Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Rozmaring – a memóriaserkentő növény
  2020-10-28 21:29:49, szerda
 
 



A rozmaring aromája jókedvre derít, segít a migrén, a stressz és a kimerültség leküzdésében.

Sokan nem ismerik a rozmaring gyógyító erejét, pedig már évszázadok óta széles körben használják a hagyományos és az alternatív gyógyászatban. Ősidők óta ismert fűszer-, és gyógynövény a rozmaring.

Arab tanítók a beszédkészség megindítására használták és úgy tartották, feltárja a szívet, növeli az akaraterőt. Régen a lakás illatosítására is használták. Már az ókorban is azt tartották róla, hogy javítja a memóriát.

A rozmaringnak számos egészségügyi hatása van, többek között a memória javítása, de a problémamegoldó gondolkodásra is jótékony hatással van.

A rozmaring memória-fokozó tulajdonsága még nem annyira ismert, de már a rozmaring illata is jót tesz az agyműködésnek.

Az illóolajban lévő molekulák képesek az orrból a véráramba kerülni, ez által a vegyületek a szaglóideg stimulálásával az agyra is hatást gyakorolnak.

A rozmaring karnozinsav tartalma az a vegyület, amely képes felvenni a harcot azokkal a mérgező összetevőkel, amelyek károsan befolyásolják az agy működését.

A rozmaring egyéb jótékony hatásai között tartjuk számon a következőket:
- javítja a közérzetet,
- gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik,
- védi az immunrendszert,
- serkenti a vérkeringést,
- méregteleníti a szervezetet,
- védi a szervezetet a bakteriális fertőzésekkel szemben,
- késlelteti az öregedést,
- gyorsítja számos bőrbetegség gyógyulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mák gyógyhatásairól
  2020-10-28 21:16:38, szerda
 
 



Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy spirituális hatásaiért mindig is alkalmazták a boszorkányok és a varázslók? Sok egyéb érdekes és hasznos információt megtudhatsz a mákról.

A mák az egyik legrégibb egyéves növény. De milyen növényt is illetünk ezzel a névvel?

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. A mák virágzásakor a csészelevelek lehullnak. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található. Ezt ismerjük mi mákmagként.

Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők. A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik. Vannak olyan változatok, amelyeket kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.

A kerti, étkezési mák fontos élelmiszernövény. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ezért az ópiumgyártás alapanyaga.

A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.

Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos fagylalt, a mákos palacsinta és számos sütemény népszerű alkotóeleme. A forrázott máktöltelék mézzel vagy édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

A mák szimbólumrendszere igen gazdag. Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban. Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik. A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított.

A fecskéről úgy tartották, hogy összegyűjti a mák nedveit és gyógyítja a vakon született csecsemők látását, illetve éppen ezért a fecskefűről úgy tartották, hogy a szembetegségekre jó.

Más megközelítésben mágikus ismérveket tulajdonítottak a máknak: a termékenységre ható és a ráolvasásoknál is hasznosítható energiái vannak. Azon pedig senki nem fog meglepődni, hogy a jövendőmondók is előszeretettel fogyasztották a mákot. (Nem a mák főzetére gondolok.) A boszorkányságban elsősorban füstölőszereket készítenek belőle.

Fontos megemlíteni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer. A mák méltán szerepelhet az egészséges étrendben. A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény.

Tápanyagtartalma önmagáért beszél.
100 g mákra vetítve
Energiatartalma: 537 kcal
Fehérje: 20,5 g
Szénhidrát: 23,9 g
Zsír: 38,2 g zsír
Vitaminok: B1-, B2-, B3-, B6-vitamin

Ásványi anyagok: főként kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. (A nagy vasatomoktól nyeri a fekete színét.)

A mák mindig is gyógynövény volt. Fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is. A mákolaj pedig kifejezetten jó a csontritkulásra.

Gyógyhatásai között még ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.

A mák éretlen gubójának szárított nedve az ópium. Ennek hatásai nem csak a gyógyítás során kamatoztathatók, hanem mámort keltő, hedonista célokra is használhatók. 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül.

A zöld termés - mákgubó - felvágása révén képződő, megszilárduló ,,tejnedv" a természetes ópium, mely 25-féle alkaloidot tartalmaz. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyagot, a morfiumot 1805-ben különítették el, azóta is a fájdalom érzetének csökkentésére alkalmazzák. A morfium előállítását a magyar Kabay János találmánya forradalmasította az 1920-as években. Ő egy olyan eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően nemcsak a zöld mákgubóból, hanem a csépelt mákszalmából is jó hatásfokkal lehet hatóanyagot kivonni. A legnagyobb máktermelő országok: India és Törökország.

Szlovákiában egyszer egy temetőnyi sírt kellett exhumálni. A feltárók legnagyobb megrökönyödésére az elhunytak csontjai teljesen épek voltak. A kutatók nyomába eredtek ennek a rejtélynek. Végül kiderítették, hogy a helybéliek rendszeresen, majdnem minden nap fogyasztottak mákot, mivel a falucska a máktermesztés egyik állomása volt. Hihetünk-e ennek a felfedezésnek?

Úgy tűnik, hogy a későbbi tudományos vizsgálatok és tesztek megválaszolták a kérdést. Ugyanis azt a meglepő eredményt hozták, hogy a mák olajában található jelentős mennyiségű foszfor hatására roppant hatékonyan szívódott fel és épült be a tesztalanyok csontjaiba a kalcium.

A szlovákiaihoz hasonló esettel máshol is találkoztak már a régészek és az orvosok. Egészségi állapotunktól és hajlamainktól függően érdemes rendszeresen mákot fogyasztanunk.

Szerző : Száraz György
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tökmagolaj gyógyhatásairól
  2020-10-28 21:10:37, szerda
 
 



Hatékony és megbízható betegségmegelőző hatással rendelkezik a tökmagolaj .
A tökmagolaj fogyasztásával megszabadulhat a belekben lévő élősködőktől, erősítheti a szívet és a húgyvezeték gyulladását is megelőzheti.

A hidegen sajtolt tökmagolaj A-, E-, C- és K-vitaminokban gazdag, több mint 60 százalékban telítetlen zsírokat tartalmaz. Megtalálható benne a B-komplex vitamincsalád, valamint olyan ásványi anyagok is, mint a foszfor, kalcium, magnézium és kálium.

Jótékony, betegségmegelőző, gyógyító hatása csak a valódi, hidegen sajtolt tökmagolajnak van!

Nézzük mi mindenre jó a tökmagolaj
- gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban,
- segíthet a szervezet gyulladásos megbetegedéseinek gyógyulásában,
- támogatja a szív egészséges működését,
- segít megelőzni, illetve meggyógyítani a húgyúti fertőzéseket férfiaknál és nőknél egyaránt,
- megakadályozza a bélférgek, élősködők megtelepedését, szaporodását,
- erősíti az immunrendszert,
- segíti a prosztata egészséges működését, jótékony hatású lehet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok esetén,
- javítja a sperma minőségét,
- megakadályozza a pattanások kialakulását,
- erősíti a hajhagymákat, megakadályozza a hajhullást,
- szabályozza a koleszterinszintet,
- enyhíti a menopauza tüneteit,
- erősíti az idegrendszert,
- cukorbetegek étrendjében is fontos szerepe lehet,
- javítja a veseműködést,
- javítja a látást, a hangulatot.

Három hónapon keresztül naponta 1-1 evőkanál olajat kell bevenni a reggelivel és a vacsorával.
Gyulladáscsökkentő hatóanyagának köszönhetően a szépségápolásban is hasznunkra van az olaj.
A gasztronómia területén is ajánlott a tökmagolaj leginkább rizs-, gomba-, tészta- és húsfőzéshez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Így kerülhetjük el az Alzheimer-kórt
  2020-10-28 20:58:09, szerda
 
 



Természetesen egyetlen betegséggel kapcsolatban sem írhatunk olyat, hogy ha ezt vagy azt esszük, akkor nem leszünk betegek, hiszen az egészségügyi problémák összetett, bonyolult folyamatok révén alakulnak ki. Ugyanakkor nem hiábavalók az erőfeszítéseink, amelyeket az egészségünk érdekében teszünk, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a genetikánk nem éppen a legjobb. Ha az egyéb tényezőkön tudunk változtatni, akkor sokkal több esélyünk van arra, hogy elkerüljenek bennünket komoly betegségek.

Az Alzheimer-kórral szemben is lehet védekezni. A cikkből kiderül, melyek azok a táplálékok, amelyek segíthetnek, hogy ne alakuljon ki ez a betegség. Számos táplálék létezik ugyanis, melyek támogatják az agy működését, és ezzel segíthetnek a neurodegeneratív betegségek kivédésében.



Olajos magvak egy asztalon és tálakban, dió, brazil dió, kesudió, mandula, mogyoró, földimogyoró.

Természetesen egyetlen betegséggel kapcsolatban sem írhatunk olyat, hogy ha ezt vagy azt esszük, akkor nem leszünk betegek, hiszen az egészségügyi problémák összetett, bonyolult folyamatok révén alakulnak ki. Ugyanakkor nem hiábavalók az erőfeszítéseink, amelyeket az egészségünk érdekében teszünk, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a genetikánk nem éppen a legjobb. Ha az egyéb tényezőkön tudunk változtatni, akkor sokkal több esélyünk van arra, hogy elkerüljenek bennünket komoly betegségek.

Az Alzheimer-kórral szemben is lehet védekezni. A cikkből kiderül, melyek azok a táplálékok, amelyek segíthetnek, hogy ne alakuljon ki ez a betegség. Számos táplálék létezik ugyanis, melyek támogatják az agy működését, és ezzel segíthetnek a neurodegeneratív betegségek kivédésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Elfogadom az adatkezelési irányelveket.

Fogyasszuk rendszeresen a fekete áfonyát. Ez ugyanis az egyik legegészségesebb gyümölcs, leginkább azért, mert nagyon sok antioxidáns összetevőt tartalmaz. Ezek a vegyületek elpusztítják a testben, azon belül az agyban keletkezett szabad gyököket, amelyek felelőssé tehetők a kognitív károsodás kialakulásáért.

A hal és a halolaj is fontos a szervezet számára, hiszen olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek táplálják az agysejteket. Rendszeres fogyasztásukkal kisebb az esély, hogy komoly kognitív probléma alakul ki, és a memóriánkkal sem lesznek gondok.

Bort is ihatunk, de csak mértékkel. Napi egy pohár bor - nem több, mert az már károsan hathat - segíthet megelőzni a demencia, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezt a jótékony hatását a benne található polifenol antioxidánsnak köszönhetjük.

A zöld leveles zöldségek sok rostot és tápanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek mind segíthetnek megakadályozni a kognitív funkciók romlását és a korai demencia kialakulását.

Az olajos magvak és a diófélék szintén nagyon hasznosak az agy számára. Napi egy maréknyi dió, mandula, chiamag vagy kesudió segíthet, hogy a memóriánk úgy működjön, mint fiatalabb korunkban.

A céklában található hatóanyagok szintén jó szolgálatot tesznek az egészségünknek. Ez a gyönyörű színű növény nem csak a betegségmegelőzésben segíthet. Az egyik összetevőjével, a betaninnal kapcsolatban ugyanis bebizonyosodott, hogy eredményes az Alzheimer-kór megelőzésében, sőt a már kialakult betegség esetén is képes lassítani a hanyatlást és az állapotromlást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Bánjunk el könnyedén a stresszel!
  2020-10-28 20:53:12, szerda
 
  A stressz megkeserítheti az életünket. A túl sok munka, a betegségektől való félelem, a konkrét problémák, nehézségek, a családban történt események és sok egyéb kiválthatja a stresszt. Leginkább a tartósan fennálló stresszhelyzet lehet veszélyes, hiszen hosszú távon ez károsíthatja legjobban az egészséget. Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Az önismeret nagyon hasznos, hiszen ha ismerjük lelkünk működését, azzal is tisztában lehetünk, hogy mire vagyunk érzékenyebbek, mi az, ami stresszt vált ki bennünk. Ezek után már könnyebben fogjuk tudni, hogyan kerüljünk el, illetve hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket. Mutatjuk is, mit tegyünk, hogy a stressz ne keserítse meg az életünket.

A stressz kikerülése, illetve oldása érdekében már azzal is sokat teszünk, ha kimegyünk a természetbe, ha kirándulunk, ha hallgatjuk a madarak énekét és gyönyörködünk a tájban. A pihenés, a kellemes környezet segítséget nyújt az izmaink ellazításában, lelkileg is lecsendesedünk, és még az idegrendszerünk is megnyugszik, ha kicsit lazítunk, pihenünk.

Szervezze meg az életét, hiszen a stressz akkor is kialakulhat az életünkben, ha rendszer nélkül élünk. Fontos, hogy megtervezzük a napjainkat, így nem alakul ki káosz, és máris kevesebb problémás helyzet áll elő.

Tartson pihenőnapokat, hiszen a túl sok munka is oka lehet a feszültségnek. A stresszt legjobban azzal tudjuk megállítani, ha kipihenjük magunkat. Mert bizony akkor is lehetünk feszültek, idegesek, ha egyfolytában csak dolgozunk, és nem állunk meg kicsit pihenni, kikapcsolódni.

Mit tegyünk? Menjünk szabadságra, teremtsünk rendszeresen úgynevezett énidőket, amikor magunkkal foglalkozunk. De semmiképpen se azzal töltsük ezt az időt, hogy naphosszat csak takarítunk. Próbáljunk inkább ellazulni, elolvasni egy izgalmas könyvet, elmerülni egy kád forró vízben, egyszóval lazítsunk, amennyit csak tudunk.

Fontos az is, hogy eleget mozogjunk, hiszen ez segíthet a stressz oldásában. A testmozgás ugyanis endorfin hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, amely semlegesíti a stressz következtében elszaporodott stresszhormonokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4002
  • e Hónap: 17751
  • e Év: 222452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.