Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Sajnálatos esemény a női kézlabda B.L.-ben
  2020-02-22 10:02:13, szombat
 
  Kikapott Bukarestben, így biztosan búcsúzik a BL-től az FTC
A CSM Bucuresti visszavágott a budapesti tízgólos vereségért, és így NEM jutottak tovább a zöld-fehérek csapata.
Eredmény, középdöntő, 4. forduló, 1. csoport
A Ferencváros 27-24-re kikapott a román CSM Bucuresti otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének negyedik fordulójában, pénteken, így már biztosan nem juthat tovább a negyeddöntőbe.

A két csapat előző mérkőzését az FTC nyerte 33-23-ra, január 25-én Érden. A magyar csapat a legutóbbi négy szezonban rendre a negyeddöntőben búcsúzott a BL-ben.

- Ferencváros pedig jövő vasárnap a dán Esbjerg csapatát fogadja a BL középdöntőjében tét nélküli mérkőzés lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Ferenc pápa: Legyen a szívünk nyitott és irgalmas
  2020-02-22 09:53:56, szombat
 
  A keményszívűség ellenszere az emlékezés, az, ha nem felejtjük el az üdvösség kegyelmét. Ezáltal szívünk őszinte lesz és képes az együttérzésre - fejtette ki a Szent Márta-házban február 18-án bemutatott reggeli szentmisén a pápa.
A mai evangéliumi szakaszban (Mk 8,14-21) arról olvasunk, hogy a tanítványok a Genezáreti-tavon áthajózva nyugtalankodnak, mert nem vittek magukkal elegendő kenyeret. Jézus így inti őket: ,,Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?" Ferenc pápa ebből az evangéliumi jelenetből indult ki szentbeszédében, hogy rámutasson a tanítványok kemény szíve és az Úr együtt érző szíve közti különbségre. Az Úr ugyanis együttérzést kér: ,,Irgalmasságot akarok, nem áldozatot" (vö. Mt 9,13). Az a szív, amelyik nem képes az együttérzésre, bálványimádóvá válik, önelégültté, melyet saját önzése hajt előre, és csak ideológiákkal lesz tele. Gondoljunk a Jézus idejében meglévő négy ideológiai csoportra: a farizeusokra, a szadduceusokra, az esszénusokra és a zélótákra. Négy csoport, amelyek tagjai megkeményítették a szívüket, hogy olyan tervet hajtsanak végre, ami nem Isten terve. Nem volt szívükben hely Isten számára, nem jutott hely az együttérzésnek.
Létezik azonban gyógyír a szív keménységére, mégpedig az emlékezés - mutatott rá a Szentatya. - Az emlékezésnek üdvözítő ereje van. Olyan kegyelem az emlékezés, amit kérni kell, hogy nyitott és hűséges maradjon a szívünk. Amikor a szívünk megkérgesedik, megkeményedik, akkor felejtünk; elfeledkezünk az üdvösség kegyelméről, az ingyenességről. A kemény szív veszekedéshez vezet, háborúkhoz, önzéshez, testvérünk elpusztításához - mert nincs benne együttérzés. Az üdvösség legnagyobb üzenete az, hogy Isten megkönyörült rajtunk. Az evangélium újra és újra így fogalmaz a történetek kapcsán, amikor Jézus meglát egy embert, egy fájdalmas helyzetet: ,,megesett rajta a szíve". Jézus az Atya részvéte, mely felrázza a kemény szívet.
Kérjük tehát, hogy ne legyen ideológiákkal teli, megkérgesedett a szívünk, hanem legyen nyitott és együttérző. Az ítélet napján ugyanis eszerint ítélnek meg minket, nem elképzeléseink vagy ideológiáink alapján - emlékeztetett a pápa. - Így írja az evangélium: ,,Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek" (vö. Mt 25,31-36). Ez az együttérzés. Az alázat, a gyökereinkre és üdvösségünkre való emlékezés segít megőrizni ezt.
Fohászkodjunk tehát, mert mindannyiunk rejt valamit a szívében, ami megkeményedett. Emlékezzünk, és az Úr adjon nekünk egyenes és őszinte szívet. A kemény szívekbe, az ideológiával teli szívbe nem tud belépni az Úr. Az Úr csak az együtt érző szívbe tud belépni, olyan szívbe, mely képes megkönyörülni, és amelyik nyitott. Az Úr adja meg nekünk ezt a kegyelmet! - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Idézetek Pio Atya emlék oldalról
  2020-02-22 09:47:45, szombat
 
  - Pio atya breviáriuma
Egyetlen napot sem tölt el A keresztény lélek egyetlen napot sem tölt el anélkül, hogy ne elmélkedne Jézus Krisztus szenvedéséről.

- "Beszédedben el kell kerülnöd a durvaságot. Ha szavaiddal szeretet helyett mérget teszel, ellenkező hatást fogsz kapni." Pio atya

- Soha ne fáradj bele az imádkozásban,mert csak ez a lényeg
.....


- "Ne enged el magad a félelemnek
, a szorongásoknak és a gondoknak emlékezzél arra, hogy Jézus nem alszik, mindig ébren van! "
Pio atya

- ...... ........... ...........




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Útravaló – 2020. február 22. - Szent Péter apostol
  2020-02-22 08:52:37, szombat
 
  Az ember keresi az Istent, és ennek különféle megnyilatkozásai vannak a vallástörténet világában, miként a tanítványok is különféle felfogásokról beszélnek az Emberfiával kapcsolatban. A ,,ti kinek tartotok engem" kérdés viszont az Egyháznak szól, így Péter válasza, az apostoli hit nem a keresgélő, hanem az Istentől beléjük öntött hit igazságát szólaltatja meg a világban: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Hitünk alapja tehát nem egy misztikus tapasztalat, katolicitásunk sem ezen múlik, hanem hogy készek vagyunk-e - akár misztikus tapasztalatok birtokában is - rábízni életünket, alárendelni magunkat e péteri hitvallásnak és mindannak, ami ezzel jár.
...... ........... ........... ........



Magyar Kurír

*
- SZENT PÉTER APOSTOL SZÉKFOGLALÁSA ANTIOCHIÁBAN
Latinul: Cathedra Sancti Petri Antiochiae.
Már 354-ben a Depositio Martyrum jelzi, mint Péter tanító székének ünnepét, az apostolra alapított Egyház egységének kifejezésére. A magyar hagyományban a Müncheni kódexben Szent Péter székbe ülése, az Érdy-kódexben Szent Péter apostol székben való felmagasztalása, a Debreceni kódexben Szent Pétörnek székös ünnepe, a Winkler-kódexben (Csefkó Gyula szerint ,,Szent Pétör ű székössége" félreolvasásából eredően) Üszögös Szent Péter, a népnyelvben Turán Üszögető Szent Péter, Sándorfalván Széklábfúró Szent Pétör.
A néphagyományban szerencsétlen napnak számított. A germán népeknél tavaszkezdő nap, amely sok évben farsang végére esik, s így tájanként váltakozva vendégeskedéssel, zajütéssel, télkiűző szertatással, szalmabáb elégetésével ünneplik meg.
A vatikáni Szent Péter-bazilika főapszisának oltára fölött egy ősi pápai trónszéket tisztel a hagyomány, melyet Gianlorenzo Bernini bronz ereklyetartóba foglalt. Előtte 2 bronzangyal, fölötte 2 angyal tartja a pápai tiarát és a kulcsokat. Kétoldalt 4 egyházatya (Szent Ambrus, Ágoston, Atanáz és Aranyszájú Szent János) bronz szobrai. Az építmény 1658-66-ban készült, Giovanni Artusi öntötte. Az ereklyetartóban lévő, fából faragott trónszéket 18 elefántcsontlemez burkolja, domborműveik a görög-római mitológia szörnyetegeit és Herkules erőpróbáit idézik, stílusuk a 4. századi alexandriai művésziskolára utal. Bizonyítottnak tekintik, hogy a trónszék Nagy Konstantin császáré volt, aki pogány korában különösen tisztelte Herkulest. A lateráni palotában állt, és a császár ajándékaként a palotával együtt kerülhetett I. Szilveszter pápa birtokába.
Forrás: kpt.hu
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent Péter apostol székfoglalása 02.22
  2020-02-22 08:50:10, szombat
 
  SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Szent Péter maga is elöljáró, és Krisztus szenvedésének tanúja.
Szeretteim!
Akik közületek elöljárók, azokat mint magam is elöljáró és Krisztus szenvedéseinek tanúja, s egyszer majd nyilvánvalóvá váló dicsőségének is részese, kérem: legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját; viseljétek gondját ne kényszerből, hanem önként, az Isten szándéka szerint; ne haszonlesésből, hanem buzgóságból. Ne zsarnokoskodjatok a választottak fölött, hanem legyetek a nyájnak példaképei. Ha majd megjelenik a legfőbb Pásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.
Ez az Isten igéje. 1Pét 5,1-4

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Te Péter vagy, és neked adom a mennyek országa kulcsait.
Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának."
Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,13-19

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Földi életed során cselekedeteiddel az Atya szeretetét tetted láthatóvá az emberek számára. A szeretet tanítását hirdetted és csodáid az isteni szeretet jelei voltak. Vezess minket az Istennel való találkozásra, amely felébreszti bennünk a szeretetet és megnyitja szívünket embertársaink számára. A te isteni szeretetedet utánozva megértjük, hogy a szeretet nem külső parancs, hanem a szívünkbe írt törvény. Megértjük, hogy a szeretet hitünk következménye. Segíts minket, hogy a szeretet gyakorlása tegye hitelessé hitvallásunkat! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!

Elmélkedés
Nem csak Jézus meghívása és a vele való első találkozás hozott Péter életébe fordulatot, hanem az Úrral töltött évek során többször is nagy lelki hatások, élmények érik őt, amelyek tovább formálják jellemét. A tanítványok közül Péter az, aki elsőként tesz komoly hitvallást Jézusról. Ezt az esetet olvassuk a mai evangéliumban. A Mester tudni szeretné, hogy kinek tartják őt az emberek, de tanítványaitól ennél is többet vár. Ekkor jelenti ki Péter apostol: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia."
Megemlíthetjük még Péter életéből az ő tagadását. Hiába hangzott el Jézus figyelmeztetése az utolsó vacsorán, néhány órával később Péter elbukott, háromszor is megtagadta, hogy Jézushoz tartozik. De mivel tudott sírni bűne miatt és ez valódi bánatának a jele volt, az Úr megbocsátott neki. Amikor pedig a feltámadás után lehetőséget kapott Péter, hogy háromszor is megvallja az Úr iránti szeretetét, akkor különleges megbízást kap Jézustól: ő vezesse a krisztusi közösséget. Ezek az események úgy formálják Péter személyiségét, hogy életét egészen Isten szolgálatára és az emberhalászatra szentelje. Pünkösdkor, a Szentlélekkel eltelve ő az, aki elsőként kezdi el hirdetni, hogy a keresztre feszített Jézus feltámadt a halálból.
A megtérés nem feltétlenül jelent egyszeri alkalmat, hanem inkább hosszabb folyamat, amely során Isten kegyelme formálja személyiségemet.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Magyar kurír oldalon Link
Február 22-én Szent Péter apostol székfoglalását ünnepli Egyházunk. A 354-ben készült Depositio Martyrum, az egyik legrégibb egyházi naptár mint Péter tanító székének ünnepét jelzi e napot, az apostolra alapított Egyház egységének kifejezésére.
Szent Péter 42-ben Rómába ment, és megalapította a római püspökséget. 49-ben megjelent a jeruzsálemi (első) apostoli zsinaton, majd csaknem egy évtizeden át Antiochia püspöke is volt. Antiochiai székfoglalásának emléke a mai ünnep (lat. Cathedra Sancti Petri Antiochiae).
Képen: Bernini: Szent Péter trónja (1657-66)
...... .............


"Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta" Máté 16,13-19
...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.