Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A mézbogyó gyógyhatásairól
  2020-10-20 00:57:41, kedd
 
 


A mézbogyó nemcsak ízletes és dekoratív, gyógyhatással is rendelkezik

Bogyóinak nagyon magas a C-vitamin tartalma. Fagytűrő, igénytelen, betegségekkel szemben ellenálló növény. Kb. 1,5 méter magasra nő meg, cserépben is nevelhető.

Mi fán terem a szibériai mézbogyó?
A szibériai vagy kamcsatkai mézbogyó kiválóan érzi magát a félig árnyékos, nedves helyen, az enyhén savas talajt szereti és a mínusz negyven fokot is túléri. Állagában és ízében hasonlít az áfonyához. A növény nem sarjadzik, nem futja tele a kertet. A bokrok hosszú életűek, akár az ötven évet is megélhetik. Ez a picurka bogyócska nem igényes, tartása egyszerű, betegségek, kártevők nem támadják meg.

A kék mézbogyó az egyik legkorábbi gyümölcsök egyike, a szamócával egy időben, május végén, júniusban érik.

Gyümölcse hosszúkás, édes, maximum két centiméteres, méz illatú. A bogyókat lehet nyersen fogyasztani, de készülhet belőle zselé, befőtt, aszalhatjuk és süteményekbe is tehetjük. A bogyóknak magas az antioxidáns- és vitamintartalma. Sok C- és B-vitamint tartalmaz.

Japánban nagyon szeretik, ,,hasukappu" néven ismerik.

Az idősebb növények a loncokhoz hasonlóan tavasszal illatos virágfelhőbe burkolódzik, majd a többi gyümölcshöz képest korán, már nyár elején meghozza különleges, hosszúkás kék terméseit. Bár nem tartozik hagyományos növényeink közé, a mézbogyó meglepően jól érzi magát a mi klímánkon is.

Nevét nem az íze miatt kapta. Mivel a méhek kedvence, talán így hozták össze a nevét a mézzel. Bár nem savanyú, de nem is túl édes, inkább az áfonyára és a málnára emlékeztet az íze.

Antioxidáns hatása a jelentős színanyag, a gazdag flavonoid és a figyelemre méltó vitamin tartalmának köszönhetően felülmúlja többek között a kék áfonyáét, a fekete ribizkéét és a szederét is. Származási helyén a népi gyógyászatban a növény szinte minden részét használják.

A mézbogyó erősíti az immunrendszert, jó hatással van a szív- és érrendszerre, az emésztésre. Leveleinek és virágainak a főzetét szem-, fül- és bőrbetegségek kezelésére használják, az összezúzott levelekkel sebeket gyógyítanak. A hagyományos tibeti orvoslás a kéregből készült főzetet fejfájásra, reumára, ízületi gyulladásra is használja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A japán lonc gyógyhatásairól
  2020-10-20 00:52:48, kedd
 
 



A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen gyógyhatásokkal rendelkezik.

A 17. században a házi patika nélkülözhetetlen részének tartották. Keleten régen a lonc virágait lázas meghűlésekre használták később nyugaton már mellkasi fájdalmakra húgyúti fertőzések kezelésére is.

A népi hiedelem szerint védelmezi a helyet, ahová ültetve van.

A japán lonc erőteljes növekedésű, akár 6 méter magasra is felkapaszkodó kúszócserje. Dúsan virágzik, virágai nagyon erős, de kellemes illatúak. Örökzöld növény, lombja csak nagyon kemény teleken fagy le. Nagy felületek takarására kiválóan alkalmazható.

Virágai május-augusztus között nyílnak, fehérek, az elnyílás folyamán fokozatosan sárga színűvé válnak. A kis fehér-sárga virágocskák jóízűek, nyersen felhasználható, gyümölcssalátába keverhető. Virágzás után megjelenő fekete termései vonzzák a madarakat.

A hagyományos kínai medicina a lonc virágait és szárát ajánlja gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt.

A japán lonc gyógyhatásai
- köhögésre, meghűlésre, valamint influenzás fájdalmakra készítsünk forrázatot a japánlonc szárított vagy nyers virágaiból és tegyünk borogatást a torokra, mellkasra, csuklókra,
- erős fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően kitűnően szünteti az izom, ízületi és csont fájdalmakat is, ezért fontos alkotóeleme a láz-, fájdalomcsillapító bedörzsölőknek és kenőcsöknek,
- csökkenti a vérnyomást és segít a reumás panaszok enyhítésében.

A lonc termései (bogyói) mérgezőek!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4254
  • e Hét: 14368
  • e Hónap: 28117
  • e Év: 232818
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.