Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Baconba csomagolt csiremell
  2015-05-02 22:30:43, szombat
 
 



Hozzávalók a baconbe csomagolt sajtos csirkemellhez:

- 50 dkg csirkemell

- 20 dkg bacon szalonna

- 10 dkg reszelt trappista sajt

- 2 csipet konyhasó

- 1 teáskanál házi ételízesítő vagy Vegeta (ez esetben nem kell só)

- 1 csipet morzsolt majoranna

- 3 csipet morzsolt petrezselyemzöld

- 3 evőkanál tejföl

- 3 evőkanál liszt

- 2 tojás

- őrölt színes bors ízlés szerint

- zsemlemorzsa

- vaj a forma kikenéséhez


Megjegyzés:
Aki elkészítette korábbi receptünk alapján a házi ételízesítőt, az legalább két csipet konyhasót tegyen bele pluszba. Aki bolti ételízesítőt használ, az tegyen kevesebbet bele, és nem nagyon kell mellé só, mert ezeknek a bolti vacakoknak a 60-65%-a só. A miénknek csupán a 16%-a só, így talán érthető, hogy más arányokkal kell dolgozni mindkettő esetében.

Baconbe csomagolt sajtos csirkemell elkészítése:

A tojásokat, a tejfölt a liszttel, sóval borssal, ételízesítővel, zöld fűszerekkel és a reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra vágjuk (kockákra, csíkokra ízlés szerint), és nyersen a masszába keverjük. Egy sütőformát (pl: őzgerinc forma) kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és belehajtogatjuk a bacon szalonnát a formába úgy, hogy egybefüggő réteget képezzen és kilógjon a forma széleinél. A húsos masszát beleöntjük, majd a kilógó bacon végeket ráhajtogatjuk. Majd a ráhajtott szalonnákra is rakunk még hosszában egy-egy bacont, aztán az egésznek a tetejét megkenjük vékonyan tejföllel, és sajtot reszelünk rá. Előmelegített sütőben 170 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük.


Ha elkészült, kivesszük a sütőből, majd egy tálcára borítjuk. Felszeletelve petrezselymes krumplival, rizibizivel, vagy sült krumplival tálaljuk. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)

Forrás: eztfaldfel.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
mustáros csirkemáj
  2014-12-19 21:41:08, péntek
 
 



Ízre és látványra csodálatos étel ez a mustáros csirkemáj, mézes balzsamecetes gyöngyhagymával. Előkészületekkel együtt nem több, mint 30-40 percet vesz igénybe.Ünnepekre és hátköznapokra egyaránt ajánlom.

Hozzávalók 2 főre: 40 dkg csirkemáj, 1 ek mustár, provance-i fűszerkeverék, só, zsiradék a sütéshez (én egészséges kókuszzsírt használtam), kb. 30 db gyöngyhagyma (friss), 1 ek méz, kb. 1 dl mézes (fehér) balzsamecet, vagy almaecet, só, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1 ek olaj (kókuszolaj, vagy dióolaj)

A májat tisztítsuk meg, daraboljuk fel, majd sózzuk, és a mustárral pácoljuk be.
Annyi idő elég, amíg megpucoljuk a gyöngyhagymát.
Vegyünk elő két serpenyőt, és mindegyikben hevítsünk fel 1-1 ek zsiradékot.
Az egyikbe tegyük bele a mustáros májat, amit sóval és a fűszerkeverékkel szórjunk meg.
A másikba csak üresen tegyük bele a megpucolt gyöngyhagymákat.
A májat addig süssük, amíg nyomásra már nem enged magából rózsaszín nedvet. Közben időnként keverjünk is rajta egyet.
A gyöngyhagymás serpenyőt rázogassuk, és addig süssük, amíg a hagymák nem kapnak egy kis arany barna színt. Azaz megsülnek. Ez forró serpenyőben pár perc alatt megvan.
Ha megsültek adjuk hozzá a barackokat, majd öntsük fel balzsamecettel, mézzel, egy dl vízzel, majd kicsit sózzuk.
Forraljuk be mártásos állagúra a levet.
Az ételhez friss salátát, és/vagy burgonyapürét ajánlok.
Ha csak salátát fogyasztunk mellé, sokkal könnyebb lesz az étel a gyomor számára.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
szarvaspörkölt zsemlegombóccal
  2014-12-19 21:37:35, péntek
 
 



Hozzávalók a pörkölthöz:1 kg szarvas lapocka, 2 fej vöröshagyma, kevés zsiradék, 2 db zöldpaprika, 2 kk pirospaprika, 2 db paradicsom, ételízesítő, só, bors, pici őrölt kömény, 5-6 szem borókabogyó, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 2-3 db babérlevél, 2 dl vörösbor, (esetleg vadfűszer)
Hozzávalók a gombócokhoz: 2 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors.

A kockára aprított hagymát a felszeletelt paprikával, a kevés zsiradékon megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy kevés vízzel, belekockázzuk a paradicsomot (a bőre nélkül).
Beletesszük a felkockázott húst, ízesítjük a felsorolt hozzávalókkal, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi a húst ellepi.
Fedő alatt elkezdjük főzni.
Ha félkészre főtt, beleöntjük a vörösbort, majd fedő alatt készre főzzük.
Amíg fő, elkészíthetjük a zsemlegombócokat.
Egy tálban összekeverjük a felkockázott zsemlét, a lisztet, a vajat, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, valamint a tojást.
Ízesítjük sóval, borssal.
A masszából gombócokat formálunk, majd forrásban lévő, lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük.
TIPP: A vízbe nem kell só, mert van a gombócokban. Jó tömör gombócokat kell formázni, mert különben széteshet főzés közben.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
hagymás rostélyos
  2014-12-16 20:49:01, kedd
 
 



Hagymás rostélyos
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet kicsontozott hátszín vagy rostélyos (800 g)
2 ek. mustár
4 ek. olaj
300-400 g apróbb hagyma
150-200 g finomliszt
só, bors
olaj a hagyma sütéséhez
1 dl húsleves vagy félszáraz vörösbor
1 ek. vaj
1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, szegélyüket bevagdossuk (hogy sütés közben fel ne púposodjanak), folpackkal letakarjuk, és kissé kiverjük. Egyik oldalukat megkenjük a mustárral, majd porcelán- vagy üvegtálban, 4 ek. olajjal rétegezve egymásra fektetjük-nyomkodjuk őket. Letakarjuk, legalább 24 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha 2-3 napra!), és többször is megforgatjuk a pácban. A pácolás-érlelés folyamatát nem érdemes kihagyni, mert ettől lesz puha-porhanyós a hús.

2. Mielőtt a hús sütéséhez fognánk, a hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk-gyaluljuk és gyűrűikre bontjuk. Kisebb adagokban fedeles műanyag dobozba tesszük, majd bőven megszórjuk liszttel (A). Ráillesztjük a dobozra a fedelét, jól összerázzuk a tartalmát (B), azután szűrőbe csúsztatjuk a hagymát, és a lerázzuk róla a fölösleges lisztet (C).

3. Háromujjnyi olajat felforrósítunk, beleteszünk egy burgonyasütő betétet, abba pedig egy kisebb adag hagymát, majd szelíden kevergetve-rázogatva aranysárgára, ropogósra sütjük (vigyázat, könnyen megég és keserű lesz!). Papírkendőre borítjuk (D), és szétterítjük, hogy ropogós maradjon, amíg megsütjük a többi hagymát is.

4. A hússzeletekről ,,letakarítjuk" a mustáros pácot (E), egyik oldalukat meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, a másikat lisztbe mártjuk. A hagyma sütőolajából 3-4 evőkanálnyit felforrósítunk, lisztes oldalukkal lefelé beletesszük a hússzeleteket (F), és fedő nélkül mindkét oldalukat pirosra sütjük (4-4 perc). Előmelegített tálra rendezzük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.

5. A pecsenyelét felöntjük a húslevessel vagy vörösborral, jól összeforraljuk, majd kisebb lábasba szűrjük, és kézi habverővel simára keverjük a kisebb darabokban hozzáadott vajjal. Bevonjuk a mártással a hússzeleteket, tetejükre szórjuk-halmozzuk a hagymát, és azonnal, forrón tálaljuk. Pirított hagymás-paprikás vagy hasábburgonya, ecetes savanyúság illik hozzá. Külön tálkában mustárt is kínálhatunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
fasírt tekercs
  2014-11-09 22:48:26, vasárnap
 
 



Fasírt
70 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 db zsemle (vagy a zsemle mennyiségének megfelelő kenyérsarka)
1 ek mangalica zsír (púpos)
1 közepes db vöröshagyma
1 db tojás
2 teáskanál fűszerpaprika (púpos)
1 csipet kakukkfű (jó nagy csipet )
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma (jó ducik)
1 ek mustár (púpos)
Töltelék
20 dkg füstölt sajt (szeletelve)
4 db tojás
15 dkg füstölt-főtt tarja (szeletelve)
2 teáskanál napraforgó olaj (kb.)

Elkészítés

A zsemlét vagy kenyeret beáztatjuk langyos vízbe.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk.
A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zsemlét, a hagymát, az összepréselt fokhagyma gerezdeket és a többi hozzávalót.
Alaposan összegyúrjuk, kóstoljuk meg, hogy ízlésünknek megfelelő fűszerezettségű legyen. A sóval vigyázzunk, mert a tarja is enyhén sós.
4 db tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és tojásszeletelővel karikákra vágjuk.
Egy kb. 60x40 cm-es alufóliát leterítünk, és ecsettel vékonyan megkenjük olajjal. Ráborítjuk a beízesített darált húst, és a tenyerünkkel kb. 2-3 cm vastagságúra, téglalap alakúra eltapicskoljuk.
A hús szélétől mindenhol kihagyva 4-5 cm-t ráterítjük a sajt felét, a füstölt tarját, a tojáskarikákat, majd befedjük a maradék sajttal.
A fólia segítségével feltekerjük. A fólia közepére igazítjuk a tekercset, csinosra formáljuk. Nagyon szorosan becsomagoljuk a fóliába. Úgy csomagoljuk be, hogy a ráhajtás felül legyen, a két végét megcsavarjuk (jó nagy szaloncukrot kapunk). A tepsibe úgy tegyük bele, hogy a sütési idő letelte után a fóliából forgatás nélkül ki tudjuk bontani.
Előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük. A sütési idő letelte után kivesszük, óvatosan kibontogatjuk, egy kicsit emelünk a sütési hőfokon, visszatesszük a sütőbe, és a keletkezett pecsenyelével gyakran locsolgatva pirosas-barnára sütjük.
Hagyjuk egy kicsit kihűlni, végül ferdén szeletelve, tetszés szerinti körettel tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
Chili con carne
  2014-11-08 23:03:48, szombat
 
 



Hozzávalók:

2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg marha felsál vagy lapocka
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg vörös bab száraz,vagy időhiányban konzerv)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál oregánó
1 kk fahéj
1 kk kakukkfű
4-5 levél friss bazsalikom levél
só, bors
chili paprika
4 evőkanál sűrített paradicsompüré
1 doboz kukorica konzerv
2 kocka legalább 70 %-os csokoládé

Elkészítése:

A babot előző este be kell áztatni.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Szórjuk rá az őrölt római köményt és pároljuk addig, míg a hagyma meg nem pirul. Tegyük bele a darált marhahúst, majd addig pároljuk, míg a saját leve el nem fő és a húsdarabok pirulni nem kezdenek.

Tegyük bele a babot, csokoládét, a felkockázott paradicsomot a levével együtt. Fűszerezzük, majd ízesítsük sóval. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a bab puha nem lesz. Ha szükséges, a párolólevet vízzel pótoljuk.Konzerv bab használatánál a főzőidő jelentősen megrövidül Chili con carne recept fotó

A vége felé tegyük hozzá a paradicsompürét és főzzük még vele negyed órán keresztül.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
kínai csípős savanyú leves
  2014-11-07 22:10:41, péntek
 
  A magyarokkal ellentétben a kínaiak a levest általában az étkezés 3/4-énél szokták megenni, hogy a gyomrukban keletkezett apró "pórusokat" is kitöltsék. Persze, ekkor már túl vannak legalább egy tucat más kínai finomságon. Az alábbiakban az egyik legkedveltebb kínai leves receptjét szeretnénk megismertetni.

HOZZÁVALÓK (1 főre)
Zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes)
Napraforgóolaj
Fokhagyma (2-3 gerezd)
Bors (őrölt - fehér/fekete is jó)

Étkezési keményítő (kínai, de jó a kukorica, burgonyakeményítő is)
1 tojás
Sárgarépa
Fafüle gomba
Tofu
Bambusz
Szójabab-csíra
Füstölt/ sült/ főtt hús (lehetőleg kacsamell)
Víz
Ecet (10%-os a legjobb)


ELKÉSZÍTÉS
1. Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a FOKHAGYMÁT, a SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT és a HÚST.

2. Felverjük enyhén a TOJÁST.

3. Feloldunk kb. 2 evőkanál KEMÉNYÍTŐT legalább háromszor annyi vízben.

4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.

5. Beleöntjük a nem túl forró olajba az ERŐS PAPRIKÁT és a FOKHAGYMÁT. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.

6. Elmossuk a wokot.

7. VIZET forralunk a tiszta wokban.

8. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT (ezt el is hagyhatjuk) és a HÚST. Néhány percig (kb. 3) kevergetjük. Közben sózzuk, borsozzuk, de mindig csak ,,keveset".

9. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt, majd egy csipet Na-glutatmátot.

10. Belekeverjük a FELVERT TOJÁST. Gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.

11. A levest hozzáadjuk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióba.

12. Általában a végén kerül bele az ECET, ízlés szerint. Lehet korábban is beletenni az ecetet.

13. KÉSZ, LEHET TÁLALNI!

TIPPEK
A felhasznált hús lehet tetszőleges állaté.
A szárított fafüle gombát meleg (de nem forró) vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.
A Na glutamátot ez esetben akár el is hagyhatjuk - az ízek itt rendkívül erősek, intenzívek.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
édes-savanyú csirke
  2014-11-07 22:04:42, péntek
 
 
ELKÉSZÍTÉS
A filézett CSIRKEMELLET apró kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítővel és vízzel. A húsnak enyhén iszapos állagúnak kell lennie: ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Kevés sót kell keverni hozzá. Álljon a hús a keményítőben kb. 5-10 percet.
Két evőkanál FINOMLISZTET, három evőkanál KEMÉNYÍTŐT összekeverünk tíz kanál VÍZZEL, kevés SÜTŐPORT és OLAJAT adunk hozzá. Csomómentes tésztává keverjük.

A CSIRKEMELLET összekeverjük a TÉSZTÁVAL.
Annyi OLAJAT forralunk fel kb. 250°C-ra, ami kényelmesen ellepi a húst. Belehelyezzük a CSIRKEMELLET, néhány percig sütjük, amíg sárgás-ropogós nem lesz a tészta. Ha kész, félretesszük, az olajat leöntjük.

A wokban kis hőmérsékleten OLAJAT melegítünk. PARADICSOMSZÓSZT keverünk bele, amihez 1,5 evőkanálnyi CUKROT, majd fél kanál ECETET, és kevés VIZET adunk. Simára keverjük. A végén egy kis SÓT szórunk rá, és meghintjük egy kevés vízben áztatott KEMÉNYÍTŐVEL.
A sült CSIRKEMELLET és a SZÓSZT összekeverjük.
KÉSZ, LEHET TÁLALNI!

TIPPEK
Ugyanez az étel elkészíthető sertésből is.
A tésztában gyümölcsöket is lehet kisütni (banán, ananász, alma, stb.). Ezt mézzel kell megöntözni, és kész is egy édes desszert.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
cukkini receptek
  2014-07-13 12:30:02, vasárnap
 
 



Cukkini stefánia

Hozzávalók:

70 dkg cukkini (reszelve)
15 dkg zsemlemorzsa
3-4 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
2 db tojás
15 dkg sajt
1 cs bacon (20 dkg-os)

ételízesítő
őrölt fehér bors
szerecsendió
4 db főtt tojás
2-3 ek olívaolaj


A cukkinit és a sajtot reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A cukkinit enyhén sózzuk be, majd hagyjuk kicsit állni, még levet enged. Ezután gyengéden nyomkodjuk ki belőle a vizet.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd egy evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a töltelékbe tennénk.

Négy tojást főzzünk keményre, majd tegyük félre.

Tegyük bele egy tálba a gyengéden kinyomkodott cukkinit, majd adjuk hozzá a kihűlt, előpárolt vöröshagymát, és a reszelt sajtot. Nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezután dolgozzuk alaposan össze, majd adjuk hozzá először a zsemlemorzsát, majd az egész tojásokat is.

Terítsünk le egy nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá egymásmellé a bacon szeleteket. Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, halmozzuk rá a cukkinis massza felét, és egyenletesen lapogassuk el. A massza közepére helyezzük rá a főtt tojásokat, majd fedjük be a maradék masszával.
Végül a fólia segítségével csavarjuk fel úgy, hogy a bacon teljesen befedje.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal.(bármilyen olajjal meglocsolhatjuk)
Ezután óvatosan helyezzük rá a baconös-cukkinitekercset.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor ízlés szerint salátával kínáljuk.



ZÖLDSÉGES RAGU METÉLT TÉSZTÁVAL





Hozzávalók:

20 dkg házi metélt tészta
1 db zsenge cukkini
1 cső főznivaló kukorica
1 cs újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 db paradicsom

őrölt bors
ételízesítő
bazsalikom
2 ek olívaolaj
1 dl víz

Az újhagymát vágjuk fel kicsit vastagabb karikákra. A fokhagymát és a bazsalikomot vágjuk fel apróra. A cukkinit gyaluljuk le vékonyra. A kukoricaszemeket éles késsel, közvetlenül a cső mellett vágjuk végig. A paradicsomot ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és kezdjük el párolni. Pár perc múlva adjuk hozzá a kukoricát, és az apróra vágott fokhagymát, majd ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután keverjük alaposan össze, és pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a vékonyra gyalult cukkinit. Szintén keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel, és félig lefedve pároljuk roppanósra.

Amikor már a zöldségek roppanósak, adjuk hozzá az ízlés szerint feldarabolt paradicsomot, majd óvatosan keverjük össze. Pár pillanat múlva vegyük le a tűzről, és fedjük le egészen, hogy a paradicsom is megpárolódjon egy kicsit. (így a paradicsomszeletek szépen egyben maradnak)

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le. A leszűrt tésztát ezután tegyük vissza a főzőedénybe, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, szórjuk meg egy csipet sóval, és forgassuk alaposan össze.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra a tésztát, majd kanalazzuk rá a zöldséges ragut.

CUKKINIS SAJTOS TÉSZTA CSŐBEN SÜTVE






Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
10 dkg tészta (penne, kagyló...)
20 dkg sajt (reszelve)
3 db paradicsom
3 dkg vaj
2 ek liszt
1,5 dl tej

őrölt fehér bors
bazsalikom

A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízbe főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és alaposan csepegtessük le.

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd hideg vízzel öblítsük le, és csepegtessük le alaposan.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejet. Ezután keverjük simára, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Egy tálba tegyük bele a lecsepegtetett tésztát és cukkinit, az apróra vágott bazsalikomot, majd keverjük össze. Ezután öntsük rá a sajtszószt, majd óvatosan, szintén keverjük össze.

Egy jénai tálat kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a sajtszószos-cukkinis tésztát. Ezután rakjuk rá a felszeletelt paradicsomot, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szedjük tányérokra és úgy kínáljuk.

KÖLESES PARADICSOMMAL, SAJTTAL TÖLTÖTT CUKKINI





Hozzávalók:

2 db zsenge cukkini
2 db paradicsom
3-4 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom (ízlés szerint)
10 dkg gouda sajt (v. ízlés szerinti)
1 dl köles
3 dl víz
2 ek olívaolaj

őrölt színes bors
szerecsendió

A cukkinit vágjuk félbe, majd a belsejét kanállal szedjük ki, hogy csónakokat kapjunk. Ezután a belsejét sózzuk be és hagyjuk állni, még elkészül a töltelék.

A hagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a kivájt cukkinit és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. 5 dkg sajtot szintén vágjunk fel apró kockákra.

A kölest tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd főzzük puhára. (én a mikroba, alacsony hőfokon addig főztem még az összes vizet felszívta)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kockára vágott cukkinit is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, majd néha megkeverve pároljuk pár percig. Végül adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és az apróra vágott bazsalikomot. Óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat után vegyük le a tűzről.

Az elkészült raguhoz ezután keverjük hozzá az előzőleg puhára főzött kölest, majd az apró kockákra felvágott sajtot.

Az előzőleg besózott cukkini csónakokból öntsük ki az összegyűlt vizet, majd egy papírtörlővel, töröljük szárazra.
Ezután béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük egymásmellé a cukkini csónakokat, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet.

Végül töltsük meg mindegyiket a töltelékkel, és spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, még a sajt ráolvad a tetejére, és szép színt kap.

Tálalás előtt helyezzük a megtöltött cukkini csónakokat tányérra, és úgy kínáljuk.


KAKUKKFÜVES CSIRKECOMB TEPSIBEN SÜLT RATATOUILLE-VAL





Hozzávalók:

2 db csirkecomb
1 db padlizsán
1 db cukkini
3-4 db vöröshagyma
3-4 db fehér paprika
koktélparadicsom

őrölt fehérbors
kakukkfű
1,5 dl fehérbor
3-4 ek olívaolaj


A csirkecombokat ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt borssal.

A padlizsánt, a cukkinit, és a paprikát daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk négyfelé.

A zöldségeket tegyük bele egy tepsibe, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Öntsük rá az olajat, majd keverjük alaposan össze. Ezután a zöldségeket húzzuk a tepsi széléhez, majd helyezzük középre a befűszerezett csirkecombokat. A tetejére tegyük rá a frissen szedett kakukkfű ágakat (v. szórjuk meg szárított kakukkfűvel) majd öntsük alá a bort.(v. vizet)

Fóliával fedjük le a tepsi tetejét, majd helyezzük be, előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára.

Amikor már puhára párolódott a hús, és a zöldségek, vegyük le a fóliát, majd szórjuk bele a koktélparadicsomot. (v. nagyobb paradicsomot, feldarabolva)
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálaláskor a sült csirkecombot a zöldségekkel együtt kínáljuk.


RAKOTT ZÖLDSÉGGEL





Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
3-4 db paradicsom
3-4 krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt

őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
2-3 ek olívaolaj


A vöröshagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra.
A zöldségeket kb. egyforma vastagságúra szeleteljük fel, és enyhén sózzuk be.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el párolni a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, és a fokhagymát, majd sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és szerecsendióval. Pár perc alatt, kevergetve pároljuk félpuhára. (használhatunk szárított kakukkfüvet is, de frissel sokkal finomabb)

Egy jénaitálba (v. kisebb tepsibe) öntsük bele a megpárolt hagymát, és terítsük el egyenletesen.
Ezután a felszelelt zöldségeket szorosan rétegezzük egymásmellé. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt borssal, majd tegyünk a tetejére néhány szál kakukkfüvet. (v. szórjuk meg szárított kakukkfűvel)
Az előkészített zöldségek tetejére reszeljük rá a sajtot, és locsoljuk meg olívaolajjal, majd a fedjük le a jénaitál (v. tepsi) tetejét.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon pároljuk 35-40 percig. Ezután vegyük le a jénai tetejét, és kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk el jó étvággyal.


LEVENDULÁS FAHÉJAS CUKKINI LEKVÁR






Hozzávalók 2 db 700ml-es üveghez:

1,5 kg cukkini
30-40 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1-2 tk őrölt fahéj
3 tk szárított levendulavirág
3 db citrom
1 cs Knorr dzsemesítő

A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részét teljesen távolítsuk el. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)
Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.

Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.

Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni nem kel!!!!!)

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva. (amennyiben marad ebből a mennyiségből, mert mi már lassan elkanalazgatjuk csak úgy magában, olyan finom)


TÖLTÖTT CUKKINI





Hozzávalók:

2 db közepes cukkini
2-3 db lila újhagyma
1 gerezd fokhagyma
6-8 paradicsom
1 csésze kukorica
1/2 csésze árpagyöngy (gersli)
10 dkg edami sajt

őrölt bors
bazsalikom
1 dl fehérbor
olívaolaj



A cukkiniket vágjuk félbe, majd kanállal vájjuk ki a magokat. Ezután sózzuk meg a belsejét, és hagyjuk kicsit állni. Mielőtt beletöltenénk a tölteléket, papírtörlővel itassuk fel a mélyedésben összegyűlt vizet.

Az árpagyöngyöt enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lila újhagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kukoricát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikomlevéllel. Keverjük alaposan össze, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet, és főzzük puhára. (mire a kukorica megfől, addigra a víz teljesen elpárolog)

A puhára párolt hagymás-kukoricához először keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, majd az apró kockákra vágott sajtot, és a nagyobb darabokra vágott paradicsomot.
Ezután a cukkiniket töltsük meg az elkészült töltelékkel.

Egy tepsibe öntsünk egy kevés olajat, majd helyezzük egymás mellé a megtöltött cukkini-csónakokat. Ezután öntsük alá a bort, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg a töltelék tetejét reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk jó étvággyal.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
tökös tócsni
  2014-07-08 13:44:57, kedd
 
 



Hozzávalók:

40dkg gyalult tök
10dkg liszt
2db tojás
1gerezd fokhagyma
1ek apróra vágott kapor

bors
olaj a sütéshez
1 tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük forró olajban kisütjük.


forrás: http://olcso-receptek.hu/gyors/tokos-tocsni/
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 933
  • e Hét: 1807
  • e Hónap: 6211
  • e Év: 37940
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.