Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Ferenc pápa telefonon beszélt Joe Bidennel.
  2020-11-15 15:14:30, vasárnap
 
  A beszélgetésre azután került sor, hogy az Egyesült Államok püspöki testülete köszöntötte Joe Biden megválasztott elnököt - tájékoztat a szentszéki szóvivő.
November 12-én, csütörtökön Ferenc pápa telefonon felhívta Joe Bident - tájékoztatott Matteo Bruni, a szentszéki sajtóiroda szóvivője.
A beszélgetésre azután került sor, hogy az Egyesült Államok püspöki testülete köszöntötte Joe Biden megválasztott elnököt - tájékoztat a szentszéki szóvivő.
José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) elnöke november 7-én, a 2020-as amerikai elnökválasztás lezárultával közleményt adott ki.
,,A demokrácia megkívánja, hogy mindannyian erényes, fegyelmezett emberként viselkedjünk. Megkívánja, hogy tiszteletben tartsuk a véleménynyilvánítás szabadságát, és hogy szeretettel és udvariasan bánjunk egymással, akkor is, ha nem értünk egyet a jog és a közrend egyes kérdéseiben.
Ezzel összhangban elismerjük, hogy Joseph R. Biden elnyerte a szükséges mennyiségű szavazatot ahhoz, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke lehessen. Gratulálunk neki, és megállapítjuk, hogy a néhai John F. Kennedy után ő az Egyesült Államok második katolikus vallású elnöke. Szintén gratulálunk Kamala D. Harris kaliforniai szenátornak, aki országunk első női alelnöke lesz" - áll az amerikai püspökök közleményében.

*
Joe Biden még az Egyesült Államok alelnökeként 2016. április 29-én találkozott Ferenc pápával a Vatikánban (ld. a képen).

Magyar Kurír 2020.15
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szent mise Csaba testvrrel 11.15
  2020-11-15 15:08:55, vasárnap
 
  Sajnos mivel a vírus szempontjából "gyanús" lettem, nem mutathatok be ezen a vasárnapon nyilvános szentmisét a gyerekekkel! Ezért megosztok egy pár héttel ezelőtti szentmiséről szóló felvételt, melyet fenn a Gordon-tetőn, a Jézus Szíve kilátó tövében rögzítettünk!
Most, hogy ilyen sokan megbetegedtek és szenvednek e vírus miatt, úgy érzem, hogy különösen is aktuális az ott megfogalmazott felhívás! Szeretettel kérlek nézzétek meg az elmélkedést, mit ott fenn a hegyen tartottam! Gondolkodjunk el és ha valóban nem a világ végét várjuk, hanem a jó Isten szeretetének kiáradását, akkor fogjunk össze és a székelyudvarhelyi testvéreink kezdeményezése mellé állva, építsük meg a szentélyt Jézus Szíve tiszteletére!
Rózsafüzér: imádkozzunk, hogy a teremtett világban és a testünkben is béke, egészség legyen!
Szeretettel, Csaba t.

- Szentmise a Gordon-tetőn videó Link

...... .............



- Elmélkedés Gordon tetőn 11.16 videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Az MKPK körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére
  2020-11-15 14:24:34, vasárnap
 
  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevelet intéz a hívek felé Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva, amelyet november 15-én, az évközi 33. vasárnap minden szentmisén felolvasnak a katolikus templomokban.
.....



Itt olvasható Link

*
- Árpád-házi Szent Erzsébet (Magyarországi Szent Erzsébet, német nyelvterületen gyakorta Türingiai Szent Erzsébet) (Sárospatak vagy Pozsony, 1207. július 7. - Marburg, 1231. november 17.)
Ma van Szent Erzsébet halálának a napja, de mi november 19-én ünnepeljük 18.00 órától a kedves szentünket! Sajnos én most itt Déván a szobámban fogok megemlékezni a Szászvárosi templomunk és gyermekvédelmi otthonunk védőszentjéről! A búcsún nem tudok részt venni, de hiszem, hogy Szent Erzsébet túl időn és téren, így is részt vesz a mi életünkben!
Szeretettel, Csaba t.

*
- zent Erzsébet élete arra sarkall minket, hogy példája szerint és lehetőségeinknek, eszközeinknek megfelelően mi magunk is vegyünk részt a betegek és a szükséget szenvedők ínségének csillapításában"... MKPK
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Útravaló – 2020. november 15
  2020-11-15 14:22:55, vasárnap
 
  A példázatban egy ember talentumokat adott szolgáinak, mielőtt elutazott. A talentumok ezüstpénzt jelentettek. Egy talentum 43-44 kilogramm ezüstpénzösszeg lehetett. Fontos megjegyzés, hogy mindegyik a képességéhez mérten kapott. Az is lényeges, hogy csupán egyetlen talentum is akkora összeg, hogy ezt is be lehetett volna fektetni, gyarapodjon. A példázat szerint, amikor a szolgák ura visszatért, számadásra szólította szolgáit.
Ez azt jelenti, hogy minden embernek egyszer meg kell majd jelennie Krisztus ítélőszéke előtt. Látjuk tehát, hogy a talentumokról szóló példabeszéd igazi tartalma nem az anyagiak, nem is a befektetés, hanem a krisztusi kegyelem. Ebből a kegyelemből mindenki személyre szólóan kap, és az elszámolás is ennek megfelelően történik. Érdekes fölfigyelni rá, hogy Jézus az Isten országáról egy befektetési hasonlatot használ, csakúgy, mint a kincsről és a gyöngyről szóló példabeszédben (Mt 13,44-46). Tudja, hogy a pénz, a vagyon és a befektetések milyen közel állnak hozzánk, és mennyire alkalmasak egy mélyebb igazság feltárására.
Egy angol pap barátom az egyházközség egyik oszlopos tagjának temetésekor a következőket mondta: A föld, ami a tied, 1×2 méter, 2,5 méter mélyen, és ennyi.
Akinek van egy kis pénze, azon gondolkodik, hogy el ne veszítse az értékét, hogy el ne koptassa az infláció. Töri a fejét, hogy megmaradjon az értéke, és ha lehet, a pénze pénzt teremjen. Így a pénznek olyan funkciója is van, ami kiemeli értékmérő rendeltetéséből, és önálló életre kelti. Eddig a kölcsönbe adott árucikkért, szerszámért a kölcsönadó felszámított némi használati díjat. A pénz meg arra való volt, hogy átjárhatóságot hozzon létre a csizma és az alma között. Egy kiló alma 500 valami csoda és egy pár csizma 40 ezer valami csoda, akkor a valami csodát elnevezzük mondjuk forintnak, és ettől a perctől az ár nemcsak az alma és a csizma közötti arányosság kifejezésére alkalmas, hanem meghatározható vele a tökmag és az alma, vagy a tökmag és a Suzuki autó értéke is. Attól a perctől fogva, amikor ez a tökmag és az autó közti arányosság elkezd önálló életet élni, a használatért szedett díj, a kamat lesz az értékmérő: vagyis a pénz elveszíti az összehasonlító funkcióját: ebből lesz a pénz a pénzért. A befektetés művelete önmagában tehát nem a munkát díjazza, hanem azt jutalmazza, akinek pénze van. Minél több van, annál jobban.
Innentől kezdve ez a történet keserű szájízt hagy az olvasókban, és nem is tudjuk, miért kerülhetett ilyen gyanús, a kizsákmányolást és az igazságtalanságot felmagasztaló példabeszéd az evangéliumba. Figyeljük meg, hogy a ,,gazda" milyen nagylelkű. Minden vagyonát a szolgái kezébe adja. A többi szolga elkezdi hasznosítani.
A gazda az Isten. A talentumokat hagyományosan az emberi képességeknek szokták nevezni, pedig nem azok. Talentum a gazda vagyona, az Isten gazdagságának része; elosztásának aránya a gazdának a szolgáiról, a hívőkről, az emberekről alkotott képét tükrözi. Az Isten gazdagsága nem a királyok gazdagságához mérhető: olyan szellemi, lelki jóról van szó, ami gyarapodni rendeltetett. Az ő gazdagsága az Isten országa. Isten ezt az országot az emberekkel való kapcsolatán keresztül építi. A keresztény Egyházhoz tartozó tagok - Jézus követői - lehetnek ennek az országnak építői. Ezért Isten rájuk bízza országát.
Mit tesznek vele? Mit teszünk vele? Formulák mögé rejtjük, megóvjuk, vagy tant csinálunk belőle? Körülbástyázzuk Isten országának titkát? A történet szerint éppen ez az elítélt magatartás. Isten országának titkát, ezt a gazdagságot meg kell mutatni az embereknek. Isten országa és szeretete ugyanis nem csökken, ha megosztjuk, hanem növekszik.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Levélben kaptam
  2020-11-15 14:02:29, vasárnap
 
  A Szent Gábriel Irodalmi Klub Tagjainak és Vendégeinek!
Szeretettel köszöntelek Benneteket!
Remélem, hogy egészségesek vagytok és fegyelmezetten betartva az előírásokat,
a Gondviselésbe vetett bizalommal tekintetek az előttünk álló időszakra.
Szerettem volna advent 3.vasárnapján (dec.13-án) egy szép karácsonyi ünnepséget tartani a templomban, de ez egyenlőre nagyon kétségesnek tűnik.
Most, hogy újból tombol körülöttünk a járvány nagyon igyekeznünk kell, hogy gondolataink többségét a szép dolgok foglalják le.
*
Folytatni fogom a Jubileumra készülünk képes visszaemlékezést az irodalmi klub múltbeli eseményeire.
Fedezzétek fel magatokat a fényképeken!
Balatoni kirándulásunkat pedig Badacsonyban folytatjuk, hiszen a Balaton nemcsak nyáron csodálatos.
Kicsit több olvasnivalót illesztettem ezekbe az anyagokba, hiszen talán több az idő az olvasásra a meleg szobában.
Vigyázzatok Magatokra! Maradjon egészséges a testünk és a lelkünk egy arán!
Szeretettel: Márti
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Évközi 33. vasárnap 11.15
  2020-11-15 13:49:59, vasárnap
 
  OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
A derék asszony mindent beszerez ügyes kézzel.
Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje egész szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig javára van, sohasem kárára, életének minden napján. Előteremti a gyapjút és a kendert, és mindent beszerez ügyes kézzel. Kinyújtja karját a guzsaly után, és kezével megfogja az orsót. Kiterjeszti kezét az elnyomott fölé, a szűkölködőnek meg karját nyújtja. Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az istenfélő asszony dicséretet érdemel. Magasztaljátok keze munkájáért, és a városkapuknál dicsérjétek tetteit.
Ez az Isten igéje. Péld 31,10-13.19-20.30-31

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből
Ne lepjen meg titeket az a nap, mint a tolvaj!
Testvéreim!
Ami az Úr eljövetelének idejét és óráját illeti, arról nem szükséges írnom. Hiszen jól tudjátok ti is, hogy az Úr napja úgy érkezik el, mint éjjel a tolvaj. Amikor azt mondogatják: ,,Béke és biztonság", akkor éri őket hirtelen a pusztulás, akárcsak a várandós asszonyt a fájdalom. És nem lesz menekvés számukra!
De ti, testvérek, nem jártok sötétségben, hogy az a nap tolvaj módjára meglephetne titeket. Hiszen mindnyájan a világosság és a nappal fiai vagytok. Nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne aludjunk hát, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok!
Ez az Isten igéje. 1Tessz 5,1-6

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mivel a kevésben hű voltál, menj be Urad örömébe!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, és másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott: másik kettőt szerzett. Az pedig, aki csak egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette a földbe urának ezüstjét.
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött az, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!" Jött az is, aki két talentumot kapott, és így szólt: ,,Uram, két talentumot adtál nekem, nézd, másik kettőt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!"
Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Így szólt: ,,Uram! Tudtam, hogy kemény ember vagy, ott is aratsz, ahová nem vetettél, és onnan is szüretelsz, ahová nem ültettél. Félelmemben elmentem hát és elástam a földbe a talentumodat. Nézd, ami a tied, visszaadom neked!" Válaszul az úr ezt mondta neki: ,,Te gonosz és lusta szolga! Ha tudtad, hogy aratok ott is, ahová nem vetettem, és szüretelek onnan is, ahová nem ültettem, ezüstjeimet a pénzváltóknak kellett volna adnod, hogy ha megjövök, kamatostul kapjam vissza! Vegyétek csak el tőle a talentumot és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert akinek van, annak még adnak, hogy bővelkedjék; és akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van! Ezt a hasznavehetetlen szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás!"
Vagy rövidebb forma:
EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mivel a kevésben hű voltál, menj be Urad örömébe!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,14-30 rövidebb: Mt 25,14-15.19-21
...... ........... .....



Imádság
Mindenható Istenünk! Te megbízol bennünk és arra kérsz minket, hogy talentumainkat helyesen használjuk fel. Segíts, hogy felelősségünk tudatában minden talentumunkkal, képességünkkel és adottságunkkal a te dicsőségedet szolgáljuk, és segítsük mások és magunk örök üdvösségét! Te nem kívánsz lehetetlent tőlünk, csupán azt, hogy munkatársaid legyünk, fedezzük fel magunkban talentumainkat és akaratod szerint éljünk azokkal. Adj nekünk bölcsességet, önzetlenséget és szelídséget, hogy a teremtett világot jobbá tegyük! Segíts minket, hogy minden adottságunkkal önmagunk és mások üdvösségét segítsük, s ezáltal dicsőséget szerezzünk neked.

Elmélkedés
Amit Istentől kapunk
A talentumokról szóló evangéliumi történetet jól ismerjük. Egy úr rábízza vagyonát a szolgákra, hogy kamatoztassák azt távollétében. Egyesek vállalják a kereskedés kockázatát és kétszer annyit tudnak visszafizetni az úr visszatérésekor. A harmadik szolga azonban, aki félelmében inkább elásta a pénzt, csak ugyanannyit tudott visszaadni. Az úr, aki tőle is azt várta, hogy kamatoztassa a rábízottat, haragjában megbüntette őt, a többiek pedig jutalomban részesültek.
Könnyen felismerjük, hogy Jézus példabeszéde valójában nem a pénzről szól, és nem arra vonatkozóan ad nekünk tanácsot, hogy jól nézzük meg, kire bízzuk pénzünk kezelését. A példabeszéd Jézus azon beszédeinek sorába illeszkedik, amelyek a végső időkről, az Emberfia eljöveteléről szólnak. Korábban Jézus arról tanított, hogy milyen jelei lesznek második eljövetelének, milyen megpróbáltatások várják tanítványait. Figyelmeztetett, hogy senki sem tudja előre az eljövetel időpontját. A hű és a hűtlen szolgáról, valamint a bölcs és az oktalan szüzekről szóló példázatok az állandó éberségre és a készenlétre hívták fel figyelmünket az elmúlt vasárnapokon. A talentumokról szóló mai beszéd az Úr visszatéréséről és az elszámolásról szól, amelyet az irgalmasság cselekedeteinek a részletezése követ, amelyről a jövő vasárnap, Krisztus Király ünnepén fogunk hallani.
Jézus mennybemenetele óta a Krisztust váró korban élünk. Olyan időben, amikor Krisztus dicsőséges második eljövetelét várjuk. Ez a várakozás jellemzi az Egyházat és minden hívőt. Erről a várakozásról soha nem szabad elfeledkeznünk, hiszen akkor a hűtlen szolgákhoz hasonlítanánk, akiket meglepetésként és felkészületlenül ér az úr érkezése. Várakozásunk nem tétlenséget jelent, hanem azt, hogy szem előtt tartva a ránk váró ítéletet, felelősséggel használjuk mindazt, amit Isten ránk bízott. Nem elegendő a hagyományok őrzése és az azokhoz való ragaszkodás, hanem fejlődnünk és növekednünk kell. A vallási életben, a lelki életben szüntelenül fejlődnünk kell. Az Úr eljövetelét próbatételek előzik meg, amelyek magát az Egyházat és annak tagjait is érintik. Az Egyház szüntelenül várja Krisztus jövetelét, amely a történelem bármelyik pillanatában bekövetkezhet, de előbb át kell mennie a próbatételeken. Az ítéletig együtt növekszik a konkoly a búzával, a rossz a jóval. A próbatételek közepette se veszítsük el reményünket! Krisztus eljövetele ítéletet jelent az emberek számára, tehát mindenkinek számot kell adnia hitéről. Őrizzük meg hitünket, hogy Krisztus eljövetelekor fel tudjuk azt mutatni!
Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mindannyian kaptunk jó képességeket, tulajdonságokat Istentől. Lehet, hogy nem vagyunk világhírű énekesek, nem vagyunk világbajnok sportolók, nem vagyunk sikeres sztárok, de mégis mindannyiunknak adott Isten valamilyen talentumot. A példabeszéd szerint a gazda elvárja, hogy szolgái kamatoztassák a rájuk bízott talentumokat. Ugyanígy Isten elvárja tőlünk, hogy használjuk és fejlesszük mindazokat a jó tulajdonságokat, szellemi képességeket vagy testi adottságokat, amelyekkel megáldott minket. Azt is elvárja tőlünk, hogy ne csak a magunk javára használjuk ezeket, hanem lehetőleg állítsuk embertársaink szolgálatába. Amit Istentől kapunk, azzal neki kell elszámolnunk.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Eltemették a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt ....
  2020-11-15 13:32:13, vasárnap
 
  Eltemették a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt kecskeméti piarista szerzetes tanárokat.
Balázs Gergely György SchP életének 74., szerzetességének 56., áldozópapságának 48. évében november 4-én, Szabó István Ervin SchP életének 80., szerzetességének 62., áldozópapságának 54. évében november 5-én hunyt el a kiskunhalasi járványkórházban. A piarista atyákat november 14-én a kecskeméti Köztemetőben, a piarista sírboltnál helyezték örök nyugalomra.
A temetés előtt Szakál Ádám, a Piarista Rend Magyar Tartományának provinciálisa főcelebrálásával gyászmisét mondtak Balázs Gergely György SchP és Szabó István Ervin SchP lelki üdvéért a kecskeméti Szentháromság-templomban (piarista templomban), a járvány miatt zárt körben.
A misén piarista szerzetesek, egyházmegyés papok és az elhunytak közvetlen hozzátartozói vehettek részt. A temetés első része, az elhunytak hamvainak beszentelése is a templomban történt.
...... ........... .....


Szakál Ádám piarista tartományfőnök a szentmise elején a jelenlévők járványhelyzet miatti létszám korlátozásáról beszélt. Ha nincs ez a ,,nehéz helyzet", rengetegen eljöttek volna, szerzetes- és paptársak sokasága, öregdiákok, a Kecskeméti Piarista Gimnázium pedagógusai, diákjai, a tanulók szülei, barátok, ismerősök nemcsak a városból, hanem szerte az országból.
A szentmise olvasmányában Szent Pál Filippiekhez írt levelének vigasztalása hangzott el: ,,A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez." (Fil 3,20-21)
Az evangéliumban Jézusnak az utolsó vacsorán elmondott biztató szavait hallhattuk: ,,Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is. Én vagyok az út, az igazság és az élet." (Jn 14,1.3b.6a)
Szakál Ádám piarista tartományfőnök homíliájában hangsúlyozta, hiányzik az évtizedeken át szolgáló két szerzetes tanár közösségszervező lendülete, a praktikusságuk, az imádkozó lelkületük. Emberi értékekben gazdag életükről szólnak a napokban az interneten megosztott, velük kapcsolatos történetek, megemlékezések. ,,Írjuk le a róluk szóló emlékeinket továbbra is egymásnak, ha már a technika ezt lehetővé teszi" - buzdított a tartományfőnök.
...... ..............


Szakál Ádám arról is beszélt, hogy a sokak által szeretett atyák nem voltak mindenben tökéletes, ideális piaristák, azaz egyszerre jó tanárok, szónokok, praktikus emberek, tudósok, teológusok, közösségszervezők és máriás lelkületű imádkozók, de nem is volt szükségük arra, hogy ilyen ideálisak, tökéletesek legyenek, mert a lényeget megtalálták.
Szabó István atya, tanár úr - a diákok nemzedékei számára egyszerűen Kuka -, nagy közösségteremtő volt, Balázs Gergely atya pedig Kalazancius szellemiségéhez hű, imádságos lelkületű Mária-tisztelő.
A tartományfőnök a gyászmise prefációjának szavaira utalva arról is beszélt, hogy halálukkal az ő hívő életük csupán ,,megváltozik, de el nem múlik", és a lelküket a mennyben örök otthon várja.
A dolgok változnak, de nem múlnak el, ahogy István és Gergely atya műve, öröksége sem: figyelnünk kell arra, amit az életükkel üzenni akartak nekünk - folytatta a tartományfőnök.
...... ..........


István atya életéből a praktikusságot, Gergely atya életéből a Mária-szeretetet emelte ki. Előbbi nevéhez a piaristák által fenntartott tiszaugi csónakház mint közösségszervező központ kapcsolódik, utóbbihoz a kecskemétiek szeretett Mária-kápolnája, s az ottani engesztelés.
Jól éreztük magunkat István atyával és Gergely atyával, a mennyországot hozták le nekünk"
fogalmazott Szakál Ádám.
A gyászmisén a következőkben a tartományfőnök beszentelte az elhunytaknak az oltár elé kihelyezett hamvait, majd búcsúbeszédek hangzottak el.
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye képviseletében Finta József általános érseki helynök megköszönte a két szerzetes szolgálatát, megköszönte őket Istennek, és megrendülten emlékezett az atyákkal való utolsó találkozásokra, amikor még nem tudhatták, hogy a járvány végzetes lesz mindkettejük számára.
Finta József elmondta, István és Gergely atya a Szent Pál-i értelemben vett ,,jó harcot megharcolta", ,,átadták nekünk azt, amit Isten bízott rájuk, és amit át kellett adniuk, erőt meríthetünk életük példájából". Gergely atya az utóbbi időkben járta a szociális otthonokat, kórházakat, a betegek mellett volt, s mindketten segítségére voltak a Kecskemét környéki településeken szolgáló papoknak. Tanítványaik sokasága hívta őket esketni, keresztelni az ország különféle pontjaira.
következőkben Kecskemét város önkormányzatának képviselője mondott személyes hangú búcsúztatót. Kiemelte: ,,Gergely atyának köszönhetjük, hogy az arborétumnál lévő Mária-kápolna az engesztelés helye lett." Megemlékezett Szabó István atya közéleti tevékenységéről is, elmondta, hogy az önkormányzat egyházügyi munkacsoportjának aktív tagja volt.
A helyhatóság a piarista rendház mellett a két szerzetes emlékére fenyőfát ültetett.
A gimnázium diákszövetségének elnöke búcsúbeszédében rámutatott, hogy a két szerzetes sorsának több közös vonatkozása van: a hűségük a hithez, a szerzetesi fogadalmukhoz és közösségükhöz, valamint Kecskeméthez. Gergely atya huszonöt, István atya negyven évet töltött a tanári pályán. S mintegy harminc település hívő közössége osztozik a gyászban, ahol segítettek a helyi plébánosoknak. ,,Nem esett folt az erkölcsi tisztaságukon, fáradhatatlan tenni akarásuk példa marad" - mondta az emlékező.
A Szentháromság-plébánia képviselője rövid, de annál személyesebb indíttatású emlékezésében arról beszélt, hogy amikor egy pap meghal, olyan, mintha benne magát Jézust veszítenénk el.
...... ...........


A temetés második része, a sírba tétel a kecskeméti Köztemetőben zajlott, a piarista sírboltnál. A járványügyi szabályok szerint maximum ötven fő vehetett részt a temetői szertartáson, de mivel mindkét szerzetest nagyon sokat tisztelték, szerették, kétféle módon is be lehetett kapcsolódni a szertartásokba, a Kecskeméti Televízió közvetítésének segítségével, valamint a Szentháromság (Piarista) Plébánia online közvetítésének útján.
*
Balázs Gergely SchP
Nagy Szent Gergelyről nevezett Balázs Gergely 1947. június 6-án született Kecskeméten. 1965-ben lépett be a piarista rendbe, 1971. szeptember 26-án tett örökfogadalmat. 1973. augusztus 25-én Kecskeméten szentelték pappá. Huszonöt éven át, 2002-ig tanított a kecskeméti piarista iskolában magyar-orosz szakos tanárként. A diákok lelkipásztori szolgálatában és a kollégium életében is hosszú éveken át odaadóan részt vett. Káplánként működött a kecskeméti Szentháromság-plébánián, ellátta a kecskeméti Mária-kápolnát, helyettes kórházlelkész volt a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Romló egészségi állapota miatt idén szeptemberben felmentést kapott lelkipásztori beosztásaiból. Szeptember 27-én búcsúzott el híveitől. November 4-én, szerdára virradóan hunyt el a kiskunhalasi járványkórházban, életének 74., szerzetességének 56. évében.
...... .............


Szabó István SchP
Mária szentséges nevéről nevezett Szabó István 1941. szeptember 3-án született Kecskeméten, itt érettségizett a Piarista Gimnáziumban. 1959 nyarán lépett be a rendbe, örökfogadalmat 1964. augusztus 30-án tett, 1967. február 24-én szentelték pappá. 1968-ban matematika-fizika-ábrázoló geometria szakos tanári oklevelet szerzett. Egy évet tanított a budapesti piarista gimnáziumban, 1969-től pedig élete végéig a kecskeméti szerzetesközösség tagjaként gimnáziumi tanár, kollégiumi nevelőtanár, általános iskolai igazgató, gimnáziumi igazgató volt. Többször volt a szerzetesközösség házfőnöke, 2007-től a tartomány gazdasági bizottságának tagja. 2014-től a Szent Erzsébet-templom igazgatója. 1989-től jelentős szerepet töltött be a cserkészetben, a kecskeméti 118. számú Kalazancius Cserkészcsapat elnöke volt. Áldozatos munkáját kitüntetésekkel is elismerték: Antall József-emlékérem a Piarista Diákszövetségért végzett munkájáért (1997), Cserkészmunkáért (2002), Kecskemét Városért Oktatási Díj (2003), Kunszt József-díj (2005), Kecskemét Ifjúságáért Díj (2008), Pro Honore díj (2009), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat, 2012), Varga László-emlékérem (2014), Bács-Kiskun megyei Príma Díj (2017). November 5-én, csütörtökön reggelre hunyt el a kiskunhalasi járványkórházban életének 80., szerzetességének 62. évében.

Fotó: Merényi Zita
Körössy László/Magyar Kurír 2020.11.14


Nyugodjanak Békében és az örök világosság fényeskedjen Nekik
...... ............. .........


Emlékezés fénye örökké világítson
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Aki a kicsiben hű
  2020-11-15 13:13:40, vasárnap
 
  Évközi 33. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 25,14-30)
Kovács Zoltán rektor gondolatai

Gazdasági problémák, pénzügyi botrányok, sikkasztás, csalás, pénzmosás - napi szintű témák a sajtóban. Egy bizonyos ingerküszöb alatt az információk fel sem keltik már a figyelmünket, mások viszont nagyot szólnak. Kétségtelen, hogy ha egy nap azt írnák az újságok: ,,egy ember a földbe rejtette egyetlen pénzérméjét", alig foglalkozna valaki ezzel a csekély hírértékű történéssel.
A mai példabeszéd nem harácsolásról, kapzsiságról, határtalan birtoklásvágyról szól, hanem két hűséges, rátermetten gazdálkodó emberről és egy lustáról, aki inkább nem kockáztat. És persze az urukról, akinek elszámolással tartoznak. De miről van szó valójában?
A talentumok az Istentől kapott természetfölötti kegyelmek, természetes képességeink, egyszóval: minden, ami Urunk ajándéka az életünkben. Isten ránk bízta ezeket. Mondhatni: a mieink is, meg nem is. Számadással tartozunk értük.
Komoly veszélyt hordoz magában annak feltételezése, hogy pusztán a jó cselekedeteim, ügyes sáfárkodásom eredményeként, önerőből ,,ki tudom termelni" a magam számára az üdvösséghez szükséges kegyelmet. Ez nem így működik: Isten országába nem automatikusan visznek be a jótetteink, ezt kiérdemelni nem tudjuk. A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint ,,Krisztus bennünk élő szeretete minden érdemünk forrása Isten előtt. A kegyelem, mely tevékeny szeretettel egyesít Krisztussal, biztosítja cselekedeteink természetfölötti jellegét és abból következően érdemét Isten és az emberek előtt. A szentek mindig világosan tudták, hogy minden érdemük tiszta kegyelem volt."
Akik a kicsiben hűnek bizonyulnak, azokra Isten mindig egyre többet bíz: még szorosabb, még bizalmasabb munkatársaivá válnak. Ez pedig nem látványos kiváltságokban nyilvánul meg, hanem sokszor éppen abban, hogy bővebben részesedünk a kereszthordozásból is, még ha emberi gyarlóságunk tiltakozik is ellene. Azért, mert ha már bizonyítottunk a kis dolgok hűséges végzésében, akkor szívesebben vár tőlünk nemcsak éberebb tevékenykedést vagy még buzgóbb szolgáló szeretetet, hanem mélyebb, rejtett áldozatokat is. Isten ezzel is mintegy ,,kitüntetett munkatársaivá" tesz bennünket, hiszen imáinkkal, felajánlott testi-lelki szenvedéseinkkel meglepően sokat tehetünk számos jó ügyért: elhunyt szeretteinkért, bajbajutottakért, papi és szerzetesi hivatásokért vagy éppen azért, hogy a lelkünkben egyre erősebb vonásokkal rajzolódjon ki Krisztus arca. Ennek folyamatát és eredményét más emberek kívülről sokszor nem látják, de gyakran még mi magunk sem. A talentum viszont éppen ebben a csendben kamatozik. Ha azonban már az emberi elismerés ,,megfizetett", mit várunk Istentől?
Hajlamosak vagyunk a veszteségeinket, kényelmetlenségeinket látva elfelejteni, mennyi minden jót kapunk Istentől, amiért köszönettel és elszámolással tartozunk. Elégedetlenkedéseink ködén áttekintve, tegyük fel magunknak a kérdést: milyen talentumokkal halmoz el Isten, melyekkel földi életünk során őt és ember testvéreinket nap mint nap meg kell örvendeztetnünk?

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 482 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1812
  • e Hét: 12874
  • e Hónap: 25550
  • e Év: 259297
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.