Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Az amerikai püspöki konferencia közleményt adott ki az .....
  2020-11-09 10:54:31, hétfő
 
  Az amerikai püspöki konferencia közleményt adott ki az elnökválasztás kapcsán
José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) az elnöke november 7-én, a 2020-as amerikai elnökválasztás lezárultával közleményt adott ki.


Istennek köszönjük a szabadság áldásait. Az amerikai nép szólt az elnökválasztás révén. Most itt az ideje, hogy a vezetőink összefogjanak a nemzeti egység szellemében, elkötelezzék magukat a párbeszéd mellett, és egyezséget kössenek a közjó érdekében.
Katolikusként és amerikaiként egyértelműek a prioritásaink és a küldetésünk. Azért vagyunk itt, hogy Jézus Krisztust kövessük, hogy életünkkel tanúságot tegyünk szeretetéről, és az Ő országát építsük ezen a világon.
Hiszek abban, hogy az amerikai történelemnek ebben a pillanatában a katolikusoknak különösen is feladatuk, hogy békét szerezzenek, elősegítsék a testvériséget és a kölcsönös bizalmat, és imádkozzanak a valódi hazaszeretet megújult lelkületéért hazánkban.
A demokrácia megkívánja, hogy mindannyian erényes, fegyelmezett emberként viselkedjünk. Megkívánja, hogy tiszteletben tartsuk a véleménynyilvánítás szabadságát, és hogy szeretettel és udvariasan bánjunk egymással, akkor is, ha nem értünk egyet a jog és a közrend egyes kérdéseiben.
Ezzel összhangban elismerjük, hogy Joseph R. Biden elnyerte a szükséges mennyiségű szavazatot ahhoz, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke lehessen. Gratulálunk neki, és megállapítjuk, hogy a néhai John F. Kennedy után ő az Egyesült Államok második katolikus vallású elnöke.
Szintén gratulálunk Kamala D. Harris kaliforniai szenátornak, aki országunk első női alelnöke lesz.
Kérjük a Boldogságos Szűz Máriát, ennek a nagyszerű nemzetnek a pártfogóját, hogy járjon közben értünk. Ő segítsen minket együtt tenni azért, hogy megvalósulhasson Amerika misszionáriusainak és alapítóinak a gyönyörű álma: az egy és oszthatatlan nemzet az Isten színe előtt, ahol védelmezik minden emberi élet szentségét, és biztosítják a lelkiismereti és vallásszabadságot.

Forrás: USCCB.org
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.11.08
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Pio atya betegen is böjtölt
  2020-11-09 10:50:17, hétfő
 
  Bár beteg volt, bűnbánat és meggyalázás műveit kívánta végrehajtani
A böjt és az absztinencia szorosan kapcsolódik a szentségi bűnbánati gyakorlathoz, amikor felismerjük, hogy megbántottuk Istent és testvéreinket, és úgy döntünk, hogy visszatérünk az Egy és mások szeretetéhez. Ezért a böjt vagy az önmegtartóztatás külső és anyagi munkája önmagában nem érvényes, de csak akkor szerez értéket, ha őszinte bűnbánat és a szeretet igazságának új élete kíséri.
Padre Pio ezt a kérdést csak átmenetileg és az emberek bizonyos kategóriáinak megfelelően kezelte, ahogyan az "erkölcsi esetek" megoldásában megkövetelték. A levelezésben csak kétszer beszél a böjtről. Amikor először kérdezi apjától, Benedetto da San Marco-tól Lamisban, mi kötődik hozzá, a nagyböjt időszakában beteg: ,, Jövök jótékonysági tevékenységet kérni tőled.Szent Böjt már közel van, jól ismeri az államomat; mindenesetre gúnyolódnék, ha megtudnám tőle, hogy ilyen napokban meg vagyok kötve, és csak így maradhatok nyugodt eszméletlenség (Episzt. I, 214.). Nem ismerjük tartományi apja válaszát, valójában ez nem jelenik meg a levelezésben, de nagyon jól megjegyezzük az Atya elméjének finomságát, aki bár beteg, és ezért feloldozva, bűnbánat és meggyalázás műveit kívánja végrehajtani . Máskor, 1917. január 6-án Padre Pio újra megírta Benedetto atyát, és engedélyét kérte:,,... Vagyis havonta kétszer böjtölni: egyszer Madonna tiszteletére, máskor Szent Antal tiszteletére. Ígéretem volt, amit tettem, feltéve, hogy Ön engedélyt adott nekem. Tehát most a kezedbe adom magam, és várom a döntésedet, amelyet igérettel ígérek magamnak "(Episzt. I, 858.). Ezúttal is hiányzik a spirituális apa válasza, de nyilvánvaló, hogy Padre Pio semmit sem tett felettesei engedélye nélkül, és mindent az ő irányításuk és döntésük alatt tett mindig lelkiismerete nyugalma érdekében. Padre Pio második szellemi atyjától, Lamisból, Agostino da San Marco atyától, 1914. december 21-én kelt levelében ezeket a szavakat találjuk:"Szent Karácsony napján, jövő pénteken mi, vallások is ehetünk zsírt a kamrába, X. Pius emlékének örök emlékére (1908. december 8.) . 520) 220. Nyilvánvaló, hogy az Atya azt írta a lelki atyának, hogy megkérdezze, hogyan kell viselkednie karácsonykor a hústól való tartózkodással kapcsolatban, de Ágoston atya emlékezteti rá, hogy nemcsak a felmentés pápai leírásával, hanem arra is, ő, mivel beteg, eltekint a böjtöléstől. Ez egy olyan gyakorlat, amely ma is érvényben maradt.
Padre Pio gyengéd és szeretetteljes apa volt, és Jézus hasonlatosságára, aki nem akarta, hogy tanítványai bűnbánatot tegyenek az ő jelenlétében, egyáltalán nem akarta, hogy lelki fiai és lányai böjtöljenek, mert nem akarta látni, hogy fiai szenvednek, de ez jó egészségnek örvendtek, mivel szerinte ez "Isten ajándéka" (Maria Garganinak, Epist. III, 326). Amit tanácsot adott lelki lányainak, akik azt mondták neki, hogy meg akarják gyakorolni a meggyalázás bizonyos műveit, az az volt, hogy tudják, hogyan fogadják el a lelki megpróbáltatásokat. Különösen arra buzdította Margherita Trescát, hogy türelmesen viselje a megpróbáltatásokat, amelyeknek az Úr a következő szavakat vetette alá:"Alázkodjatok meg Isten hatalmas keze alatt azzal, hogy engedelmességgel és türelemmel fogadjátok el azokat a megpróbáltatásokat, amelyeket küld neked, hogy az élet idejében felmagasztalhasson azáltal, hogy kegyelmét adják nektek". (Episzt. III, 163.). Gyakran kérte szellemi lányait, hogy imádkozzanak azért, hogy segítsék őt ,, rendkívüli meggyilkolásában",,, Aztán arra buzdította őket, hogy gyakorolják a,, szent virágokat "és fizikai gonoszságokat kínáljanak. A szent gyónás után azt javasolta, hogy mindig olvassanak el 7 Gloriát Szent Mihály tiszteletére, és kérte, hogy imádkozzanak érte az arkangyalhoz. Még a szellemi és aszkéta élet programjaiban sem tanácsolta rendkívüli vezekléseket. Padre Pio elvileg még a kegyesség gyakorlatában sem helyeselte a késéseket, a túlzásokat és a különféle gyakorlatok átfedését; hogy nem hagyta jóvá a rendkívüli vezekléseket. Azt mondta: ,,Az Úr küld nekünk dolgokat; nem szükséges, hogy felépítsük őket ".
.....



*
- Pio atya halálának rejtélye
Padre Pio a halálról hű barátként beszélt.
Pio halála ma ajándékot jelent számunkra. Számára ez vonzerő volt, mert őszintén szerette Istent. Isten volt az egyetlen, ezért a halál nyereség: ,, Engem felemészt Isten szeretete és a felebarát szeretete. Számomra Isten mindig az elméjében rögzül és a szívében van. Soha nem veszítem szem elől: meg kell csodálnom a szépségét, a mosolyát, a zavarait, az irgalmát és az ítéleteit. benne mindig kipihentnek érzem magam, még akkor is, ha kívülről kényelmetlen. A halál tisztának érzem magam, tele vagyok rugalmassággal, a szívem olyan szabad és széles, mint a tenger ". Sok csodálatos szó található, mint amilyeneket a levelezésében használnak. De Isten szeretete vezérli, arra a gondolatra, hogy valaki mindenkiért meghalt. A szeretet el akarta emészteni, hogy lássa Istent. Száműzetésben érezte magát, és vágyakozott az Úr háza, háza után, mert az elszánt Úr azt mondta: ,,Helyet fogok készíteni neked; amikor elmentem és helyet készítettem neked, visszatérek, és magammal viszlek , mert te is ott vagy, ahol vagyok "( Episzt. Jn 14, 2_3
Pio a halálról hű barátként beszélt: " Nappal hívom, éjjel hívom ... ez egy kiáltás, amely spontán jön az ajkakról ... talán a lelkem mélyén egy titkos remény fog reménykedni abban, hogy fénysugara előjön a porból " . És ismét elmondta: "Kényszerítem az órákat, a napokat és az éveket a gyors áramlás vágyával, és minden nap végén egyre jobban vigasztalom magam, mert látom az idő terhét, amely rám nehezedik és elválaszt engem ,,Örök Nap" . Előfordultak olyan kifejezések, amelyek csak misztikus tapasztalatok alapján mondhatók el: ,,Milyen rossz dolog szívből élni! A halál minden pillanatában meg kell halnia, amely csak azért él meg, hogy meghaljon, és hogy meghaljon. Ez Padre Pio halála volt.

*
- Ismerd meg Pio atya gondolatait a rózsafüzérről
Távozz tőlem, sátán
A gonosz meg akarja semmisíteni ezt az imádságot, de ez soha nem fog sikerülni neki. A rózsafüzér azok imája, akik minden és mindenki felett győzedelmeskednek. A Miasszonyunk tanította nekünk ezt az imát, mint ahogy Jézus tanította a Miatyánkot.
Az egyetlen fegyver
Vannak, akik olyan esztelenek, hogy azt hiszik, végig tudnak menni az életen Égi Édesanyánk segítsége nélkül. Szeressétek a Madonnát, és imádkozzátok a rózsafüzért, mert az ő rózsafüzére az egyetlen fegyver a mai világ bűnei, veszedelmei ellen.
Fogd meg az anyukád kezét
A sötétség idején a rózsafüzérbe kapaszkodni olyan, mintha megfognád Égi Édesanyád kezét. Imádkozd mindennap a rózsafüzért! Bízd rá magad Máriára - Ő gondoskodik rólad.
Mellette
A figyelmünk irányuljon az Üdvözlégyre és a köszöntésekre, amelyekkel a Szent Szűz felé fordulunk, és a titkokra, amelyeket szemlélünk. Mária jelen van mindegyik titokban, szeretettel és fájdalommal telve osztozott mindenben.
Amilyen gyakran csak lehetséges
Szeresd a Szűzanyát, és segíts, hogy mások is megszeressék; mindig imádkozd a rózsafüzért, amilyen gyakran csak lehetséges.

*
- Nincs értelme elrejteni. Pio atya mindent tud rólad!
Egy újabb nap jött egy Pisai kereskedő, hogy megkérdezze Pio atyát a lánya gyógyításáról. A pap ránézett és azt mondta:
- Betegebb vagy, mint a lányod. Látom, hogy meghaltál.
- Nem én, nem én. Remekül vagyok..
- HIBA! -, kiáltotta Pio atya. Nyomorult! Hogy mondhatod, hogy rendben vagy annyi bűnnel, ami a lelkiismereteden szárad? Legalább harminckettőt látok belőlük!
Képzeld el a kereskedő sokkállapotát, aki azonnal elhatározta, hogy bevallja.
A gyónás után mindenkinek azt mondta, aki hallani szeretné:
- Már mindent tudott és mindent elmondott!

- Hallgassunk lelkiismeretünk hangjára, az igazi próféta szavára: "Ma, ha meghallod az Úr hangját, ne akard elzárni a füledet".
Felemelkedünk és kincsünk, mert csak az a pillanat, amelyik elmenekül, tartozik a területünkre. Azonnali és azonnali időt nem vetünk közbe, mert ez nincs a birtokunkban. Pio atya gondolata

- Éljünk élő hitben, kitartó reménységben, lángoló szeretetben és erősen vágyva a mennyországra, tudva hogy azért vagyunk a világon, hogy egy nap, amikor Isten is úgy akarja teljes valónkban a mennyben lehessünk Pio atya



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
A lateráni bazilika felszentelése
  2020-11-09 10:36:08, hétfő
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Láttam a templomból fakadt vizet, és akikhez eljutott ez a víz, meggyógyultak.
Száműzetésünk huszonötödik esztendejében az Úr eljött isteni látomásban, és egy angyal odavezetett a jeruzsálemi templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakadt, a ház keleti oldalán, keletre nézett ugyanis a templom főbejárata. A víz az épülettől jobbra folyt le, az oltártól dél felé. Azután az angyal kivitt az északi kapun, s a külső kapun kívül fekvő útra vezetett, amely keletre visz. És íme, jobbról forrás tört elő!
Kísérőm így szólt: ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog! A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz."
Ez az Isten igéje. Ez 47,1-2.8-9.12

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Ti Isten temploma vagytok!
Testvéreim!
Ti Isten épülete vagytok. Mint bölcs építőmester az Istentől nekem juttatott kegyelemmel megvetettem az alapokat; de más épít rá. Ügyeljen azonban mindenki, hogyan épít rá! A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki sem rakhat.
Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Lelke lakik bennetek? És aki Isten templomát lerontja, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, és ti vagytok az!
Ez az Isten igéje. 1Kor 3,9c-11.16-17
...... ........... ......



Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

Elmélkedés
Egyházunk a Lateráni-bazilika felszentelését ünnepli a mai napon. Ez a templom Rómában a négy nagy bazilika egyike, a mindenkori pápa székesegyháza, valamint ,,a város (Róma) és a földkerekség minden templomának anyja és feje."
Az ünnep evangéliuma a jeruzsálemi templom megtisztításáról szól. Két kijelentés feszül egymásnak a történetben, mindkettő ugyanazt a templomot jelöli. Jézus szavai szerint ez az épület az ,,Atya háza", amit az emberek ,,vásárcsarnokká" tettek. Ugyanennél a jelenetnél Márk evangélista a ,,rablók barlangja" kifejezést használja (Mk 11,17), amely szintén erős ellentét. Az Atya háza megjelölés arra utal, hogy ez egy szent hely, az Isten lakóhelye, az istentisztelet helye, az Istennel való találkozás helye, az imádság és az áldozatok helye. De ez a hely elvesztette méltóságát, eredeti rendeltetését. Cselekedetével Jézus visszaállítja a templom méltóságát.
A mi Urunk ezt mondja: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" (Jn 2,19). Kijelentése már nem az épületre, hanem saját testének lerombolására és annak felépítésére, azaz halálára és feltámadására vonatkozik. A most elhangzottak jelentőségét mutatja, hogy ezeket a szavakat idézik vádlói a főtanács előtt kihallgatása során (vö. Mt 26,61) és a kereszt alatt is ezzel gúnyolják az arra járók (vö. Mt 27,40). Az ószövetségi időkben a jeruzsálemi templom Isten jelenlétének a helye volt. Ezt a szerepet veszi át a feltámadással Jézus teste. A feltámadt Krisztus révén Isten jelen van a világban. A templom, minden templom az Istennel való találkozás helye.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Wikipedia oldalon Link
Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Római egyházmegye székesegyháza, Róma püspöke - azaz a pápa - címtemploma.
Nagyobb kép Link
...... ........... .......



- Magyar kurír oldalon Link
A Lateráni főszékesegyház a pápák legősibb bazilikája.
A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
...... ............



- A Megváltó bazilikájának (Basilica SS. Salvatoris) szentelési ünnepe Link
...... ........... ......



- Pesti ferencesek oldalon Link
Minden templom az ,,imádság háza", az Isten jelenlétének és az Istennel való találkozásnak a színhelye.
- Ágoston atya napi homíliái Link

- Mária rádió oldalon Link

- Facebook oldalon
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza. A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
A Lateráni bazilika a pápák legősibb bazilikája. A hozzá épült lateráni palotában székeltek a pápák a 4. századtól a 16. századig. Eredetileg az előkelő római család, a Lateranusok háza volt. A Nero elleni összeesküvés miatt elkobozták és császári birtok lett. Nagy Konstantin megtérése után Miltiadész pápának adományozta, aki a római püspök székhelyévé tette, és 313-ban már itt tartott zsinatot. A házban lévő bazilikát 324-ben a Legszentebb Megváltó tiszteletére szentelte I. Szilveszter pápa. II. Sergius pápa az 9. században Keresztelő Szent Jánost, II. Lucius pápa a 12. században Szent János apostolt is a templom védőszentjévé nyilvánította, így lett a nép nyelvén Szent János-bazilika.
A Lateráni bazilika a római püspöknek mint pátriárkának a székhelye. A pápák megválasztásuk után ellátogatnak a Lateráni bazilikába és elfoglalják tanítói székét, katedráját.
A 14. században V. Orbán pápa a főoltár fölötti cibóriumba helyezte el Szent Péter és Pál apostolok koponyáját. A templom főoltárába befoglalt faoltár az ,,apostololtár" maradványa.
A következő századok során tűzvész, földrengés és fosztogatás áldozatául esett templomot XIII. Benedek pápa 1726-ban szentelte fel újra a Megváltó és Keresztelő Szent János tiszteletére, és november 9-ére tette a szentelés évfordulójának megünneplését. Az egyház iránti szeretet és a Péter egyházához való hűség jeleként ezt a napot az egész egyház megüli.
A templom hajójában egy dombormű őrzi emlékét annak a történelmi eseménynek, amikor II. Szilveszter pápa átadta a magyar küldöttségnek az első királyunknak küldött koronát. A San Giovanni in Laterano bazilika magyar vonatkozása, hogy a jobb oldali második pillérénél II. Szilveszter pápa sírja fölött egy márvány dombormű van két jelenettel: a felső részen a Magyarok Nagyasszonya előtt hódolatát kifejező Szent István és Szent László király látható; alatta pedig az a jelenet, amikor a pápa átadja a Szent Istvánnak szánt királyi koronát az Asztrik apát vezette magyaroknak. 1909-ben Fraknói Vilmos magyar érsek egy márvány domborművet helyezett az eredeti felirat fölé, alkotásán megörökítve a koronaküldést, emléket állítva a pápának, aki ,,A Szkíták bátor országaként" nagyra értékelte a magyarokat. A dombormű Damkó József alkotása, melynek 1910-es felavatásáról az egykori római tudósító, Kosztolányi Dezső számolt be a magyar olvasóknak.
Nagyobb kép Link
...... .............



- Útravaló - 2020. november 9.
A lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház az Üdvözítő temploma, a pápa székesegyháza. Róma főtemploma felszentelésének ünnepe van ma. A reneszánszig a kereszténység első templomának számított. Ma a római püspök székesegyháza, a hét főszékesegyház, illetve a négy patriarchális bazilika egyike. ,,Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" (a város és a világ minden templomának anyja és feje) - olvashatjuk homlokzatán a díszes feliratot. Az áldozatbemutatás és az imádság évezredes helyszínén vagyunk. A szentséggel telített műalkotások hirdetik, hogy Szent Péter széke a szeretetet és az egységet hivatott szolgálni. A bazilika felszentelésének ünnepe arra emlékeztessen bennünket, hogy Isten az igéjével táplálja népét, nem szűnik meg elfogadni az áldozatot, és áldásként benne van minden dolgában.
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 482 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3719
  • e Hét: 14781
  • e Hónap: 27457
  • e Év: 261204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.