Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
A kommonizmus áldozatainak emlék napján
  2020-02-25 16:44:46, kedd
 
  Mihályfalvi János videója Link

- Magyar kurír oldalon 2020. február 25
Isten az embertelenségben - A kommunizmus áldozataira emlékezünk.
A rettegés, a kegyetlenkedés, a megfélemlítés korszakában is voltak olyan névtelen és ismertté vált emberek, akik nem féltek jónak lenni, embernek maradni az embertelenségben.
Százmillióra teszik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Ennél sokkal többen voltak és vannak, akiket az elnyomó rendszer testileg és lelkileg megnyomorított. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján közzétett cikkel emlékezünk rájuk nemzetközi emléknapjukon.
A szovjet hadsereg által egykor megszállt országokban szinte nem találunk ma sem olyan családot, amely - egy politikai okból elveszített családtag, kitelepítés, padlássöprés, kettétört karrier és még sorolhatnánk, hogy mi minden révén - ne lenne érintettje a rendszer kegyetlenségének.
Magyarországon a második világháború befejezése és a rendszerváltás között eltelt 44 évben több mint hetvenezer embert zártak börtönbe politikai okokból. Történészek kutatásai és becslései alapján a szovjet kényszermunkatáborokba erőszakkal elhurcolt 600 ezer honfitársunk közül 200 ezren veszítették életüket a Gulágon távol szeretteiktől, hazájuktól.
A kommunista diktatúra elnyomásának mindenki érintettje volt: művelt vagy írástudatlan, vagyonos, netán nincstelen, hívő vagy ateista, az is, aki párttag volt, az is, aki hangosan, netán titokban felszólalt a kommunizmus ellen vagy éppen látványosan kiállt mellette. Bárki a rendszer ellenségévé válhatott. Senki nem volt biztonságban. A hatalom módszeresen számolta fel a szerzetesrendeket, iskoláikat bezáratták.
A rettegés, a kegyetlenkedés, a megfélemlítés korszakában is voltak olyan névtelen és ismertté vált emberek, akik nem féltek jónak lenni, embernek maradni az embertelenségben.

Fogságban szabadon
Olofsson Placid bencés szerzetes pap egy évtizedet raboskodott a Gulágon. Ő fogalmazta meg a fogságban a túlélés öt szabályát.
A harmadik pontja így szól: ,,Különbek vagyunk rabtartóinknál! Ha nem értek egyet azzal, hogy én hangya vagyok velük szemben, akkor nekem ebben a szituációban kell megmutatnom, hogy igenis többet érek, igenis értékesebb vagyok, igenis nemesebb vagyok, igenis emberibb vagyok, különb vagyok, mint az a géppisztolyos. Ez mozgósítja az energiákat."
Ezzel persze nem a felsőbbrendűségre, gőgösségre hívta fel a figyelmet, hanem arra a választási lehetőségre, ami még egy rabnak is megadatott: ha úgy viselkedne a rabtartójával, ahogyan a rabtartója vele, akkor akár helyet is cserélhetnének, nem lenne különbség közöttük. Ám ha megmutatja, hogy még választhat jó és rossz között, akkor azzal a szabadságát bizonyítja.

Titkos papszentelés
Szabó Konstantin görögkatolikus pap (aki papcsaládból származik anyai és apai ágon is) egész családja, de különösen az édesapja megszenvedte a szovjet rendszer kegyetlenségét. 1950 és 1955 között Karagandában kellett kényszermunkát végeznie. Pap maradt a megpróbáltatások közepette is. Miután visszatért, titokban folytatta hivatását, olyan természetességgel, ami a családjára is hatással volt. Ennek köszönhető, hogy fiát, Konstantint is felszentelték 1986-ban, titokban. Még a családja sem lehetett jelen, hiszen az egyházi személyek ekkor még megfigyelés alatt álltak. Testvérei is csak évekkel később tudták meg, hogy pap lett, mikor beteg édesanyját megáldoztatta. Első hivatalos miséjét 1989-ben tarthatta, akkor érezte meg igazán, hogy ő pap. Szabó Konstatin is jelen lesz a eucharisztikus kongresszuson, szeptember 14-én, a tanúságtevők között hallgathatják meg a Hungexpón.
Félelem, hallgatás helyett párbeszéd
Szerencsére mi már múlt időben beszélhetünk a kommunista terrorról. A világ több országában azonban még ma is léteznek elnyomó rendszerek, amelyekben üldözik a keresztényeket vallásuk miatt.
Dél-Koreában Andrew Jeom Szójung bíboros, Szöul érseke azon fáradozik, hogy a keresztény világ közeledni tudjon Észak-Korea felé, és a két ország között békés, tartós párbeszéd alakulhasson ki. 2014-ben történelmet írt azzal, hogy első katolikus vezetőként átlépte az ateista Észak-Korea határát.
Emlékezzünk ezen a napon minden ártatlan emberre, akinek megkeserítette életét a kommunista diktatúra! Ne felejtsük el, hogy napjainkban is vannak a világnak olyan részei, ahol fegyverek ropognak, bombák robbannak. Imádkozzunk keresztény testvéreinkért, akik napról napra megpróbáltatásokon mennek keresztül hitük miatt, és tanúságot kell tenniük Krisztus szeretetéről a gyűlöletből fakadó háborúban! Adjunk hálát a néma hősökért, akik saját életük kockáztatásával is vállalják az ártatlanok védelmét, bújtatását és megsegítését!


 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Ferenc pápa nagyböjti üzenete 2020.02.25
  2020-02-25 16:37:25, kedd
 
  ...... .............


Krisztus nevében kérünk engesztelődjetek ki az Istennel - 2Kor, 5,20
...... ..............



- Vatican news oldalon Link

- 2020. február 25. Magyar kurír oldalon
A Szentatya évről évre üzenetet intéz a katolikus hívekhez a nagyböjt kezdetén. 2020-ban nagyböjti üzenetének témája: ,,Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!" (2Kor 5,20).
Kedves testvérek!
Az Úr ebben az évben is megadja nekünk az előkészület különleges időszakát azért, hogy megújult szívvel tudjuk ünnepelni Jézus halálának és feltámadásának titkát, ami az élet alapját jelenti minden keresztény ember és az egész keresztény közösség számára. Szívünkkel és lelkünkkel szüntelenül ide kell visszatérnünk. Ez a titok nem szűnik meg abban a mértékben növekedni bennünk, amilyen mértékben mi megérinteni engedjük magunkat spirituális dinamizmusától és csatlakozunk hozzá szabad és nagyvonalú válaszunkkal.

1. A húsvéti titok mint a megtérés alapja
A keresztény ember öröme a kerygmából, Jézus halála és feltámadása örömhírének a meghallgatásából és befogadásából fakad. Ez összefoglalja a szeretet titkát, ami ,,annyira valós, annyira igaz, annyira konkrét, hogy egy hiteles és őszinte dialógus kapcsolatát kínálja számunkra" (Christus vivit apostoli buzdítás, 117). Aki hisz ebben az üzenetben, az visszautasítja azt a hazugságot, hogy életünk csak magunktól függene, miközben valójában az Atya szeretetéből születik, az Ő akaratából arra, hogy életünk legyen és bőségben legyen (vö. Jn 10,10). Ha azonban mi a ,,hazugság atyjának" csábító szavára hallgatunk (vö. Jn 8,45), fennáll a veszély, hogy az értelmetlenség mélyébe zuhanunk és már itt a földön megéljük a poklot, ahogy ezt sajnos számos személyes és kollektív emberi tapasztalat is alátámasztja.
Az idei év nagyböjtjében azt szeretném üzenni minden kereszténynek, amit a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításban a fiataloknak már megírtam: ,,Tekints a megfeszített Krisztus kitárt kezeire, hagyd magad mindig újra megváltani. És amikor közeledsz, hogy megvalld bűneidet, higgy szilárdan az irgalmasságban, ami megszabadít téged a bűntől. Szemléld Krisztus vérét, amelyet nagy szeretetében kiontott és hagyd magad megtisztítani általa. Így mindig újjászülethetsz" (CV 123). Jézus halála és feltámadása nem egy múltbeli történés: a Szentlélek erejében a húsvéti esemény mindig aktuális és lehetővé teszi, hogy Krisztus testét szemléljük és megérintsük a sok szenvedő emberben.

2. Sürgető megtérés
Gyógyító hatású, ha a húsvéti titkot, amelynek az isteni irgalmasság ajándékát köszönhetjük, mélyebben is szemléljük. Az irgalmasság megtapasztalása tulajdonképpen csak egy személyes, szemtől szembeni találkozásban lehetséges a megfeszített és feltámadt Úrral, ,,aki szeretett engem és feláldozta magát értem". Egy dialógusban, ami szívtől szívig, barát és barát között zajlik. Ezért annyira fontos az imádság nagyböjt idején. Ez több, mint egy kötelesség, ez egy szükségszerűség kifejeződése: viszonzása Isten szeretetének, ami mindig megelőz és segít minket. Igen, a keresztény ember abban a tudatban imádkozik, hogy nem méltó erre a szeretetre. Az imának különböző formái lehetnek, de ami Isten szemében valójában számít, az az, hogy az ima eléri és végül megpuhítja a mi kemény szívünket, hogy egyre jobban megtérjünk az Ő akaratához.
Ebben a különleges időszakban hagyjuk ezért magunkat - mint Izrael népe - a pusztába vezetni (vö. Oz 2,16) azért, hogy végre meghallhassuk vőlegényünk szavát, hogy Őt mélyebben magunkba fogadjuk és készségesebben kövessük. Minél inkább hagyjuk, hogy magukkal ragadjanak az Ő szavai, annál inkább meg fogjuk tapasztalni nekünk ajándékozott ingyenes irgalmasságát. Ne hagyjuk a kegyelem eme idejét haszontalanul elmúlni abban a téveszmében, hogy mi magunk határozhatjuk meg megtérésünk idejét és módját.

3. Isten szenvedélyes vágya a gyermekeivel folytatott párbeszédre
A tényt, hogy az Úr újra és újra felajánlja számunkra a megtérés e különleges idejét, soha nem szabad magától értetődőnek vennünk. Ennek az új lehetőségnek a hála érzését kell ébresztenie bennünk és fel kell ráznia restségünkből. A rossz néha drámai jelenléte ellenére is életünkben - de az Egyház és a világ életében is - ez az időszak, ami a ritmusváltás lehetőségét kínálja, Isten rendíthetetlen akaratát fejezi ki arra, hogy nem szakítja meg az üdvösség dialógusát velünk. Jézusban, a megfeszítettben, akit Isten ,,bűnné" tett értünk (2Kor 5,21) ez az akarat elért arra a pontra, hogy minden bűnünket Fia vállára tegye, egészen - XVI. Benedek pápa szavaival - ,,Istennek az önmaga ellen fordulásáig" (Deus caritas est enciklika, 12). Mert Isten az ellenségeit is szereti (vö. Mt 5,43-48).
A dialógus, amelyet Isten minden emberrel folytatni akar Fia húsvéti misztériuma által, nem olyan beszéd, mint ami Athén lakóit jellemezte. Ezek ,,semmi mással nem töltötték az időt, csak azzal, hogy újdonságot mondjanak vagy halljanak" (ApCsel 17,21). A fecsegés e fajtája, amelyet az üres és felszínes kíváncsiság diktál, minden idők világiasságára jellemző és ma is belopakodik az életünkbe a kommunikációs eszközök elhibázott használatán keresztül.

4. Gazdagság, amelyet az ember megoszt, nem pedig magának halmoz fel
A húsvéti titkot állítani az élet középpontjába azt jelenti, hogy együttérzéssel fordulunk a megfeszített Krisztus sebei felé, amelyek a mai napig is jelen vannak a világban - a háborúk ártatlan áldozataiban, az életellenes beavatkozásokban a meg nem születettektől egészen az idős emberekig, az erőszak számos megnyilvánulásában, a környezeti katasztrófákban, a föld javainak egyenlőtlen elosztásában, az emberkereskedelem minden formájában és a profit iránti csillapíthatatlan vágyban, ami nem más, mint bálványimádás.
Ma is fontos minden jóakaratú embert meghívni arra, hogy javaiból továbbadjon valamit a nélkülözőknek. Az ilyen alamizsna egy igazságosabb világ felépítésében való személyes részvétel formája. A felebaráti szeretetnek megfelelő megosztás az embert emberibbé teszi, a felhalmozás viszont azzal fenyegeti, hogy csúffá válik, mivel önzésébe zárkózik. A gazdaság strukturális dimenzióin szabad és kell is, hogy túllépjünk. Ebből kifolyólag az idei nagyböjtben, 2020. március 26-28. között fiatal közgazdászokat, vállalkozókat és changema kereket hívtam meg Assisibe, hogy segítsenek egy, a jelenleginél igazságosabb és befogadóbb gazdasági modell kidolgozásában. Az Egyházi Tanítóhivatal többször is megfogalmazta, hogy a politika a felebaráti szeretet kiemelt formája (vö. XI. Piusz pápa beszéde a FUCI [Katolikus Egyetemi Ifjúsági Szövetség] tagjaihoz, 1927. december 18.) - ezt lehet majd a gazdaságról is elmondani, ha az ember az evangélium, a nyolc boldogság szellemével tölti be.
A következő nagyböjtre kérem a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását, hogy befogadjuk a meghívást az Istennel való kiengesztelődésre, szívünket a húsvéti titokra irányítsuk és az Istennel folytatott nyitott és őszinte dialógusra megtérjünk. E módon azok lehetünk, aminek Krisztus a tanítványait mondta: a föld sója és a világ világossága (vö. Mt 5,13-14).
Ferenc pápa

Kelt a Lateráni Szent János Bazilikában, 2019. október 7-én, Rózsafüzér Királynőjének emléknapján.
Forrás: MKPK Sajtószolgálat
Fotó: Pixabay

- Katolikus oldal Link

- Szent Imre Győr oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Pio atya idézeteiből
  2020-02-25 10:28:52, kedd
 
  ...... ........... ............



- " Vannak, akiknek mindenük megvan, és sírnak valamiért, amit nem tudnak megkapni, és vannak, akiknek nincs más, mint a mosoly és hála Istennek a legértékesebb dolog, ami nekik van: az élet."
Pio atya

- Pio atya breviáriuma [02-25]
Csak az imádság útján jutunk üdvösségre
Nem tudom neked elnézni és megbocsátani, ha könnyű szívvel elhagyod a szentáldozást és a szent elmélkedést. Emlékezz, gyermekem, hogy csak az imádság útján jutunk üdvösségre, csak imádsággal nyerjük meg a csatát. A választás tehát rajtad áll.

- A ,,Történetek Pio atyáról" című könyv számos Pio atyával kapcsolatos különleges történés lejegyzett változata, melyeket Madame Katharina Tangari gyűjtött egy csokorba.
Madame Tangari 1949-ben hallott először Pio atyáról, amikor zarándokúton járt Dél-Olaszországban. A következő évben találkozott először személyesen az atyával, és hamarosan lelki leánya lett. Ez a kapcsolat a következő tizennyolc évben Pio atya 1968-ban bekövetkezett haláláig töretlen maradt. Egyfajta közvetítő szerepet szánt neki a gondviselés a stigmatizált szerzetes és a tőle távol lévő hívek között. Madame Tangari minden egyes személyes látogatása alkalmával számos kérést tolmácsolt Pio atyának, így közvetve és közvetlenül egyaránt szemtanúja lehetett számtalan csodás eseménynek, melyek Pio atya közbenjárása által történtek.

- Mária, a Szomorúság Anyja engedje meg, hogy kövessem Jézust, és szorosan megoszthassam szenvedélyét és szenvedését! Pio atya

Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
A nagyböjt
  2020-02-25 10:15:35, kedd
 
  A megváltás ünnepeinek közelebbi előkészülete
Szunyogh Xavér misszálé Itt olvasható Link

"Éljünk tehát mérsékeltebben
Szóval, étellel, itallal,
Álommal, tréfával. És fegyelmezettebben
Álljunk önmagunk megőrzésére."

És latinul
Utamur ergo parcius
Verbis, cibis et potibus,
Somno, locis. Et arctius
Perstemus in custodia.

*
- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Nagyböjti üzenet 2011-ben
  2020-02-25 10:13:41, kedd
 
  XVI. Benedek pápa - Raczinger bíboros
Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel (vö. Kol 2,12)
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Nagyböjt kívül és belül
  2020-02-25 10:11:29, kedd
 
  Harminc kérdés és válasz segít a készületben
.....


Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük a nagyböjtről - a készületről és annak eszközeiről -, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is)
2018. február 13 Magyar kurír Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
A nagyböjt megmutatja az élet szépségét
  2020-02-25 10:07:15, kedd
 
  .......


Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Elhunyt Csukás István! mese író - 83 éves volt
  2020-02-25 09:56:29, kedd
 
  Elment a nagy mesemondó, Csukás István! Ha nem ügyelünk, nem csak a meséket író - mondó emberek, de maga a mese is itt hagy minket!!
A költészet, a mese lassan összepakol és elhagyja világunkat, mert a se vége - se hossza politikai acsarkodás, vég nélküli magunk dicsérete, más ócsárlása kiszorítja őket a televízióból, rádióból és az újság lapjairól is!!
István bátyánk emlékére a gyermekeinknek ma mondjunk egy mesét!! Őszinte részvéttel, Csaba t.

Csukás István
...... ...........


,,Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket, és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle. A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr - Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként" - olvasható az Új színház bejegyzésében.
Csukás Istvánt hétfőn érte a halál. A meseíró 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957-ben abbahagyta jogi tanulmányait és azóta írásaiból élt. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott. Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon elnyerte az Év Legjobb Gyermekfilmje díját. Munkássága elismeréseként többek között 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve-, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-jutalmat kapott. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki ,,magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért".
2010-ben Az év gyerekkönyve életműdíjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és Prima Primissima Díjat kapott. Abban az évben jelent meg Mi az adu? című könyve, amelyben tárcái, portréi, egy egyfelvonásos színdarab és a kötet címadó művének hangjáték kapott helyet. 2014 januárjában a veszprémi Pannon Várszínház mutatta be új mesejátékát, az Óriás nyomában címmel. 2014-ben Csukás István nevét viselő díjat alapított gyermekdarabok elismerésére Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója. 2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett, Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása. Ugyanabban az évben a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát. 2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben A Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, amely Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült.

Forrás: Kronika online
*
- Búcsúzunk az ország mesemondójától, meghalt Csukás István!
Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen az gyermek vagy felnőtt: egyformán magával ragadott mindenkit a varázslatos mesevilág, amelyet ő szőtt körénk.
Nehéz felfogni, hogy nincs már közöttünk.
Magára hagyta mesefiguráit, akik történetein számos generáció nőtt fel.
Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Új színházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből.
Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni.
Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle.
A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként.
Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.
Fájdalommal búcsúzik tőle az Új színház teljes társulata.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Pio atya: sétáló botok
  2020-02-25 09:49:56, kedd
 
  A sétáló botok csodája _
Foggia (Olaszországi) származású úriember 1919-ben 62 éves volt; egész idő alatt két boton járt.
A valóságban kiszállt egy kocsiból, és eltörte a lábát. Az orvosok nem tudtak segíteni.
Miután meggyónt Pio-atya azt mondta neki: ,,Kelj fel és menj! El kell dobnod ezeket a botokat. Ez az ember engedelmeskedett a parancsnak, és újra elindult egyedül.
Mindenki, aki tanúja volt az eseménynek, meglepődött.
...... .........



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Gyermek befogadása
  2020-02-25 09:34:50, kedd
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1166
  • e Hét: 2936
  • e Hónap: 15612
  • e Év: 249359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.