Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Történet Pio atyáról
  2020-03-07 08:41:55, szombat
 
  "Saint' Ilario Milanese- Bengius atya, a kapucinus rend generálisa egy alkalommal San Giovanni Rontondóba látogatott, hogy találkozzon a barátokkal, különös tekintettel Pio atyára. Reggelinél, a szokásos áldás és néhány szavas udvarias bevezető után, a generális atya e szavakkal fejezte be mondandóját: " Jó étvágyat kívánok, és legyetek szentek, de ne úgy, mint ő, (Pio atyára utalva ,aki ezalatt nyugodtan ült a helyén) mert rendkívül sok kellemetlenséget okoz nekünk!" Pio atya ezt nem hagyhatta csattanós válasz nélkül, és azonnal válaszolt: "Hát még Rómából mennyi kellemetlenség sújt minket, kedves atyám!" És vidám lélekkel elfogyasztotta reggelijét."
Pio atya világa II
....



- Pio Atya leveleiből
"Tudom, hogy az égiháború forgatagában is szólnom kell Hozzád, és meg kell lássalak a csipkebokor lángoló tövisei között; ám hogy így történjék, tudom, le kell vetnem sarumat, meg kell tagadnom akaratomat, le kell mondanom minden ragaszkodásomról."
"A hit világosítsa meg újra értelmemet, szereteted melegítse fel megtört szívemet, mert nagyon fáj, hogy a próbatétel idején megbántottalak! Istenem, mily keserves ez a gondolat, amelytől nem tudok szabadulni!"

- Ebben a pokoli káoszban csak dühös oroszlánok ordítását látom és hallom, mindig készen állnak arra, hogy felfalják zsákmányát." Pio atya



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Pio atya válaszol - A szentáldozás megtestesülés
  2020-03-07 08:37:56, szombat
 
  Cleonice Morcaldi, Pio atya lelki leánya sok kérdést tett fel gyónások, beszélgetések során lelkiatyjának. E rövid párbeszédeket később lejegyezte. Íme néhány válasz Pio atyától:

- A szentáldozás megtestesülés?
- Egyesülés. Mint két viaszgyertya, amelyek egybeolvadnak, és már nem lehet megkülönböztetni egyiket a másiktól.
- Ez csak a szentáldozásnál történik meg?
- Nem. Amikor a lélek kegyelmi állapotban van, állandó egységben él Istennel.

- Azt mondják, Isten a kiválasztott lelkeket teszi ki szenvedésnek.
- Hát te nem szenvedsz?
- Igen, a szívemben szenvedek.
- Az minden. Ha nem a szíved adod Istennek, akkor mit adsz neki?

- A kísértések lerombolják az Isten iránti szeretetet?
- Nem rombolják le, hanem még növelik is, ha azonnal elűzöd őket.

- Amikor azt mondták nekem, hogy más bolygókon is laknak különféle élőlények, megrendült a hitem.
- Hogyhogy? Nem szeretnéd, ha más élőlények is lennének? Azt szeretnéd, ha Isten mindenhatósága csak a mi kicsiny bolygónkra korlátozódna?

- Azt mondta nekem, éljek Krisztusba rejtezve. Mit jelent ez?
- Azt, hogy inkább befelé, mint kifelé forduljunk. Hogy szakadjunk el a világ szellemétől.

- A szív a lélek része?
- A lélek egy. Megnyilvánulása szerint különböző nevekkel ruházzuk fel. Amikor megért valamit: intelligencia. Amikor emlékezik valamire: memória. Amikor szeret: szív. Ezek mind egyazon dolog megnyilvánulási formái.

- Jobban szeretem majd önt a Paradicsomban a többi szentnél?
- A Paradicsomban azt szeretjük majd jobban, aki jobban szeretett minket és több jót tett velünk.

- A Paradicsomban lévő lelkek imádkozhatnak a megtisztulásra váró lelkekért?
- Igen, Isten azonban inkább hallgatja meg és teljesíti be az élők imáit. Jobban értékeli a vándor szenvedését - a vándorét, aki imájába beleadja a szenvedés nyögéseit -, mint azét, aki már boldog és élvezi a mennyországot. Még mi is, akik itt vagyunk a földön, sokkal inkább meghallgatunk egy szerencsétlen szenvedőt, mint olyasvalakit, akinek semmi baja.

- Miért vette el Jézus az anyámat?
- Azért, hogy még jobban vágyakozz az égbe.

- Mit csinál anyám a Paradicsomban?
- Szeret és örvendezik.
- Apám és a nagyszüleim is?
- Igen.
- Áldását küldi rám anyám?
- Mindig.
- Elfelejtette a szenvedést, amit neki okoztam?
- Igen, bizonyára így van.

(Cleonice Morcaldi: Életem Pio atya közelében,


Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Az ellenség Isten eszköze
  2020-03-07 08:21:33, szombat
 
  Nagyböjti ráhangoló 03.07 videó Link

...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szent Perpétua és Felicitász vértanú asszonyok 03.07
  2020-03-07 08:12:29, szombat
 
  .....


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Sem élet, sem halál nem szakíthat el minket Isten szeretetétől.
Testvéreim!
Ha Isten velünk, ki ellenünk? Aki nem kímélte saját Fiát, hanem mindnyájunkért áldozatul adta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent? Ki emel vádat Isten választottai ellen? Isten, aki a megigazulást adta? Ki ítéli el őket? Krisztus Jézus, aki meghalt, sőt fel is támadt, és az Isten jobbján közbenjár értünk? Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy nélkülözés? Üldöztetés vagy éhínség? Ruhátlanság, életveszély vagy kard? Amint meg van írva: Minket minden időben teérted irtanak, s vágójuhok módjára tartanak. De mi mindezeken diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Ez az Isten igéje. Róm 8,31b-39

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus követése súlyos áldozatokat is követelhet tőlünk.
Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a mennyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége.
Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt; de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,34-39

*
- Katolikus oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Karthágói vértanúk: Szent Perpétua és Felicitász 2013.03.07 Link
Haláluk:
Perpétua naplójának ókeresztény kiadója részletesen elbeszéli az elszakíthatatlan barátok utolsó napjait és vértanúságát. Hosszú, felőrlő fogság után kihallgatták őket a város fórumán, és mivel ott kereszténynek vallották magukat, halálra ítélték és kivégezték őket. Március 7-én arénába, vadállatok elé vetették a keresztények e kis csoportját; ám mivel az állatok nem ölték meg őket, tőr oltotta ki életüket.

- Perpetua, a Karthagó környékén élő fiatal patríciusfeleség Felicitasszal, a rabszolganővel együtt hitjelölt volt a keresztények közösségében, melyet általános megvetés övezett. Saturus hitoktató vállalta, hogy a keresztség fölvétele előtt a szükséges oktatásban részesíti őket és még néhány fiatalt. Az ifjú csapat azonban rövid idő alatt áldozata lett Septimius Severus császár rendeletének. Perpetuát és Felicitast hamarosan letartóztatták Saturnius, Secundulus és Revocatus hittanulókkal együtt. Perpetua még szoptatta első gyermekét, Felicitas pedig közvetlenül szülés előtt állt. Saturus, mihelyt értesült a rá bízott hittanulók elfogatásáról, önként jelentkezett, hogy védencei mellett állhasson.
Perpetua mint társaságbeli hölgy kiváló nevelésben részesült és jártas volt az írásban. Naplószerű följegyzéseket készített közös élményeikről, melyek a szenvedéstörténetről készült jegyzőkönyvvel együtt szó szerint ránk maradtak.
Karthagóban haltak vértanúhalált 202/203. március 7.-én. Először vadállatok elé vetették, majd tőrrel leszúrták őket. Nevük bekerült a római eukarisztikus imába.
Szent Ágoston a két szent nevét összekapcsolva hívja fel a figyelmünket a böjti fegyelem értékére: perpetua felicitas, azaz örök boldogság lesz állhatatosságunk jutalma.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Koronavírus: Helyzetjelentés Rómából és a Vatikánból magyar
  2020-03-07 07:56:31, szombat
 
  Koronavírus: Helyzetjelentés Rómából és a Vatikánból magyar szemmel.
Gedő Ágnest, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársát és Németh László atyát, az olaszországi magyarok főlelkészét kérdeztük, miként élik meg az olasz fővárosban a COVID-19- vírusfertőzés terjedésével kialakult helyzetet.
Gedő Ágnest, két általános iskolás gyermek édesanyját otthon értük el telefonon. Elmondta, hogy szerdán délután kettő óra körül összeült a kormány, hogy megvitassa a koronavírus okozta helyzetet. Ekkor még nem volt biztos, hogy szerte az országban március 15-ig bezárják az iskolákat, ám végül úgy döntöttek, hogy a már fertőzött helyeken a vírus terjedésének megakadályozása, máshol pedig a megelőzés céljából mindenhol felfüggesztik a tanítást. A tanároknak annyi idejük maradt csupán, hogy a gyerekekkel összeszedették a könyveiket, néhány pedagógus pedig még házi feladatokat is adott. A szülők képviselőn keresztül tartják az iskolával a kapcsolatot.
Arra gondolva, hogy a jelenleg március 15-ig elrendelt tanítási szünetet meg fogják hosszabbítani, már a távoktatás lehetőségéről beszélnek, hogy a diákok ne maradjanak el tanulmányaikkal. Ez persze a szülőkre is ró terhet, akiknek a tanulásban fokozottan segíteniük kell a gyerekeket. Ők viszont legtöbben dolgoznak.
Képen: Gedő Ágnes és gyermekei Ferenc pápával találkoztak (2019. december)
...... ..........


Az is problémát okoz, ha a nagyszülőkre bízzák a gyerekeket - bár ezt nem is mindenki tudja megtenni -, hiszen a statisztikák szerint az idősebb korosztály a legveszélyeztetettebb csoport a koronavírussal szemben. Legtöbben közülük a már meglévő betegségeik súlyosbodása miatt kerülnek különösen nagy veszélybe, s halnak meg. A gyerekekre való otthoni vigyázás ügyében is keresi a kormány a megoldást. Tervezik, hogy támogatást adnak azoknak a családoknak, melyek csak úgy tudják ezt megoldani, hogy valakit felvesznek a gyermekek felügyeletére. A közalkalmazottaknál a kormányrendelet megjelenésével egy időben - akinek munkája megengedte - engedélyezték az otthoni munkavégzést.
Gedő Ágnes beszámolt arról is, hogy a színvonalasabb napilapok is olyan cikkeket, képeket közölnek a koronavírusról, mely azt sugallja, hogy a veszélyt és az intézkedéseket komolyan kell venni. Bár ő maga nem tapasztalta, de a boltok polcairól időről időre eltűnnek a tartós élelmiszerek, ám eddig a hiányt minden esetben tudták már másnapra pótolni. Az utca embere azonban lépten-nyomon találkozik a koronavírus terjedését megakadályozó tanácsok plakátjaival, illetve a kihelyezett fertőtlenítő folyadékokkal. A hét- és kilencéves gyermeket nevelő anyuka arról is beszámolt, hogy az utcák teljesen elnéptelenedtek, az autóforgalom is jelentősen csökkent. Mikor tegnap autóba ült, egy olyan utcán, ahol gyakran egy óra az átjutás, pillanatok alatt sikerült továbbhaladnia. Csúcsidőben olyan érzése volt, mintha kijárási tilalmat rendeltek volna el, a környező üzletekben sem vásárolt senki.
Képen: üres a Szent Péter tér
.......


Németh László atya arról számolt be, hogy az ország területén márciusra minden magyar szentmiséjét lemondták. Hozzátette, kedden a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában ugyan mutatott be misét, de a téren és a bazilikában észrevehetően kevesebben voltak a szokásosnál. Azt is megemlítette, hogy a Vatikán egymás után mondja le a koronavírus-járvány miatt a különböző eseményeket, legutóbb például a posztulátorok gyűlését.
A Római Vikariátus március 5-én kiadott dokumentuma a koronavírus terjedésének megakadályozására - az olasz hatóságok előírásai alapján - javaslatokat fogalmazott meg az egyházi szertartásokkal kapcsolatban. Felhívja a figyelmet arra, hogy a nagyböjti időszakra vonatkozó hagyományokat és előírásokat ebben a helyzetben is gyakorolni tudja minden hívő, így az imádságot, a böjtöt és a jó cselekedeteket. Kiemeli a diakónusok és papok felelősségét a plébániájuk és közösségeik tagjai iránt. Hangsúlyozza, hogy az olasz hatóságok által kért intézkedések betartását lelkiismereti kötelességének érzi a római egyházmegye, mert a fertőzések számának emelkedése a teljes egészségügyi rendszer összeomlásával fenyegetne.
Mindezek figyelembevételével az egyházmegyében március 15-éig felfüggesztettek minden olyan tevékenységet, ami a vírus terjedését elősegítheti: így nem tartanak elsőáldozásra felkészítő hittanórákat, házassági előkészítőket, zarándoklatokat. Ezzel párhuzamosan azonban a hétköznapi és hétvégi szentmiséket mindenhol megtartják. Az egészségügyi minisztérium javaslatát figyelembe véve azonban arra kell törekedni, hogy a misére látogató hívek megtartsák az egyméteres távolságot egymás között. Éppen ezért a híveknek azt javasolják, hogy a nagyobb templomokba járjanak misére. A szentmisén azonban békejobbot nyújtani nem lehet, a szenteltvíztartókat ki kellett üríteni, és csak kézbe lehet áldoztatni.
A dokumentum kiemelt figyelmet fordít a legelesettebbekre: az idősekre, a betegekre, akiknek azt javasolják, ne hagyják el otthonukat, hogy életük ne kerüljön még nagyobb veszélybe egy fertőzés miatt. Érthető okokból, s az elesettek érdekében a karitász munkáját nem függesztik fel. Ahogy eddig, úgy ezentúl is ételt osztanak a szegényeknek is, azzal a megkötéssel, hogy azt helyben nem fogyaszthatják el. Az ételt úgy kell csomagolni, hogy azt bárki elvihesse magával. Épp így változatlanul működnek azok az egyházi központok, ahol a rászorulók segítséget kérhetnek. Ez utóbbi esetben javasolják, hogy tágas, fertőtlenített helyeken fogadják az odaérkezőket, s lehetőség szerint egyeztessenek velük előre időpontot.
Gedő Ágnes a rádió vezetőségétől kérte, hogy lehetőség szerint otthonról végezhesse munkáját. Röviddel telefonbeszélgetésünk után erre megkapta az engedélyt. Ekkor derült az is ki, hogy a Vatikánban is megtalálták az első koronavírussal fertőzött beteget.
Képen: üres a Szent Péter bazilika
...... ............




Fotó: Ansa.it; Vatican Insider
Bókay László/Magyar Kurír 2020.03.06

*
- A Vatikánban is felütötte a fejét a koronavírus
Matteo Bruni szentszéki sajtószóvivő újságírók kérdésére válaszolva ismertette a helyzetet március 6-án, pénteken.
,,Ma reggel átmenetileg felfüggesztették a Vatikánvárosi Állam Egészségügyi és Higiénés Igazgatóságának járóbeteg rendelésein a munkát, hogy fertőtlenítsék az épületet, miután előző nap kimutatták az egyik betegnél a COVID-19 vírust. Az elsősegély-állomás azonban üzemel.
Az Egészségügyi és Higiénés Igazgatóság értesíti az illetékes olasz hatóságokat, és közben meghozta az előírt egészségügyi intézkedéseket."

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont
Magyar Kurír 2020.03.06
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2020. március 7.
  2020-03-07 07:46:59, szombat
 
  Törvényi előírások - akár a katolikus morális tanítás - vagy az egyes emberre rábízott és a lelkiismeret fórumára hagyatkozott magánerkölcs? Melyik út vezet az üdvösségre? A törvényi előírások betartása ma már nem kényszeríthető ki. Ugyanakkor a lelkiismeretre mint végső fórumra hagyatkozó úgynevezett magánerkölcs sem kínál önmagában üdvösséget. Az ellenségszeretet pedig olyan rizikófaktorral jár együtt, hogy a hívő elveszíti egész egzisztenciáját, és a puszta léte is fenyegetetté válhat. Akkor aztán se törvény, se lelki fórum. Megoldás: legyetek tökéletesek! Ez a felszólítás a törvények ismeretét jelenti, mégpedig olyan mélyen ismerve és megtartva, amilyen igényesen szereti az Isten az embert.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
1. nagyböjti hét szombat 03.07
  2020-03-07 07:45:57, szombat
 
  OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Isten szent népének mindenki tagja lehet, ha teljes szívvel vállalja az isteni parancsok megtartását.
Mózes felolvasta az Úr törvényeit, és így oktatta a választott nép fiait: Ma azt parancsolja neked Urad és Istened, hogy mind e szavát s rendeletét teljesítsd. Teljes szívedből és lelkedből tartsd meg tehát azokat! Te itt ma Istenednek ismerted el az Urat. Megígérted, hogy megtartod szent parancsait, rendeleteit és ősi szertartásait, és mindig engedelmeskedsz neki.
Az Úr pedig ma téged választott, hogy népe légy. Ígérte, hogy ha híven megtartod parancsait, minden nemzetnél - amelyeket saját dicsőségére és hírnevére alkotott - dicsőbbé tesz téged, hogy szent népe légy: az Úrnak, a te Istenednek ígérete szerint.
Ez az Isten igéje. MTörv 26,16-19

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus tanítása szerint ellenségeinket is szeretnünk kell.
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Hallottátok a (régi) parancsot: »Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!« Én pedig ezt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszakra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.
Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,43-48
...... ..........



Imádság
Urunk, Istenünk! A bűn elszakít bennünket tőled és az Egyház közösségétől. A bűnöktől való szabadulást egyedül te adhatod meg nekünk. Lelkünk bűneitől nem szabadulhatunk meg saját erőnkből. Ha bűnbánatot tartunk és a szentgyónásban megvalljuk bűneinket, ez a cselekedet annak a kifejezése, hogy szeretnénk helyreállítani a megsértett kapcsolatot veled, a mi irgalmas Atyánkkal és az Egyház közösségével. Amikor bocsánatot nyerünk vétkeinkre, te visszafogadsz bennünket a szeretet közösségébe. Urunk, megvalljuk bűneinket, és alázattal fordulunk hozzád: bocsáss meg nekünk!

Elmélkedés
A hegyi beszéd egyik legnehezebb részét olvassuk a mai evangéliumban, amely egyesek részéről megütközést, értetlenséget vagy akár ellenkezést vált ki. E helyen Jézus az ellenség iránti szeretetet úgy nevezi meg, mint amely magatartás egyrészt megkülönbözteti a hozzá tartozókat másoktól, másrészt ez a tökéletesség elérendő célja. Korának általános felfogásából indul ki, amely természetesnek tartja a felebarát szeretetét és megengedi az ellenség gyűlöletét. Jézus tanítása szembehelyezkedik a korabeli közfelfogással és egészen új szemléletet kíván. Ezt mondja: ,,Szeressétek ellenségeiteket!"
Nem a jézusi új parancs elleni lázadás jeleként, hanem annak megértése szándékával tegyük fel a kérdést: Miért kell nekünk ezt megtennünk? Miért szeressük ellenségeinket? Korábban, az imádkozással kapcsolatban Jézus már világossá tette, hogy tanítványai úgy tekintsenek Istenre, mint az ő mennyei Atyjukra, és így is szólítsák meg őt imádságukban. Most erre az Atya és gyermeki viszonyra hivatkozik. Azért tegyék ezt meg az ő tanítványai, hogy gyermekei legyenek a mennyei Atyának. Ha az Atya jósággal tekint minden emberre, akkor nekem, az ő gyermekének ugyanilyen jósággal kell tekintenem mindenkire, tehát nem csak azokra, akiktől jót várhatok, hanem azokra is, akik gyűlölnek. Törekedjünk a szeretet gyakorlására mindenki felé!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
2020. március 29. órát egy órával előre...
  2020-03-07 07:42:22, szombat
 
  Jön az óraátállítás és vele a gyökeres fordulat
...... .......


2020. március 29. vasárnap hajnalban kettő órakor három órára kell előreállítani az órát - írja a Link Az óraátállítás egyszerre gyűlölt és hasznosnak tartott lépés, de hamarosan az Európai Unióban minden tagállam felhagy vele

Hagyományosan az előnyök között szokás emlegetni, hogy energiatakarékossági szempontból jobb, ha a munkaidő (a reggel 8 és este 7 óra közötti) időszaka alatt minél tovább van világos. A módszernek a világháborúk és a hetvenes évek olajválsága alatt kimutatható hatása volt, jelentősen csökkent az energiafelhasználás, azonban az azóta eltelt közel 50 évben teljesen megváltozott a fejlett világ embereinek életmódja. Nyáron a hosszabb ideig tartó világosság már nem vágja vissza a fogyasztást, többek között azért, mert egyre több elektromos eszközt használunk, valamint világszerte elterjedtek a légkondícionálók.
Tavaly nyáron már nagyjából egységes volt az áramfogyasztás volt az évben, egy-két téli csúccsal. A nyári csúcs a június 27-i 6633 megawatt volt, míg a történelmi rekord - vagyis szélsőségesen magas érték - egy különösen hideg napon volt, 2019. január 23-án, akkor 6926 megawatt volt az országos terhelés. Az idei enyhe tél kérdés, hogy ezt mennyire befolyásolja.
Volt előnye, de már kinőttük
Korábban az Egyesült Államokban statisztikusok azt mutatták ki, hogy az óraátállítással nyert napos órák télen például azt eredményezték, hogy kevesebb volt a bűncselekmény. Viszont ezt a pozitív hatást mostanra teljesen kiradírozta, hogy a bűnözők már napvilág mellett is épp oly aktívak, mint az éjszaka leplező sötétjében.
Ezért a 2000-es évektől egyre hangosabb lett az a tábor, amelyik azt mondta, hogy valójában az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai miatt nincs értelme a nyári-téli időszámításra való váltogatásnak. Szakértők szerint az alvás és az ébrenlét évmilliókon át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fázis eltolódási következményekkel jár.
A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. Az óraátállítás pedig ezt borítja fel, ami sokaknál vezet jetlag-élményhez vezet, vagyis olyan, mint gyors időzóna-átlépést élnének át egy repülővel. Ennek kiheverése felnőtteknél - főleg az idősebbeknél - akár 3 hét is lehet.
Elhagyjuk a fenébe
A kritikai hangok és az egyre intenzívebb vita miatt tavaly március 26-án az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.
Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, állt az akkori a parlamenti állásfoglalásban. Egyelőre még nem dőlt el, hogy hova váltunk, az EP tavaly egyeztetésre kérte a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.
Ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatják.
A magyar kormány egyelőre nem jelentette be, hogy melyik számításhoz csatlakozunk, de egy éven belül ebben a kérdésben már biztosan döntés születik. Még egy óraátállítás így biztosan lesz - de ha a nyári létet választjuk, akkor kettő is - 2020. október 25. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Forrás: külföldi apró
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 658 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 12233
  • e Hónap: 45387
  • e Év: 279134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.