Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jakus Éva: Vezess Jézus - vallásos
  2020-06-20 13:32:25, szombat
 
  Videó Link

Sajnos a vers szövegével nem szolgálhatok
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Isten ujja – Cserháti Ferenc püspök a világjárványról
  2020-06-20 13:24:26, szombat
 
  ...... .............


Cserháti Ferencet, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspököt arról kérdeztük, miként befolyásolta a munkáját a világjárvány, hiszen külföldi lelkipásztori látogatásait átmenetileg fel kellett függesztenie.
- Püspök úr, a veszélyhelyzet kihirdetése itthon érte, megszakítva azt a folyamatot, melynek során a világban élő magyarok közösségeit keresi fel. Milyen útjai maradtak el?
- Az elmúlt időszakban a járvány miatt elsősorban a Központi Papnevelő Intézet folyosóin és kertjében sétálgattam. Csak akkor hagytam el önkéntes szemináriumi klauzúrámat, amikor Gazdagrétre, a Szent Angyalok-templomba mentem misét mondani, amelyet online közvetítettek elsősorban a külföldi magyaroknak. Március 15-ére Helsinkibe hívtak, hogy egyházi megemlékezést tartsak az ott élő magyaroknak. A nemzeti ünnepeken bemutatott szentmisékben a köszöntéskor, a szentbeszéd során vagy a könyörgésekben mindig megpróbálom az ünnep egyházi vonatkozásait is kiemelni, persze nem politikai jelleggel. Régóta így teszek, hiszen Szent II. János Pál pápa is erre buzdított a Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében, amelyben azt írta, hogy a civil évfordulóknak a keresztények vallási jelleget szoktak adni.
A világjárvány kitörése előtt tehát úgy terveztem, hogy Münchenen keresztül Helsinkibe repülök. A külföldi híreket figyelve azonban már akkor arra gondoltam: lehet, hogy nem jutok el a finn fővárosba, vagy ha mégis, akkor nem egykönnyen térhetek majd haza Magyarországra. Ezért lemondtam a lelkipásztori látogatásról. De a helsinki utazásom szervezői kérték, hogy legalább online módon ünnepeljek velük, hiszen már mindent előkészítettek a szentmisére. Vállalták, hogy kivetítőn keresztül közvetítik majd a szertartást. Két nap alatt igyekeztem megszervezni, hogy online misét tudjak bemutatni nekik. Idehaza akkor még nem sokan foglalkoztak ennek a technikai lebonyolításával. Próbáltam skype-on keresztül megoldani magam, másoktól is kértem technikai eligazítást, de nem sikerült biztonságos kapcsolatot kiépítenünk. Akkor eszembe jutott, hogy a gazdagréti plébános, Szederkényi Károly atya online szokta közvetíteni a vasárnapi szentmiséket, így tőle is tanácsot kértem. Végül készségesen felajánlotta, hogy menjek el a Szent Angyalok-templomba, ahol a technikai feltételek adottak a közvetítéshez, és ott mutassam be a szentmisét. Így március 15-én ott celebráltam először online közvetített szentmisét az összmagyarságért, illetve a külföldi magyarokért. Sok pozitív visszajelzést kaptam. -" Istennek legyen hála"

- Hogyan viselte a veszélyhelyzet alatt a bezártságot?
Eleinte nagyon nehezen. Sok tervemről kellett lemondanom. Ez idő alatt kétszer repültem volna Amerikába, és több utat terveztem Európába is. Ha külföldre indulok lelkipásztori látogatásra, a beszédeimet igyekszem mindig jó előre elkészíteni még itthon. Így voltam ezzel idén is. A nagyheti szertartásokon Hamiltonban lettem volna, utána a Kanadai Magyar Papi Egység lelkipásztori találkozóján vettem volna részt. Legalább tíz-tizenöt nagyjából már előkészített szentbeszédemet, elmélkedésemet nem mondhattam el a járvány miatt. Az Európai Magyar Papi Konferenciát sem tudtuk megtartani Zürichben. Pünkösdkor Torontóba mentem volna bérmálni, Szatmárnémetiben pedig Jézus Szíve-búcsún vettem volna részt. Szent István király ünnepére Dallasba repültem volna, de oda sem tudok eljutni, pedig az ott szolgáló magyar ciszter atyáknál eddig még sohasem jártam. El kellett volna utaznom Brüsszelbe is az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) tavaszi ülésére, ahol már évek óta képviselem hazánkat, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát.

- A külföldi magyarok lelkipásztori ellátását végző papokkal tudta tartani a kapcsolatot?
Az évente megrendezett európai, illetve amerikai papi konferenciák a járvány kitörése miatt elmaradtak. Az Európában szolgáló magyar papokkal gyakran telefonon, illetve videohívásokkal tartottam és tartom most is a kapcsolatot. Az időeltolódás miatt az ausztrál és az amerikai kontinensen élőkkel többnyire e-mailben levelezek, de néha viberen is hívom őket. Akik Európában élnek, azokkal a világhálón keresztül még papi találkozókat is tartunk. Ilyenkor nyolc-tíz-tizenöt pap számol be a vele történtekről, a helyi eseményekről.

- A személyes jelenlét, a találkozások azért nem pótolhatók.
Ez igaz, és nagyon hiányoznak is nekem. Lelkipásztori útjaimnak fontos része a szentmise ünneplése, de pap testvéreimnek mindig hangsúlyozom, hogy az emberekkel való személyes találkozást is nagyon lényegesnek tartom. Külföldi látogatásaim során keresem az alkalmakat a találkozásokra. Szívesen bemegyek a kórházba egy beteghez, hogy a szent kenetet elvigyem neki. Örömmel keresem fel az időseket. Családlátogatásokat teszek, magyar klubokba, körökbe vagyok hivatalos, ellátogatok az úgynevezett magyar házakba is. Van, ahová a cserkészek hívnak, hogy a szabadban tábori misét mondjak nekik, utána pedig leülünk beszélgetni. Olyan is előfordul, hogy ökumenikus találkozókat szerveznek, ahol protestáns testvéreinkkel találkozhatok. A program gazdagsága mindig a helyi lelkipásztortól függ, illetve pap hiányában az engem meghívó világiaktól, akik szerencsére sokfelé úgy érzik, hogy ezáltal is eleget tesznek a keresztségből fakadó általános papi kötelezettségüknek.

- Ezek szerint olyan helyekre is jár, ahol nincs állandó magyar lelkipásztori ellátás, hanem a világi hívek szervezik a helyi magyar közösséget?
Így van. Szívesen megyek bárhová, ahova hívnak. Az utóbbi időben arra törekedtem, hogy apró közösségek, bázisok jöjjenek létre ott is, ahova nem jár rendszeresen magyarul miséző pap, de lelkes, elkötelezett világi hívek össze tudják fogni a magyarokat. A feladatom, illetve az út, amelyen járok a Mindszenty bíboros által kijelölt út. Ő kezdte el a külföldi magyarok lelkipásztori látogatását, és én szívesen követem a példáját.

- Sok nehézséget és szenvedést okozott a járvány. Gyakorlati szempontból tekinthetünk belőle hasznosnak bármit is?
Sokan megtanultuk, hogyan lehet alkalmazni a világhálót lelkipásztori célokra. Az online követhető szentmisék vagy a hitoktatás terén nagyon jó hasznát vettük, és ez arra késztet bennünket, hogy a járvány elmúltával is éljünk majd ezzel a lehetőséggel. De elsősorban nem a misék közvetítésére gondolok, sokkal inkább a családi- és bibliakörök megszervezésére vagy a felnőttképzésre. Sok leleményes papunknak van már számos nagyon jó kezdeményezése.

-A járványhelyzet tapasztalatai alapján sokan vontak le gazdasági vagy politikai következtetéseket. Az utóbbi hónapok a hívő keresztény embert is bizonyos dolgok átértékelésére figyelmeztetik. Ön mit gondol erről?
A járvány rádöbbent minket arra, hogy nem vagyunk istenek, és nem minden történik az elképzeléseink szerint. Szeretünk előre tervezni, a programjainkat akár egy évvel vagy évekkel korábban beírjuk a naptárunkba. Gyakran eszembe jut az a szentírási szakasz, amely azt mondja: ,,Az én útjaim, nem a ti útjaitok." A mostani helyzetet tekinthetjük akár Isten felemelt ujjának is: ember, vigyázz, nem tőled függ minden!Az érvényben lévő tiltásokat és előírásokat most a legtöbben betartjuk, pedig általában tiltakozni szoktunk a szabályok, a törvények és a parancsok ellen. Most mégis be kellett látnunk, hogy szükségünk van ezekre, a Teremtő atya jó tanácsára és intő szavára.

- A közeljövőben még nem tervez utakat, ugye?
A különböző országokban különféle előírások vannak érvényben, amelyek egyelőre napról napra változnak, így nemigen lehet tervezni. Az ,,egy plusz egy misszióban" szolgáló paptestvérek sem tudnak most külföldre utazni egy-egy hétvégére olyan helyekre, ahol nincs állandó magyar papi szolgálat. Sokan sürgetik már, hogy folytassuk ezt a missziót, de hát azt is figyelembe kell vennünk, hogy felelősséggel tartozunk a külföldre utazó és a szolgálatot vállaló paptestvérek iránt, az ő egészségükre is vigyáznunk kell, ezért jobb várni még egy kicsit. A járványügyi előírások enyhítése, amit az emberek persze nagy örömmel fogadnak, inkább gazdasági megfontolások eredménye, és nem a vírusjárvány megszűnését jelzi. Decemberben azért szeretnék majd eljutni a müncheni egyházközség fennállásának 75. évfordulójára. Az erre szóló meghívásomat még nem mondtam le. Bizakodom.


Fotó: Merényi Zita
Bókay László/Magyar Kurír 2020.06.20

Ide tartozó cikkek:
- Isten Szentlelke ma is működik a világban - Cserháti Ferenc ünnepi szentmiséje Gazdagréten
Link

- Keressük az egységet - Szentmise a trianoni békediktátum 100. évfordulóján Budapesten
Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Erdő Péter bíboros áldotta meg a Jézus Szíve Jezsuita ......
  2020-06-20 13:14:49, szombat
 
  Budapest Jézus Szíve Jezsuita Templom
Erdő Péter bíboros áldotta meg a Jézus Szíve Jezsuita Templom új harangjait
...... ............



...... ........... ..........


Az első világháborúban odaveszetteket pótló Szent Ignác-harang és egy új harangjáték messze hangzó és időtálló hírvivői a pesti jezsuita templom idén befejeződő megújulásának. A harangokat Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a templom június 19-i búcsúünnepén, Jézus Szíve napján bemutatott szentmisén, melynek keretében katekumeneket keresztelt, és kiszolgáltatta nekik a bérmálás szentségét is.
A pesti Jézus Szíve-templom négy eredeti harangja 1890-ben készült, 1916-ban azonban hármat hadicélokra elvittek. A háború után csak egyet pótoltak, több mint száz éve tehát két harang szól a Mária utcából. A nagyobbik, 400 kilogrammos öntvény Szűz Mária fájdalmának állít emléket, a 200 kilós Szent József-harang pedig a munka méltóságát hirdeti. (A legkisebb, egykori lélekharang 110, a nagyharang 700 kilogrammos volt.)
,,Szertartásaink a harangok hívó szava, ünnepélyes kongása, a gyászolókat vigasztaló lélekharangok csengése, de a déli harangszó nélkül is érvényesek lennének. A harangok azonban a mindennapjainkhoz tartoznak, és hangjukkal emberi erőfeszítéseink mellé társulnak, hogy életünk Isten dicsőségéről szóljon. Egyúttal azt hirdetik, hogy a Mindenható nemcsak templomaink szentélyében van jelen, hanem velünk akar lenni a köztereken, a szántóföldeken, amikor útra kelünk, reggel, délben, este, ünnepkor és gyászunkban" - vallja Horváth Árpád SJ templomigazgató.
Az új harangokat Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a templom búcsúünnepén, Jézus Szíve napján, június 19-én a 18 órakor kezdődő szentmise keretében. A főpásztor gyakori vendég a Mária utcában - utoljára bő egy éve a Jezsuita Nyolcas nevű vasárnap esti misén volt itt -; amint most felidézte, gyermekkora óta sokat járt a Jézus Szívében, így mindig örömmel jön ebbe a templomba. A jelenlegi alkalom azért is különleges volt, mert a főegyházmegye épp pénteken törölte el az eddigi egészségbiztonsági intézkedéseket, így a főpásztor a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetése óta először itt mutatott be olyan szertartást, amelyen korlátozás nélkül részt vehetett venni.
Amint pedig szentbeszédében utalt rá, a Jézus Szíve-tisztelet leggyakoribb kifejeződése az elsőpénteki szentgyónás és szentáldozás. ,,Mégis, a Jézus Szíve-tiszteletnek sokkal mélyebb gyökerei vannak az Egyház hitében - fogalmazott Erdő Péter. - Az Ószövetség a szív fogalmával az egész embert, az ember egész személyes működését jelölte. Így a szívet nem csupán az érzelmek, hanem például a gondolkodás székhelyének is tekintették. Az Újszövetségben már személyesen Jézus Szívéről olvasunk: »Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű« - mondja az Üdvözítő" - utalt a bíboros a templom főhajójának boltívén is olvasható mondatra.
,,Amikor pedig Krisztus kereszthalálának történetében azt találjuk, hogy a katona lándzsája átverte Jézus oldalát és sebhelyéből vér és víz folyt, erről Szent János apostol olyan ünnepélyesen tesz tanúságot, hogy biztosak lehetünk benne: ő ebben a jelenetben hitünk egyik legnagyobb, központi igazságát látta. János evangéliuma alapján a legrégibb keresztény szerzők is a keresztség és az Eucharisztia jelképét látták ebben a vízben és ebben a vérben" - folytatta szentbeszédét a főpásztor
Nem véletlen - pontosabban a körülmények sajátos alakulásának következménye -, hogy a Jézus Szíve-templom búcsúja adott alkalmat tíz felnőtt katekumen megkeresztelésére és bérmálására. Eredetileg idén húsvétkor részesültek volna a szentségekben, a szertartást azonban a járvány miatt el kellett halasztani.
És ha már így alakult, szerencsés lehetőségként kínálkozott a mostani ünnep.
Sőt a bíboros emlékeztetett: harangszentelés és keresztelés a népi kultúrában is összekapcsolódnak, amennyiben ősi hagyomány, hogy egy harang keresztanyát, illetve keresztapát is kap.
Amiként pedig ők vigyázzák a nemes öntvény sorsát, úgy a katekumenek keresztszülei arra hivatottak, hogy a keresztény beavatás szentségében részesülők mellett álljanak további életükben - emlékeztetett a bíboros.
...... .........


Tágabb összefüggésekről szólva szólva Erdő Péter így folytatta: ,,Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális számunkra. Ha körülnézünk a világban, sokszor szorongva látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan tudjuk a világban társadalmilag elérni azt, hogy ne úgy működjön a gazdaság, a tudomány, hogy ennek következtében elpusztul a környezetünk és az emberiség élete földünkön egyre nehezebbé, talán lehetetlenné válik."
A bíboros szerint ilyen körülmények között a jezsuita templom névadója új értelmet nyer. ,,Jézus Szíve azt jelképezi számunkra, hogy a világ nem értelmetlen és az ember nincs egyedül: Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk, és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával. [...] Bízunk abban, hogy a végső időkben, pontosabban az idők végén, Isten szeretete az emberiség iránt nyilvánvalóvá válik. Új eget és új földet várunk, ahol nem kell már tükörben és homályosan szemlélni a minket megalkotó és létben tartó isteni szeretetet, hanem nyilvánvaló lesz számunkra, hogy mindent személyesen a minket szerető Istennek köszönhetünk. Ezt az állapotot nevezik Isten boldogító színe látásának."

,,Családi indíttatásra jutottam el a hitre. A hívást akkor éreztem erősen, amikor tíz éve a tágabb rokonságban veszteségeket szenvedtünk el; ekkor megtapasztaltam, hogy a gyász, a fájdalom mennyire természetes forrása az Isten felé fordulásnak. De ebből fakad a bizonyosság is, hogy eltávozott szeretteink úton vannak valahová. Már akkor fordulat állt be az életemben, mégis, mostanáig tartott, hogy az akkori élmény a megkeresztelkedésben nyerjen beteljesedést. Szüleim meg voltak ugyan keresztelve, de nem gyakorolták a hitet - az élő kereszténységet a férjem családja révén ismertem meg. Elvben más alkalommal lett volna a keresztelőm, de akkor a lányom nem tudott volna részt venni rajta; kértem Árpád atyát, keressünk olyan időpontot, amikor itt lehet, mert ez nagyon fontos volt számomra. A mai szertartás alatt pedig akkor érzékenyültem el, amikor azt láttam, hogy a lányom is szentáldozáshoz járul, velem együtt." (Orsolya)

,,Bellovics Gábor atya nagyon szépen megszervezte a mai alkalmat. Különösen nagy élmény volt, hogy a keresztség, a bérmálkozás és az elsőáldozás szentségében egyszerre részesülhettem; így valahogy nagyon jól meg tudtam ragadni mindegyiknek a lényegét. Szüleim eredendően nem voltak hívők; anyukám ugyanakkor járt baptista imaházba, így eredetileg én is az vagyok. Menyasszonyom katolikus, most lesz az esküvőnk, ezért amúgy is esedékes volt tisztázni a felekezeti hovatartozásomat. Már régóta gondolkodtam azon, hogy katolikus szeretnék lenni. Egy-két hitbeli kérdés indított erre, illetve nagyon tetszik a szentmise beszédes jelképrendszere, és hogy mindennek megvan a maga rendje. Közben pedig a szertartáson nem a konkrét cselekvés a lényeg, hanem a mögötte lévő lelki tartalom." (Ábel)

Horváth Árpád templomigazgató 2018 telén fogalmazta meg először, hogy - az akkoriban már előkészítés alatt álló templom- és orgonafelújítás megkoronázásaként - szeretné pótolni a több mint száz éve hiányzó harangokat. (A külső tetőhéjazat, a szentély és a templombelső 2019 nyarán, az orgona az elmúlt télen készült el.) A terveket a Józsefvárosi Önkormányzat karolta fel, és 11 millió forint támogatást biztosított a pótlásra; emellett a templom oromzata mögé egy tíz részből álló harangjáték került. A szerkezet délelőtt 10 és este nyolc között (a szieszta idejét kivéve) minden órában megszólal. A járókelők magyar egyházi énekek mellett Jacques Berthier XX. századi francia jezsuita zeneszerző Loyolai Szent Ignác mondására (Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam - Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére) komponált dallamát hallhatják.
A rendalapító előtt tiszteleg a 110 kilós kis harang is, melyen a jezsuita címer alatt ugyanez a jelmondat olvasható latinul és magyarul. A hátoldal vésete pedig így szól: ,,Öntötte az Úrnak 2020. évében a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából Gombos Miklós aranykoszorús mester és fia, Ferenc az Első világháborúban hadicélokra elvitt lélekharang pótlására." A Szent Ignác-harang június végéig a templom főhajójában lesz kiállítva, nyitvatartási időben szabadon megtekinthető, végleges helyére ez után kerül majd.
...... ........... ........... ......



...... ........... ..............




Forrás: Szőnyi Szilárd/Jezsuita.hu
Fotó: Orbán Gellért
Magyar Kurír 2020.06.19
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
A Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve 06.20
  2020-06-20 13:00:20, szombat
 
  - Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Ujjongó örömmel örülök az Úrban.
A próféta így beszél: Népem sarjadéka híres lesz a nemzetek között, és minden ivadékuk a népek körében. Akik látják őket, elismerik majd, hogy ez az a nemzedék, amelyet megáldott az Úr.
Nagy örömmel örvendezem az Úrban, lelkem ujjong az én Istenemben, mert az üdvösség ruhájába öltöztetett, s az igazság köntösét terítette rám. Felékesített, mint a vőlegényt, aki koszorút visel, és mint a menyasszonyt, aki ékszerekkel díszíti magát.
Mert amint a föld megtermi növényeit, és a kert veteményeket sarjaszt, úgy sarjasztja ki az Úristen az igazságot, és a magasztalást minden nép színe előtt.
Ez az Isten igéje. Iz 61,9-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Mária, Jézus minden szavát megőrizte szívében.
Jézus szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor Jézus tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei észrevették volna. Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, már egy napig mentek, amikor keresni kezdték a rokonok és ismerősök között. Mivel nem találták, visszafordultak Jeruzsálembe, hogy ott keressék.
Három nap múlva találtak rá a templomban, amint a tanítók közt ült, hallgatta és kérdezgette őket. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. Amikor a szülei meglátták őt, nagyon meglepődtek.
Anyja így szólt hozzá: ,,Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Lásd, atyád és én bánkódva kerestünk téged."
Ő azt felelte: ,,Miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?"
Ám ők nem értették mit akar ezzel mondani.
Akkor hazatért velük Názáretbe, és engedelmes volt nekik. Szavait anyja mind megőrizte szívében.
Ezek az evangélium igéi. Lk 2,41-51a
...... .........


Egyetemes könyörgés
Pap: Imádkozzunk, testvéreim, a Boldogságos Szűzanyával együtt, mert ha ő velünk imádkozik, szent Fia bizonnyal meghallgatja kéréseinket!
Lektor: 1. Urunk, te Szűz Anyádat rendelted Egyházad anyjává. Az ő közbenjárására tartsd meg a szent hitben N. pápánkat, N. főpásztorunkat, a püspökök testületét, papjainkat és az egész hívő népet!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Urunk, Szűz Anyád a világ királynője. Az ő közbenjárására add meg, hogy az emberek békében és boldogságban éljenek!
Hívek: Kérünk téged...
3. Urunk, Szűz Anyád a mi nagyasszonyunk és pátronánk. Az ő közbenjárására add meg, hogy nemzetünk békében és egyetértésben gyarapodjék és boldoguljon!
Hívek: Kérünk téged...
4. Urunk, Szűz Anyád a mi édes reménységünk. Az ő közbenjárására nyerjen védelmet az erőtlen és az elhagyott, találjon rá az igazságra a tévelygő, és térjen hozzád a bűnös!
Hívek: Kérünk téged...
5. Urunk, Szűz Anyád a mennyország ajtaja. Az ő közbenjárására engedd el (N. testvérünk és összes) elhunyt testvéreink hátralevő büntetését, és vezesd be őket az örök életre!
Hívek: Kérünk téged...
Pap: Urunk, szálljon fel imádságunk dicsőséges trónusodhoz, és ne engedd, hogy csalódottan, üres kézzel távozzunk! Szűz Anyádnak, mennyei édesanyánknak közbenjárására hallgasd meg kéréseinket! Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.

*
- Pázmány Péter elektronikus könyvtár Link

*
- Jézus szíve plébánia 2020-06-19 Zalaegerszeg
A Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve, a teljes ártatlanság, valamint a megtestesült Ige és a megváltott ember iránti anyai szeretet jelképe. Tiszteletének alapja a Szeplőtelen Fogantatás és az istenanyaság. Ezt az emléknapot Jézus Szentséges Szívének főünnepe után tartja az Egyház. XII.
A Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve, a teljes ártatlanság, valamint a megtestesült Ige és a megváltott ember iránti anyai szeretet jelképe. Tiszteletének alapja a Szeplőtelen Fogantatás és az istenanyaság.
Ezt az emléknapot Jézus Szentséges Szívének főünnepe után tartja az Egyház. XII. Pius pápa 1942-ben az egész emberiséget Mária oltalmába ajánlotta, és liturgikus ünneplését augusztus 22-re helyezte. Az új kalendárium visszatért az eredeti gyakorlatra, és ezért mozgó emléknapként - Jézus Szíve ünnepe után tette.
A fatimai jelenésekben a Szűzanya kifejezetten kérte Szeplőtelen Szíve tiszteletét, és a világ fölajánlását a Szeplőtelen Szívnek. Szent II. János Pál pápa 1981. június 7-én a konstantinápolyi zsinat 1600-adik és az efezusi zsinat 1550-dik évfordulója alkalmából akarta megtenni e fölajánlást. Az ellene 1981. május 13-án elkövetett merénylet után a Santa Maria Maggiore bazilikában hangfelvételről hangzott el a fölajánlás, melyet 1982. május 13-án Fatimában, 1984. március 25-én Rómában, és 2000. október 8-án a világegyház összes püspökeivel együtt Rómában megismételt.
A Szent Szűz Szíve iránti tiszteletünket kifejezhetjük például az elsőszombatok rendszeres megtartásával.
Érdemes tudnunk arról is, hogy az úgynevezett kettős nagykilenced azt jelenti, hogy egymással párhuzamosan, egyszerre végezzük a kilenc elsőpéntek és az elsőszombatok megtartását. Ilyenkor természetesen elég az egyik napon meggyónnunk, ha közben nem követünk el súlyos bűnt. A kettős nagy kilenced további bőséges kegyelmekkel jár. Végezzük minél többen rendszeresen az elsőpénteki és elsőszombati engesztelést, mert így sok kegyelmet kaphatunk önmagunk és mások számára.
...... ........... ........... ............


Az elsőszombatok megtartásához Jézus összesen 33 ígéretet kapcsolt. Ezek közül most csak néhányat emelünk ki itt:
1. Mindent, amit a lelkek Szívemtől Anyám Szíve által kérnek, amennyiben megfelel az isteni rendnek, és ha bizalommal kérik tőlem, megadom nekik, már a kilenced ideje alatt is.
2. A családjukban egyetértés fog uralkodni, és állhatatosak lesznek az igaz hitben.
3. Az édesanyák Anyám különleges oltalmát élvezhetik, és mindent elnyernek, amit önmaguk vagy gyermekeik számára kérnek.
4. A szegények otthont és élelmet kapnak.
5. A bűnösök megtérnek, akkor is, ha a kilencedet egy másik személy végzi el értük.
6. Aki ezt a kilencedet a kegyelem állapotában végzi el, nem sérti meg többé Szívemet semmilyen súlyos bűnnel egészen haláláig, ez különösen vonatkozik a gyermekekre.
7. Az a lélek, aki őszintén megtér, elkerüli nemcsak az örök kárhozatot, de a tisztítóhely szenvedéseit is.
8. Ha a szülök, vagy bármely más családtag végzi el a nagy kilencedet, egyetlen gyermekük és semmilyen más családtagjuk sem fog elkárhozni.
9. Akik elveszítették a hitüket, ismét megtalálják, és az eltévelyedettek visszatalálnak az igaz Egyházba.
10. Az egyházi rend tagjai és a szerzetesrendek tagjai hűségesek maradnak hivatásukhoz. A hűtlenek elnyerik a bűnbánat kegyelmét, és visszatérnek hivatásukhoz.
11. A szülők és az elöljárók különleges segítséget kapnak nemcsak a lelki, de az anyagi feladataikhoz is.
12. Az ítéletkor Édesanyám különleges oltalmában részesülnek.

*
Imádság
Ó, végtelen Szeretet, aki az Atyától és a Fiútól származol, add meg nekem az istengyermekség szellemét, taníts meg arra, hogyan kell mindig Isten gyermekéhez méltóan cselekednem! Maradj bennem! Add, hogy én is mindig benned maradjak, és úgy szerethesselek, ahogyan te szeretsz engem! Nálad nélkül semmi vagyok. Magamtól semmire sem megyek. De egyesíts önmagaddal, tölts el szereteteddel, hogy általad az Atyával és a Fiúval mindig egyesüljek!

Elmélkedés
Ma, a Jézus szent szívének ünnepét követő napon, édesanyjának, Szűz Máriának szeplőtelen, tiszta, bűn nélküli szívét ünnepeljük. Az evangélium Jeruzsálembe vezet minket, ahol a tizenkét éves Jézussal találkozunk. Ettől az életkortól kellett a zsidó embereknek minden évben legalább egyszer elmenniük, elzarándokolniuk Jeruzsálembe. A gyermekkor és az ifjúkor határán lévő Jézus nem egyedül, hanem édesanyjával és nevelőapjával, Józseffel vesz részt a zarándoklaton. Elképzelhető, hogy korábban is magukkal vitték a gyermek Jézust, de erről nem emlékeznek meg az evangélisták. Az ünnep után Mária és József a rokonokkal együtt hazafelé indulnak, Jézus azonban a tudtuk nélkül a városban marad. Amikor észreveszik, hogy nincs a rokonok között, azonnal visszatérnek Jeruzsálembe, hogy megkeressék. A templomban találják meg, ekkor mondja Jézus: ,,Miért kerestetek? Hát nem tudtátok, hogy Atyám dolgaiban kell lennem?"
Ezzel a kérdésével Jézus először beszél arról, hogy Isten az ő Atyja, de rögtön meg kell jegyeznünk, hogy szavainak értelmét sem Mária és József, sem pedig a jelenlévő írástudók nem értették meg.
Működésének idején aztán Jézus arról is tanít, hogy Isten úgy tekint minden emberre, mint gyermekére, tehát mi is Atyánknak nevezhetjük őt. Ez arra bátorít minket, hogy életünket Istenre és az ő gondoskodó szeretetére bízzuk.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Útravaló - 2020. június 20.
,,Fiam, miért tetted ezt velünk?" Így szólt Mária Jézushoz, amikor ott maradt a jeruzsálemi templomban. Az édesanyai szív! Ma, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szívének emléknapján hajoljunk közelebb hozzá, hogy meglássuk szívének teljes ártatlanságát, valamint a megtestesült Ige és a megváltott ember iránti anyai szeretetét. Csöndes jelenlét ez, Jézus közelében. A hite pedig növekedett, és egyre jobban eltöltötte a szeretet. Az események elgondolkodtatták, és lelkében erősödött a Szentlélek fénye és ereje. A Szentlélek vezette szívét és gondolatait. Boldogságos Szűz Mária, járj közben értünk szent Fiadnál, hogy a mi szívünk is tiszta legyen, és igent mondjunk mindig az Atya akaratára.
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Muskátli ablakom
  2020-06-20 12:55:52, szombat
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1273
  • e Hét: 3043
  • e Hónap: 15719
  • e Év: 249466
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.