Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Táplálkozás és a mentális egészség
  2020-11-08 15:06:58, vasárnap
 
 



A testünket és az agyunkat is táplálnunk kell, hogy megfelelően működjenek. De nem jó akármilyen étrend, egészséges táplálkozásra van szükség ahhoz, hogy az agyunk még idősebb korunkban is jól működjön, és hogy ne legyenek gondjaink a memóriánkkal.

Az elfogyasztott tápláléknak kiemelkedő hatása van az agy és a test működésére, és még a hangulatunkat is befolyásolja, hogy mit eszünk. Ma már bizonyított tény, hogy a mentális betegségek és a nem megfelelő táplálkozás között szoros összefüggés van. Ezért érdemes megvizsgálni az adott személy étrendjét, hogy bevisz-e elegendő vitamint, ásványi anyagot, valamint omega-3 zsírsavat a szervezetébe.

A zöld leveles zöldségek nagyon egészségesek. Nemcsak azért, mert eredményesen csökkentik a szervezetben a gyulladást, hanem azért is, mert tele vannak fontos tápanyagokkal. Sok ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, így védelmet jelentenek a sejtek számára az oxidatív stresszel szemben. Mindemellett rostban is gazdagok, így segítenek a méreganyagokat is eltávolítani a szervezetből.

A zöld tea szintén hasznos a szervezetünk számára, hiszen értékes antioxidánsokkal rendelkezik, amelyek jól csökkentik a szorongást, pozitívan hatnak a memóriára és serkentő hatással vannak az agy működésére. Az L-teanin pedig még a hangulatunkat is javíthatja.

Ha szeretnénk, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, akkor fogyasszunk rendszeresen dióféléket és magvakat, hiszen ezek a táplálékok tele vannak omega-3 zsírsavval, B-vitaminokkal, és olyan ásványi anyagokkal, mint a réz, a cink, a szelén, a mangán és a magnézium. Ezek a tápanyagok javítják a hangulatot, részt vesznek az energiatermelésben, és még a szorongást is csökkentik. Mindemellett kiemelt szerepük van az agy egészségének fenntartásában, hiszen megvédik az oxidatív károsodástól.

Az erjesztett ételek is nagyon hasznosak, hiszen probiotikus táplálékoknak számítanak, amelyek a bél egészségét szolgálják, támogatják az emésztést, segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát. Mindezek pedig jól szolgálják a mentális egészséget is, hiszen az agy működése és az emésztés között szoros összefüggés áll fenn. Az erjesztett táplálékok közül az egyik legegészségesebb a savanyú káposzta.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az agy serkentése nyugdíjaskorban
  2020-11-08 15:02:49, vasárnap
 
  Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjba vonulás után megszaporodnak az egészségügyi panaszok, és elkezd hanyatlani a memória. Van benne valami. A nyugdíjba vonuló embereknek egyrészt jóval több ideje van saját magukkal foglalkozni, másrészt még ha sok is az otthoni teendő, jobban feltűnik, hogy itt fáj, ott fáj. Hiszen amikor a munkahelyen dolgozunk, akkor szinte egész nap pörgünk, terveket készítünk és valósítunk meg, és ha fáj is valami, nem sok időnk van ezzel foglalkozni.

A napi tevékenységek, a feladataink, a munkánk az agyat is karbantartják, ezért van az, hogy a memória romlása, a kognitív problémák elsősorban a nyugdíjba menetel után teljesednek ki.

Mit tehetünk a kognitív hanyatlás ellen? Mit tegyünk, hogy az agyunk fitt maradjon még akkor is, ha már nem kell rendszeresen munkába járnunk?

A nyugdíjaskor nem jelenti a véget. Sok embernél azért is következik be kognitív hanyatlás, mert elszigetelve élnek, nem keresik más emberek társaságát. A kognitív hanyatlásnak oka lehet az is, hogy a nyugdíjba vonuló személy lelassul, nem tűz ki célokat, nem akar már terveket megvalósítani. Miért ne lehetne idősebb korban is olyan terveket szövögetni, amelyet meg is valósítunk?

A másik gond az, hogy az idősebb személyek egy része nem végez olyan szellemi tevékenységet, amely jó hatással van a kognitív funkciókra. Pedig ebben az életszakaszban több idő jut olvasásra, keresztrejtvényfejtésre, vagy bármi olyan dologra, ami megdolgoztatja az agyat.

Mit tehetünk? Azok, akik nyugdíjba vonultak, mindenképpen keressenek olyan elfoglaltságot, melyet szeretnek és örömöt okoz. A memóriára ugyanis nemcsak a szellemi tevékenység van pozitív hatással, hanem minden olyan dolog is, ami pozitívan hat az agy működésére. Ide tartozik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szociális, társadalmi kapcsolatok megléte, ápolása és fenntartása is.

A csökkent kognitív funkció és a mentális hanyatlás gyakran kapcsolódik a demencia kialakulásához. Tehát minél aktívabbak vagyunk, annál kisebb lesz az esély arra, hogy idősebb korunkban a demencia fenyegessen bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Gyújtoványfű
  2020-11-08 01:19:44, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Gyikfű
  2020-11-08 01:17:08, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Gyapjas aszat
  2020-11-08 01:15:27, vasárnap
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Ginkgo biloba
  2020-11-08 01:13:49, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Sárga rózsa
  2020-11-08 00:00:59, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 692 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 23761
  • e Év: 199636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.