Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Macskagyökér
  2020-11-19 23:25:43, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Kis ezerjófű
  2020-11-19 23:24:58, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Holdviola
  2020-11-19 22:35:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Fekete nadálytő
  2020-11-19 22:34:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Szomorúságűző gyógynövények
  2020-11-19 22:19:07, csütörtök
 
  A szomorúság nem jó dolog, hiszen a letargikus hangulat miatt nem úgy végezzük a feladatainkat, ahogyan szeretnénk, és még az is előfordulhat, hogy a környezetünkkel sem úgy bánunk, ahogyan azt megérdemelnék. Mit tehetünk a szomorúság ellen?

Gyógyszert lehetőleg ne vegyünk be, hiszen az antidepresszánsok és a kedélyjavítók nemcsak függőséget okozhatnak, hanem számos mellékhatással is rendelkeznek. A természet is felkínál olyan lehetőségeket, kincset érő gyógynövényeket, amelyek a szomorúság elűzésében is nagyon hatékonyak.

Az egyik ilyen gyógynövény a citromfű. Nagyon kellemes az illata és rendkívül hasznos, ha feszült vagy szomorkás, lenyomott lelkiállapotba kerülünk. A citromfűből készíthetünk teát, amely nemcsak a jó hangulat megteremtését segíti elő, hanem oldja a feszültséget és az emésztőrendszeri problémákon is sokat segíthet.

A másik remek gyógynövény a szomorú hangulat elűzéséhez nem más, mint az illatos levendula. Ezt a gyógynövényt már évszázadok óta alkalmazzák az aromaterápiában, hiszen amellett, hogy jó hangulatot teremt, számos más pozitív tulajdonsággal is rendelkezik.

A levendula ugyanis csökkenti a stresszt és a szorongást, így azok, akik alvászavarral küzdenek, este lefekvés előtt mindenképpen fogyasszanak el egy csésze levendulateát. De az is jó megoldás, ha beszereznek egy levendulapárnát, hiszen az illatának aromaterápiás hatása kiemelkedő.

A rózsa ugyan nem gyógynövény, mégis hasznos, ha van a kertünkben és néha beviszünk belőle a lakásba egy-egy csokorral. A rózsának kellemes az illata, így az aromaterápiás hatása is érvényesül, és csak rá kell néznünk egy színes, illatozó rózsacsokorra, máris jobb lesz a kedvünk.

Gyógynövények közül kiemelkedő szerepe van még a mentának és a rozmaringnak is. Mindkettő hatékony kedélyjavító, ezen kívül a menta nagyon hasznos az emésztés és az egész emésztőrendszer számára.

A rozmaring és a belőle készült tea javítja a kognitív funkciókat. Azaz, ha rendszeresen fogyasztunk rozmaringból készült teát, nagy eséllyel nem lesznek memóriagondjaink, sőt a koncentrálás is jobban működik majd.

A mediterrán országokban nagyon közkedvelt a bazsalikom. Nemcsak azért, mert remek fűszerezést biztosít a mediterrán ételek számára, hanem azért is, mert nyugtató hatással is rendelkezik. Így a menta mellett a bazsalikom az a fűszernövény, amely a hangulatra és az emésztésre is egyaránt pozitívan hat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Agyi funkciót támogató tápanyagok
  2020-11-19 12:59:22, csütörtök
 
 



Nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is nagy szüksége van tápanyagokra, hiszen csak akkor lesz képes kielégítően és megfelelően működni, ha ezeket rendszeresen megkapja. Az agy számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyagok támogatják és felgyorsítják az agyi funkciókat, jó hatással vannak a motivációra, és az éberséget is jelentősen fokozzák.

Az agyunkat is tápláló ételek a stresszszint csökkentésében is részt vesznek, sőt a szorongást is remekül oldják. Azok a személyek, akik megfelelő tápanyagokkal látják el az agyukat, nagyobb eséllyel kerülhetik el a kognitív hanyatlást. Az agy számára fontos tápanyagok támogatják a funkciók működését, így kisebb lesz az esélye, hogy idősebb korunkban olyan neurodegeneratív betegségben fogunk szenvedni, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Az agy számára fontos tápanyagokat tartalmaz a bacopa nevű gyógynövény. Ma már hazánkban sem ismeretlen, hiszen bioboltokban többféle formában is kapható. A bacopa nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem antioxidáns hatással is rendelkezik, így eredményesen csökkenti az oxidatív károsodást okozó szabad gyököket.

A bacopa segítségünkre lehet a betegségek megelőzésében és a demencia kezdeti szakaszában is, hiszen ha elkezdjük fogyasztani, úgy lehetőség nyílik a betegség súlyosbodásának megakadályozására. A bakopa jó hatással van a memóriára is, így akár megelőzésként is nyugodtan fogyaszthatjuk.

A másik remek gyógynövény a gotu kola, amelynek a stressz csökkentésében van kiemelkedő szerepe, de a kognitív funkciók támogatásában is részt vesz. A gyógynövényt már régóta alkalmazzák szorongás csökkentésére, és álmatlanság esetén is bátran számíthatunk rá. Ahogy idősödünk, úgy felléphetnek enyhe kognitív problémák, azonban, ha el kezdjük a gotu kola fogyasztását, kisebb az esélye annak, hogy romlik az agyunk teljesítőképessége. Ez a gyógynövény még a stressz csökkentésében és a hangulatfokozásban is remekel.

A kognitív funkciók javításában a karotinoidok is aktív szerepet játszanak, melyek leginkább a sárgarépában találhatók nagy mennyiségben. Két vegyülete, a lutein és a zeaxantin nemcsak az agy, hanem a szem egészségét is védi. Mindkettő erős antioxidánsnak számít, így akár a szemben, akár az agyban lévő gyulladást is csökkenthetik. Ennek az erős antioxidáns hatásnak köszönhetően mérséklődhet a kognitív funkciók hanyatlásának kockázata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Edzés 4 előnye idősebbeknek
  2020-11-19 12:51:25, csütörtök
 
  Bizonyára hallotta már ezt a kifejezést, hogy ellenállás. Nos, van olyan is, hogy ellenállásedzés. Mit is takar ez a kifejezés és milyen előnyei vannak? A cikkben mutatunk 4 olyan okot, amiért érdemes ezt az edzésformát választani még idősebb korban is.

Az ellenállásedzés minden olyan fizikai edzést magába foglal, ami izometrikus és izotóniás gyakorlatokat jelent. Ezeknek az edzéseknek nem más a célja, mint az izmok erősítése és fejlesztése. A sportolók is gyakran alkalmazzák ezt az edzésformát, hogy erősebbé és gyorsabbá váljanak. Ez azonban nem csak ezt a célt szolgálja, ennél sokkal hasznosabb az emberi test számára.

A kor előrehaladtával egyre kevesebb izomzattal kell számolnunk, ha nem teszünk ez ellen semmit. Azonban az ellenállásedzés nagyszerűen fejleszti az izomzatot, ami azért is nagyon hasznos, mivel ennek is köszönhetően csökken az időskori sérülés veszélye, és krónikus betegségek kialakulásának az esélye. A korral járó izomtömeg-csökkenést meg lehet akadályozni, mégpedig azzal, ha rendszeresen ellenállásedzést végzünk.

Ez a fajta mozgás védi az ízületek erejét és stabilitását, mindemellett a csontokat is erősíti és az izomzatot is fejleszti. Ezért kellene már időben elkezdeni ezt az edzésformát, hogy idősebb korban, ha el is esünk, akkor se legyen csonttörés vagy más komoly sérülés.

Ahogy idősödünk, úgy csökken a csont tömege és sűrűsége. A csonttörés nemcsak azért veszélyes, mert hetekig, hónapokig tarthat a gyógyulás, hanem azért is, mert súlyos szövődményei is lehetnek. Azonban az ellenállásedzéssel még akár növelhetjük is a csontsűrűséget, amivel csökken a csontritkulás kialakulásának kockázata. Természetesen fontos, hogy helyes táplálkozással is elősegítsük a csontjaink egészségét. Ebben a célunkban leginkább két vitamin és két ásványi anyag segíthet, melyek hatékonyan támogathatják a csontok építését, ezek a kalcium, a magnézium, illetve a K2- és a D3-vitamin.

Minél több izomzattal rendelkezünk, annál több kalóriát égetünk el éjszaka miközben alszunk. Az ellenállásedzés tehát kvázi egy gyorsabb anyagcserét eredményez, amely megakadályozhatja, hogy súlytöbblet alakuljon ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 692 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 699
  • e Hét: 4277
  • e Hónap: 24139
  • e Év: 200014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.