Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Útravaló – 2020. október 4
  2020-10-04 07:30:50, vasárnap
 
  Az ősz a szüret ideje. A szentmiséken hetek óta a szőlőskertről hallunk. Olyan téma, ami jól érthető volt a hallgatóknak: Jézus összekapcsol egy elképzelhető helyzetet egy üdvtörténeti eseménnyel, és így tanít Istenről. Mi össze tudjuk-e kapcsolni életünk eseményeit, a mindennapokat Istennel? Tudjuk-e az ő szemével nézni a napjainkat?
A mai szentírási részek egészen sajátosan beszélnek az Isten és népe közötti kapcsolatról. A szőlő a Szentírásban kiemelten fontos szimbólum. Ahol szőlőt ültettek, ahol ehették-ihatták a tőkék termését, ott jólét és biztonság volt; ez jelképezte az átmenetiséggel szemben az otthont, sőt, ott ,,maga Isten volt jelen". Isten első ígérete az ősatyáknak a föld volt: megígérte, hogy otthont ad nekik. Jézusban pedig, az új szövetségben, a zarándok Egyháznak ad biztonságot.
Izajás szőlősgazdája példátlan kérdést tesz föl: mit kellett volna még tennem? Isten nem a népet hibáztatja, hanem önmagát. Micsoda alázat van Istenben! És vajon én, aki ebben a szőlőskertben lévő szőlő vagyok, aki annyiszor tapasztalom Isten szeretetét, gondoskodását az életemben, mit termek? Nem élek-e vissza Isten irgalmával? Nem vagyok-e túlságosan könnyelmű a lelki életben?
Jézus szőlősgazdájában határtalan türelem és már szinte fájó naivitás van: ,,ha a fiamat küldöm, őt csak megbecsülik..." Ahogy nő az emberi gonoszság a történetben, úgy nő a gazda szeretete, úgy növekszik türelme. Végletekig menő szeretet és megbecsülés, tisztelet. Jézus hallgatói könnyen magukra és a zsidó történelemre tudták értelmezni a példázatot. De nem pusztán ezt kell látnunk benne. Nem pusztán azt, hogy valóban beteljesedtek Jézus szavai, és a sok próféta kegyetlen halála után Isten a saját Fiát, a Messiást küldte hozzájuk, akit szintén kegyetlen módon megölnek majd, mert nem értik meg Isten szándékát, nem tudják befogadni Jézus új tanítását. A történet nem múlt idő pusztán: természetesen nekünk is szól, a mi felelősségünkről is szól. Megkaptuk mi is a szőlőskertet, meghívtak bennünket is ápolására, gondozására. Hogyan gondozzuk Isten szőlejét? Hogyan tartunk rendet az Egyház közösségében? Nem válunk-e mi is néha gonosz munkásokká, akik a saját fejük után járva gondozzák az Egyház közösségét, és erőszak, indulat, harag uralkodik köreinkben? A termés megtartható-e magunknak? Megvalósul-e életünkben Pál apostol gondolata: amit tanultatok és elfogadtatok, amit hallottatok és példámon láttatok, azt váltsátok is tettekre? Jézus figyelmeztet ma: hamis biztonságban ringathatjuk magunkat. Csak megbízottak vagyunk, akitől el is vehet a Gazda. Figyelnünk kell arra is, hogy az Isten szándéka mindig megvalósuljon. Így leszünk csak méltók rá, hogy részesüljünk az örökségben. És mi az örömhír? Az örömhír az, hogy van még dolgunk. Hogy van még lehetőségünk, hogy változtassunk, hogy Isten újból és újból megszólít bennünket, és az ő békéjét ajánlja nekünk.
Október hónap hagyományosan a Szűzanya hónapja. Rózsafüzérrel köszöntjük ilyenkor égi Édesanyánkat, végig elmélkedjük Szent Fia életét és életének misztériumát. Vegyük kezünkbe gyakran ezekben a napokban a rózsafüzérünket, akár az utazások közben, üres időkben, sorban álláskor, mondjuk el egy-egy tizedet, hogy lelkünket és életünket Isten igéjéhez tudjuk igazítani, és életünkkel meg is tudjuk valósítani a megismert igazságokat.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1166
  • e Hét: 2936
  • e Hónap: 15612
  • e Év: 249359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.