Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Gyógyszermentes antibiotikumok
  2016-05-08 21:52:56, vasárnap
 
  Íme, nyolc gyógyszermentes antibiotikum, ami segíthet:

A laboratóriumban előállított gyógyszerek előtt elődeink a természetben keresték a gyógyírt bajukra. A pirulák helyett gyógy- és fűszernövényeket, élelmiszereket használtak antibiotikumként.
A túlzásba vitt gyógyszerhasználat egyre jellemzőbb korunk társadalmára. Amint a gyógyszeripari antibiotikumok betörtek a piacra némileg háttérbe szorították a természetes gyógymódokat. Azonban akadnak, akik még napi rendszerességgel használják a természet "antibiotikumait" és egészségükön tapasztalják a holisztikus gyógyítás eredményességét. Íme néhány holisztikus antibiotikum forrás, melyek alkalmazása előtt ajánlott felkeresni természetgyógyász szakembert a dózisok és adagolás pontos meghatározásának érdekében.

Oregánó
Az olasz konyha alap fűszere, nem csak tésztaételeink ízesítésére kiváló, de támogatja az emésztést és fogyást is. A növényben található karvakrol olaj felveszi a harcot a fertőzést okozó baktériumokkal. Az oregánó hatásos a candida ellen, de az influenzás tünetek jelentkezésekor szintén ez legyen az első dolog, melyet alkalmazunk.

Almabor-ecet
Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhattunk, olvashattunk az almaecet és az almabor-ecet gyógyító hatásáról. Antibiotikus és fertőtlenítő tulajdonságai vannak, lúgosítja a szervezetet. Gyomorégésre savkötő gyógyszerek helyett alkalmazhatunk almaecetet. Csökkenti a koleszterinszintet, besegít a fogyásba és a rák megelőzésére is ajánlják. Helyileg sterilizálása, fertőtlenítésre szintén használható.

Méz
Amellett, hogy megédesíti az életet, gondolta volna, hogy a mézet az ókori rómaiak a csatamezőn megsérült harcosaik ápolására is használtak? Antibakteriális hatását a sebgyógyításban és a fertőzések megelőzésénél fejti ki. A mézben található enzim felszabadítja a hidrogén-peroxidot, melynek következtében a sérülések természetes gyógyítójává válik.

Fokhagyma
Nem csak ételeink ízesítésére és leheletünk szagosítására szolgál a fokhagyma. Megfázásra kiváló gyógyír lehet, ilyenkor mézzel együtt a leghatásosabb. A mézben lévő allicin óvja egészségünket a baktériumok és paraziták ellen.

Grapefruit mag kivonat
A vírusok és baktériumok több mint 800 fajtájával veszi fel eredményesen a harcot a grapefruit magja, de több mint száz gombatörzs és megannyi parazita ellen is hatásosnak bizonyult. Gazdag antioxidánsokban, lúgosít és ráadásul a bélflóra működését is stabilizálja.

Extra-szűz kókusz olaj
Csordultig tele van antioxidánssal, az immunrendszer és az agyműködést aktivizálja és egyensúlyba hozza a koleszterin- és vércukorszintet, a pajzsmirigyműködéssel együtt. Ha ez nem lenne elég a pozitív hatásainak felsorolásából, még a lipid bevonatú vírusok elpusztítására is alkalmazzák. Ilyen vírusok például a HIV, a herpesz , a citomegalovírus, az influenza, a különféle patogén baktériumok , beleértve a liszteriózis kórokozóját.

Erjesztett ételek
A fermentálást már évszázadok óta használják az ételek hosszú távú megőrzésére. Ám kimutatták, hogy a bélflóra megújítására, rákmegelőzésre és a fertőzések ellen is hatásos. A házi savanyúságokat tehát ne csak pörköltek mellé fogyasszuk, hanem tudatosan, egészségmegőrzésre!

Ezüstkolloid
Kezdetben helyileg fertőtlenítő, fertőzésgátló hatása miatt alkalmazták. Belsőleg antibiotikumként fertőzések kezelésére csak később kezdték el használni. Az epilepszia, a gonorrhea és a megfázás ellen igen hatásos lehet, de mivel az ezüst nehézfém, ezért mérgező mivolta miatt mindenképpen keressünk fel szakembert alkalmazása előtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Kurkuma és méz
  2016-04-15 11:51:22, péntek
 
 



Az antibiotikumok olyan kemikáliák, amik megölik vagy megátolják a baktériumok növekedését és arra használják őket, hogy bakteriális fertőzéseket kezeljenek velük, mint például légúti fertőzések, azon belül is tüdőgyulladás és szamárköhögés. Az antibiotikumokat a modern orvoslás mérföldköveként tartják számon, de a túlzott használata nemkívánt mellékhatásokhoz is vezethet. Emiatt biztonságosabb és jobb ha természetes megoldásokat használ a betegségek kezelésére, amikor csak tud.

Hogyan működnek az antibiotikumok?
Az antibiotikumok úgy működnek, hogy alapvető folyamatokat blokkolnak a baktériumokban, megsemmisítik a baktériumokat vagy nem engedik azokat terjedni. Ez segíti a test természetes immunrendszerét abban, hogy leküzdje a bakteriális fertőzést.

A kurkumás arany mézet az egyik legerősebb antibiotikumként ismerjük az Ajurvédikus gyógyításban. A nyers méz és a kurkuma keveréke nagyon erőteljes gyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

A kurkuma az első számú hozzávaló, ami többféle összetevőt tartalmak, amikből több, mint 150 gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik, mint például gyulladáscsökkentő, rákellenes és antioxidáns tulajdonságok. A méz és kurkuma keverékének használatával javíthatja az emésztést és növelheti a jótékony baktériumok számát a belekben.

Használható bakteriális és vírusos betegségek kezelésére és mivel gyulladáscsökkentő is, ezért a szezonális allergiákat is enyhíti, valamint immunrendszer segítő is. A mesterséges, szintetikus gyógyszerekkel szemben ennek a természetes keveréknek nincsen mellékhatása, segíti a bélflórát és javítja az emésztést.

Antibiotikus keverék mézzel és kurkumával:
Hozzávalók:
100g házi méz
1 evőkanál kurkuma por

Útmutatás:
Keverje össze a hozzávalókat, amíg homogén keveréket nem kap, majd töltse egy befőttes üvegbe.

Hogyan használja ezt a természetes antibiotikumot?
Első nap- vegyen be egy fél teáskanállal minden órában.
Második nap- vegyen be fél teáskanállal minden második órában.
Harmadik nap- vegyen be fél teáskanállal napjában háromszor.
Fontos, hogy ne nyelje le azonnal a keveréket, hanem várja meg amíg az elolvad szájában.
Ha nem ízlik önnek a keverék, akkor ajánlott egy kis meleg tejbe vagy teába tenni a keveréket.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Antibiotikum helyett : mézes fokhagyma
  2013-11-09 05:40:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(30)
  2010-08-02 18:57:17, hétfő
 
  Természetes antibiotikumok (30.rész) szakanyag

A legnépszeűbb, és legismertebb növények:

Körömvirág és alakalmazásának javaslatai
Lapachokéreg és alkalmazásának javaslatai

Mindkettő saját kultúrkörében nagyon elterjedt, és a természetgyógyászatban széles körben használt növény.
Baktériumgátló, gyógyulást elősegítő és ellenálló képességet erősítő hatóanyagokat tartalmaznak.

Mint sok más, említett antibiotikum súlyos esetben nem helyettesíti a szintetikus szereket, de megelőzésképp erősítik az immunrendszert, és gyakran feleslegessé teszik a túl erős hatású, immunrendszert gyengítő antibiotikumok alkalmazását.



Körömvirág :

A körömvirág az egyéves fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Egyenes szára és a levelei erőteljesen szőrözöttek.
A gyógyszerként felhasználható sárgás-narancssárgás virágai kb. 5 cm átmérőjűre nőnek. A virágok éjszaka bezáródnak, és az őszi sarló alakú, sötét színű magvak biztosítják ennek a kimondottan igénytelen növénynek a túlélését.

A körömvirág antibiotikus illóolajat, fájdalomcsillapító szalicilsavat, keserűanyag-glikozidokat, kalendent és kalendulint, flavonoidokat, szaponino-kat, karotinoidokat, enzimeket és természetes színezékeket tartalmaz.

Tehát itt is egy nagyon összetett gyógynövénnyel van dolgunk, amelytől számos érdekes gyógyhatást várhatunk.

A körömvirág:
jelentős bőrápoló és bőrtisztító szer,
segíti a sebgyógyulást,
más gyógynövények kiegészítő terápiája lehet nőgyógyászati problémákban,
erősíti a vénákat, és
segíti az emésztőmirigyek működését.

Külsőleg kenőcs, tinktúra vagy borogatás formájában acne, furunkulusok, égések, sőt fekélyek gyógyítására is alkalmas. A mélyen a bőr alatt elhelyezkedő gyulladások, szennyezett gennyes sebek nagyon jól reagálnak a körömvirágra.

Hildegard von Bingen már a XI. században ugyanúgy, ahogy Sebastian Kneipp a modern korban seb és bőr kezelésére javasolta.

Vizsgálatok kimutatták, hogy mindenekelőtt a bőr gennyes Staphylococcus-fertőzései reagálnak jól a körömvirág-kezelésre.

A nőgyógyászaiban a körömvirág főleg az idegességben és vérszegénységben szenvedő nők havivérzését könnyíti meg, és csökkenti a görcsös fájdalmat.

Hatékony körömvirágkenőcsöt a gyógyszertárban is vásárolhatunk, vagy akár mi magunk is előállíthatunk:

Tépjünk le 20 g friss narancsszínű szirmot, és öntsük le ugyanannyi olívaolajjal.
A keveréket kissé melegítsük meg, vagy tegyük ki a napra.
Legalább 12 órán át hagyjuk állni.
Az olajat, amely most már tartalmazza a hatóanyagokat, keverjük össze 5-5 g előzőleg megolvasztott kakaóvajjal és méhviasszal.
Hagyjuk kihűlni, és fél éven belülhasználjuk el.

Használhatjuk csecsemőknél popsikenőcsként, vagy nehezen gyógyuló sebek, acnék, furunkulusok, hegek, körömágygyulladás vagy ágyban fekvő betegek fekélyeinek kezelésére. Kiszáradt, kérges kéz ápolására is ideális.

Körömvirágteát a következőképpen készíthetünk:
2 teáskanál árnyékban szárított körömvirághoz adjunk 1/4 liter forrásban lévő vizet.
10 percig hagyjuk állni.
Ezzel a teával gargarizálhatunk vagy öblögethetünk fogíny-, torok- vagy gégegyulladás esetén, de használhatjuk kiütések vagy nehezen gyógyuló sebek borogatására is.

Fogyasszon belőle naponta három csészével a vénák erősítése, a menstruáció harmonizálása és a gyomor-bél rendszer nyálkahártyájának védelme érdekében.

A körömvirág-tea, amelyet az esetek többségében allergiások is fogyaszthatnak, alkalmas például krónikus gyomor-nyálkahártya-gyulladás kezelésére.

A körömvirág-tinktúra hosszabb ideig eltartható, mint a saját készítésű kenőcs, és a körömvirág gyógyhatása tinktúrában nagyon jól érvényesül:
tegyünk 20 g szirmot 10 napra 100 ml 60%-os alkoholba.
Kávészűrőn szűrjük át, és közvetlenül is alkalmazhatjuk fisztulák és furunkulusok ecsetelésére, vagy borogatás készítéséhez vízzel hígítsuk 1:10 arányban.



Lapachokéreg:

A lapacho a lapachofa belső vörös színű kérge, amely a dél-amerikai Andokban honos. Nevezik még iperoxónak, pau-d'arcónak, taheebónak és kesuának.

Az andoki indiánok orvosai és sámánjai már több száz évvel ezelőtt is használták ezt a növényt.
Az inkák előszeretettel nevezték ,,életadónak".
A 700 évig is élő fa megdöbbentő gyógyító erejét a nyugati kutatók csak az utóbbi 20 évben fedezték fel újra.
A lapachotea gyógyítja a gombák és egyéb kórokozók által okozott fertőzéseket és fájdalomcsillapító hatása is van, főleg az ízületekben.
Ezenkívül javítja a vér minőségét, és tisztítja a nyirokfolyadékot, immunrendszerünk ,,fehér vérét".

E tulajdonságainak köszönhetően vannak orvosok, akik ezt a teát rákos betegeknek is javasolják kiegészítő terápiaként.

Ha óvatosan és nagy odafigyeléssel végezzük, akkor a kéreg lehántása nem árt a fának, mivel nagyon gyorsan visszanő. Nagyon hatékony antibiotikumokat és számos ásványi anyagot tartalmaz.

A tudósok vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt és ritkább nyomelemeket, például stronciu-mot, báriumot, jódot és bórt is kimutattak benne.
Ezenkívül találtak benne egy xiloidin nevű anyagot is, amely erőteljes csíraölő hatást fejt ki vírusokra, baktériumokra és gombákra is.
A benne található különböző hatóanyagok élénkítik a szervezetet, és számos betegség gyógyulását elősegítik.

A lapachoteát a következőképpen készíthetjük el: 4 evőkanál lapachokérget 1 liter vízben 5 percig kis lángon főzünk, és végül 15 percig hagyjuk állni.

Termoszból fogyasszunk el egy liter teát egész napra elosztva, vagy készítsük csészénként frissen, megfelelő mértékben csökkentett mennyiségű kéregből.

Ez a tea külsőleg és belsőleg is jótékony hatású gombás fertőzések esetén, és kiválóan segíti más gombásodás elleni szerek hatását.
A bél Candida-fertőzésében is jótékony hatású, kéz-, lábkörmök, valamint a nemi szervek gombásodása esetén pedig borogatásként vagy fürdőben is alkalmazható.
Ilyenkor azonban a sikeres gyógyulás érdekében több héten keresztül következetesen kell a teát alkalmazni.
Ugyanígy alkalmazható a lapachotea ekcéma, viszketés, egyéb bőrbetegségek és nehezen gyógyuló sebek kezelésére.

Még neurodermatitis (idegi alapon kifejlődő bőrfolyamat) és psoriasis (pikkelysömör) esetén is sikerült lapachotea-keze-lés hatására enyhülést megfigyelni.

A következő teakeverék alkalmas gyomor- és bél-fekély kezelésére: naponta háromszor frissen készítsünk el egy lapachokéregből, édesgyökérből és kamillavirágból álló teát. Ha nem kedveli a kamilla ízét, akkor használhat helyette borsmentalevelet is. De számítson rá, hogy a kamilla azonban hatékonyabb.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(29)
  2010-08-02 18:32:56, hétfő
 
  Természetes antibiotikumok (29. rész) szakanyag

Mustár és alakalmazásának javaslatai :

A mustár évezredek óta a rendelkezésünkre álló és sokrétűen alkalmazott fűszer.
Mielőtt a kései középkor tengeri hajósai, világjárói és kalandorai az egzotikus fűszereket behozták, a mustár egyike volt azon kevés fűszereknek, amelyekkel Európa szegényebb népeinek egyhangú ételeit némiképp ízletesebbé lehetett tenni.

Ma az üzletekben általában a mustárnövény magvait vásárolhatjuk meg.

A fekete vagy barna bors (Brassica nigra) általában 2 m magasra nő, míg a mustárnövény (Brassica juncea) alacsony termetű, és ezáltal könnyebben betakarítható.

Mindkét fajta csípős és fűszeres ízű, a fekete mustár pedig még erőteljesebb aromájú, és orvosi szempontból hatékonyabb.

A fehér mustár (Sinapis alba) nagyobb magvairól ismerhető fel.

A mustárban is megtalálható az irritációt nem okozó glikozid, a szigrin, amely a mirozináz enzim hatására nagy hatékonyságú allil-mustárolajjá alakul.

Ez a hatóanyag, valamint más kén- és rodanid-vegyületek teszik a mustárt erős antibiotikus tulajdonságokkal rendelkező nagy hatékonyságú gyógynövénnyé.

A mustárt fűszerként még Sebastian Kneipp is melegen ajánlja, amikor puffadás, teltségérzés, étvágytalanság és székrekedés nehezíti életünket.

A mustár növeli a bél nyálkahártyájának véráramlását, és alaposan fertőtleníti az egész bélrendszert.

Hasonló hatása van a hagymának, tormának, fokhagymának, medvehagymának és a reteknek. A bélflórát normalizálják, és ezáltal az általános ellenálló képesség is javul. Akkor is ajánlatos nagy mennyiségben alkalmazni a fent nevezett növényeket, ha a szintetikus antibiotikumok a bélflórát teljesen kibillentették egyensúlyából, amit az antibiotikumok használatakor mindig feltételeznünk kell.

Kneipp krónikus fejfájással járó gyomorproblémák esetén is sikerrel alkalmazta a mustárt.

A mustártapasz nagyon rövid idő alatt pirosodást és szúró-égő fájdalomérzést okoz a bőrön, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni.

A mustártapasz azonban nagyon jó szolgálatot tesz :
a torok és a hörgők hurutos megbetegedéseiben,
erőteljes hörghurutban,
mellhártyagyulladásban, sőt még
tüdőgyulladásban is,
lázzal és keringési gyengeséggel járó gyulladásokban, valamint
helyi fájdalmakban, pl. ízületi gyulladásban, reumában, isiászban és ideggyulladásban.

Erőteljes irritáló hatása miatt soha nem szabad a mustáros borogatást közvetlenül a bőrre tenni, hanem először borítsuk be a bőrt egy nagyon vékony, nedves ruhával vagy gézzel.

A frissen őrölt mustárt vízzel keverjük sűrű péppé, majd vékonyan kenjük rá egy ruhára, és tegyük az előtte beborított bőrre.
A beteg először bizsergést érez majd, azután elkezd égni a bőre. Amikor a bőr kipirosodik, vegyük le a borogatást.
Érzékeny bőrűeknél a borogatás előtt kenjük be vékonyan egyszerű bőrvédő krémmel, vagy nem zsíros vajjal a bőrt.

Enyhébb és kevésbé kellemetlen a mustárfürdő alkalmazása:
Jó hatása van kezdődő megfázás vagy influenza esetén.
Ezenkívül a kivörösödött fejből elvezeti a felesleges vért, és
segít gyenge keringés,
szédülés és
légszomj esetén.
Köhögés, hörghurut és tüdőbetegségek esetén is ajánlatos mustárfürdőt alkalmazni.

Lábfürdőhöz vegyünk 100 g mustárt, teljes fürdőhöz 400 g-ot. A magokat törjük szét, és 1/2-2 liter vízbe helyezzük 15 percre.

Ezután az egészet öntsük hozzá a láb- vagy kádfürdőhöz.
Fürödjünk benne 10-15 percig.
A víz hőmérséklete legyen kb. 38 °C. mert a 60 °C feletti hőmérséklet tönkreteszi az enzimet, és megakadályozza a mustármag hatását.

Ilyen magas hőmérsékletet a fürdővíz természetesen nem ér el, kivéve, ha először forró vizet engedünk a kádba, majd azt hideg vízzel lehűtjük.

A mustárt egy lenvászon zsákon keresztül is beleönthetjük a vízbe, és a zsákot azután belelógatjuk a fürdővízbe.
Megfázásban vagy hörghurutban szenvedő gyermekeknél is alkalmazhatjuk a fenti fürdőt, de ilyenkor csak a megadott mennyiségek felét használjuk. Utána feküdjünk a meleg ágyba, és izzadjunk minél többet.

Végül szeretném Adamo Lonicero, XVII. századi orvos szavait idézni: ,,Aki minden reggel két mustármagot elfogyaszt, azt biztosan nem üti meg a guta ... a mustármag javítja az emlékezést és tisztítja az agyat."

 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(28)
  2010-08-02 18:20:03, hétfő
 
  Természetes antibiotikumok (28.rész) szakanyag


Vízitorma és alkalmazásának javaslatai :

A vízitorma leginkább tiszta, hideg, lassan folyó vizekben él, és puha, zöld levelei szőnyegként borítják be a víz felületét.
Gyökere olyan anyagot választ ki, amely védi a vizet a rothadástól és az algásodástól.

A vízitormának kiváló antibiotikus hatása van, nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy a növényt mindig frissen alkalmazzuk, száradás közben a gliko-naszturtiin nevű mustárolaj-glikozid lebomlik, és ezután már nem lehet enzimek segítségével hatékony fenil-etil-mustárolajjá alakítani.

A vízitormában természetesen más kéntartalmú vegyületek és rodanidok is találhatók. Ezeknek köszönhetően a vízitorma nagyon hatékony természetes antibiotikuma a hólyag- és a hörghurutnak.

A növényben A-, C-, D-vitamin, valamint vas és jód található. Ásványianyag-tartalma a víz minőségétől függően változhat.

A vízitorma-készítmények:
segítik a vérképzést,
erősítik a gyomorműködést,
elősegítik a sebgyógyulást,
csökkentik a vérnyomást,
és fáidalomcsillapító hatásuk is van.

A vízitorma télen is kiváló vitaminforrás, ezért érdemes nagy mennyiségben salátákba vagy zöldséges ételekbe keverni.

Nagyon finom és egészséges étel a vízitormával, metélőhagymával és egy evőkanál lenolajjal készült fűszeres túró.

A vízitormának kiváló vértisztító hatása van, és ezért a természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák mindenféle bőrprobléma esetén.

Ha hónapokon keresztül alkalmazzuk, ásványianyag-tartalmából kifolyólag kiváló szere a pajzsmirigy-alulműködésnek.

Hólyaghurut esetén átmosásra készíthetünk friss vízitormából teát:
2 teáskanál apróra vágott levelet öntsünk le 1/4 liter forró vízzel, és
15 percig hagyjuk állni.
Ebből naponta fogyasszunk el 4 nagy csészével.

A hatóanyagok megóvása érdekében a kivonatot hidegen is elkészíthetjük:
Ebben az esetben 100 g friss levelet egy liter hideg vízben egész éjszakán át áztassunk. Napközben kisebb részletekben fogyasszuk el.
Ezzel tisztíthatjuk a vesét.

Közeledő megfázás és hörghurut esetén, valamint tavaszi salak-talanításhoz nagyon hasznos a friss vízitormaié fogyasztása.
Ezt gyümölcspréssel magunk is elkészíthetjük, vagy a bioüzletekben megvásárolhatjuk.
Akut esetben ebből naponta 3 evőkanállal fogyasszunk el.

Reuma és bőrkiütések kezelésére vagy sa-aktalanításra legalább hat héten keresztül naponta 2 evőkanállal vegyünk be. Ez a kúra bélparaziták ellen is hatékony, amelyek a mustárolaj-glikozidokat ki nem állhatják!

A vízitormát terhesség alatt nem szabad fogyasztani, mert az anyaméh enyhe összehúzódását okozhatja!

 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(27)
  2010-08-02 18:03:21, hétfő
 
  Természetes antibiotikumok (27.rész) szakanyag

Torma és alkalmazásának javaslatai:

A természetes antibiotikumokról szóló fejezetben röviden emlitére került, hogy van még egy antibiotikus hatásokkal rendelkező hatóanyagcsoport. Ezek a mustárolaj-glikozid-tartalmú növények, azok tipikus képviselőivel, a mustár, hagyma, torma, póréhagyma, retek, fokhagymal, medvehagyma és vízitorma.

Ezek mind a hagymafélék vagy keresztesvirágúak családjába tartoznak. A következőkben foglalkozzunk egy kicsit a tormával, a mustárral és a vízitormával.

A fő hatóanyagot itt is az illóolaj hordozza, amellyel mindenki találkozott már hagymaszeletelés vagy tormareszelés közben.

E növények erőteljes baktériumölő és gátló hatását az úgynevezett mustárolaj-glikozidok és a már korábban említett hidrogén-rodanid hozzák létre.

A mustárolaj-glikozidok magas kéntartalmú anyagokból állnak, és a növényekben általában irritációt nem okozó formában fordulnak elő.

Ha hagymát, tormát vagy egy marék mustármagot szagolgatunk, annak általában nincs irritáló hatása.

A torma és a hagyma szeletelésekor vagy reszelésekor szigrin nevű irritációt nem okozó glikozid kapcsolatba kerül a mirozináz enzimmel, és egy pillanat alatt kialakul az irritációt kiváltó allil-mustárolaj.

Az allil-mustárolaj egy erős hatású természetes antibiotikum. A vízitormánál hasonló biokémiai folyamat zajlik le.

Egy ősi bölcsesség szerint a torma különösen azokban a hónapokban igazán hatékony, amelyeknek a nevében ,,r" betű van.

Csak a különböző évszakokban végzett munkaigényes laborvizsgálatokkal határozható meg, hogy emögött van-e valami igazság.
Ezek a ,,falusi bölcsességek" gyakran hosszú évek tapasztalata alapján fogalmazódnak meg.

Azt mindenesetre biztosan tudjuk, hogy a torma számos értékes hatóanyagot tartalmaz, és nemcsak fűszer-, hanem valódi gyógynövényként is alkalmazható az év minden hónapjában.

A baktériumölő glikozidok és a hidrogén-rodanid mellett nagyon sok C-vitamin, kén és kálium található benne.

A savanyú káposzta és a hagyma mellett a torma is védelmet nyújtott a tengerészek és a falusi szegények számára a C-vitamin-hiánybetegséggel, a skorbuttal szemben.

Megfelelő adagolás mellett a torma gyógyító értelemben ingerlő hatást fejt ki a bőrre és a nyálkahártyára.

Továbbá javítja a vese véráramlását és a vizeletkiválasztást.

Nagymértékben növeli az epe termelését, elősegíti a véráramlást, elfolyósítja a túl sűrű váladékot és csökkenti a köhögési ingert.

A hüvelykujj vastagságú, krémszínű, barna héjú gyökér vércukorszint-csökkentő glukokinintartalmá-nak köszönhetően még cukorbetegségben is jótékony hatást fejt ki.

A torma aktiválja a májat, a hasnyálmirigyet, az egész emésztőrendszert, és mindenfajta emésztési zavar és étvágytalanság esetén hatékony.

Hasmenésben nem szabad használni, de a székrekedés jól kezelhető vele.

Akinek ismert mustár olaj- vagy tormaallergiája van, az természetesen nem fogyaszthat tormát, mustárolajat, vízitormát, sem külsőleg, sem belsőleg.

Aki túlzott éjszakai izzadástól szenved, annak is le kell mondania a mustárolaj nagyobb mennyiségben történő alkalmazásáról, mert a panaszai súlyosbodhatnak.

Mindent egybevetve, a torma kiváló vértisztító szer, és jótékony hatása van reumás, köszvényes és neuralgiás fájdalmakban.

A felső légutak hurutja és a húgyhólyaggyulladás is kiválóan kezelhető vele.

Vesebetegeknek nem szabad nagy mennyiségű tormát ( napi 50 gr felett) fogyasztaniuk, mert fennáll a vesevérzés veszélye.

Köhögés, asztmás panaszok, valamint lázzal vagy láz nélkül járó megfázás esetén jó szolgálatot tehet a mézes torma.

A méz némileg tompítja a torma erejét. Ennek fogyasztása feloldja a makacs váladékot, megkönnyíti a légzést, és elpusztítja a kórokozókat:

Egy evőkanál frissen reszelt tormát 3 evőkanál mézzel keverjünk össze, és ebből naponta ötször vegyünk be egy teáskanállal.
Hatását 1 evőkanál apróra vágott hagymával tovább erősíthetjük. Ehhez a keverékhez adjunk 5 evőkanál vizet, és a keveréket forraljuk fel. Lehűlés után a fent említett módon szedjük. Cukorbetegek ezt a készítményt nem fogyaszthatják.

Tormaborogatás : reuma, isiász és fejfájás kezelésére:
egy kb. 10 cm hosszú tormadarabot reszeljünk apróra, és egy kis vízzel keverjünk belőle kenhető masszát.
Ezt vékonyan kenjük rá egy lenvászonra, és tegyük a fájó területre.
Fejfájás esetén is alkalmazhatjuk.
Legfeljebb öt percig hagyjuk rajta, majd távolítsuk el, hogy ne alakulhasson ki a bőrön túlzott irritáció.
Az érzékeny bőrt megelőzőleg kenjük be bőrápoló olajjal.

Nehezen gyógyuló sebek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas a tormatinktúra:
egy fél szár tormát reszeljen le és öntse le 70%-os alkohollal.
Két óra múlva puha pamutkendőn préseljük át, és adjunk a tinktúrához vele azonos mennyiségű vizet.
Ezt a folyadékot naponta többször használhatjuk borogatás készítéséhez
.
Tormatea :
láz, influenza és húgyúti fertőzések kezelésére:
egy evőkanál durvára reszelt tormát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel,
és lefedve hagyjuk állni 5 percig.
Fogyasszunk belőle naponta 3-4 csészével.

Emésztési zavaroknál 1 teáskanál tormát keverjünk bele egy csésze meleg tejbe, és naponta egyszer, lehetőség szerint esténként igyuk meg. Alkalmazzuk kúraszerűen 2-3 héten keresztül.

A torma ugynevezett "okos " növény . Ha bizonytalan eredetű gennyes góc van a szervezetben, a torma rendszeres fogyasztásával ez a probléma többnyire megszűnik.



 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(26)
  2010-08-02 17:43:49, hétfő
 
  Természetes antibiotikumok (26.rész) szakanyag

Citrom és alkalmazásának javaslatai :

Ez a savanyú gyümölcs ma már minden zöldséggyümölcs üzletben kapható, és szinte minden háztartásban megtalálható.

Ez nem volt mindig így, mert a citromot a déli országokból kell behozni, és még néhány évtizeddel ezelőtt is sokak számára megengedhetetlen luxusnak számított.

A citrusfa 7 m magasra nő, őshazája Délkelet-Ázsia, valószínűleg Indiában és Burmában, és először a római időkben került a Földközi-tenger országaiba, ahol kiváló termőtalajra talált.

A citrom héja limonén és citráltartalmú illóolajat tartalmaz, a gyümölcshús pedig C-vitaminban, fla-vonoidokban, karotinoidokban és kumarinokban gazdag.

A héjban ezenkívül pektin is található, amelynek gélesítő hatása van, és a koleszterinszintet
is jótékonyan befolyásolja.

A citromlé segíti a máj és az epe működését, és a széles körben elterjedt vélemény ellenére, nem okoz savasodást a szervezetben. Sőt emésztéskor a citromsav bázikus káliumkarbonáttá alakul, amely a savakat semlegesíti, és a szervezetet némileg savtalanítja.

A citrom összehúzó hatása révén enyhíti a hasmenést és a vérzéseket és hozzájárul a citromlé bőrápoló hatásához.

A citromlé és olaj még a narancsbőr kezelésében is hatékony.

A citromlé orr- és fogínyvérzés esetén is segít.

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a citromlé gyorsítja a gyógyulási folyamatot, és aktiválja a szervezet védekezőrendszerét.

Vízzel keverve a citromlé jó gargarizálóoldat rekedtség, valamint torok- és mandulagyulladás esetére.

A C-vitamin megvédi a test sejtjeit az oxidációtól, és megakadályozza a káros szabad gyökök keletkezését.

Egy hatékony megfázás elleni teát azonos menynyiségű hárs- és bodzavirágból egy kis citromlével még értékesebbé tehetünk.

A kamillatea ízét is javítja a citromlé, és közben megerősíti a bélrendszerre kifejtett hatást.

A citrom illóolaja kiválóan alkalmas a szoba levegőjének gőzlámpával vagy párologtatóval történő fertőtlenítésére.

A limonén, amely minden citrusféle olajában megtalálható, vírusellenes tulajdonságokkal ruházza fel a citromolajat, ezért herpesz kezelésére is alkalmas.

A limonén nem irritálja a bőrt, ritkán felléphet fotoszenszibilizáló hatás. Ezért citromolaj-tartalmú ápoló- és gyógyszerek külsőleges alkalmazása után a kezelt területet ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak.

Ha szájon át alkalmazzuk a citromolajat, a citrálnak és a limonénnek egyértelmű nyugtató hatása van az idegrendszerre és a pszichére.

Naponta 2-3-szor 5 csepp illóolajat egy kis kenyérrel nyugodtan bevehetünk. Jótékony hatása van idegesség, emésztési problémák pl. puffadás, gyomorsavfelszökés, enyhe hasmenés, de megfázás és influenza esetén is.

A narancsbőr sok nő számára nagy kozmetikai és súlyosabb esetben egészségügyi probléma is.
Az alsóbb bőrrétegek szerkezete megváltozik, a bőr gödröcskés és löttyedt, a narancs felületéhez hasonló lesz.
Az alsóbb bőrrétegekből zsírsejtek kerülnek az úgynevezett irharétegbe, a coriumba.
Ez közvetlenül a legfelső bőrréteg, az epidermisz alatt helyezkedik el, és általában számos kollagénrostot tartalmaz, amely a bőr rugalmasságáért és feszességé-ért felel.
A zsírlerakódás hatására csökken a kollagéntermelés és az irharéteg elasztikus rostjainak aránya.

Narancsbőr kezelésére szolgáló testápoló olajat a következő illóolajokból készíthet:
100 ml jojoba-vagy mogyoróolajba keverjen
7-7 csepp eukaliptusz-, citrom-, cédrus-, zsálya- és ciprusolajat.
A kritikus területeket ezzel naponta 2-3 alkalommal masszírozza be.
Ez a kezelés javítja a keringést és a szövetek regenerációját. Négy hét után hagyjon 1-2 hét szünetet.

Jó tudni, hogy a "C" vitamin 35 Celsius fokon elbomlik, ha ezt a hatást akarjuk érvényesíteni, ne melegitsük e hőfok fölé. ( Tehát a forró teában elbomlik a "C" vitamin)

A citrom kedvezően befolyásolja a nyirokrendszszert is. Célszerű fél citromot 2 dl vízben elkeverni és meginni. A citrom nagysága változó ezért alapszabály, hogy ne élrezzünk maró hatást.
Ez a módszer nemcsak a nyirokrendszerenek tesz jót, hanem zsírégető hatású is. Lassú de tartós fogyást eredményez.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(25)
  2010-08-01 21:25:35, vasárnap
 
  Természetes antibiotikumok (25.rész) szakanyag


Fahéj és javasolt alkalmazásai:

A fahéj, a Cinnamonum zeylanicum a másik olyan fűszer, amely a szegfűszeg mellett nem hiányozhat forralt borból, puncsból, kompótokból vagy édességekből és süteményekből.

Az ínyenckonyhák legkülönbözőbb húsételekhez, főleg a sötét húsokhoz, a birkához és vadhúshoz is adnak egy csipet fahéjt. Megfelelő mennyiségben ínycsiklandó, de nem túl erőteljes aromát kölcsönöz az ételnek.

A fahéj Ceylonból származik, a fahéjfa kérgéből nyerik, amely a babérfélékhez tartozik. Ehhez a családhoz tartozik a babérfa, a kámforfa. Ezen családtagok mindegyike alapanyaga lehet hatékony gyógyszerek előállításának.

Egy további babérféle, a Közép- és Dél-Amerikából származó avokádófa, amelynek termése, az avokádó egyre közkedveltebbé válik.

A babérfélék úgynevezett olajsejteket tartalmaznak, amelyek a növény szervezetének illóolajjal csordultig telt élő sejtjei.

Orvosi felhasználása és hatóanyagai:

Orvostudományi szempontból nézve a fahéjnak vérzés- és fájdalomcsillapító, valamint általános erőnlétet javító hatásai vannak, és általában teltség-érzés, puffadás és görcsös gyomor-bél rendszeri problémák esetén javasolják.

Étvágygerjesztő és gyomor-bél panaszokat enyhítő fahéjteát a következőképpen készíthetünk:
egy teáskanál darabokra tört fahéjat forrásban lévő vízzel öntsünk le,
és lefedve 10 percig hagyjuk állni.
Adagolása úgy a legésszerűbb, ha naponta 2-3 csészével étkezés előtt vagy közben fogyasztunk el.

A fahéj nyálkát és cserzőanyagokat tartalmaz, amelyek ápolják az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és megakadályozzák annak gyulladását.
Emellett természetesen találunk benne illóolajat, amely antibiotikus tulajdonságai miatt témánk szempontjából a legérdekesebb.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a fahéjolaj laboratóriumi körülmények között még l:3000-es hígításban is hatástalanná tudja tenni a tífusz kórokozóját.

A laboratóriumi körülmények között tapasztalt folyamatok egy az egyben természetesen nem alkalmazhatók az emberre.
Előfordulhat, hogy az élő szervezetben valamivel magasabb koncentrációra van szükség, de ezek a kísérletek bizonyítják, hogy milyen hatalmas antibiotikus erő lakozik az illóolajokban.

A fahéjolaj fő hatóanyaga a fahéjaldehid, amely a fenil-propánok csoportjába tartozik. Ezenkívül található benne eugenol is, amelynek baktériumölő hatását már a szegfűszegnél említettem.

Sajnos mindkét anyag azon fenilpropánok közé tartozik, amelyek e hatóanyagcsoport tagjai közül a legerősebb irritációt okozzák a bőrön.

Ezért fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy nem szabad a fahéjvagy a szegfűszegolajat hígítás nélkül a bőrre felvinni.
Allergiára hajlamosaknál súlyos contact dermatitis alakulhat ki. Annak azonban nem lenne értelme, ha ezekről a gyógyhatású szerekről teljes mértékben lemondanánk, hiszen megfelelő adagolásban a méregből is gyógyszer lehet.

A következő illóolaj-keverék kiváló hatású gombásodás esetén:
10 csepp timol típusú kakukkfűolaj
10 csepp oregánóolaj
10 csepp fahéjolaj
20 ml hordozóolaj pl. avokádó- vagy jojobaolaj

Először kis bőrfelületen, például a kar belső részén próbálja ki, hogy bőre bírja-e ezt a keveréket. Ha a bőre kipirosodik, emelje a hordozóolaj mennyiségét 50 vagy akár 100 ml-re.

Ezt a keveréket naponta 2-szer vékonyan vigyük fel a beteg területre. 2-3 hét múlva a gombának el kell tűnnie.

A hatékony gombakezeléshez hozzátartozik az egészséges étkezésre való áttérés is. Ez főleg a bélrendszer Candidas megbetegedésére igaz, de a bőr, a nyálkahártyák vagy a köröm gombásodására is érvényes.

A keveréket úgy tesztelheti, hogy egy cseppet a könyök belső oldalán a bőrbe dörzsöl, és megfigyeli, hogy 24 órán belül nem lép-e fel vörösödés vagy nem alakulnak-e ki hólyagocskák. Allergiások a biztonság kedvéért kétszer végezzék el ezt a tesztet.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Természetes antibiotikumok(24)
  2010-08-01 21:17:37, vasárnap
 
  Természetes antibiotikumok (24.rész) szakanyag

Boróka és javasolt alkalmazásai :

A boróka a ciprusfélékhez tartozik. A cserje érett bogyóival savanyú káposztát fűszereznek, vagy emésztést elősegítő likőröket készítenek belőle.

A borókaolajnak antibiotikus és antivirális összetevői is vannak, és a vese stimulálásával közvetlenül elősegíti a vizeletkiválasztást.

Ez a vesére kifejtett aktiváló hatás egyes szakértők szerint azonban károsíthatja a szöveteket. Ezért a boróka illóolaját csak tapasztalt terapeuták utasítása szerint és csak egészséges veséjű emberek alkalmazhatják.

A legújabb kutatások cáfolják a borókaolaj vesekárosító hatását hangsúlyozó eddigi álláspontot, főleg akkor, ha az olajat csak a bogyóból nyerik a növény más részeinek felhasználása nélkül.

A borókabogyó fűszerként vagy vízhajtó teákban történő felhasználása veszélytelen, ugyanúgy, mint a bogyó rágcsálása tavaszi kúra részeként, ahogyan azt Sebastian Kneipp, a gyógyfüvek papja is javasolja. Intenzív íze megakadályozza a túladagolást.

Jótékony hatású nőgyógyászati problémák esetén is, ha sült húsok mellé 2-3 szem borokabogyót teszünk és 3-4 kanál vizet is adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2087
  • e Hét: 16455
  • e Hónap: 30204
  • e Év: 234905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.