Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Regeneráló gyógynövények
  2020-10-25 00:24:46, vasárnap
 
 



Csalán
A csalán az egyik legjobb vértisztító növényünk, így a tavaszi regenerálódásban különösen jól használható. Kiváló immunerősítő és nyákoldó tulajdonságokkal bír.

A csalánlevél teája kúraszerűen fogyasztva a következő problémákon segít:
- vashiány,
- hajhullás,
- reuma, köszvény,
- vírusos megbetegedések esetén.

Csalántea
1-2 evőkanál szárított, vagy friss csalánlevelet 2 dl forró vízzel leöntünk, hagyjuk állni 5 percig, leszűrjük, majd langyosan fogyasszuk. A kúra során, naponta 3-4 csészével igyunk. Az elsőt rögtön ébredés után!

Körömvirág
Már a középkor óta az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk, külsőleg és belsőleg is alkalmazzák.

A körömvirág teája az emésztési zavarok ellenszere, májgyulladás esetén is hatásos. Fogínyvérzésre is érdemes öblögetőként használni. Szorongásos panaszok ellen is alkalmazzák. A virágzatából 2 evőkanálnyit öntsünk le forró vízzel, hagyjuk állni, majd langyosan fogyasszuk.

A körömvirágkenőcs a sebgyógyulást segíti, regenerálja és fertőtleníti a bőrt. A rovarcsípés utáni viszketést is enyhíti. A patikákban kenőcs és balzsam is kapható.

Pongyola pitypang
A pongyola pitypang, avagy a gyermekláncfű szintén egy sokrétűen felhasználható gyógynövény. Európa nagy részén magától burjánzik, de van, ahol termesztik is, egészségmegőrző szerepe miatt. A-, C-, B-, és D-vitaminban gazdag, vértisztító hatású, méregteleníti a szervezetet. Gyökere erősíti a májat és hatékony ellenszere az endometriozisnak. A levele kiváló vízhajtó. Tinktúra, kapszula és folyadék formájában is kapható a patikákban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Nigella Satíva gyógyhatásairól
  2020-10-25 00:05:18, vasárnap
 
  A fekete köményt (Nigella Sativa) már a történelem kezdete óta használják a régi gyógyászatban. Az ősi Egyiptomban Panaceának hívták (csodaszert jelent), Kleopátra kozmetikumként használta. Hippokratész, a legendás görög orvos oly módon alkalmazta, hogy emésztési és anyagcsere zavarokkal küzdőket gyógyított vele. Mohamed próféta pedig úgy beszélt róla, hogy "A halálon kívül minden betegséget gyógyít."

Az indiai és a hagyományos kínai gyógyászat orvosai több ezer éve ajánlják ezt a magot számos betegségre, a cukorbetegségtől elkezdve az emésztési zavarokon át, egészen a rákig.

Feketemag, Fekete hagymamag, valamint fekete szezámmag neveken is ismert.

Legfontosabb gyógyító összetevője a kristályos nigelloneolaj, amely csak néhány fekete magban fordul elő. Ezenkívül számos tápanyagot, esszenciális savakat és az alábbi vegyületeket tartalmazza:

Béta-szitoszterol
kalcium
réz
folsav
vas
palmitol
foszfor
fehérje
sztearinsav
thymoquinone
B1-, B2- és B3-vitamin
cink

A Nigella Sativát több száz egészségügyi tanulmányba vonták már be, különösen a rák kezelésével és megelőzésével kapcsolatos kutatásokba. Az egyik fentebb említett hatóanyagáról, a Thymoquinone-ről például kiderült, hogy hatékonyan képes csökkenteni a már meglévő daganatokat.

Mind a patkányokon, mind az embereken végzett kutatások szerint a feketekömény-olaj:

50%-kal gátolta a tumornövekedést
250%-kal fokozta az egészséges csontvelősejtek termelődését
segít megvédeni a szervezetet a kemoterápiával, valamint a sugárzással szemben
erős antibakteriális és gyulladásgátló hatással rendelkezik
képes elpusztítani bizonyos típusú rákos sejteket
A feketekömény gyógyereje leginkább az immunrendszerre és az anyagcserére jótékony hatásában rejlik, tehát az egész szervezetet támogatja.

Az olaj aktív hatóanyagai bizonyítottan képesek felvenni a harcot számos betegséggel szemben, mivel természetesen serkentik az immunsejtek termelődését. Ezenkívül védik a májat (ami a szervezetünk szűrőrendszere) a mérgezésektől.

Még a legjobb egészségnek örvendő embereknek is ajánlott a feketekömény-olaj fogyasztása, mert növeli az általános értelemben vett egészséget és jóllétet.

Gyógyhatása jó ezek ellen:
allergia és sinnutisz-gyulladás
idegesség és feszültség
légycsőpanaszok
nátha
diabétesz
hasmenés, emésztési zavarok, gyomorégés
hajhullás
fejfájás, migrén
magas vérnyomás
rossz alvás
bélparaziták
depresszió

A javasolt mennyiség általában 1 teáskanál naponta kétszer, kb. egy órával étkezés előtt. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy gyümölcslébe, teába keverve is, mivel van egyfajta pikáns íze.

Feketekömény-olaj mint bőrápoló

Azok az emberek, akik valamilyen egészségügyi okból kezdik el a feketekömény-olaj fogyasztását, gyakran nem várt mellékhatásról számolnak be: csupán néhány hónap után a bőrük, hajuk és körmük észrevehetően egészségesebb!

Akik ismerik az olajat, azok számára ez nem meglepő, hiszen több ezer éve alkalmazzák kozmetikai krémek összetevőjeként (ne feledkezzünk meg Kleopátráról!).

A legegyszerűbb módja ennek, ha egy kevés olajat összekeverünk a kedvenc krémünkkel. Azok, akik már próbálták, esküsznek rá. Egy ilyen keverék segít megelőzni a pattanásokat, segít eltüntetni az öregségi foltokat, a bőrt fiatalossá, puhává és rugalmassá teszi. Kiváló a tenyér, a talp, a könyök és a térd durvább bőrfelületeinek kezelésére is.

pattanás
ekcéma
gombás fertőzések
pikkelysömör
Forrás : Link
( a szövegben található leírás inkább sinusitis ( CzI) )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 2620
  • e Hónap: 16369
  • e Év: 221070
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.