Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Sárgabarackos kölestorta
  2011-10-24 23:24:59, hétfő
 
  Ország Tortája 2011 - Sárgabarackos kölestorta

Már nagyon régen (amióta van Ország Tortája) tervezgetem, hogy elkészítem az Ország Tortáját, de eddig nem jött össze. Egyszer majd biztos elkészítem visszamenőleg az összeset... A 2011-es Torta receptje viszont felkeltette az érdeklődésem, annyira, hogy nem akartam tovább várni. Múlt héten beszereztem minden hozzávalót, a lenmagpehelyben közel sem voltam biztos, hogy egyszerű lesz, de meglepetésemre a CBA-ban, ahol vásárolni szoktam megtaláltam a bio sarokban. Hétvégén elkészítettem, szerintem nagyon finom lett. Én nagyon szeretem a hasonló süteményeket, sokkal előbb elkészítek egy ilyen jellegűt, mint egy vajkrémeset. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra. A receptet az inetrneten találtam, bemásolom egy az egybe. Egyetlen furcsaság, hogy a képeken, amiket a tortáról láttam, úgy tűnik, mintha a tészta réteg lenne a kisebb, a krém a tetején a magasabb, de a recept szerint nekem fordítva sikerült.


A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadunk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát.



 
 
1 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Rántott hagyma
  2011-10-24 23:16:46, hétfő
 
  Rántott hagyma

Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletek
vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva
bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.


 
 
1 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Memóriajavító ételek
  2011-10-15 14:37:34, szombat
 
  A legjobb memóriajavító ételek a következők: brokkoli, kelbimbó, cékla, fokhagyma, avokádó, dió, búzacsíra, fekete csokoládé, zöld tea, fekete áfonya.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
A töltött tökcsónakok
  2011-10-13 14:57:47, csütörtök
 
 
A töltött tökcsónakok egyszerűen elkészíthetők, látványosak, illatosak és persze rendkívül ízletesek!
Zsenge tökcsónakok zamatos rakománnyal - paradicsomos tökmártással
Füstölt basmati rizs, gombák sárgarépa a tökcsónakban

Hozzávalók (2 személyre főételként, 4 személyre előételként):
3 db zsenge tök (25-30 dkg/db)
20 dkg sárgarépa
másfél dl füstölt basmati rizs (ennek híján: sima basmati rizs)
20 dkg csiperke gomba
5 dkg szárított vargánya
1 kis csokor petrezselyemzöld
2+2 teáskanál olívaolaj
2,5 dl víz
1 kisméretű tojás
5 dkg kemény sajt (grana padano, pecorino)
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:
a zsenge tök kivájt belseje
1 nagyobb salotta (vagy kis fej vöröshagyma)
30 dkg lucullus paradicsom
1 csapott kávéskanál Cayenne-bors
fél teáskanál szárított rozmaring
Ízlés szerint: só.

Elkészítés: A szárított vargányát 15 percre langyos vízbe áztatom. A basmati rizst alaposan megmosom, megszárítom. A sárgarépát és a csiperkét egészen apró,fél cm-es kockákra darabolom. A már puha vargányákat a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre vágom.

Egy kisebb lábosban felhevítem a 2 teáskanál olajat, rádobom a rizst, enyhén megpirítom, hozzáadom a sárgarépát és a kétféle gombát, 1-2 percet pirítom, majd felöntöm 2,5 dl vízzel. Sózom, borsozom. Fedő alatt gyenge tűzön nagyjából 10-12 perc alatt puhára párolom.
Amíg a töltelék készül, előkészítem a tököket: mindegyiket meghámozom, hosszában félbevágom.

Már csak a rakománynak kell helyet készíteni...

Karalábévájó segítségével eltávolítom a belsejüket úgy, hogy minden ,,csónaknak" fél cm vastag fala legyen. Enyhén sózom.

A tojást kissé felverem, hozzákeverek 4 dkg kemény .sajtot, majd az egészet a már langyos zöldséges rizshez adom. Alaposan elkeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az előkészített tökcsónakokról papírtörlővel felitatom a felesleges nedvességet. Egy tűzálló tálat 2 teásaknál olajjal megkenek, sorban elhelyezem rajta a még üres tökcsónakokat.

Mindegyiket gazdagon felszerelem rakománnyal, a tetejükre szórom a maradék sajtot.

Minden csónak megrakva - egy kevés sajt és mehetnek a sütőbe Minden csónak megrakva - egy kevés sajt és mehetnek a sütőbe

Illatok és ízek sajnos nem mellékelhetők - ez a mártás különlegesen zamatos! Illatok és ízek sajnos nem mellékelhetők - ez a mártás különlegesen zamatos!

Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.

Amíg a csónakok sülnek, elkészítem a mártást. A salottát finomra vágom. A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, héjukat könnyedén eltávolítom, felkockázom. Egy közepes méretű lábosban 2 teáskanál olajat felhevítek, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom. Hozzáadom a zsenge tökök kivájt belsejét, a paradicsomkockákat. Fűszerezem. 6-8 perc alatt puhára párolom. Botmixerrel simára turmixolom.

A sütőben enyhén pirosra sült gazdag tökcsónakokat a mártással kínálom.

A füstölt rizs és a vargánya karakteres ízei harmonikus egységgé sülnek a semleges csiperkével és a kissé édes sárgarépával. A pikáns mártással kínálva tökéletes könnyű ebéd vagy vacsorafogás, amely zsenge tök helyett cukkinivel is készülhet.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
A mindenre jó cukkini
  2011-10-13 14:55:28, csütörtök
 
  Van-e még ennyire sokféle módon felhasználható zöldségünk, mint a cukkini? Tippek, receptek, tudnivalók a cukkiniről!

A cukkini jó ideje tagja a Magyarországon fellelhető zöldségtársadalomnak, elkészítésében azonban hajlamosak vagyunk nem érdemei szerint kezelni.

A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére. Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit, ami Kolumbusz Kristóffal került Európába, ahonnan azután a hódítók (Portugália, Spanyolország) jóvoltából vált ismertté Európa-szerte. Nálunk az utóbbi 20-25 évben honosodott meg, de igazán hétköznapos zöldségként nagyjából 10 éve hever a zöldségesek polcain.

A cukkinit azért szeretjük, mert jó szerkezetű húsa van, s ha jól van elkészítve, szinte elolvad a szájban. A tökkel és a hasonlóan tölteni vágyott zöldségekkel ellentétben, a cukkini esetében a teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas példányoknak túl kemény a héja és a magja is. A mediterrán országokban inkább a sárgás, zsengébb típusú cukkini gyakori.

Aztán persze azért is szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten alacsony a kalóriatartalma (10 dkg cukkiniben 15 kalória található), egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.

Cukkini vásárlásakor figyeljünk rá, hogy hibátlan héjú, jó kemény húsú példányokat vegyünk. Ha tölteni szeretnénk, abban az esetben érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni, ha össze szeretnénk főzni valamivel, akkor kisebb darabokat vadásszunk.

A cukkinit - a tökhöz hasonlóan - nem csak tölthetjük, hanem rengeteg féle ételt készíthetünk belőle. Nagyon jó főzelék, párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret, salátában is megállja a helyét, levesnek is elkészíthető, egy botmixerrel összesimítva, némi fűszerrel gazdagítva mártásnak sem utolsó.

A magyar konyhában nyaranta közkedvelt lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel. A karikára vágott példányokat a vége felé kell az ételhez adni, és érdemes csak párolni a karikákat, nem pedig teljesen elfőzni.

A cukkininél nem csak maga a termés ehető, hanem a cukkini virága is. Legtöbb esetben egy kis fűszeres palacsintatésztába forgatva sütik ki, de Mexikóban levest is készítenek belőle, míg az olaszoknál töltik, rántják, illetve tésztára és rizottóba is kerülhet.

A cukkini jól idomul bármilyen ételhez. Ha nem főzzük túl, hanem csak pároljuk, akkor plusz textúrát, nagyon kellemes állagú, kissé roppanós, de nem nyers élményt ad az ételhez.

Nagyon jól harmonizál a zöld fűszerekkel, jó hozzá a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring. De más irányba is elvihető egy kis szerecsendióval, frissen őrölt fekete borssal vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval.

Sőt még desszert is készíthető cukkiniből. A répatorta után szabadon, a cukkini is használható lazító, nedvesítő anyagként süteményekbe. Készülhet belőle pite, muffin is.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Rántott kelbimbó
  2011-10-13 11:28:09, csütörtök
 
  1 csomag ,mirelit kelbimbót ,még fagyottan,lobogva forró sós, vízbe öntjük,5 percig forraljuk,majd leszűrjük.
Szétterítve,kissé meg is szikkasztjuk. 2 nyers tojás,15 dkg reszelt sajt, csipet szerecsendióval összedolgozzuk.A kelbimbószemeket, először lisztbe,majd az előbb készített, sajtos masszába forgatjuk,és bő forró olajba,aranysárgára sütjük,Megbarnítani nem szabad,mert a sajt megkeseredik! Bármelyik pecsenye
ünnepi körete,de tartármártással,önálló fogásként is adhatjuk.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Töltött zeller rántva
  2011-10-13 11:10:52, csütörtök
 
  2 zeller gumót meghámozunk, félujjnyi szeletekre vágjuk,megsózzuk ,10 percet állni hagyjuk.
Közben 3 tojást, 2 kanál zabpelyhet,5 dkg reszelt sajtot ,3 kanál tejfölt,sózzuk,borsozzuk,krémszerűre kikeverjük.A zellerkarika ,egyik oldalát megkenjük.Ráborítunk egy másik darabot,kissé összenyomjuk,majd
panírozzuk,s bő forró olajban,előbb fedő alatt,majd miután megfordítottuk,fedő nélkül kisütjük.
Sült burgonyával,gombás rizzsel tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Dupla rántotta-rántottafelfújt
  2011-10-13 10:44:53, csütörtök
 
  Villával 7 tojást,simára keverünk,sózzuk,borsozzuk,és teflonserpenyőben,olajon rántottát ,sütünk belőle.
Deszkára borítjuk ,majd laskára vágjuk.Közben 1 zsemlét, vízben megáztatunk,ki nyomkodjuk,összemorzsoljuk,és 3 nyers tojássárgájával,1 dl tejföllel,5 dkg puha vajjal,finomra vágott metélőhagymával, és petrezselyemmel,összekeverjük.Végül a laskára vágott rántottát,és a 3 tojás kemény habbá vert fehérjét is, hozzá adjuk. 2 dkg vajjal kikent, tűzálló tálba töltjük,forró sütőbe megsütjük.Bármilyen salátával kínáljuk.Szemnek - látvány ,szájnak - ízletes,meg éri elkészíteni.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Vargányás kölesgombócok
  2011-10-13 10:06:37, csütörtök
 
  Vargányás köles gombócok fokhagyma mártással

Hozzávalók:

20 dkg köles
5 dkg köles liszt
20 dkg vargánya
10 dkg póréhagyma
petrezselyem

fokhagyma
4 dl tejföl
2ek.olivaolaj

Elkészítés:

A finomra vágott póréhagymát egy kevés vajon aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a szeletelt vargányát, sózzuk és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Az elkészült gombához hozzákeverjük az előzőleg megfőzött kölest, és annyi köleslisztet, hogy formázható legyen. A masszából gombócokat formázunk és sós vízben kifőzzük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, kissé megpirítjuk, sóval ízesítjük, hozzáöntjük a tejfölt és felforraljuk. A megfőtt gombócokat azonnal, frissen tányérra tesszük, és a fokhagymamártással tálaljuk.
iwiw


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
A 10 legjobb zsírégető zöldség
  2011-04-02 13:20:14, szombat
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 5 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 1593
  • e Hónap: 10263
  • e Év: 66196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.