Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Kollagénerősítő táplálékok
  2020-09-21 21:28:44, hétfő
 
  A kollagén nem más, mint egy fehérje a szervezetben. A kollagén a felelős a bőr, a haj és a körmök egészségéért. A fehérjéből aminosavak keletkeznek az emésztés során, amelyek ismét kollagénné alakulnak át. Léteznek olyan táplálékok, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a kollagénépítésében.

Az egyik ilyen táplálék a zöldborsó. A zöldborsóból készíthetünk levest, főzeléket, de salátába is tehetünk belőle, a salátát pedig fűszernövényekkel tehetjük ízletesebbé.

A quinoa nemcsak kollagént, hanem cinket is tartalmaz. A cink egy nagyon fontos ásványi anyag, amely szintén segíti az aminosav kollagénné történő átalakítását.

A paprika gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak, amelynek lényeges szerepe van a kollagén termelődésében. A kollagénnek nagyon sok szerepe van. Egyrészt elősegíti a bőr hidratációját, biztosítja annak rugalmasságát, ami azért lényeges, mert kollagén hiányában a bőr sokkal gyorsabban öregszik, és hamarabb jelennek meg rajta a ráncok és a finom vonalak.

A kollagéntermelésben az antioxidáns A-vitamin is kiemelkedő szerepet játszik. A sárgarépa jó forrása ennek a vitaminnak. Ez a zöldség sok saláta részét képezheti, és csak úgy önmagában, nyersen is bátran fogyaszthatjuk.

Az osztriga gazdag forrása a réznek, ez az ásványi anyag szintén fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben.

A sötét leveles zöldségek amellett, hogy nagyon egészségesek és nagyon sok betegségtől óvhatnak meg bennünket, kollagéntermelődést elősegítő C-vitaminban és cinkben is gazdagok. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csak jót teszünk az egészségünkkel és a bőr egészségével is, így akár még a daganatos betegségek is elkerülhetnek bennünket.

A sárgabarack is gazdag A-vitaminban, amely a kollagén egyik építőeleme. Ezt a gyümölcsöt nyersen és aszalt formában is fogyaszthatjuk.

A csicseriborsó egy hüvelyes növény, amely több olyan anyagot is tartalmaz, amely megtámogatja a kollagéntermelést, hiszen van benne A-vitamin, tiamin és C-vitamin is. A tiaminnak bőrrevitalizáló szerepe van, de a sebgyógyulást is elősegíti. Más hüvelyes is elősegíti a kollagénépítést, például a bab, a lencse és a borsó is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Biztonságos gyulladáscsökkentő módszerek
  2020-09-21 21:22:10, hétfő
 
  A szervezetünkben kialakuló gyulladás hosszú távon nagyon veszélyes lehet, hiszen a krónikus gyulladás nagyon sok betegség előidézője lehet. Mit tehetünk? Mivel csökkenthetjük szervezetünkben a kialakult gyulladást és hogyan előzhetjük meg a betegségeket? A cikkben erre adjuk meg a lehetséges válaszokat, illetve azokat a természetes gyógymódokat, lehetőségeket vesszük sorra, amelyek segíthetnek a probléma mérséklésében és megszüntetésében.

Manapság hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyömbér. Lehet belőle teát készíteni, de aki bírja a kissé csípős ízt, nyersen önmagában is fogyaszthatja. Számos ételbe, süteménybe is tehetjük. A gyömbér antioxidáns hatással rendelkezik. Nemcsak az emésztési rendellenességeket orvosolja, nemcsak hányinger, émelygés és hányás esetén lehet a segítségünkre, de nagyon hasznos lehet a gyulladáscsökkentésben is, amit a gingerol nevű vegyületnek köszönhetünk.

Bár nálunk ritkábban kapható a papaja és az ananász, de érdemes beszerezni őket, hiszen ezek a trópusi gyümölcsök nagyon hasznosak, amennyiben gyulladás alakult ki a szervezetünkben. Mindkét gyümölcsben egy bromelain nevű enzim található, amely gátolja a gyulladás kialakulását, ezért aki ízületi gyulladásban szenved, érdemes mindenképpen kipróbálnia.

Az ízületi gyulladás egy nagyon fájdalmas betegség, mégis sokan nem szeretnének gyógyszert szedni. Számunkra olyan készítmények szedése javasolt, amelyek csak természetes anyagokat tartalmaznak. Ilyen lehet többek között a boswellia és az ördögkarom párosa, amely nagyon hatékonyak segíthet ebben a kellemetlen betegségben.

A kvercetin is nagyon hasznos lehet, mivel megakadályozza a gyulladásért felelős enzimek elszaporodását, így járul hozzá, hogy lehetőleg ne is alakuljon ki a betegség.

A kurkuma Indiában nagyon népszerű gyógynövény, a gyulladás nagy ellensége. A gyulladáscsökkentő hatását a benne található növényi vegyületnek, a kurkuminnak köszönheti. A kurkuma rendkívül értékes növény, antioxidáns hatása kiemelkedően magas. Azoknak, akik ízületi gyulladástól szenvednek, mindenképpen javasolt kipróbálniuk, mivel nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem a fájdalmat is csillapítja, és még az duzzanatot is mérsékli. A kurkuma ezen kívül antihisztamin hatással is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az idősekre leselkedő veszély otthon
  2020-09-21 21:18:41, hétfő
 
  Sajnos ahogy idősödünk, úgy egyre több minden változik bennünk és körülöttünk. Ami fiatalabb korban nem jelentett gondot, arra idősebb korunkban fokozottan figyelnünk kell. Gondoljunk csak a kerékpározásra, fiatalon csak felpattanunk a biciklire és már száguldozunk is. Nyugdíjasként egyrészt nem is tudunk gyorsan felpattanni, másrészt, ha elesünk, akkor nem biztos, hogy azonnal fel tudunk állni és ismét úgy tekerni tovább, mintha mi sem történt volna. A cikkben bemutatunk néhány olyan élethelyzetet, ami megváltozik idősebb korunkban, melyekre nem árt jobban figyelni a testi épségünk és a lelki egészségünk érdekében.

Az idősebb embereknek egyre több és több gyógyszert kell szedniük, melyek közül néhányat nem lehet elhagyni és nem szedni. Bizony vannak olyan betegségek, amikor egy-egy szem gyógyszer életet is menthet. Viszont lehet, hogy nem emlékeznek arra, hogy bevették-e a reggeli, a déli vagy esti pirulákat, így előfordulhat, hogy dupla adagokat fogyasztanak egy-egy gyógyszerből. Ennek elkerülése érdekében érdemes egy gyógyszeradagolót beszerezni, mert így biztosak lehetünk, hogy semmiből sem vesznek be dupla adagot és így az egészségük sem kerül veszélybe.

Az idősebb emberek nem minden esetben foglalkoznak kellően a táplálkozással és a megfelelő folyadékfogyasztással. Ha csak tehetjük, segítsük a nyugdíjas hozzátartozóinkat, hogy tápanyagokban gazdag étrend kerüljön az asztalukra, és mindennap elegendő folyadékot, vizet és gyógyteát fogyasszanak.

Sok idős ember lehet magányos. Ez még akkor is előfordulhat, ha az illetőnek van ugyan családja, de csak ritkán látogatják meg, illetve ha már megélte a barátai, a családtagjai elvesztését, és ez mély fájdalommal tölti el a szívét. Akármennyi dolgunk is van, mindig szakítsunk időt szüleinkre, idős rokonainkra, hiszen nekünk is jól fog esni, ha szeretnek és meglátogatnak bennünket a hozzánk közel álló emberek.

Idősebb korunkban már gondot okozhat egy felkunkorodó szőnyeg, de még az emeletre vezető lépcsőkön is eleshetünk, hiszen ebben a korban már sokkal nehezebben mozgunk, beszűkül a mozgástartományunk, és bizony a koordinációs képességekkel is gondok lehetnek. Amennyiben úgy érezzük, hogy bizonytalan a járásunk, úgy tornázzunk rendszeresen, mert ez nemcsak az izmoknak és az ízületeknek tesz jót, de sokkal magabiztosabbak lesznek a lépteink is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Ételek jótékony egészségügyi hatásai
  2020-09-21 21:02:26, hétfő
 
  Zöldségek, gyümölcsök, magvak, fűszerek.
Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.

A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.

A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.

A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.

Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szerevezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.

Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.

A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.

A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.

Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.

Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.

Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.

Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.

A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.

A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.

Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.

Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.

A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.

Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.

Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.

A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó
A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.

Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.

A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor “funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.

A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.

A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hasi zsír ellen
  2020-09-21 20:55:41, hétfő
 
  Egy remek banán ital, ami eltűnteti a hason lévő zsírpárnákat

Lehetséges banánnal fogyni?
A banán tápanyag értéke

Egy közepes méretű banán, ami körülbelül 15 vagy 20 centiméter, körülbelül 105-120 kalóriát tartalmaz, a napi ajánlott B6-vitamin 20 %-át, a C-vitamin 18 %-át, a kálium 13 %-át, az étkezési rostok 12 %-át és a mangán 9 %-át tartalmazza.

Ez a banános zsírpárna pusztító ital, szinte azonnali eredményt biztosít. Rendszeres fogyasztásával már egy hét után látni fogja az eredményt. Fogyasztásával löketet ad szervezetének a zsírégetéshez.

Recept

1 banán
1 narancs
fél pohár zsírszegény, vagy zsírmentes joghurt ( lehetőleg görög joghurt)
1 evőkanál kókusz olaj
negyed evőkanál gyömbér por
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál savó (aludttej)

Elkészítés:

Az elkészítés rendkívül egyszerű. Az összes összetevőt keverje össze robotgépében, majd töltse pohárba és élvezze.

Ajánlott az italt reggelente fogyasztani. Az ital ellátja szervezetét számos tápanyaggal és energiával és javítja a kedvét és jobbá teszi napját.

A banán további jótékony hatása az egészségre:

- A banán fogyasztása megelőzi a veserákot, megvédi a szemeket a pigmentek elfajulásától.

- A banánnak magas az antioxidáns tartalma, ami védettséget ad a szabad gyökökkel és krónikus betegségekkel szemben.

- Stabilizálja a vércukor szintet és csökkenti a reggeli rosszullét által okozott hányingert.

- A banán természetes antacid, emiatt enyhíti a savas refluxot, a gyomorégést és a refluxot.

- A banán segít felülkerekedni a depresszión, mivel magas a triptofán tartalma , ami szerotoninná alakul át.

- A banán csökkenti a duzzanatot, véd a kettes számú cukorbetegség ellen és segíti a fogyást, valamint erősíti az idegrendszert és támogatja a fehérvérsejt képződést mivel magas a B6-vitamin tartalma.

- A banán tartalmaz még egy összetevőt, amit citolinnak neveznek és úgy tartják, hogy ez növeli a fehérvérsejtek számát, ami elengedhetetlen egy erős immunrendszerhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Lúgosító élelmiszerek
  2020-09-21 20:50:44, hétfő
 
  Bár tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek mennyire mérgezőek, még mindig azokat fogyasztjuk, mert finomak. Feldolgozott és génmódosított élelmiszer, gyorsételek, desszertek - folyamatosan mérgezzük a testünket és ráadásul, ezt tudjuk is jól. A mérgező ételek megváltoztatják a test pH-értékét, mégpedig elképzelhetetlen mértékben.

Az emberi test jó esetben lúgos, de folyamatosan megyünk a természettel szemben és egyre inkább savasítjuk. Miért szeretjük jobban a rossz ételeket az egészséges gyümölcsöknél, zöldségeknél? A savas pH-érték kihatással van az immunrendszerre és a testet védtelenné teszi a betegségekkel szemben.

Lúgosító ételek
Ha okos vagy, akkor biztos minden tőled telhetőt megteszel, hogy egészségedet megőrizd. Ehhez próbálunk hozzájárulni azzal, hogy felsoroljuk itt az 5 leginkább lúgosító élelmiszert. Nem kell betegnek lenned ahhoz, hogy egészséges ételt egyél, sőt.

1. Mángold
Az egyik legismertebb lúgosító növény, amiről megállapították, hogy véd a vírusokkal, baktériumokkal és szabadgyökökkel szemben.

2. Dinnye
Igazi méregtelenítő bomba, ráadásként nagyon jó pH-értéke van, átlagosan 8,5. Együk rendszeresen, bármelyik fajtáját választhatjuk. A görögdinnye is remek! Ennek a rostos gyümölcsnek a 92%-a víz.

3. Hajdina
Ha még mindig eszel búzát, az valószínűleg azért lehet, mert még nem ismered a hajdinát. Tápanyagai energiát nyújtanak és egész napra eltöltenek. Egyél sok hajdinát, hogy erősítsd immunrendszered és fenntartsd a keringésed optimális működését.

4. Olívaolaj
Az olívaolaj több E-vitamint és egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint bármely más étel.

5. Lenmag
Ezek a magvak lúgosak, sok rostot és rengeteg E-vitamint nyújtanak. Gyulladáscsökkentő, megszünteti a hőhullámokat menopauzás nőknél.

Más lúgos élelmiszerek:
Avokádó: tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, védi a szívet
Banán: igazi szuperkaja
Bogyós gyümölcsök: antioxidáns bombák
Sárgarépa: a látást javítja
Fokhagyma: szabályozza a vérnyomást
Brokkoli: leviszi a koleszterint
Szőlő: multivitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, hatékony magas vérnyomás ellen
Ananász: zsírégető
Citrom: a leghatékonyabb lúgosító élelmiszer. A citrusfélékkel megelőzhető a nátha és az influenza.
Kelbimbó: ismert rákellenes szer
Savanyú káposzta és más fermentált ételek: tartalmazzák a jó probiotikumokat
Karfiol: nagyon jó kenyér helyett
Grapefruit: magas az A- és a C-vitamin szint benne
Algák: sok bennük a vas és erős lúgosítók
Quinoa: csökkenti a vércukorszintet
Uborka: 90%-a víz, széppé és fiatalossá varászolja a bőrt
Petrezselyem: méregteleníti a beleket
Mangó: béltisztító csoda
Spenót: igazi vitaminbomba
Narancs: elűzi a vírusokat
Papaya: hashajtó, kiüríti a toxinokat a belekből
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Húgysav csökkentése a szervezetben-természetes módszerekkel
  2020-09-21 20:46:11, hétfő
 
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely kemény kristályokban rakódik le a ízületekben.

Emelkedett húgysavszint a vérben isis kimutatható, ez az úgynevezett hyperurikaemia. Azonban a hyperurikaemiás emberekben nem mindig alakul ki a köszvény.

Ha a vesék nem képesek a húgysav lebontására, az kristályosodik, és az ízületek körül lerakódik, amely ízületi gyulladást okoz.

A legfontosabb az egészséges étrend, amely gazdag friss színes gyümölcsökben és zöldségekben;sovány húsokban és a tenger gyümölcseiben, és teljes kiörlésű gabonákban. Csökkenteni kell a cukrok, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a telített zsírok, és az alkohol fogyasztását.

Igyál sok vizet, mert segít eltávolítani a méreganyagokat.

A szódabikarbóna hatékonyan csökkenti a húgysavat a szervezetben. Tegyél fél teáskanálnyit egy pohár vízbe. Ezt idd minden nap. Köszvényes roham esetén egy egész teaskanállal tegyél a vízbe.
A citromos víz is segít. Amikor a test lúgos, a rendszer képes rá, hogy megakadályozza a köszvény kialakulását. A citromos víz növeli a lúgosságot, és megakadályozza a húgysav kristályok képződését. Csavarj egy fél citromot 200 ml meleg vízbe, és idd minden reggel éhgyomorra.• Az almaecet is növeli a test lúgosságát. A almasav hatékony a húgysav kioldásában a szervezetből. Adjunk egy evőkanál almaecet 200 ml vízhez, és igyuk minden nap ebéd és vacsora előtt.
Ezek a legjobb ételek köszvény kezelésére:

A kurkuma a vese védelmezője és erős gyulladáscsökkentő szer.
Bromelain, az ananászban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.
A lenmag, csökkenti a húgysav mennyiségét az ízületekben..
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.