Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
38. Lidl Balaton-átúszás 2020.08.01
  2020-08-01 13:08:59, szombat
 
  A Balaton vize a legtöbb helyen kiváló, szinte ivóvíz minőségű, a szombati Balaton-átúszás térségében és további hét helyszínen vett vízminták a várakozáson felül jó eredményt mutatnak - közölte Vörös Lajos, a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet professzora az MTI-vel.
A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot kellett úszni.
...... .......


...... .......


Sikerült a terve: Rasovszky Kristóf 57 perc alatt teljesítette az 5.2 kilométeres távot, ezzel átadta a múltnak Papp Márk 2016-os rekordját (58.30).
Képen: Rasovszky Kristóf, és Olasz Anna értek célba elsőként
...... .......


,,Az elején elúsztam a többiektől, egyedül mentem az élen. Persze, ez nem volt szokatlan, hiszen a nyílt vízi versenyeken gyakran vagyok az élen. Érzésre jó volt az úszás, aztán a célba az is bebizonyosodott, hogy az iram is megfelelő volt: ez a kerek 57 perc jobb, mint amiről álmodtam. Örülök, hogy sikerült elérnem a célomat, így azért kicsit nyugodtabban, jobb érzésekkel megyek pihenőre" - nyilatkozta a világ- és Európa-bajnok nyílt vízi úszó.

A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, 1:01.37 órás eredménnyel ért célba
Csúcsdöntésre készült Olasz Anna világbajnoki ezüstérmes nyílt vízi úszó is - 37 mp-cel elmaradt Risztov Éva 2016-os idejétől (1:01)
,,Sajnálom, hogy nem sikerült, de nem vagyok elégedetlen. Az elején és a közepén néha alig láttunk, akkora hullámok voltak, ez biztos, hogy legalább egy percet hozzáadott az időmhöz" - mondta el Olasz Anna.

- Gellért Gábor, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a junior- és a felnőttcsapat szinte minden tagja részt vett az eseményen, kiegészülve a medencés versenyző Késely Ajnával.
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Tihany Apátság ismertetése
  2020-08-01 08:26:26, szombat
 
  ...... ..........


Leírása Link

- Wikipedia oldalon Link
Tihanyi-félsziget vulkanikus hegysorának kelet felé meredeken leszakadó peremén alapította I. András király 1055-ben, Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére.
"Tihanynak bérctetőjén, a Balaton felett,
Sötéten és magán áll egy régi épület;
Csendes kolostorával az Úrnak temploma

Falán majd ezredévnek van vésve szent nyoma.
Alatta mély üregben nyolcszázados sír áll.
Hol álmait alussza András magyar király"
/ Garay János: Tihany/

- TIHANY Az apátsági templom nagyharangja videó Link
Tihany község Veszprém megyében a Tihanyi-félszigeten a Balaton északi partján. A bencés apátsági templomban 3 harang található. A nagyharang (IV. Károly harang) az északi toronyban függ, F. W. Rincker öntötte Budapesten 1926-ban. A harang ejtős nyelvvel, csőlineáris meghajtással szól.

- Tihany Benedictine videó Link

- Tihanyi Apátság Kórusa és a Tihanyi Bencés Iskola kórusa - Adventi Áhitat 2013 videó Link

- Tihanyi Apátság Oktokopterről videó Link

- Tihanyi Bencés Apátsági templom videó Link
Tihanyi Bencés Apátsági Templom. / Tihany Benedictine Abbey Church / A Balaton-felvidék legismertebb műemléke, a Tihanyi-félsziget egyik magaslatán épült, sokfelől jól látható bencés apátsági templom. A Tihany jelképévé vált kéttornyú templom a magyar barokk gyöngyszeme. A fotókat 2014. áprilisban készítettem az apátsági templomban, altemplomban és a múzeumban. Köszönöm a látogatásokat és a véleményeket. Mindenkinek Áldott Pünkösdi Ünnepeket kívánok!
Zene: Simon Preston - Toccata_and_fugue_in_d_minor_bwv_565_-_fugue Best Of Bach /The video was uploaded only for entertainment and language learning purposes and no money was earned from it! This video is not commercial./ A videót szerkesztette: Galambosferi.
A Tihanyi Bencés Apátságot I. András király alapította 1055-ben, Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére. Az alapítólevél latin szövegében találhatóak az első magyar szavak.
1060-ban ide temették az alapító András királyt. Az Árpádházi királyok közül az ő nyughelye maradt meg egyedül épségben az altemplomban, melynek egyszerű román szerkezete máig eredeti formájában megtekinthető.
A török időben a szerzetesek elhagyták a monostort és az végvárként működött.
A tihanyi vár soha nem került török kézre. A XVIII. század derekán épült az altemplom fölé a lenyűgöző szépségű, messziről is jól látható barokk templom. A templombelső a magyarországi barokk építészet kiemelkedő emléke. A templombelső berendezésének munkálatait Stulhoff Sebestyén bútorasztalos irányította. Kiemelkedő szépségű a főoltár, a Máriacelli oltár másolata, a Jézus szíve oltár, illetve az orgonaszekrény és a karzatrács.
Boldog IV. Károly magyar király Tihanyban töltötte száműzetése előtti utolsó napjait, ennek állít emléket a IV. Károly emlékszoba.
A múzeumban megtekinthetjük a Tihanyi Bencés Apátság és népei című kiállítást, amely töredékekben mutatja be a szerzetesi és népi életet 1055-től napjainkig. A látogatás végén képzőművészeti galéria aktuális kiállítását tekinthetik meg a látogatók.

- Kirándulás Tihanyba Link

Néhány szép kép, melyet a videóról készítettem
...... .......



...... .......



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Tihanyi Bencés apátság  
Liguori Szent Alfonz Mária püspök és egyháztanító 08.01
  2020-08-01 07:54:44, szombat
 
  Ima doktora. Olasz katolikus teológus, egyháztanító, a redemptorista rend megalapítója
...... ............


- Útravaló
Heródes a lelkiismeret-furdalása, a jó hangulat megőrzése miatt végeztette ki Keresztelő Jánost, és ezzel előkészítette Krisztustól való későbbi elfordulását. Liguori Szent Alfonz emlékezetét üljük ma, aki ellenpontja a fejedelemnek, ő ugyanis rossz szakmai döntése után - ügyvéd volt -, nem elfordult, hanem odafordult az Úrhoz, így találta meg élete értelmét, a Krisztushoz való ragaszkodásban. Mindennapjaiban ez az új kapcsolat a fegyelmezett időbeosztás, az aszkézis, a vándorprédikátori szolgálat vállalásában öltött testet, amihez az Eucharisztiából, a szenvedő Krisztus és a Szent Szűz tiszteletéből merített erőt. Ez a szent megtanítja nekünk, nem elveszett a jövőnk, ha kudarcainkban nem elmenekülünk az Úrtól, hanem még jobban ragaszkodunk hozzá.
Magyar Kurír

- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A lélek törvénye, amely a Krisztus Jézusban való életből fakad, felszabadít minket a bűnnek és a halálnak törvényétől.
Testvéreim!
Nincs semmi ítéletre méltó azokban, akik Jézus Krisztusban élnek. Hiszen a lélek törvénye, amelyet a Jézus Krisztusban való élet ad, felszabadít minket a bűnnek és a halálnak törvényétől.
Amire ugyanis az Ószövetségben adott törvény képtelen volt, mert a test miatt erőtlenné vált, azt Isten végrehajtotta. A bűn miatt tulajdon Fiát küldte, a bűnös testhez hasonló alakban. Ő azért jött, hogy elítélje a testben lévő bűnt, hogy beteljesedjék a törvény rajtunk, akik már nem a test, hanem a Lélek szerint élünk.
Ez az Isten igéje. Róm 8,1-4

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ti vagytok a világ világossága.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és Föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja azokat, igen nagy lesz a mennyek országában.
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,13-19

* * *
- Magyar kurír oldalon Link
Liguori Szent Alfonz imája
Szállj le emésztő tűz, szállj le mennyei szeretet! Eméssz el bennem mindent, ami szent Fölségednek nincs kedvére, hogy mostantól fogva egészen és osztatlanul a tiéd legyek. Csak ezért akarok élni. Nem csupán törvényeidnek és végzéseidnek akarok engedelmeskedni, hanem még óhajaidat és kedvedet is minél tökéletesebben akarom teljesíteni! Ámen.
(Részlet Liguori Szent Alfonz A Jézus Krisztus iránti szeretet című művéből.)
Szent Alfonz 1787. augusztus 1-jén halt meg a Salerno melletti Paganiban
1816. szeptember 15-én VII. Pius pápa boldoggá, 1839. május 26-án XVI. Gergely pápa szentté avatta. 1871. március 23-án IX. Pius pápa egyháztanítóvá (Doctor zelantissimus) nyilvánította. Ereklyéi Paganiban találhatók. A gyóntatók és az erkölcsteológusok védőszentje.
Istenünk, te Egyházadban mindig új példaképeket állítasz elénk, akik megmutatják nekünk az erényes élet útját. Segíts testvéreink szolgálatában úgy követnünk Liguori Szent Alfonz püspököt, hogy egykor vele együtt a mennyei jutalomban is részesedjünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldal Link

- Liguori Szent Alfonz: Szűz Mária dicsősége Link

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
17. évközi hét szombat 08.01
  2020-08-01 07:39:07, szombat
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
Az Úr nem hagyja el a bajban azt, aki hűségesen jár el küldetésében.
A választott nép papjai és álprófétái így szóltak a főemberekhez és az egész néphez: ,,Ez az ember, Jeremiás halált érdemel; fületek hallatára ugyanis Jeruzsálem ellen jövendölt."
Erre Jeremiás próféta így szólt a főemberek és a nép előtt: ,,Az Úr küldött engem, hogy jövendöljek háza ellen és a város ellen is, hogy elmondjam az ő igéit, amelyeket hallottatok. Változtassátok meg életmódotokat és tetteiteket!
Hallgassatok Uratok, Istenetek szavára, és akkor ő visszavonja sújtó kezét rólatok.
Én most a ti kezetekben vagyok: tegyétek velem azt, amit jónak és helyesnek láttok!
De fontoljátok meg, hogyha itt most megöltök engem, ártatlan vér száll a fejetekre és erre a városra meg lakóira.
Mert valóban az Úr küldött engem hozzátok, hogy mindezt elmondjam fületek hallatára."
A főemberek és a nép így szóltak a papokhoz és az álprófétákhoz: ,,Ezt az embert nem ítélhetjük halálra, mert ő a Úrnak, a mi Istenünknek igéit mondta el nekünk."
Áhikám, Sáfán fia is pártját fogta Jeremiásnak, és így nem került a nép kezére, hogy megöljék őt.
Ez az Isten igéje. Jer 26,11-16.24

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Keresztelő János vértanúsága.
Amikor Heródes Antipász, a negyedes fejedelem meghallotta a Jézusról szóló híreket, azt mondta szolgáinak: ,,Ez Keresztelő János: ő támadt fel a halálból, azért van ilyen csodatevő ereje."
Heródes ugyanis annak idején elfogatta Jánost, bilincsbe verette és börtönbe vetette Heródiás miatt, aki fivérének, Fülöpnek a felesége volt. János ugyanis figyelmeztette: ,,Nem szabad őt feleségül venned!" Heródes emiatt ki akarta végeztetni Jánost, de félt a néptől, mert prófétának tartották őt.
Amikor Heródesnek születésnapja volt, Heródiás leánya a vendégek előtt táncolt. Ez nagyon megtetszett Heródesnek, ezért esküvel ígérte, hogy bármit is kér, megadja neki. A leány, mivel anyja már előre kioktatta, így szólt: ,,Add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!" Erre a király elszomorodott, de esküje és a jelenlevő vendégek miatt megparancsolta, hogy adják oda neki (Keresztelő János fejét).
Erre elküldvén lefejeztette Jánost a börtönben. Fejét elhozták egy tálon, és odaadták a leánynak; ő meg elvitte anyjának.
Akkor János tanítványai eljöttek, elvitték a holttestet, és eltemették. Majd felkeresték Jézust, és mindezt hírül adták neki.
Ezek az evangélium igéi. Mt 14,1-12
...... ..........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Neved megvallása a te személyedhez és az általad létrehozott közösséghez, az Egyházhoz kapcsol minket. Miként az apostolok azon fáradoztak, hogy igehirdetésükkel megismertessék a te nevedet, a te személyedet az emberekkel, ugyanúgy nekünk is életünk példájával kell dicsőséget szereznünk neked. A te nevedben szeretnénk cselekedni, hogy így az üdvösség megvalósulását szolgáljuk a világban. Neved megvallásával kifejezzük, hogy az üdvösségre törekszünk.

Elmélkedés
Szent Máté evangélista részletesen elbeszéli Jézus előfutárának, Keresztelő Szent Jánosnak a sorsát. Jánosnak az volt a bűne, hogy szóvá tette Heródes törvénytelen kapcsolatát Heródiással. Az evangélista megelégszik azzal, hogy egyetlen mondatban foglalja össze Keresztelő János figyelmeztetését: ,,Nem szabad őt feleségül venned!" A valóságban persze többet is mondhatott János, de talán nem is ez a lényeg, hanem, hogy miért, milyen lelkülettel tette.
Biztos, hogy János felkészült a Heródessel való találkozásra. Talán azt is sejtette, hogy az uralkodó és felesége nem fogják jó szívvel hallgatni őt. Talán érezte, hogy ez lesz az ő utolsó nagy fellépése. Annak tudatában állt a fejedelem elé, hogy az meg fog rá haragudni. El fogja őt utasítani. Felkészült rá, hogy azt fogják válaszolni, hogy nincs joga ilyeneket mondani, nincs joga bírálni az uralkodót, nincs joga elítélni a cselekedetét. János tudta, hogy amit tenni szándékozik, az veszélyes, mégsem hallgatott, hanem bátran kimondta az igazságot. Nem félt sem Heródestől, sem feleségétől.
Mi talán sokszor úgy gondoljuk, hogy senki nem figyelmeztethet bennünket a bűnünkre. S aki ilyet tesz, arra megharagszunk és megszakítjuk vele a kapcsolatot, hogy többé ne mondjon nekünk ilyeneket. És mi van akkor, ha Isten küldte őt hozzánk?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

- Elmélkedés:
“Bármit kérsz megadom neked!" veszélyes mondat, ha egy ember mondja ki ezeket a szavakat.
Ha viszont Isten mondja: “Bármit kérsz megadom neked!" akkor egészen másképpen áll a dolog!
A Királyok első könyvében olvassuk, hogy Isten ezeket mondta Salamon királynak!
Mindkét kérés teljesül, Heródiás leányáé is és Salamon királyáé is, de mekkora különbség van a két kívánság között!
- Egyrészt Heródiás léányának kérése: Keresztelő János feje, vagyis a bosszúnak, a gyűlöletnek a gyümölcse amely mindig a szenvedés, a halál.
- Másrészt pedig Salamon király kívánsága: a bölcsesség, a jónak és a rossznak a megkülönböztetése, amely az igazi gazdagság, boldogság, öröm és élete forrása!
Te kihez szoktál fordulni kéréseiddel és ilyenkor miket szoktál kérni?
Marián testvér
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 12233
  • e Hónap: 45387
  • e Év: 279134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.