Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/117 oldal   Bejegyzések száma: 1162 
Harang csendül a városban, s egy angyal arra ébred -
  2022-12-24 08:31:55, szombat
 
  Harang csendül a városban, s egy angyal arra ébred
Hogy eltévedt itt lenn a Földön néhány piciny lélek
Siet, hogy hozzon melegséget, örömöt a népnek
Hadd legyen mit tovább adni férjnek s feleségnek
Karácsony van és azt beszélik, hogy a csodák léteznek
És a csodáknak hagyj a szívedben még egy kis helyet
Égnek a fények, égnek
Égnek, az égig elérnek
A kapuban zeng a sok ének
Ma szánon utazik az élet
Égnek a fények, égnek
Égnek, az égig elérnek
Minden ifjúnak s vénnek
Gazdagnak és szegénynek

Áldott karácsonyt! Áldás békességet!



 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Tél volt, hó esett és jöttek az ünnepek
  2022-12-23 17:37:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Az ünnep, amikor mind találkozunk
  2022-12-23 17:34:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Mikor megöregszel, szűkül kívánságod, a karácsonyt nem az...
  2022-12-23 17:27:37, péntek
 
  Mikor megöregszel, szűkül kívánságod,
a karácsonyt nem az ajándékért várod.
Sőt inkább szívedből te szeretnél adni,
az ünnep varázsát vágyod megragadni.
De mi a te vágyad, amit szíved képzel?
Az öröm szívedben, amit akkor érzel,
mikor szeretteid reád mosolyognak,
mikor veled vannak, körötted forognak.
Életet lehelnek megfáradt szívedbe,
melegséget hoznak a téli hidegbe.
Mikor megöregszel, teszed csak a dolgod,
ha mások örülnek, attól leszel boldog.
Szívesen elnézed arcuk ragyogását,
ebben látod ma már az ünnep varázsát.
Elfeledsz fájdalmat, kínzó betegséget,
megfáradt testedbe visszatér az élet.
Visszafiatalodsz, mert szíved motorja
újra a szeretet fényét birtokolja.
Látod a szeretet ma is mire képes?
Ma csodaszép minden, ami máskor rémes.
Mikor megöregszel, vajon mi hiányzik,
mitől ez a néhány óra szebbnek látszik?
Miben különbözik a hétköznapoktól?
Miért szenvedsz hiányt ölelő karokból?
Miért csak az ünnep ad pár boldog órát?
a hétköznap miért betegséget ró rád?
Hogyan tölthetnéd meg szíved szeretettel,
vajon mit is tehet ma egy öreg ember?
Vajon álom marad, ami ma még álom?
Miért is nem lehet mindennap karácsony?

Aranyosi Ervin: Öreg karácsony



 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Nagy Ildikó Karácsonyi csillag Majd bekopog hozzám is
  2022-12-23 09:17:57, péntek
 
 



Nagy Ildikó
Karácsonyi csillag

Majd bekopog hozzám is a Karácsony,
Angyalok ülik körül fámat,
Én érzem őket és mosolyom nem fáj majd
Megosztom velük szerény vacsorámat.
Olyan lesz mint a legcsodásabb álom,
Fejemre hullnak ezüst hópelyhek,
De Istenem, hisz igaz a Karácsony,
Hóembert építenek zajos gyerekek.
Egy csillag ragyog majd az éjszakába'
És értem is leszáll mint másokért
A legigazabb Ajándék és Remény
Együtt ragyogni egy szebb holnapért.
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Szeretet ünnepe Szép Karácsony
  2022-12-23 08:55:49, péntek
 
 
Szép karácsony!

Óh napok napja, ringass el minket!
Töltsd be jósággal a szíveinket.
Embert az ember testvérnek lásson...
Mintha örök volnál, kedves karácsony,
Szép karácsony!

Mintha nagypéntek több sohsem lenne,
Tövis koszorú főbb nem teremne!
Jer, úgy borúlj ránk, óh édes álom,
Szeretet ünnepe: kedves karácsony,
Szép karácsony!



 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Karácsony szent napján
  2022-12-23 08:51:45, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Béke van, és az idő is tán megáll
  2022-12-23 08:35:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Túlélni a családi karácsonyt Csak elmúlik ez a három nap is.
  2022-12-23 08:27:14, péntek
 
  Túlélni a családi karácsonyt
Csak elmúlik ez a három nap is. A rettenetes rokonokkal is találkozni kell. Családom erre gondosan ügyel. Mintha nem lehetne másképp! Pedig nem is szeretjük egymást.
Minden családban vannak olyan rokonok, akikhez nem feltétlenül a szeretet fűz bennünket. A velük való kapcsolat inkább a család hagyományaihoz köthető, semmint pozitív érzelmekhez. Az évben van néhány olyan nap, főleg a nagyobb ünnepek, amikor nem lehet kikerülni, hogy találkozzunk velük. Mindenki másképp készül erre, van, aki pusztán túlél, mások igyekeznek összeszedni olyan témákat, amelyekről beszélgetni lehet. Van, aki kiadós náthában reménykedik, hogy lemondhassa a találkozást, a közös karácsonyi ebédet.
Amikor a családról olyan véleményünk van, melyet sosem mondtunk ki, akkor a kényszerű, ceremoniális együttlétek komoly érzelmi kihívás elé állíthatnak bennünket. Olyan emberekkel kell együtt lennünk, akikkel önszántunkból nem volnánk. Az egyéni szabadságot a családoknál sok esetben felülírja a nagy játszmakönyv, amely nem engedi meg a korábbi menetrendtől való eltérést. Annak ellenére, hogy egy változtatás jól jönne, a családok általában beleragadnak az általuk megmerevített változatba. Így nem nehéz elérni, hogy a három nap értelme a túlélés legyen, miközben mindenki kényszeredetten mosolyogni próbál.
Különösen nehéz lehet akkor, ha egyik hozzátartozónknak érzelmi problémái vannak, netán egyedül van, párkapcsolat nélkül. Ilyenkor egy jó családban lehetne számítani arra, hogy a légkör megértővé és elfogadóvá válik, a beszélgetések puhák és szeretetteljesek lesznek, igazodva az illető lelkiállapotához. Azonban ha a (tágabb) család érzéketlen a tagjai iránt, akkor amit látnak, nem feltétlenül empátiát vált ki, hanem olyan beszélgetéseknek a lehetőségét, amelyekben mindenki kifejtheti a kéretlen véleményét.
A ,,jaj szegénykém, te már megint..." jellegű mondatok a kalács felett valójában nem megértő, hanem narcisztikus indíttatásúak lehetnek, amikor érezzük, hogy a családtagok a ,,mi ugyan nem szeretjük egymást, de legalább nem vagyunk egyedül, mint te" attitűdjét alakítják ki.
Ez olyan érzelmi rivalizáció, amelyet idegeneknél is nehéz elfogadni, de családban ülve még fájdalmasabb felismeréshez vezethet: túl kell élni a három napot.
Velünk minden rendben van
A családi megértés és kölcsönös érzelmek nagy segítségünkre vannak, ha őszinték. Olyan légkörben, ahol a felületes szemlélő is érezheti, hogy nem valódi, amit lát, a karácsony kitüntetett szerepet kap, mert ez az időszak szorongásokkal telítettnek látszik, s túlélőkészletet kellene hozzá beszerezni.
Ha az egyik családtagnak épp segítségre volna szüksége, mert nem ez élete legjobb szakasza, akkor a ,,rémes" rokonok által generált beszélgetésektől való szorongás lehet, hogy rossz érzelmi alapra érkezik.
December elejétől már a bevásárlóközpontok liftjeiben is csilingel a száncsengő, hallgathatjuk az érzelmes slágerek tömegét. Ez ilyen élethelyzetben egyáltalán nem segít, inkább a kelleténél jóval korábban eléri, hogy a rosszkedv, az enyhe fokban megjelenő szorongások, irritált érzések felbukkanjanak.
Nehéz elmenekülni a média és a fogyasztói társadalom által bőségesen megjelenített boldogságtól. Ennek következménye, hogy hirtelen mindenki más olyannak tűnik, aki a szerelem tengerében lubickolva, szerettei mosolyától kísérve hozza be a diós kiflit este és bontogatja ajándékát, ami minden idők legszebb jelzése annak, mennyire szeretik egymást, és milyen remek családjuk van. Ez a kép külső vizuális nyomás hatására születő erős érzelmi kontraszt, mely a saját nehézségeket felnagyítja, mások problémáit pedig kicsinyíti, és eléri, hogy azt gondoljuk: ,,nekünk rémes családunk van".
Mitől ennyire nehéz?
A családi ünnepek kezelése azért problémás, mert általában senki sem mer változtatni a hagyományokon. Ez a tudattalan normarendszer olyan erős lehet, hogy mindenkit eltántorít egy ilyen kísérlettől. Mintha betonba volna öntve az összes szabály.
Egy család tudattalan érzelmi rendszerében a saját ceremóniák valóban az összetartozás és a kölcsönös jó érzések jegyében kellene, hogy szülessenek s fennmaradjanak. Amikor azonban a tagok érzelmi kapcsolata inkább problémás, semmint pozitív, a forgatókönyv tiszteletben tartása a családot olyan játszmába sodorja, ahol a formalitás fenntartása lesz a vezető motívum, nem az, hogy a benne szereplők jól érezhessék magukat.
Ha valaki azt érzi, nem szeretne részt venni ebben a folyamatban, nagy bátorság kell ahhoz, hogy ezt nyíltan felvállalva tiszta kommunikációt vezessen be. Sokszor egy család belső rendszere nem engedi meg, hogy az érzelmek és a kommunikáció valóban nyílttá váljon. Mindez azért történik, mert a tagok tudattalan összetartása, a ,,mi akkor is egy család vagyunk" mindennél erősebb. Ettől aztán az látszik, hogy lehetetlen az évtizedek óta fennálló formaságokat megváltoztatni.
A ,,most miért nem lehet minden úgy, ahogy szoktuk?" érvelések általában az érzelmeket figyelmen kívül hagyva tényleg csak arról szólnak, hogy a szokott menetrend adja a biztonságot, nem pedig az együttlét tényleges öröme.
Sokszor az ilyen családok érzelmektől szenvedő tagjai kötelességszerűen róják a karácsonyi piacokat, üzleteket, mert a ,,nemszeretem" rokonoknak ajándékot kell venni, ami nagy feladat. Így kerülnek masnival átkötve a fa alá azok a semmitmondó dolgok, amelyek nem szólnak másról, csak arról, hogy letudtuk az ügyet. Ezek az ajándékok jelképesen mutatják, mennyire nem fontos, hogy érzelmek társuljanak az átadásához.
Ha azt hisszük, hogy a három nap a szeretet
A karácsony olyan ünnep, amikor átélhetjük, hogy szeretünk, és szeretnek bennünket, de ezt megtehetjük úgy is, hogy szakítunk a hagyományokkal, mert nem a ceremónia a lényeg. Megtehetjük, hogy megszervezünk a kötelező szülői kör után egy ,,városi családdal" (id. Bridget Jones) a baráti karácsonyt. Meglepő lehet, ha kiderül, hányan vannak körülöttünk, akik nagyon szívesen mennek ilyenkor egymáshoz. Sokakban fel sem merül, hogy baráti összejövetelt kellene rendezni, annyira családi ünnepként él bennünk ez a három nap. Pedig sokszor a család valójában nem is olyan, amilyennek - mások esetében - romantikusan látjuk.
A család nem mindig szeretetteljes és védelmező. Sokaknak adatott az, hogy a legközelebbi rokonaikat érzik a legtávolibb embereknek, akár azt is gondolhatják, hogy szeretni az ilyen rokonokat teljesen képtelen elvárás. Ilyenkor érdemes végiggondolni, kik azok, akikkel valódi köteléket érzünk, kikkel tudunk beszélgetni, ki az, akinél számíthatunk őszinteségre. Ha van ilyen rokonunk, akkor köthetünk koalíciót vele, vagyis ülhetünk mellé, beszélhetünk vele még karácsony előtt, hogy az összetartás kialakulhasson, s legalább egy cinkos pillantás váltható legyen vele.
Karácsonykor nem kell kötelezően boldognak lenni, de legalább egy próbát tehetünk, hogy képesek vagyunk-e némi bátor átalakításra a családunkban egy pozitívabb érzelmi állapot elérése végett.
Ha belevágunk, akkor nem túlélés lesz ez a három nap, hanem olyan időszak, amikor megállapíthatjuk, hogy egyszer majd másmilyen is lehet a helyzet.
https://vasarnap.com/archivum/tulelni-a-csaladi-karacsonyt


 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Én szeretem a Karácsonyt!
  2022-12-22 20:17:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
     2/117 oldal   Bejegyzések száma: 1162 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 322 db bejegyzés
e év: 4200 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1794
  • e Hét: 7092
  • e Hónap: 32971
  • e Év: 222606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.