Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Receptek!
  2013-04-08 03:54:09, hétfő
 
  Zsemle házilag kenyérsütőgép nélkül
Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Lugosító étel alacsony kalóriatartammal.
  2013-01-19 22:57:37, szombat
 
  Szicíliai karfiol fekete olívabogyóval :

Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- só
- 1 kisebb fej hagyma felaprítva
- 2 fej fokhagyma
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 16 fekete olajbogyó
- 2 evőkanál friss petrezselyem felaprítva
- csésze Parmesan sajt (vagy Pecorino)

A kisebb rózsákra szedett karfiolt forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. Ezt követően kivesszük a főtt karfiolt és hideg vízbe tesszük, majd néhány perc elteltével papírtörölközőre tesszük.

Közben előmelegítjük a sütőt 180-250 fokra. Egy nagyobb sütőedénybe 1 evőkanál olíva olajat öntünk, majd serpenyőben elkezdünk melegíteni 2 evőkanál olívaolajat. Pár perc után hozzáadjuk a felaprított hagymát, majd 3 perc múlva a fokhagymát és a sót. Még fél percig melegítjük, aztán levesszük a tűzről, jól összekeverjük.

Ezt követően a karfiolt a sütőedénybe helyezzük, majd ráöntjük az olívaolajas, hagymás öntetet, a petrezselymet és a sajt felét. Megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd ráreszeljük a maradék sajtot.
25-30 perc alatt arany barnára sütjük.

Egy adag tartalmaz:

- 177 kcal
- 13g zsír
- 3g telített zsír
- 1g többszörösen telítetlen zsír
- 7g egyszeresen telítetlen zsír
- 9mg koleszterin
- 9g szénhidrát
- 3g rost
- 377mg nátrium
- 7g fehérje

Fogyassza egészséggel!
Forrás:drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Nagyon jó dolgokat találsz.....
  2013-01-14 20:06:28, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Olcsó receptek
  2012-12-21 12:24:28, péntek
 
  Link  
 
1 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Varázslatos fűszerek
  2012-11-16 21:22:32, péntek
 
  Link

Teletál Magazin - Varázslatos fűszerek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Téli kovászos uborka
  2012-08-10 20:20:10, péntek
 
  Téli kovászos uborka

Közepes és a közepesnél kisebb uborkákat alaposan megtisztítunk, a végeit levágjuk, és a húsát éles késsel bevagdaljuk. Üvegekbe rakjuk. Egy ötliteres üvegbe 1 kiskanál köménymagot, 1 csokor kaprot, 6-8 szem fekete borsot, 3 babérlevelet, 2 szem szegfűborsot, 2 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál mustármagot, 3 evőkanál sót, 10-15 deka cukrot teszünk, és az üveget a nyakáig langyos vízzel megtöltjük. 1/2 szeletnyi kenyeret gézbe csomagolunk (ez lényeges, mert így nem morzsolódik szét, egyben ki tudjuk venni), és az uborka tetejére fektetjük. Ezután az üveget vízzel színültig megtöltjük, és folpackkal lekötjük. 5-6 napig napon érleljük, majd a gézbe csomagolt kenyeret kivesszük. 1 kiskanál tartósítószert meg 1 mokkáskanál borkénport szórunk a tetejére, majd lekötjük. Nem kell hűtőszekrényben tárolni, mert nem romlik meg, télire is eltartható. A leve ugyan zavaros, de ez nem befolyásolja a kitűnő ízét, amelyet eddig csak nyáron élvezhettünk.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Bundás kenyér másképpen!
  2012-02-12 20:54:20, vasárnap
 
  Nagyon finom és jó az illata!!!!
Próbáljátok ki!!!

Egy kissé másképp a megszokott, hagyományos bundás kenyér helyett:

Hozzávalók: egy gáztepsire való kenyérszelet, 1 doboz tejföl, 2 db tojás,
2-3 gerezd fokhagyma passzírozva, só, bors, a tetejére reszelt saj + adhatsz
a masszához bármit, pl. apróra vágott, előre sózott-borsozott lila hagymát,
párizsi vagy sonka felvágott kockát, petrezselyem zöldet, stb.

A gáztepsit beteríted sütőpapírral, így rakod le a kenyeret. A tojást
felvered, hozzáadod a tejfölt és jól kikevered, majd beleteszel mindent,
amit akarsz és jól összedolgozod. Evőkanállal rákanalazod a
kenyérszeletekre - lefolyik, de nem baj. Végül megpakolod reszelt sajttal és
irány a sütő 15 percre 180-200 fokon vagy jó közepes lángon.
Annyira ütős, hogy addig eszed, amíg látod...

Egészségetekre!

Köszönöm Zsófi!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Mester szakács
  2012-02-01 20:20:10, szerda
 
  Link

Kattintsatok az edényekre

Az edényeken a címkékre kell kattintani.

A kiválasztott recept PDF-ben letölthető.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Turpisságok a konyhában
  2012-01-30 11:23:08, hétfő
 
  Turpisságok a konyhában

1.
A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet.

2.
A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

3.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

4.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

5.
Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

6.
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben

7.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

8.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

9.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

10.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

11.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

12.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

13.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

14.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget Összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

15.
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

16.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.

17.
Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

18.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.

19.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

20.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltoskanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

21.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

22.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tejrácsöpögtetésével nem szárad ki.

23.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

24.
Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

25.
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

26.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

27.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

28.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

29.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz só ennyiségre!

30.
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)

31.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

32
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét, salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.

33.
Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.

34.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

35.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

36.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

37.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

38.
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

39.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

40.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat
kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
Sajt házilag
  2011-04-14 06:23:05, csütörtök
 
  Sajt házilag

(Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni nem lehet!)

Hozzávalók: 1 liter tej 1/2 kg túró 6 dkg vaj 1 egész tojás 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 kávéskanál só

Így készítsd el a házi sajtot:

1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet előbb áttörtél krumplitörőn - főzzél össze 5 percen át. Nyomás nélkül szűrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1 egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1 kiskanál sóval keverd jól össze.
Óvatosan 15 percig keverd főzés közben.
Amikor elválik a lábas oldalától, vedd le a tűztől és rakd tetszőleges formába.
2 óra múlva reszelhető is.

Jó étvágyat!

Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel.

Ha egyszer ezt megkóstolod soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni.

(KIPRÓBÁLTAM FINOM)
 
 
1 komment , kategória:  Receptek,ételek,italok  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 268
  • e Hónap: 1134
  • e Év: 13473
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.