Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Győzze le a torokfájást okozó kórokozókat
  2020-05-15 21:59:20, péntek
 
  A torokfájás nagyon kellemetlen, hiszen ilyenkor ég és kapar a torkunk, ami az egész napunkra rányomja a bélyegét. Legszívesebben csak pihennénk és ki sem kelnénk az ágyból. Léteznek azonban olyan természetes megoldások, amelyek segíthetnek a torokfájdalom elleni küzdelemben.

A sós, meleg vizes öblögetés nagyon sokat segíthet a probléma orvoslásávban. Keverjen össze 2 dl meleg vizet fél teáskanálnyi sóval és gargalizáljon vele. A sós víz megnyugtatja az irritált torkot és megszünteti a torokban kialakuló égő és kaparó érzést.

A citromos víz is nagyon hatásos lehet, és ezt meg is ihatja, de gargalizálhat is vele. Keverjen össze 2 dl vizet és egy fél citrom frissen facsart levét. A citromos víz nagyon hatékony lehet torokgyulladás esetén is, hiszen a citrom egy savas környezetet teremt a vírusok és a baktériumok számára.

A citromos vizet kiegészítheti mézzel és gyömbérrel. Ez a négyes gyors gyógyulást hozhat, hiszen a gyömbér és a méz is antibakteriális hatással rendelkezik, emellett a gyömbér egy remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógynövény.

A csípős paprika is segíthet a fájdalom csillapításában és a gyulladás mérséklésében. 2 dl meleg vízben keverjen el egy csipetnyi Cayenne-borsot és gargalizáljon ezzel az eleggyel. Naponta többször is megismételheti ezt a természetes kezelést.

Kortyolgathat zsályateát is, mivel ez is nyugtató hatással van a torokra.

A kurkuma egy indiai gyógynövény. Pozitív hatásait a benne lévő kurkuminnak köszönheti. Keverjen el 2 dl meleg vízben negyed teáskanál kurkumát és gargalizáljon vele. A kurkuma remekül csökkenti a gyulladást és elpusztítja a baktériumokat.

A búzafű klorofillban gazdag, amely szintén elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek a torokfájást idézték elő. Ráadásul a búzafű még a torok fájdalmát is csillapítani tudja.

Készíthet szegfűszegteát is, amellyel aztán gargalizálhat is. A szegfűszeg antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely hatások rövid időn belül gyors gyógyulást ígérnek.

Torokfájás esetén érdemes zöld teát kortyolgatni, mivel nagyon hatékony a fertőzések elleni küzdelemben. Köszönhető ez a benne lévő antioxidánsoknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyulladásgátló italok
  2020-05-15 21:56:34, péntek
 
 



Gyulladásgátló italok gyömbérből, fahéjból, zellerből, kurkumából:

Sok betegség hátterében a krónikus gyulladás húzódik meg. A gyulladás kialakulásához sok tényező hozzájárul, beleértve az életkort és az életmódot is. Például gyulladást okozhat a stressz, a testmozgás hiánya és a nem megfelelő ételválasztás is. Az is előfordulhat, hogy az immunrendszer nem működik megfelelően, vagyis támadást indít a saját sejtjei, szövetei ellen, és ez gyulladást generál a szervezetben. Ilyenkor folyamatosan fennállhat a gyulladás, vagyis még akkor is gyulladásban van a szervezet, ha nem is kell tartania semmilyen betolakodótól. Ezt nevezik autoimmun betegségnek. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy gyulladáscsökkentő ételeket veszünk magunkhoz, de léteznek olyan fűszerek és táplálékok, amelyek keverékékéből gyulladáscsökkentő italt is készíthetünk. Természetesen a fizikai aktivitás, az elegendő alvás és a stressz csökkentése és levezetése is segíthet a gyulladás csökkentésében.

A gyulladásgátló étrend célja, hogy megakadályozza vagy csökkentse a gyulladást a szervezetben. Ilyen gyulladáscsökkentő ételek egyes zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, egészséges olajok, halak és egyes gyógynövények. Az antioxidánsokban gazdag táplálékok csökkentik a gyulladást a szabad gyökök okozta károk csökkentésével.

Milyen táplálékok csökkenthetik a gyulladást? A bogyós gyümölcsök (áfonya, eper), a sötét leveles zöldségek (kelkáposzta, spenót), a gyümölcsök (cseresznye, ananász, papaya, alma, paradicsom), a gyógynövények és fűszerek (kurkuma, Cayenne-bors, gyömbér, rozmaring, fahéj), az egészséges olajok (omega-3 zsírok, olívaolaj) és a mélytengeri halak (lazac, szardínia).

Ha valamilyen gyulladás alakult ki a szervezetében, akkor jó választás, ha napközben gyulladásgátló italokat kortyolgat. A víz is csökkenti a gyulladást, nem mellesleg hidratálja a szervezetet, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól és még a gyulladást is segít enyhíteni. Emelheti a víz gyulladáscsökkentő hatását, ha belereszel egy kevés gyömbért, illetve belefacsar egy kevéske citromot.

Teát is készthet gyömbérből és citromléből, amelyhez mézet és egy csipet kurkumát is hozzáadhat, hiszen ez is csökkenti a gyulladást.

A zellerlé is nagyon jó választás. Tisztítson meg egy zellert és turmixolja össze 3 dl vízzel, majd fogyassza el. A zeller lúgosító hatással rendelkezik, így tudja a gyulladást csökkenteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes vérhígítók
  2020-05-15 21:51:50, péntek
 
  A vérhígítók szerepe abban rejlik, hogy csökkentik a vérrögök kialakulásának a kockázatát. A természetben is előfordulnak olyan gyógynövények, amelyek elősegítik a vérrögök kialakulásának megelőzését. Ha valaki gyógyszert szed az ilyen irányú problémájára, akkor az orvos által előírt kezelés helyett ne kezdjen alternatív terápiába, csak akkor forduljon a gyógynövényekhez, ha egyébként megelőzésként szeretné megakadályozni a vérrögök keletkezését. Ha mindenképpen szeretné a gyógyszerét valamilyen természetes alternatívára lecserélni, azt csak és kizárólag az orvosa beleegyezésével tegye meg, nehogy baj legyen belőle.

Konyhai és gyógyászati célokra is használják az emberek a kurkumát. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely antikoalugáns, gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló hatással is rendelkezik. A kurkumából ízletes teát is készíthet. Forraljon fel 2 dl vizet. Tegyen egy negyed teáskanálnyi kurkumaport egy csészébe, majd öntse fel a forró vízzel. Várjon tíz percet és már fogyaszthatja is.

A gyömbér is egy gyulladáscsökkentő fűszernövény, amelynek szintén kiemelkedő a véralvadási szerepe. A gyömbér szalicilátot tartalmaz, amely erős vérhígító hatással rendelkezik. A gyömbér leginkább friss formában tartalmazza ezt a vegyületet. A gyömbérből is készíthet teát, amelyet rendszeres fogyasztva szintén elősegítheti a vérrögképződés megakadályozását.

A Cayenne-borsnak is magas a szaliciláttartalma, amely úgy viselkedik, mint egyes véralvadásgátló gyógyszerek. Ez a fűszernövény a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik, a vérkeringésre is kedvező hatást gyakorol, és a fájdalmat is eredményesen csökkenti.

Az E-vitaminnak is véralvadásgátló hatása van. Ha valaki már eleve szed valamilyen véralvadásgátló gyógyszert, akkor kerülnie kell az E-vitamin nagy adagban történő fogyasztását. Az E-vitamint érdemes természetes formában magunkhoz venni. E-vitaminban gazdag táplálékok: mandula, napraforgómag, napraforgóolaj, teljes kiőrlésű gabonák, búzacsíraolaj.

A fokhagyma egy természetes antimikrobiális és antibiotikus gyógynövény. Nagyon hasznos lehet az immunrendszer megerősítésében. Sok tanulmány számol be arról, hogy a téli időszakban fogyasztott fokhagyma csökkenti az influenza és a megfázás kialakulásának a kockázatát. Mindemellett a vérkeringést is serkenti és a vérrögképződés kialakulásának kockázatát is minimalizálja ez a gyógynövény. A fokhagymafogyasztást a tervezett műtét előtt legalább 2 héttel fel kell függeszteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények - nőknek
  2020-05-15 21:48:49, péntek
 
 



A gyógynövényeket már évezredek óta használják az emberek. Léteznek olyan gyógynövények, amelyeket csak és kizárólag hölgyeknek javasolt fogyasztani, hiszen nagyon megkönnyítik azokat a bizonyos nehéz napokat, legyen szó menstruációval összefüggő fájdalomról, vagy a menopauza kellemetlen tüneteiről.

A lent olvasható gyógynövények nagyon jó hatással vannak a nők vitalitására, emellett egyenletes energiaszintet biztosítanak, növelik a nemi vágyat, kiegyensúlyozó hatással bírnak a hormonális rendszerre, megemelik a hangulatot és még hatékony fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

Az egyik hatásos gyógynövény a csalán, amely nagyon gazdag ásványi anyagokban. Különösen a vastartalma magas, amely hatásos lehet a vérszegénység megelőzésében. Emellett támogatja a vese egészégét, eredményesen küzd a húgyúti fertőzések megelőzésében, kezelésében és az allergiák csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A shatavari nevű gyógynövény az élet minden szakaszában a nők hű társa lehet, mivel jó hatással van a fájdalmas menstruáció enyhítésében. Segít a szexuális vágy növelésében, illetve a menopauzában oly gyakori hüvelyszárazság esetén is eredményeket hozhat. Menopauza idején alacsony az ösztrogénszint, viszont ez a gyógynövény segít egyensúlyba hozni ennek a hormonnak a szintjét. Ez azért nagyon fontos, mivel az ösztrogénhiány hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kialakulásához.

A vörös málnalevél enyhíti a PMS kellemetlen tüneteit és a fájdalom enyhítésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A barátcserje segít megnövelni az agyalapi mirigy funkcióit, amely a hormonszekréció szabályozásában vesz részt. Ez a gyógynövény csökkenti a petefészekciszták kialakulásának az esélyét is. A menopauzába lépő nőknek is segítséget nyújthat, hiszen jelentősen képes lecsökkenteni a kellemetlen tüneteket.

A wild yam nemcsak a menstruációs görcsöket enyhíti, hanem enyhülést hozhat az endometriózisban szenvedő nőknek, de a mióma vagy a ciszta kialakulásának esélyét is csökkenti.

A macagyökér is a nők egészségét szolgálja. Szerepet játszik a libidó fokozásában és a vitalitást is növelni tudja. A maca egy adaptogén gyógynövény, amely segít egyensúlyban tartani a test funkcióit és a hormonok szintjét, nem beszélve arról, hogy csökkenti a PMS tüneteit, csökkenti a depressziót, és a mentális betegségek kialakulásának megelőzésében is részt vesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Testápoló házilag
  2020-05-15 20:52:20, péntek
 
 



Nem kell bonyolult dologra gondolni, hiszen a saját készítésű testápolónk sheavajat, kókuszolajat, jojobaolajat és növényi glicerint fog tartalmazni. A kókuszolaj nem csupán hidratálja, de gyógyítja is azt, és még a károsító hatású szabad gyökökkel szemben is védelmet élvezhetünk általa. A kókuszolaj segít csökkenteni a ráncok mennyiségét, mélységét, és nagyon remekül hidratálja a bőrt, így még az idősebb személyek bőrét is nagyszerűen ápolja.

A sheavaj zsírsavakban, A- és E-vitaminokban gazdag, serkenti a kollagéntermelést, illetve javítja a bőr rugalmasságát. Mindemellett védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen és gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik.

A jojobaolaj nagyon könnyen beszívódik a bőrbe, még akkor is remekül ellátja a feladatait, ha csak önmagábankenjük azt a száraz bőrre. A jojobaolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, és kiváló az ekcémás, a pattanásos és a száraz bőr kezelésére.

A testápolóba illóolajokat is keverhetünk. Száraz bőrre a narancsot, a rózsát és a gerániumot használhatjuk. A zsíros bőr nagyon szereti a teafát, a levendulát és a borókafenyőt. Az öregedő bőr illóolajai többek között a citrom, a szantál és a mirha.

A téli testápoló hozzávalói: 1 csésze tiszta, finomítatlan sheavaj, 1 csésze hidegen sajtolt kókuszolaj, 1 evőkanál jojobaolaj, 2 teáskanál növényi glicerin és 5-6 csepp a bőrtípusának megfelelő illóolaj.

Mi a téli testápoló elkészítésének a menete? Nincs más dolga, mint az összetevőket alaposan összeturmixolni vagy kézi habverővel összekeverni, majd amikor kihűlt, az illóolajat hozzáadni. Töltse a krémet egy kifertőtlenített tégelybe és már használhatja is. Tárolja hűtőszekrényben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A törékeny köröm természetes kezelése
  2020-05-15 20:32:37, péntek
 
  A törékeny körmöknek egyszerű, banális oka is lehet. Ez az öregedéssel is együtt járhat, de vízhiány is okozhatja, míg más esetekben pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben. A kezünk tükrözi az életkorunkat, de ugyanígy a körmünk állapota is. A körmünket azonban minden életkorban erősíthetjük, még a száraz törékeny köröm problémája is orvosolható.

Ha sérülékenyek a körmei, használjon védőkesztyűt mosogatásánál, takarításnál vagy kertészkedésnél. A forró víz és a szappan, illetve a különféle vegyszerek nagymértékben szárítják a kezet és ezzel együtt a körmöket is.

Tartsa a kezét és a körmeit hidratáltan. Ezt megteheti különféle krémek használatával, de az is hasznos, ha elegendő vizet, illetve vízben gazdag táplálékot fogyaszt. A vízben gazdag ételek - mint a görögdinnye vagy az uborka - nagyszerű módjai annak, hogy belülről hidratálja a haját, a bőrét és a körmeit.

Használjon naponta többször valamilyen hidratáló kézkrémet. A legjobbak a levendula- vagy borsmentaolaj hozzáadásával házilag készített kézkrémek.

Készítsen saját kezűleg körömápoló krémet. A krém hozzávalói között szerepelhet a méhviasz, a nyers sheavaj, a kókuszolaj és az E-vitamin. Ha ezt a krémet naponta több alakommal is használja, nem kell többé a töredezett körmök problémájától tartania.

Ha töredezett a körme, akkor jobb, ha elkerüli a körömlakkot és a körömlaklemosó használatát. A körömlakklemosó szerek gyakran tartalmaznak olyan vegyületeket, mint aceton, formaldehid vagy ftalátok, amelyek negatívan befolyásolják a körmök egészségét, illetve reprodukciós károsodást és szervi toxicitást okozhatnak.

A körmök egészségét szolgálja a brokkolimagolaj is, hiszen esszenciális zsírsavakban gazdag, amely csodálatos hatással van a bőr és a köröm egészségére nézve. Törékeny körmök esetében ajánlható még a kókuszolaj és az argánolaj rendszeres vagy kúraszerű használata is.

A biotin is segíthet a körmök megerősítésében. Biotinban gazdag táplálékok a tojás, a mandula, az édesburgonya, a hagyma, a paradicsom és a zab is.

A műkörmök használata szintén töredezett körmöket eredményez. A műköröm nem javasolt azok számára, akik hajlamosak a gombás körömfertőzésre és azoknak sem, akik sérülékeny körmökkel rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Esszenciális olajok körömgombára
  2020-05-15 20:29:58, péntek
 
  A körömgomba egyik legismertebb tünete a körmök elszíneződése. A körmök ilyenkor sárgás, barnás színt öltenek. Ez a színváltozás a gombás fertőzés előrehaladtával átterjedhet a többi körömre is. Végül ha a körmöt nem kezelik, akkor töredezetté és morzsalékossá válik.

Az illóolajok nagyon hasznosak lehetnek a körömgomba kezelésében. Az illóolajokat mindenképpen valamilyen hordozóolajjal kell összekeverni, mivel a bőrrel érintkezve irritálhatják azt. Hordozóolajok lehetnek: jojobaolaj, barackmagolaj, mandulaolaj, argánolaj, olívaolaj, kókuszolaj vagy szőlőmagolaj.

Hogyan használja az illóolajokat? Mosson alaposan lábat, törölje szárazra a lábát, ezt követően pedig reszelje le a körmét. Ezután cseppentsen a körmeire az olajkeverékből, majd várjon tíz percet, aztán tisztítsa meg a körmeit egy puha kefével. A kezelés hosszú hónapokig is eltarthat. A kezelést kúraszerűen azután is alkalmazhatja, miután a körmei szépek és egészségesek lesznek.

Milyen illóolajokkal kezelheti a körömgombát? Fahéj, eukaliptusz, levendula, citrom, citromfű, oregánó, borsmenta, teafa, kakukkfű.

Az illóolajokat keverni is lehet egymással. Most egy olyan receptet olvashat, amely garantáltan nagyon hatékony a körömgomba kezelésében. Keverjen össze 20 csepp fahéjillóolajat, 40 csepp szegfűszeg-, 15 csepp fenyő-, 35 csepp citrom- és 10 csepp rozmaringolajjal, majd adjon hozzá egy evőkanálnyi hordozóolajat.

Milyen bevált módszerek léteznek még a körömgomba megszüntetésére? Mindig alaposan mosson lábat és nagyon szárazra törölje meg azt. Minden egyes használatot követően fertőtlenítse a manikűrkészletet. Ha lehet, csak egyszer használatos körömreszelőt használjon. Ameddig nem múlik el a betegsége, ne használjon semmilyen körömlakkot, csak ha az gyógykörömlakk vagy kifejezetten gombás körömre készült ecsetelő.

Válasszon kényelmes cipőt és lehetőleg bőrből készültet. A műbőr cipőbe könnyen beleizzad a láb, ami szintén oka lehet a köröm fertőzésének. A cipőbe és a zokniba is szórhat hintőport, illetve használhat lábszagűző sprayt a kellemetlen szagok eltüntetésére. Erre nagyon alkalmas a szódabikarbóna és a levendula keveréke, de a teafaolaj is kitűnően fertőtlenít. Csak pamutzoknit használjon, amelyet mindig magas hőfokon mosson ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A nyugtalanláb-szindróma kezelése
  2020-05-15 20:27:57, péntek
 
  Egyes embereknek állandóan vagy legalábbis rendszeres időközönként mozog a lába. Ez a viselkedés vagy cselekvés tőlük teljesen független, vagyis nem akarattal mozog a lábuk, hanem ez valaminek a tünete. A legtöbb esetben arról van szó, hogy az agy a nap folyamán túl sok dopamint termel, míg éjszaka csökkenni fog ennek a szintje. Szerencsére nagyon sok olyan természetes szer létezik, amelyek nagyon hatásosak és nem terhelik meg a szervezetet.

Ha valaki éjjel tapasztalja a nyugtalanláb-szindrómát és fel is ébred a láb rendellenes mozgására, akkor nagyon jó ötlet kikelni az ágyból és legalább tíz percet sétálgatni.

Ha túl álmos ahhoz, hogy az éjszaka közepén kikeljen az ágyból, akkor egy másik lábgyakorlat is beválhat. Akár még csukott szemmel is jó, ha kiül az ágya szélére és néhány bokakörzést végez a lábaival.

A nyugtalanláb-szindróma a folsav hiánya miatt is kialakulhat. A folsav - mint a B-vitamin-csoport kiemelt tagja - nagyon fontos szerepet tölt be az idegi és agyi működésben.

Este, lefekvés előtt egy jó masszázs is sokat segíthet. Keverjen össze valamilyen hordozóolajat - ez lehet kókuszolaj, olívaolaj, jojobaolaj vagy éppen mandulaolaj - 10-15 csepp levendula-illóolajjal, és masszírozza meg a lábait ezzel a keverékkel. Az éjszakai nyugtalanláb-szindróma egy idő után nem jelentkezik többé, ha ezt a módszert alkalmazza.

Az idegek lecsillapítására más gyógynövények is nagyon hasznosak lehetnek. Ilyen például a citromfű, a macskagyökér vagy az aranygyökér. Ezek mind-mind csökkentik a stresszt és segítséget nyújtanak a pihentető alvásban. Izomlazító hatással is rendelkeznek.

Az idegvégződések összenyomása is jó megoldás. Erre jó a hideg borogatás. Mit tegyen? Csavarjon törülközőbe egy csomag fagyasztott zöldséget, és helyezze azt lefekvés előtt legalább tíz percig a lábára.

A rendellenes idegi üzenetek csökkentésére, illetve megszüntetésére két ásványi anyag is alkalmas. Az egyik a kalcium, a másik pedig a magnézium. E két anyag a csontok és a szív működését is segíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mi válthatja ki az IBS tüneteit?
  2020-05-15 20:25:31, péntek
 
  Ma már népbetegségnek számít az IBS, azaz az irritábilisbél-szindróma. Az agy és a bélrendszer szoros kapcsolatban áll egymással. Ha valami történik az emésztésünkkel, az hatással lesz az idegrendszer működésére is. Ha túlságosan sokat szorongunk vagy stresszelünk, akkor az emésztésünk nem lesz rendben. Mégis mi válthatja ki ezt a betegséget? Alább erről olvashat.

Az IBS egyik kiváltója az örökös szorongás. Sajnos ez oda-vissza is működik, azaz a szorongás tehető felelőssé ennek a betegségnek a kialakulásáért, viszont maga az IBS is okozhat szorongást. Mit lehet tenni? A szorongást meg kell szüntetni, illetve az IBS kellemetlen tüneteivel szemben kell védekezni. A stressz kezelése sokat segíthet, de a segítségünkre lehet még az omeg-3 halolaj és a levendula, amely nyugtató és szorongásoldó hatásáról is ismeretes.

Az IBS-t a túl sok kávé, pontosabban a benne lévő koffein is okozhatja. A túl sok koffein emésztési zavarokhoz vezethet, illetve a has görcsös fájdalmát is kiválthatja, ami az IBS egyik kellemetlen tünete.

A depresszió jellemzője a hangulatingadozás és a tartós szomorúság. Kutatások igazolják, hogy az IBS okozója a depresszió is lehet. A depresszió kellemetlen tüneteit enyhítheti a relaxáció, a szociális kapcsolatok építése és az étrend megváltoztatása.

A fruktóz megtalálható egyes cukros üdítőitalokban és a feldolgozott élelmiszerekben. A fruktóz is kiválthatja az IBS kellemetlen tüneteit. Okozhat puffadást, hasi fájdalmat és görcsöket, így IBS-ben szenvedő betegeknek egyenesen tilos a fogyasztása.

A vöröshagyma is fokozhatja az IBS tüneteit. Ha valaki ebben a betegségben szenved, csak mértékkel fogyasszon hagymát.

A vöröshagyma mellett a fokhagyma is ronthatja a tüneteket. Viszont a gyömbér nagyon jó alternatíva lehet a hagymafélék helyett. Ennek is enyhén csípős íze van, és nemhogy rontaná az IBS tüneteit, hanem még javítja is az emésztési panaszokat.

Az IBS tünetei az aktív testmozgás hiánya miatt is felerősödhetnek. Ha teheti, naponta mozogjon legalább egy fél órát. Már napi 30 perces szobabiciklizés is jelentősen csökkentheti a tüneteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A stressz némán is támadhat
  2020-05-15 20:22:41, péntek
 
 



Ma egyre több ideges és feszült ember él a bolygón. Ennek rengeteg oka lehet. Azonban a hosszú távú stressz nagyon rombolóan hat a testi egészségre, így érdemes valamilyen kezelési tervet kidolgozni, hogy minél jobban tudjuk kezelni a stresszes helyzeteket.

A stressz szokatlan súlyváltozásokat is okozhat. Stressz hatására kortizol, azaz stresszhormon szabadul fel a szervezetben, ami aztán elősegíti a zsírsejtek elszaporodását és azok raktározását, ez pedig természetesen hízást okozhat. De ennek az ellenkezője is előfordulhat, vagyis a túl sok kortizol fogyást is generálhat. Ezért van az, hogy egyes emberek híznak, míg mások fogynak stressz hatására.

A túl sok kortizol megakadályozza a megfelelő koncentrációt is. Ez pedig okozhat memóriaproblémákat, de a szorongás és a depresszió kialakulásáért is felelőssé tehető. Mit lehet ilyenkor tenni? Nagyon fontos, hogy minél hamarabb megnyugodjon. Hunyja le a szemét és koncentráljon a légzésére. Ezzel a technikával a vérnyomás is csökkenhet, amely szintén megemelkedik stressz hatására.

A stressz nemcsak a koncentrációt zavarhatja meg és nemcsak magas magas vérnyomást okozhat, de hatására a bőrön is keletkezhetnek elváltozások. Ilyen bőrelváltozás a csalánkiütés. Stressz hatására ugyanis hisztamin vegyület szabadul fel, amely okozhat ilyen és ehhez hasonló allergiás reakciókat. A stressz az immunrendszert is legyengíti, márpedig a leggyengült immunrendszer miatt is alakulhatnak ki bőrbetegségek.

Stressz hatására megfeszülnek az izmok. A fej és a nyak izmai is, ami miatt érezhetünk lüktető és szűnni nem akaró fejfájást. Ha nem szeretne stressz okozta fejfájás miatt gyógyszert szedni, akkor forduljon a természetes módszerekhez. A levendula-illóolajjal történő inhaláció csodákat művelhet. De a borsmenta illóolaja is segíthet. Ez utóbbit valamilyen hordozóolajjal kell összekeverni és egy keveset a homlok bőrébe kell dörzsölni.

A stressz az emésztésre is hatással van. Sok esetben okozhat gyomorégést is. Az emésztés felborulhat. A stresszes ember émelyeg, mehet a hasa is. Nagyon jó megoldást kínál a gyömbértea, ami nem csak nagyon egészséges, de nagyon finom is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3171
  • e Hét: 8016
  • e Hónap: 39502
  • e Év: 244203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.