Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
KÉSZ-közlemény: Egy szívvel a hazáért
  2020-10-06 14:39:33, kedd
 
  ...... .......


Az Aradon kivégzett magyar honvéd­ tisz­tek és Batthyány Lajos miniszterelnök hazánkért hozott életáldozata Jézus Krisz­tus tanítását váltotta valóra, hiszen ,,senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért" (Jn 15,13).
Ezek a barátok lehetnek akár a család, a lakóhelyi kör­nye­zet, a keresztény közösség vagy a nemzet tagjai is, akiket nemcsak a kölcsönös szeretet köthet össze, hanem a közösen megélt és val­­lott értékek, a hit, a hagyomány, a kultúra és a nyelv is.
Ahogy a vértanúk vére a kereszténység magvetése, úgy az aradi nemzeti hősök vére a magyarság számára is magvetés, ami táplálja a mai magyarok hazaszeretetét is. Ma nem vértanúságot, de munkát, odafigyelést, tiszteletet és áldozathozatalt kíván tőlünk a haza szeretete.
A vértanú hősök a legtöbbet adták a magyar hazáért, pedig számos szomszédos nemzet fia is volt köztük. Napjainkban különösen példamutató a többnemzetiségű, de egyszívű aradi vértanúk hazaszeretete, amikor megmaradásunk feltétele a Kárpát-medencei népek összefogása. Ahogy Deák Ferenc is jobban tudta “szeretni e hazát, mint gyűlölni ellenségeinket", úgy Jézus tanítása és az aradi vértanúk példája még inkább megmutatja: a hazaszeretet segíthet, hogy múltbeli ellenségeinket is barátként tudjuk tisztelni, velük együtt tudjuk megélni keresztény hitünket, védeni értékeinket és gondoskodni gyermekeink jövőjéről a Kárpátok ölében. Az itt élő népek között most is nekünk, magyaroknak van lehetőségünk és kiemelt felelősségünk megmutatni barátságunkat.

Budapest, 2020. október 6.
Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Horthy-korszak külpolitikája 2020. október 1.
  2020-10-06 14:25:54, kedd
 
  A műsor vendégei:
Szávai Ferenc, történész
Bencsik Gábor, újságíró
Nyári Gábor, történész
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Karthauzi Szent Brúnó 10.06
  2020-10-06 10:34:58, kedd
 
  A karthauzi rend alapítójának élettörténetét idézzük liturgikus emléknapján, október 6-án.
...... .......


Brúnó Kölnben született 1030 körül. Családjáról csak annyit tudunk, hogy az alsó-rajnai tartomány nemességéhez tartozott. Egy 12. századi krónika annyit mond, hogy Brúnó alapos műveltségre tett szert a vallásos és a világi irodalomban egyaránt. Tanulmányait a kölni káptalani iskolában kezdte, és Reimsben fejezte be. Korán elkezdett készülni a papságra, felszentelése után a reimsi katedrális kanonokja és a káptalani iskola tanára lett. 1056-ban átvette az akkor már híressé vált iskola vezetését, 1075-ben pedig az érsek kancellárrá nevezte ki.
Mint tanárt nagyon szerették Brúnót, sereglettek köréje a tanítványok, köztük a későbbi II. Orbán pápa is. Őt azonban sem fényes állása, sem a szellemi élet örömei nem elégítették ki. VII. Gergely pápa oldalán harcba szállt a simónia és a papság erkölcsi romlása ellen. A számára felkínált püspökséget nem fogadta el, és fogadalmat tett, hogy elhagyja a világot, és a szegény Krisztust fogja követni. Magányos és vezeklő életre készült.

A legenda szerint Brúnót a következő megrázó esemény indította el azon az úton, amely a karthauzi remeteségig vitte: Reimsben meghalt az egyik híres főiskolai tanár. A dómban ravatalozták fel, s a hívők sokasága és a papság három napon át folyamatosan zarándokolt a holttesthez, hogy búcsút vegyen a híres mestertől.
Brúnó is elment a tanítványaival, hogy lerója tiszteletét. Mikor a halotti zsolozsmában felhangzott ez a sor: ,,Responde mihi" (,,Válaszolj nekem"), a halott felült a ravatalon, és rémülettel kiáltott fel: ,,Hívnak az igazságos bíró, Isten elé!", majd élettelenül visszahanyatlott. A jelen levő sokaság halálra váltan menekült ki a templomból. A következő napon ismét imádkozták a zsolozsmát, és a mondott sornál a halott újra felült, és iszonyatos hangon kiáltotta: ,,Elítéltek Isten igazságos bíróságán!" A harmadik napon is megismétlődött mindez, és a halott teljes kétségbeeséssel ordította: ,,Kárhozatra ítéltek Isten bíróságán!"

A legenda szerint a történtek annyira megrendítették Brúnót, hogy elhagyta ragyogó tanári pályáját, és elindult a magányba, hogy egészen Isten közelében lehessen.
Nyolc társával együtt elvonult Molesme közelébe, Sèche-Fontaine-be, hogy ott Szent Róbert irányítása alatt éljen, aki körül már kialakult a ciszterci rend magva. Brúnó azonban hamarosan fölismerte, hogy az ő hivatása nagyobb magányra szól, ezért hatodmagával Grenoble-ba ment. Itt tanítványa, Szent Hugó volt a püspök, aki a várostól 24 kilométerre északkeletre, az Alpok Chartreuse-völgyébe vitte őket, s 1078-ban itt építették fel első otthonukat.

Cikk folytatása Link

*
- Igenaptár oldalon Link

- Egy karthauzi szerzetes gondolatai Link
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2020. október 6.
  2020-10-06 10:29:52, kedd
 
  Nemigen hiszünk benne, hogy van pálfordulás. Hogyan lehetséges, hogy valaki gyökerestől megváltozzon, és új életet kezdjen? Márpedig a Jézussal való találkozás tud ilyen lenni! Jézus képes rá, hogy megváltoztasson, hogy új mederbe terelje az életem. Erről tanúskodik ma Szent Pál a Galatákhoz írt levelében, és elgondolkodtat minket, milyen hatalmas lelkierő kellett hozzá, hogy mindent újrakezdjen, és gyökeresen másként éljen utána. A feltámadott Jézussal való találkozás viszi előre Szent Pált, és ez adja neki az erőt a komoly missziós munkához. Jézus szavai a sürgölődő Mártához megerősítenek bennünket abban, hogy a munka Jézus szemlélése nélkül csak fárasztó ténykedés lesz. Keressük a helyes egyensúlyt imádság és munka között.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
27. évközi hét kedd 10.06
  2020-10-06 10:28:46, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Pál nem emberektől, hanem Istentől nyerte apostoli küldetését.
Testvéreim!
Hallottátok már, hogy milyen volt az én egykori magatartásom a zsidóság körében: könyörtelenül üldöztem az Isten egyházát, és romlására törtem. A zsidó vallásosságban nemzetemből számos kortársamat felülmúltam, mert vakbuzgó követője voltam atyáim hagyományának.
De amikor úgy tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, és hirdessem őt a pogányoknak: nem hallgattam a testre és a vérre, és Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, és nála maradtam tizenöt napig. Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. Isten előtt vallom, hogy amit most írok: Nem hazugság.
Azután Szíria és Cilicia tartományába mentem. Júdea Krisztusban hívő egyházai előtt én még ismeretlen voltam. Csak ennyit tudtak rólam: ,,Aki nemrég üldözött minket, az most hirdeti azt a hitet, amelynek azelőtt romlására tört." S magasztalták miattam az Istent.
Ez az Isten igéje. Gal 1,13-24

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus Mária és Márta házában.
Abban az időben Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait.
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: ,,Uram - méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,38-42
...... ..........



Imádság
Örökkévaló Isten! Szomjazom tanításodat, kutatom az igazságot, keresem az örök élet igéit. Hiszem, hogy a Szentíráson keresztül te szólsz hozzám, te vezetsz engem az üdvösség felé. Adj nekem türelmet, kitartást, figyelmességet, tanulékony lelket és alázatot! Add, hogy készséges legyek mindannak megvalósítására, amit üzenetedből megértek. Kinyilatkoztatott szavad és a megtestesült Ige, Jézus Krisztus legyen számomra a mindennapi lelki táplálék és a hit szerinti élet forrása!

Elmélkedés
Márta és Mária, akikről a mai evangéliumban olvasunk Lázár testvérei voltak. Lázár Jézus barátja volt, akit feltámasztott a halálból. A három testvér a Jeruzsálem melletti Betániában lakott. Útjai, illetve jeruzsálemi tartózkodásai során Jézus többször is megszállhatott náluk, most is az ő házukba tér be.
A korabeli zsidó szokások szerint a vallásosság csupán a férfiak, mégpedig a felnőtt korú férfiak ügye volt. A nőkkel, az asszonyokkal nem közölték a tanítók Isten titkait, az Istenről szóló tanítást. Az asszonyok dolga a házimunka végzése és a gyermekek felnevelése volt. Márta azt a női szerepet gyakorolja, amit elvártak tőle, ami pontosan megfelel a korabeli szokásnak. Vendég érkezett a házhoz, akit ki kell szolgálni. Helyzetéből érthető a méltatlankodása, hiszen a hagyományos szereposztás szerint testvérének, Máriának is ugyanez lett volna a kötelessége.
Mária ugyanis nem női szerepe szerint cselekszik. Ezzel nem a munkát akarja megtagadni, hanem hallgatni szeretné Jézust, s ezzel olyat tesz, amit egy nőtől nem vártak abban az időben. Jézus is meglepetést okoz azzal, hogy férfiként nem teszi helyre Máriát, nem utasítja őt, hogy inkább végezze az asszonyi munkát, hanem örömmel veszi, hogy Mária szívesen hallgatja. Még Márta méltatlankodásával sem törődik, nem ad neki igazat.
Jézus tanításának hallgatása érdekében olykor át kell lépnünk a szokások határait.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Jézus élete, tanításai és a kereszténység
  2020-10-06 10:08:22, kedd
 
  Történelem 5. Link  
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Őseink egy Isten hitéről - Magyarul vagyunk keresztények
  2020-10-06 10:06:38, kedd
 
  - Wikipedia oldalon Link

- Turulmadár oldalon Link
1.oldal Link

- Az ősmagyarok hitvilága Link

- Magyar ősvallás Ádámtól és Szent Istvántól a XXI. Századig Link

- Védhetetlen magyar pogányság Link

- PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM HITTUDOMÁNYI KAR Link

- Dr. Kiszely István: Az ősmagyarok hitvilága Link

- Kiszely István: Asszonyunk Szűz Mária Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3013
  • e Hét: 14075
  • e Hónap: 26751
  • e Év: 260498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.