Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Útravaló – 2020. február 5.
  2020-02-05 13:11:46, szerda
 
  A zsidó hagyománytól eltérően Mária fiának mondja az evangélium a Mestert, s ez magába foglalja, amit a hitben vallunk: emberségét férfi közbejötte nélkül, Máriától kapta, a Lélek által. Embersége eszköz volt számára, melyen keresztül eljutott hozzánk és a halál országába, hogy elhozza az isteni életet. Ám ennek fölismerése nem emberi mű, hanem Isten kegyelme, az emberi élet igazi, nagy csodája. Ezért amikor Assisi Szent Ferenc azt mondja, mit ért, ha valaki test szerint látta őt, de nem ismerte föl benne az Istent, rögtön hozzáteszi, az Eucharisztiába vetett hit sem az ember érdeme: az Úr Lelke, aki híveiben lakozik, ő az, aki veszi az Úr legszentebb testét és vérét az emberben (vö. Intelmek 1,8-12).  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
4. évközi hét szerda 02.05
  2020-02-05 13:10:36, szerda
 
  OLVASMÁNY Sámuel második könyvéből
Dávid vállalja bűnét, és irgalmat kér népe számára.
Egy alkalommal Dávid király parancsot adott Joábnak, serege fővezérének: ,,Járd be Izrael valamennyi törzsét Dántól, az északi tartománytól Beersebáig, a déli tartományig! Számláljátok meg a népet, hogy tudhassam, hányan vannak!"
(Joáb teljesítette is a parancsot, és) átadta a királynak a népszámlálás eredményét: Izraelben nyolcszázezer a hadköteles, kardfogásra alkalmas férfi, Júdában pedig ötszázezer.
Ám a népszámlálás után nyugtalan lett a király lelkiismerete, és így imádkozott: ,,Nagyot vétkeztem e tettemmel; de kérlek, Uram, bocsásd meg szolgád vétkét, mert igen oktalanul cselekedtem."
Másnap, miután Dávid felkelt, az Úr szózatot intézett Gád prófétához, Dávid látnokához: ,,Eredj, és mondd meg Dávidnak! Ezt üzeni az Úr: Három lehetőséget kínálok neked. Válassz egyet közülük, és azt teszem veled!"
Gád el is ment Dávidhoz, és jelentette neki: ,,Jöjjön-e három évig tartó éhség országodra, vagy három hónapig menekülnöd kelljen ellenségeid elől, akik üldözni fognak; vagy pedig három napig pestis fog pusztítani földeden. Nos, gondolkodjál és határozz, milyen választ vigyek annak, aki engem küldött!" Dávid erre azt válaszolta Gádnak: ,,Nehéz választás előtt állok. De jobb az Úr kezébe kerülnöm (mert nagy az ő irgalmassága), mint hogy az emberek kezébe essem." így tehát Dávid a pestist választotta. Éppen a búza aratásának volt az ideje.
Az Úr tehát pestist bocsátott Izraelre attól a reggeltől fogva a megszabott ideig. Dántól Beersebáig hetvenezer ember halt meg a népből. Mikor az Úr angyala már Jeruzsálemre nyújtotta ki kezét, hogy ott is pusztítson, az Úr szíve megesett a nyomorúságon, és parancsot adott a nép pusztító angyalának: ,,Elég! Vond vissza már a kezedet!" Amikor ugyanis az Úr angyala a jebuzeus Areuna szérűjéhez ért, Dávid meglátta a pusztító angyalt, és így könyörgött az Úrhoz: ,,Én vagyok, aki vétkeztem. Én vagyok, aki gonoszat cselekedtem. Ők, a juhok semmit sem tettek. Kérlek, inkább fordítsd kezedet ellenem és házam ellen!"
Ez az Isten igéje. 2Sám 24,2.9-17

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
A názáretiek nem ismerik fel Jézusban a Megváltót, mert nincs hitük.
Abban az időben Jézus hazament Názáretbe. Tanítványai elkísérték. Amikor elérkezett a szombat napja, tanítani kezdett a zsinagógában.
Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: ,,Honnét vette ezt? Miféle bölcsesség ez, amely neki adatott? És a csodák, amelyeket kezével véghezvisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon rokona? S ugye nővérei is itt élnek közöttünk?" És megbotránkoztak benne.
Jézus erre megjegyezte: ,,Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában, rokonai körében, a saját házában." Nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön.
Ezek az evangélium igéi. Mk 6,1-6
...... ..........



Imádság
Urunk, Istenünk! Látjuk és elismerjük, hogy a világban, az Egyházban és bennünk egyaránt jelen van a jó és a rossz. Isten és a sátán küzd a lelkünkért, örök sorsunkért. Segíts, hogy minden helyzetben felismerjük és elutasítsuk a gonosz kísértéseit! Növeld bennünk az életszentség vágyát, hogy készek legyünk engedelmeskedni neked, teljesíteni akaratodat! Gyarlóságunk, esendőségünk és bűnre hajló emberi természetünk ellenére is hozzád tartozunk, és tanításod szerint akarunk élni. Segítsen minket a te kegyelmed és irgalmad az üdvösségre!.

Elmélkedés
Nap mint nap tanuljuk és gyakoroljuk, hogy a szeretet szemével nézzük a másik embert. Főként azokkal érdemes ilyen kapcsolatban lenni, akik szinte állandóan a közelünkben vannak, akikkel együtt dolgozunk vagy együtt élünk. Tudjuk, hogy főként a családtagok között mennyire hamar elmérgesedhet a kapcsolat a szeretet lelkülete nélkül. Igen, sokszor félre kell tennünk előítéleteinket. Meg kell látnunk a másik személy szeretetre vágyakozását, még akkor is, ha olykor sérülékeny vagy sebzett arcát mutatja felénk.
A mai evangéliumban a Názáretben élő emberekről olvasunk. Ebben a városban, a körükben nőtt fel Jézus, s amikor most visszatér hozzájuk és a zsinagógai istentiszteleten tanítani akarja őket, akkor ők nem a szeretet, hanem a botránkozás szemével tekintenek rá. Mi a problémájuk Jézussal? Ott kezdődik számukra a gond, hogy Jézus nem az az ember, akinek eddig hitték. Ők meg voltak arról győződve, hogy ismerik származását és családját, de csodái és rendkívüli erejű tanítása miatt már nem illik bele az általuk alkotott képbe. A názáretiek saját elképzelésük és előítéletük rabjává válnak, s ez megakadályozza őket abban, hogy Jézusban meglássák az Isten Fiát. Így jár az, aki saját megszokott látásmódjához ragaszkodik, és nem keres, nem talál magának új nézőpontot.
© Horváth István Sándor atya

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3178
  • e Hét: 8979
  • e Hónap: 42133
  • e Év: 275880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.