Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
24. évközi hét szombat. Csíksomlyó 09.19
  2020-09-19 22:17:35, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
24. évközi hét péntek.Csíksomlyó 09.18
  2020-09-19 22:16:06, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
24. évközi hét csütörtök Csíksomlyó 09.17
  2020-09-19 22:10:02, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Dr. Udvardy György érseki szentmiséje 09.19
  2020-09-19 21:12:49, szombat
 
  Dr. Udvardy György érseki palliumának felhelyezésének szentmiséje.
A pallium felhelyezését S.E.R. Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius úr végzi szentmise keretében, a veszprémi Szent Mihály Fő székesegyházban, közreműködik a Szent Mihály kamarakórus, vezényel Zsilinszky Cecília, az orgonánál Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a pécsi székesegyház zeneigazgatója.

Videó Link
Videó 2 Link
Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius úr köszönti a jelenlévőket
...... ........... .........


Pallium ismertetése
Az érseki Pallium: hatalom és hűség jele.
- Wikipédia oldalon Link
A pallium az öltözék időben változó, mind szakrálisabb jelentésű és mind szimbolikusabb darabja. VI. Pál pápa 1978-ban kelt ,,Inter eximia" kezdetű motu proprio rendelkezése óta csak a metropolita hivatali jelvénye; korábban más főpapok is viselték.[1] Ez a jele annak a lelki hatalomnak, amit a pápa átad a metropolitának, mint helyettesének az egyház tartományban. A kifejezés szó eredete bizonytalan, de kétségtelenül összefügg a palla szóval
...... ........... ........... ......


A nyugati egyházban csak a metropoliták kaptak Palliumot.

II. János Pál pápa
...... ........... ........... ............


Erdő Péter bíboros, prímás a palliummal
...... ............


- A pallium a metropolitai hatalom jelvénye és a Szentszékkel fennálló közösség jele. Felhatalmazás, s egyben biztosíték is az egyház egységének munkálására. Szent Péter és Pál apostolok ünnepén ezért a pápa maga adja át az újonnan kinevezetteknek, akik között van Ternyák Csaba egri érsek is 2007 évben történt.
- Az érseki pallium - Jelképe Krisztusnak, a Jó Pásztornak, aki gondját viseli nyájának Link



*
- Magyar kurír 2020.09.19 A szeretet köteléke, az egység jele - Udvardy György érseknek átadták a palliumot.
Michael August Blume SVD apostoli nuncius Udvardy György veszprémi érseknek átadta a metropolitai hatalmat jelképező palliumot szeptember 19-én a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A járványhelyzet miatt a hívek online és a televízión keresztül kapcsolódhattak be az ünnepbe.
Az érseki jelvény átadásának ünnepi szentmiséje előtt a veszprémi székesegyházban részletes ismertető hangzott el a palliumról (erről bővebben itt olvashatnak) és a metropolitai hatalom lényegéről, majd a nagy számban jelen lévő papság, a szerzetesi vezetők és a közélet képviselői együtt imádkoztak Udvardy György érsekért és szolgálatáért.
A szertartáson többek közt Varga László kaposvári megyéspüspök, Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek, valamint Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát koncelebrált.
A kaposvári és a szombathelyi úgynevezett szuffragáneus egyházmegye abban az egyház tartományban, amelyben a veszprémi érseké a legfőbb kormányzati hatalom, többnyire a hit és az egyházi fegyelem megtartásával kapcsolatban.
A szentmise elején Michael August Blume SVD apostoli nuncius röviden összefoglalta a pallium átadásának lényegét. Utalt arra, hogy a pallium a nyájat szimbolizálja, amely a jó pásztort követi, aki pedig megkeresi az elveszett juhokat, a vállára veszi és megvédi őket az ellenségtől. A metropolita (akinek a vállára helyezik a palliumot) a Szentatyával közösségben végzi szolgálatát.
Az apostoli nuncius imádkozott azért, hogy Udvardy György érseki szolgálata folyamán minél több ,,elveszett bárányt" vezessen el Krisztushoz.
*
Ferenc pápa 2015. január 12-i levelében rendelte el, hogy az érsekek az eddigi szokásnak megfelelően jelen legyenek Rómában, részt vegyenek a palliumok megáldásának a szertartásán, azonban nem ekkor történik meg a palliumok fölhelyezése. (Sajnos a járványhelyzet miatt Udvardy György érsek az idei római szertartáson nem vehetett részt.) A pallium fölhelyezése, vagyis az új érsek vállára helyezése az illetékes egyházmegyékben történik, a helyi egyház és sajátos módon a szuffragáneus egyházmegyék püspökei, valamint az őket elkísérő hívek jelenlétében.
Michael August Blume szavai után Udvardy György érsek a nuncius elé térdelt, elmondta a hitvallást, majd a kezét az evangéliumos könyvre helyezve esküt tett, amely a pápához és az egyházhoz való hűségéről és pásztori hivatásáról, szolgálatáról szólt.
A következőkben Magyarország apostoli nunciusa Udvardy György vállára helyezte a palliumot.
Udvardy György veszprémi érsek az Ige liturgiájában elhangzott, Szent János evangéliumából vett olvasmányból (Jn 21,15-17) kiindulva Jézus és Péter párbeszédének kulcsmondataira építette szentbeszédét: - Péter, szeretsz engem? - Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek.

A beszédet az alábbiakban teljes terjedelemben közöljük. Link
...... ...........


*
- Ferenc pápa érseki palliumot adományozott Udvardy György veszprémi érsek, metropolita részére, melyet Michael August Blume apostoli nuncius szombat délelőtt a Szent Mihály fő székesegyházban tartott szentmisén helyezett fel. Link
...... ..........


*
- Képeket a Veszprémi videó adásról készítettem - Dr. Udvardy György érsekről
..



...... ........... .......



...... ........... .......



.......



...... ...........



...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Esti szentmise Csaba testvérrel 09.19
  2020-09-19 21:06:53, szombat
 
  Csaba testvér szentmisét mutat be Székelyhídon

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Ferenc pápa Szent Januáriusz püspök vér ereklyével
  2020-09-19 09:16:45, szombat
 
  Ferenc pápa Szent Januáriusz püspök vér ereklyével
........


Nápoly érseke szerint a macsóknak üzenő Ferenc pápa jelenlétének köszönhetően csoda történt a város székesegyházában szombaton, amikor is a város védőszentje, San Gennaro (Szent Januáriusz) ampullákban őrzött alvadt vére félig folyékonnyá vált. “Annak jeleként, hogy San Gennaro szereti a pápát, a vér már félig folyékonnyá vált" - mondta a székesegyházban Crescenzio Sepe bíboros, és a magasba tartotta a szent vérét tartalmazó egyik ampullát.
Ferenc pápa meglepettnek tűnt a kijelentés után, és magához véve a mikrofont, egy viccel próbálta elütni az állítólagos csodatételt. “A bíboros azt mondta, a vér csak félig folyékony. Úgy tűnik, a szent csak félig szeret minket. Több jót kell tennünk, hogy még jobban szeressen minket" - mondta a szoptatás mellett kiálló katolikus egyházfő, anélkül, hogy állást foglalt volna a vércsodáról.
A “nápolyi vércsoda" időről időre megtörténik: a templomban őrzött, üvegtégelyben lévő alvadt vér folyékonnyá válik és láthatóan felbuzog. Tudósok szerint azonban a vér folyékonnyá válása nem csoda eredménye, hanem azért következik be, mert az ampullában lévő vegyi anyagok hatására a vér viszkozitása (belső súrlódása) megváltozik, ha mozgatják.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szent Januáriusz püspök és vértanú 09.19
  2020-09-19 09:13:07, szombat
 
  305. szeptember 19. Benevento püspöke volt. aki hatodmagával halt mártírhalált a Diocletianus-féle keresztényüldözések (284-305) során.
- Igenaptár oldalon Link

- Wikipedia Link

- Katolikus oldal Link

- Magyar kurír oldalon 2015 évben Link
Csoda Nápolyban: San Gennaro vére folyékonnyá vált Ferenc pápa jelenlétében
........



- Magyar kurír oldalon 2020.május 06 Link
Szent Januáriusz († 305) vérereklyéje május 2-án ismét cseppfolyóssá vált Nápolyban, ahol a koronavírus-járvány miatt továbbra sincsenek nyilvános szentmisék. Az esemény arra ösztönözte Crescenzio Sepe bíborost, nápolyi érseket, hogy a vértanú ereklyéjével megáldja a várost.


- A csoda nem maradt el: Szent Januáriusz vérereklyéje ismét cseppfolyóssá vált Link
Szent Januáriusz vérereklyéje május 2-án ismét cseppfolyóssá vált a koronavírus járvány és a következtében elrendelt elzártság közepette. Az esemény Crescenzio Sepe nápolyi érseket arra vezette, hogy a csodás ereklyével megáldja a várost.

Szent Januáriusz püspök
...... ........... .....


és ereklyéje
........


és vére



Ferenc pápa Szent Januáriusz püspök vér ereklyével
...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
24. évközi hét szombat 09.19
  2020-09-19 08:49:52, szombat
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testünk a halál után elporlad ugyan, de Krisztus dicsőségesen feltámasztja.
Testvéreim!
Megkérdezhetné valaki: ,,Hogyan támadnak fel a halottak? Milyen testtel jönnek majd elő?" Hát nem tudod, hogy amit elvetsz, nem kel életre, hacsak előbb meg nem hal? A földbe sem a kész növényt veted el, amely csak később fejlődik ki, hanem csupán a magot, például a búzaszemet vagy más egyebet. Így lesz a holtak feltámadásánál is:
Elvetik romlásra - feltámad romlatlanságban.
Elvetik dicstelenségben - feltámad dicsőségben.
Elvetik erőtlenségben - feltámad erőben.
Érzéki testet vetnek el - szellemi test támad fel.
Ha van érzéki test, akkor lesz szellemi test is. Ezt mondja az írás is: ,,Ádám, az első ember élő lénnyé lett", az utolsó Ádám pedig éltető lélekké.
De nem a szellemi az első, hanem az érzéki, azután következik a szellemi. Az első ember a földből való, földi, a második ember a mennyből való, (mennyei). Amilyen a földből való, olyanok a földiek is, és amilyen a mennyből való, olyanok a mennyeiek is.
Ezért, ahogy a földi ember alakját magunkon hordozzuk, úgy a mennyeinek az alakját is magunkon fogjuk hordozni.
Ez az Isten igéje. 1Kor 15,35-37.41-49

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten igéjét készséges szívvel kell befogadni és tettekre váltani!
Amikor egyszer a városokból nagy tömeg gyűlt Jézus köré, ő ezt a példabeszédet mondta nekik:
,,Kiment a magvető magot vetni. Amint vetett, némely szem az útfélre esett; ott eltaposták, és az égi madarak felcsipegették. Némely mag köves helyre esett. Alighogy kikelt, elszáradt, mert nem volt nedvessége. Némely pedig tövisek közé hullott. A tövisek felnőttek vele együtt, és elfojtották. A többi jó földbe hullott. Kikelt, és százszoros termést hozott." E szavak után Jézus felkiáltott: ,,Akinek füle van, hallja meg!"
Akkor megkérdezték tanítványai, hogy mi a példabeszéd értelme. Így válaszolt: ,,Nektek megadatott, hogy megértsétek Isten országának titkait. A többieknek csak példabeszédekben, hogy nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek.
A példabeszéd értelme ez: a mag Isten igéje. Az útfélre eső mag azokat jelenti, akik hallgatják az igét, de aztán jön az ördög, és kiveszi a szívükbe hullott igét, hogy ne higgyenek, és így ne is üdvözüljenek. A köves talajra hullott mag azokat jelenti, akik meghallgatják az igét, örömmel be is fogadják, de az nem ver bennük gyökeret. Egy ideig hisznek, de a kísértés idején elpártolnak. A tövisek közé eső mag azokat jelenti, akik meghallgatják az igét, de az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei elfojtják bennük a növekedést, és termést nem hoznak. A jó földbe eső mag végül azokat jelenti, akik meghallgatják az igét, jó és erényes szívvel meg is tartják, és termést is hoznak állhatatosságban."
Ezek az evangélium igéi. Lk 8,4-15
...... ..............



Imádság
Ó, Jézus, te mindenkinek egyforma nagylelkűséggel felajánlod szavadat és tanításodat. Ahogy a magvető nem tesz különbséget a földre vonatkozóan, hanem egyszerűen mindenütt vet, éppúgy te is egyformán intézed tanításod a gazdaghoz, a szegényhez, a bölcshöz, a tudatlanhoz, a buzgóhoz, a lustához, a bátorhoz és a gonoszhoz. Megkülönböztetés nélkül beszélsz mindenkihez. Add, Uram, hogy tanításodat figyelemmel hallgassam és állandóan eszemben tartsam, s erővel és bátran megvalósítsam

Elmélkedés
Isten mindig készen áll arra, hogy tanítását a szívünkbe adja. Vajon mi mindig készen állunk-e arra, hogy ezt a tanítást befogadjuk szívünkbe? Jézus példabeszédében, amit a mai napon olvasunk az evangéliumban, elsősorban nem a magvető ember személye vagy tevékenysége áll a középpontban, hanem a magok, illetve a különféle talajok, ahová a magok hullanak a vetés során. Vannak, akik előítélettel hallgatják őt és emiatt nem nyíltak az igazság előtt. Látásukat és értelmüket elhomályosítják saját elképzeléseik és vágyaik, amit nagyobb bölcsességnek tartanak bármi másnál. ,,Nekem, ne mondja meg senki, hogy mi az igazság! Nekem ne mondja meg senki, hogyan éljek!" Ilyen dolgokat hangoztatnak azok, akik sem Isten útmutatásaira, sem embertársaik jó szándékú figyelmeztetéseire nem hallgatnak.
Vannak, akik ,,az egyik fülemen be, a másikon ki" elvét követik Isten szavával kapcsolatban. Azt képzelik, hogy ez másoknak szól, de nekik nem. Nem érzik magukat érintettnek. Van saját világfelfogásuk, amin nem akarnak semmiképpen sem változtatni, mert az életvitelük megváltoztatásával járna együtt. Nekik nincs idejük és nincs szükségük az imára, az Istennel való beszélgetésre, kapcsolatra.
Vannak, akik jó szívvel hallgatják Istent és bizalommal elfogadják irányítását, sugallatait. Engedik, hogy Isten szava megváltoztassa, átalakítsa életüket. Engedem-e, hogy Isten szava átformáljon és Krisztushoz tegyen hasonlóvá?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2020. szeptember 19.
  2020-09-19 08:45:43, szombat
 
  Mi érthetetlen a magvetésben? Városi embernek jószerével semmi nem érthető a magvetésből. A városban felnőtt ember a körtéről is csak otthon veszi észre, hogy rá van bélyegezve, ,,Származási hely: Argentína." Városi ember a kifejezésre, hogy magvető - azt hiszi, hogy az egy könyvkiadó, legalábbis az én koromban ez jutott először eszébe sokaknak. Jézus a magvetőről szóló példabeszédét a városokból összegyűlt emberek nagy tömegének mesélte, s akár azt is feltételezhetjük, akárcsak ma, akkor sem tudták a városiak, milyen is az agrárkörnyezet. Ne ítéljünk tehát elhamarkodottan, nem biztos, hogy Jézus a tanítványok kedvéért magyarázza el a történetet - lehet, hogy senki sem értette. Nem úgy, mint manapság.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szentmisét mutat be Csaba testvér Nagyszalontán 09.18
  2020-09-19 08:44:17, szombat
 
  Videó Link

...... ............


Akik együtt dolgoznak, imádkoznak, azok együtt lefogják győzni az élet hozta minden gondot, nehézséget!! Engem mindig könnyekig meghat, ha azt látom, hogy a gyerekeink, a kollégák összefognak és nem azt nézik, hogy ki mikor, mennyit dolgozott többet, vagy kevesebbet mind a másik, hanem örömmel, jó kedvel, énekelve, egymás kezéből a munkát kivéve végzik a dolgukat!!
Szeretettel, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3114
  • e Hét: 9804
  • e Hónap: 22480
  • e Év: 256227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.