Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Útravaló – 2020. augusztus 3.
  2020-08-03 08:35:52, hétfő
 
  Arról a Péterről, aki vízbe süllyed, azt jegyzi fel az Apostolok cselekedetei, hogy a feltámadás után ő a Mester gyógyító művének folytatója: ,,Még a betegeket is kivitték az utcára, hogy ha Péter arra megy, legalább az árnyéka érje egyiket-másikat" (ApCsel 5,15) - miként a mai szentírási szakasz szerint Jézus ruhája érintésétől gyógyultak a betegek. Ebben a folytatólagosságban rácsodálkozhatunk az ősegyháznak arra a fölismerésére, hogy Krisztus a tanítványi közösségre bízta megkezdett munkájának folytatását, miként Pétert előképszerűen maga mellé vette a vízen járásban: Jöjj! De ezt a feladatot önerőből nem tudjuk teljesíteni; ha így teszünk, elsüllyedünk. Krisztusra kell figyelnünk, merrefele vonz, és ha megtántorodunk, miként nyújtja jobbját.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
18. évközi hét hétfő 08.03 - Jézus vízen jár
  2020-08-03 08:34:17, hétfő
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
A hamis prófétákat, akik hazugsággal áltatják a népet, megbünteti Isten.
Szedekiásnak, Júda királyának uralkodása kezdetén történt.
A negyedik év ötödik havában előállt Hananiás, a gábaoni próféta, Ázur fia, és így beszélt a (jeruzsálemi) templomban a papok és a nép előtt: ,,Így szól a Seregek Ura, a választott nép Istene: A babiloni király rabigáját összetöröm, két év múlva visszahozatom az Isten háza edényeit, amelyeket Nabukodonozor innen Babilonba vitetett.
És visszahozom Jekoniást, Júda királyát, Joákim fiát Júda összes száműzötteivel együtt, akik elkerültek Babilonba - ezt mondja az Úr -, mert Babilon királyának jármát összetöröm." Hananiás szavára Jeremiás így beszélt a papok és az egész nép előtt, akik az Úr házában álltak: ,,Úgy legyen! Bárcsak ezt adná meg az Úr!
Bárcsak teljesítené szavaidat, amelyekkel azt jövendölted, hogy visszakerülnek az Úr templomának szent edényei, és visszatérnek Babilonból népünk száműzöttei!
De halld most az én igémet is, amelyet füled hallatára mondok most az egész nép előtt: Azok a próféták, akik előttem és előtted voltak, ősidőktől fogva harcokról, nyomorról és járványos betegségekről jövendöltek sok ország és nagy birodalmak ellen.
Arról a prófétáról, aki békességet jövendöl, csak akkor derül ki, hogy valóban az Úr küldte őt, ha szava beteljesedik."
Hananiás próféta erre levette Jeremiás nyakáról az igát, és összetörte azt.
Majd Hananiás így szólt az egész nép előtt: ,,Ezt mondja az Úr: Két esztendő múlva így töröm le Nabukodonozornak, Babilon királyának igáját minden nép nyakáról."
Ezután Jeremiás próféta eltávozott onnan.
Miután Hananiás próféta összetörte az igát, amelyet levett Jeremiás próféta nyakáról, Jeremiáshoz ismét szólt az Úr: Menj, és mondd meg Hananiásnak: ,,Így szól most az Úr: Te széttörted a faigát, most készíts helyette vasigát!
Mert így szól a Seregek Ura, Izrael Istene: Vasigát rakok ugyanis mindezeknek a nemzeteknek nyakára, hogy mind a babiloni királyt szolgálják; azonfelül a föld vadjait is neki adom." Hananiás prófétához így szólt még Jeremiás próféta: ,,Figyelj, Hananiás, téged nem is küldött az Úr!
A népet mégis rávetted, hogy higgye el hazug szavadat.
Ezért így szól az Úr: Eltöröllek téged a föld színéről, meghalsz még ebben az évben, mert vakmerően az Úr ellen jövendöltél."
Az év hetedik hónapjában meg is halt Hananiás.
Ez az Isten igéje. Jer 28,1-17

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézust könyörületre indítja az emberek lelki és testi ínsége.
Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt, és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak.
Amikor kiszállt a hajóból, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve, és meggyógyította betegeiket.
Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: ,,Elhagyatott ez a hely, és az idő is már későre jár. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmiszert szerezzenek maguknak." Jézus azonban ezt mondta nekik: ,,Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!" Ők ezt felelték: ,,Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk." Mire ő ezt mondta: ,,Hozzátok ide!"
Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta tanítványainak, a tanítványok pedig az embereknek.
Mindannyian ettek, és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyermekeket.
Ezek az evangélium igéi.

(Az előző evangéliumot ,,A" évben már vasárnap olvastuk. Ma ezért Mt 14,22-36-ot olvassuk helyette).
EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus szemében egyedül a belső, az erkölcsi tisztaság számít.
Egy alkalommal Jeruzsálemből farizeusok és írástudók jöttek Jézushoz. Megkérdezték tőle: ,,Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát? Evés előtt ugyanis nem mosnak kezet." Jézus erre magához hívta a népet, és így szólt: ,,Halljátok és értsétek meg: Nem az teszi az embert tisztátalanná, ami a szájába kerül, hanem ami a szájából kijön, az teszi tisztátalanná."
Ekkor hozzáléptek tanítványai, és így szóltak: ,,Tudod, hogy a farizeusok megütköztek szavaidon?" Jézus ezt válaszolta: ,,Tövestől kitépik mindazt a növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. Hagyjátok őket! Vak létükre vakok vezetői ők. Ha pedig vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik."
Ezek az evangélium igéi. Mt 14,13-21
...... ............



Imádság
Uram, te imádkoztál tanítványaidért, hogy mind az idők végéig egyek legyenek, amint te egy vagy az Atyával és az Atya veled. Nézz le, Uram, részvéttel arra a sok szakadásra, mely azok között éktelenkedik, akik tiednek vallják magukat, és vezesd haza őket abba a közösségbe, amelyet te alapítottál kezdetben: szent, katolikus, apostoli Egyházadba. Hogy amint az égben egy a szentek egysége, idelenn is csak egy legyen, szentséges neved megvallásában és dicséretében

Elmélkedés
A kenyerek és halak megszaporítása alkalmával az apostolok megtapasztalták, hogy Mesterük a szükséghelyzetben is képes segíteni. Aztán amikor mindössze néhány óra múlva jön egy újabb szükséghelyzet, akkor már semmire sem emlékeznek. Látták a csodát, és persze más napokon is látták Mesterük rendkívüli tetteit, most a tengeri viharban elfogja őket az aggódás és a halálfélelem. A kenyérszaporítás csodája egy pozitív élmény volt, ami után igen hamar következett a negatív. A tanítványok nyugalmát minden zavarja: az éjszaka, a szél, a hullámok, az erőfeszítő evezés. És ezek csak a külső tényezők. Mert ott vannak a belsők is: annak tudata, hogy Mesterük éppen nincs velük. Továbbá a szorongás és a félelem. Jézus azonban nem hagyja magukra őket ebben a nehéz helyzetben. Elcsendesíti a háborgó tengert és elcsendesíti az apostolok szívének nyugtalanságát is.
Péter apostol viselkedése is tanulságos számunkra. Amíg Jézusra néz, addig képes a víz tetején járni és nem süllyed el. Mert az a feltétlen bizalom tekintete. De abban a pillanatban, amikor tekintete a hullámokra irányul, süllyedni kezd. Bízok-e Jézusban?
Életünk minden vihara tanítómesterünk lehet. Életünk minden próbatétele a lelki fejlődés következő lépcsőfoka lehet. Csak az a kérdés, hogy bízunk-e az Úr segítségében? Észrevesszük-e amikor közeledik, hogy segítsen rajtunk?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Mindenki a Balatonra menekült a meleg elől
  2020-08-03 08:25:01, hétfő
 
  Tombol a kánikula, a tó partján megteltek a strandok. Amerre a szem ellát, mindenhol hatalmas gumimatracok, vidáman lubickoló emberek a parton. Csak a víz mellett lehet kibírni, de ott nagyon!
A likeBalaton újságírói augusztus első szombatján elindultak, hogy körbefotózzák a Balaton-partot. Nézzük, hogy mit láttak és milyen fotókat készítettek a fürdőhelyeken!
Szombaton délben alig lehetett helyet találni Siófok hatalmas szabad strandján, az Aranyparton. Családok ezrei érkeztek a városba, hogy a Balaton partján élvezzék ki a hétvégi szabadságot. Előkerültek a plédek, gumimatracok, kempingszékek, felfújható fánkok és krokodilok, voltak, akik egy hűs fa alatt kényelmes kis szabadtéri szalont alakítottak ki maguknak. Nem is csoda, hiszen csak itt lehet elviselni azt 32 fokos forróságot, ami augusztus első hétvégéjére adatott.
A víz tükörsima, jól lehet vízi síelni, SUP-on evezni, matracon ringatózni. A Balaton Siófok partjainál 27 fokos és kristálytiszta. Az UV-sugárzás extrém erős tartományban alakul, ezért bőrünk védelmére fokozott figyelmet érdemes fordítani.
...... ........

.

- Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon már délelőtt érdemes volt helyet foglalni, hiszen ott is rövid idő alatt szintre telt ház lett.

- Az összes parti büfében nagy volt a sürgés-forgás, halat és hamburgert rendeltek a strandolók

- Keszthelyen, a kutyás strandra is rengetegen érkeztek, a négylábúak is élvezték a Balaton kellemes vizét. A családok számára nagy boldogság, hogy kis kedvenceiket is maguk mellett tudhatják a fürdőhelyen. Persze ők is csak olyanok, mint a gyerekek: van, aki beleveti magát a vízbe, de van aki csak félénken ácsorog.
A Balaton környékén ezen kívül Balatonföldváron és a Fonyódon találhatsz kutyás strandokat.
...... ......



Forrás: /likebalaton.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Győrfi Pál csak úgy belógott egy szállodába a Balatonnál
  2020-08-03 08:18:20, hétfő
 
  A mentőszolgálat szóvivője fiatalon nagyon bevállalós volt, így elég meredek balatoni kalandokról is mesélhet a fiainak. Manapság is sok mindenre kapható, ha a gyerekeiről van szó, de már példás családapa, aki legjobban a szigligeti nyaralást várja.
Győrfi Pál, már mindenkit arra biztat, hogy ne maradjon otthon. A mentőszolgálat szóvivője, aki a pandémia idején a biztonságos bezárkózást reklámozta, már csak a biztonságra hívja fel a figyelmet. Kifejezetten ajánlja, hogy mindenki, aki csak teheti, töltse lazítással, pihenéssel a következő heteket.
A tavasz hónapjai, testileg, lelkileg nehéz időszakot jelentettek - mondta Győrfi Pál. - A bezártság, az egyedüllét, a közösség hiánya és a betegségtől való félelem nemcsak hazánkban viselte meg az embereket. Magyarországon nagyon jól sikerült megfékezni a járványt, hála annak is, hogy az emberek fegyelmezetten betartották a biztonságra vonatkozó kéréseket és a korlátozásokat. Az egészségügyi vészhelyzet elmúlt, óvatosságra viszont továbbra is szükség van. Ha kell, mert zárt helyre, nagyobb tömegbe megyünk, viseljünk maszkot. Kerüljük a zsúfolt helyeket, az idegenektől tartsuk meg a másfél méteres távolságot. Ügyeljünk erre a nyaralás alatt, akkor is, amikor fürdőzünk! Emellett alaposan és gyakran mossunk kezet - most ezzel tehetjük legtöbbet azért, hogy biztonságban lehessünk.
Ön hol pihen ezen a nyáron?
A feleségem családjának van egy nyaralója a Balatonnál. Évek óta ez az egyik csúcspontja a nyárnak. Mivel nagy a család és mindenhol sok a gyerek, szépen beosztjuk egymás között, hogy ki mikor veheti birtokba a szigligeti házat.

Ezek szerint a Balaton biztonságos.
Igen, a Balaton is biztonságos, és úgy látom, hogy a belföldi nyaralás biztonságos. Ha szabad mentősként is megszólalnom, akkor elmondom, hogy a nyári hónapokban az Országos Mentőszolgálat mindig külön figyel a Balatonnál. Plusz kocsikkal, megerősített szolgálatokkal figyelünk a nyaralók biztonságára. A külföldi, akár a környező országokból is hallunk most ijesztő híreket. Mi is lemondtunk a tengerpartról idén, és azt hiszem most mindenkinek az a jobb döntés, ha inkább itthon nyaral.
Mit jelent az Ön számára, hogy nyaral?
Belföldön semmiképpen nem azt, hogy nem dolgozom. Ha valami kiemelkedő esemény történik, bizony a szigligeti nyaraló kertjében is készül velem interjú. Annyi kulisszatitkot elárulhatok, hogy ilyenkor néha csak a felsőruházatom egyenruhás, amúgy strandhoz vagyok öltözve. Ha jó az idő, legszívesebben egész nap egy szál fürdőnadrágban vagyok. Számomra az a feltöltődés, hogy szorító időpontok nélkül, önfeledten kikapcsolódhatok a családdal.
Azért a mostani tavasz felfokozott történései után ezt elég nehéz elképzelni. Készült önről vers és neveztek el tortát, hogy a rengeteg internetes mémről ne is beszéljünk. Lépten-nyomon megállítják?
- Igen és érdekes, mert főleg a gyerekek körében lettem nagyon népszerű. Ők eddig nem igazán foglalkoztak velem. A híradók azért mindig a legnézettebb tévés műsorok, ennyi idő után pedig megszokja az ember, hogy ez ad egy komoly ismertséget. Amit a járványhelyzet videófilmjei hoztak, az viszont kétségtelenül meglepett még engem is. Rendszeresen megállítanak, fotózkodnak velem, de ha semmi ilyen nincs, akkor is rám mosolyognak, vagy szólnak hozzám pár jó szót, kérdeznek valamit. Úgy gondolom, hogy ez azért csak átmeneti állapot, ami a rendkívüli helyzetnek szólt, és idővel elmúlik.

Hogyan telik egy ideális nap Szigligeten?
Nagyrészt a strandon, sok közös játékkal. Lángossal. Az elmúlt években szombatonként volt egy külön kedvenc elfoglaltságunk. A stranddal szemben a Nádas étteremben, amatőr sakkpartik voltak a vendéglő tulajdonosának szervezésében. Ádám fiam egyre jobban sakkozik, úgyhogy neki ez szuper program, aki nyer, palacsintát kap, mi pedig a többi gyerekkel segítünk neki elfogyasztani a nyereményt. Remélem, idén is így lesz.
Van más felfedezés, kedvenc célpont a környéken, amit más gyerekes családoknak is bátran ajánlana?
Igen, a Festetics Múzeum történelmi modellvasút kiállítása Keszthelyen, az egy egészen fantasztikus szórakozás. Amúgy meg a fagyizók, nagyon szeretjük a jó fagylaltot. Gyenesdiáson a Bringatanyán, Szigligeten pedig a Vár Kávézó fagyizójában vagyunk szinte törzsvendégek.
A Balaton minden életkorban más élményeket tartogat. Az ön számára, melyik korszak a legkedvesebb, melyik volt a legizgalmasabb?
A legkedvesebb most, a gyerekekkel. A legtöbb izgalmas, felejthetetlen élmény pedig nyilván a fiatal koromból származik. Akkor főleg Siófok és Szántód voltak a célpontok. A nyolcvanas évek közepén volt egy zenekarunk is a gimnáziumi osztálytársaimmal, Madártej volt a neve. Egy nyáron elindultunk, volt pár fellépés is, úgyhogy lényegében körbe vonatoztuk a Balatont. Menetjegyet, jobb esetben, csak a fele csapat tudott venni és okosan beosztottuk, az esti szállást pedig úgy oldottuk meg, hogy belopóztunk nagyobb szállodákba és ott a tévés szobában, társalgóban szépen titokban álomra hajtottuk a fejünket. Az persze egy egész másik Balaton volt még, de tény, hogy minden korszakból van meghatározó élményem a tóról. Nem is tudom volt-e olyan nyár azóta, amikor legalább egyszer ne utaztam volna oda.
Forrás: likebalaton.hu
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 18051
  • e Hónap: 30727
  • e Év: 264474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.