Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Gyújtoványfű
  2020-11-22 23:17:46, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Fürtös salamonpecsét
  2020-11-22 23:16:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Fehér mécsvirág
  2020-11-22 23:14:22, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
A széles levelű útifű gyógyhatásai
  2020-11-22 22:40:20, vasárnap
 
 



A széles levelű útifű (Plantago major) nem ugyanaz, mint a köhögésre ajánlott lándzsás útifű. A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott, jól ismert gyógynövény. Ne irtsuk, fogyasszuk!

A lándzsás és a széles levelű nagy útifű is igénytelen évelő gyógynövény. Mindkettő megtalálható réteken, legelőkön, utak mentén, parlagokon, árkokban gyakorlatilag az egész világon.

Ez az ártalmatlan kis gyomnövényként ismert fű az egyik leghasznosabb gyógyszer!

A svájci Künzle tisztelendő, a tősgyökeres természetgyógyász és a gyógynövények nagy hatóerejének szakembere, ezt írja:

,,Nincs még egy növény, amelyik úgy tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot, ezért használ azoknak, akiknek gyenge a tüdejük, veséjük, vérszegények, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek, rekedtek, soványak, mint az agár, még akkor is, ha mindennel ellátják őket, mi szem-szájnak ingere. Segít lábra állni a gyengécske kisgyerekeknek, akik a jó táplálkozás ellenére is visszamaradnak a fejlődésben."

Felhasználási módjai a következők:
Teája a legjobb emésztés segítő. Rendbe rakja a bélflórát, védi a bél falainak egészségét.

Összezúzott friss levele kitűnő sebgyógyító. Összehúzza és fertőtleníti a sebeket, zúzódásokat, egyszerűen rátéve a sérült területre.

Segít kigyógyulni a náthából, a köhögésből.

Lassítja a vér áramlását, ezért segítség lehet a menstruációs panaszok esetén.

Csodálatos vértisztító hatásánál fogva kúraszerűen alkalmazva tisztítja a bőrt és enyhíti a reumás tüneteket a csalánhoz hasonlóan.

Az útifű levelei és magvai nyugtató és gyógyító hatással vannak az ember emésztőrendszerére. Aki hosszú ideje gyulladásgátlók, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok használatának van kitéve, annak az útifű fogyasztása különösen ajánlott.

A leveleket tea formájában vagy levesbe, a magokat őrölve vagy áztatott formában fogyasszuk. A növény őrölt magja a felszívódó rost és nyálka mennyiségét felduzzasztja. Fogyasszuk étkezés előtt, így hozzájárulunk a fölösleges kilók leadásához.

Az útifüvet érdemes kipróbálni. Iktassuk be étrendünkbe, saláta részeként, vagy csak rágcsáljuk el egy levelet. Legyen bármi is a panaszunk, ez a sokoldalú gyógynövény biztosan megajándékoz minket a jobb közérzettel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fogyás egészséges táplálékokkal
  2020-11-22 13:59:25, vasárnap
 
  A helyes táplálkozás nem csupán testi és lelki egészséget biztosít, hanem a fogyásban is segíthet. Míg a zöldségek és a gyümölcsök a magas rosttartalmuknál fogva lehetnek partnerek a fogyókúrás programunkban, addig a citrusos gyümölcsök a zsírégetésben segítenek. Milyen táplálékokat fogyasszunk, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől? Mutatunk néhányat, melyekhez bátran fordulhat.

Az avokádó nemcsak finom, de fogyni is segít, hiszen egészséges, azaz egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres avokádófogyasztás csökkenti az édesség utáni vágyat, ezért aki most tervezi a fogyókúrát, mindenképpen illessze be az avokádót is az étrendjébe.

A citrusos gyümölcsök is támogatják a fogyást, elsősorban a zsírégetésben lehetnek segítségünkre. Ha van kedve, akár mindennap készíthet magának változatos turmixitalokat, amelyek citrusos gyümölcsöket, narancsot, grapefruitot, mandarint tartalmaznak, de ne felejtse el a zöld leveles zöldségeket sem, hiszen ezek mindegyike nagyon tápláló, egészséges és még finom is.

A zöld leveles zöldségek nagyon sok rostot tartalmaznak. A rostos táplálékok azért is olyan hasznosak a szervezetünk számára, mert támogatják az emésztőrendszerünk működését. A fogyókúra szempontjából ez azért is előnyös, mert nagyon könnyen eltelítenek, így megóvnak bennünket a túl gyakori és a túl nagy étkezésektől. Ezért lehetőség szerint mindig csempésszünk bele a napi menünkbe rostos zöldséget is, mert így nagyobb lesz az esélye annak, hogy nem fogunk elcsábulni két étkezés között.

A káposzta különösen közkedvelt a fogyni kívánó emberek körében, nem véletlen, hogy ma már kapszula, kivonat és tabletta formájában is kapható. Azért nyersen sokkal egészségesebb minden, ezért próbáljuk meg így fogyasztani. A káposzta amellett, hogy sok rostot tartalmaz, C-vitaminban is rendkívül gazdag.

A magvak és a diófélék is egészségesek, amennyiben mértékkel és rendszeresen fogyasztjuk őket. A magvak is rendkívül sok rostot tartalmaznak, emellett E-vitaminban is gazdagok. Ez az antioxidáns vitamin nagyon hasznos, hiszen segít semlegesíteni a szervezetünkben a stressz hatására keletkező szabad gyököket, így védelmez bennünket a betegségekkel szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Téli bőrápolási tipp nőknek
  2020-11-22 13:56:27, vasárnap
 
  Télen többnyire nagyon kiszárad a bőrünk. Azok, akik száraz, vízhiányos arcbőrrel rendelkeznek, az őszi-téli időszakban még inkább küzdenek ezzel a problémával. A száraz bőr oka nem más, mint a kinti és a benti nagy hőmérséklet-különbség, ezért főként télen igényel extra ápolást az arcbőrünk. Mit tehetünk? Cikkünkben 4 olyan bőrápolási rutinról, tanácsról olvashat, melyek segítenek a bőr hidratációjában és a kiszáradás elkerülésében.

Télen ajánlatosabb zuhanyozni a fürdés helyett, és a zuhanyozás során is jobb, ha mellőzzük a forró vizet. Elsősorban a meleg, langyos vizet részesítsük előnyben, hiszen a túl forró víz bőrszárító hatással bír, ami még sérülékenyebbé teszi az amúgy is igénybe vett bőrt. Télen sok ruhát viselünk, és a lakás fűtése is szárítja a bőrt, a forró víz pedig még tovább rontja a helyzetet. Zuhanyozást követően mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő testápolót.

Télen a szoba száraz levegője is fokozza a bőr kiszáradását, ami ellen párásító készülékkel védekezhetünk. Csak próbálja ki és meglátja, hogy sokkal puhább és hidratáltabb lesz az arcbőre, amennyiben vásárol a lakásba egy ilyen párásító készüléket.

Ma már bőven válogathatunk a bőrtípusunknak megfelelő tusfürdők és szappanok közül, így mindenki azt használjon, ami éppen közel áll a szívéhez.

Azonban az antibakteriális szappanokkal nem árt óvatosnak lenni, mivel gyakori használatuk szárítja a bőrt, így sérülékennyé válhat, sőt rosszabb esetben be is repedezhet.

Télen is használjon kézrémet. Ma már olyan kézmaszkokat is vásárolhatunk, amelyek remekül táplálják és ápolják a bőrt, így akár több évvel fiatalosabb is lehet a kezünk ezeknek az ápolószereknek a használatától.

Az arcápolási rutin közé tartozik az arctisztítás, az arcradírozás, a hámlasztás, a bőr hidratációja is. A hámlasztással voltaképpen az elhalt hámsejtektől szabadulunk meg, ami hasznos, de nagyon kiszáríthatja a bőrt. Ezért jól tesszük, ha nem esünk ezzel kapcsolatban túlzásokba, vagy legalábbis télen csak keveset alkalmazzuk az arcápolási rutinunk során.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
D vitamin és a koronavírus
  2020-11-22 13:51:37, vasárnap
 
  Kutatók és orvosok egy csoportja nemzetközi összefogást hozott létre annak érdekében, hogy az országok kormányait arra ösztönözze, emeljék a D-vitamin ajánlott napi bevitelének mennyiségét annak érdekében, hogy világszerte csökkenjen a koronavírus fertőzött betegek kórházi kezelése.

Az elmúlt hónapokban számos tanulmány erősítette meg azt a hipotézist, hogy a szervezet D3-vitamin szintjének fontos szerepe lehet a koronavírussal szembeni hatékony védekezésben.

A legtöbb országban, köztük Magyarországon is a D-vitamin javasolt napi bevitelének mennyisége töredéke annak a mennyiségnek, amit a kutatók és orvosok ajánlanak, különösen igaz ez azok esetében, akiknek az immunrendszere legyengült vagy szervezetük súlyos D-vitamin hiányban szenved.

A vér ideális D-vitamin szintje 50-70 ng/ml. Ezt ma már egyszerű laborvizsgálattal ellenőrizhetjük.

Kutatók szerint a téli hónapokban a szervezet megfelelő D-vitamin szintjének fenntartásához akár napi 6-8.000 NE (nemzetközi egység, IU) D-vitamin bevitelre is szükség lehet.

A D-vitamin ideális hasznosulását elősegíti a K2 vitamin és a magnézium is.

A világon kb. egymilliárd ember szenved D-vitamin hiányban, táplálkozással szinte lehetetlen biztosítani a szükséges napi bevitelt, a szervezetbe ,,természetes" úton kerülő D-vitamin 90%-a a napsugárzás révén keletkezik. Érdekességképpen, egy kiadós nyári napozás utána akár 15-20.000 NE D3-vitamin is termelődhet a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A gyömbérlé gyógyhatásairól
  2020-11-22 13:48:50, vasárnap
 
 



Hámozzon meg és kockázzon fel egy gyömbért. Adjon hozzá egy kis vizet, és turmixolja össze a keveréket. Szűrje le a levet, így kiszűrheti a nagyobb darabokat. Ha nehéz az elfogyasztása, cukrozza meg a gyömbérlevet.

A gyömbér vitaminokat, valamint mangánt és rezet tartalmaz, amelyek létfontosságúak a szervezet működéséhez.
A gyömbérlé jótékony hatása

1. Gyulladásgátló:
A gyömbér gyulladásgátló hatású, ezért enyhíti az ízületgyulladást. A tanulmányok szerint azok, akik gyömbérlevet fogyasztanak kevésbé hajlamosak a gyulladásos betegségekre és csökkennek a fájdalmaik, mivel a gyömbérben található antioxidánsok serkentik a vérkeringést, így eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből.

2. Megakadályozza a rák kialakulását:
A gyömbér kiválóan használható a rák megakadályozására, ezenkívül elpusztítja a rákos sejteket. Egy tanulmány szerint a gyömbér lelassítja a mellrák sejtjeinek növekedését.

3. Vérnyomás:
A gyömbér vérhígító hatású, ezért azonnal csökkenti a vérnyomást. A gyömbérlé pár csepp mézzel még finomabbá tehető.

4. Csökkenti a fájdalmat:
A gyömbér csökkent mindenféle fájdalmat, legyen szó akár fogfájásról vagy migrénről. Mivel a gyömbér gyulladásgátló hatású, serkenti a vérkeringést és megszünteti a fájdalmat.

5. Emésztés:
A gyömbér pozitív hatással van az emésztésre. A gyömbérlé enyhíti az emésztési problémák tüneteit, illetve felgyorsítja az emésztési folyamatot. A gyömbér fogyasztásával visszaszoríthatóak a gyomorbántalmak és más emésztési gondok. A gyömbér megtisztítja a gyomrot a méreganyagoktól, így enyhíti a tengeribetegséget.

6. Ízületgyulladás:
A gyömbérrel kezelhető az ízületgyulladás, mivel gyulladásgátló hatása miatt csökkenti a duzzadást és a gyulladást.

7. Csökkenti a koleszterinszintet:
A gyömbér kiváló növény a koleszterin csökkentésére, mivel eltávolítja a vérrögöket az erekből, így megelőzi a szívrohamot.

8. Megfázás:
A gyömbér az egyik legismertebb növény a megfázás, hányinger és influenza kezelésében, mivel vírus- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Kigyógyít a megfázásból és elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek a megfázás kialakulásáért felelősek.

9. A gyömbérlé a hajápolásban:
Fogyasszon rendszeresen gyömbérlevet, így haja hosszú és fényes lesz. Ha szeretné, ha gyömbérlevet a fejbőrére is felviheti, csak bizonyosodjon meg róla, hogy ne vizezze be túlságosan. A gyömbér kitűnően kondicionálja a hajat, visszaszorítja a korpásodást és felgyorsítja a hajnövekedést. A gyömbérlé a hajra kerülve stimulálja a fejbőrt, így serkenti a vérkeringést.

10. Pattanások:
A gyömbérlé fogyasztásával eltüntethetőek a pattanások és megelőzhető azok további megjelenése, mivel a gyömbér gyulladásgátló hatású.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 692 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1637
  • e Hét: 11751
  • e Hónap: 25500
  • e Év: 230201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.