüksége megújulásra, hogy újfajta lelkülettel tartsák meg a törvényeket és előírásokat. A parancsok mélyén mindig Isten szándékát kell keresni. Kérdés, hogy ezt hogyan lehet megtalálni és mi ad az embernek ösztönzést Isten parancsainak megismeréséhez és megtartásához?
Két dolgot válaszolhatunk erre. Először is be kell látnunk, hogy Jézus egy magasabb lelki szintre, az igazságosság megélésének magasabb szintjére szeretne minket felemelni. Ez a szándéka jól látszik a mai evangéliumban. Idézi a régi törvényt, majd elmondja, hogy miként lehet azt valóban komolyan venni és megtartani. Nem elégedhetünk meg a törvények felszínes, betű szerinti megtartásával, hanem új lelkülettel kell eltelnünk. A második még ennél is fontosabb: Isten törvényeinek megtartásához nagyobb szeretetre van szükség az ember részéről. Isten parancsainak megtartása ne kényszerből vagy egy esetleges büntetéstől való félelemből fakadjon, hanem Isten iránti szeretetből, hiszen ő is irántunk való szeretetből adta nekünk parancsait útmutatásként az üdvösség felé vezető úton.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szerető Szűzanyánk! Mindnyájunk Édesanyja!
  2020-02-15 08:20:28, szombat
 
  Tekints anyai tekinteteddel azokra, akik most szenvednek,
Akik most katasztrófák által elvesztették az otthonukat,
Akik most katasztrófák által elvesztették szeretteiket,
Vidd el imáinkat és könyörgéseinket Szent Fiad elé,
Szent Fiad keresztje lábánál fohászkodunk testvéreinkért,
Enyhítsd szenvedésüket, testi és lelki gyötrelmeiket,
Az Irgalom órájában hallgass meg minket, és segíts rajtuk! Ámen.

Szűz Mária, Isten Anyja, ma hozzád fordulunk, és így kérünk: Te ismered a magatehetetlenek fájdalmát,
amikor nem lehet eltávolítani a szenvedést.
Anyai szenvedéseddel és azzal, hogy a kereszt alatt álltál, a betegek menedékévé váltál számunkra.

Add, hogy legyen erőnk és bátorságunk a Megfeszítettet nézni,hogy bátorsággal viseljük szenvedéseinket, és Rá bízzuk magunkat. Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Útravaló – 2020. február 15.
  2020-02-15 08:11:45, szombat
 
  Jézus ugyanazokat a mozdulatokat teszi a kenyérszaporítás közben, amelyek számunkra az utolsó vacsora leírásából és a szentmise végzéséből ismertek. Az Eucharisztia kenyere Isten gondoskodó szeretetének jele, aminek hiányában kimerül belőlünk a szeretet. A szeretet igazi mélységét az Egyház nemegyszer megőrölt búzának, megtört kenyérnek, olykor szőlőprésben kifacsart éltető folyamnak mondja, ezzel is utalva rá, hogy a caritas erénye nem valami emberi próbálkozás, hanem az Úr Jézus Eucharisztiába foglalt szeretetével való együttműködés, az a ,,maradék", amely a jelenben táplál, de létével a teljességre, a nagy Lakomára utal, és abból ered.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
5. évközi hét szombat 02.15
  2020-02-15 08:10:32, szombat
 
  OLVASMÁNY a Királyok első könyvéből
A politikai szakadást vallási elkülönülés követi:
az új király az elszakadt országban aranyborjakat készíttet.
Amikor Jeroboám, a két részre szakadt ország északi részének királya látta, hogy a nép továbbra is a jeruzsálemi templomba jár, azt gondolta magában:
,,Ha ez a nép feljár Jeruzsálembe, az Úr templomába, hogy ott áldozatot mutasson be, még visszaszáll a királyság Dávid házára. E nép szíve könnyen ura, Roboám, Júda királya felé fordul, és akkor engem megölnek, ők pedig visszatérnek Roboámhoz, Júda királyához." Elhatározta tehát, hogy két aranyborjút készíttet. A népnek azt mondta: ,,Nehéz nektek fölmenni Jeruzsálembe. Nézd, Izrael, itt van a te Istened, aki kihozott téged Egyiptom földjéről!" Az egyik aranyborjút Bételben állíttatta fel, a másikat pedig Dánban. A dolog bűnné fajult, mert a nép egész Dánig (az ország északi határáig) az egyiket vagy a másikat imádta.
A magaslatokon szentélyeket épített. Papokat rendelt a köznépből, akik nem voltak Lévi törzséből valók.
A nyolcadik hónap tizenötödik napján ünnepet rendezett, mely hasonló volt ahhoz, amelyet Júdában szoktak tartani. Sőt Bételben azt is megtette, hogy maga is felment az oltárhoz, hogy áldozatot mutasson be az aranyborjaknak, amelyeket ő készíttetett. Aztán Bételben beiktatta az általa létesített magaslatok szentélyeinek papjait is.
Jeroboám (bár prófétai figyelmeztetést is kapott), nem tért meg gonosz útjáról, sőt továbbra is a köznépből rendelt papokat a magaslati szentélyek szolgálatára. Akinek csak eszébe jutott, felavattatta magát, és pap lehetett a magaslatokon.
Ez volt az oka, hogy Jeroboám családja büntetést vont magára. Megsemmisült, és eltűnt a föld színéről.
Ez az Isten igéje. 1Kir 12,26-32;13,33-34

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus másodszor is megszaporítja a kenyeret.
Egy alkalommal ismét nagy tömeg vette körül Jézust. Mivel nem volt mit enniük, odahívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: ,,Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Ha pedig étlen bocsátom haza őket, kimerülnek az úton, hiszen többen közülük messziről jöttek."
Tanítványai így feleltek: ,,Honnan vehetnénk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?"
Jézus ekkor megkérdezte tőlük: ,,Hány kenyeretek van?" Azt felelték: ,,Hét." Akkor meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Majd fogta a hét kenyeret, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, hogy osszák szét. Szét is osztották a nép között. Volt néhány kisebb haluk is. Azokat is megáldotta és meghagyta, hogy osszák szét.
Ettek, és jól is laktak. Aztán felszedték a maradékot: hét kosár telt meg vele. Mintegy négyezren voltak. Azután elbocsátotta őket. Maga pedig tanítványaival hajóba szállt, és Dalmanuta környékére ment.
Ezek az evangélium igéi. Mk 8,1-10
...... ........



Imádság
Istenem! Te vagy, aki megalkottál, aki ismersz. Tőled kaptam az életemet, képességeimet, testvéreket magam mellé és naponta a számtalan kegyelmet. A kevesebbet vagy a talentumot azért adtad, hogy akaratodat teljesítsem. Tudom, hogy minden embert üdvözíteni akarsz. Vonj be engem is tervedbe, hogy minél több embernek el tudjalak vinni. Ígérem, mások elől nem rejtem el azokat a dolgokat, amelyek az életemben jóságodat és szeretetedet hirdetik, hanem engedem, hogy szereteted általuk terjedjen a világban.

Elmélkedés
Jézus egyetlen csodát sem tett a maga dicsőségére. Csodáival a mennyei Atya dicsőségét és az emberek javát szolgálta. Mindig készen állt arra, hogy jót tegyen az emberekkel, közvetítse az Atya jóságát az emberek felé. Az Úr csodája, amit a mai evangéliumban olvasunk, egyrészt visszafelé mutat az időben, másrészt előre.
Jézus cselekedete, a kenyerek megszaporítása, a jelenlévők eszébe juttatja azt a régmúlt időkben történt csodát, amikor az Egyiptomból való kivonulást követően Isten a pusztában manna-kenyérrel táplálta a választott népet. Az emberek jól ismerték azokat a prófétai jövendöléseket is, amelyek azt hirdették, hogy az eljövendő Messiás megismétli majd a manna-csodát. Ebben az értelemben Jézus jelet mutat a népnek, olyan jelet, amely azt igazolja számukra, hogy ő a Messiás, a Megváltó.
Másrészt ez a csoda előrevetíti az utolsó vacsora eseményét, amikor a kenyérben saját testét adja Jézus a jelenlévő apostoloknak. Továbbá előre jelzi az utolsó vacsora csodájának megismétlődését, jelenvalóvá tételét, azaz a mi szentmisénket, amelyben minden alkalommal Jézus ad nekünk táplálékot, mégpedig önmagát adja az átváltoztatott kenyérben. Minden szentmisében csoda történik, Jézus csodájának lehetünk szemlélői. Minden szentmisében csoda történik, a szentáldozásban az Úr költözik a szívünkbe.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 4730
  • e Hónap: 37884
  • e Év: 271631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.