Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
láb
  2020-10-11 06:27:42, vasárnap
 
  Egy picit ástam, lehet, hogy ettől, de a bal lábamra alig tudtam ráállni. Aztán mára jobb lett, vettem, rá voltaren gélt. Közel 5000 forint. Pokoli érzés volt. Most már sántikálok, de dolgozni nincsen kedvem.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
mosonvarmegye.eu
  2020-10-10 17:01:56, szombat
 
  Már a vége felé tart a honlapépítés, s valódi Óvár és környéke hírportált varázsoltunk. Most már megnézhető, de még nem én töltöm, csak javítgatjuk. A Hír14 hírportál lesz benne, de a papíralapról sem mondtam le. Kritika, vélemény is megjelenik benne. De minek is magyarázzam? Rá kell nézni.
Végül az eu végződést választottam, foglaltuk le. Nem tudom, hogy a hu végződést miért foglalta le valaki egy évtizede, mikor nem kezdett vele semmit. De nem a név és a végződés számít, hanem a bejáratottság. Néhány ütős hír, karcosság, s bizonyára lesz olvasója.
Ezt nem tudják cenzúrázni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét szél-járás
  2020-10-08 14:50:28, csütörtök
 
  Mindig kimerülök, ha végére érek a lap szerkesztésének. A szerkesztés a kért és a beérkezett kéziratok fölötti kínlódás is. Vannak decemberre tolt versek, írások.
Elhatároztam, hogy megújítom a szerkesztőséget. Nem protokoll névsor kell. Így került be Zsódi Viktor, s húztam ki Lupust, s Uzsák Zoli, aki jó szemű kiadványszerkesztő.
A pályakép most rólam szól. Már régóta dédelgetem, hogy mielőtt megszűnik a lap, még egy portré megjelenik rólam. No nem akarom megszüntetni a lapot, de a portré sem teljes, folytatódik a következő számban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Epilógus
  2020-10-07 06:19:45, szerda
 
  epilógus

a munka bevégezetlen marad
a portré így is kiegészül
életed csupa dirib darab
fogy a fény minden télre készül

verset körmölsz s még olvasod
Vörösmartyt és Adyt
hátha ők tudták a titkok titkát
eltanulhatsz még valamit

tőlük s Aranytól akit úgy szeretsz
mintha kicsit belőle lennél
talán dédapád lehetett
az volt magadra benne leltél

unt vendég voltál s most nézed
ahogyan elfut a vonat
a portré így is teljes persze
cserépdarab tükördarab

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kampók hava - október
  2020-10-05 06:55:43, hétfő
 
  Október. Más, szerencsésebb népeknél a rozsdálló ősz, a bágyadt napfény, a betakarítás hava. A kamrák feltöltéséé tél előtt. Puha álmoké, békés sütkérezésé az aranyló ragyogásban.
Nekünk Arad hava, kampók hava, vér hava, megtorlás hava, fegyverropogásé. Levetkőztetett, megalázott testek hava Arad bitófáinál. A mártíromság hava, a sóhajtásoké és könnyeké. Sortüzek hava, forradalmaké. Kampóké, véres szögeké.
Forradalmak érnek forradalmakhoz, Arad 1956-hoz, 2007-hez: a gyilkosok mindent elkussoltató vágya fölerősíti az összetartozás élményét. Nyelvre, vallásra való tekintet nélkül. A hallgatásra kényszerített száj a szemek beszédjét.
Mert mindig az áldozatnak van igaza. A holtában is megszégyenítettnek.
Az életjelet nem adó testen emberi törvényt tenni a legszörnyűbb tettnek számít ezer évek óta. Arad lemeztelenített testjei, a dróttal hátrakötözött testek arccal a földbe lökése, a sírokon parádézó rendőrlovak patkó nyoma olyan gyalázat, amely elkövetőire üt vissza. Amire nincs bocsánat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tegnapelőtt megöregedtem
  2020-10-04 14:30:29, vasárnap
 
  Varga kiállítását nyitottam meg a kultúrházban. Nehezen vállaltam el, de neki végül megtettem. Elég szépen voltunk, maszkban persze. Sokakat régen láttam, elszállt az idő, megdöbbentem néhány arcon. Bizonyára látszik rajtam is a kor. Állítólag szépen beszéltem, de belül már kopott az érdeklődés. Hirtelen rájöttem, este hatra megöregedtem. Nem ez a baj. Az inkább, hogy olyan reménytelennek látszott mindenki. Beleuntunk a járványba, a selejt látszat-győzelmébe.
Lelkileg fáradtam el.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt írta a Győri Szalon
  2020-10-03 05:27:30, szombat
 
  ''Az élet szép, mindenben munkál valami titkos csodálatos erő... beszívom látványát és átjárja szívemet a derű''
Böröndi Lajos: Megégett idő - kötetbemutató a győri könyvtárban

Legújabb kötetét mutatta be a közönségnek Böröndi Lajos és beszélgetőtársa, Tuba László, az egykori Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója szeptember 17-én a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Szeptemberi könyvnapok című rendezvénysorozatának programján.
A hetven felé közeledő középiskolai tanár, újságíró, lapszerkesztő, költő első kötete az 1989-ben megjelent Emigráns remény, de korábban is publikált napilapokban, irodalmi folyóiratokban. Tizenhatodik verseskönyvéről a ciklusok és témáik mentén haladva alakíthattak ki az érdeklődők mind hossz-, mind keresztmetszeti képet Böröndi Lajos több mint harmincéves pályafutásról.
A Megégett idő tudatos szerkesztésű, a szerző bevallása szerint megfogadta a jó tanácsot, és a Magyar Napló főszerkesztőjének hatására csiszolgatta az elrendezést. Tuba László a kötet áttanulmányozása nyomán rámutatott, hogy Böröndi sokat küzd az idővel: küzd az ,,összegyűrt idővel", a ,,megalvadt idővel", az ,,összecsúszott idővel" és most a ,,megégett idővel". A sokatmondó jelzők mögött az az egyszerű igazság rejlik, hogy az élet megismételhetetlen, mindaz, ami elmúlik, visszahozhatatlan. A költő belső vívódásainak korábbi munkáiban is tanúi lehettünk, gyakori helyzete a kérdező emberé. Erre egyszerű magyarázatot ad: ,,A vers menedék. Magamnak írok verseket, magamnak oldok meg problémákat, de nem mindenáron és nem mindig. Néha nem tudom, hogy a verset én írom, vagy a vers ír engemet. Ha tudnám, hogy kell jó verset írni, akkor úgy tenném."
A kötet első ciklusa az emlékezésé. Bár Kapuváron született, magát répceszemereinek mondja, hiszen legszebb élményei ide fűzik. ,,Nehéz idők voltak, de mint a Hét krajcárban, mi is végignevettük." A történelmi emlékezetet is rendkívül fontosnak tartja: nekünk emlékeznünk kell az apáink emlékeire! - vallja. Trianon, 1956 személyes élményekké váltak számára, azáltal, hogy részt vett ezeknek az időknek a feltárásában. A hétköznapokat derűvel szemléli, ,,végigsírni az életet nincs értelme, fel kell állni és menni tovább." Kötetének negyedik ciklusa a Felszáradt sóhaj, ebben érhető leginkább tetten az élet összegzésének szándéka. Helyenként éles szemű kritikus, gyakran néhány szóval teremt hangulatot. Tömör, pontos megfogalmazás, sajátos egyéni hangvétel, szokatlan szókapcsolások és képalkotói lelemény, semmi görcsösség, semmi szándékoltság, semmi mellébeszélés - ezek jellemzik műveit. Képes a hallgatóságot meglepni, elgondolkodtatni, magával ragadni. Felolvasott alkotásai is ezt igazolták. Nemcsak költői igazságaival győz meg bennünket, hanem az egyszerűen megidézett szépséggel is. A jó kedélyű találkozás a Csak nézem című költeményét juttatja eszembe, amelynek néhány sora akár ars poeticája is lehetne: ,,Az élet szép, mindenben munkál valami titkos csodálatos erő... beszívom látványát, és átjárja szívemet a derű."
Nagy elődökről és példaképekről lelkesedéssel és végtelen tisztelettel beszél. Egy pillanatra magyartanárrá alakul, aki hihetetlen szenvedéllyel, lebilincselő stílussal adja át a megélt és megértett ismereteket. Nem tartozik egyetlen áramlathoz, pláne szekértáborhoz, de sok költő és író barátja van. Amihez nem elegendő a versnyelv tömörsége, arról tanulmányban, esszében vagy más hosszabb műfajban számol be. Összességében egy hangulatos és tartalmas estét tölthettünk Böröndi Lajos társaságában.
SzaSzi
Fotó: Pozsgai Krisztina
2020.09.24
gyoriszalon.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Túl sötét
  2020-10-02 15:57:13, péntek
 
  A tegnapi jegyzet. Nem baj. Nem stilizálom. Fáradtak, szürkék az emberek, s remény nélküliek. A derű sokszor nálam is csak felszín, nem fogom megengedni, hogy keserűnek lássanak.
Csak ennyi. Lehet, hogy a járvány teszi.
Ma este Varga Gyurinak nyitom meg a tárlatát a kultúrházban. Amikor megkért, mondtam neki, hogy csak a kedvéért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szörnyű ország lettünk
  2020-10-01 18:05:55, csütörtök
 
  Meghosszabbították az ország lezárását. Egyet is értenék, ha nem tudnám, hogy ez szeptemberben sem működött. Akkor most ma, ebben a pillanatban, ennél a szerencsétlen határőrnél mi a helyzet? Csak elfordul. De nem mindig.
Sorozatban szűnnek meg a munkahelyek, de a három hónap marad. A keresési támogatás. Mert stilizálni kell.Aztán dögöljenek meg az emberek.Már nem szerepelnek a statisztikákban.
Közben támogatjuk a multikat, akik sorban dobálják ki az embereket, mert olcsóbb diákmunkával helyettesítik őket. Kidobni őket az országból! Ha nem tartják be a munkajogi és erkölcsi szabályokat. Számítógépeiket lekapcsolni, hogy ne tudják átutalni külföldre a profitot. A posztnáció unio sikoltozhat.
Ma Pesten voltam. Látszik a döghalál. Üresek az utcák, fénytelen szemű emberek.
Polgárháború jön. Nagyon nem szeretném.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez van
  2020-10-01 05:52:04, csütörtök
 
  Nagy fehér lyuk. Ma Pest. Egy volt katonatársammal találkozom, aki dedikáltatni akarja a verseskötetet. Ha már a könyvhetit elfújta a szél.
S egy kis tárgyalás a hivatalban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 98
  • e Hét: 910
  • e Hónap: 10873
  • e Év: 55846
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.