Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Divatos lett ebben a világban
  2020-08-05 11:05:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Magyarország tortáját 2020-ban egy Füredi készítette
  2020-08-05 11:04:11, szerda
 
  Magyarország tortáját 2020-ban egy Füredi készítette, ha nem tudtátok volna....
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a ,,Magyarország Tortája" versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Kedden reggel az Országházban kiderült, mely cukrász alkotása lett idén a nyertes. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda tortája, a Füredi Krisztián által készített Curiositas ( latin szó. talán kíváncsi vagy kíváncsiskodás SzA )lett a nyertes.
A torta összetétele: fehér csokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehér csokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű, ez a kuriozitás. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.
A szakmai zsűri - Baracskay Angéla cukrászséf, Gerő Eszter cukrászmester, Andrész Zoltán cukrászmester, Kiss Zoltán cukrászmester, Mészáros Gábor cukrászmester, Szervánszky László cukrászmester és Tóth Norbert cukrászmester - háromfordulós értékelés után hírdetette ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolták, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére.
A döntőben a tortákat helyben is el kellett készíteniük a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választotta meg a győztest.
Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes a kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.
A Curiositast augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Augusztusi ég alatt : Tóth Árpád Emlékszel még az augusztus
  2020-08-05 08:01:54, szerda
 
 

Augusztusi ég alatt
Tóth Árpád

Emlékszel még az augusztusi égbolt
Tüzeire? - a cirpelő mezőn
Álltunk, s szemednek mélyén elveszőn
Csillant egy csillagtestvér fény... be szép volt!

S úgy tetszett, hogy hozzánk hajol a félhold,
- Szelíd, ezüst kar - s átölelni jön,
Emelni lágyan, véle lengni fönn,
Hol égi súlyt az éther könnyedén hord...

S a sóhajunk, a fájó földi sóhaj
Szivünkből úgy szállt, mint finom homok
Szitál alá a tűnő ballonokról,

S ajkad lezártam egy oly hosszú csókkal,
Hogy addig mennybe értünk, s angyalok
Kacagtak ránk az égi balkonokról...

 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 378 db bejegyzés
e év: 4200 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1234
  • e Hét: 13318
  • e Hónap: 32291
  • e Év: 261228
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.