Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Évközi 23. vasárnapi szentmise Déva 09.06
  2020-09-06 12:05:14, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Testvérnek lenni és testvérként élni 09.06
  2020-09-06 09:18:06, vasárnap
 
  Évközi 23. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 18,15-20)

Szent Máté evangélista gyakran használja evangéliumában a testvér szót (pl. Mt 4,18.21; 5,22-24.47; 7,3-5; 10,2; 18,15). Ezzel azt akarja hangsúlyozni, hogy az Egyház testvéri közösség. A Jézus Krisztusba vetett hit és a keresztség (Mt 28,19-20), illetve a mennyei Atya akaratának megcselekvése által Jézus és egymás testvéreivé válnak a keresztények (Mt 12,48-50). Ezzel összhangban Az emberi testvériségről című dokumentum (amelyet 2019. február 4-én írta alá Abu-Dzabiban Ferenc pápa és az al-Azhar Egyetem szunnita nagyimámja, Ahmed et-Tajjeb - a szerk.), így fogalmaz előszavában: ,,A hit arra tanítja a hívőt, hogy testvért lásson a másik emberben, akit szeretnie és támogatnia kell." A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus arra mutat rá, mit is jelent ez.
Először is azt jelenti, hogy a másik emberben, különösen a legszegényebben, felfedezem a testvéremet, akiért lehetőség szerint felelősséget vállalok. Vagyis nem maradok közömbös iránta, hanem érdekel az élete, a sorsa, az, hogy mi történik vele. Ha látom, hogy valami rosszat tesz, ha bűnt követ el, nem hagyom rá, hanem alkalmas időben gyengéd és szelíd szeretettel figyelmeztetem. Imádkozom érte. Nemet mondok a pletykára, a megszólásra, és igent mondok a testvéri feddésre a fokozatosság evangéliumi elvét követve (Mt 18,15-17). Mindezt azért teszem, hogy testvérem megtérjen, és visszataláljon a helyes útra. Az ilyen jellegű figyelmeztetés, tanítja Jézus, az irgalom és az igazságban megmutatkozó figyelmes szeretet kifejeződése, amely a bűnt elutasítja, de a bűnösnek mindig felmutatja a megtérés lehetőségét.
Emellett azt is hangsúlyozza az isteni Mester, hogy testvérnek lenni azt is jelenti: felelősséget vállalok a tetteimért, a beszédemért. Mivel minden cselekedetemnek és szavamnak hatása van a közvetlen és a közvetett környezetemre, a testvéreimre, sőt a halál utáni sorsunkra is - hiszen, amit teszek és mondok, az vagy építi, vagy rombolja embertársaimat -, ezért nem mindegy, hogyan élek, miként nyilvánulok meg. A tanúságtételem közelebb vihet másokat Jézushoz, és így az üdvösséghez. Ugyanakkor a nem krisztusi életvitelem megbotránkoztathatja a környezetemben lévőket, és ezáltal eltávolíthat másokat az Úrtól. A Mester mindezzel nem félelmet akar elültetni bennem, hanem arra hív, hogy felelősséggel, derűvel és reménnyel éljem a keresztény életet, annak tudatában, hogy az utolsó ítéleten az Úr a szeretetem alapján fog megítélni szeretettel és szeretetből (Mt 18,18; 25,31-46).
Jézus végül arra is rámutat, hogy testvérnek lenni azt is jelenti: törekszem arra, hogy felelősen építsem az egymással való közösséget és egységet, amelynek alapja Jézus Krisztus. (Ennek jelentőségét gyakran hangsúlyozta nekünk a szemináriumi évek során Bíró László püspök, és magam is tapasztalom, mennyire fontos.) Öröm tehát tudni, hogy az emberek közötti testvéri egység forrása Isten Fia, aki emberré lett, és aki ezáltal minden emberrel közösséget vállalt. Ez a testvéri közösség - fogalmaz XVI. Benedek pápa - a keresztény ember boldogságának oka, mert tudjuk, hogy nem vagyunk magunkra hagyva. Hiszen velünk van Jézus Krisztus, és velünk vannak a testvéreink is (Mt 18,19-20).
Tanuljuk meg Jézus Krisztustól, isteni testvérünktől, hogy mit jelent testvérnek lenni és testvérként élni. Hálás szívvel ünnepeljük ezt az örömhírt, és ennek fényében, mint szorgalmas kézművesek, építsük bátor szelídséggel a testvériség kultúráját az egész emberiség nagy családjában, ahogyan Ferenc pápa kéri!

Nyúl Viktor - Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2020. szeptember 6
  2020-09-06 09:16:02, vasárnap
 
  Egy alkalommal Péter megkérdezte Jézustól, hogy hányszor kell megbocsátani, ha valaki vét ellene. Ott az Úr, megdöbbentő túlzással, azt mondta Péternek, hogy hetvenszer hétszer, azaz minden alkalommal. Most, ebben az evangéliumi szakaszban gyakorlatiasabb választ kapunk, mert a technikáját is elmondja annak, miként kell kezelni a sértést. Nem kell föltétlenül csak úgy lenyelni mindent. Ám a finom megkülönböztetés továbbviszi a történetet, mert nem ellenségről beszél, hanem testvérről. És hát valljuk be, igazán mély lelki válságot nem az ellenség szokott okozni, hiszen attól egyébként sem számítunk semmi jóra, hanem a testvér, aki iránt a bizalmunk töretlen volt, és aztán történt valami köztünk.
Nehéz problémát feszeget az evangélium. Az emberiség történetének fő eseményei ezzel függnek össze: mit tesz az ember, ha megsértik, ha vétenek ellene? Megtorolja vagy megbocsátja? Széles a skála a személyesen vett elégtételtől, a párbajtól a kötelező családi bosszún, a vendettán át a tömegeket is halálba küldő háborúkig. Ha bántanak - mondja Jézus - nem kell, nem is szabad szó nélkül hagyni, hiszen ezzel újabb hibák elkövetésére bátorítanánk az illetőt. A leleményes megoldás - aminek a világ épp az ellenkezőjét teszi -, hogy fogod magad, elmész hozzá, és kettesben (pohár bor vagy sör mellett) megbeszélitek a dolgot. Mert ahol ketten vagy hárman az Úr nevében együtt vannak, ő ott van velük. Csakhogy rendszerint ennek ellenkezője történik: az emberek utcán, boltban, munkahelyen, lépcsőházban egymásra kiabálják sérelmeiket, sőt, nyilvánosságra hozzák, hogy lehetőleg minél többen tudjanak róla.
Igaz, csak akkor képes valaki arra, hogy testvérét négyszemközt feddje meg saját sérelme miatt, ha szívében már megbocsátott neki. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy szőnyeg alá söpörjük a problémát. Ellenkezőleg! Az állítja vissza az eredeti rendet, mert nemcsak a sérült jogokat orvosolja az ember, hanem ,,megnyered magadnak testvéredet" - mondja Jézus. A kereszténység ezt a megoldást kínálja, hogy az ember boldog lehessen. Akik élnek vele, megérzik, jó és csodálatos ez a teremtett világ. Ezért mondhatja Dosztojevszkij, hogy a harag és az indulat fordítottan arányos az intelligenciával.
Aki nem békél meg a Jézus által ajánlott módon, azt úgy kell tekinteni, mintha pogány vagy vámos volna. Érdekes mondat ez Máté evangéliumában. Ő csak tudja, mit jelent, hiszen azelőtt vámos volt. Érzi és tapasztalja a krisztusi szeretet légköre és a civil szféra feszültsége közötti különbséget.
Természetesen nemcsak veszekvőkből, sértődöttekből és haragosokból áll a világ, hanem sokkal inkább azokból, akik egyetértenek. Az egyetértés középpontjában maga Krisztus áll, aki jelen van az ő nevében egyetértők között. Ez a csattanó, az ellenpont. Akikben nincs egyetértés, és harag van, és bosszú a szívükben, azok mellé rakja, akik egyetértenek, és így bármit kérnek, megkapják.
Férfiaknak szóló kiegészítés: Jézus azt is mondja, hogy amikor az erős fegyveres őrzi a maga palotáját, biztonságban van a vagyona. De ha nála erősebb tör ellene, és legyőzi őt, akkor elveszi fegyverzetét, amiben bízott, és szétosztja a zsákmányt. Erősebb pedig mindig akad.

Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 23. vasárnap 09.06
  2020-09-06 09:13:09, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Ha nem teszel semmit, hogy az istentelent visszatérítsd útjáról, vérét tőled kérem számon.
Az Úr ezt a szózatot intézte Ezekiel prófétához: ,,Emberfia, őrnek állítottalak Izrael háza mellé, hogy halld számból szavaimat és közvetítsd üzeneteimet. Ha azt mondom az istentelennek: »Istentelen, meg kell halnod,« és te nem teszel semmit, hogy az istentelent visszatérítsd útjáról, az istentelen meghal ugyan vétke miatt, de vérét tőled kérem számon. Ha ellenben meginted az istentelent, hogy hagyjon fel életmódjával és térjen meg, de nem tér le útjáról, meghal ugyan gonoszsága miatt, de te megmented életedet."
Ez az Isten igéje. Ez 33,7-10

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A törvény teljessége a szeretet.
Testvéreim!
Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel! Mert aki a másikat szereti, teljesíti a többi parancsot is. Hiszen a parancsok: ,,Ne ölj, ne törj házasságot, ne lopj, a másét ne kívánd", és ami egyéb parancs még van, ebben az egyben foglalható össze: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!"
A szeretet nem tesz rosszat felebarátjának, mert a törvény teljessége a szeretet.
Ez az Isten igéje. Róm 13,8-10

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet.
Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:
Ha testvéred vétkezik ellened, menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy »kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot. Ha rájuk sem hallgat, mondd meg a hívek közösségének. Ha a hívek közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos.
Bizony mondom nektek: Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben is; és amit feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben is. És bizony mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."
Ezek az evangélium igéi. Mt 18,15-20

Imádság
Uram, Jézus! Adj türelmet és szelídséget a szülőknek és a tanároknak, hogy gyermekeiket és tanítványaikat intő szóval figyelmeztessék a helyes útra! Segíts engem, hogy igazi barátsággal, testvéri szeretettel közeledjek minden emberhez! Kellő tapintattal és jó szándékkal figyelmeztessem embertársaimat hibáikra. Segíts, hogy ne feledkezzek el imádkozni értük, megtérésükért! Adj nekem alázatot, amikor mások figyelmeztetnek engem és adj erőt, hogy megváltozzak! Szüntess meg minden békétlenséget és viszálykodást közösségünkben, hogy testvéri szeretetben éljünk egymással!

Elmélkedés
Gyógyító szeretettel
A mai evangéliumban Jézus arról tanít, hogy mi a teendő, amikor megsérülnek vagy akár megszakadnak emberi kapcsolataink amiatt, hogy valaki hibázik. Az együttélés vagy a közös munka során bizony előfordulnak konfliktusok. Ezek sok esetben figyelmetlenségből, tapintatlanságból vagy türelmetlenségből származnak, de ha nem figyelünk oda rájuk, akkor könnyen elmérgesedhet a helyzet és bizony kifejezetten harag vagy gyűlölet ébred valakiben a másik ember iránt. Mi a teendőnk, ha valaki megbánt minket? Milyen szempontok segíthetnek abban, hogy ne forduljon még rosszabbra a köztünk lévő viszony, hanem helyreálljon a béke?
Az első alapelv, amit meg kell fogalmaznunk Jézus tanácsai alapján, hogy a megromlott kapcsolatokat helyre kell állítani. Nem törődhetünk és nem nyugodhatunk bele a helyzetbe, hanem arra kell törekednünk, hogy békességben éljünk embertársainkkal. Nem tekinthetünk úgy senkire, mint ellenfélre, vetélytársra vagy ellenségre, hanem testvért kell benne látnunk, aki ugyan lehet, hogy bűnös viselkedésével elrontott valamit, de ettől még nem vált méltatlanná szeretetünkre. Ha szükséges, akkor komoly lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy újra helyreálljon köztünk a szeretetkapcsolat. A gyűlölet légkörében nem lehet dolgozni, nem lehet élni.
Szent Ágoston püspök azt mondja egyik prédikációjában, hogy ha valaki hibázik és mi nem figyelmeztetjük őt, azaz nem indulunk el vele a kiengesztelődés útján, akkor rosszabbak, bűnösebbek vagyunk, mint ő. Ágoston arra utal, amit második alapelvként kimondhatunk: a kiengesztelődés keresése kötelesség a keresztény ember számára. Tehát nem csupán lehetőség, hanem lelkiismeretbeli kötelesség. A cél az, hogy a sértést elkövető személy magába nézzen és belássa hibáját. Nem mondhatom tehát azt, hogy majd megvárom, amíg begyógyulnak a sebeim, de nem törődök a másik ember botlásával. Figyelembe kell vennem, hogy valami tüske nyomja a lelkét, ő is megsebzett, lelki terheket hord, fájdalom van a szívében, tehát az ő sebei is gyógyulást várnak, gyógyítást igényelnek. Ha minden rendben volna a lelkiállapotával, akkor biztosan nem bántott volna meg.
De mivel ő is megsebzett, ezért nagyon tapintatosan kell felé közelednünk. Ez a harmadik alapelv, amit a testvéri kapcsolatok helyreállítása során mindenképpen figyelembe kell vennünk. Nem ronthatunk rá a másikra, nem olvashatjuk kegyetlenül a fejére vétkét, mert akkor még jobban elzárkózik. Ha közvetlenül a sértés után hirtelen felindulásból rárontunk, akkor biztos, hogy túlzásba fogunk esni. Inkább gondoljuk át a helyzetet, és ha megnyugodtunk, akkor próbáljunk meg vele leülni és szót érteni. A beszélgetés során nem a magunk igazát keressük, hanem az ő sebét igyekezzünk feltárni és gyógyítani.
Jézus szavai alapján a fokozatosság elvét is meg kell említenünk negyedikként, ami szintén lényeges szempont, s ami a gyakorlatban feltétlenül érvényesítendő. Ha négyszemközti beszélgetés nem vezet eredményre, akkor másokat is próbáljunk bevonni a rendezésbe. Soha nem lehet cél a megszégyenítés, mert akkor a sértő felet védekezésre kényszerítjük és ő minden erejével saját álláspontját fogja igazolni és nem lesz képes kilépni bűnös állapotából.
Befejezésül még egy gondolat: sokszor éppen én vagyok a másik oldalon, azaz én bántok meg valakit és a másik ember próbál engem jobb belátásra bírni. Ilyenkor észre kell vennem az ő jó szándékát. Érdemes mielőbb belátnom, hogy hibáztam és megbékélnem embertársammal.
Ha az egyik oldalon a gyógyító szeretet, a másikon pedig a megbánás van, akkor meg fog születni a kiengesztelődés, a megbékélés.
C. Horváth István Sándor


Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Esti szentmise Csaba testvérrel 09.05
  2020-09-06 09:08:48, vasárnap
 
  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM

Videó Link
Szent Kalkuttai Teréz anyára emlékeztek a misén
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Tanévnyitó szentmise - Szent Mór Iskolaközpont 08.31
  2020-09-06 09:02:50, vasárnap
 
  Pécsi Egyházmegye

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Esti szentmise Csíksomlyó 09.04
  2020-09-06 09:00:36, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4634
  • e Hét: 15696
  • e Hónap: 28372
  • e Év: 262119
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.