Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Két gyógytornagyakorlat Achilles-ín-gyulladás esetén
  2020-03-01 10:27:39, vasárnap
 
  Testünkben rengeteg izom és ín található. Inak közül legerősebbnek az Achilles-ín számít. Ha ez megsérül, akkor szinte már az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalommal kell számolnunk. Honnan és milyen jelekből vehetjük észre, hogy az Achilles-ín megsérült? A fájdalmon kívül jele lehet, ha valaki túlságosan feszesnek érzi lábikrája izmait. Az árulkodó jelek közé tartozik, ha simításra az Achilles-ínt túlságosan is érzékenynek érzi. Amikor jár és áll, akkor a lábfeje rendszerint kifordult állapotban van. Ez a cipője kopásán is meglátszik, ugyanis első pillantásra is észrevehető, hogy a lábbelije nem egyenletes mértékben kopik. Persze más jelei is lehetnek, hogy az Achilles-ínnel valami nincs rendben, de talán ezek a legszembetűnőbbek és a legkönnyebben észrevehetőek.

Az Achilles-ín fájdalmának megszüntetésére is léteznek különféle tornagyakorlatok. Ezeket mindennap végezze el, lehetőleg a reggeli időszakban, hogy a napját még véletlenül se tegye tönkre a kínzó és a sajgó fájdalom. A tornagyakorlat elvégzésére minden egyes nap legalább harminc percet szánjon.

A lábkörzés egy nagyon jó gyakorlat a fájdalom megszüntetésére. Hogyan végezze? Feküdjön le a padlóra, egyik lábát teljesen nyújtsa ki úgy, hogy a lábujjai a plafon felé mutassanak, közben a másikat húzza fel egészen a mellkasáig. A behajlított térde mögött kulcsolja össze a két kezét, ezzel stabilan tudja tartani az alsó végtagját. A behajlított lábát mindig ugyanabba az irányba forgassa el hússzor. A gyakorlat végzése közben arra ügyeljen, hogy a lábkörzést ne térdből, hanem bokából végezze. Majd fordítsa meg a körzés irányát, ezt is ismételje meg húsz alkalommal. Ezután lábcsere következik. Akkor is végezze el mindkét lábával a gyakorlatot, ha csak az egyikben érez fájdalmat. Ez a gyakorlat a hajlító- és a feszítőizmok erejét és a boka hajlékonyságát képes visszaadni.

A következő gyakorlat elvégzéséhez feküdjön a hátára. Nyújtsa ki mindkét lábát, majd támassza azokat a falhoz. A két lábfeje csípőtávolságban legyen. A két combját jól szorítsa össze, a lábujjait mindeközben pedig hajlítsa a padló irányába. A fenekét és a térdét közben olyan szorosan szorítsa a falhoz, ahogy csak tudja, a felsőtestét pedig próbálja ellazítani. Maradjon ebben a pozícióban legalább 5 percig. Ez a gyakorlat az alsó lábszár és a comb izmait erősíti meg és hozza működésbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok idősebbeknek is
  2020-03-01 10:21:08, vasárnap
 
  Könnyed tornagyakorlatok az idősebb korosztály számára.
Az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokra minden embernek szüksége van, hiszen a torna nemcsak az egészségnek tesz nagyon jót, de a mobilitásnak is. Ha már régebb óta nem tornázott, ezek a gyakorlatok akkor sem fognak nehézséget okozni, mivel ezek a feladatok egyszerűek és nagyon könnyen kivitelezhetők. A testedzés közben viseljen kényelmes, laza sportruházatot és legyen Ön mellett egy palackban víz, hogy ha megszomjazik, könnyedén ki tudja elégíteni szervezete folyadékszükségletét. Kezdetben csak kevés ismétlésszámmal dolgozzon, majd ahogy egyre többször végzi a gyakorlatokat, ezeket növelheti is. Ha szédül, vagy nem biztos abban, hogy baleset nélkül el tudja ezeket a gyakorlatokat végezni, akkor semmiképpen se erőltesse. Ezek a gyakorlatok nemcsak az egyensúlyt, hanem az erőt és a koordinációt is fejlesztik.

Az első gyakorlat nagyon egyszerű. Álljon egyenesen, a két lábát szorosan zárja össze. Először az egyik lábát lassan és szabályosan vezesse oldalra, majd húzza azt lassan vissza a másikhoz, aztán következhet a másik láb is. A két keze legyen egyenesen kinyújtva a törzse mellett. Végezzen el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.

Álljon egyenesen, a két keze kicsit oldalra lendülhet. Csak akkor kezdjen ehhez a gyakorlathoz, ha stabilan meg tud állni. Először a bal lábát tegye keresztbe a jobb lába elé. Nem kell nagyon lendíteni a lábon, csak éppen hogy egy kicsit. Majd csúsztassa vissza a lábát az eredeti pozitúrába. Ezután következhet a másik láb is. Ismételje meg a gyakorlatot tízszer. Minél kisebb lépést tesz meg a lábával, annál jobban fejleszteni tudja az egyensúlyát.

Álljon egyenesen. Tegye előre a jobb lábát úgy, hogy először enyhén lábujjhegyen áll, majd óvatosan, lassan lehelyezi a sarkát is a padlóra. Amikor a bal lábával stabilan áll, akkor tegye a bal lába elé a jobb lábát is és ismételje meg a gyakorlatot. Tegyen meg így tíz lépést. Ha nem fáradt el, forduljon meg, és ismét lépegessen tízet.

Az egylábas gyakorlathoz álljon egy fal elé, a lábait szorosan zárja össze. A két kezével támaszkodjon meg a falon, majd emelje meg először a bal lábát, behajlítva, majd tegye le a padlóra. Ezután következhet a másik lába is. Amikor behajlítja a lábát, próbálja magát megtartani 5-10 másodpercig. Ismételje meg a gyakorlatot mindkét lábával, 3-3 alkalommal.

A fellépős vagy dobogós gyakorlatot valóban csak akkor végezze, ha biztos benne, hogy nem fog elesni. Ennél a gyakorlatnál a falat is lehet használni támaszul. Állítson maga mellé egy alacsonyabb dobogót, majd álljon elé összezárt lábakkal. Először álljon a dobogóra a bal lábával, majd a jobb lávával is. A dobogóról való leszállásnál először a bal lábával lépjen le arról, majd következhet a jobb lába is. Végezzen el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
3 gyakorlat, amelyek mentális erőt ajándékoznak bárkinek
  2020-03-01 10:18:42, vasárnap
 
  Bizonyára Ön is érzi néha, hogy a mentális egészsége nem valami jó és néha szüksége lenne némi edzésre, némi erősítő gyakorlatra. Nos, a következőkben három olyan gyakorlatról olvashat, amelyek remekül edzik a lelket. A mentális erő építése hasonló a fizikai erő építéséhez. Ahhoz, hogy a felsőteste izmos legyen, gyakran kell súlyzós gyakorlatokat végezni. A mentális izmok építéséhez is rendszeres gyakorlatokra van szüksége. Ez megtanítja az agyat másként, azaz pozitívan gondolkodni, megtanulja kezelni az érzelmeit és produktívabban fog viselkedni.

Sok gyakorlat létezik, amelyek a mentális erő fejlesztésében segítenek, ezeket a gyakorlatokat öt-tíz perc alatt el tudja végezni. Az első gyakorlatnál gondoljon azokra a dolgokra, amelyek miatt hálás. Az áldások figyelembevétele nagyon pozitívan hat a lelki egészségre. A hála növeli a boldogságot és csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Mindennap írja le egy füzetbe, hogy éppen aznap miért hálás, mi az, ami boldoggá tette. Ezt a rituálét este, lefekvés előtt is megteheti. Egy idő után azt veszi majd észre, hogy egyre jobban tud aludni és egyre jobb lesz az immunitása is.

Az éberségnek számos fizikai és pszichikai előnye van. Nemcsak a stressz-szintet csökkenti, de sokkal több, értékes, belső beszélgetést tud önmagával is folytatni. Mindennap szánjon egy percet arra, hogy csak arra fókuszál, hogy mi folyik Ön körül. Füleljen a hangokra, nézzen körül a helyiségben, ahol tartózkodik és nézze meg, mit észlel. Gyorsan vizsgálja meg a testét és próbálja meg kideríteni, hogy ebben az egy percben, hogyan érzi magát. Rendszeresen gyakorolva az éberséget javíthatja a fókuszálási képességeit, ami abban is segít, hogy ebben a rohanó, őrült tempóban zajló életben élvezni tudja az egyes pillanatokat. Ez abban is segít, hogy kicsit háttérbe szorítsa a tegnapi problémákat és a holnapi aggodalmakat, így tehermentesítve a lelkét.

Ha mindig arra várnánk, hogy tökéletesen jól érezzük magunkat, akkor az életben nagyon sok mindenről lemaradnánk. Ezért a harmadik gyakorlatként ,,cselekedjen úgy, mintha" nevet viseli. Mit is jelent ez? Viselkedjen úgy, érezzen úgy, ahogyan szeretne cselekedni és érezni. Vagyis csináljon úgy, mintha valóban jól érezné magát. Amikor megváltoztatja a viselkedését, akkor az érzelmei és a gondolatai is csatlakozni fognak a megváltozott viselkedéséhez, vagyis egyre jobban fogja magát érezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
3 életmentő tápanyag, hogy a szív egészséges maradjon
  2020-03-01 10:15:42, vasárnap
 
  A szívbetegek száma egyre csak nő szerte a világon. Azonban ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, nagy eséllyel kerülhetjük el ezt a komoly betegséget. Az egészséges táplálkozás, a testedzés, főleg a szabadban végzett testmozgás segíthet, hogy testünk motorja életünk végéig egészséges maradjon.

A szervezetben kialakuló gyulladás gyakran okoz krónikus megbetegedéseket, így szívbetegségeket is. A gyulladás a szervezet szövetkárosító behatásokra adott válaszreakciója. A CRP, azaz a C-reaktív protein (fehérje), amelynek szintje ennek a folyamatnak a markere. A CRP meghatározása segítségével a szervezetben a gyulladásos folyamatok ismerhetők fel. Ha ennek normál a szintje, akkor akut vagy krónikus gyulladás szinte teljesen kizárható. Az emelkedett értéknek több oka is lehet. A CRP-szint autoimmun, illetve daganatos megbetegedések esetén nő meg, de akkor is magas lehet ez az érték, ha baktérium, vírus vagy gomba okozta fertőzés van a szervezetben. Az ultarszenzitív CRP a vizsgálat egy specifikus formája, amely nem a gyulladásos folyamatokra jellemző, hanem elsősorban a szívbetegség kockázatának felmérésére szolgál. A C-reaktív fehérjét lehetséges csökkenteni természetes módon is, például C-vitamin-bevitellel.

A C-vitamin csökkenti a perifériás artériás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A szívbetegségek alapvető oka a C-vitamin és más tápanyagok krónikus hiánya az érfal sejtjeinek millióiban. Az artériák megkeményedése, vagy a plakkok kialakulása az artériák falain szívrohamhoz és stroke kialakulásához vezethet. Ennek egyik alapvető oka szintén az értékes tápanyagok, köztük a C-vitamin hiánya. A C-vitaminnak nagy szerepe van a kollagéntermelésben és a kötőszövet képződésében, amely a véredények stabilitásához szükséges, de a szív egészséges működéséhez szükséges energiát is biztosítani tudja.

A magnézium egy fontos ásványi anyag, amely többek között a szív egészséges működéséhez szükséges. Az alacsony magnéziumszint szívizom- és érfalproblémákat okozhat, amelyek szívinfarktushoz, érelmeszesedéshez vagy szívelégtelenséghez vezethetnek. A magnéziumhiány magas vérnyomást, szívritmuszavart, szívizombetegséget, szívrohamot vagy érszűkületet okozhat. A magnéziumhiány szívizomgyengeséghez vezethet, akaratlan izomösszehúzódásokat okozhat, és ezek a kalcium, illetve kálium-anyagcserére is negatív hatással vannak. Ezek a folyamatok pedig mind-mind hatással vannak szívünk egészségére.

A harmadik nagyon fontos tápanyag a koenzim-Q10, amely egy erős antioxidáns. A koenzim-Q10 serkenti a sejtek regenerálódását, csökkenti az oxidatív stresszt, támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Szívvédő vitaminnak is nevezik és segít például a szívizomkárosodás megelőzésében. Segít a vérnyomás normalizálásában, a vérszegénység gyógyításában és a hipoglikémia kezelésében. Ha valakinek alacsony a szervezetében a koenzim-Q10-szintje, akkor szívritmus-zavarral, légszomjjal, mellkastáji szorító érzéssel vagy heves szívdobogással és korai érelmeszesedéssel kell számolnia.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A barátok egészségessé tesznek
  2020-03-01 10:13:25, vasárnap
 
  Kutatások során bebizonyosodott, hogy akinek vannak szociális kapcsolatai, azaz rendszeresen eljár a barátaival szórakozni vagy más, közös tevékenységekben vesz részt velük, az sokkal boldogabb, mint magányos társaik. Ráadásul a barátokkal való kapcsolattartás nemcsak boldogságot biztosíthat számunkra, hanem jó egészséget is. Sőt, a legutóbbi kutatások szerint a szociális kapcsolatok akár meg is szépíthetnek bennünket.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy a szociális kapcsolatok számos pozitív egészségügyi hatással ajándékoznak meg bennünket. A barátokkal töltött idő következtében csökken a vérnyomás, csökkenhet a testtömegindex és a derék körtérfogata, de még a CRP-fehérjeszint is, amely egy olyan marker, ami a gyulladást jelzi az emberi szervezetben.

A barátság nemcsak a fizikai egészségnek tesz jót, de mentálisan is kiegyensúlyozottabbá tesz bárkit, illetve még szebbek is lehetünk, ha vannak barátaink.

A magányosság érzése rosszat tesz az érzelmi és a mentális egészséggel. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknál az embereknél, akik szenvednek a magány miatt - vannak, akik magányosan is remekül érzik magukat -, olyan károk keletkezhetnek a szervezetükben, mintha naponta egy doboz cigarettát elfüstölnének. Mindemellett a magányosság érzése evésbe is hajszolhatja az egyént, márpedig az elhízás olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint rák, cukorbetegség, illetve szívbetegség.

A stressz nagyon rossz hatást gyakorol az egészségre, hiszen megemelkedik a stresszhormon szintje. Ha a stressz hosszabb időn keresztül és folyamatosan jelen van az egyén életében, akkor ez krónikus betegségek kialakulásához is vezethet, hiszen a stressz először az immunrendszert gyengíti le, majd különféle, komoly betegségek alakulhatnak ki. A stressz lehet az okozója a magas vérnyomásnak is. Azonban ha valakinek vannak barátai, akkor eggyel kevesebb oka van idegeskedni, sőt a barátokkal meg lehet osztani bút, bánatot és örömöt, tanácsot is tudnak adni, ha problémák gyötörnek, ami csökkenti a kortizolszintet, ezzel pedig a magas vérnyomástól is megszabadulhatunk. A kezeletlen magas vérnyomás olyan betegségek okozója lehet, mint stroke vagy szívinfarktus, amelyek akár végzetesek is lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az agy egészségesen tartásához szükséges tudnivalók
  2020-03-01 10:11:12, vasárnap
 
  Az egészséges ételek nem csupán a testünket, de az agyunkat is táplálják. Agyunknak is szüksége van értékes ásványi anyagokra és vitaminokra, hiszen még nyolcvanévesen is szeretnénk, ha fittek és szellemileg épek lennénk. A fontos tápanyagok lehetővé teszik az új agysejtek képződését, amelyek folyamatosan kapcsolatba lépnek és kommunikálnak egymással, illetve így megőrizhetjük a memóriánkat és a gondolkodási képességeink sem szenvednek majd csorbát.

Az egyik alapvető táplálék az agyunk számára a tiszta ivóvíz. Ez nemcsak abban segít nekünk, hogy hidratáltak maradjunk, de éberséget is kölcsönöz, vagyis sokkal jobban tudunk a munkánkra koncentrálni, ha délután nem kávét, hanem egy nagy pohár tiszta ivóvizet veszünk magunkhoz.

A feldolgozott élelmiszerek megkönnyíthetik a nők dolgát, hiszen ezekkel nem kell sokat bíbelődni, viszont rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, így károsak az egészségre is. Régebben én is előszeretettel próbáltam ki a félkész ételeket, de rájöttem, hogy sokkal jobban járok, ha saját magam főzök. Lehet, hogy így plusz egy-két órával több időt töltök a konyhában, de fokozottan megéri, hiszen így a családom egészségét óvhatom meg. Az első döbbenet akkor ért, amikor megláttam a csomagoláson, hogy mennyi káros adalékanyag van ezekben a feldolgozott élelmiszerekben, amelyek mind-mind beavatkozhatnak a szervezetünk működésébe, és akár még komoly betegségeket is okozhatnak.

Az agyi funkciók növekedésében kitüntetett szerepet játszanak a bogyós gyümölcsök. Legfőképpen az áfonyának van kiemelkedő szerepe az agyi egészség javításában. Ezek az apró bogyók nemcsak fiatalon tartják az agyat, de a memóriafunkciókat is javítani tudják. A bogyók antioxidánsokban gazdagok, amelyek védelmet jelentenek az agysejtek számára, hiszen megvédik azokat az oxidációtól, így csökkentve az agyi öregedés folyamatát, megnövelik az egészséges sejtek képződését és minimalizálják az agy betegségeinek a kockázatát.

Természetesen nemcsak az áfonya tartozik az egészséget hozó bogyós gyümölcsök táborába, hanem a szőlő, a goji, a szeder és a málna is elősegítheti az agy működésének javítását.

A C-vitamin és a béta-karotin is hozzájárul a memória és a gondolkodási képességek javításához, illetve az artériák megfelelő működéséhez. Milyen zöldségekben és gyümölcsökben található meg a C-vitamin és a béta-karotin? A kantalup dinnyében, a brokkoliban, a narancsban, a paradicsomban, a paprikában, a cseresznyében vagy a sárgarépában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyümölcs - zöldség hámozzuk vagy ne hámozzuk?
  2020-03-01 09:56:18, vasárnap
 
  Melyik gyümölcsöt és zöldséget tilos és melyiket szabad meghámozni?

Gyümölcsöt és zöldséget azért szükséges fogyasztani, mivel rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeket vétek meghámozni, míg más hasonló táplálékot tilos héjastól megenni.

Egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek a tápanyagtartalma a héjába koncentrálódik, így már csak emiatt sem szabad azokat meghámozni. A hámozatlan zöldségek és gyümölcsök több rostot is tartalmaznak. A rostos ételek rendszeres fogyasztása jót tesz az emésztőrendszer működésének. Aki gyakran küzd székrekedéssel, mindenképpen egyen minden nap zöldséget és gyümölcsöt, de ez voltaképpen mindenkinek javasolható, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök az egészséges táplálkozás szerves részei.

Nyilván a bogyós gyümölcsöket nem kell meghámozni. Nem szoktunk bíbelődni a cseresznye, a meggy vagy a szőlő meghámozásával és milyen jól tesszük, hiszen ezeknek a gyümölcsöknek a héja tartalmazza a legtöbb antioxidánsban gazdag tápanyagot.

Az őszibarackot, a sárgabarackot és a szilvát sem szabad meghámozni, mivel ezek héjában is rengeteg rost, tápanyag és antioxidáns található. Ha meghámozni nem is, de megmosni meg kell ezeket a gyümölcsöket fogyasztás előtt.

Az almát se hámozza meg étkezés előtt, mert az alma héja olyan vitaminokat tartalmaz, mint A- és C-vitamin, illetve kvercetin, amely egy értékes flavonoid.

A paradicsom héja is nagyon sok antioxidáns flavonoidot tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást és véd egyes betegségekkel szemben.

Hozzáértők szerint a kivit is csak nagyon vékonyan szabadna meghámozni, hiszen közvetlenül a héja alatt van a legtöbb C-vitamin.

Ha szeretnék, megőrizni az uborka K-vitamin-, kálium- és rosttartalmát, akkor semmiképpen se hámozzuk meg.

Nyilván azt mindenki tudja, hogy a sütőtököt héjastól sütjük, de a héjat nem szabad elfogyasztani.

Jól teszi, ha meghámozza még az ananászt, a mangót, a dinnyét és például a papayát, hiszen ezek héja nem ehető, nem lehet azokat megemészteni.

Az avokádót is meg kell hámozni, de a gyümölcs húsa kiváló rostforrás. Gazdag még káliumban, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és folsavban is.
Forrás : Link

Megjegyzés : aki allergiás a szőrős őszibarackra - természetesen húzza le a héját ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5154
  • e Hét: 13936
  • e Hónap: 45422
  • e Év: 250123
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.