Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
40 év fölött érdemes
  2020-03-03 14:57:30, kedd
 
  Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig megfeleljünk mások elvárásainak. Nem lehet mindig a szerint élni, amit mások akarnak vagy amit mások elvárnak tőlünk. Fokozottan érvényes ez 40 éves kor után, amikor van már annyi év mögöttünk, van már annyi élettapasztalatunk és önismeretünk, hogy tudnunk kell, mi az, ami jó nekünk, és milyen dolgok betegítenek meg bennünket.

Szép dolog az önzetlenség és az empátia, de néha tudni kell nemet is mondani. Ha mindig mindenkinek segíteni szeretne, akkor önmagával fog kevesebbet foglalkozni, amit az egészsége fog megsínyleni. Mondjon néha nemet és boldogan dőljön hátra, ne érezzen lelkiismeret-furdalást, amiért nem egyedül mentette meg a világot.

Lehet, hogy valaki eléri a negyvenéves kort, dédelget egy csomó álmot, van egy képzeletbeli bakancslistája, de soha sincs ideje ezeket megvalósítani. Ne halogassa a dolgokat, vágjon bele azokba a dolgokba, amelyekről már régóta álmodozik. Szakértők szerint nagyon fontos, hogy megvalósítsuk az álmainkat, mert ez nem csupán testileg, de mentálisan és szellemileg is pozitívan hat ránk. Az az ember, aki mindig a munkát helyezi a szórakozás, a kikapcsolódás elé, frusztrált és feszült lesz. A stressz pedig nagyon le tudja rombolni az egészségi állapotot.

Ahhoz, hogy békében éljünk önmagunkkal, meg kell bocsátanunk. Nemcsak másoknak, hanem önmagunknak is. Nincs is annál rosszabb, amikor valaki folyton önmagát ostorozza és marcangolja. Inkább vegye számba a ,,bűneit", minden olyan régebbi sérelmet, amelyen nem tudott túllépni, és próbálja meg azokat ha nem is elfelejteni, de a szíve egy hátsó rekeszébe rejteni. Az önvád is megbetegít. Először lelkileg, aztán fizikailag is.

Próbáljon meg kicsit lassítani. Utazzon el olyan helyekre, ahová már régóta vágyott, higgye el, ez nagyon jót fog tenni az egészségének. Ha lelkileg feltöltődik, a teste is hálás lesz érte. Kutatások igazolják, hogy az utazás és a kikapcsolódás még azokat az embereket is pozitívan érintette, akik krónikus betegségben szenvedtek. A pozitív élmények hatására ugyanis jelentősen enyhültek a tüneteik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A világ legegészségesebb fűszereiről
  2020-03-03 13:12:58, kedd
 
 



Az Eating Well című amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a fűszerek és gyógynövények ételízesítő tulajdonságuk mellett számos egészségvédő hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az étel kalória-, só- és cukortartalma csökkenthető, hanem némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas lehet.

Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és fűszereket medicinaként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket. - állítja Dr. Bharat Aggraval a University of Texas professzora.A professzor szülőhazájában, Indiában, ahol a fűszereket mindig is előszeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek előfordulási aránya. Később aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám Dr. Aggraval szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális fűszerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez.Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegyűjtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhető, gyógyító fűszert és gyógynövényt.

Chili - az anyagcsere serkentésére
A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket. Egy kutatási eredmény szerint az étkezés előtt fél órával chilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következő étkezés alkalmával, mint a fűszerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.

A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, sőt, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL - koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

Gyömbér - gyomorpanaszok és arthritises fájdalmak ellen
A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követő hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkentő összetevőinek következtében (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.
Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11 napon keresztül gyömbérkapszulát szedők 25%-kal kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat.

Fahéj - a vércukorszint stabilizálására
Bár ebben nincs teljes szakmai egyetértés, bizonyos kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2 típusú diabétesz esetén, napi egy teáskanálnyi fahéjnak megfelelő fahéjkapszula adagolásával kontrollálható a vércukorszint, mivel a fahéj megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését.

Kurkuma - csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést
A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az arthritis, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.

Aggraval doktor szilárd meggyőződése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél-, prosztata- és mellrák vonatkozásában. Előzetes tanulmányok szerint a kurkumin képes gátolni a tumorsejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.

Sáfrány - a kedélyjavító
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy főtt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó nők 75%-a számolt be a PMS tüneteinek legalább 50%-os csökkenéséről (kedélyingadozás, depresszió), a sáfrányt nem kapó nők 8%-ához képest.

Petrezselyem - lassítja az emlőrák progresszióját
A University of Missouri kutatói szerint a petrezselyem bizonyítottan lassítja a mellrák előrehaladását. A kutatásban részt vevő Dr. Holly Pevzner az Eating Well magazin 2011. októberi számában elmondta, a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nevű anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumorsejtek növekedését.

Zsálya - edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást
A gyógynövény-szakértők a zsályateát gyomornyugtatóként és torokfájásra ajánlják, és egy klinikai tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat valóban hatékony fájdalomcsillapító.

Egy előzetes tanulmány továbbá arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű kulcsenzim pusztulásának prevenciójával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szignifikánsan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.

Rozmaring - javítja mentális képességeket
Egy tanulmány szerint a kísérletben részt vevő személyek jobban teljesítettek memória és éberségi teszteken, amikor a teszthelyiségbe rozmaring illó olaját permetezték. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják, mely konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lévő más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat, így megelőzik annak romlását.

2010 márciusában a Kansas State University kutatói arról számoltak be, hogy a darált húshoz adott rozmaringkivonat megelőzi a húsok grillezésekor és sütésekor keletkező karcinogén vegyület, a heterociklikus amino (HCA) felszabadulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Egészségmegőrzés a XXI. században
  2020-03-03 12:55:07, kedd
 
  HOGYAN TUDOD MEGŐRIZNI AZ EGÉSZSÉGEDET A XXI. SZÁZAD KÖRÜLMÉNYEI KÖZÖTT? - DR. TEXE GÁBOR

Rendkívüli igénybevételnek van kitéve most az ember, forrong a világ, nagy a stresszt kiváltó félelem, nagy a bizonytalanság, ami körülvesz bennünket.

Sok a méreg, a környezet egyre egészségtelenebb, az elvárás mindenki felé hatalmas, legyen az gyermek, vagy már az életét leszolgált nyugdíjas.

A körülmények egyre kevésbé mondhatók ideálisnak...

Ugyanakkor mégis a technológiák adta kényelemnek köszönhetően nincs szükségünk annyi energiára, mint ezen fejlesztések nélkül.

Nincs annyi fizikai munka, egyre kevesebb a tényleges megmozdulás, hiányzik az egészséges testmozgás.

Fontos, hogy tudatában legyünk a jelen kor jellegzetességeinek, hogy ennek megfelelően alkalmazkodjunk, illetve változtassuk meg az étkezési szokásainkat, mozgáskultúránkat.

Nem is beszélve a mentális és szellemi tevékenységeinkről.

Dr. Texe Gábor és Jakab István beszélgetése a témában:
Videó :
Link

Sok mindenről kiderült már, hogy amit az élelmiszereinkbe tesznek tartósítási, állagjavítási, vagy színezési céllal, az egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek!

Ezek az anyagok kis mennyiségben nem ártalmasak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy nap alatt nem csak egyféle terméket fogyasztunk, akkor hiába vannak a határértékek, amelyeket a gyártók a legtöbbször be is tartanak.

A sok káros anyag a sokféle élelmiszerrel hatványozottan jut a szervezetünkbe.

Észre sem vesszük, hogy attól leszünk betegek, amit megeszünk! Ha egészséges akarsz maradni, akkor kerülnünk kell az egyes feldolgozott ételeket.

Emellett sokkal kevésbé kell stresszesen élnünk.

A modern életvitel, napjaink RÁK-fenéje...
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
AZ EGÉSZSÉG A FEJBEN DŐL EL - Alexander Sviyash
  2020-03-03 12:47:25, kedd
 
  "AZ EGÉSZSÉG A FEJBEN DŐL EL, NEM A GYÓGYSZERTÁRBAN": 15 JÓ TANÁCS A HÍRES OROSZ PSZICHOLÓGUSTÓL

Szerinte az életben a legjárhatóbb út a mi fejünkben van, a megoldást ne máshol keressük, ne mástól várjunk tanácsot, hiszen, amilyen a gondolkodásunk, olyan lesz az életünk.

Ebben pedig nagyon sok igazság van.

Azok, akik leteszik a cigit, vagy hirtelen lefogynak, fejben döntik el leginkább a dolgot.

A gondolatainknak óriási ereje van az elhatározásunk szempontjából is.

Íme, néhány idézet, amely segítségünkre lehet egész életünk során.

Alexander Sviyash példaértékű gondolatai:

Egy boldog agglegény sokkal jobban néz ki, mint egy boldogtalan család, ahol mindkét fél szenved a megnemértettségtől.

Érezd úgy magad ma, mint, akivel holnap szívesen töltenéd az időd.

Ha heves érzelmeket táplálsz valaki iránt, ne alázkodj meg előtte!

Az ember magas kerítéseket húz maga körül azzal, hogy azt gondolja “nem szabad", “nem tudom", "nem vagyok képes rá". Néha kinéz a kerítésen túl, és csak irigykedik azokra, akik másképp élnek.

A lelkünk meghatározza a létünket. Az egészség a fejünkben dől el, nem a gyógyszertárban!

Ha mindenképp meg akarsz érteni mindent, ami körülötted történik, egy szép napon biztosan a pszichiátrián fogsz ébredni.

Először elképzeljük azt, hogy hogyan viselkedjenek velünk az emberek, majd ha nem így történik minden, akkor haragosak leszünk és csalódottak. Ez így rendjén is van, hiszen a zárt osztályon ennél bizarrabb dolgok is történnek.

Mindenkinek vannak hibái, és mi szenvedünk ezektől. Végülis ez is egy hozzáállás.

A gondolataink a legnagyobb alkotó erők a világunkban. Sem a pénz, sem az emberi kéz nem képes olyan mértékű alkotásra, mint a gondolat.

Hagyd a párod a leghosszabb pórázon sétálni, hiszen ez a legtartósabb.

Az ideális férfi az a valaki, aki ismerte a feleséged azelőtt, mielőtt összeházasodott volna veled.

A szervezetünk egy tartály a lelki hulladékaink számára. Kezdetben megpróbálunk harcolni ellenük, majd feladjuk. A betegség egyfajta lázadás az ellen, hogy szemetest csináltunk a testünkből.

Teljességgel lehetetlen megfelelni mindenkinek. Legalábbis ebben az életben.

Általában hamar megfeledkezünk a sikerekről, a hibák, azok viszont örökre bevésődnek az emlékezetünkbe. Ez egy igen rossz szokás. Emlékezzünk mindig az elért eredményeinkre, ezek segítenek tovább jutni az életben.

Az élet soha nem lehet vagy korrekt vagy tisztességtelen, minden okkal és céllal történik.

A fentieket érdemes megfogadni.

Ezek által ugyanis céltudatosabbá válunk, jobban meg tudjuk élni a nagy betűs ÉLET-et.

És nem utolsó sorban rá fogunk tudni találni a saját céljaikra és boldogságunkra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 553
  • e Hét: 10667
  • e Hónap: 24416
  • e Év: 229117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.