Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Maszkban nyitották meg az 1025. tanévet Pannonhalmán
  2020-09-02 11:04:18, szerda
 
  ,,Tedd meg ma, most azt, amit kell. Ez a tiéd, és ez: egyedül a tiéd. A Te felelősséged. És ahogy épül a templomod, azt fogod majd látni, mint a mesteremberek nyolcszáz éve. Hogy milyen gyönyörű is ez. Minden egyes köve: minden megtanult vers, megoldott feladat, lejátszott focimeccs. A nyolcszáz év az csak a ráadás. És akkor még ott van az örök élet is!"
Öltöny és maszk az évnyitón. Szigorú előírások mellett nyitották meg augusztus 30-án, vasárnap az 1025. tanévet a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban.
Hortobágyi T. Cirill OSB főapát az ünnepségen emlékeztetett, hogy a pandémia megtanított figyelni és vigyázni egymásra, és továbbra is óvatosságra intett mindenkit. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Pannonhalma képviselte örök értékekről beszélt.
Ünneplőben, maszkot viselve gyűlt össze a 340 bencés diák és tanáraik a Szent Márton-bazilika előtt. Sokan fél éve nem találkoztak, nem látták egymást. Az ünneplő közösséget Hortobágyi Cirill főapát köszöntötte.
A koronavírusról szólva kifejtette, hogy a világszerte megtorpanásra kényszerítő és emberek milliárdjait félelemben tartó járvány eddig észre sem vett értékekre is felhívta a figyelmet. A főapát ezek között említette a család és a közösség szerepét, a munka tápláló és éltető erejét
...... ..........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A Szentírás üzenete - 2020. szeptember 2.
  2020-09-02 10:58:19, szerda
 
  Kiss György, csákánydoroszlói plébános gondolatai

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Pio atya csodája....
  2020-09-02 10:48:04, szerda
 
  PIO atya CSODÁJA, AMI MEGMELEGÍTI A LELKED
Ha bármilyen kétségeid vannak afelől, hogy Pio atya megmenthet a legnehezebb időszakokban, olvasd el egyik legnagyobb csodájának beszámolóját:
1925. májusában történt.
Egy Maria nevű lánynak született egy kicsi babája, születése óta nagyon beteg, amiért folyamatosan aggódott.
Orvosi kinevezés után azt mondták neki, hogy a gyermek nagyon összetett betegségben szenved. Nem volt remény a babára: nem tudott felépülni.
Így Mária úgy döntött, vonattal megy São Giovanni Rotondo városába. Hallott néhány dolgot Pio atyáról.
De az utazás során a baba meghalt.
És most kezdődik a legcsodálatosabb rész.
Egész éjjel azt a kis testet nézte, hajnalban betette egy táskába és bezárta! (képzeld el ennek az anyának a kétségbeesését, hogy ezt csinálja!))
Eljutottam a Szent Giovanni Rotondo kolostorába.
Nem maradt reményem! De nem vesztettem el a hitemet.
Délután, sok erőfeszítés után eljutott Pio atyához, miután órákon át sorban állt a gyónásra váró emberek mellet.
Folyamatosan hordtam a táskát, ami a 24 órája meghalt babája holttestét tartalmazta.
Mária letérdelt a pap előtt, kétségbeesetten kiáltott segítségért Pio atyának.
Jámboran nézett rá, azzal a kedvességgel, ami jellemző volt rá.
Az anya kinyitotta a táskát, és megmutatta fia holttestét Pio atyának, aki mélyen meghatódott annak az anyának a szomorúságától.
Fogta a kis testet, bélyegzett kezeit a baba fejére tette, majd vissza a mennyországba.
Egy idő után újra élt szegény lény.
Egy gesztus, egy lábmozgás, a karok... Olyan érzés volt, mintha aludtam volna és csak felébredtem volna egy hosszú alvás után.
Anyával beszélgetve, Pio atya azt mondta: '' Anya, miért sírsz? A fiad alszik!"
Anya és a tömeg kiabálása megtöltötték a templomot. Mindenki a csodáról beszélt!"
Szent Atya, Pio imádkozz értünk!



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Mosollyal érkezzetek 09.01
  2020-09-02 10:11:18, szerda
 
  Erdő Péter új épületszárnyat áldott meg az esztergomi Mindszenty-iskolában.
A Mindszenty József Katolikus Általános Iskola jubileumi, 30. tanéve megnyitóján Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg az intézmény új épületszárnyát. Szeptember 1-jén új tantermeket, könyvtártermet, ebédlőt, nagyobb, játszótérrel bővült udvart vehetett birtokba a 300 diák.
Különleges épületegyüttes a Mindszenty-iskola. A Dorog felől Esztergomba érkezők figyelmét felkelti a római Pantheon mintájára épült Szent Anna-templom. A 19. században közvetlen szomszédságában működő Szatmári Nővérek zárdája a bölcsője az Esztergom-Budapesti Fő egyházmegyében elsőként létesült egyházi iskolának. A Szent Anna-plébánia hívei nagy összefogással teremtették meg az indulás lehetőségeit 1991-ben. Az eltelt harminc évben folyamatosan épült ki az intézmény.
Kívülről a homlokzat kis része látható, Mindszenty József Katolikus Általános Iskola felirattal. Udvarára lépve látjuk évtizedek építő munkáját. Elsőként az új játszótér fogadja az érkezőt, mögötte és jobbról a mostanra elkészült modern épületszárny. Balról nyílik a Milleniumi díszudvar a névadó, Mindszenty hercegprímás szobrával, körbevéve az első két épületszárnnyal és lezárva a templommal. Az iskola közössége Erdő Péter bíborost várja, aki megáldja az új szárnyat.
Az alkalomra díszteremmé változott az iskola 2003-ban épült tornacsarnoka. Veni Sanctét ünnepelnek. A tágas térben helyet tudott foglalni a diákság, a tantestület és meghívott vendégek - egykori tanárok, a tagóvoda pedagógusai -, valamint a galérián az elsős gyerekek szülei.
,,Öröm és hála van a szívünkben. Öröm, hogy együtt ünnepelhetünk, és hála, hogy iskolánk bővült, szépült" - köszöntötte Pokriva László, a Szent Anna-templom plébánosa az ünneplő közösséget.

A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt, koncelebrált Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgatója, Pokriva László plébános, Szabó Andor káplán.
...... ..............


A szentmise elején Espasa-Sancho Ramon, a Mindszenty-iskola igazgatója felkötötte az iskola zászlójára a 30. jubileumi tanév szalagját. A bevezetőben Erdő Péter szólt a gyerekekhez: Nehéznek ígérkező tanév kezdetén nagy jelentősége van annak, hogy a Szentlélek támogató megerősítését kérjük. Bizonytalan körülmények között kezdünk dolgozni, egészen különleges kihívást jelent ez az elsősöknek, akik előtt most nyílik meg az iskolai élet..
Homíliájában a főpásztor a Szentlélekről tanított. Megerősítette, mennyire nagy szükségünk van a Lélek világosságára, erejére és örömére - az idén különösen. Az iskola egész közösségének megsegítésére kérte a Szentlelket: A tanárok számára útmutató támogatást kért, hogy megtalálják, miként tudnak hatékonyan tanítani, távolságot tartva óvni egymás egészségét és egyben közösséget építeni. A szülők számára erőt kért, hogy munkájuk mellett időt tudjanak szentelni a családnak, a tanulók számára megértést, hogy közelebb tudjanak kerülni az élet és a szeretet örök igazságaihoz. Mindannyiunk számára pedig azt, hogy a korlátozások ellenére ki tudjuk fejezni segítő szeretetünket, és meg tudjuk élni egyházi közösségünk egységét, mert ez az összetartozásunk a bizalom és szeretet erőforrása mindannyiunk számára.
A szentmisét követően a tanévnyitó hagyományos elemei következtek. Először az elsősök köszöntötték versekkel új iskolájukat, majd az igazgató, Espasa-Sancho Ramon szólt a diáksághoz. A spanyol származású vezető 20 éve él Magyarországon. Kiválóan beszél magyarul, de déli származását nemcsak akcentusa árulja el, a temperamentum, a közvetlenség is, ahogy szól az emberekhez, leleplező.
Visszatekintett az elmúlt tanévre: Nehéz volt, de sikeresen zártuk, az egész közösség kitartásának, erőfeszítésének, a szülők türelmének, sok munkájának köszönhetően. Öröm, hogy a nyáron voltak közösségi alkalmak, volt napközis, néptánc-, plébániai és cserkésztábor. És öröm az is, hogy új, gyönyörű épületben közösen kezdhetünk, azzal a reménnyel, ha betartjuk az óvintézkedéseket, folytatni is közösen tudjuk. ,,Együtt, egymást segítve, egymásban bízva érhetünk el eredményeket."
Mindenkihez volt szava: A tanároknak köszönetet mondott a munkájukért, a szülőknek az összefogásért. Az első padokban ülő elsősöket biztatta: itt is lesz játék, mindennap fog történni valami érdekes, érdemes mosollyal érkezni ide. A nagyokat kérte, vigyázzanak a kicsikre. Bátorította az újonnan érkezett felsőbb osztályos diákokat, ígérve, megtesznek mindent, hogy megtalálják itt a helyüket. Biztatta a szülőket, bátran keressék problémáikkal, kérdéseikkel. S végül a gyerekeket: Ti vagytok a főszereplők. Új iskolánk van. Kezdjétek éveteket belső tűzzel. Kérjétek Isten áldását és segítségét ebben.
A beszéd után ünnepélyes pillanat következett: A nyolcadikos tanulók átadták az iskola egyen nyakkendőjét az elsősöknek. A fiúk kéket, a lányok bordót kaptak. Az új tanulók ugyancsak kaptak nyakkendőt, név szerint hívták őket a dobogóra, nekik Espasa-Sancho Ramon igazgató biztató mosollyal és néhány köszöntő szóval kötötte fel a nyakkendőt. Végül az iskola új és visszatérő tanárai is megkapták a nyakkendőjüket. ,,Isten hozott mindannyiótokat a közösségben! Érezzétek jól magatokat" - köszöntötte őket az igazgató. A tanévnyitó az iskola himnuszával fejeződött be.
Az ünneplő vendégek az udvaron gyülekeztek. Erdő Péter bíboros megáldotta az új épületszárnyat. Az igazgató és több tanár vezetésével megismerhettük az újonnan kialakított termeket. Minket egy idősebb tanár, Reiser Imre vezetett, aki csaknem az indulás óta az iskolában dolgozik. Megmutatta a modern számítógéptermet, a munkapadokkal felszerelt technikatermet - saját birodalmát -, a könyvtárat, az ebédlőt, az osztálytermeket.
...... .............



...... ............


- Az ünnepi alkalmon jelen volt Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Erős Gábor alpolgármester, Oláh Gáborné, az EKIF főigazgató-helyettese, Oláh Gábor, az EKIF tanügyi igazgatója, több esztergomi és budapesti iskola igazgatója. A felújítás során alaptól a tetőig modern épület jött létre. Egy évvel ezelőtt bontották el a régi, az államosítást követően óvodának átépített, az idők folyamán egyre romló állapotú földszintes épületszárnyat. Környezetbarát, energetikailag korszerűsített és tágas kétemeletes épületszárnyat kapott az iskola. Új tantermek, melegítőkonyha, 90 férőhelyes ebédlőtér, új könyvtár, csoportszobák és tanári helyiség található az új szárnyban, melyet összenyitottak a korábbi épületszárnnyal. Az átépítéssel jelentősen megnőtt az udvari terület, melynek egy részét gumiőrleményes játszótérré alakították. Akadálymentes parkoló és személyfelvonó telepítése egészíti ki a fejlesztést. A közel 600 milliós beruházás állami finanszírozással valósult meg, az épület felszereléséhez és a befejező munkálatokhoz az EKIF jelentős támogatást nyújtott.
*
Mindszenty József Katolikus Általános Iskola
...... ............


,,Viseljétek gondját szívetek jóságának mindennap, azt is gondozni kell. S az Isten derűjét ne hagyjátok kilopni lelketekből."
A Mindszenty Józseftől származó mottóval működő iskola nyolc évfolyamos, a és b osztályaiban közel 300 gyerek tanul és 30 pedagógus dolgozik. Esztergom hét iskolája közül ők az egyik, tanulói létszámuk a gyerekszám csökkenése ellenére évről évre emelkedik. Az intézményhez tartozik a bajóti óvoda, 50 óvodással és 10 nevelővel.
Az iskolát 1991-ben alapították az esztergomi Szent Anna-plébánia akkori káplánja, Kiss-Rigó László kezdeményezésére. Akkor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye első katolikus iskolája volt. Az első tanévben az alsó tagozat 153 tanulóval, 4 évfolyammal, 15, a plébániához kötődő pedagógussal indult. 1992-ben vették fel Mindszenty József nevét. 1993 őszén Paskai László bíboros áldotta meg első épületszárnyukat. A növekvő tanulói létszámnak köszönhetően 1997-ben újabb épületszárnnyal bővültek. 2000-ben adták át a Millenniumi díszudvart, 2003-ban avatták a Mindszenty Csarnokot, 2007-ben pedig első játszóterüket. 2008-ban avatták fel a hercegprímás szobrát. Az iskola testvér kapcsolatokat ápol spanyol és norvég iskolákkal, ami számos csereprogramon keresztül az idegennyelv gyako­r­lását és élménydús utazá­sokat kínál.


Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír 2020.09.01

Kapcsolódó fotó galéria a ciikk aljában látható Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Pécsi Rita gondolatai a tanévkezdésre
  2020-09-02 09:57:40, szerda
 
  Pécsi Rita gondolatai a tanévkezdésre: Álljunk ellen a pánikkeltésnek!
Az alábbiakban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását publikáljuk a munka- és tanévkezdés idején.
Nyár van és meleg, ahogy ilyenkor lenni szokott. Pihenünk, ahogyan lehet. Közeledik az ősz és vele az iskolaév, ahogy eddig mindig. Ám ha erről bárhol szó esik, előre megjósolható a folytatás: ,,De mi lesz? Hogyan indul majd a tanév? Ki tudja? Jaj, ez a bizonytalanság!" És csak panaszkodunk. Pedig tudjuk: elkezdődik, ahogy máskor is. ,,Jó, jó, de hogyan folytatódik? Mi lesz, ha megint? Mi lesz, ha mégis? És ha mégsem?"
,,A világ ki van fordulva régi jó sarkaiból, ki is jutott a fülünknek a nagy csikorgásból"- olvasom egy megsárgult emlékkönyvben. Ezt csikorgást halljuk úton-útfélen: ,,Ez borzasztó! Nem hiszem el! Maszkban? Másfél méterre? Kezet mossunk? Jaj, hallottad? És mi lesz, ha...?"

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Jubileum a földért 09.01
  2020-09-02 09:52:49, szerda
 
  Ferenc pápa üzenete a teremtésvédelem VI. ima világnapjára
Szeptember 1-jén tették közzé a Szentatya üzenetét a teremtésvédelem imanapjára, melyet ő vezetett be a Katolikus Egyházban 2015-ben. Mivel idén emlékezünk meg a Föld napja bevezetésének ötvenedik évfordulójáról, a Szentatya is a jubileum témáját választotta központi gondolatul.
...... ........... .....


A jubileum öt fontos feladat elé állít bennünket: az emlékezés, a visszatérés, a megpihenés, a helyreállítás és az örvendezés.
,,Szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek szabadulást a föld minden lakosának! Legyen ez jubileum számotokra!" (Lev 25,10)
A Szentírásban a jubileum szent idő, melynek célja az emlékezés, a visszatérés, a megpihenés, a helyreállítás és az örvendezés.
Az alábbiakban a teljes pápai üzenet fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2020. szeptember 2
  2020-09-02 09:47:14, szerda
 
  Hogy jut be az emberbe a gonosz lélek? A vírusfertőzés ellen gyakori kézmosással, szájmaszkkal, ferőőtlenítéssel és fizikai távolságtartással védekezünk. A nyájimmunitás nem biztos, hogy jó út, mert veszélyezteti a sérülékenyeket, a szegényeket, akik immunrendszere legyöngült. A gonosz is fertőz. Ne gondoljuk, hogy bűnössé valami lehetetlenül tekervényes és bonyolultan titokzatos módon válik az ember. Nem. Egyszerű módon: nem keresztelik meg, nem járul az Eucharisztiához, nem tart bűnbánatot, nem kéri a Szentlélek megerősítését a bérmálásban, a házasság szentségét nem vállalja, kétségbeesik, ha beteg lesz. Ezek kaput nyitnak az emberen a gonosz lélek számára.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
22. évközi hét szerda 09.02
  2020-09-02 09:45:35, szerda
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Az apostolok Isten munkatársai a hívek pedig Isten szántóföldje.
Testvéreim!
Amikor először voltam nálatok, nem szólhattam hozzátok mint lelki emberekhez, mert akkor még érzéki ember módjára gondolkodtatok. Mivel még nem voltatok felnőttek Krisztusban, csak tejjel tápláltalak benneteket, mert a szilárd ételt még nem bírtátok el. Sőt még most sem való nektek a szilárd étel, mert érzéki ember módjára cselekedtek. Vagy talán míg versengés és viszály dúl köztetek, nem vagytok-e testiek, és nem viselkedtek-e nagyon is emberi módon? Amíg az egyik így nyilatkozik: ,,Én Pállal tartok", a másik meg: ,,Én Apollóval", nem vagytok-e túlságosan emberiek?
De kicsoda Apolló? És kicsoda Pál? Szolgák csupán, akik a hitre vezettek titeket, amint nekik az Úr megadta. Én ültettem, Apolló öntözött, de a növekedést Isten adta. Ezért nem az számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. Az ültető meg az öntöző egyforma. El is nyeri jutalmát mindegyik a fáradozásához mérten. Istennek vagyunk ugyanis munkatársai; ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok.
Ez az Isten igéje. 1Kor 3,1-9

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus tanítói küldetése minden emberhez szól.
Kafarnaumi tartózkodása idején Jézus a zsinagógából jövet betért Simon (Péter) házába. Simon anyósa éppen magas lázban szenvedett. Mindjárt szóltak is neki az érdekében. Jézus a beteg fölé hajolt, parancsolt a láznak, és a láz megszűnt. A beteg azonnal fölkelt, és szolgált nekik. Napnyugtakor mindnyájan odavitték Jézushoz a betegeket, akik különféle bajokban szenvedtek. Mindegyikre rátette kezét, és meggyógyította őket. Sokakból gonosz lelkek mentek ki, és ezt kiáltozták: ,,Te vagy az Isten Fia!" Jézus azonban rájuk parancsolt, és nem engedte, hogy beszéljenek; azok ugyanis tudták, hogy ő a Krisztus.
Amikor megvirradt, Jézus kiment egy magányos helyre; a népsokaság pedig keresésére indult, és meg is találta. Tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. Jézus azonban így válaszolt: ,,Más városoknak is hirdetnem kell Isten országának evangéliumát, mert ez a küldetésem." Azután folytatta tanítását Galilea zsinagógáiban.
Ezek az evangélium igéi. Lk 4,38-44
...... ........... .......



Imádság
Köszönöm, Uram, hogy te vagy Krisztus, az élő Isten Fia, az Üdvözítő, aki új életet ajándékozol mindannyiunknak. Uram, sokszor nem értem terveidet, céljaidat, eszközeidet vagy az eseményeket, amelyek megtörténnek veled, velem, velünk, körülöttünk. De tudom, hogy a te útjaid nem a mi útjaink. Küldd el a Szentlelket, hogy általa megérthessük, megérezhessük a kereszt titkát, üdvösségre és új életre szülő tervedet, és hogy a Lélek bölcsessége által felismerhessük életünkben tőled kapott keresztünket, amelyet az ő erejével akarunk hordozni. Add, hogy megláthassuk, megpróbáltatásaink növekedésünkre szolgálnak, és így örvendezhessünk a belőlük fakadó gyümölcsöknek

Elmélkedés
A mai evangélium megerősít minket abban, hogy bármikor fordulhatunk Jézushoz a kéréseinkkel. Bármikor is kértek tőle tanácsot a tanítványok, ő mindig készséggel tanította őket. Soha nem mondta azt, hogy most nincs ideje vagy nincs fogadóórája. Ha pedig betegeket hoztak hozzá, akkor senkit sem utasított el. Nem mondta azt, hogy éppen nincs rendelési idő, sem azt, hogy elfogyott kezéből a gyógyító erő, az áldás. Bőkezűség és nagylelkűség jellemezte, valahányszor nyugtató, iránymutató szavára vagy gyógyító érintésére volt szükség. Nem akarta elkerülni a népet, mindig rendelkezésére állt az őt keresőknek, de volt ideje arra is, hogy rendszeresen félrevonuljon és az Atyával legyen. Senki nem csalódott, aki Jézus segítségét kérte. Senki nem távozott tőle úgy, hogy ne teljesült volna vágya, ha azt valóban hittel és bizalommal kérte. Nyitott karokkal és nyitott szívvel fogadott mindenkit. Azokra is figyelt, akik abban az időben a társadalom peremén éltek, a gyerekekre, a betegekre, a megszállottakra, a szegényekre, a bűnösökre.
Jézus soha nem fáradt annyira, hogy ne fogadná szívesen az embereket. Mindez nagy bátorságot ébreszt bennünk. Forduljunk hozzá, bármiben hiányt szenvedünk, mert nagylelkűségének nincs határa! Forduljunk hozzá, ha bűnösök vagyunk, mert irgalmasságának, megbocsátásának nincs határa!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 27259
  • e Év: 230172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.