Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Illatos virágú fa - Ma fotóztam
  2020-03-18 20:07:53, szerda
 
  ...... ..............



...... .............



...... ...........



...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese
  2020-03-18 19:35:08, szerda
 
  ...... ........... ........... ........


- Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Március 19-e Szent Józsefnek, az egyetemes Egyház védőszentjének főünnepe. A keresztény házasságok és családok, munkások, kézművesek, ácsok, favágók, asztalosok, üldözöttek és a jó halál védőszentjére emlékezünk.
A hagyomány úgy tartja, hogy hűségéért és ,,hallgatásáért" cserébe a legnagyobb ajándékot kapta: halálánál jelen volt Jézus és Mária. Egyetlen ember sem halt meg olyan szépen, hogy szemei előtt voltak Isten és az Ő anyja.
Mindenható Istenünk, Te Szent József hűséges gondviselésére bíztad megváltásunk kezdetének titkait. Add, kérünk, hogy Egyházad az ő közbenjáró segítségével szüntelenül folytassa és teljesítse az üdvösség szent művét. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Jeruzsálemi Szent Cirill püspök és egyháztanító
  2020-03-18 19:16:41, szerda
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
...... ..........


16 évet száműzetésben töltött. Maradandó jelentőségű katekéziseiben rendszerezte a katolikus hittételeket.
,,Lelkedet ki kell kovácsolni.
A hitetlenség merevségét kalapáccsal kell verni,
hogy a salak lehulljon, és megmaradjon, ami tiszta;
és hogy a rozsda lepattogjon, és csak a tiszta acél maradjon."
386. március 18-án halt meg. 1893-ban XIII. Leó pápa egyháztanítóvá nyilvánította. Ünnepét már az V. században megülték, március 18-án; a római kalendáriumba 1882-ben vették át.
Istenünk, ki Jeruzsálemi Szent Cirill püspököd által csodálatosan elvezetted Egyházadat az üdvösség misztériumának mélyebb megértésére, kérünk, add meg az ő közbenjárására, hogy egyre jobban megismerjük Fiadat, és így életünk mind gazdagabb legyen! Ámen

- Wikipedia oldalon Link
Szent Cirillt a 348 Húsvétja előtt és után írt Katekézisek tették halhatatlanná.
Szent Cirill tanításának lényege maradéktalanul ortodox (hagyomány hű). Vallja a Szentháromság misztériumát, az Atya és Fiú egylényegűségét, és az egyházi hagyomány teljes tekintélyét. Az Oltáriszentségben lévő valós jelenlétet szilárdan állítja.[6] Ugyanilyen kifejezetten hirdeti a szentmise áldozat engesztelő jellegét Az egyházat csalhatatlan tekintélynek tartja, amelynek része a Szentírás kánonja és a szent hagyomány, melyet követnünk és életünkben megvalósítanunk kell.[8] A Tanítóhivatal nem pusztán az örök életre vivő igazságok tanítója; a gyakorlati életben is tanít minket az erkölcsünket szabályozván.
A Katekézisekben az akkori egyház számos gyakorlatába nyerünk betekintést: papi önmegtartóztatás, az isteni életre szentelt szüzek közösségi élete, az aszkéták bűnbánó gyakorlatai (önsanyargatás), az ereklyék tisztelete, a kereszt tisztelete, az ördögűzés (exorcizmus) gyakorlata, a szentek segítségül hívása.
Szent Cirill a szentségek közül azt a hármat tárgyalja részletesen, melyek a hittanulói számára jelentősek: keresztség, bérmálás, oltáriszentség. Szent Cirill óva kerülte mindazon témákat, melyek vitára vagy megosztottságra adtak volna okot. Kerülte a teológiai nyelvhasználatba bekerült filozófiai kifejezések használatát, egyszerű és ősi kifejezéseket részesítvén előnyben. A 4. század harcias és zavaros irodalma közepette könnyebbséget nyújt Szent Cirill Katekézisének nyugodt és megkapó hangvételű lapjait forgatni.

- Katolikus Network oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Három nap alatt kell valami újat felépíteni
  2020-03-18 18:50:20, szerda
 
  Helyzetjelentés a pannonhalmi bencés gimnáziumból 2020. március 18.
A koronavírus miatt teljesen leálló élet nagy kihívás elé állítja a családokat, az iskolás diákokat és így a tanárokat is. Juhász-Laczik Albin atyát, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóját telefonon kérdeztük, hogy az iskolában hogyan alkalmazkodnak ehhez az új helyzethez.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Hogyan tovább, lelkipásztorkodás?
  2020-03-18 18:48:05, szerda
 
  Csatornaváltásra hív a járványügyi helyzet 2020. március 17
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve közleményt adott ki, melyben többek között arról rendelkeznek, hogy a nyilvános liturgia március 22., nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Milyen új utak nyílnak meg a lelkipásztorkodásban? - erre keresi a választ Füzes Ádám esperes, a Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Székely János püspök:
  2020-03-18 18:43:54, szerda
 
  Van mindebben valami nagy aránytalanság, hangsúlytévesztés 2020. március 18.,
...... ...........


Székely János szombathelyi megyéspüspök szerkesztőségünk kérésére írt jegyzetét olvashatják a koronavírusról és más ,,lelki vírusokról"
Először is idős, beteg, bajban levő embertársainkhoz szeretnék szólni. Nagy szeretettel gondolunk rájuk, együtt érzünk velük, imádkozunk értük. Igyekszünk mindent megtenni az egészségük megóvása érdekében.
A második gondolatom az orvosoké, ápolóké. Hálásan köszönjük az ő bátor helytállásukat, szolgálatukat! Kívánunk nekik sok erőt, türelmet, kitartást ebben az embert próbáló helyzetben.
Szeretnék ezután reflektálni a járványra és az emberiség erre való reakciójára. Jelenleg az emberiség nagyon érzékenyen reagál környezetünk megóvásának fontosságára, a klímaváltozásra, az egészségünket fenyegető veszélyekre. Ez önmagában nagyon jó. Jó, hogy az emberiség egyre inkább érzi, hogy a teremtett világban és az emberi testben is van egy gyönyörű, objektív rend, egy törékeny harmónia, amelyet tiszteletben kell tartania, ha nem akarja elpusztítani környezetét és önmagát.
Mintha azonban hiányozna annak tudata és átérzése, hogy ez a gyönyörű és törékeny isteni harmónia nemcsak a természetre és az ember biológiai valóságára vonatkozik, hanem van egy gyönyörű rendje az emberi szellem életének is. Mintha élesen szétválasztaná a mai ember a valóságot, és annak csak a felszínével, a biológiai, természeti dimenziójával foglalkozna. Pedig van a valóságnak még sok mélyebb és fontosabb rétege. Mozart Requiemje vagy Michelangelo Pietàja gyönyörű. Ez a szépség nem mérhető, nem bizonyítható kísérleti úton, mégis valóság. Egy család békéje, a szülők egymás iránti szerelme és hűsége is valóság. Sokkal fontosabb valóság, mint az, amit megmérhetünk és megszámolhatunk.
Vannak az emberiségnek nagyobb bajai is, mint a koronavírus, de sajnos ezekre a bajokra szinte teljesen érzéketlenek vagyunk. Körülbelül hat másodpercenként meghal egy gyermek a Földön az éhínség miatt, vagy a legalapvetőbb gyógyszerek híján. Az emberiségnek meglenne a lehetősége arra, hogy ezen segítsen. Van a Földünkön bőségesen elég élelmiszer mindenki számára. Van elég repülőgép, hogy a szükséges segítség mindenhová eljusson. Mégsem mozdul meg a világ, hogy segítsünk a legszegényebb testvéreinken. Talán azért, mert ez az ő életüket fenyegeti, nem a miénket.
Mennyi lelki vírus terjed a világhálón, mennyi pusztító tartalom! Ennek megállítására sem tesz semmit a világ, pedig gyerekek, fiatalok, emberek millióinak lelkét, szellemét, családi életét rombolja, megsebzi. 1956 óta több mint 6 millió ártatlan, védtelen kicsi gyermek életét vették el még a születésük előtt.
Van mindebben valami nagy aránytalanság, hangsúlytévesztés: Mi az, amire megmozdul a világ, és mi az, amire nem.
A járvány eszünkbe juttatja földi létünk törékenységét, sebezhetőségét, mulandóságát.
Ez a földi lét nem végállomás. A földi életünk út, amelynek során megtanulhatunk szeretni, ajándékká tenni az életünket, hogy majd a halál kapuján át Isten végtelen, örök szeretetébe beléphessünk. A halál kapujában Ő vár minket kitárt karokkal. Mintha a mostani, sokszor pánikhoz közeli hangulatból nagyon hiányozna az örök életbe vetett hit. Mintha sok ember lelkéből eltűnt volna a derűs és nyugodt bizalom abban, hogy Isten tenyerén van a világ és az életünk, Ő alkotott minket, Ő hívott elő a semmiből, és Őbenne lesz a beteljesedésünk. Ő az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég, a beteljesedés. Pedig az örök élet sejtése, reménye, tudása ott rejtőzik minden ember lelkében, kiirthatatlanul. Mennyire fontos lenne most, a járvány napjaiban ezt a lelkünk mélyén szunnyadó, talán eltemetett hitet, sejtést, bizalmat újra a felszínre hozni, megszólaltatni!
A II. világháború idején került kórházba Peter Wust, híres filozófus és a Hitlerrel szembeni ellenállás egyik vezéralakja. Az egyik bombázás alatt elfelejtették őt is levinni az óvóhelyre. Az orvos, amikor észrevette, hogy fent felejtették, lélekszakadva rohant fel, hogy megoldja a leszállítását. Odafutott az ágyához, és azt mondta az akkor már teljesen mozgásképtelen híres tudósnak: ,,Elnézést, Uram, megfeledkeztünk Önről, de hamarosan biztonságba helyezzük!" Wust elmosolyodott, és csak ennyit mondott: ,,Én abszolút biztonságban vagyok!" Milyen jó volna, ha a járvány feszült, nehéz pillanataiban is ott lenne bennünk a hit derűje, bizalma, békéje!
A járvány lehetőség is. A családok olyan sok időt lehetnek most együtt, mint nagyon ritkán, talán soha eddig. Mennyire fontos lenne ezt az időt értékessé tenni! Alkalom ez az összezártság a közös játékra, a közös bibliaolvasásra, énekre, imádságra.
Fedezzük fel a szentmise-nélküliség fájdalmas napjaiban, hogy Krisztus sok más módon is jelen van: a felebarátban, a Szentírás szavaiban, akkor, ha ketten-hárman összejövünk az ő nevében, a szegényben, a szenvedőben, akin segítünk.
Legyen ez a rendkívüli nagyböjt a csend, a megtérés, az egymás iránti szeretet és együttérzés, a kölcsönös segítés ideje mindannyiunk számára!
Székely János püspök


Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír 2020.03.18
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Útravaló – 2020. március 18
  2020-03-18 18:39:56, szerda
 
  Különös ízlés mozgatja a modern embert. A vallással, a hittel kapcsolatos törvényeket nem tiszteli. Túl szűkek. Behatárolni látja a szabadságát. Szép lassan, de biztosan le is bontja a megépült falakat. A törvény teljessége, a szeretet elve alapján dőlni látszik a fal másik oldala. Amint a maga lelkiismeretére hivatkozva és az egyéni tapasztalatára hagyatkozva nem építi, de dönti a falakat. A törvény nem kell, a belső parancsra és annak mércéjére nem figyelve, és ahogy a dal mondja, ,,egyszer csak ott állnék meztelen szívvel, / azokkal szemben, kik álruhát öltöttek fel". Mi a megoldás? Az igazság és a szeretet kettős parancsa szerint élni és berendezkedni.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
3. nagyböjti hét szerda 03.18
  2020-03-18 18:32:46, szerda
 
  OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Ha Isten parancsai szerint élünk, tanúságot teszünk arról, hogy Isten üdvözíteni akarja az embereket.
Mózes a választott nép előtt így beszélt:
Most halld, Izrael, azokat a parancsokat és törvényeket, amelyeknek megtartására tanítalak, hogy éljetek és bevonulva elfoglaljátok azt a földet, amelyet az Úr, atyáitok Istene ad nektek.
Nézzétek, parancsokra és törvényekre tanítalak benneteket, ahogyan az Úr, az én Istenem parancsolta nekem, hogy hozzájuk igazodjatok azon a földön, ahova bevonultok, hogy birtokba vegyétek. Tartsátok szem előtt és kövessétek őket! Így tesztek szert bölcsességre és okosságra azoknak a népeknek a szemében, amelyek hallanak ezekről a törvényekről. Azt fogják mondani: ,,Valóban bölcs és okos nép ez a nagy nemzet!" Mert hát hol van olyan nagy nép, amelyhez istenei oly közel volnának, mint hozzánk az Úr, a mi Istenünk, amikor csak hozzá folyamodunk? És hol van olyan nagy nép, amelyiknek oly tökéletes parancsai és szabályai volnának, mint az az egész törvény, amelyet ma elétek tárok?
Mindenképpen vigyázz magadra és nagyon ügyelj, hogy amiket saját szemeddel láttál, el ne felejtsd, hanem őrizd meg emlékezetedben életed minden napján, sőt add tudtára gyermekeidnek és gyermekeid gyermekeinek is.
Ez az Isten igéje. MTörv 4,1.5-9

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten törvényei örök érvényűek és változatlanok.
A hegyi beszédben Jézus ezt mondta tanítványainak: ,,Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában."
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,17-19

Imádság
Atyám, te irgalmas szívvel hívsz engem, hogy találkozzak veled. Te nem elítélsz, hanem kiemelsz bűneimből és elindítasz egy új úton. Be kell ismernem, hogy sokszor ítélkezem embertársaim felett, és köveket ragadnék a kezembe, hogy a bűnös elnyerje méltó büntetését. A könyörtelen ítélkezés elnyomja szívemben a megbocsátás lelkületét. Te feltétel nélkül megbocsátasz mindenkinek, nekem is. Ezt a feltétel nélküli megbocsátást szeretném megtanulni, s gyakorolni embertársaim felé. Segíts, hogy szívemben őszinte bűnbánat ébredjen, és tudjak mindenkinek megbocsátani!
...... ...........



Elmélkedés
A törvények a parancsok ellen sokszor fellázad emberi természetünk. Felesleges korlátoknak, korlátozásoknak tartjuk őket, és sokszor szeretnénk kibúvókat keresni megtartásuk alól. Ez nem csak az emberek által hozott és a társadalmi életet szabályozó előírásokra vonatkozik, hanem Isten törvényeire is, amelyek nem csak a vallási életet, hanem az emberek közti kapcsolatokat is szabályozzák. A mai evangéliumban Jézus a törvények megtartásáról ad tanítást. Mivel az ószövetségi időkben az emberi magyarázatok és értelmezések sokszor eltorzították az Isten által adott parancsok eredeti értelmét, ezért Jézusnak az a szándéka, hogy feltárja, újra megmutassa ezt a szándékot.
Mit kell tennünk, hogy megértsük az Úr tanítását? Az első lépés az, hogy megismerem Isten parancsait, mégpedig nem csak felszínesen. Ha valóban igyekszek a törvények mélyebb értelmének megismerésére, akkor eljutok annak felismerésére, hogy Isten az ő törvényei által jelöli ki számomra és minden ember számára az üdvösség útját. Lám, a törvények megtartásához egy komoly ígéret is párosul: Aki Isten törvényei szerint él, az eljut a mennyek országába, az üdvösségre. Ez a felismerés segít minden nehézség leküzdésében. Ha tudom, hogy miért küzdök és mi lesz a jutalom, akkor könnyebben teszem meg azt, amit Isten kér tőlem.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Hogy ne sajnáljuk életünk végén
  2020-03-18 18:26:11, szerda
 
  Katolikus ma oldal Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Online szentmise etikett
  2020-03-18 18:19:08, szerda
 
  Online szentmise etikett, hogy részvételünk Jelentőségét tovább növeljük
...... ........


Forrás: Katolikus ma oldal
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 658 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3500
  • e Hét: 14562
  • e Hónap: 27238
  • e Év: 260985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.