Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Ferenc pápa vasárnapi beszéde: 09.06
  2020-09-07 09:30:00, hétfő
 
  Ferenc pápa vasárnapi beszéde: A nagy pletykafészek az ördög, aki mindig elmondja mások rossz dolgait, mert ő a hazug, aki megpróbálja bomlasztani az Egyházat, elidegeníteni a testvéreket, hogy ne legyenek egymással közösségben.
Szeptember 6-án a Szentatya a testvéri figyelmeztetésről szóló jézusi tanításról elmélkedett a déli Úrangyala elimádkozása előtt, utána pedig a téren egybegyűlt hívőket és zarándokokat köszöntötte.
Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Emélékezés - Szendrey Júlia halála 09.06
  2020-09-07 09:27:02, hétfő
 
  Szendrey Júlia halála
"Ne higyj nekem, ha mosolygok
Álarcz ez csak arczomon,
Mit felöltök, ha a valót
Eltakarni akarom."
(Szendrey Júlia)

1868. szeptember 6-án, 40 esztendős korában hunyt el Szendrey Júlia író, költő, műfordító, Petőfi Sándor múzsája és felesége. A maga idejében különcnek számító asszony két házasság és számos botrány után, második férjétől különválva fejezte be életét.
A Petőfivel kötött házasság révén híressé vált Szendrey Júlia 1828 decemberében, Keszthelyen látta meg a napvilágot, ahol édesapja, Ignác gazdatiszt volt a Festeticsek szolgálatában. Miután családja jó módban élt, Júlia az előkelő nemesi családok leányaival együtt, többek között a Wenckheim-palotában és a mezőberényi intézetben tanulhatott, miközben személyiségét Heinrich Heine költeményei és George Sand regényei formálták. Szendrey Ignác később a Károlyiak erdődi uradalmába került; leánya is követte őt, a vidéki életet azonban álmaihoz képest túlságosan is unalmasnak és szürkének találta.
Petőfi aztán 1846 szeptemberében Nagykárolyban ,,rátalált" Szendrey Júliára, beleszeretett a szép és művelt nőbe, egy évvel később pedig feleségül is vette őt. Az édesapa a költővel kötött házasságot gyermeke egy újabb hóbortjának találta, de végül beleegyezett a frigybe, igaz, a jövőben nem volt hajlandó támogatni a fiatal párt. Petőfi és felesége mindenesetre így is boldogan éltek, miközben a szabadságharc költője pályára csúcsára érkezett: versei révén országos népszerűségre tett szert, és az 1848. március 15-én kirobbanó pesti forradalom egyik vezéralakja lett.
A fiatalasszony szellemi téren is méltó társnak bizonyult Petőfihez, közben pedig maga is megpróbálkozott a verseléssel, igaz, művei nem arattak nagy sikert; Szendrey Júlia elsősorban különc viselkedése révén lett ismert, ugyanis egyike volt az első magyar nőknek, akik a társaságban szoknya helyett nadrágot viseltek, és a férfiakhoz hasonlóan szivaroztak. Az asszony maga is részese volt a pesti forradalom eseményeinek, viszont terhessége következtében a szabadságharc során már nem tarthatott férjével. Decemberben megszületett a pár egyetlen gyermeke, Zoltán, aki alig félesztendősen árvaságra jutott, miután Petőfi eltűnt - valószínűleg elesett - a segesvári csatában.
Férje elvesztése kétségbeeséssel töltötte el a mindössze 21 esztendős asszonyt, és hosszú hónapokon keresztül minden követ megmozgatott azért, hogy eltűnt férje nyomára akadjon. Szendrey Júlia 1849 során Erdélybe utazott, majd útlevélért folyamodott, hogy Petőfit az emigránsok akkori gyülekezőhelyén, Törökországban kutathassa fel. Miután külföldi útját nem engedélyezték, az asszony legközelebbi barátjához, Horvát Árpád történészhez fordult, akihez 1850 júliusában később férjhez is ment.
Szendrey Júlia második - vélhetően kétségbeesésében kötött - házasságát a közvélemény és Petőfi baráti köre meglehetősen hűvösen fogadta, ugyanakkor az asszony mégis megtalálta a boldogságot, és később négy gyermeket is szült Horvátnak. Legidősebb fiával, Petőfi Zoltánnal viszont elhidegült a kapcsolata, mivel a fiú - a vándorszínészettel és a költészettel - rövid élete során apja életformáját választotta.
Az ötvenes évek elején Szendrey Júlia visszatért az íráshoz, és bár számos verset közölt, és naplót is vezetett, elsősorban mint műfordító alkotott jelentőset; nevéhez fűződött Hans Christian Andersen számos híres meséjének - például A rendíthetetlen ólomkatona vagy A császár új ruhájának - magyarra fordítása. Szendrey Júlia ugyanakkor negyvenes évei közeledtével sem hagyott fel különcködő életformájával, ezt bizonyítja, hogy 1867-ben váratlanul különvált második férjétől, és - súlyosbodó betegsége dacára - egy apró pesti lakásba költözött.
Egy évvel később, 1868. szeptember 6-án itt érte őt a halál. Temetéséről matuzsálemi kort megélt édesapja, Szendrey Ignác gondoskodott, aki a Kerepesi-temetőben helyeztette leányát végső nyugalomra; a társadalom merevsége ellen egész életében lázadó nő fejfájára végül leánykori és első asszonyneve került, és a népi emlékezet is Petőfi feleségeként tartja őt számon.
 
 
0 komment , kategória:  Petőfi Sándor versei  
Pio atya mondásai
  2020-09-07 09:23:16, hétfő
 
  - Szeretni annyit jelent, mint adni másoknak, különösen azoknak, akiknek szükségük van rá, és azoknak, akik szenvednek - a legjobbat magunkban és önmagunkban; és mosolyogva és boldogan adni, lemondani önzésünkről, örömünkről, örömünkről és büszkeségünkről ".
(Pietrelcina Szent Pio atya

- Légy szerény mindig és mindenben, tested és lelked tisztaságát pedig mindig félve őrizd, mert a szerénység és tisztaság szárnyakként emelnek fel Istenhez, és szinte mennyeivé tesznek,,
Pio atya

- Nem vágyom arra, hogy a keresztem könnyebb legyen, mert számomra édes a Jézussal való szenvedés, és amikor a Jézus vállán levő keresztről elmélkedem, megerősítést nyerek, és szent örömmel ujjongok. Pio atya

- A kereszt iránti szeretet nélkül nem sokáig jutunk a keresztény tökéletesség útján,, Pio atya

- Minél többet panaszkodsz, minél többet gondolsz a megpróbáltatások elutasításáról, annál tovább tartanak. Pio atya

- Minden rossz gondolat, amit az ördög az elmémbe vet, eltűnik, amikor bizakodva elhagyom magam Jézus karjaiban." Pio atya
...... ..............



- Minden emberi felfogás, bárhonnan is származik, beleértve a jót és a gonoszt is. Tudni kell, hogyan határozz meg és asszimilálj minden jót, és ajánld fel Istennek, és szüntess meg minden gonoszt."
Pio atya

- Jó reggelt drága gyermekeim, a mennyei Atya dicsősége legyen az, aki mindig ébren tart, hogy megvédjen az ellenség lövéseitől ". (Pio atya gondolatai)

- Aki harcol, hogy Isten felé irányítsa a szemét, az diadalmasan énekel." Pio atya

- ,Mindig szükségünk van az elővigyázatóságra és a szeretetre.
Az elővigyázatosság a szem, a szeretet pedig a láb.
A szeretet mindig Istenhez futna, de vak, ha nem vezetné az elővigyázatóság, időnként megbotlana. Látva a szeretetet féktelenségét _az elővigyázatóság segít a szeretetnek,,, Pio atya

- Törekedj arra, hogy Isten végtelen szeretete az Ő ereje hatalmasságában végre legyőzze lelked keménységét." Pio atya




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Útravaló – 2020. szeptember 7.
  2020-09-07 08:41:25, hétfő
 
  A test vagy a lélek elvesztésétől félünk-e jobban? Eljátszhatunk a gondolattal, hogy ha a teljes megsemmisüléstől való félelem bennünk száz egység, akkor ebből mennyi a test elvesztése miatti és mennyi a lélek elvesztésétől való félelem. Ha nyolcvan-húsz arányt mondok, az reális? Vagy inkább hatvan-negyven, esetleg harminc-hetven arányú bennünk? Mitől függ? Életkortól, alkati tényezőktől, családi állapottól, anyagi helyzettől? Amikor öregszünk és a testi hanyatlás jelei mutatkoznak, akkor felülkerekedik-e a lélekvesztés félelme vagy marad csupán a testünkhöz való ragaszkodás? Mestereink lehetnek ebben is a kassai vértanúk.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk
  2020-09-07 08:28:47, hétfő
 
  - 400 évvel ezelőtt vértanúságot szenvedett kassai vértanúkra emlékezünk.
Képen: A kassai vértanúk ábrázolása a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnájában
...... ........... ........



OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
Az igazak halálát Isten úgy fogadja, mint egészen elégő áldozatot.
Így szól az örök Bölcsesség:
Az igazak lelke Isten kezében van, és a halál kínja nem érheti őket.
Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való távozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek.
Ők azonban békességben vannak.
Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük telve volt halhatatlansággal.
Kevés fenyítés után nagy jótéteményekben részesülnek, mert Isten próbára tette és magához méltónak találta őket.
Mint aranyat a kohóban, megvizsgálta és elfogadta őket egészen elégő áldozatul.
Az (utolsó) ítélet idején majd felragyognak az igazak, és olyanok lesznek, mint a szikra, amely a tarlón tovaharapódzik.
Nemzetek fölött ítélkeznek majd, és népeken uralkodnak: és az Úr lesz a királyuk mindörökre.
Akik benne bíztak, akkor majd megismerik az igazságot, és akik hűségesek voltak, szeretetben nála maradnak, mert kegyelem és irgalom lesz választottainak osztályrésze.
Ez az Isten igéje. Bölcs 3,1-9

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet!
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!
Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,28-33

Imádság
Urunk, Jézus! A mindennapi kenyér a te ajándékod, hogy testünket tápláljuk. Az élő kenyér, az Oltáriszentség szintén a te ajándékod lelkünk táplálására. Saját testedet, önmagadat adod nekünk, hogy bennünk élj. Ajándékod vételére minden embert meghívsz. Segíts, hogy soha ne utasítsuk el meghívásodat, ne utasítsunk el téged! Tégy bennünket élő közösséggé a szentáldozás, az egy kenyérből való részesedés által! Tégy minket hozzád hasonlóvá a szentáldozás által!

Elmélkedés
A mai evangélium egy béna kezű ember gyógyítását írja le. A csoda miatt a farizeusok azzal vádolják meg Jézust, hogy nem tartja meg a szombatot. Megítélésük szerint a gyógyítás munkának számít, amit nem szabadna ilyenkor végezni.
Lukács evangélista még a csoda megtörténte előtt megjegyzi, hogy Jézus jól ismerte a jelenlévő farizeusok gondolatait. Azt figyelték, hogy történik-e valami a beteggel. Jézus minden mozdulatát lesték. Megérinti-e a beteget? Tesz-e vele valamit? Tesz-e bármi olyat, amire ők azt mondhatják, hogy ez már munka? Jézus belelát a gondolataikba és tudja, hogy bármit is tesz, vádolni fogják őt. Ezért aztán nem is tesz semmit. Nem érinti meg a beteg kezet, egy ujjal sem nyúl a beteg testrészhez. Ebben az esetben úgy gyógyít, hogy nem tesz semmit, csupán mond valamit. A szavával gyógyít. Megparancsolja a betegnek, hogy nyújtsa ki a kezét. Ezt ő meg tudja tenni, mert bénultsága azonnal megszűnik. A jelenlévők számára egyértelmű, hogy a csoda Jézus kimondott szavának köszönhető. Cselekedetével Jézus azt akarja bemutatni, hogy a farizeusok hamis törvényértelmezése nem akadályozhatja meg őt abban, hogy gyógyítson és csodáival jelenvalóvá tegye az emberek számára Isten irgalmát, szabadító erejét.
Észreveszem-e Jézus csodáit, amelyeket napjainkban tesz?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

* * *
- Akik gyönyörűségesnek tartották Istenért meghalni - Szent Márk, István és Menyhért kassai vértanúk Link

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus Network oldalon Link
Kassai vértanúk:
PONGRÁCZ SZENT ISTVÁN
Bethlen Gábor és Rákóczi György
KŐRÖSY SZENT MÁRK
GRODECZ MENYHÉRT
Eperjessy István
Rákóczi György / Dóczi András

- Mindszenty alapítvány Link

- Katolikus oldal Link

- Kilenced imádkozása Link

- Csíksomlyó Videó Link

- Böjte Csaba testvér Videó Link

- Dr. Szederkényi Károly atya videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szentmise Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház
  2020-09-07 08:22:29, hétfő
 
  2020.09.06 Videó Link

Veni Sancte - Tanévnyitó szentmise.
Veni Sancte Spiritus, azaz Jöjj el, Szentlélek Isten! De mire hívjuk a Szentlelket a tanév elején? Hívjuk az éves munkánkhoz, hívjuk a tanuláshoz, a felkészüléshez. Hívjuk álmaink és vágyaink valóra váltásához.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ünnepélyes Mária-köszöntő 09.05
  2020-09-07 08:20:02, hétfő
 
  ...... ...........



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2320
  • e Hét: 4501
  • e Hónap: 37655
  • e Év: 271402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.