Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Szőjük együtt Szent Márton köpenyét
  2020-11-08 08:28:31, vasárnap
 
  Szolidaritási nap Nigériáért.

Kedves Olvasóink! Kedves Barátaink!
Fejezzük ki együttérzésünket a koronavírus-fertőzés következtében kialakult humanitárius katasztrófahelyzetben az éhínséggel küzdő nigériai emberekkel. Mindenkit arra hívunk, hogy Szent Márton ünnepén, november 11-én fejezzük ki nehéz helyzetbe került keresztény testvéreinkkel való szolidaritásunkat.
Szent Márton, aki megosztotta köpenyét a didergő koldussal, Krisztust követte, aki kenyeret szaporított az éhező népnek, és önmagát adta az Eucharisztiában.
Példájából jobban megértjük, hogy korunk nagy kihívásának csakis közösen vállalt szolidaritással felelhetünk meg.
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ajándékba kapott előkészületi idejével élve feleljünk együtt az éhező emberek segélykiáltására. Használjuk fel jól a nekünk adott időt, tegyünk tanúságot Isten szeretetéről szavaink és tetteink által, hogy az eucharisztikus kongresszuson még felkészültebben ünnepelhessük az Oltárszentségben velünk és bennünk élő Krisztust!
Arra buzdítunk mindenkit, hogy november 11-én imádságunkkal és adományunkkal szőjük együtt Szent Márton köpenyét. Adományainkat az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványnak juttatva közvetlenül segítsünk Nigériában. A Csókay András idegsebész és Fodor Réka orvos misszionárius által létrehozott alapítvány célja, hogy a nehéz helyzetű országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen, támogasson, ott egészségügyi ismeretterjesztést végezzen.

- Az alapítvány munkája a pandémia idején a humanitárius katasztrófahelyzet enyhítése céljából megváltozott: a lakosok élelemmel való ellátása, melyet az alábbi számlaszámon segíthetünk: Afréka Alapítvány 10101346-27099400-01004002 (IBAN: HU66 SWIFT kód: BUDAHUHB)
Kérjük Olvasóinkat és minden jó szándékú embert, hogy nagylelkű adományaikkal segítsék keresztény testvéreinket, és imáinkban emlékezzünk meg az éhező emberekről és családokról.
A felhívás fővédnökei:
Erdő Péter
bíboros, prímás
Esztergom-budapesti érsek

Veres András - Győri megyéspüspök
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke

A felhívás támogatója:
52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága
Kuzmányi István főszerkesztő

Magyar kurír 2020.11.08

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
A lámpás belseje 11.08 Gondolatok az evangéliumhoz
  2020-11-08 08:23:48, vasárnap
 
  Évközi 32. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz

Szinte magunk előtt látjuk, ahogyan a nap estébe kezd hajolni, és a tíz hajadon ünnepi ruhában, illatfelhőtől övezve, könnyed léptekkel elindul otthonából, hogy összetalálkozzanak a lakodalmas ház előtt. Ekkor még nem veszünk észre sok különbséget közöttük: mind szépek, vidámak, csacsognak és énekelnek. Ahogy alászáll az éj, együtt alszanak el, a lámpásba visszahúzva a kanócbelet, hogy takarékosan égjen. De a békés, könnyű álom után az ébredés hirtelen két csoportra osztja őket. Akiknek van tartalék olaja, azok újra fölszíthatják az éjszakában oly kedves világot: az újratöltött mécs kibírja azt is, hogyha most kijjebb húzzák a kanócbelet, ekként teremtve a lehető legnagyobb fényességet. A másik csoportba azok tartoznak, akik csak az estére, az ünnepre, a lakodalomra gondoltak - és azzal nem számoltak, hogy van még egy fontos tényező: a múló idő, ami próbára teszi felkészültségüket.
A beteljesülés - a vőlegény érkezése, a kapu feltárulása, majd bezárulása - egyértelműen a végidő kontextusába helyezi ezt a kis történetet. A cél: bejutni a menyegzős lakomára, véget nem érő közösségre lépni az Úrral. Ennek tükrében nagyon elgondolkodtató, hogy kezdetben mennyire nincs különbség a szüzek között - egészen az utolsó percekig. Vallásos emberként szeretjük azt gondolni, hogy a keresztények látványosan jobbak, többek, erkölcsösebbek, mint a körülöttük élő, másképp vagy egyáltalán nem hívő társaik. Csakhogy ez egyáltalán nincs így. A ruházat, a kézben tartott mécses, sőt még annak lobogása segítségével szinte a legvégső pillanatig nem lehet elkülönböztetni, hogy kik jutnak be a lakodalomra, és kik nem. Persze mondhatjuk: az okosaknak ott van eldugva, talán a ruhájuk széles szegélyében-ujjában, egy kis olajos korsójuk. De ez nem látványos dolog: ha az lenne, a balgák hamar észrevették volna, hogy ők nem hoztak magukkal ilyesmit.
A valódi keresztény létezést nem a többiektől való tüntető elkülönbözés, a szembefordulás vagy a kirekesztő szétválasztás vágya vezérli. Együtt nő konkoly és búza, a háló jó és rossz halat egyaránt kifog. Nem földi módon kell hangoskodva másmilyennek lenni. A lámpás belseje számít igazán: az olaj, a belső erő és remény. Vannak külsőleg, névleg keresztények - és vannak szívükben Krisztushoz forduló kívülállók is. Nem szabad nekünk különválogatnunk őket. De azzal tisztában lehetünk, hogy végül, akárhová is soroltuk magunkat, csak egy kérdés marad: Tudsz-e lángolni? Van-e benned olaja a szeretetnek, jóságnak, irgalomnak? Készen állsz-e az örök Fényre?

Török Csaba
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2020. november 8
  2020-11-08 08:21:45, vasárnap
 
  Ismét meghökkent minket az evangéliumi példabeszéd. Különösen az első olvasata ver mellbe, csakúgy, mint a konkolyról és a búzáról vagy a tékozlóról szóló példabeszédek. Miért is a döbbenet? Mert kicsiny gyerekkorunkban megtanultuk az ajándékozás örömét, az adni tudás kultúráját és az osztozni tudás lélektanát. Ezek a belénk ivódott kultúrák mind azt mondták, tanították, sugallták, hogy a fölöslegből adni jó, sőt, ha még a szükségesről is le tudunk mondani úgy, hogy közben a másik ember szükségleteit is ki tudjuk szolgálni, nos, ez már egészen nagyszerű cselekedet. Olyannyira belénk nevelték, hogy szinte gondolkodás nélkül működnek és a gesztusok tartanak életben.
A példabeszéd szereplőit nem nehéz azonosítani. A vőlegény rendkívüli személyiség: várat magára, ami nagyon ritkán fordul elő; szokatlan időben érkezik, és meglepő módon, váratlanul. Úgy illene, hogy násznép kísérje, illetve zeneszó adja hírül érkezését. Ehelyett névtelen személy jelzi eljövetelét. Türelmetlensége, szigora nem illik személyiségéhez és a különleges alkalomhoz. Ahelyett, hogy örülne a szüzekkel (a menyasszonnyal) való találkozásnak, a kapus szerepébe lép, bezáratja az ajtót, és így távol tartja a felkészületleneket. Éppen ezen a napon kellene engedékenynek lennie, ehelyett kemény. A szüzek két csoportra oszlanak: okosak és balgák. A phronimosz (okos) jelző olyan személyre utal, akinek szíve (phrén), vagyis értelme, belátása van. A Mt 7,24-ben okos az az ember, aki a statika törvényeinek megfelelően épít, a 24,45-ben pedig az a szolga, aki ura rendelkezésére áll. A mórosz kifejezés ezzel szemben az istentelen, a profán, az ostoba szinonimája.
A példázat csúcspontját a szüzek és a vőlegény találkozása adja, ami a lelkeknek Krisztussal való találkozását jelenti. Döntő és visszavonhatatlan esemény, hiszen ettől függ a teljes ember boldogsága vagy boldogtalansága. A találkozás azonos lehet az idők végével és Krisztus visszatérésével vagy az egyes hívők földi létének lezárulásával.
A példázat kifejezéseivel élve: az embernek nem szabad engednie, hogy a hosszú várakozásban erőt vegyen rajta az álmosság, az unalom vagy a szétszórtság; ellenkezőleg: mindig készen kell tartania lámpását, és kifogyhatatlan olajkészlettel kell bírnia. A bibliai hagyományban az álom (a virrasztás hasonlóképpen) lelkiállapotra utaló kifejezés: a lelki ernyedtséget és restséget jelenti. Az élet túlságosan hosszú ahhoz, hogy az ember mindvégig megőrizhesse hitének és szeretetének eredeti erejét. Az égő lámpások a folyamatos virrasztást jelképezik, ami szükséges, hogy az ember ne vesszen el a feledés és a hűtlenség éjszakájában. Aki ugyanis álomra akarja hajtani fejét, kioltja a lámpást, leveti saruját és kioldozza övét. Aki ellenben készen akar állni az első hívásra, felövezi magát és égve hagyja lámpását (vö. Lk 12,35). Az éjfél kifejezés arra utal, hogy a vőlegény érkezésének időpontja nagyon bizonytalan, és hogy kockázatot vállal az, akinek várnia kell őt.
A példabeszéd egyedülálló és gondolatébresztő képet rajzol a keresztény életről, illetve ennek kettős, földi és égi szakaszáról. Ez az élet nem annyira célt nem ismerő vándorlás, mint inkább ünnepi zarándoklat Krisztushoz. A hívő ember a fiatal lányhoz hasonlít, aki abban az örömteli várakozásban él, hogy elnyeri megígért jegyesét. Jézus az Úr, aki azonban nagy figyelemmel és kedvességgel fogad minden hozzá közeledő lelket. Az okos szüzek elindultak, hogy megtalálják kincsüket, és egész életükben lámpást hordoztak kezükben, hogy rábukkanjanak. ,,Alszom, de ébren van szívem" - mondja az Énekek énekében a vőlegény (5,2).

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 32. vasárnap 11.08
  2020-11-08 08:19:42, vasárnap
 
  OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
A bölcsességre rátalálnak, akik keresik.
A bölcsesség ragyogó és hervadhatatlan, könnyen felismerik, akik szeretik, és rátalálnak, akik keresik. Már előre megmutatkozik azoknak, akik vágyódnak rá. Aki korán reggel keresni kezdi, nem kell fáradnia, mert ajtajánál ülve találja. Róla elmélkedni tökéletes okosság, aki érte virraszt, hamar megszabadul a gondtól. Hisz maga megy, s megkeresi azokat, akik méltók rá, barátságosan megjelenik nekik az utakon, és minden szándékukban találkozik velük.
Ez az Isten igéje. Bölcs 6,12-16

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből.
Isten feltámasztja azokat, akik Jézusban hunytak el.
Testvéreim!
Az elhunytak sorsáról nem akarunk tájékozatlanságban hagyni benneteket, hogy ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincs reményük. Ha Jézus, mint ahogy hisszük, meghalt és feltámadt, akkor Isten vele együtt feltámasztja azokat is, akik Jézusban hunytak el. *
Az Úr tanítása alapján ugyanis ezt mondjuk nektek: Mi élők, akik az Úr eljöveteléig megmaradunk, nem előzzük meg az elhunytakat. A parancsszóra, a főangyal kiáltására, Isten harsonájának szavára az Úr maga száll le a mennyből. Először a Krisztusban elhunytak támadnak fel, azután mi élők, akik életben maradunk, velük együtt elragadtatunk a magasba, hogy találkozzunk Krisztussal, és örökké az Úrral legyünk.
Ez az Isten igéje. 1Tessz 4,13-18 rövidebb: 1Tessz 4,13-14

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Íme, jön a Vőlegény! Menjetek eléje!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:
A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!" Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat.
...... ........... ........... .........


A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult.
Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: ,,Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony mondom nektek, nem ismerlek titeket!" Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,1-13
...... ........... .......



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te meghívsz minket, hogy veled éljünk. Örülünk annak, hogy meghívottak vagyunk, mert a meghívás a te szereteted jele. Személyes felelősségünk, hogy mennyire vagyunk előrelátóak és felkészültek. Elismerem, hogy többször megkísért a könnyelműség és megfeledkezem arról, hogy rád várakozok. Ments meg engem ettől a felelőtlenségtől, hiszen ezzel üdvösségemet kockáztatnám. Adj nekem éber lelket, amely mindig készen áll a veled való találkozásra!

Elmélkedés
Egyszeri lehetőség
Mit üzennek nekünk az evangéliumban szereplő hajadonok? Azt, hogy éberen várakozzunk és mindig legyünk készen az Úrral való találkozásra. Ez az igazság, ez a gondolat egyre inkább előtérbe kerül, ahogyan az egyházi év végéhez közeledünk. Legyünk éberek, nehogy olaj nélkül, üres lámpával, üres kézzel, jócselekedetek nélkül álljunk, amikor az Úr megérkezik hozzánk. Nem fognak bennünket nyomasztani az evilági gondok és nem veszítjük el reményünket, ha bölcsen előrelátóak vagyunk, és állandóan gondolunk arra, hogy találkozni fogunk Istennel. Ennek a jövőbeni találkozásnak a reménye jelen életünkre is hatással van, azaz állandóan szemünk előtt tartjuk azt, hogy mit kell megtennünk üdvösségünkért, amely halálunk és feltámadásunk után vár ránk. Az örök életre való feltámadásban azok részesülnek, akik megőrizték a Krisztussal való közösséget. Akik hűségesek maradnak Krisztushoz, és éberen várják őt, azok előtt nem fog becsukódni a mennyország ajtaja. A belépőnek pedig az ember jócselekedetei számítanak, mindaz a szolgálat, amit önzetlenül végzünk másokért. Ezeket a jócselekedeteket jelképezi az olaj, amellyel a hajadonok egyik része rendelkezett, a másik fele viszont nem. Az olaj jelképezi továbbá imádságainkat, a kísértések visszautasítását és hűséges helytállásunkat az üldözések idején. Mindezeket nem lehet kölcsönadni másoknak, mert mindenki személyesen felel saját üdvösségéért. E személyes felelősségre utal, hogy az okosak nem tudnak olajat adni azoknak, akiknek nincs elegendő. Az emberi előrelátást és készületet, tehát a saját érdemeinket azonban soha nem szabad olyannyira túlhangsúlyoznunk, hogy közben elfeledkezzünk arról, hogy üdvösségünk egyúttal Isten kegyelmének az ajándéka számunkra. Üdvözülésünket a mi emberi igyekezetünk és az isteni szándék találkozása jelenti.
Az üdvösség várása gyakorlati dolog. Nem elég a Hiszekegyben megvallanunk, hogy Krisztus ,,újra eljön dicsőségben", hanem állandóan készen kell állnunk a vele való találkozásra. Az üdvösség várása és elfogadása személyes felelősség kérdése. Sem más emberek, sem Isten nem kényszerít bennünket. A mi törekvésünkön és jótetteinken múlik, hogy elnyerjük-e Istennek ezt a végtelen értékű, és mindenkinek felkínált ajándékát. Mindazok, akik felkészülten várakoztak, azonnal bemehettek a menyegzői házba, amely jelen esetben az örök élet üdvösségét jelképezi. Azok viszont, akik távollétük miatt lemaradtak az érkezésről, hiába próbáltak később bejutni.
Az élet egyszeri lehetőség. Egyetlen lehetőséget kaptunk Istentől, akinek létezésünket köszönhetjük. Az élet nem egy számítógépes játék, amiben mindenkinek három vagy több élete van. Aztán ha mind a hármat elvesztettük, akkor újraindítjuk a játékot, újabb három lehetőséggel. Itt nem lehet mindent elölről kezdeni. A születésünkkel ráléptünk egy útra és ennek az útnak vége lesz a halállal. És majd akkor elkezdődik egy új élet, de az természetesen nem a földi életünk megismétlése lesz, hanem az örök élet. A szabályokat Isten hozta mind a földi, mind az örök élet idejére. Nem szükséges ezeket megváltoztatni vagy módosítani, mert Isten szabályai jók. Legyünk meggyőződve arról, hogy Isten olyan szabályokat adott, amelyek megtartása a boldogságot, a boldog életet jelenti számunkra.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Esti szentmise Csaba testvérrel 11.07
  2020-11-08 08:14:43, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Ünnepélyes Mária-köszöntő 11.07
  2020-11-08 08:13:17, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 482 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 580
  • e Hét: 23640
  • e Hónap: 56794
  • e Év: 290541
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.