Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
Mézes krémes
  2017-11-23 19:24:04, csütörtök
 
 



hozzávalók / 12 adag

A tésztához
2 db tojás
3 ek porcukor
4 ek méz (langyos)
50 g vaj
450 g finomliszt
7 ek tej
1 ek szódabikarbóna (csapott)
3 csepp citromlé
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
A krémhez
2 tasak tejszínízű pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
A mázhoz
1 db tojásfehérje
1 fél citromból nyert citromlé
20 dkg porcukor

elkészítés

Első lépésben a krémet készítjük el: megfőzzük a pudingot, és jól kihűtjük, külön edényben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
A szódabikarbónát felfuttatjuk a tojással, 5 evőkanál tejjel és a citromlével, a liszthez hozzárakjuk a többi hozzávalót (kakaó nélkül) és jól összedolgozzuk.
Majd két felé osztjuk és az egyik feléhez hozzákeverjük a két evőkanál tejjel összekutyult kakaóport (nekem nem sikerült teljesen beledolgoznom a kakaóport, kicsit márványos hatása lett, de ezt a kutya nem vette észre :) A kétféle tésztát még kétfelé választjuk, összesen négy lapot sütünk.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk kellő nagyságúra (az én tepsim 25 x 35 cm), feltekerjük a sodrófára és az előmelegített (felforrósított) és jól bevajazott tepsi "fenekére" fektetjük és kb. 10 perc alatt megsütjük.
Amíg sülnek a tésztáink megnézhetjük, hogy kihűlt-e már a pudingunk, ha igen, akkor hozzákeverjük a vajas porcukorhoz. Kb. 1/3 részét kivesszük, és hozzáadunk 2 evőkanál kakaót.
A máz hozzávalóit jól összedolgozzuk, és egy picit berakjuk a hűtőbe.
Az első lap az egyik kakaós lap, erre jön a világosabb pudingkrém egyik fele, rárakjuk az egyik világosabb tésztalapunkat, erre a kakaós krémet, aztán a másik világos tésztalap, erre a világosabb puding, végül a megmaradt kakaós tésztalap. Rákenjük a mázat, megszórhatjuk egy kis dekorációs cukorral, reszelt csokoládéval.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk pihenni, másnap felszeleteljük, és zsebre vágjuk az elismeréseket! :) Jó étvágyat!

Forrás: nosalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
szilvalekváros kevert süti
  2017-11-22 08:35:09, szerda
 
 



hozzávalók / 6 adag

6 db tojás
1 ek lágy sertészsír
20 dkg porcukor
30 dkg finomliszt
10 ek szilvalekvár
2 ek cukrozatlan kakaópor
18 ek víz
0.5 csomag sütőpor
1 kk fahéj
2 csomag vaníliás cukor

elkészítés

Először összekeverjük a folyékony összetevőket: tojás, zsír, víz, lekvár.
Hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, majd a sütőporos-fahéjas lisztet és a kakaót.
Sütőpapírozott vagy kivajazott tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba).
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 20x35 cm

forrás: nosalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
almás pite
  2017-10-10 08:41:17, kedd
 
 



hozzávalók / 4 adag

45 dkg finomliszt
2 db házi tojás
15 dkg porcukor
2 ek házi tejföl
1 csomag sütőpor
1 ek zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa, vagy száraz búzacsíra)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
25 dkg házi vaj
1.5 kg alma (jonatán)

elkészítés

A finomlisztet átszitáljuk, a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéját, hozzákeverjük a sütőport.
A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk.
A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük (pl. 30 perce hűtőbe tesszük).
Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, durva lyukú reszelőn reszeljük, levét kissé kinyomjuk.
Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.
A citrom levét, 3 evőkanál porcukorral, egy csipet fahéjjal összekeverjük ezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.
Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk.
A kivajazott lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával vagy száraz búzacsírával megszórjuk.
Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük.
Ezt a tésztalapot is villával megszurkáljuk.
Előmelegítet sütőbe helyezve 200 C-on kb 45 perc alatt készre sütjük.
A kész almás porlós ha kicsit meghűlt, szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük, így kínáljuk.

forrás: nosalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
gyümölcskenyér
  2017-08-23 21:06:27, szerda
 
 



A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 1 szűk bögre olvasztott vaj vagy margarin (15 dkg)
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
- 5 tojás
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 2 teáskanál sütőpor

- fél bögre darabolt dió
- fél bögre darabolt aszalt vagy kandírozott gyümölcs (nálam kandírozott ananász)
- fél bögre darabolt étcsokoládé (háromnegyed táblányi)
- 2 teáskanál rum aroma (lehet több is)
- 2 evőkanál fehér finomliszt

Elkészítése:
1. A vajat megolvasztjuk, majd egy tálban összekeverjük a cukorral.
2. Egy másik tálba beletesszük a diót, az aszalt gyümölcsöt, a csokoládét, összekeverjük, majd meglocsoljuk a rummal. Két evőkanál liszttel is megszórjuk a masszát, és újra átkeverjük.
3. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre. Gázsütőnél olyan melegre, mint amilyenben a piskótát szoktuk sütni.
4. Ezután a cukros vajjal felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport.
5. A diós-csokis gyümölcsöt hozzáforgatjuk a tésztához, majd az egészet elosztjuk két kivajazott őzgerincformába.
6. 200 fokos sütőbe tesszük őket, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk!

forrás:rupanerkonyha.cafeblog.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
szilvás süti
  2017-07-28 20:56:51, péntek
 
 



Hozzávalók:

2 bögre liszt
2 bögre szilva
2 db tojás
1,5 bögre görög joghurt
1 bögre cukor
150 g vaj
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 tk fahéj
1 ek porcukor

Elkészítés:

A tojásokat és a cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, és hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és a joghurtot is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a folyékony részhez keverjük. A szilvából szedjük ki a magokat, mossuk meg, forgassuk meg az alját lisztben. (Így nem fog lesüllyedni a tészta aljára.)

A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk a tészta tetejét porcukros fahéjjal, és rárakjuk a szilvát. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük 25-30 percig, illetve tűpróbáig.

A fahéjas porcukorral a kész süteményt is meghinthetjük.k
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
cseresznyés joghurtos kevert süti
  2017-06-15 19:43:54, csütörtök
 
 



Hozzávalók
1 tepsi
5 db tojás
25 dkg liszt
2,5 dl étolaj
25 dkg cukor
12 g sütőpor
175 g natúr joghurt
1 ek citromlé
30 dkg cseresznye


A tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem,hozzá adtam a tojás sárgákat,tovább vertem. Ezután hozzá kevertem az étolajat,a joghurtot,a citrom levét,jól összekevertem. Végezetül a sütőporral elkevert lisztet egy fakanállal bele forgattam.
20 × 34 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem,a masszát bele öntöttem,egyenletesen elsimítottam. Cseresznye szemekkel megszórtam.
180 C-ra melegített sütőben kb. 40 percig sütöttem. Tűpróba.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
réteges poharas krém
  2017-05-16 17:52:15, kedd
 
 



A csokis krémhez

0.5 l tej
2 db tojássárgája
1 evőkanál finomliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek cukor

A vaníliás krémhez

0.5 l tej
2 db tojássárgája
1 evőkanál finomliszt
2 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor

Az összeállításhoz

10 db babapiskóta
0.5 dl tej
2 ek rum
A tetejére
4 ek tejszínhab

elkészítés

A csokis krémhez egy rozsdamentes edénybe tesszük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a tojássárgákat, és a tejet lassanként hozzáöntve csomómentesre keverjük. Kevergetve felfőzzük, 1-2 perc alatt besűrítjük. Poharakba töltjük.
Rumos tejjel meglocsolt babapiskótát tördelünk rá.
A vaníliás krémet is elkészítjük a csokishoz hasonlóan, csak kakaó helyett vaníliás cukrot teszünk bele. Ezt is a poharakba töltjük.
Ha langyosra hűlt, tetejét tejszínhabbal díszítjük, amit még megszórhatunk kakaóporral.
Hűtőben 1-2 óra alatt jól lehűtjük.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
túrós kígyó rétes
  2017-04-25 14:35:50, kedd
 
 



Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt,
250 ml tej,
100 g vaj,
2 evőkanál cukor,
30 g élesztő,
egy csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez:

500 g tehén túró,
4 evőkanál cukor,
1 db tojás.
Elkészítés:

Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és jól össze dolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk (mert a végén két rudat készítünk belőle) és mindkét részt kinyújtjuk 1-2 cm vastagságúra.

Elkészítjük a tölteléket: a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojással, rátesszük a kinyújtott tészta közepére. A tészta széleit ferdén 2 centinként bevagdossuk a töltelékig és addig hajtjuk a széleket még el nem fogy (ráhatjuk), így olyan lesz mintha fonatos lenne (nem kell tekerni). A töltelék fölött pedig a széleket jól lenyomkodjuk, letakarjuk és hagyjuk még 15-20 percet kelni, utána tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk cukorral, ízlés szerint. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, amikor a tészta szép piros, el is készült.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
lakodalmas szelet
  2017-03-30 21:11:26, csütörtök
 
 
Hozzávalók a tésztához:
1 db tojás
14 dkg zsír
1/2 sütőpor
14 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 dl tejföl

krémhez:

4 dl tej
4 ek. liszt
1 db citrom leve és reszelt héja
25 dkg margarin
15 dkg cukor

Továbbá:
4-5 ek. baracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,apránként adjuk hozzá a tejfölt.
Rugalmas,könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
4 cipóra osztjuk.
25ú39 cm-es méretűre nyújtjuk,sütőpapírral fedett lemez tepsiben ,2 lapot sütünk,egymás után.
Világosra sütjük,kb 10-12 perc alatt megsül.(180 fokon)
a másik két cipót is kisodorjuk,lekvárral megkenjük,a másik lapot rátesszük és ezt így együtt megsütjük.

A krémet elkészítjük.

A lisztet a tejjel,cukorral simára keverjük,majd sűrű péppé főzzük,majd kihűtjük.
A kihűlt főzött krémhez hozzá keverjük a a szoba hőmérsékletű margarint,a reszelt citrom héját és levét és jól kihabosítjuk.
A kihűlt süteményt betöltjük.
1 sor sima lap-krém fele lekváros lap-krém másik fele-sima lap.
Pár órát állni hagyjuk hűtőben,legjobb,ha egy éjszakát.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Tetszés szerint szeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
kürtőskalács sörösdobozon sütve
  2016-12-15 12:56:42, csütörtök
 
 



Hozzávalók a kürtőskalácshoz:

- 50 dkg liszt
- 5 g sütőélesztő vagy egy csomag szárított élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojás
- 2.5 dl tej
- 10 dkg margarin
- étolaj a kenéshez
- 6-7 db 0.5 literes alumínium sörös doboz
- alufólia a sörös dobozok csomagolásához

Előkészületek:

A soros dobozokat gondosan csomagoljuk be alufóliába. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne égjen bele a süteménybe a dobozokról a festék. Ha becsomagoltuk, akkor szilikon ecsettel vékonyan kenjük be olajjal a becsomagolt dobozokat, hogy könnyebb legyen majd az alufóliát kiszedni a kürtöskalácsok belsejéből.

Kürtőskalács elkészítése:

A hozzávalókat keverjük össze alaposan, és dagasszunk belőle egyenletesen lágy tésztát. Elsőre lehet, hogy kissé ragacsosnak fog tűnni, de mire kész lesz, el fog válni az edény falától, és össze fog érni a tészta. Ha ez megvan, takarjuk le, és hagyjuk legalább egy órát kelni a tésztát...

Ha szépen megkelt, szedjük 6-7 egyforma darabra, és a darabokból sodorjunk 80-100 cm hosszú csíkokat. A receptújságban csak hat darabot írtak, és egy méter hosszú csíkokat, de nekünk annyira megkelt a tészta, hogy kevésnek találtuk a hatot. Az első csíkot még mi is egy méter hosszúra sodortuk, de túlságosan hosszú lett, és amikor a dobozra tekerve megpróbáltuk megsodorni, a két végén elkezdett lejönni a dobozról, mert akkora volt, így a többit már csak nagyjából 80 cm hosszúra sodortuk ki, és így pont jó lett. Szóval szép lassan mind a hét dobozra feltekeredtek a csíkok. A feleségem megkente őket tojással, én meg meghempergettem az három darabot fahéjas cukorban, négy darabot pedig kakaós cukorban. Mint később kiderült, ez nem volt olyan jó ötlet. Mármint sem az előre meghempergetés, sem a kakaó, de ezt majd lentebb.

Az elkészült kürtőskalácsokat sorakoztassuk fel egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A sütőpapír azért kell, mert elképzelhető, hogy az olvadó cukros bevonat lecsepeg, és ha odaég a tepsire, akkor csákány is kelleni fog. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt elkészülnek... ezt követően szedjük ki őket a sütőből, és próbáljuk meg leimádkozni a sütés közben megkelt - így jól rászorult - kürtőskalácsokat a sörös dobozokról. Először késsel akartuk lefeszegetni, aminek a következménye az lett, hogy szakadt a tészta és elkezdett leperegni a rásült cukros bevonat. A másodiknál már inkább ésszel álltunk neki, mint erővel: a sörös dobozok egyik végénél megkezdtük az alufólia bevonatot, és a sörös dobozt úgy húztuk ki a kürtőskalácsok belsejéből, hogy az alufólia bennük maradt. Ezt követően, mikor már nem feszült a tészta annyira, könnyedén el lehetett távolítani a kürtőskalácsok belsejéből a fóliákat anélkül, hogy a tészta szét akart volna szakadni...

Tapasztalatok:

Előre cukorba forgatni nem volt jó ötlet, mert a sütőben összeolvad a cukor, és egyetlen összefüggő, törékeny bevonat lesz belőle, ami folyton lepattog a tésztáról. Fura is volt ez a megoldás, hiszen ha a karácsonyi vásárban vesz az ember kürtőskalácsot, azt is frissen kisülve hempergetik meg a bevonatban, és nem abban sütik ki. Sőt, amikor Erdélyben jártunk, ami ugye a kürtőskalács szülőföldje, ott is eképpen készítették el, így legközelebb mi sem sütjük rá. Értelmetlen és felesleges... a kakaós bevonattal pedig nem volt túl finom, de ez egyéni ízlés kérdése.

Mindettől függetlenül nagyon finom lett, így egészen biztosan több alkalommal is el fogjuk készíteni még a jövőben... :-)

Forrás: eztfaldfel.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 982
  • e Hét: 1856
  • e Hónap: 6260
  • e Év: 37989
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.